НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

Намерен е вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца

10 Май 2018 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Намерен е работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. „Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи“, заяви министър Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Комисията по здравеопазване в НС. Здравният министър съобщи, че в момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф, за да се възстанови инвазивната кардиология в МБАЛ-Враца.
Днес в Министерството на здравеопазването беше проведена среща с изпълнителните директори на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Ловеч. В момента се подготвят документите за сключване на рамковите договори за 2018 г. за лечебните заведения.
Пред журналисти министър Ананиев коментира проекта на Национална здравна карта, който по-рано беше поставен на обсъждане в здравната комисия. „През 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла. Това е при 100% използваемост. Общият брой на леглата за болнично лечение на територията на страната е около 39 хил., т.е. през 2017 г. усвояемостта е 64%. В проекта на Национална здравна карта ние взимаме 100% от лекуваното през 2017 г. и осигуряваме над 8100 резервни легла. Това означава, че в никакъв случай не може да се говори за намаляване правата на хората“. Това посочи здравният министър, като уточни, че с НЗК не се съкращават легла, отделения, болници, а броят на леглата служи единствено като инструмент за балансиране бюджета на НЗОК спрямо потребностите на населението от здравни грижи по области. Чрез броя на леглата ще могат да бъдат засичани свръххоспитализациите и порочните практики няколко пациента да бъдат отчитани по едно и също време на едно легло, а оттук и НЗОК да извършва необходимите проверки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Младенов, МБАЛ-Враца: Отново се бавят заплатите в болницата и това създава напрежение

Д-р Емил Младенов, МБАЛ-Враца: Отново се бавят заплатите в болницата и това създава напрежение

13 Декември 2017 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Враца. Отново се бавят заплатите в МБАЛ-Враца и това създава напрежение, каза за Радио „Фокус“-Видин д-р Емил Младенов, председател на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в болницата. Той посочи, че в началото на месец декември са изплатени само половината от заплатите за месец октомври в лечебното заведение.
„След смяната на ръководството на Министерството на здравеопазването бяха стопирани мерките, които трябваше да се предприемат за оздравяването на болницата. Отново имаме запорирани сметки на болницата. Това означава, че до края на декември няма да получим работни възнаграждения“, коментира д-р Младенов. Той допълни, че с решение на Медицинския съвет на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца е прието да се изпрати отворено писмо до Министерския съвет, до министрите на здравеопазването и финансите и до постоянната Комисия по здравеопазване в Народното събрание.
„Настояваме да разберем какво е бъдещето на болницата, ще бъде ли Министерството на здравеопазването гарант по кредита, който ще изтегли болницата? Искаме отговори на тези въпроси, както и на въпроса за мерките за стабилизиране на лечебното заведение“, каза още д-р Младенов. Той посочи, че само за няколко часа под отвореното писмо са се подписали над 180 души, работещи в болницата. Д-р Младенов заяви, че ако не се получат отговори на писмото, както и ако не бъдат изплатени дължимите работни възнаграждения до края на месеца има вероятност медицинският персонал да преустанови работа по Коледа.
"Фокус" припомня:
В началото на месец октомври медици и жители на Враца протестираха в защита на лечебното заведение, което имаше опасност да затвори врати, заради тежкото си финансово състояние.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Ще предложим инкриминиране на злоупотребите с реекспорта на лекарства с промени в НК

Жельо Бойчев, БСП: Ще предложим инкриминиране на злоупотребите с реекспорта на лекарства с промени в НК

