НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Focus: Свободните демократи дадоха сигнал за готовност да подновят преговорите за „ямайска“ коалиция

Focus: Свободните демократи дадоха сигнал за готовност да подновят преговорите за „ямайска“ коалиция

5 Декември 2017 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. В очакване на решението на социалдеморкатите на Мартин Шулц за възможното влизане в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) даде сигнал за готовност да подновят преговорите за правителство в политическа комбинация „Ямайка“, пише германското издание Focus.
Малко преди решението на ЕПД относно евентуалното продължаване на мащабната коалиция, ФДП даде сигнал за основна готовност за подновяване на преговорите за коалиция от Ямайка.
Във вторник вицепредседателят на СвДП Волфганг Кубицки заяви пред местните медии: „Едно нещо е ясно: ако ГроКо (голямата коалиция) се провали, то тогава ще имаме различна ситуация. Разбира се, свободните демократи ще направят нова оценка в светлината на развитието на ситуацията. В края на краищата ние не сме догматисти".Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

Focus: Свободните демократи на Кристиан Линднер губят доверието на германските избиратели, показва проучване

4 Декември 2017 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. Две седмици след колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, доверието на германските избиратели към Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер се стопява. Последните проучвания на общественото мнение показват, че ако бъдат организирани нови избори за Бундестаг, свободните демократи ще получат осем на сто от гласовете на германците, пише изданието Focus.
Всеки пети, който е дал своя глас за СвДП през септември, сега би гласувал за Съюза (ХДС/ХСС), който вече може да разчита на подкрепата на 34% от избирателите в страната. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц получава 20%. Трета сила с 13% са „Зелените“.
Спад се наблюдава и в рейтинга на „Алтернатива на Германия“, който пада до 10%. „Левица“ събират девет на сто от гласовете на избирателите.
Проучването е проведено в периода 27 ноември-1 декември по поръчка на медийната група RTL. В него са участвали 2502 души.

Агенция „Фокус“ припомня:
Само седмица по-рано проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus, показа, че се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Съгласно представените тогава резултати, социалдемократите на Мартин Шулц събираха подкрепа на 19 на сто от германците, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер тогава загуби два процента и рейтингът й падна на 10 %.
Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Миналата седмица рейтингът й достигна до 12% - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември. Тенденцията за увеличаване на подкрепата за нея изглежда се запазва и през настоящата седмица.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

AFP: Ангела Меркел и Мартин Шулц търсят решение на политическата безизходица в Германия

1 Декември 2017 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел проведе преговори с лидера на социалдемократите Мартин Шулц в търсене на решение на политическата безизходица, предаде AFP. Настроението на срещата обаче помрачено от неподчинението в нейните редици.
Разговорите се състояха по покана на президента Франк-Валтер Щайнмайер и продължиха два часа. Те имаха за цел да установят дали двамата лидери са готови да започнат преговори за формиране на следващото правителство на Германия.
След като изборите от септември оставиха Меркел без мнозинство в парламента, Социалдемократите категорично отхвърлиха перспективата за участие в нов алианс с консерваторите.
След като Меркел обаче не успя да формира коалиция с клонящите вляво Зелени и ориентираните към бизнеса Свободни демократи, Социалдемократическата партия се оказа под натиск или да променят решението си, или да тласнат Германия към нови избори.
Общественото мнение изглежда подкрепя началото на преговори за нова широка коалиция. Според проучване по поръчка на Frankfurter Allgemeine Zeitung, 61% от германците искат социалдемократите да влязат в преговори с консерваторите на Меркел.
Spiegel и отбелязва, че срещата, провела се в четвъртък, е ключова за канцлера. „За Меркел това е начало на борбата за политическото й оцеляване“, пише изданието и добавя: „Тя трябва да направи всичко по силите си да сключи този съюз – единственото нещо, което ще й гарантира стабилно управление“.
Дискусиите обаче бяха засенчени от политическа буря, предизвикана по-рано през седмицата от консерватора министър на селското стопанство Кристиан Шмидт, който пренебрегна официалната позиция на правителството и на среща с колегите си от ЕС гласува за одобрението на спорен фербицид.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

