НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Взгляд: Кризата в Африн е изкуствено провокирана от САЩ

Взгляд: Кризата в Африн е изкуствено провокирана от САЩ

24 Януари 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Кабул. За новата горяща точка на картата на Сирия – населеният с кюрди Африн, трябва да се знае, че е пряко провокирана от САЩ. При това кюрдите лицемерничат, говорейки за „предателството на Русия“: те сами избраха своята съдба, поддавайки се на американските провокации. Резултатите от това заплашват да бъдат извънредно болезнени за Сирия, пише Взгляд.
Малобройните руски военни съветници, намиращи се сред кюрдите в Африн, напуснаха региона преди началото на турската настъпателна операция. Това бе предшествано от продължителен период на преговори, както и между руснаците и преимуществено съставения от кюрди, опозиционен алианс СДС, както и между СДС и Дамаск с посредничеството на руските военни. Активността, обаче, на турците в афринско направление не бе тайна за никого. Още повече, че Анкара отрано предупреди и Москва, и Вашингтон, че ще започне настъпление към града, прекрасно разбирайки, че американците ще предадат тази информация на кюрдските си съюзници.
Предвид относително лоялното отношение на афринските кюрди към сирийското правителство от тях не се искаше много: поне на думи да потвърдят своя стремеж да останат в състава на единната сирийска държава и да не се поддават на призивите за провъзгласяване на независимостта на Кюрдистан и прочее примамки представяни пред кюрдските движения от западните им съюзници. Такива гаранции не бяха постигнати от СДС и представителите на кюрдите започнаха да проявяват интерес по отношение на фантастичните планове на САЩ за създаване и обучение първо на „гранични сили“, а след това на някаква местна армия.
Никой не е обещавал на кюрдите, че ще ги защитава от околния свят. След като преговорите със СДС практически достигнаха до задънена улица, а провокираните от американците турци обявиха, че ще започнат военна операция, руските съветници наистина напуснаха Африн.
СДС самостоятелно направиха избор си – не бяха принуждавани от никого. Достатъчно бе просто за известно време да престанат да играят в привичните за кюрдите източни игри и просто да потвърдят своето нежелание да участват в американските планове за деконструкция на Сирия като единна държава. Но кюрдите предпочетоха безсмисления конфликт с неясен изход и сега обвиняват Русия за всичко.
След като плановете за военното сваляне на правителството на Асад се провалиха, стратегията на Вашингтон се заключва именно в разрушаването на сирийската държавност във вида, в който тя съществуваше преди 2011 г. Единственият подходящ инструмент за това останаха кюрдите.
САЩ вече нямат друг механизъм за оставане на територията на Сирия. Отрядите на бившата "умерена опозиция" са склонни да разпръскват, да крадат оръжия и да променят ориентацията си в зависимост от това, откъде духа вятърът. Кюрдите не излизат извън историческата си територия, склонни са да се пазарят и са готови да приемат помощ от всеки бял човек, който им носи патрони безплатно.
В същото време те са прагматични, но и твърде самоуверени. Например, те искрено вярват, че са в състояние да надхитрят всички, а и че дори вече са успели да направят това с американците, след като са получили оръжия и инструктори от тях.
Съществува мнение, че руснаците трябва едва ли не да защитят Африн от турците. В противен случай, след евакуацията на мисията от Африн (да отбележим – малочислена и злевъоръжена) и последвалите обидни забележки на кюрдите, Североизточна Сирия може да бъде загубена за Дамаск и руското влияние. Но това мнение не изглежда разумно. Единственото нещо, което липсва сега, е руската армия да се включи в конфронтацията срещу турската армия.
Неотдавна, в условията на строга тайна, се състояха редица срещи между представителите на генералните щабове на руската и на турската армии. Вероятно в новата кризисна ситуация е бил развит нов маниер на поведение. Сега войната в Сирия навлиза в последната си фаза, но започва да придобива и нови очертания и фронтове.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Генералният секретар на Арабската лига изрази притеснения спрямо турската операция в Африн

РИА Новости: Генералният секретар на Арабската лига изрази притеснения спрямо турската операция в Африн

