НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Египетската полиция е ликвидирала 11 „терористи“

AFP: Египетската полиция е ликвидирала 11 „терористи“

28 Ноември 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетските сили за сигурност са ликвидирали 11 заподозрени „терористични елементи“ в рамките на операция срещу скривалище на джихадисти, осигуряващи подкрепа за екстремистите на Синайския полуостров, предава AFP, като се позовава на информация от Министерството на вътрешните работи в Кайро.
От изявление на ведомството става ясно, че полицията все още идентифицирала заподозрените лица, убити при акцията в провинция Исмаилия, след като са открили огън срещу силите за сигурност, приближаващи се към скривалището.

Агенция „Фокус“ припомня:
В петък, 24 ноември, в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров, бе извършена екстремистика атака, която взе множество жертви.
Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва. В тяхна памет властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.
Считано от датата 10 април 2017 г., в Египет е в сила извънредно положение, което бе въведено за срок от три месеца след двата терористични атентата, извършени в храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за трагедията тогава поеха джихадистите от „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов: Противодействието срещу радикализацията е ранно противодействие срещу терора

Христо Смоленов: Противодействието срещу радикализацията е ранно противодействие срещу терора

27 Ноември 2017 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Борбата срещу радикализирането е грижа за нашите съотечественици, които изповядват традиционния ислям. Това каза експертът по сигурността Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ за атентата в египетския Синайски полуостров, в който загинаха стотици хора. Според него джихадистите четат Корана, както Дяволът чете Евангелието. „Ако човек вникне в логиката на Корана може да види послание към общност от хора, които са имали средновековен манталитет и е трябвало да бъдат по някакъв начин цивилизовани. Коранът е едно от средствата на човечеството да ускори цивилизоването на цели региони. Коранът, Библията, свещените текстове на различните други религии, имат преди всичко хуманна насоченост. Това, което някои изстискват и извличат от него е насилие над самата мисловна тъкан на Корана. Ето защо смятам, че нюансите в случая не се важни. Остава в сила моето убеждение, че радикалният ислям е най-големият враг на традиционния ислям, който се базира на правилно базиране на Корана“, коментира Христо Смоленов. Според него поради това България има задължение към тази част от своето население, която изповядва традиционния ислям. По думите му това българско население трябва да бъде опазено от провокациите и от шантажа, които терористите упражняват върху представителите на исляма в други региони по света като предизвикват насилствено тяхната радикализация. Смоленов отбеляза, че грижата за тези хора означава да се профилактира радикализацията и да се противодейства срещу агентите, проводниците на радикалния ислям. „Това означава освен всичко друго задължение от страна на политическите сили да не проповядват радикализация и да не осъществяват със своите организационни методи в областите, където те са изявени и политически представени, да не допринасят за радикализиране на населението, а напротив да противодействат срещу тази тенденция, която вече дава отровни плодове на много други места по света. Противодействието срещу радикализацията е своеобразно ранно противодействие срещу терора. Именно за това то трябва да бъде превърнато в приоритет на дейността не само на традиционните институции“, посочи Смоленов. Експертът по сигурността обясни, че военната и полицейската организация не е адекватна като формула на ефективно противодействие срещу тероризма. По думите му е необходимо своевременно, ранно предупреждение на тези кълнове на радикализация. „В това отношение смятам, че България има какво да направи в гетата, особено в ромските, където безнаказано се проповядва радикален ислям. Много от хората, които вършат тази дейност не получават нужния отпор. Населението в тези гета се превръща в заложник на идеологията и насилствените практики на радикализма. Преосмислянето на този феномен е нещо задължително, ако искаме в перспектива да поставим противодействието на тероризма на здрава психологическа основа“, допълни експертът.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов: Срещу тероризма не се воюва с плюшени мечета – трябват проактивни, а не ретроактивни способи за противодействие

Христо Смоленов: Срещу тероризма не се воюва с плюшени мечета – трябват проактивни, а не ретроактивни способи за противодействие