8 Декември 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Злоупотребите с реекспорт на лекарства да бъдат криминализирани, предлагат от БСП. Още следващата седмица левицата ще внесе промени в НК в тази посока, съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ депутатът от „БСП за България“ Жельо Бойчев. По думите му това е една от стъпките към цялостна промяна в модела на здравеопазване у нас, за каквато социалистите настояват. „Втората ни законодателна инициатива е свързана с желанието ни болниците да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения и да престанат да бъдат търговски дружества. Искаме да отразим нашето виждане, че на здравеопазването не може да се гледа като на стока, не може да се търси печалба от здравето на българските граждани. Другият болен проблем в здравеопазването са злоупотребите, като тази с реекспорта на лекарства“, каза още депутатът от БСП.
Жельо Бойчев добави, че час по-скоро трябва да бъде приета и националната здравна карта, която ще помогне да се преодолее проблемът с Регионалната диспропорция на лечебните заведения и ограниченият достъп на гражданите до болнична помощ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП настоява за мораториум за лицензиране на нови частни болници и наказателна отговорност за реекспорт на лекарства (ОБЗОР)

БСП настоява за мораториум за лицензиране на нови частни болници и наказателна отговорност за реекспорт на лекарства (ОБЗОР)

7 Декември 2017 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на БСП внесе в деловодството на парламента искането си за мораториум за лицензиране на нови частни болници. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че смяната на модела в здравеопазването е задължителна, а това няма как да стане без политическо и обществено съгласие. Опозицията настоява държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения. Предлага се и ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор. Корнелия Нинова призова за национален разговор за нов модел на здравеопазването, без оглед на политическото его или на пристрастия. „Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел- всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“, посочи лидерът на БСП. От партията си поставиха за цел до края на март да се постигне разговор за модела, който да бъде включен в Бюджет 2019.
В началото на следващата седмица опозицията ще внесе предложения за промени в Наказателния кодекс за търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства. От БСП са съгласни с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров за реекспорта на лекарства, направени при изслушването му в комисия. Корнелия Нинова уточни, че все още не са водени разговори с другите политически сили за предлаганите законови изменения. „В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни тя.
Всички парламентарни групи изразиха становището си за предложенията на левицата. Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви, че предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно. Тя коментира, че нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни. „Важно е да видим елементите на тези предложения на БСП. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в Закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили вече да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложения нямаше и това може да бъде проверено“, обясни д-р Дариткова. Калин Поповски от „Обединени патриоти“ посочи, че леко загадъчно е предложението на БСП да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една. Той беше категоричен, че реекспортът на лекарства трябва да бъде класифициран като престъпление. „Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата и правят тежки злоупотреби“, уточни д-р Поповски. Д-р Хасан Адемов заяви, че от ДПС са съгласни, че трябва да има надпартиен консенсус за това по какъв модел да се развива здравеопазването. Той обясни, че болниците сега са регистрирани по Търговския закон и за да се регистрират по друг, трябва да минат през фалит. По повод предложението за забрана за лицензиране на нови лечебни заведения, Хасан Адемов посочи, че според конституционен текст всеки стопански субект в България има право на стопанска инициатива. Той определи идеята за криминализирането на реекспорта на лекарства като изключително чувствителна тема. По думите му въпросът е как държавата с контролни механизми да защитава собствения си пазар и гражданите си, за да получават те лекарствени продукти в достатъчен обем и в достатъчно количество. От ПГ на „Воля“ настояха за премахване на монопола на Здравната каса. Пламен Христов обясни, че е доказано, че частният предприемач упражнява по-добър контрол от държавата. Приоритет на групата е създаването на регистър на заболяванията в България, за да може на базата на статистика да се вземат адекватни управленски решения.
В интервю за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев заяви, че търговията с пациенти е злокачествен процес в здравеопазването. Той изрази надежда наистина да има последствия от обявените от управляващите проверки. „Има много различни механизми за усвояване на пари от НЗОК, без да е извършвана съответна дейност или пък да е извършена дейност, която не е трябвало да бъде извършена“, коментира проф. Начев и допълни, че без съдействие на специалисти кога са извършвани дейности, без да има нужда от тях.
„Фокус“ припомня: На 5 декември министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването заедно с Прокуратурата обявиха, че започват проверки във всички общински и държавни болница в страната, които получават средства от НЗОК. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че ще се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение с цел да се намери източването на пари. Ще се проверяват всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. Според главния прокурор Сотир Цацаров проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности. Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че се дават все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво. „Ще успеем да ограничим онези практики, при които се взимат средства от българските граждани, които след това не се използват за здравеопазване. Битката ще бъде жестока, тези неща ги има от години, но ние ще се справим с тях“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Искаме нов модел на здравеопазване, изработен в национално съгласие, експерти и обществото да участват в решаването на проблемите