24 Януари 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Кайро. Генералният секретар на Лигата на арабските държави Ахмед Абу ал Гейт изрази притеснения спрямо операцията на турските войски край сирийския град Африн, предава РИА Новости.
„С тревога следя оперативната ситуация в северната част на Сирия, в частност в района на Африн, където в момента турските въоръжени сили провеждат операция“, заяви арабският дипломат. Според него чуждата военна намеса води единствено до засилване на кризата в страната.
Ал Гейт също така отбеляза, че изострянето на ситуацията в северната част на Сирия и в района на Източна Гута „свидетелства за крехкостта на режима за намаляване на напрежението, договореността за който бе постигната на преговорите в Астана“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Генералният щаб на турската армия съобщи за ликвидирането на 260 кюрдски военно в Африн

РИА Новости: Генералният щаб на турската армия съобщи за ликвидирането на 260 кюрдски военно в Африн

23 Януари 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според данните на генералния щаб на турските въоръжени сили най-малко 260 членове на кюрдските въоръжени формирования са ликвидирани в рамките на операция „Маслинова клонка“ в сирийския северозападен регион Африн, предава РИА Новости.
„В рамките на операцията на 23 януари при сблъсъци с членовете на терористичните организации един наш боен другар загина, а друг получи нараняване. Освен това по време на провеждането на операцията най-малко 260 терористи са ликвидирани. Операцията продължава по план“, пише в съобщение на генералния щаб.
На 20 януари армията на Турция обяви началото на операция „Маслинова клонка“ срещу формированията кюрдите в сирийския регион Африн, които са смятани от Анкара за терористични и които са подкрепяни от САЩ. Заедно с Турция в операцията действат и бойците от „Свободната сирийска армия“.
Правителството в Дамаск решително осъди действията на Турция в Африн, отбелязвайки, че той е неделима част от Сирия. Москва във връзка със ситуацията призова всички страни към сдържаност и уважаване на териториалната цялост на Сирия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия, включително и в района на Африн

ТАСС: Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия, включително и в района на Африн

23 Януари 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Москва. По данни на пресслужбата на Кремъл президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили в рамките на телефонен разговор ситуацията в Сирия, в това число и в района на Африн, където турската армия провежда операция, предава ТАСС.
„Състоя се телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обмениха мнения за ситуацията в Сирия, в това число и в северозападния район Африн във връзка с провеждането там на военна операция на турските въоръжени сили“, пише в официално заявление на Кремъл.
„И двете страни акцентираха върху важността да се продължи активната съвместна работа по разрешаването на кризата, което трябва да се основава на принципите на запазването на териториалната цялост и уважаването на суверенитета на Сирия“, гласи съобщението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон изрази загрижеността си заради турската операция в Африн

AFP: Еманюел Макрон изрази загрижеността си заради турската операция в Африн

23 Януари 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон изрази загрижеността си заради турската операция в сирийската провинция Африн, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец. Съгласно разпространената информация, Макрон е провел телефонен разговор със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган, в който „макар да е признал нуждите на Турция да защитава своите граници, френският президент е разкрил пред своя колега загрижеността си относно военната интервенция, започнала в събота в Африн“.
Съобщението става на фона на тревогата, изразена от САЩ , според която турската операция срещу кюрдските „Народни отряди за защита“ може да повлияе на усилията за прекратяване на военните действия между управляващи и части от опозицията в Сирия.
По искане на Франция, Съветът за сигурност на ООН заседава в понеделник относно турското навлизане в Африн, но действията на Анкара не бяха заклеймени.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с Доналд Тръмп турската операция в Африн

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с Доналд Тръмп турската операция в Африн

23 Януари 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Aнкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с американския държавен глава Доналд Тръмп турската операция в сирийската провинция Африн, пише вестник Daily Sabah. Двамата ще проведат телефонен разговор, главната тема на който ще бъде операция „Маслинова клонка“, чийто старт Анкара даде в събота. Информацията за това е разкрил външният министър Мевлют Чавушоглу, който от своя страна смята да обсъди същата тема с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в кулоарите на срещата в Париж във вторник, по време на която Тилърсън осъди Русия и заяви, че Москва „носи отговорност“ за цивилните жертви в Източна Гута.