FAZ: Часове преди първата среща за голяма коалиция – от ХДС обявиха, че вече не изключват възможността за правителство на малцинството

30 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Броени часове преди първата среща, на която ще бъдат проучени възможностите за съставяне на нова голяма коалиция в Германия, от редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) дадоха ясен сигнал, че вече не изключват варианта за формиране на правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
След единодушно обсъждане Президиумът на Икономическия съвет на ХДС заяви в четвъртък, че Съюзът (ХДС/ХСС) няма да се втурне отново в голяма коалиция. „След всичко, което чуваме от редиците на социалдемократите, една голяма коалиция ще бъде възможна само на цената на безценни обещания за социална политика“, се казва в резолюцията, приета от партийния орган.
Подобно нещо не може и не трябва да бъде толерирано от Съюза (ХДС/ХСС) с оглед на големите демографски предизвикателства и високите разходи, необходими за образованието и иновациите в Германия. „Правителството на малцинството не е по-лошо правителство. То ще изпълнява всички задължения“, се казва в документа, като същевременно се подчертава, че подобен тип управление ще доведе до по-голяма отговорност на Бундестага пред правителството.

Агенция „Фокус“ припомня:
Правителство на малцинството, водено от Ангела Меркел (ХДС), е една от опциите за изход от политическата криза в Германия. Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми – или поне според голяма част от политическия елит на страната.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

Der Tagesspiegel: Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП ще проведат първи сондажи за съставяне на голяма коалиция

30 Ноември 2017 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. В четвъртък, 30 ноември, председателите на Християндемократическия съюз (ХДС), Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще се съберат в резиденцията на президентската власт на ФРГ за първи консултации за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, припомня столичният ежедневник Der Tagesspiegel.
Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер покани в двореца Белвю Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц в опит да помогне формирането на стабилно федерално правителство и да избегне необходимостта от организирането на нови избори. Все още е твърде рано да се каже обаче дали има надежди за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите. „Това е моментът, в който всички участници трябва да поемат дъх и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство и категорично се противопостави на организирането на нови избори в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

Reuters: Според Ангела Меркел Европа и международната среда изискват от Германия да формира стабилно правителство

27 Ноември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според германския канцлер Ангела Меркел страната се нуждае от стабилно правителство в най-скоро време, за да реагира на предложенията за реформиране на Европейския съюз и за да се справи с несигурната международна среда , предава Reuters.
Говорейки след среща с ръководството на нейния Християндемократичен съюз, тя заяви, че ще свика среща с лидера на социалдемократите Мартин Шулц, който под натиск се съгласи да влезе в коалиционни преговори с нея, след като първоначално отказваше това.
„Има общоевропейски избори през 2019 г., затова и има големи очаквания, че ще заемем позиции“, заяви тя, посочвайки предложенията на френския президент Еманюел Макрон и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за бъдещото управление на валутния и икономически съюз.
Меркел също така спомена и конфликтите в Близкия изток, напрежението с Русия и отношенията със САЩ като фактори, заради които Германия се нуждае да бъде „способна да действа“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

Focus: Партията „Зелени“ са най-големият победител от провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, показва проучване

27 Ноември 2017 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията „Зелени“, водена от Джем Йоздемир и Зимоне Петер, е най-големият победител от провала на преговорите за съставяне на новото германско правителство. Това показва проучване на телевизионните канали RTL/N-tv-Trendbarometer, цитирано от изданието Focus.
Резултатите показват, че в последната седмица рейтингът на „Зелени“ е скочил до 12 % - с три повече, в сравнение с подкрепата, която партията имаше преди изборите за Бундестаг през септември.
Същевременно се наблюдава спад на популярността на Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Свободната демократическа партия (СвДП). Социалдемократите на Мартин Шулц биха могли да разчитат на подкрепата на 19 % от избирателите, с един по-малко, в сравнение с периода преди парламентарните избори. Партията на Кристиан Линднер губи два процента и към момента рейтингът й е на 10 %.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