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Искаме нов модел на здравеопазване, изработен в национално съгласие, експерти и обществото да участват в решаването на проблемите

7 Декември 2017 | 19:10 | Агенция "Фокус"
София. Общински и държавни болници фалират, хора нямат достъп до здравеопазване, умират. Частни болници никнат в дворовете на общинските и държавните. Потвърди го и главният прокурор. Проблемът е ясен. Ние предлагаме две стъпки – краткосрочни мерки, сега и веднага, и дългосрочни. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Корнелия Нинова обясни, че краткосрочната мярка е да се наложи временно забрана да се издават лицензи на нови частни болници. „Защото, докато прокуратурата проверява, ще минат години и през това време ще изникнат нови частни болници в дворовете на държавните”, мотивира се Нинова. Втората мярка е да се пререгистрират държавните и общински болници от търговски дружества в лечебни заведения. „Нека да се промени и Наказателният кодекс заради реекспорта на лекарствата. В новия рамков договор нека се преизчисли и стойността на пътеките”, каза лидерът на опозицията.
„Здравеопазването е тема, която иска национално съгласие. Нека съберем специалисти, експерти политици, да сложим проблемите на масата. Нека да сложим и срок, да бъде до края на март месец. Нека постигнем някакво съгласие, да има и обществно обсъждане, и догодина, да го заложим в бюджета за 2019-та”, призова Нинова.
„Като казах - моля без политическа ревност, коя партия първа го е предложила, коя партия е по-права, отговорът на ГЕРБ бе: БСП лъжат. Кажете ми как се прави така политика. Това е толкова ниско равнище на разговор. Има сфери, които изискват национално съгласие, колкото и да сме различни,колкото и да се нападаме. Това са образование, здравеопазване и демографска криза”, посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Воля“ настоява за премахване на монопола на Здравната каса

ПГ на „Воля“ настоява за премахване на монопола на Здравната каса

7 Декември 2017 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. От ПП Воля още през май месец т.г. дадохме вариант за изготвяне на спешен екшън план в сферата на здравеопазването, който да се справи с голяма част от проблемите. Това на брифинг в парламента депутатът от ПГ на „Воля“ Пламен Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предложихме през юни месец парламентът да работи приоритетно по въпросите на здравеопазването и това да продължи дотогава, докато се изработи екшън плана. Сега това е особено актуално“, заяви той.
По думите му имат три основни, най-важни приоритета, за които ПП „Воля“ ще настоява веднага след Коледните и Новогодишните празници. „Единият от тях е децентрализацията и премахването на монопола на Здравната каса. Считаме, че когато в здравеопазването се създаде естествена конкуренция и частно предприемачество - дали като застрахователен фонд, дали като частна Здравна каса, е доказано, че частният предприемач упражнява по-добър контрол, отколкото държавата“, обясни той и добави, че друг техен приоритет е създаването на регистър на заболяванията в България, за да може българското здравеопазване да разполага със статистиката и на нейна база да се вземат адекватни управленски решения. „Не можем да се справим с тези проблеми без да имаме информацията. Радвам се, че прокуратурата и министерството на здравеопазването, както и МВР през изминалата седмица завършиха едно разследване, което показа основните проблеми в здравеопазването - криминалният реекспорт на лекарства и лишаването на българските пациенти от животоспасяващи и животоподдържащи лекарства“, коментира депътатът. Пламен Христов заяви още, че от „Воля“ изразяват задоволство от това разследване и след тази мащабна кампания, чиито резултати показват, че спекулациите, свързани с партията и с лидера й Веселин Марешки са били плод на фалшиви новини. Той изрази надежда, че виновниците за този реекспорт ще бъдат наказани.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Съгласни сме, че трябва да има надпартиен консенсус за това по какъв модел да се развива здравеопазването