27 Ноември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Срещу тероризма не се воюва с плюшени мечета – трябват проактивни, а не ретроактивни способи за противодействие. Това каза експертът по сигурността Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод атентата в египетския Синайски полуостров, в който загинаха стотици хора. По думите му е необходимо да се намери формулата, с която селективно, а не масово да бъдат атакувани средища на радикализация, за да не загиват мирни хора. „Това изглежда трудно, но е възможно с оглед на техническите средства и на научните възможности по линия на противодействие на терора. Всичко обаче е въпрос на политическо решение. Боя се, че досега решителността на противодействие срещу тероризма, е по-скоро външна. По-скоро декларативна. Вместо организирана и добре координирана в международен мащаб, зряла като концепция и като техническо изпълнение операция, текат процеси, които някои се опитват да възседнат, други да използват и да капитализират в крайна сметка“, коментира той. Според него ще има нови и нови жертви. Смоленов изрази съжаление, че всички те са "невинни жертви на една злокобна, световна игра, която се нарича уж противоборство между тероризма и финансовата система, която го обезпечава". „Реално погледнато в света в момента тече конкурентна война за ресурси, конкурентна война между финансово-икономически механизми за капитализация дали през лихвата и банките или през мрежата на така наречените ислямски финанси. Човешките жертви са нещо, което циничните политици калкулират като неизбежност. Съдбата на хората, които са заплашени от тероризма зависи от тяхната способност да се самоорганизират, да защитят себе си, семействата си, начина си на живот, а това не става лесно. Още повече трудността идва от объркващите послания, които се тиражират от казионни и финансирани кой знае от къде световни медии. Фарсът е жесток, кръвопролитието ще продължава. Боя се, че радикалният ислям е в настъпление и то не може да бъде спряно просто с военно-технически средства“, коментира Смоленов. Според него е необходима Европейска агенция за противодейстиве на радикализацията и тероризма.
Деница КИТАНОВА

Пълният текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Предварителното разследване потвърждава участието на „Ислямска държава“ в нападението на джамията в Египет

ТАСС: Предварителното разследване потвърждава участието на „Ислямска държава“ в нападението на джамията в Египет

26 Ноември 2017 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Кайро. Предварителното разследване на извършеното в петък в северната част на Синайския полуостров нападение над джамия потвърждава участието на терористичната групировка „Ислямска държава“, предава ТАСС, като се позовава на публикация в египетската преса.
„Проведеното предварително разследване свидетелства, че зад нападението стоят терористите от „Ислямска държава“, пише в съобщение от египетските власти. „Атаката над молещите се мирни жители е била извършена, след като са били осуетени плановете на терористите да нападнат позиция на силите за сигурност“.
Агенция „Фокус“ припомня, че по време на традиционната петъчна молитва беше извършена терористично нападение над суфистката джамия в град Бир-ел-Абд, разположен на около 30 километра от столицата на провинция Северен Синай Ел Ариш. Около 30 терористи първо са устроили взрив в храма, а след това са открили стрелба от автоматични оръжия по хората, които са се опитвали да напуснат мястото на инцидента паникьосани. Жертвите са 305, включително 27 деца. Още 128 души са получили наранявания.
Независимо от това, че до момента никой не е поел отговорност за случилото се, в Египет никой не се съмнява, че зад нея стои групировката „Ансар Бейт ал-Макдис“, която се закле във вярност на „Ислямска държава“ и след това промени името си на „Вилает Синай“(Провинция Синай). Именно тази подполна мрежа организира повечето от терористичните нападения в Египет през последните години.
Както отбелязват египетските медии, армията на Египет, съвместно с Министерството на вътрешните работи, трети ден не прекратява кампанията си по търсенето и неутрализацията на участвалите в деянието екстремисти. Операцията се провежда по три основни направления: на първо място, по линия на разузнаването, спецслужбите и криминалното следствие, които се занимават със събирането на информация за терористите и тяхното възможно местонахождение в пустинните райони на Синай. Активна помощ им оказват местните племена. По-рано работата им доведе до унищожаването на няколко терористи и техни логистични бази, като в това се включиха и Военновъздушните сили.
Паралелно в издирването е задействана голяма сухоземна групировка, на първо място армейският спецназ. Освен това са усилено значително мерките по сигурността във всички части на полуострова, личният състав е доведен до състояние на максимална бойна готовност, увеличено е количеството на стационарните и мобилните патрули, устроени са засади и се правят щателни претърсвания на транспорта и хората.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Египетски имам обеща да се върне в нападнатата джамия в Синай, за да завърши проповедта си

AFP: Египетски имам обеща да се върне в нападнатата джамия в Синай, за да завърши проповедта си

26 Ноември 2017 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Кайро. Младият египетски имам, който оцеля след нападението над синайската джамия, в резултат от което загинаха 305 души, обеща в неделя от болничното легло, че ще се върне в нея, за да довърши проповедта си, предава AFP.
Мохамед Абдел Фатах, на 26 години, изнасяше петъчната си проповед в джамията ар Рауда в Северен Синай, когато избухна взрива. „Бяха изминали две минути от началото на проповедта, когато чух две експлозии извън джамията и тогава видях молителите да бягат ужасени“, заяви той.
„След това хора влязоха в джамията и започнаха да стрелят по всеки, който все още е прав“, разкри проповедника от леглото си в болница в град Ал Хюсейния, намиращ се в района на делтата на река Нил.
„Ако здравето ми го позволява, ще се върна следващия петък (до джамията ал Рауда) и ще завърша проповедта си“, обеща имамът.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция обяви ден на траур за жертвите от терористичната атака в Египет

