НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Според социологическите проучвания каталунските сепаратисти ще загубят мнозинството си на следващите избори в региона

Reuters: Според социологическите проучвания каталунските сепаратисти ще загубят мнозинството си на следващите избори в региона

10 Декември 2017 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Барселона . Представителите на движението за независимост на Каталуния могат да понесат сериозно поражение на изборите в региона от този месец според социологическо проучване, което сочи, че сепаратистките партии ще загубят мнозинството си в регионалния парламент, предава Reuters.
Според социологическо проучване, проведено от испанския вестник „Ла Вангардия“, трите партии, които подкрепят отделянето на Каталуния от Испания биха получили заедно 66 или 67 места в регионалния парламент след изборите от 21 декември, което е съвсем малко по-малко от необходимите им 68 места, за да контролират законодателния орган.
Партиите, които са за оставането в пределите на Испания също няма да успеят да формират абсолютно мнозинство, което може да открие възможността каталунското отделение на партията, чиято основна цел е борбата срещу бюджетните ограничения, „Подемос“ да стане балансьор в следващия парламент.
Происпанската партия „Граждани“ и сепаратистките партии „Републиканска левица на Каталуния“ и „Заедно за Каталуния“ на бившия регионален лидер Карлес Пучдемон си оспорват правото да станат най-голямата парламентарна сила според проучването, проведено между 4 и 7 декември.
Избирателната активност на изборите, свикани от централните власти в Мадрид в опит да се прекъсне политическата криза, обхванала региона през последните месеци, може да достигне до рекордните 82%.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Parisien: Поддръжници на независимостта на Каталуния шестваха в Брюксел

Le Parisien: Поддръжници на независимостта на Каталуния шестваха в Брюксел

8 Декември 2017 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преди регионалните избори в Каталуния, поддръжниците на независимостта проведоха масова демонстрация в европейския квартал на Брюксел, пише френският вестник Le Parisien.
На около 45 000 души оценява броя на участниците в шествието полицията в белгийската столица.
Процесията, плуваща в море от каталунски знамена, се проточваше между сградите на европейските институции с часове.
Пред тълпата говори бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който бе отстранен от поста си, след като регионалният парламент едностранно обяви независимост.
"Дойдохме да подкрепим нашия лидер, на когото се наложи да избяга, за да избегне затвора в Испания, и също да помолим Европа да се събуди и да види, че в Испания няма демокрация", обясни Монсерат Манте, 73-годишен пенсионер от Бадалона, град недалеч от Барселона.
Мнозина сред демонстрантите носеха плакати с надпис: „Европа, събуди се!“ и скандираха „Независимост!“.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Близо 50 000 души се включиха в демонстрациите в подкрепа на независимостта на Каталуния в Брюксел

Reuters: Близо 50 000 души се включиха в демонстрациите в подкрепа на независимостта на Каталуния в Брюксел

7 Декември 2017 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Близо 50 000 души се включиха в демонстрациите в подкрепа на независимостта на Каталуния и нейния лидер Карлес Пучдемон в европейския квартал на Брюксел, предаде Reuters. Полицията оценява броя на демонстрантите на 45 000 души. Много от тях развяват каталунски знамена и скандират „Пучдемон - президент“. Виждат се също плакати с критични послания за Европейския съюз за това, че не оказва натиск над Мадрид.
В речта си Пучдемон, който подобно на мнозина от тълпата бе облечен в жълто, за да изрази подкрепата си към арестуваните сепаратистки лидери, превключи на френски, за да отправи въпрос към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер: „Има ли на света други такива демонстрации като тази в подкрепа на престъпници? Може би не ние сме престъпниците, може би ние сме демократите”.
Засега обстановката е спокойна.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около 45 хил. души се събраха на демонстрация в Брюксел в подкрепа на Карлес Пучдемон

AFP: Около 45 хил. души се събраха на демонстрация в Брюксел в подкрепа на Карлес Пучдемон

7 Декември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. По данни на белгийската полиция около 45 хил. души са се включили в демонстрацията, организирана в Брюксел в подкрепа на отстранения от власт председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон, с която се надяват да спечелят подкрепата на ЕС за региона, предава AFP.
„Официално преброяване (на участниците) в демонстрацията в Брюксел: 45 хил. протестиращи“, се казва в съобщение от правоохранителните органи, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
По-рано бяха представени данни за около 10 хил. участници, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Карлес Пучдемон остава в Белгия – „засега“

AFP: Карлес Пучдемон остава в Белгия – „засега“

6 Декември 2017 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отстраненият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в сряда, че „засега“ ще остане в Белгия, въпреки че ден по-рано испанските власти оттеглиха европейската заповед за неговия и на още трима членове на бившето каталунско правителство министри арест, предава AFP.
„Можем ли да се движим без страх из Европейския съюз? Все още нямаме отговор, затова засега ще останем тук“, заяви Пучдемон в рамките на пресконференция в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Държавната дума е забранен достъпът на представителите на чуждестранните медии, включени в регистъра на агентите

РИА Новости: В Държавната дума е забранен достъпът на представителите на чуждестранните медии, включени в регистъра на агентите

6 Декември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавната дума забрани достъпа в сградата на представителите на американските средства за масова информация, които Министерството на правосъдието в Москва призна за чуждестранни агенти, предава РИА Новости.
Отбелязано бе, че депутатите, „защитавайки демократичните ценности“, приемат мярката в отговор на лишаването на редица руски журналисти от акредитация в Конгреса на САЩ.