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Съгласни сме, че трябва да има надпартиен консенсус за това по какъв модел да се развива здравеопазването

7 Декември 2017 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме съгласни, че трябва да има консенсус и то надпартиен за това по какъв модел да се развива здравеопазването оттук нататък. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ПГ на ДПС и председател на социалната комисия д-р Хасан Адемов, във връзка с предложенията на БСП за инкриминиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Болниците сега са регистрирани по Търговския закон, защото голяма част от тях извършват търговска дейност. Самият факт, че лечебните заведения в България имат дългове означава, че ако трябва да се регистрират по друг закон, трябва да минат през фалит, защото някой трябва да плати тези задължения“, обясни той. „Имаше предложение в Закона за бюджета НЗОК тези пари да бъдат платени от държавата, но НС не прие тази идея“, коментира Хасан Адемов. „Що се отнася до забрана за лицензиране на нови лечебни заведения, трябва да се справим с конституционния текст, че всеки един стопански субект в България има право на стопанска инициатива. И ограничаването на стопанската инициатива едва ли е решението на въпроса“, обясни депутатът. Според него надпартийният консенсус е този, който трябва да реши въпросите и управляващите са тези, които да кажат как това може да се случи. „Идеята за криминализирането на реекспорта на лекарства е една изключително чувствителна тема. Реекспортът не е забранен в рамките на ЕС, когато той е легален. Въпросът е как държавата с контролните механизми защитава собствения си пазар и гражданите си, за да получават те лекарствени продукти в достатъчен обем и в достатъчно количество“, каза още Хасан Адемов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Леко загадъчно е предложението на БСП да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една

Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Леко загадъчно е предложението на БСП да прелицензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една

7 Декември 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. В казаното от Корнелия Нинова има рационални неща, но някои от тях са леко загадъчни. Например да прелизензираме всички болници, но да не съкращаваме нито една - тогава защо да ги прелицензираме. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“ Калин Поповски във връзка с предложенията на БСП за инкриминиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята за преобразуване на лечебните заведения съществува и в момента. Така е ВМА, но тя освен по клинични пътеки има и допълнително финансиране от Министерството на отбраната. Малките общински болници имат финансиране и от общинските бюджети. В най-неравностойно положение са областните и университетски болници, които имат финансиране само по клинични пътеки“, обясни той. „В Холандия например на 10 млн. население има 100 болници. Една болница грубо обслужва 100 хил. души население. Ние имаме 350 болници на 7 млн. население- можете да си представите колко много ненужни болници имаме“, коментира Калин Поповски. „Реекспортът на лекарства абсолютно трябва да бъде класифициран като престъпление. Търговците на лекарства бъркат в големия бюджет на касата правят тежки злоупотреби“, заяви депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В понеделник или вторник внасяме промени в НК за търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства

Корнелия Нинова, БСП: В понеделник или вторник внасяме промени в НК за търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства

7 Декември 2017 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. В понеделник или вторник внасяме промени в НК, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реескспорта на лекарства. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Поставяме си амбициозната цел до края на март да се опитаме да постигнем национален разговор с резултат за нов модел, след което да го представим на обществото и този модел да бъде включен в бюджета за 2019 година“, заяви тя. „Предлагаме при частните болници да няма лицензиране, а общинските и държавните да станат лечебни заведения“, обясни Корнелия Нинова. „Все още не сме говорили с други политически сили по предложенията ни“, уточни тя. „Започнем ли пак тяснопартийно да се състезаваме кой е по по-най няма да постигнем истински резултат, какъвто ние искаме“, коментира лидерът на БСП. „В годините на прехода са направени грешките в здравеопазването, но е крайно време да осъзнаем, че само промяна в моделите ще реши проблема, а не допълнително наливане на пари в едни и същи системи, откъдето тези пари изтичат“, поясни тя и допълни, че от БСП не са съгласни да се закриват общински болници. „Подкрепяме предложенията на Сотир Цацаров за реекспорта на лекарства, направени в комисия при изслушването му за лекарствата“, посочи Корнелия Нинова.
В отговор на въпрос откъде са дошли доходите й на 28 години да си купи 125 кв. ателие и 24 кв. гараж и колко момичета на тази възраст могат да си позволят това: „По всички въпроси за „Техноимпекс“ главния прокурор вчера даде отговор. Не мога да кажа повече от това, а и не съм компетентна да говоря“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП ще внесе предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения

ПГ на БСП ще внесе предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения

7 Декември 2017 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Утре внасяме предложение държавните и общинските болници да бъдат пререгистрирани от търговски дружества в лечебни заведения по Закона за лечебните заведения. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлагаме ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков договор“, обясни тя. „Да поставим началото на решенията на проблемите в здравеопазването чрез обективен, без оглед на политически пристрастия, без ревност на кого е идеята, без мерене на партийно его, с истински национален разговор за предложения за нов модел на здравеопазване“, заяви Корнелия Нинова. „Това няма да е моделът на БСП или на ГЕРБ, на лекарите или на пациентските организации. Това ще бъде българският модел, който служи на една цел- всеки българин да има достъп до качествено здравеопазване“, посочи лидерът на БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внесохме в деловодството проекторешение за забрана за лицензиране на нови болници

Корнелия Нинова, БСП: Внесохме в деловодството проекторешение за забрана за лицензиране на нови болници

7 Декември 2017 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Вчера внесохме решение на парламента за забрана за лицензиране на нови болници, докато проблемът не се реши трайно. Това каза на брифинг в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Задължителна е смяната на модела в здравеопазването, което няма как да стане без общо съгласие, политическо и обществено. Не може всеки управляващ да прави експерименти в здравеопазването, следващата политическа сила да ги отменя и да започва отначало, това не е продуктивно“, заяви тя. „Ако искаме трайна, последователна и резултатна политика трябва да постигнем съгласие“, посочи лидерът на БСП. „Предлагаме две групи действия- едните краткотрайни и сега, другите с дългосрочен ефект“, обясни Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: По-голямата част от частните лечебни заведения се разкриват в най-гъстонаселените райони на страната, където няма нужда от такива

Георги Йорданов, БСП: По-голямата част от частните лечебни заведения се разкриват в най-гъстонаселените райони на страната, където няма нужда от такива

6 Декември 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. По-голямата част от частните лечебни заведения се разкриват в най-гъстонаселените райони на страната, където няма нужда от такива. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Йорданов, народен представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС, във връзка с искания от БСП мораториум върху лицензирането на нови частни болници. Той заяви, че партията отдавна сигнализира за нерегламентирани практики. „Министерството на здравеопазването трябва да свърши своята работа - да издава лицензи на частни здравни заведения. Във всеки лиценз се посочва, къде ще бъде базирано частното здравно заведение, каква дейност ще извършва и Министерството, давайки лиценза, може да прецени, въпреки отсъствието на Национална здравна карта, дали в конкретния регион е необходима нова болница“, посочи Йорданов. Той добави, че БСП не е против там, където няма достатъчно медицинска помощ, да се разкриват нови частни заведения. По отношение на мораториума върху новите лекарства той заяви, че партията няма как да го подкрепи и отделените от Здравната каса средства са пренебрежимо малко.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата, МВР и здравното министерство започват проверки в болниците, получаващи средства от НЗОК (ОБЗОР)

Прокуратурата, МВР и здравното министерство започват проверки в болниците, получаващи средства от НЗОК (ОБЗОР)