Hurryiet: Турция обяви ден на траур за жертвите от терористичната атака в Египет

26 Ноември 2017 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция обяви 27 ноември, понеделник, за национален ден на траур за жертвите от последната терористична атака в Египет, в резултат от която загинаха повече от 300 невинни молители, пише турското издание Hurryiet.
Знамената на представителните сгради в страната и чужбина ще бъдат свалени наполовина, обявиха от властите в неделя.
Агенция „Фокус“ припомня, че в резултат от бомбена атака и последвала стрелба в джамия на Синайския полуостров в Египет на 24 ноември загинаха повече от 300 невинни молители, като това е най-смъртоносното терористично нападение в Египет. Според египетската прокуратура, около 30 терористи в камуфлажи, носейки черните знамена на „Ислямска държава“, са обградили джамията и са избили молителите по време на ежеседмичната петъчна молитва.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Престолонаследникът на Саудитска Арабия заяви, че атентатът в Египет ще стимулира оглавявания от страната му военен съюз

Reuters: Престолонаследникът на Саудитска Арабия заяви, че атентатът в Египет ще стимулира оглавявания от страната му военен съюз

26 Ноември 2017 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Рияд. Престолонаследникът на Саудитска Арабия кронпринц Мохамед бин Салман заяви в неделя, че атаката срещу джамията в Египет, в резултат от която загинаха повече от 300 молители ще стимулира Ислямската военна коалиция, която си поставя за цел борбата с „тероризма и екстремизма“, предава Reuters.
Висшестоящи военни от 40 мюсюлмански страни се събраха в саудитската столица Рияд в неделя. Те са част от съюз, който бе формиран преди две години от принц Мохамед, който е и военен министър на Саудитска Арабия. Кронпринцът заяви, че ще стимулира и толерира разпространението на умерената и толерантна версия на Исляма.
Той заяви пред делегатите, че терористичното нападение в Египет „е много болезнено събитие, което трябва да ни накара да погледнем по международен и силов начин на ролята на този тероризъм и екстремизъм“.
Както Агенция „Фокус“ вече информира, бойци, носещи знамето на „Ислямска държава“ нападнаха джамия в Северен Синай и успяха да убият повече от 300 мирни молители.
„Най-голямата заплаха от тероризма и екстремизма е не само убиването на невинни хора и разпространяването на омразата, но и ударите по репутацията на нашата религия и извращаването на нашата вяра“, заяви Мохамед пред гостите от Близкия Изток, Африка и Азия.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Саудитският престолонаследник: Ще изтрием терористите от света

Саудитският престолонаследник: Ще изтрием терористите от света

26 Ноември 2017 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Рияд. Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамад бин Салман, който е и министър на отбраната на страната, заяви в неделя, че „терористите ще бъдат преследвани докато не бъдат изтрити от лицето на света“, предава AFP.
Първият принц на Рияд е направил изявлението си по време на първото заседание на новосформираната Мюсюлманска коалиция за борба с тероризма, в която участват общо 41 сунитски държави.
„В последните години, тероризмът действаше на територията на всички държави", присъстващи на заседанието, заяви Мохамад бин Салман, като добави, че „това свършва днес“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Саудитска Арабия формира нова антитерористична коалиция

VOA: Саудитска Арабия формира нова антитерористична коалиция

26 Ноември 2017 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Рияд. Саудитска Арабия обяви формирането на нова мюсюлманска антитерористична коалиция, съобщава радио Voice of America. Нейното първо заседание се проведе в неделя в саудитската столица Рияд, където присъстваха министрите на отбраната на 41 сунитски държави.
В официалното изявление се казва, че страните участващи в съюза, ще си сътрудничат в борбата срещу тероризма и екстремизма.
„Срещата (с Рияд) поставя официалното начало на Мюсюлманската военна атитерористина коалиция и засилва сътрудничеството и интеграцията на членовете в съюза“ пише още в публикуваното официално становище.
Идеята за такава коалиция бе обявена през 2015 г., като срещу нея застана Иран, според който това е опит за разширяване на влиянието на Саудитска Арабия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Атентатът на Синайския полуостров е бил извършен от десетки мъже с военни униформи и автомати

CNN: Атентатът на Синайския полуостров е бил извършен от десетки мъже с военни униформи и автомати