Агенция „Фокус“ припомня:
Във вторник руското правосъдно министерство включи в регистъра на чуждестранните агенти девет медии, сред които Voice of America, Радио „Свободна Европа“ и телевизионния канал „Сегашно време“. В списъка попадат също „Idel.Реалии", „Кавказ.Реалии", „Крым.Реалии", Радио „Свобода“, Azatliq Radiosi, „Сибирь.Реалии" и проекта „Фактограф". Журналистите, които работят в изброените средства за масова информация, няма да бъдат допускани в сградата на Държавната дума.
От Министерството на външните работи уточниха, че Москва може да отмени ограниченията, ако Вашингтон предприеме аналогични действия.

На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.
Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.
„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.
По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон.
В понеделник, 4 декември, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, с който възлага на Министерството на правосъдието задачата за съставяне на регистър с чуждестранните медии, признати за агенти.
Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каталунската криза парализира испанската политика

AFP: Каталунската криза парализира испанската политика

6 Декември 2017 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Каталунската криза парализира испанската политика – бюджетът за следващата година все още не е одобрен, а конституционната реформа е отложена, коментира AFP.
Инициативата за независимост, която причини най-тежката криза от последните десетилетия, създаде нови проблеми за и без това фрагментирания парламент, в който съперничеството между партиите прави всяко споразумение трудно.
„Това в близкото бъдеще ще остане един особено непродуктивен законодателен орган“, казва Хосе Фернандес Албертос от Испанския Национален Изследователски Съвет.
За прокарването на бюджета за 2018 г. консервативната „Народна партия“ на премиера Мариано Рахой и техните партньори от дясноцентристката „Граждани“ и депутатите от Канарските острови, се нуждаят от подкрепата на петима народни представители от Баската националистическа партия.
Тя обаче се противопостави на решението на Мадрид да наложи пряко управление на Каталуния, след като регионалният парламент едностранно обяви независимост на 27 октомври. Оттогава се скъпи за подкрепата си. Очаква се да запази тази своя позиция до регионалните избори в Каталуния на 21 декември.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белгийският съд ще прекрати делото за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон

AFP: Белгийският съд ще прекрати делото за екстрадиране на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон

5 Декември 2017 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Белгийски съдия ще прекрати официално делото за екстрадиция в Испания на бившия каталунски лидер Карлес Пудемон и четирима негови съратници, предава AFP, като се позовава на съобщение от местната прокуратура.
По време на съдебно заседание, „съдията ще получи иск и няма да има избор, освен да излезе с решение, че делото е прекратено“, съобщиха от прокуратурата, след като Испания официално оттегли европейската заповед за арест срещу Пучдемон и другите бивши каталунски политици.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания оттегли европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон

AFP: Испания оттегли европейската заповед за арест на Карлес Пучдемон

5 Декември 2017 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания оттегли европейската заповед за арест на отстранения от власт председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдеон и още четирима бивши министри от кабинета в Барселона, които избягаха заедно с него в Белгия, предава AFP.
Съответната информация бе потвърдена от Върховния съд на Испания. Източници от органа поясниха обаче, че заповедта за ареста им в Испания остава в сила и те ще бъдат задържани при връщането им в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското правосъдно министерство включи девет чуждестранни медии в регистъра на СМИ, признати за агенти

РИА Новости: Руското правосъдно министерство включи девет чуждестранни медии в регистъра на СМИ, признати за агенти

5 Декември 2017 | 09:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Министерството на правосъдието на Руската федерация включи в регистъра на чуждестранните агенти девет медии, сред които Voice of America, Радио „Свободна Европа“ и телевизионния канал „Сегашно време“, предава РИА Новости, като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на ведомството.
В списъка попадат също „Idel.Реалии", „Кавказ.Реалии", „Крым.Реалии", Радио „Свобода“, Azatliq Radiosi, „Сибирь.Реалии" и проекта „Фактограф". Журналистите, които работят в изброените средства за масова информация, няма да бъдат допускани в сградата на Държавната дума.
От Министерството на външните работи уточниха, че Москва може да отмени ограниченията, ако Вашингтон предприеме аналогични действия.

Агенция „Фокус“ припомня:

На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.
Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.
„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.
По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон.
В понеделник, 4 декември, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, с който възлага на Министерството на правосъдието задачата за съставяне на регистър с чуждестранните медии, признати за агенти.
Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Американските медии и чуждестранни агенти няма да бъдат лишени от акредитация в Русия

МВнР на Русия: Американските медии и чуждестранни агенти няма да бъдат лишени от акредитация в Русия