Der Spiegel: ХДС отложи провеждането на годишния конгрес на партията

27 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция, Християндемократическият съюз (ХДС) обяви, че годишният конгрес на партията няма да се проведе на 16 декември, както бе планирано по-рано, съобщава водещото германско издание Der Spiegel.
Партийният конгрес ще бъде свикан на по-късна дата, стана ясно от източници от седалището на ХДС в Берлин. По-рано канцлерът на ФРГ и лидер на партията Ангела Меркел изрази желание в рамките на тазгодишният конгрес на ХДС да бъде представено за гласуване коалиционното споразумение. Такова обаче не бе постигнато – в нощта на 20 ноември свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), тласкайки Германия към безпрецедентна политическа криза в следвоенната й история.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

Die Sueddeutsche Zeitung: Християндемократите обсъждат формирането на нова голяма коалиция в Германия

27 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. В понеделник, 27 ноември, политици от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел се събират на заседание в Берлин, на което ще обсъдят формирането на нова голяма коалиция в Германия, припомня баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Приоритет на ХДС е преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц да завършват позитивно. От редиците на партията на канцлера Меркел вече бе демонстрирана увереност, че разговорите с ГСДП може да бъдат доведени до успешен край.
За разлика от сондажите за „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), дискусиите със социалдемократите на Мартин Шулц нямат дефинирана времева граница. По този начин от редиците на ХДС се надяват да постигнат съгласие с ГСДП и да избегнат създаването на правителство на малцинството или организирането на нови избори в страната.
В това отношение в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) има пълно съгласие. „Коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е най-добрата алтернатива за Германия - във всеки случай по-добра от „Ямайка“, нови избори или правителство на малцинството", заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер в навечерието на решителната седмица на преговори за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

FAZ: Германските партии търсят изход от политическата криза

27 Ноември 2017 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Започва решаваща седмица за Германия – в понеделник партиите ще подновят усилията си за извеждане на страната от политическата криза, в която навлезе в нощта срещу 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер напуснаха масата за преговори за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
По пътя към евентуалното формиране на нова голяма коалиция, все повече и повече политици от редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) излагат допълнителни условия за влизането си в управление с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. Водещи социалдемократи настояват за промяна в курса на данъчната политика.
От редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) одобриха единодушно преговорите със социалдемократите на Мартин Шулц за съставяне на широка коалиция, но същевременно предупредиха, че дискусиите не бива да бъдат натоварвани с прекомерни изисквания. Канцлерът на ФРГ вече настоя да се ускорят стъпките за формиране на новото германско правителство.
Търсенето на изход от политическата криза навлиза в решителна седмица. Държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер ще започне в понеделник нов кръг от разговори с политически лидери. За дискусия в двореца Белвю ще бъдат поканени също представители на партиите „Зелени“ и „Левица“. Лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП – съответно Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, ще разговарят с Щайнмайер в четвъртък, 30 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Германците се страхуват за бъдещето си

„Взгляд“: Германците се страхуват за бъдещето си

27 Ноември 2017 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Гражданите на Германия са сериозно обезпокоени за бъдещето си и изпитват неувереност за утрешния ден, съобщава немското издание Der Spiegel. Според неговите данни 39% от населението смята, че страната е избрала грешен път на развитие, а 56% смятат, че това е вярно и за Европейския съюз, като цяло, пише руското издание “Взгляд“.
Според редакцията на Шпигел, германското правителство трябва да се замисли за това, че в нееднородното общество трябва да присъства разбирателство за това какво представлява то и какво може да бъде.
Авторът на публикацията смята, че Германия трябва да се справи с демографската ситуация и да реши проблема със застаряването на населението. Освен това, на страната й трябват два пъти повече мигранти, за да поддържа сегашното ниво на заетост, но не става ясно откъде могат да се привлекат толкова хора и как те ще бъдат интегрирани в обществото.
Отделен проблем представлява Европа, която представлява мащабен следвоенен проект, смята Шпигел. В тази връзка изданието напомня думите на канцлера Ангела Меркел, която заяви преди няколко години, че крахът на еврото ще означава крах за Европа – и, очевидно, за Германия.
По мнението на автора на статията, неувереността на немците в собственото им бъдеще също е свързана и с невъзможността „да се разчита на окръжаващия я свят“.
„На фона на САЩ и Доналд Тръмп и Русия и Владимир Путин, гражданските войни в Африка и Азия, все по-решително изявяващите се страни-гиганти Китай и Индия, Германия изглежда като джудже, неспособно да се защити само“, признава авторът.
Според неговото мнение, Германия трябва да отделя повече внимание на сплотеността на Европа – „защото никой в страната не иска да си представя как ще изглежда техния живот, ако еврозоната и ЕС се разпаднат, а НАТО се окаже въздух под налягане без американската поддръжка“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