26 Ноември 2017 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Кайро. Атентатът в джамия на Синайския полуостров е бил извършен от десетки мъже с военни униформи и автомати, предаде CNN, като се позова на местните власти.
Нападателите, които са наброявали между 25 и 30 души са пристигнали пред суфистката джамия Бир ал Абед в северната част на полуострова с джипове. Някои от тях са били с маски на лицата, а най-малко един е носил знамето на „Ислямска държава“, казаха от прокуратурата на Египет.
Те са се разположили пред входовете на сградата малко преди да се чуят взривове, след което са открили стрелба по хората, напускащи джамията.
По последни данни, в резултат на нападението са загинали 305 души, включително 27 деца, а 128 души са ранени.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Египетските власти са констатирали изменение в тактиката и целите на терористите

ТАСС: Египетските власти са констатирали изменение в тактиката и целите на терористите

25 Ноември 2017 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Кайро. Извършеният терористичен акт в Египет свидетелства за изменение на тактиката и целите на терористите, демонстрирайки тяхната слабост и отчаяние. С такова заявление излезе Държавната информационна служба на Египет, като текста му е постъпил в представителството на ТАСС в събота.
„Това престъпление потвърждава варварската природа на терористичните организации, с които трябва да се сблъсква Египет: в своите отвратителни актове те не се спират пред нищо и действат без оглед на религия или състрадание“, отбелязва се в комюникето. „Терористичното нападение извади на показ еднозначната смяна на тактиката и целите на терористите, демонстрирайки слабостта им, отчаянието им и падението в условията на активен натиск от страна на силовите структури“. Именно по тези причини, убедени са от ведомството, терористите са нападнали джамията – най-лесната цел, където се молят беззащитни хора – деца и старци. „Това противоречи на всички постулати на исляма“, отбелязва се в заявлението.
Както посочват от Държавната информационна служба, целта на терористите не е политическият режим или отделна категория граждани, а целият Египет – неговият начин на живот, стабилността и сигурността. „Терористичното нападение в джамията Ер Рауда и повечето предишни нападения са извършени най-вече в северната част на Синай, на площ от 30 кв. км., а Египет, в целостта си, се простира на повече от един милион кв. км. и в огромната си част не е засегнат от кървавите ръце на терористичните групи“, подчертава се в съобщението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Египетските власти въведоха най-висока степен на бойна готовност след атентата в Синай

TAСС: Египетските власти въведоха най-висока степен на бойна готовност след атентата в Синай

25 Ноември 2017 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египетското вътрешно министерство обяви състояние на най-висока бойна готовност за силовите структори в събота, след атаката срещу джамия в петък, вследствие на която загинаха 305 души. Това е съобщено от държавни медии, предава ТАСС. В публикуваното становище, е разкрито, че в главните и най-важни точки в страната ще бъдат разположени допълнителни контингенти войници. Със засилено военно присъствие ще бъдат също така туристически зони, държавни институции, полицейски управления, банки, кина, театри, храмове, както и места, където са били извършвани терористични атаки в миналото.
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък екстремисти задействаха взривно устройство в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров. Впоследствие организаторите са открили огън по събралите се за традиционната петъчна молитва хора. По последни данни жертвите на атентата са 305 души. Като отговор Египет започна мащабна антитерористична операция, в хода на която бяха убити 30 екстремисти, а в страната бе обявен тридневен траур.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Египет ще бъде построен мемориал на загиналите след петъчното нападение

РИА Новости: В Египет ще бъде построен мемориал на загиналите след петъчното нападение

25 Ноември 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Кайро. В Египет ще бъде построен мемориал, посветен на загиналите след извършеното в петък нападение, предава РИА Новости. Това са съобщили местни медии след постановление на държавния глава Абел Фатах ас Сиси. Предстоят да бъдат определени срокът и мястото за изграждането му.
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък екстремисти задействаха взривно устройство в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров. Впоследствие организаторите са открили огън по събралите се за традиционната петъчна молитва хора. По последни данни жертвите на атентата са 305 души. Като отговор Египет започна мащабна антитерористична операция, а в страната бе обявен тридневен траур.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Нападателите на джамията в Египет са носели флагове на „Ислямска държава“

Reuters: Нападателите на джамията в Египет са носели флагове на „Ислямска държава“

25 Ноември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Кайро. Нападателите, които откриха огън по събралите се за молитва в египетска джамия в петък, са носели флагове на „Ислямска държава“, съобщиха официални лица в събота, като се позоваха на данни от очевидци. Това предава агенция Reuters. Медията припомня, че за сега нито една от действащите на територията на Египет терористични групировки, не е поела отговорност за атентата, в резултат на който загинаха 305 души а други 128 са с наранявания.
Според информацията, броят на нападателите е бил „между 25 и 30 души, като те са носели флагове на „Ислямска държава“ докато стреляли" с автоматични оръжия през вратата и прозорците на мюсюлманския храм срещу събралите се хора.
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък екстремисти задействаха взривно устройство в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров. Впоследствие организаторите са открили огън по събралите се за традиционната петъчна молитва хора. По последни данни жертвите на атентата са 305 души. Като отговор Египет започна мащабна антитерористична операция, а в страната бе обявен тридневен траур.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турският президент определи извършилите нападението в Египет като „убийци“