4 Декември 2017 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Американските медии, които трябва да бъдат признати за чуждестранни агенти в Русия няма да бъдат лишени от акредитация от Министерството на външните работи на страната. Това заяви официалният представител на ведомството Мария Захарова по време на заседани на комитета на Държавната дума по въпросния регламент, предава ТАСС.
„Искам изрично да подчертая, че в никакъв случай няма да лишим от акредитация представителите на американските медии, за които в момента става въпрос. Те ще могат спокойно и безпрепятствено да продължат да осъществяват журналистическа дейност на територията на Русия“, заяви Захарова.
Тя смята разглежданото в Държавната дума решение за ограничаване на достъпа на редица американски медии за напълно логично. Те ще получат статут на „чуждестранни агенти“. Външното ведомство настоява за закриване на достъпа на американски медии, финансирани от Държавния департамент на САЩ, до Държавната дума. „Решението е основано на това, че САЩ ограничи достъпа на телевизионния канал RT до Конгреса... Настояваме мерките да са огледални и в отговор на действията на американските власти“, обясни Захарова.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белгийският съд ще се произнесе за екстрадицията на Карлес Пучдемон на 14 декември

AFP: Белгийският съд ще се произнесе за екстрадицията на Карлес Пучдемон на 14 декември

4 Декември 2017 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Белгийският съд ще вземе решение за екстрадицията на отстранения от власт каталунски лидер Карлес Пучдемон на 14 декември, предава AFP.
Съобщението бе направено от съдията, отговарящ за разглеждането на европейската заповед за арест, издадена от Испания срещу петимата бивши членове на каталунското правителство, които се намират в изгнание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд на Испания остави в затвора четирима каталунски политици

AFP: Върховният съд на Испания остави в затвора четирима каталунски политици

4 Декември 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В понеделник Върховният съд на Испания взе решение да остани в затвора четирима каталунски политици, докато не бъде приключено разследването на ролята им в едностранното обявяване на независимост на автономния регион, предава AFP.
Отстраненият заместник на председателя на Женералитата Карлес Пучдемон - Ориол Жункерас, е сред каталунските политици, които няма да бъдат освободени под гаранция. Хоаким Фор, който по-рано отговаряше за вътрешните работи в Каталуния, и лидерите на две асоциации за независимост ще останат в затвора, се казва в разпространеното изявление на органа. Шестима други бивши министри, които също бяха задържани под стража, ще бъдат освободени под гаранция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Русия ще бъде създаден регистър на чуждестранните медии, признати за агенти

РИА Новости: В Русия ще бъде създаден регистър на чуждестранните медии, признати за агенти

4 Декември 2017 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, с който възлага на Министерството на правосъдието задачата за съставяне на регистър с чуждестранните медии, признати за агенти, предава РИА Новости.
Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка. Първите медии ще бъдат въведени в регистъра още тази седмица, уточни източник.
"Това ще бъдат девер американски медии, които по-рано получиха предупреждения от Министерството на правосъдието", разкри събеседникът на агенцията.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.
Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.
„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.
По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Карлес Пучдемон ще остане в Белгия и след изборите в Каталуния

Politico: Карлес Пучдемон ще остане в Белгия и след изборите в Каталуния

3 Декември 2017 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон ще остане в Белгия и след парламентарните избори в региона. Това бе оповестено от неговия адвокат, предава Politico.
Намиращият се в самоналожено изгнание каталунски лидер стартира кампанията за регионалните избори от Белгия през ноември. Той се намира в страната, съпротивлявайки се срещу екстрадирането си обратно в Испания, където е издирван за подклаждането на бунт.
В Каталуния ще се проведат избори, след като испанския министър-председател Мариано Рахой разпусна местния законодателен орган и уволни Пучдемон заради ролята му в проведения референдум за независимост, обявен от Мадрид за незаконен. След това каталунският лидер избяга в Белгия с четирима от своите министри.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Карлес Пучдемон ще остане в Белгия поне до 21 декември, според неговия адвокат

AFP: Карлес Пучдемон ще остане в Белгия поне до 21 декември, според неговия адвокат

3 Декември 2017 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон ще остане в Белгия до провеждането на предсрочните парламентарни избори в Каталуния, това е заявил в събота неговият адвокат, предава AFP.
„Независимо от всичко, те ще бъдат в Брюксел поне до 21 декември и според моите изчисления, може би и до средата на януари“, е казал адвокатът на Пучдемон пред каталунска медия, визирайки бившия председател на Женералитета и четирима министри от сваленото регионално правителство.
Пучдемон бе уволнен от поста си, а членовете на неговото правителство арестувани, след като проведоха незаконен референдум за независимост на първи октомври и се опитаха да провъзгласят Каталунска република в края на същия месец. В отговор от Мадрид задействаха член 155 от Конституцията на страната и наложиха директно управление, свиквайки предсрочни избори на 21 декември. Малко преди Испания да разпусне правителството, Пучдемон и четирима негови министри избягаха в Белгия, заявявайки че в Испания няма да получат честен съдебен процес.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Испания обеща ускоряване на икономическия растеж, ако ситуацията в Каталуния се нормализира

Премиерът на Испания обеща ускоряване на икономическия растеж, ако ситуацията в Каталуния се нормализира