Politico: ГСДП озвучи условия си за формиране на „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС)

27 Ноември 2017 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започна да излага условията си за формиране на управляваща коалиция със Съюза (Християндемократичен съюз(ХДС)/Християнсоциален съюз(ХСС)), оглавяван от Ангела Меркел, след като направиха крачка назад от заявленията си, че не искат да повтарят „голямата коалиция“ от предишните два мандата, пише Politicо, като използва информация от публикации в германските медии.
ГСДП обмисля дали да се върне към ролята си на младши партньор в коалиция с Меркел или да подкрепя правителство на малцинството на Съюза (ХСС/ХДС), след като предварителните преговори за формиране на коалиция „Ямайка“ (според цветовете на Съюза (ХДС/ХСС) - черно, „Свободната демократическа партия“(СвДП)-жълто и „Зелените“) се провалиха преди една седмица.
В изказване пред германското издание Welt am Sonntag, секретарят по семейните въпроси на ГСДП Елке Фернер призова Меркел да преосмисли позицията си по социалните политики, които не блокира в предишното коалиционно споразумение – финансирана от бюджета допълнителна пенсия за хора с ниски пенсии – като начин за „изграждане на доверие“ между партиите.
Заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Карл Лаутербах добави, че премахването на частното здравно застраховане ще е предварително условие за започване на преговорите и заяви, че ако Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел не промени мнението си по този въпрос, то „няма шанс за предотвратяване на нови избори“.
„Ще видим дали (Съюза на Меркел) е готов да се придвижи в посока на справедливата държава“, заяви той.
Политиката по миграцията и бежанците също е много спорен въпрос, според вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер. От партията обявиха, че не могат да се съгласят с лимита на пристигащите бежанци, който предлагат от ХСС. „Горна граница на бежанците е против Конституцията и Женевската конвенция за бежанците“, обясни той пред германската медийна група Funke. „Ето защо ГСДП няма да се съгласи на допълнителна забрана за присъединяване на семейни членове към вече приети бежанци“.
Партийният лидер на ГСДП в провинция Райнланд – Пфалц Александър Швайцер също постави няколко условия. Той поиска повече инвестиции в образованието, жилищното строителство и телекомуникациите, както и облекчения за задлъжнели лица и групи. Освен това той започна сериозен дебат за поставянето на социалното осигуряване като предварително условие за започване на коалиционни преговори, съобщи Die Welt.
“Ако правителството не промени курса си по този въпрос, можем да си спестим по-нататъшни дискусии“, заяви Швайцер и добави, че нова „голяма коалиция“ между Съюза и ГСДП в момента продължава да е „малко вероятна“.
„Меркел не е в позиция да поставя условия“, предупреди социалдемократът Малу Дрейер.
Въпреки това в неделя председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви пред Bild am Sonntag, че коалицията с ГСДП „е най-добрата опция за Германия“. Баварският лидер заяви, че приветства желанието на социалдемократите да обмислят дали да се присъединят към евентуално правителство на Меркел, но предупреди, че те не трябва да поставят твърде много червени линии преди преговорите. „Няма да съставим „голяма коалиция“ на всяка цена“, подчерта той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

ТАСС: ГСДП обяви някои условия за формиране на коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) в Германия