Anadolu Agency: Турският президент определи извършилите нападението в Египет като „убийци“

25 Ноември 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи извършилите нападението в Египет като „убийци“, предава Anadolu Agency.
По думите на Ердоган, нападателите организирали атаката срещу джамия в Северен Синай вследствие на която 305 души загинаха, са „убийци, които нямат общо“ с мюсюлманската религия.
Турският държавен глава е заявил това по време на обръщение в събота.
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък екстремисти задействаха взривно устройство в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров. Впоследствие организаторите са открили огън по събралите се за традиционната петъчна молитва хора. По последни данни жертвите на атентата са 305 души а още множество са ранени.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев осъжда терористичната атака в Египет, при която загинаха стотици невинни граждани

Президентът Румен Радев осъжда терористичната атака в Египет, при която загинаха стотици невинни граждани

25 Ноември 2017 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава Румен Радев осъжда остро терористичното нападение срещу религиозен храм в Египет, при което загинаха стотици мирни граждани и много други бяха ранени. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Радев изразява солидарността и съпричастността на българския народ към семействата и близките на загиналите при терористичната атака.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на атентата в джамия на египетския Синайски полуостров достигна 305 души

AFP: Броят на жертвите на атентата в джамия на египетския Синайски полуостров достигна 305 души

25 Ноември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Кайро. Броят на жертвите на атентата в джамия на египетския Синайски полуостров достигна 305 души, предаде AFP. По данни на местните власти, сред жертвите са 27 деца.
Междувременно в Египет започна тридневен траур. В цялата страна са планирани специални молитви в памет на загиналите в резултат на смъртоносната атака. Президентът Абдел Фатах Сиси обеща да отговори с груба сила на атаката, която е сред най-смъртоносните в световен мащаб след атентатите от 11 септември в САЩ.
По-рано бе съобщено, че бойни самолети на египетската армия са нанесли удари по укрития на екстремистите на Синайския полуостров. Местни медии съобщават за 30 ликвидирани екстремисти.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News Arabiа: 30 екстремисти са ликвидирани при антитерористична операция на египетските сили за сигурност

Sky News Arabiа: 30 екстремисти са ликвидирани при антитерористична операция на египетските сили за сигурност

25 Ноември 2017 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Кайро. 30 екстремисти са ликвидирани в рамките на антитерористична операция на египетските сили за сигурност след атентата на Синайския полуостров, съобщи Sky News Arabiа. Акцията е била извършена в селището ер Рисан в централната част на полуострова. Органите на реда продължават издирването на опорни точки на екстремистите.
По-рано бе съобщено, че египетската авиация е унищожила няколко автомобила, участвали в атентата. В петък екстремистите атакуваха джамия в северната част на полуострова. Нападателите задействаха взривно устройство, след което откриха огън по бягащите от джамията хора. По последни данни, загинали са 235 души, други 130 са ранени.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahram: Светът осъди терористичното нападение в джамията в Северен Синай

Ahram: Светът осъди терористичното нападение в джамията в Северен Синай

25 Ноември 2017 | 05:46 | Агенция "Фокус"
Кайро. Международната общност осъди терористичното нападение в джамията в Северен Синай по време на петъчната молитва, по време на което загинаха повече от 200 богомолци, пише египетският вестник Ahram.
Президентът на Русия Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма на своя египетски колега Абдел Фатах ас Сиси. „Убийството на цивилните по време на молитвата поразява със своята жестокост и цинизъм. Ние виждаме за пореден път, че концепцията за морала е напълно чужда за терористите“, заяви той и добави, че страната му ще засили сътрудничеството си с Египет в борбата срещу тероризма.
Външният министър на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е „дълбоко опечален от противната атака“. „Моите искрени съболезнования за тези, пострадали от този варварски акт“.
„Франция осъжда тази низка атака, която потопи цялата страна в Траур“, заяви външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан. Той добави, че Франция ще продължи да формира общ фронт с Египет в борбата срещу тероризма.
Италианският президент Серджо Матарела потвърди подкрепата на страната си за Египет в борбата срещу тероризма. „В общата борба срещу тероризма и религиозния екстремизъм, които са основни врагове на свободата на вярата, Египет винаги може да разчита на искрената подкрепа на Италия“, заяви той.
Кралят на Саудитска Арабия Салман изпрати съболезнователна телеграма, в която заяви, че страната му „стои редом до Египет и неговия народ в борбата срещу тероризма“. „Осъждам този зъл терористичен акт, който е насочен срещу невинни в божия дом“, смята кралят.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас силно осъди нападението, заявявайки в официално заявление, че палестинският народ и власти стоят до Египет в борбата срещу тероризма.
„Силно осъждам терористичното нападение в Синай, което отне живота на много невинни цивилни. Предавам своите съболезнования за убитите и за братския народ на Египет“, на свой ред заяви Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Папа Франциск осъди терористичния акт в Египет