2 Декември 2017 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че икономическият ръст на страната следващата година може да надхвърли прогнозите и да достигне 3%, ако ситуацията в Каталуния се нормализира след инициативата за отделяне на автономния регион, предаде AFP.
В разгара на кризата, започнала с референдум за независимост на 1 октомври, централното правителство занижи икономическите си прогнози за следващата година от 2,6% на 2,3%. „Ако нормалността, стабилността и спокойствието се възвърнат, този ръст от 2,3% ще скочи на 3% следващата година“, каза Рахой на среща с членове на неговата консервативна Народна Партия в Матаро, близо до Барселона.
Мадрид насрочи нови избори в областта за 21 декември, след като отстрани от длъжност членовете на регионалното правителство и разпусна местния парламент.
Няколко международни агенции, включително Международния валутен фонд и Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупредиха за финансовите последствия от политическата криза в четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.
Каталуния генерира около 20% от испанския БВП. След декларацията за независимост, приета в края на месец октомври в каталунския парламент, се наблюдава сериозен спад в туризма и продажбите.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Карлес Пучдемон призова предстоящите регионални избори да бъдат разглеждани като втори тур на референдума за независимост

El Pais: Карлес Пучдемон призова предстоящите регионални избори да бъдат разглеждани като втори тур на референдума за независимост

2 Декември 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон призова регионалните избори, насрочени за 21 декември, да бъдат разглеждани като втори тур на референдума за независимост, пише El Pais.
Духът от 1 октомври (датата на провелия се в областта референдум за отделяне от Испания) е дух, който може да сломи авторитаризма, и да принуди Мадрид да признае, че бъдещето на народа трябва да се решава с избори, а не от съдилища или няколко министри, е заявил Пучдемон.
На непризнатия от Мадрид референдум 90% подкрепиха независимостта на Каталуния. Гласа си подадоха 42% от населението на областта.
На 27 октомври парламентът на областта прие декларация за независимост. На свой ред испанските власти задействаха мерките, предвидени в конституцията, ограничаващи автономията на Каталуния. В резултат членовете на регионалното правителство бяха отстранени от длъжност, а парламентът бе разпуснат.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд на Испания ще обяви решението си за каталунските политици в понеделник

AFP: Върховният съд на Испания ще обяви решението си за каталунските политици в понеделник

1 Декември 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Върховният съд на Испания ще реши в понеделник дали да освободи десетимата каталунски политици, които са в затвора, докато е в ход разследването на ролята им в бурните събития, довели до едностранното обявяване на независимост на региона, предава AFP.
Съдия Пабло Ларенана информира адвокатите на обвиняемите, че няма да вземе решение за тяхната гаранция до понеделник, разкри източник на агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Върховният съд на Испания ще разгледа исканията за освобождаване на задържаните каталунски политици

El Pais: Върховният съд на Испания ще разгледа исканията за освобождаване на задържаните каталунски политици

1 Декември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Десетима политици, които понастоящем са разследвани от испанската съдебна система за организиране на бунт и за ролята им в обявяването на независимостта на Каталуния, ще се явят пред Върховния съд в петък, за да оспорят предварителното им задържане, припомня националният ежедневник El Pais.
Те ще трябва да убедят магистрата Пабло Ларина, че не съществува риск от бягството им, нито от това да унищожат доказателства по делото.
Освобождаването им под гаранция би означавало завой в кампанията за регионалните избори на 21 декември, особено за партиите, подкрепящи каталунската независимост, многократно обвинявали Мадрид в държането на „политически затворници" и „репресии" срещу опонентите му.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Руският парламент ще обсъди предложение за забрана за достъп на журналисти, представляващи американски медии

Интерфакс: Руският парламент ще обсъди предложение за забрана за достъп на журналисти, представляващи американски медии

1 Декември 2017 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Следващата седмица депутатите в Държавната дума на Руската федерация ще обсъдят предложение за забрана за достъп в сградата на парламента в Москва на журналисти, представляващи американски медии. Това заяви председателят на парламентарната комисия по контрол и регламент Олга Севастянова, предава Интерфакс.
„Тази забрана за посещение на Държавната дума е за журналисти, представляващи всички американски медии“, обясни пред репортери Севастянова.
Освен това, Държавната Дума ще препоръча на регионалните парламенти да предприемат аналогични действия, в съответствие с пълномощията им, допълни руският политик. Съгласно думите й, предложението е внесено в отговор на лишаването от акредитация на Russia Today в Конгреса на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В руския парламент внесоха предложение за въвеждането на глоби за нарушителите на закона за медиите, определени като „чуждестранни агенти“

ТАСС: В руския парламент внесоха предложение за въвеждането на глоби за нарушителите на закона за медиите, определени като „чуждестранни агенти“

29 Ноември 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Москва. В Държавната дума на Руската федерация бе внесен законопроект, който предвижда наказания в размер до пет милиона рубли (над 1,7 млн. лева) за нарушителите на закона за медиите, признати за чуждестранни агенти, предава TACC.
Максималната глоба, предвидена за нарушителите, е както следва: за граждани – 100 хил. рубли или задържане за срок до 15 денонощия, за длъжностни лица – 200 хил. рубли, за юридически лица – пет милиона рубли.
Новият руски закон взима на прицел международните медии. Онези от тях, които частично или изцяло се финансират от чужбина, може да попаднат в списъка на „чуждестранните агенти“, а сайтовете им да бъдат блокирани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Адвокатът на затворения бивш каталунски вицепрезидент съобщи, че клиентът му приема налагането на пряката власт на Мадрид над региона