Агенция „Фокус“ припомня:
Операция „Маслинова клонка“ започна в събота, като целта ѝ, според Анкара, е да се водят бойни действия срещу кюрдските военни формирования и най-вече „Народни отряди за защита“, които според Турция са крило на терористичната организация Работническа партия на Кюрдистан.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рекс Тилърсън заяви, че Русия „носи отговорност“ заради атаките с химическо оръжие в Източна Гута

AFP: Рекс Тилърсън заяви, че Русия „носи отговорност“ заради атаките с химическо оръжие в Източна Гута

23 Януари 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Париж. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви във вторник, че Русия носи отговорност заради скорошните нападения с химическо оръжие в сирийската провинция Източна Гута, предава AFP.
По думите на Тилърсън, направени по време на среща във вторник във френската столица, „скорошните атаки в Източна Гута повдигат сериозни притеснения, че режимът на Башар Асад може би продължава да използва химически оръжия срещу своя собствен народ“. Държавният секретар подчерта, че „Русия носи отговорността за жертвите в Източна Гута“.

Агенция „Фокус“ припомня:
На 13 януари жители на обсадения регион Източна Гута съобщиха за миризма на газ след пореден ракетен удар. По данни на медицински лица, шестима души са потърсили лекарска помощ заради проблеми с дишането, причинено от евентуално нападение с химическо вещество. От началото на сирийската гражданска война има няколко съобщения за атака с химически оръжия, като цивилните жертви варират според различните източници на информация.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Рекс Тилърсън и Мевлют Чавушоглу ще обсъдят турската операция в Африн

Daily Sabah: Рекс Тилърсън и Мевлют Чавушоглу ще обсъдят турската операция в Африн

23 Януари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу ще обсъдят турската операция в Сирия в рамките на посещението на Тилърсън в Париж, пише вестник Daily Sabah.
Държавният секретар ще присъства във вторник на организирана от Франция среща, целяща да обсъди атаките с химическо оръжие в Сирия, малко след което започва срещата на Тилърсън с външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Йордания и Саудитска Арабия, на която най-вероятно той ще представи основните на американската стратегия за възстановяването на Сирия. Не се съобщава кога точно Чавушоглу ще проведе разговорите с американския си колега.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Рекс Тилърсън ще представи основите на американската стратегия за стабилизиране на Сирия пред съюзници на САЩ по-късно във вторник

Reuters: Рекс Тилърсън ще представи основите на американската стратегия за стабилизиране на Сирия пред съюзници на САЩ по-късно във вторник

23 Януари 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще представи резюме на американската стратегия за стабилизиране на Сирия и постигане на политическо решение на кризата в страната, предава Reuters, като се позовава на информация от западни и арабски дипломати. Тилърсън ще разкрие основните точки в американските намерения пред съюзници на САЩ на среща в Париж, насрочена за по-късно във вторник.
Държавният секретар преди това ще присъства на организирана от Франция среща, целяща да обсъди атаките с химическо оръжие в Сирия, малко след което започват разговорите на Тилърсън с външните министри на Великобритания, Франция, Германия, Йордания и Саудитска Арабия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рекс Тилърсън: Понякога забравяме колко важни са отношенията между САЩ и Великобритания

Рекс Тилърсън: Понякога забравяме колко важни са отношенията между САЩ и Великобритания

22 Януари 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че страната му трябва да обръща повече внимание на отношенията си с Великобритания, въпреки въпросите по другите части на света, пише The Hill.
„Прекарваме много време, говорейки за световните проблеми, независимо дали са Северна Корея, Сирия или Йемен. И понякога забравяме важността на нашите собствени отношения“, заяви Тилърсън по време на посещението си във Великобритания. „Трябва да обърнем внимание на нашите отношения с Лондон“, допълни той.
Тилърсън се срещна в понеделник с британските министър-председател и външен министър Тереза Мей и Борис Джонсън, като тримата обърнаха специално внимание на бъдещето на Иранското ядрено споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Рекс Тилърсън и Сергей Лавров са обсъдили ситуацията в Северна Сирия

Reuters: Рекс Тилърсън и Сергей Лавров са обсъдили ситуацията в Северна Сирия

21 Януари 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Външният министър на Русия Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън са обсъдили Сирийския конфликт по време на телефонен разговор, обръщайки особено внимание върху начините, по които стабилността ще може да бъде въдворена в северната част на страната, предава Reuters.
По данни на руското МВнР двамата са обсъдили начините за справянето със сирийската криза под егидата на ООН, както и възможния дневен ред на сирийските преговори, които скоро трябва да започнат в руския черноморски град Сочи.
„Разговорът е проведен в събота“, пише в официалното заявление на руското външно министерство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Рекс Тилърсън ще се срещне с украинския външен министър в Париж