РИА Новости: Папа Франциск осъди терористичния акт в Египет

25 Ноември 2017 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Папа Франциск осъди терористичното нападение, извършено в Египет, определяйки го за нечовешки акт на жестокост срещу невинни граждански лица, предава РИА Новости.
В телеграмата, изпратена от държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, се отбелязва, че папата е дълбоко опечален във връзка с гибелта на хората, събрали се на молитвата в джамията „Ер Роуда“ в Северен Синай.
„Неговото светейшество се присъединява към всички хора с добра воля, молейки се ожесточените от ненавист сърца да се научат как да се откажат от насилието, което води към такива велики страдания и те да застанат на пътя към мира“, пише в посланието.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Египетски изтребители са „унищожили превозните средства, използвани при нападението“ срещу джамията в Синай

AFP: Египетски изтребители са „унищожили превозните средства, използвани при нападението“ срещу джамията в Синай

25 Ноември 2017 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Кайро. Прес-секретарят на египетската армия Тамер ел Рефай заяви, че изтребители от авиацията на страната са унищожили превозните средства, използвани по време на нападението срещу джамията в Синай, както и обектите на терористите, където те са складирали своето оръжие и муниции, предава AFP.
„Самолетите разрушиха няколко превозни средства, използвани по време на нападението“, заяви Ел Рефай, допълвайки, че те са ударили „обекти на терористите, съдържащи оръжие и муниции“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова организаторите на терористичния акт в Египет да бъдат привлечени пред закона

ТАСС: Генералният секретар на ООН призова организаторите на терористичния акт в Египет да бъдат привлечени пред закона

24 Ноември 2017 | 23:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш осъди нападението срещу джамията в Северен Синай, чиито жертви станаха повече от 200 души, предава ТАСС.
„Генералният секретар по най-сериозен начин осъди нападението в джамията по време на петъчната молитва“, съобщи заместник-официалният представител на генералния секретар Фархан Хак. Гутереш призова оперативно да се привлекат организаторите на нападението под отговорност и изрази съболезнования за семействата на загиналите и пострадалите.
Същевременно Съветът за сигурност на ООН осъди тероризма във всичките му форми и прояви. „Всеки терористичен акт е престъпление, което няма оправдание“, пише в официално заявление на Съвета. Там се подчертава „необходимостта всички страни да се борят срещу тероризма в съответствие с Устава на ООН“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ahram: Президентът на Египет се зарече страната да отговори на тероризма с груба сила след нападението в джамията

Ahram: Президентът на Египет се зарече страната да отговори на тероризма с груба сила след нападението в джамията

24 Ноември 2017 | 22:12 | Агенция "Фокус"
Кайро. Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси обеща отмъщение по време на своя реч след смъртоносното терористично нападение в джамията в Северен Синай, при което загинаха най-малко 235 богомолци, пише Ahram.
Ас Сиси заяви, че армията и полицията „ще отмъстят за мъчениците“ и ще отговорят „използвайки груба сила, срещу терористите“ в следващите дни, за да се осигури стабилност и сигурност в Египет. Президентът допълни, че Египет се изправя сам срещу тероризма от името на региона и на целия свят и че случилото се в Синай е „опит да се пречупят волята и усилията на страната да ликвидира терористичния план, който иска да разруши това, което е останало от региона“.
„Тази зла терористична атака само ще ни направи още по-твърди и силни в борбата срещу тероризма“, заяви той. Ас Сиси добави, че настоящите събития в Синай са „отражение на усилията в борбата срещу тероризма“. „Ние ще се борим срещу него с несломима мощ и усилия“, допълни той и предаде съболезнования за семействата на жертвите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: На Синайския полуостров започна антитерористична операция „Мъст за мъчениците“

ТАСС: На Синайския полуостров започна антитерористична операция „Мъст за мъчениците“