Reuters: Адвокатът на затворения бивш каталунски вицепрезидент съобщи, че клиентът му приема налагането на пряката власт на Мадрид над региона

28 Ноември 2017 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Барселона. Адвокатът на затворения бивш вицепрезидент на Каталунската автономия Ориол Жункерас и на други трима членове на неговата партия „Републиканска каталунска левица“ съобщи, че те са се съгласили Мадрид да поеме пряк контрол над региона, предаде Reuters.
Жункерас и седмина бивши членове на каталунското регионално правителство бяха затворени на 2 ноември, обвинени в подклаждане на бунтове и злоупотреба с обществени средства, след като то обяви независимост от Испания. Приемането на властта на Мадрид над региона може да отмени решението на съда четиримата да бъдат задържани под стража преди съдебния процес срещу тях и да ги освободи преди изборите, които се готвят в региона.
Четиримата затворени членове на „Републиканската каталунска левица“ – Жункерас, бившият външен министър Раул Ромева, бившият правосъден министър Карлес Мундо и на труда Долорс Баса са определени от партията да участват на изборите.
„Те не са съгласни с прилагането на чл. 155 от испанската конституция, която премахва регионалното управление, но го приемат“, заяви техният адвокат. Той добави, че те не се отричат от политическото си мнение.
Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание в Белгия от обявяването на независимостта насам съобщи по-рано, че изборите ще са най-важните в регионалната история.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карлес Пучдемон: Изборите трябва да „ратифицират“ стремежа на Каталуния към независимост

Карлес Пучдемон: Изборите трябва да „ратифицират“ стремежа на Каталуния към независимост

25 Ноември 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отстраненият от длъжност лидер на Каталуния Карлес Пучдемон стартира дистанционно кампанията си за регионалните избори, като призова каталунците да заявят желанието си за независимост, предаде AFP. „Ние, каталунците, показахме на света, че имаме капацитета и волята да станем независима държава. И на 21 декември ние трябва да ратифицираме това“, каза Пучдемон в белгийския град Осткамп, където се намира след като парламентът в независимата област обяви едностранно независимост от Мадрид.
След декларацията Пучдемон и цялото регионално правителство бяха отстранени от длъжност, а испанските власти наложиха пряко управление над региона. Премиерът на Испания разпусна каталунския парламент и насрочи регионални избори за 21 декември. Кризата започна на 1 октомври с непозволен от властите референдум за независимост. На него 90% гласуваха за отделянето на областта от Испания, но избирателната активност бе под 50% от населението на региона.
Пучдемон, който очаква възможна екстрадиция в Испания, оглавява групата „Всички за Каталуния“. Засега не е ясно дали той ще остане в Белгия по време на вота. Ако Белгия реши да екстрадира бившия каталунски лидер в Испания, където е издирван по обвинение в бунт, антидържавна дейност и злоупотреба с държавни средства, той може да бъде задържан докато трае разследването.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Двама затворени каталунски политици съобщиха, че ще приемат прякото управление на Мадрид над областта

Politico: Двама затворени каталунски политици съобщиха, че ще приемат прякото управление на Мадрид над областта

21 Ноември 2017 | 00:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Двама бивши членове на каталунското регионално правителство, които в момента са в затвора заради своята кампания за независимост, са поискали да бъдат освободени, съобщавайки, че няма да се съпротивляват на Мадрид, че поема пряк контрол над региона, предава Politico.
Представители на Жорди Турул, който е бил прес-секретар на регионалното правителство и на бившия министър Жосеп Рул са поискали те да бъдат освободени. „Клиентите ни приеха предвиденото от чл. 155 от конституцията поемане на управлението“, съобщиха техните адвокати. Освен Турул и Рул още шест бивши каталунски представители на властта и двама водачи на организации, които искат независимост, остават в затвора, очаквайки процес по обвинения за бунт.
Бившият регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и още четирима от неговите бивши министри избягаха в Брюксел, след като Мадрид разпусна регионалното правителство и очакват от белгийския съд да реши дали да ги екстрадира според европейската заповед за арест, издадена от Мадрид. Съдът трябва да вземе решение по въпроса на 4 декември 2017 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си към испанския министър-председател относно Каталуния

Politico: Жан-Клод Юнкер потвърди подкрепата си към испанския министър-председател относно Каталуния

19 Ноември 2017 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подкрепи испанския министър-председател Мариано Рахой и начина, по който той се справя с кризата, предизвикана от опита на Каталуния да се отцепи, предава Politico.
„Като председател на ЕК, аз подкрепям позицията на испанското правителство. Знаете ли защо? Защото подкрепям тези, които уважават закона“, заяви Юнкер по време на интервю пред испански медии. „ЕС е основан на върховенството на закона, а моите каталунски приятели направиха именно обратното: нарушиха закона“, добави той.
Юнкер допълни, че не е имал „и един личен контакт“ с бившия регионален лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, който е обвинен в подстрекаване към бунт в Испания заради това, че обяви едностранно независимостта на областта и в момента. След това той се установи в Брюксел.
Същевременно председателят на ЕК предупреди каталунците да не се опитват да се отделят. „Историята ни учи, че не трябва да култивираме регионални капризи и да ги противопоставяме на националната идентичност. Човек не се бори така за регионалната си идентичност“, допълни той. „Подкрепят Европа на регионите, но не ми харесва идеята някой да напуска страните, когато си пожелае“, смята Юнкер.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОССЕ: Мерките за регистрирането на медии в САЩ и Русия като чуждестранни агенти са „неприемливи“