РИА Новости: Рекс Тилърсън ще се срещне с украинския външен министър в Париж

20 Януари 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Киев. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще се срещне с украинския външен министър Павло Климкин, предава РИА Новости. Това е съобщил самият Климкин в събота, по време на интервю за украинска телевизия.
По думите на първия дипломат, „смятат да проведа детайлни разговори в Тилърсън в Париж“.
Агенцията припомня, че на 23 януари във френската столица ще се проведе конференция по разследвания на престъпленията, свързани с химическите оръжия.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Radio Poland: След историческото посещение на Доналд Тръмп във Варшава – държавният секретар на САЩ се отправя към Полша

Radio Poland: След историческото посещение на Доналд Тръмп във Варшава – държавният секретар на САЩ се отправя към Полша

19 Януари 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Варшава. На 26 януари държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще пристигне в Полша за разговори на високо равнище, засягащи двустранните отношения, глобалните предизвикателства, регионалната сигурност и търговията, предава Radio Poland.
Визитата в Полша на първия дипломат на Вашингтон е част от европейската му обиколка, която стартита следващата седмица. В рамките й Тилърсън ще посети Великобритания, където ще проведе среща с външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън. След това американският държавен секретар ще отпътува за швейцарския град Давос за участие в Световния икономически форум. В програмата му е предвидено и пътуване до Париж за конференция за химическите оръжия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Рекс Тилърсън ще извърши посещение в няколко европейски столици следващата седмица

Reuters: Рекс Тилърсън ще извърши посещение в няколко европейски столици следващата седмица

18 Януари 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският държавен секретар Рекс Тилърсън ще извърши посещение в няколко европейски столици следващата седмица, съобщиха от Държавния департамент в четвъртък, предава Reuters. По-рано стана ясно, че държавният секретар ще посети Лондон, но от Държавния департамент уточниха, че освен британската столица, която е първата дестинация от пътуването му, Тилърсън ще лети също така до Париж с цел провеждане на разговори, засягащи ситуацията в Сирия и Иран, поясниха от Вашингтон. Държавният секретар ще присъства също така на Световния икономически форум в Давос, което ще бъде последвано от визита до Варшава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Рекс Тилърсън ще направи еднодневна визита във Великобритания

VOA: Рекс Тилърсън ще направи еднодневна визита във Великобритания

18 Януари 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че през следващата седмица ще направи еднодневна визита във Великобритания, където се надява да посети новото американско посолство, предава Voice of America.
В изявлението си за медиите обаче Тилърсън не изясни дали ще участва в официалната церемония по откриването на новата сграда на американската дипломатическа мисия в Лондон.
Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени пътуването си до британската столица за откриване на посолството в знак на протест срещу решението на предходната администрация на Барак Обама да продаде старата сграда за „фъстъци“.
На въпроса дали той е съгласен с Тръмп, че новото посолство е на по-лошо място и дали ходът е бил грешка, Тилерсън подчерта: „Това е решение, което вече е взето, затова не мисля, че трябва да го преразглеждаме".
Държавният секретар поясни, че е обсъдил дневни ред на пътуването си в Лондон с британския външен министър Борис Джонсън, като добави единствено, че „все още нямаме подробности, но се надявам да стигна и до посолството".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Подкрепящи Доналд Тръмп демонстранти прекъснаха реч на кмета на Лондон

The Telegraph: Подкрепящи Доналд Тръмп демонстранти прекъснаха реч на кмета на Лондон

13 Януари 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Подкрепящи Доналд Тръмп демонстранти прекъснаха конференция, на която лондонския кмет Сакид Хан трябваше да държи реч, пише британското издание The Telegraph. Секунди преди градоначалникът да започне своето обръщение на конференция, организирана от лява британска организация, група, подкрепяща американския президент е нахлула в залата. Демонстрантите са били впоследствие изведени от охраната, като техните действия са протест срещу думите на лондонския градоначалник, който в петък приветства решението на Тръмп да отмени визитата си в британската столица.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Противниците на Доналд Тръмп обявиха победа заради отмененото посещение на американския президент във Великобритания