24 Ноември 2017 | 21:46 | Агенция "Фокус"
Кайро. Мащабна антитерористична военна операция под кодовото название „Мъст за мъчениците“ започна в северния и централния район на Синайския полуостров в Египет, предава ТАСС, като се позовава на информация от египетските медии.
Според указа на върховния главнокомандващ президента Абдел Фатах ас Сиси в преследването на терористите са задействани подразделения на армията и полицията. Операцията се провежда под контрола на общото командване на Въоръжените сили на страната с участието на военно-въздушните сили и спецподразделения на Министерството на вътрешните работи. Към проследяването на укриващите се терористи е включена част на бойната авиация, включително безпилотни летателни апарати.
По последни данни жертвите от нападението са 235 души, а ранените са най-малко 125 души.
Агенция „Фокус“ припомня:
В петък, в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров, бе извършена екстремистика атака, която взе множество жертви. Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва. В тяхна памет властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.
Във връзка с екстремисткото нападение държавният глава на Египет Абдел Фатах Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Съгласно разпространената информация, в заседанието ще участват ръководителите на всички силови ведомства в страната. Същевременно Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследването на терористичния атентат.
Към момента нито една от действащите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението.
Считано от датата 10 април 2017 г., в Египет е в сила извънредно положение, което бе въведено за срок от три месеца след двата терористични атентата, извършени в храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за трагедията тогава поеха джихадистите от „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп осъди „ужасния и подъл“ атентат в Египет

AFP: Доналд Тръмп осъди „ужасния и подъл“ атентат в Египет

24 Ноември 2017 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи атентата в египетската джамия, в резултат от който загинаха повече от 200 души, като „ужасен и подъл“, предава AFP.
“Светът не може да толерира тероризма, трябва да ги победим военно и да дискредитираме идеологията, която формира базата на съществуването им“, написа той в „Туитър“. Освен това американският държавен глава определи нападението като „ужасна и подла терористична атака срещу невинни и беззащитни молители в Египет“.
Агенция „Фокус“ припомня, че терористи взривиха бомба в джамия в египетския град Равда, намиращ се на Синайския полуостров, а след това откриха огън по молителите. В резултат от нападението загинаха най-малко 235 души, а още повече от 100 са получили наранявания.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на външните работи категорично осъжда терористичното нападение в Египет

Министерството на външните работи категорично осъжда терористичното нападение в Египет

24 Ноември 2017 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи категорично осъжда терористичното нападение, извършено на 24 ноември в селището Ал-Рауда в Северен Синай, Арабска република Египет, съобщиха от пресцентъра на министерството. „Този варварски акт, извършен по време на петъчната молитва, разкрива истинското лице на екстремистката идеология и следва да ни обедини в усилията да отстраним в дълбочина корените на радикализма и тероризма.
Изразяваме своята дълбока съпричастност към страданията на близките на десетките жертви и пострадали и се надяваме в способностите на приятелския египетски народ да превъзмогне и тази трагедия и да се справи успешно с предизвикателствата на тероризма”, се посочва в позицията на Министерство на външните работи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 180 души загинаха при терористичен атентат в Египет (ОБЗОР)

Над 180 души загинаха при терористичен атентат в Египет (ОБЗОР)

24 Ноември 2017 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Кайро. В петък, 24 ноември, в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров, бе извършена екстремистика атака, която взе множество жертви. По последни данни броят на загиналите при нападението е 184 души, а ранените са най-малко 125 души.
Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва. В тяхна памет властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.
Във връзка с екстремисткото нападение държавният глава на Египет Абдел Фатах Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Съгласно разпространената информация, в заседанието ще участват ръководителите на всички силови ведомства в страната. Същевременно Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследването на терористичния атентат.
Към момента нито една от действащите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението.
Считано от датата 10 април 2017 г., в Египет е в сила извънредно положение, което бе въведено за срок от три месеца след двата терористични атентата, извършени в храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за трагедията тогава поеха джихадистите от „Ислямска държава“.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Жертвите от атентата в Египет вече са 184

AFP: Жертвите от атентата в Египет вече са 184

24 Ноември 2017 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Кайро. Продължава да нараства броят на жертвите, загинали при екстремистката атака, извършена в джамия в египетската територия на Синайския полуостров, като по последни данни жертвите са 184 души, а ранените са най-малко 125 души, предава AFP.
В петък, в джамия, разположена на египетската територия на Синайския полуостров, бе извършена екстремистика атака, която взе множество жертви. Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва. В тяхна памет властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.
Във връзка с екстремисткото нападение държавният глава на Египет Абдел Фатах Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. Съгласно разпространената информация, в заседанието ще участват ръководителите на всички силови ведомства в страната. Същевременно Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследването на терористичния атентат.
Към момента нито една от действащите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението.
Считано от датата 10 април 2017 г., в Египет е в сила извънредно положение, което бе въведено за срок от три месеца след двата терористични атентата, извършени в храмове в градовете Танта и Александрия, в резултат на които загинаха повече от 45 души и пострадаха над 100 други. Отговорност за трагедията тогава поеха джихадистите от „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Египет свика извънредно заседание на Съвета за националната сигурност