ОССЕ: Мерките за регистрирането на медии в САЩ и Русия като чуждестранни агенти са „неприемливи“

16 Ноември 2017 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Виена. Паралелните мерки по регистрирането на медии като чуждестранни агенти, предприети от САЩ и Русия, са „неприемливи“. Това пише в заявление от службата на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа(ОССЕ) по въпросите за свободата на медиите, публикувано в четвъртък, предава ТАСС.
„Призовавам, както САЩ, така и Русия, да преразгледат и да се откажат от исканията си към медиите да се регистрират като „чужди агенти“, а освен това да не предприемат нови мерки в тази посока“, е заявил представителят на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите Арлема Дезира, чиито думи са цитирани в прессъобщението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Free Europe: „Репортери без граници“ осъдиха новия руски закон за медиите, финансирани зад граници

Radio Free Europe: „Репортери без граници“ осъдиха новия руски закон за медиите, финансирани зад граници

16 Ноември 2017 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Организацията „Репортери без граници“ изрази загриженост по повод новия закон за медиите в Руската федерация, който признава за „чуждестранни агенти“ тези от тях, които са финансирани зад граница. Промените в законодателството са отговор на Кремъл на решението на САЩ на аналогична стъпка спрямо руския телевизионен канал RT, отбелязва Radio Free Europe в редакцията си за Русия.
„Крайно неясните положения в закона откриват път към избирателното, произволното и политическото му използване, и в момент на безпрецедентен натиск над средствата за масова информация може още повече може да затрудни достъпа на гражданите към свободно съобщавани новини“, заяви Йохан Бихр, ръководител на организацията за Източна Европа и Централна Азия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости:„Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Европа“ може да бъдат обявени за „чуждестранни агенти“ в Русия

РИА Новости:„Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Европа“ може да бъдат обявени за „чуждестранни агенти“ в Русия

16 Ноември 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон, приет в сряда, предава РИА Новости.
„На 15-16 ноември Министерството на правосъдието на Руската федерация е изпратило писма до „Гласът на Америка“, „Радио Свободна Европа“, „Кавказ.Реалии“, „Крым.Реалии", „Сибирь.Реалии“ и телевизионния канал „Настоящее Время" за възможното им признаване за чуждестранни агенти“, се казва в официалното съобщение от правосъдното министерство в Москва.


Агенция „Фокус“ припомня:
В сряда депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“.
Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.
„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавната дума утвърди на трето четене промените за чуждестранните медии, финансирани зад граница

ТАСС: Държавната дума утвърди на трето четене промените за чуждестранните медии, финансирани зад граница

15 Ноември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“, предава ТАСС.
Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия.
„Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Държавната дума приеха поправката за чуждестранните медии, финансирани зад граница

РИА Новости: В Държавната дума приеха поправката за чуждестранните медии, финансирани зад граница

15 Ноември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на второ четене поправката, съгласно която чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, може да бъдат признати за „чуждестранни агенти“, предава РИА Новости.
Поправката засяга законопроекта за извънсъдебно блокиране на сайтове на организации, забранени в Русия. За конкретни издания или телевизионни канали в поправката не се съдържат изрични уточнения.
„Юридическите лиза, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В Руската дума е внесена законова поправка, която да позволи причисляването на медиите към чуждестранните агенти

Интерфакс: В Руската дума е внесена законова поправка, която да позволи причисляването на медиите към чуждестранните агенти

14 Ноември 2017 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Москва. В Руската дума е внесена законова поправка, която да позволи причисляването на медиите към чуждестранните агенти, която да бъде разгледана от комисията за информационна политика, предава Интерфакс.
Поправката предполага да се внесе в „Закона за информацията, информационните технологии и за защитата на информацията“. В Думата се готви на второ четене законопроект, който да признае медиите за чуждестранни агенти.
Юридическите лиза, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали могат да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, пише в предложената поправка.
По-нататък е посочено, че според реда, установен от упълномощените органи на изпълнителната власт, към чуждестранни медии може да бъде приложен законът от 1996 г. „За нетърговските организации“, „регулиращ правния статут на нетърговските организации, изпълняващи функции на чуждестранен агент с изключение на специални положения, които се прилагат изключително към организации, създадени под формата на нетърговски организации“.
Поправката се установява, за да може чуждестранните медии, изпълняващи функции на чуждестранен агент, да имат права и задължения, предвидени в „Закона за нетърговските организации“.
Според председателя на комисията в Думата за информационна политика Леонид Левин „по-голямата част от американските медии могат да попаднат под този закон“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европа „въстава“ срещу дългата ръка на Москва (ОБЗОР)

Европа „въстава“ срещу дългата ръка на Москва (ОБЗОР)

14 Ноември 2017 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След като близо година американското общество е разтърсвано от темата за намесата на Руската федерация в кампанията за избирането на 45-тия президент на САЩ, истерията от дългата ръка на Москва се прехвърли и отвъд океана. Въпросът за предполагаемата руска намеса във вътрешните работи на чужди страни засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В Брюксел вече обмислят начини за подобряване на общите стратегии за справяне с предизвикателството.