26 Ноември 2017 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Първите условия за сключване на нова „голяма коалиция“ с блока на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел – Християндемократичния съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) – прозвучаха от редовете на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предава ТАСС, като се позовава на публикация в германското издание Süddeutsche Zeitung.
Според неговите данни, отделението на ГСДП в провинция Северен Рейн – Вестфалия, което до момента се противопоставяше категорично на формирането на коалиция, няма намерение повече да блокира преговорите, но формулира основни точки „в качеството на основа за консултации“. Сред условията за създаване на правителство влиятелните социалдемократи Михаел Грошек и Свен Шулц обявиха: изменение в застрахователната система, повишаването на пенсиите и увеличаване на данъка за луксозни имущества. Те формулираха своите искания в писмо до федералното ръководство на партията.
Въпреки това, местните лидери от ГСДП остават скептично настроени към продължаването на „голямата коалиция“, но, според тяхното мнение, социалдемократите трябва да подходят отговорно към разрешаването на вътрешнополитическата криза, в която се оказа страната след порвала на преговорите за сглобяване на коалиция под името „Ямайка“ (Съюза (ХДС/ХСС), „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП).
Агенция „Фокус“ припомня, че в петък президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде домакин на среща между лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП. На нея ще бъде обсъдена ситуацията в страната след изборите за Бундестаг и възможностите за продължаване на „голямата коалиция“. До неотдавна този вариант не се разглеждаше като вероятен. Обстоятелствата се измениха, след като Ангела Меркел не успя да се договори за сформиране на коалиция „Ямайка“ и страната се оказа на прага на предсрочни избори.
Превод и редакция:
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

Deutsche Welle: Ангела Меркел е на среща с високопоставени лица от своята партия

26 Ноември 2017 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел присъства в неделя на среща с високопоставени лица от своята партия Християндемократически съюз, съобщава Deutsche Welle. Според данни на медията, главната тема на разговорите ще бъде насрочената за четвъртък среща между президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, Ангела Меркел в ролята ѝ на председател на Християндемократическия съюз, водачът на баварския Християнсоциален съюз и партньор на канцлера Хорст Зеехофер, както и лидерът на Социалдемократическата партия Мартин Шулц. Четиримата ще обсъдят разигралата се в Германия политическа криза след провала на преговорите за „ямайска“ коалиция и възможностите за ново коалиране между партията на Щулц и Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Зеехофер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС)  и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

Хорст Зеехофер: Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия е най-добрата възможност за Германия

26 Ноември 2017 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Хорст Зеефохер заяви, че „голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и Социалдемократическата партия на Мартин Шулц е „най-добрата възможност за Германия“, пише немската редакция на The Local. Лидерът на баварската партия Християнсоциален съюз, която е партньор за политическата формация на Ангела Меркел е направил изказването си в неделя по време на интервю за немски вестник.
Според думите на Зеехофер, съюз със Социалдемократическата партия е „най-добрата възможност за Германия, за предпочитане пред „ямайска“ коалиция, нови избори или правителство на малцинството“.
По-рано преговорите за тристранна ямайска коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и формацията „Зелени“ се разпаднаха, хвърляйки страната в политическа криза. В събота канцлерът Ангела Меркел заяви, че нейна цел да е формира правителство колкото е възможно по-скоро, като се изказа против провеждането на нови избори.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на Християнсоциалния съюз призова за формирането на нова широка коалиция в Германия

Лидерът на Християнсоциалния съюз призова за формирането на нова широка коалиция в Германия

26 Ноември 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер призова за формирането на нова широка коалиция със Социалдемократическата партия. В интервю за Bild am Sonntag Зеехофер заяви, че такъв алианс е най-добрият вариант за Германия и такова правителство би имало има по-добри перспективи в сравнение с тези пред евентуалната ямайска коалиция – между блока ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените, или правителство на малцинството.
Германският политик обаче предупреди социалдемократите, че не трябва да залагат неизпълними изисквания за продължаването на работата на коалицията.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

AFP: „Алтернатива за Германия“ се радва на провалите на Меркел, които показват нарастващата сила на партията