Morning Star: Противниците на Доналд Тръмп обявиха победа заради отмененото посещение на американския президент във Великобритания

13 Януари 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Противниците на американския президент Доналд Тръмп обявиха победа в петък, след като държавният глава САЩ отмени планираната си визита във Великобритания, пише британското ляво анти-капиталистическо издание Morning Star.
Кметът на Лондон Садик Хан заяви, че пристигането на „милиардера фанатик“ би било посрещнато от „масови мирни протести“ срещу политиката му на разделение.
Доналд Тръмп трябваше да среже лентата на новото американско посолство в Южен Лондон следващия месец, но обяви, че е отказал пътуването, защото е недоволен от плановете за преместване на посолството от площад Гросвеънър в скъпарския квартал Мейфеър в новоразвития район Найн Елмс, южно от река Темза.
Той атакува яростно предшественика си Барак Обама, за това, че е продал сградата „за жълти стотинки“ и е изхарчил 1,2 милиарда долара за нова.
От изданието коментират, че Тръмп явно не е запознат, че преместването в Найн Елмс е анонсирано през 2008 година, когато президент на САЩ е Джордж Буш младши.
Американският държавен глава написа в „Туирър“: „Лоша сделка. Искаха да срежа лентата – Не!“
Маз Салеем, от групата активисти „Изправи се срещу Тръмп“, приветства новините, заявявайки: „Това е победа за милиони, които се противопоставят на расизма на президента, пристрастието му към война, сексизма и милиардерското му презрение към обикновените хора. Това е доказателство, че протестите могат да надделеят и че най-могъщите световни играчи могат да бъдат победени. Ще продължим да изграждаме най-добрата възможна координация срещу бъдещо посещение и сме сигурни, че можем да победим отново“.
Кметът Хан, който бе избран от редиците на Лейбъристката партия, предположи, че причината за отмяната на планираната визита на Тръмп е, че „той е разбрал посланието“ на лондончани, че не одобряват фанатичните му политики и действия.
„Това само потвърждава каква грешка беше, че Тереза Мей избърза да изпрати покана за държавна визита“, добави кметът на Лоднон.
Министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън предприе контраатака срещу Садик Хан, написвайки в „Туитър“, че „няма да допусне отношенията между САЩ и Обединеното кралство да бъдат застрашени от едно надуто и помпозно конте в Кметството“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Доналд Тръмп посочи „лоша сделка“ като причина за отмяна на визитата си в Лондон, но местните жители имат свои предположения

Washington Post: Доналд Тръмп посочи „лоша сделка“ като причина за отмяна на визитата си в Лондон, но местните жители имат свои предположения

12 Януари 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. Доналд Тръмп посочи „лоша сделка“ като причина за отмяна на визитата си в Лондон, но местните жители имат свои предположения, отбелязва вестник Washington Post. Според лондончани, американският президент просто се страхува от очакващите го в британската столица протести, като сред тях е и кметът на Лондон Садик Хан, пише още изданието.
По-рано в петък, Тръмп заяви в съобщение от профила си в социалната мрежа „Туитър“, че отменя официалното си посещение в Лондон, при което президентът трябваше да присъства на отварянето на ново американско посолство в страната. По думите на Тръмп: „Причината, заради която отмених пътуването си до Лондон, е, че не съм голям на решението на администрацията на Барак Обама да продаде може би най-добре разположеното и хубаво посолство в Лондон за „фъстъци“, само за да бъде построено ново, разположено в периферията, за 1,2 милиарда долара. Лоша сделка. Искат аз да срежа лентата – НЕ.“
Според кмета на Лондон Садик Хан, Тръмп „най-после е схванал съобщението“, че не е желан в столица на Великобритания. Според членове на опозиционната британска Лейбъристка партия, американският президент се страхува, че ще бъде посрещнат от „милиони протестиращи“.
В същото време управляващите, най-вече в лицето на бившия кмет на Лондон и действащ външен министър Борис Джонсън, изразиха своето съжаление. Първият британски дипломат обвини лидера на опозиция Джереми Корбин и Садик Хан, че са поставили под въпрос „специалната връзка“ между САЩ и Великобритания. Джонсън също така заяви, че „ние няма да позволим връзките между САЩ и Великобритания да бъдат развалени от някои надути и помпозни“ хора в общината.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Доналд Тръмп отмени планирано посещение в Лондон