5 Декември 2017 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата започват проверки във всички общински и държавни болница в страната, които получават средства от НЗОК. На пресконференция здравният министър Кирил Ананиев уточни, че ще се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение на българските граждани, а проверките ще засегнат всички болници. По думите му целта е да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ. „Сигурен съм, че ще намерим такива договори, които ощетяват Здравната каса“, аргументира се здравния министър.
От своя страна главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности. „Дали има дублиране между дейностите, които се извършват в държавната и общинска болница, и частната болница, за да се установи дали приходите остават само за частната болница“, каза още той. Като пример за нелоялни практики на „болница в болницата“ е тази във враца, която според него е доведена до „ръба на оцеляването“. Той припомни и протеста на медиците в града, които в продължение на години не бяха получавали възнагражденията си.
На брифинга участие взе и вътрешният министър Валентин Радев, който допълни, че се дават все повече средства за здравеопазване, но резултатите са на същото ниво. Той подчерта, че в последните месеци в министерството са постъпвали няколко сигнала за нерегламентира разходване на средства в здравеопазването „Ще успеем да ограничим онези практики, при които се взимат средства от българските граждани, които след това не се използват за здравеопазване. Битката ще бъде жестока, тези неща ги има от години, но ние ще се справим с тях“, завърши изказването си вътрешния министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, УМБАЛ „Свети Иван Рилски“: Липсата на ефективен контрол върху лечебните заведения доведе до множество престъпни практики

Д-р Дечо Дечев, УМБАЛ „Свети Иван Рилски“: Липсата на ефективен контрол върху лечебните заведения доведе до множество престъпни практики

5 Декември 2017 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на ефективен контрол върху лечебните заведения доведе до множество престъпни практики и състояние, в което някои в здравеопазването да мислят, че действията им няма да бъдат забелязани. Това заяви в ефира на Радио „Фокус“ д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. „Има много лечебни заведения, чиито разходи превишават техните приходи, т.е. няма как да не бъдеш на загуба, ако продължаваш така. На някои места се плащат незаслужено високи заплати, които нямат нищо общо с приходите. На други места числеността е значително по-висока, отколкото трябва да бъде. На трети се хвърлят много средства за поддръжка на материалната база, на четвърти се инвестират средства в купуване на апаратура, която не се използва или се ползва много слабо. На пети места най-сладките дейности се делегират на частните структури“, коментира д-р Дечо Дечев. Той допълни, че приветства обявените днес проверки на всички болници, без изключение, за да се установи дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Пример за нелоялни практики на болница в болницата е тази във Враца, която така беше доведена до ръба на оцеляването

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Пример за нелоялни практики на болница в болницата е тази във Враца, която така беше доведена до ръба на оцеляването

5 Декември 2017 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Пример за нелоялни практики на болница в болницата е тази във Враца, която така беше доведена до ръба на оцеляването. Това каза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всички си спомняме протестите на лекарите във Враца, които в продължение на години не бяха получавали пълния размер на своите заплати и така болницата беше доведена до ръба на оцеляването. Тя е държавна и общинска собственост. Нo на 6 октомври 2010 г. е сключен договор между нея и още едно частно болнично заведение в Русе - „Медикакор“, за взаимно предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология в рамките на 5 г. На 1 март е сключен нов договор за още 3 години. Какъв е резултатът от първия договор? Болницата във Враца е превела на „Медикакор“ над 14 млн. лева и е получила ремонт и апаратура, но по сигнал на един от професорите тя е остаряла, както и средства за разходи за електричество. Следователно за 5 г. частната болница във Враца е получила над 12 млн. лева, но по сигнал тя не е извършвала лечебни дейности“, каза главният прокурор и уточни, че в момента е образувано досъдебно производство и предстоят обвинения.
„Има още един такъв аналогичен случай, след който частните лечебни заведения във врачанската болница стават две – сключен е и договор с частната „Вива Медика“. За да съществува всяка една болница, то тя трябва да има болнична аптека. Тази болница в болницата обаче е искала да ползва аптеката на държавната болница, като договорът за това е сключен и продължаван с анекси. Той си има и цена - 50 лв. за година“, обясни той.
Цацаров посочи и още един пример за нелоялна практика в болницата във Враца. „Преди време Отделението по съдова хирургия е напуснато от един лекар, в резултат на което то не е могло законово да функционира самостоятелно. Намира се лекар, който е на частна практика в Шумен и е съгласен да бъде сключен договор с болницата. Така отделението достига числеността, която трябва, за да функционира нормално. Той обаче не е стъпвал нито веднъж във Врачанската болница, но са му преведени като работна заплата 33 хил. лева“, обясни той и уточни, че при такива случаи обвинения ще бъдат повдигани на изпълнителните директори, които през съответния период са сключвали договора.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Премиерът Борисов ни даде специални задачи за здравеопазването и от 4 месеца работим по-активно в този сектор