26 Ноември 2017 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Потсдам. Крайно-дясната германска партия „Алтернатива за Германия“ гледа на провала на изпълняващия длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел да формира правителство като на доказателство за нарастващата си сила и възможности да преобърне политическия ред в страната, предава AFP, като се позовава на думите на лидера на парламентарната група на партията Александър Гауланд.
Той заяви, че текущата политическа криза в страната е показала, че 4-годишната „Алтернатива за Германия“ е постигнала първостепенната си задача на парламентарните избори в Германия, проведени на 24 септември.
„На Меркел й предстои само спускане от тук нататък и това отчасти е наше постижение“, похвали се той, сипвайки си чаша розе в италиански ресторант край езерото в близост до Потсдам. „Времето й изтече – искаме тя да слезе от политическата сцена“.
„Алтернатива за Германия“ проведе кампанията си под надслова „Меркел трябва да си тръгне“, критикувайки нейното решение да допусне в страната повече от един милион мигранти след 2015-а година. С това послание те спечелиха близо 13 процента от гласовете на избирателите, открадвайки милиони гласове от системните партии и влизайки за първи път в долната камара на парламента с близо 100 депутата.
Въпреки че Меркел спечели изборите и е в удобна позиция за четвърти мандат като канцлер, тя към момента не може да сглоби управляващо мнозинство – безпрецедентна ситуация в следвоенната история на Германия. Кризата може да предизвика предсрочни избори.
Независимо от това, че социологическите проучвания показват, че „Алтернатива за Германия“ ще постигне още по силен резултат заради задънената улица, в която влязоха преговорите, 76-годишният Гауланд изглежда резервиран относно възможността за ново гласуване. „Решението за провеждане на предсрочни избори не зависи от нас и ние не сме го искали, но сме готови за това“, обясни той. „Никой от членовете ни не е много ентусиазиран около това, но ние най-вероятно ще спечелим от нов вот“.
Всички социологически проучвания сочат, че Съюза (ХДС/ХСС) на Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще загубят допълнителна част от подкрепата си, ако избирателите бъдат върнати до избирателните секции.
Гласът на хорските страхове
С неговите маркови якета от туийд и очила с диоптър, Гауланд култивира образа на английски провинциален джентълмен и изразява гордостта си от подкрепата за неговото анти-имиграционно послание, получена от голяма част от британските консерватори.
През май той предизвика ярост с изказването си, че германските запалянковци обичат футболната звезда Джером Боатенг, който е роден в Берлин в семейство на майка германка и баща ганаец, „но не искат да имат Боатенг за съсед“.
Тъй като германската икономика е за пример, а безработицата е на рекордно ниски нива, „Алтернатива за Германия“ изобщо не се опитва да използва икономическите въпроси, за да печели подкрепа. Гауланд, който е бивш член на Християндемократичния съюз (ХДС), призна, че иска да играе на струната на страховете и негодуванията на германците, най-вече в бившата комунистическа Източна Германия, в частност за съвременния мултикултурализъм на Германия. „Ние винаги сме казвали, че искаме да дадем гласност на хорските страхове“, заяви той. „Не искаме страната да се променя до такава степен, че да се обърне назад“.
Освен текущата политическа нестабилност, Гауланд вижда, че вятърът да духа в платната на „Алтернатива за Германия“ и заради скорошния анонс на един от най-големите работодатели в Германия – Сименс – че ще съкрати близо 7 хиляди работници от своите предприятия в Германия. Индустриалният гигант обяви, че планира да затвори заводите си в градовете Гьорлиц и Лайпциг – и двата в източната провинция Саксония, която „Алтернативата“ спечели през септември. „Това най-вероятно ще помогне на партията“, предположи Гауланд. „За всеки случай това не е много умна политика във връзките с обществеността - когато записваш рекордни печалби и в същото време уволняваш хората“.
Брекзит и Тръмп
Гауланд изглежда спокоен относно това, че партии като „Свободните демократи“ (СвДП) се опитват да откраднат някои от основните теми на „Алтернатива за Германия“ като тази за строгия контрол над границите и с това част от гласовете за партията.
„Има стар спор относно това кой кого се опитва да копира и кой е оригинала“, каза той, усмихвайки се. „Ако СвДП се движи в нашата посока, няма да ги обвиня, че са сгрешили“.
Лидерът на „Алтернатива за Германия“ омаловажи вътрешните борби в партията, които се характеризират със знаковото напускане на бившия съпредседател Фрауке Петри, случило се само един ден след изборния успех.
Гледайки към предстоящия партиен конгрес в Хановер, Гауланд заяви, че партията ще се съсредоточи върху платформата си, а не върху кадрови въпроси. „Хора моля не гласувайте за „Алтернатива за Германия“ заради определени личности, а заради неодобрението си за това, което се случва“. Той не смята, че партията е яхнала вълната на популизма. „Всички винаги казват: „Брекзит и Тръмп ще ви дадат тласък“, но аз не гледам на това по този начин“, обясни Гауланд, сочейки към различните национални коренни причини, поради които са възникнали отделните движения.
„Винаги съм бил скептичен относно пактове на солидарността с партии, които се считат за подобни“, включително френският „Национален фронт“ и "Холандската партия на свободата“. „Единственото изключение е „Австрийската партия на свободата““, добави Гауланд, посочвайки „културната“ близост с австрийската крайно-дясна формация, която в момента води преговори за формирането на управляваща коалиция в Австрия.
Попитан за протестния акт на група активисти миналата седмица, които тайно издигнаха реплика на берлинския Мемориал на жертвите на холокоста пред дома на политика от „Алтернатива за Германия“ Берндт Хьоке, който призова Германия да спре да се обвинява за престъпленията на нацистите, Гауланд избухна. „Това е скандално и фактът, че пресата не се противопостави категорично на деянието ме разярява изключително много“.
„Разбира се... това ще помогне (на Хьоке) – това е повече от ясно“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