Sky News: Доналд Тръмп отмени планирано посещение в Лондон

12 Януари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени планираното си за февруари посещение в британската столица Лондон, предава телевизионният канал Sky News.
Доналд Тръмп заяви, че е отменил пътуването си до Лондон, за да открие новото посолство на САЩ, защото смята, че преместването на сградата е „лоша сделка".
Американският президент коментира: „Причината, поради която анулирах пътуването си до Лондон, е, че не съм голям фен на администрацията на Обама, след като продаде може би най-добре разположеното и най-доброто посолство в Лондон за „фъстъци", само за да построи ново за 1,2 милиарда долара. Лоша сделка. Искат от мен да срежа лентата – НЕ“, написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Работната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания бе планирана за 26-27 февруари.
Очакваше се първата визита на Тръмп на Острова да съвпадне с откриването на новата сграда на посолството на САЩ в Лондон. По-рано британски медии съобщиха, че визитата на президента може да бъде отложена заради критичните изказвания на премиера Тереза Мей за публикувано от Тръмп видео с антимюсюлманско съдържание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп ще посети Великобритания в края на февруари

The Times: Доналд Тръмп ще посети Великобритания в края на февруари

3 Декември 2017 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Работната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания е планирана за 26-27 февруари, съобщава The Times, като се позова на източници. Тези дати фигурират в графика на ръководството на Великобритания от най-малко 10 дни, въпреки че по-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че датите за посещението на американския лидер в Кралството все още не са насрочени.
Очаква се първата визита на Тръмп на Острова да съвпадне с откриването на новата сграда на посолството на САЩ в Лондон. По данни на британския вестник, графикът за посещението на американския държавен глава остава непроменен, въпреки неотдавнашния скандал, свързан с публикации на Тръмп в Туитър. Във връзка с това много британски медии съобщиха, че визитата на президента може да бъде отложена заради критичните изказвания на Мей за публикувано от Тръмп видео с антимюсюлманско съдържание.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей заяви, че не я е страх да критикува Доналд Тръмп

The Guardian: Тереза Мей заяви, че не я е страх да критикува Доналд Тръмп

30 Ноември 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че не я е страх да критикува американския президент Доналд Тръмп и САЩ, докато защитаваше правотата на критиките си към „ретуитовете“ на американския държавен глава, чийто първоизточник е крайно-дясната група „Великобритания на първо място“, пише британското левичарско издание The Guardian.
Тръмп предизвика вълна от критики в сряда, след като сподели три филмчета, които първо бяха публикувани в мрежата от вицепредседателя на групата „Великобритания на първо място“, показващи насилствени действия, извършени от мюсюлмани.
В отговор на това, от Даунинг стрийт излязоха със съобщение, в което определиха действието на Тръмп като „погрешно“. След това, американският държавен глава написа среднощно съобщение в „Туитър“, в което нападна персонално британския премиер: „Тереза Мей, не се съсредоточавай върху мен, а върху деструктивния радикален ислямски тероризъм, който върлува в Обединеното кралство. Ние сме добре!“.
Мей не закъсня да даде личен отговор на нападката, по време на пресконференция в столицата на Йордания – Аман. Тя заяви, че САЩ и Великобритания са работили срещу тероризма в близко сътрудничество. Освен това, британският премиер добави: „Фактът, че работихме заедно не означава, че се страхуваме да говорим, когато САЩ грешат и да бъдем напълно откровени с тях. Сигурна съм, че споделянето на филмчета от „Британия на първо място“ е грешка“.
„Това е организация на омразата. Тя иска да всява разделение и недоверие в обществото. Тя е фундаментална опозиция на ценностите, които споделяме като нация – ценности, като уважение, толерантност и, ще посмея да го кажа, общо благоприличие“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Тръмп греши, но отношенията между Великобритания и САЩ са трайни