Миналата седмица министри на външните работи на осем страни от Европейския съюз (Полша, Швеция, Литва, Хърватия, Чешката република, Латвия, Румъния и Великобритания) отправиха писмо до Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини с призив за предприемане на повече мерки за противодействие на пропагандата. Страни като Полша, Швеция и Литва призоваха за повече действия срещу кампаниите за пропаганда и дезинформация, зад които според тях стои Русия. Налице са опити на „външни актьори“ да предизвикат недоверие и неудовлетвореност от демократичния социален ред и да отслабят единството на ЕС, отбелязаха първите дипломати на осемте страни от Общността.

Писмото се превърна в основа за дискусията, която се проведе в понеделник в рамките на среща на външните министри на ЕС в Брюксел. Тонът обаче зададе Испания, след като още в края на миналата седмица трима министри от централното правителство в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.
В рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която се проведе в понеделник, Мадрид бе категоричен, че разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания. Това потвърди министърът на външните работи Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал.
Двамата испански политици увериха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври. Първият дипломат на Мадрид подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, голяма част от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която са изтъквани предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. Дастис уточни, че по тази тема вече е иницииран диалог с Кремъл.
На свой ред министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че чрез действията си споменатите групи се опитват да създадат нестабилност в Европа и поради тази причина Мадрид е длъжен да разкрие информацията, с която разполага.
На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.

По-късно вечерта, в рамките на официалната вечеря, организирана след края на дискусиите в Брюксел, министър-председателят на Великобритания Тереза Мей нападна по необикновен за нея начин Русия, обвинявайки Кремъл, че се меси в чужди избори и разпространява фалшиви новини с цел предизвикване на раздор сред западните държави. Мей заяви, че Москва „застрашава международния ред“ и предупреди, че Обединеното кралство ще „направи всичко необходимо, за да се защити“.
„Русия иска да превърне информацията в оръжие. Властите са поръчали на държавните медии да измислят фалшиви новини и да публикуват снимки, направени на „Фотошоп“, в опит да всеят раздор на Запад и да сринат авторитета на нашите институции“.
„Имам много просто и ясно съобщение за Русия. Ние знаем какво правите. Няма да успеете, защото подценявате съпротивителните сили на нашите демократични общества, подценявате привлекателността на свободните и открити общества, и отдадеността на западните нации към съюза, с който сме свързани. Обединеното кралство ще направи всичко, което е необходимо, за да се защити и ще работи със своите партньори за това“, категорична бе Тереза Мей.

Във вторник недоволството от действията на Москва изразиха и управляващите в Нидерландия. Руските спецслужби се опитват да влияят на общественото мнение в Нидерландия чрез разпространяването на фалшиви новини. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен в писмо, изпратено до долната камара на парламента.
„Служители на руските спецслужби внимателно следят внимателно ситуацията в страната. Не знаем техните цели, но не бива да забравяме, че не само Руската федерация прави това“, заяви Олонгре. В този контекст вътрешният министър подчерта, че правителството на Нидерландия намира за крайно нежелателно „влиянието на държавни субекти върху общественото мнение мнение, вътрешните работи или демократичните процеси“. Съгласно мнението й, борбата срещу подобен род действия трябва да са „един от приоритетите на властта“.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Предполагаемата руска намеса в Каталуния повдигна въпроса за отделянето на повече ресурси за борба с пропагандата

El Pais: Предполагаемата руска намеса в Каталуния повдигна въпроса за отделянето на повече ресурси за борба с пропагандата

14 Ноември 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въпросът за намесата на Русия в каталунската криза засили опасенията на държавите от Европейския съюз относно манипулирането на общественото мнение. В понеделник външните министри и министрите на отбраната на ЕС обсъдиха начини за подобряване на общите стратегии срещу това предизвикателство, отбелязва испанският ежедневник El Pais.
Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис предупреди европейските си колеги за опитите за дестабилизиране на Испания в рамките на срещата на външните министри в Брюксел, която приключи с призив за повече усилия в борбата срещу намесата във вътрешните работи на страните чрез използването на интернет.
Само дни преди срещата, испанското правителство получи доказателства за руското влияние в кампанията за каталунската независимост. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отказа да говори специално за каталунския случай, но заяви, че като цяло е важно да се засили политиката на Общността срещу манипулациите.
„Призовах министрите да подкрепят молбата ми за увеличаване на човешките и финансовите ресурси, които можем да посветим специално на трите стратегически работни групи за комуникация, които създадох през последните две години - една, посветена на Изтока, една на Западните Балкани и един за арабскоговорящия свят. Получих политическа подкрепа от министрите за това. Сега ще проверим дали финансовите министри ще последват примера на външните министри ", заяви Могерини на пресконференция след срещата в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариано Рахой: Не разполагам с данни, които да потвърждават руска намеса в Каталуния

Мариано Рахой: Не разполагам с данни, които да потвърждават руска намеса в Каталуния