ТАСС: Президентът на Египет свика извънредно заседание на Съвета за националната сигурност

24 Ноември 2017 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Кайро. Държавният глава на Египет Абдел Фатах Сиси свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, след като в северната част на Синайския полуостров бе извършено екстремистко нападение в джамия, предава TACC.
Съгласно разпространената информация, в заседанието ще участват ръководителите на всички силови ведомства в страната. Същевременно Министерството на вътрешните работи създаде специална комисия за разследването на терористичния атентат.
По последни данни броят на жертвите е достигнал до 155 души, а ранените са най-малко 120. Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са започнали да разстрелват хората, събрали се за петъчна молитва в джамията.
Към момента нито една от действащите на територията на Египет групировки не е поела отговорност за нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Египет е обявен тридневен траур в памет на жертвите, загинали при нападението в джамия на Синайския полуостров

РИА Новости: В Египет е обявен тридневен траур в памет на жертвите, загинали при нападението в джамия на Синайския полуостров

24 Ноември 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Кайро. В Египет е обявен тридневен траур в памет на жертвите, загинали при нападението в джамия на Синайския полуостров, предава РИА Новости, като се позовава на държавната телевизия на северноафриканската страна.
По последни данни броят на жертвите е достигнал до 155 души, а ранените са най-малко 120. Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, след което са започнали да разстрелват хората, събрали се за петъчна молитва в джамията.
Към момента нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Броят на жертвите на атаката в Египет надхвърли 155 души

РИА Новости: Броят на жертвите на атаката в Египет надхвърли 155 души

24 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Кайро. Продължава да нараства броят на жертвите, загинали при екстремистката атака, извършена в джамия в египетската територия на Синайския полуостров, предава РИА Новости, като се позовава на държавната телевизия на северноафриканската страна.
По последни данни броят на жертвите е достигнал до 155 души, а ранените са най-малко 120. Съгласно информацията на властите, нападателите са открили огън срещу хората, събрали се за петъчна молитва в джамията.
Към момента нито една групировка не е поела отговорност за нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Броят на жертвите на атаката срещу джамия в Египет достигна до 115 души

AFP: Броят на жертвите на атаката срещу джамия в Египет достигна до 115 души

24 Ноември 2017 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Кайро. Броят на жертвите, загинали при екстремистката атака в джамия в египетската територия на Синайския полуостров, достигна до 115 души, предава AFP, като се позовава на държавния вестник Al Ahram.
Съгласно данните на властите, нападателите са открили огън срещу хората, събрали се за петъчна молитва в джамията.
Към момента нито една групировка не е поела отговорност за нападението, но в региона правителствените войници се борят срещу близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Най-малко 54 души са станали жертви на нападението в Египет

AFP: Най-малко 54 души са станали жертви на нападението в Египет

24 Ноември 2017 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Кайро. Най-малко 54 души са загинали при въоръженото нападение, извършено от екстремисти в джамия на египетската територия на Синайския полуостров, предава AFP, като се позовава на данни от държавната телевизия на северноафриканската страна.
По-рано властите в Египет съобщиха за най-малко 75 ранени в резултат на атаката. Информацията бе представена за агенцията от говорител на Министерството на здравеоопазването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Египетските власти съобщават за най-малко 75 ранени при атаката в джамия на Синайския полуостров, не привеждат данни за загинали

AFP: Египетските власти съобщават за най-малко 75 ранени при атаката в джамия на Синайския полуостров, не привеждат данни за загинали

24 Ноември 2017 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Кайро. Властите в Египет съобщават за най-малко 75 ранени в резултат на нападението, извършено от екстремисти в джамия на Синайския полуостров, предава AFP.
Информацията бе представена за агенцията от говорител на Министерството на здравеопазването, който обаче не съобщи за загинали.
По-рано руската агенция ТАСС, позовавайки се на Sky News Arabia, предаде информация за най-малко 50 жертви на нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Най-малко 50 души са загинали при нападение срещу джамия в Египет

ТАСС: Най-малко 50 души са загинали при нападение срещу джамия в Египет

24 Ноември 2017 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Кайро. Най-малко 50 души са загинали при нападение на екстремисти срещу джамия в северната част на Синайския полуостров, която влиза в състава на Египет, предава руската агенция TACC, като се позовава на информация от телевизионния канал Sky News Arabia.
Към момента не се съобщават други подробности за нападението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.