Министър Валентин Радев: Премиерът Борисов ни даде специални задачи за здравеопазването и от 4 месеца работим по-активно в този сектор

5 Декември 2017 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов ни даде специални задачи за здравеопазването и от 4 месеца работим по-активно в този сектор. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И досега МВР с неговите служби съвместно с други държавни институции работи по тази тема. Сега обаче се активизирахме под ръководството на премиера – няколко специални задачи имахме там. В последно време получихме много сигнали за нерегламентирано изпълняване на средства в здравеопазването и заради това започнахме по-активно да се вглеждаме във всички нелоялни практики и няма да се откажем да доведем тези проверки докрай. Ще успеем да ограничим онези практики, при които се взимат средства от българските граждани, които след това не се използват за здравеопазване. Битката ще бъде жестока, тези нхеща ги има от години, но ние ще се справим с тях“, каза още Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: ПГ на „БСП  за България“ внася проекторешение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници

Корнелия Нинова: ПГ на „БСП за България“ внася проекторешение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници

5 Декември 2017 | 15:11 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внася проекторешение за мораториум върху лицензирането на нови частни болници. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ това е в резултат на решение на Изпълнителното бюро на БСП. Според нея докато текат проверките на болниците, ще изникнат още нови частни болници. „Затова ние утре внасяме решение за забрана за лицензиране на нови. „БСП винаги е настоявала за областните и общински болници, за тяхното спасяване, за това да не се прехвърля ресурс и да не се източва такъв към частните“, каза Нинова и припомни, че при обсъждането на Бюджет 2018 г. БСП е предложила общински болници да не са търговски дружества. „Дано сега вече да се намери разбиране от другите парламентарни групи и това да се приеме“, посочи лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: До 2 седмици ще се проверят всички области, в които има държавни и частни лечебни заведения със сключени договори за съвместна дейност

Министър Кирил Ананиев: До 2 седмици ще се проверят всички области, в които има държавни и частни лечебни заведения със сключени договори за съвместна дейност

5 Декември 2017 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. Още днес съм разпоредил в рамките на 2 седмици да се проверят всички области, в които има болнични заведения, в които има включени над 200 договора за съвместна дейност. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проверките ще се извършват от съвместни екипи от Министерството на здравеопазването и НЗОК. От страна на Министерството ще участват районните здравни инспекции, а от страна на НЗОК – техните регионални представители. Ще работим на разкъсан принцип – проверките в дадена област ще се извършват от представители на тези институции от съседна област, за да няма съмнения за зависимост. Ще проверяваме всички параметри на договора и всички фактори, които отчетем, че не са коректни, ще бъдат отбелязани и ако има показатели, които показват корупционни практики –те ще бъдат изпратени на прокуратурата“, обясни министърът.
Ананиев уточни, че самото изваждане на частните болници не води до позитивни резултати. „Но ние анализирахме финансовите доклади и предлагаме конкретни мерки за оздравяването и преструктурирането на държавните и общински болници“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Практиката на болница в болницата е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Практиката на болница в болницата е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия

5 Декември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Практиката на болница в болницата е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия. Това каза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Лекарствата бяха предмет на действия, свършени в края на миналата седмица. По отношение на това разследване на този етап няма да се предостави никаква друга информация. Това касае държавните и общински болници. През месец юни се внася един доклад - доклад за текущото финансово състояние на държавните общински болници и се стига до извода, че съществуват 9 болници в критично финансово състояние, а рискът за изпадане в несъстояние е съвсем реален. В кабинета на министър Радев се проведе среща между него, мен , главният секретар на МВР и предишния здравен министър. Това, което се взе като решение, беше да се прекрати практиката болница в болница – само при условия, че двете лечебни заведения извършват различни лечебни дейности. Да се пристъпи към събиране на всички действащи договори, независимо от тяхната правна форма – но такива, които дават възможност на територията на държавни общински болници да съществуват частни лечебни заведения. Проверката бе изпълнена на територията на цялата страна и през октомври миналата година информацията бе стоварена в прокуратурата Проверени за 295 – от тях 38 са 100% държавна соб, 127 са общинска, а 30 са смесени. Благоевград – две лечебни заведения с общо 35 договора, Велико Търново – 5 лечебни заведения с 21 договора, Ловеч – 1 лечебно заведение с 2 договора, София окръг – 2 лечебни заведения с 11 договора и др.“, обясни той.
Цацаров обясни, че проблемът е в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности. „В такъв случай безнадеждните пациенти отиват по установените клинични пътеки към държавната, а към частната се насочват случите, при които могат да се реализират много по-големи приходи. Този модел не е нов, той съществува на територията на цялата страна“, обясни главният прокурор и уточни, че всички договори са събрани в 40 пласьора и се проверяват вече един по един от Министерството на здравеопазването, като целта е те да бъдат подложени на начална проверка и в тези от тях, в които има индикации за незаконосъобразност, да бъдат изпратени в Прокуратурата.
„Считаме, че тази практика – практиката на болница в болница, е един то основните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това става ясно ,че бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна. Но пред нас стои още един голям въпрос и решаването му очевидно ще доведе и до посегателство върху твърде големи финансови интереси. Допустимо ли е изобщо на територията на държавно или общинско лечебно заведение да съществува друго, макар и с предмет на различна лечебна дейност?“, коментира Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение

Министър Кирил Ананиев: Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение

5 Декември 2017 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Проверки ще бъдат направени на всички болници, без изключение, открито и по определени процедури и правила. Без да се правят чадъри за този или онзи. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. Предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Ананиев проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани. „Знаете, че един от приоритетите на българското правителство, е повишаването на ефективността на разходването на тези средства и спиране на много порочни практики, с които ние, българските данъкоплатци, се лишаваме от възможността да повишим качеството на лечението“, подчерта министър Ананиев. „С първия ми ден, в който станах министър, си поставих за цел да превърна проверките и то съвместно с другите институции, в системен подход. Бих желал топва да е признак на прозрачност в нашата работа“, допълни още той. По думите му проверката ще обхване всички участници в здравно-осигурителната дейност в страната, а целта им е да установят онези негативни практики, които намаляват ресурса за лечението на българските граждани. Във връзка със съвместното осъществяване на проверките от страна на Министерство на здравеопазването, МВР и прокуратурата, министър Ананиев обясни: „Всяка една от трите институции има своите компетенции и правомощия. Когато ги обединим, ние може да стигнем до по-добър резултат“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министрите Кирил Ананиев и Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров ще дадат съвместен брифинг

Министрите Кирил Ананиев и Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров ще дадат съвместен брифинг

5 Декември 2017 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. В 14.00 часа в сградата на МЗ (ет. 4) министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и главният прокурор на Р България Сотир Цацаров ще дадат съвместен брифинг относно предстоящи проверки, свързани с ефективното разходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018
Владимир Путин и Еманюел Макрон, Санкт Петербург, Русия, 24 май 2018

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.