14 Ноември 2017 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанските власти не подозират правителството на Руската федерация в разпространяването на пропагандна информация за каталунската криза. Това заяви министър-председателят Мариано Рахой в интервю за радио Cope, предава информационната агенция TACC.
Рахой се съгласи, че част от пропагандата е разпространявана от територията на Русия. Испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, половината от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която се изтъкват предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. „Видяхме, че тези фалшиви профили са от Русия и Венецуела“, призна Рахой.
Но същевременно той обърна внимание, е това обстоятелство съвсем не означава, че зад него стоят граждани на Руската федерация. Отговаряйки на въпрос дали руските власти стоят зад разпространяването на материалите, испанският премиер заяви: „Не, ни най-малко. Не разполагам с никакви данни, които да ми навяват мисълта, че зад това стои правителството на Руската федерация“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руското посолство в Испания осъди твърденията за влиянието на Москва в Каталуния

РИА Новости: Руското посолство в Испания осъди твърденията за влиянието на Москва в Каталуния

14 Ноември 2017 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Дипломатическото представителство на Руската федерация в Испания осъди твърденията за намесата на Москва в ситуацията в Каталуния, предава РИА Новости. По-рано от Кремъл също подчертаха, че считат каталунската криза за вътрешен проблем на Испания.
В петък три министъра от правителството в Мадрид обявиха, че голяма част от съобщенията в подкрепата на каталунската независимост, разпространени в социалните мрежи, са изпратени от територията на Русия.
В понеделник първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис и министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал потвърдиха, че правителството на иберийкото кралство разполага с доказателства за руската намеса в кампанията за независимостта на Каталуния.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадрид съобщи за доказателства за руската намеса в кризата с Каталуния

Мадрид съобщи за доказателства за руската намеса в кризата с Каталуния

14 Ноември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Мадрид разполага с доказателства за намесата на Руската федерация в референдума за отделянето на автономния регион Каталуния от Испания. Това потвърдиха в Брюксел министърът на външните работи и министърът на отбраната на иберийското кралство, предава Deutsche Welle.
Двамата испански политици подчертаха, че разполагат с доказателства, че държавни и частни групи на територията на Русия са използвали „Туитър“, „Фейсбук“ и други социални мрежи и сайтове, за да провеждат широкомащабна кампания в подкрепа на каталунската независимост с цел повлияване на общественото мнение в навечерието на референдума от 1 октомври.
Първият дипломат на Мадрид Алфонсо Дастис подчерта, че испанските власти са попаднали на фалшиви профили в социалните мрежи, половината от които – създадени в Русия. Тези акаунти са използвани за разпространяване на информация, в която се изтъкват предимствата от отделянето на Каталуния от състава на Испания. Дастис уточни, че по тази тема вече е иницииран диалог с Кремъл.
На свой ред министърът на отбраната на Испания Мария Долорес де Коспедал заяви, че чрез действията си споменатите групи се опитват да създадат нестабилност в Европа и поради тази причина Мадрид е длъжен да разкрие информацията, с която разполага.
На срещата в Брюксел, която се състоя в понеделник, присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Цитирайки данни от няколко отделни доклади, норвежкият политик заяви, че Русия е предприела опити за намеса във вътрешните работи на няколко държави. Съгласно думите му, крайната цел на Москва е да внесе раздор сред западните страни и по този начин да наруши единството му по въпроса за икономическите санкции срещу Руската федерация.
По-рано каталунските лидери отхвърлиха възможността за руска намеса, която да е повлияла на резултатите от референдума за независимост.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: САЩ отпускат средства в подкрепа на „обективните медии в Унгария“

Hungary Today: САЩ отпускат средства в подкрепа на „обективните медии в Унгария“

13 Ноември 2017 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Будапеща. От съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Държавния департамент на САЩ, става ясно, че Вашингтон ще отпусне 700 хил. долара безвъзмездна помощ за „обективните медии в Унгария“, съобщава електронното издание Hungary Today.
Съгласно разпространената информация, средствата ще бъдат насочени към „проекти, които увеличават достъпа на гражданите до обективна информация за вътрешни и глобални проблеми в Унгария". Сумата ще бъде отпусната на една организация – коя точно ще бъде определено с конкурс.
Документът, публикуван на страницата на ведомството, е озаглавен „Подкрепа на обективните медии в Унгария". Според официалното си описание целта на това финансиране „е да подкрепя медиите, които работят извън столицата в Унгария, за да публикуват базирани на факти новини и да увеличават аудиторията си. Програмата трябва да увеличи достъпа на гражданите до обективна информация за вътрешни и глобални проблеми от обществено значение, като подобри способността на местните медии да ангажират по-широка аудитория, включително печатни, мултимедийни и онлайн читатели. Програмата трябва да подобри качеството на местните традиционни и онлайн медии и да увеличи достъпа на обществеността до надеждна и безпристрастна информация“.
По отношение на размера на средствата, документът на Държавния департамент уточнява, че безвъзмездната помощ ще варира от 500 хи. До 700 хил. щатски долари. Организацията, която ще получи сумата, ще работи по проекта между май и юли 2018 г. Програмата ще е с продължителност между 18 и 24 месеца, става ясно още от разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сирия. 11 декември 2017 г.
Владимир Путин пристигна на изненадващо посещение в руската база в Латакия, Сири...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.