Тереза Мей: Тръмп греши, но отношенията между Великобритания и САЩ са трайни

30 Ноември 2017 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък министър-председателят на Великобритания Тереза Май повторно осъди действията на Доналд Тръмп, след като американският президент сподели на профила си в социалната мрежа „Туитър“ клипове с антимюсюлманско съдържание, публикувани първо от заместник-председателя на британската крайнодясна група „Великобритания на първо място“ Джейда Франсен, но заяви, че отношенията между Лондон и Вашингтон са „трайни“ и ще продължат да съществуват, предава AFP.
„Аз съм съвсем ясна - повторението на туитовете от „Великобритания на първо място“ бе неправилно", заяви Мей в рамките на посещение в Йордания, след което добави, че връзките между Обединеното кралство и САЩ са „трайни“.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди британския министър-председател Тереза Мей, публично отхвърляйки нейната критика срещу антимюсюлманската му пропаганда. „Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху разрушителния радикален мюсюлмански тероризъм във Великобритания“, заяви Тръмп часове, след като използва профила си в социалната мрежа „Туитър“, за да сподели клипове със съдържание, насочено срещу мюсюлманите, публикувани първо от британската крайнодясна група.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Британският министър-председател няма да отмени поканата към Доналд Тръмп да посети страната

The Hill: Британският министър-председател няма да отмени поканата към Доналд Тръмп да посети страната

30 Ноември 2017 | 06:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Екипът на британския министър-председател Тереза Мей съобщи, че няма да отмени поканата към президента на САЩ Доналд Тръмп да посети страната, след като той сподели на профила си в социалната мрежа „Туитър“ видеоклипове, публикувани от крайнодясна британска организация, пише The Hill.
„Бе погрешно от страна на президента да прави така“, заяви прес-секретарят на Мей Джеймс Слак. Тръмп предизвика критики, след като публикува клипове, изобразяващи насилие, извършвано от мюсюлмани.
По-рано британският депутат-лейбърист Чука Умуна заяви, че Великобритания трябва да отмени поканата си заради поведението на Тръмп. „Той разпространява пропаганда на крайнодясна расистка група“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп осъди британския министър-председател, заради това, че е разкритикувал споделените от него антимюсюлмански клипове

AFP: Доналд Тръмп осъди британския министър-председател, заради това, че е разкритикувал споделените от него антимюсюлмански клипове

30 Ноември 2017 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди британския министър-председател Тереза Мей, публично отхвърляйки нейната критика срещу неговата антимюсюлманска пропаганда, предава AFP.
„Тереза Мей, не се фокусирай върху мен, а върху разрушителния радикален мюсюлмански тероризъм, който се извършва във Великобритания“, заяви Тръмп часове, след като използва профила си в социалната мрежа „Туитър“, за да сподели клипове със съдържание, насочено срещу мюсюлманите, първоначално публикувано от британска крайнодясна организация.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей осъди това, че Доналд Тръмп е споделил антимюсюлмански видеоклипове на профила си в „Туитър“

The Guardian: Тереза Мей осъди това, че Доналд Тръмп е споделил антимюсюлмански видеоклипове на профила си в „Туитър“

30 Ноември 2017 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Доналд Тръмп сподели на профила си в социалната мрежа „Туитър“ клипове с антимюсюлманско съдържание, оригинално публикувани от заместник-председателя на британската крайнодясна група „Великобритания на първо място“ Джейдън Франсен, предизвиквайки осъждане от британския министър-председател Тереза Мей, пише The Guardian.
В споделените от Тръмп клипове се вижда как група мюсюлмани бутат момче от покрива на сграда, как разрушават статуя на Дева Мария и как тормозят холандско момче с патерици. Президентът е споделил материалите без приложен коментар.
„Великобритания на първо място“ иска да раздели общностите и да всява напрежение. Тя създава притеснения у спазващите закона хора. Британците отхвърлят предразсъдъците на крайната десница, която е антитезата на ценностите, които нашата страна уважава – приличието, уважението и толерантността“, заяви говорител на британския министър-председател. Въпреки, че разкритикува Тръмп, правителството на Великобритания отхвърли призивите на опозицията неговата покана да посети Великобритания в близките месеци да бъде отменена. „Поканата за официално посещение е приета. По-нататъшни детайли ще бъдат разкрити по-късно“, добави говорителят.
Тръмп често използва профила си в „Туитър“, за да подкрепя спорни личности. През 2015 г. на въпрос дали смята споделянията си за подкрепа той заяви, че, когато „ретуитва“, го прави "с причина“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина авторът-фантаст Урсула ле Гуин. 24 януари 2018 година
Почина авторът-фантаст Урсула ле Гуин. 24 януари 2018 година

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.