Reuters: Ангела Меркел приветства идеята за „голяма коалиция“ с ГСДП

26 Ноември 2017 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Изпълняващата длъжността канцлер на Германия Ангела Меркел приветства възможността за формиране на „голяма коалиция“ с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и защити постиженията на предходното правителство, заявявайки, че то се е справило добре, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, четвъртият мандат на Меркел като канцлер е под сериозен въпрос, след като „Свободната демократическа партия“(СвДП) излезе от преговорите за формиране на управляваща коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“, предизвиквайки тежка политическа криза в страната-локомотив на ЕС – Германия. Все пак в петък ГСДП показа, че може да промени позицията си да остане в опозиция и се съгласи на преговори с блока на канцлера. Това накара анализаторите да предполагат, че вероятността за формиране на „голяма коалиция“ се е повишила.
По време на обръщение към членовете на ХДС в провинция Мекленбург – Западна Померания, където се проведе регионална партийна конференция, Меркел заяви,че на парламентарните избори, проведени на 24 септември, избирателите са дали мандат на партията й да управлява.
„Европа се нуждае от силна Германия, за предпочитане е правителството да бъде формирано по-бързо“, подчерта германският лидер. Тя добави, че сегашното (служебно) правителство може да поеме текущите работи по управлението на страната.
„Да искаме от избирателите да отидат до избирателните секции отново, според мен, ще е напълно погрешно“, продължи Меркел. Това е промяна от позицията й, изказана в понеделник, когато твърдеше, че предпочита предсрочни избори пред формиране на правителство на малцинството, защото партията й ще бъде заложник на по-малките формации в Бундестага.
Без дори да споменава възможността за правителство на малцинството, канцлерът заяви, че не иска да гледа назад към провалите от миналата седмица. Звучейки самоуверено, предизвиквайки бурни аплодисменти по време на речта си, тя обърна вниманието си изцяло към ГСДП. Меркел приветства възможността за преговори с бившия партньор на Съюза (ХДС/ХСС) и защити постиженията на предходното правителство.
„Ние работихме добре заедно“, подчерта канцлерът, добавяйки, че по време на „голямата коалиция“ Германия е имала най-силния си пазар на труда от десетилетия, както и балансиран бюджет и от това са спечелили пенсионерите и семействата.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще е домакин на среща между лидерът на Християндемократичния съюз(ХДС) Ангела Меркел, лидерът на Християнсоциалният съюз(ХСС) Хорст Зеехофер и лидерът на ГСДП Мартин Шулц в четвъртък. Очаква се държавният глава да окаже сериозен натиск над Шулц да промени позицията си за отказ от коалиция в името на стабилността на Германия.
Теми на преговорите
Въпреки всичко, не се очаква преговорите да са лесни и не се знае дали изобщо ще се стигне до споразумение, тъй като бившите партньори са разделени по много въпроси.
Меркел обяви, че целта й е да поддържа финансите на Германия в солидно и балансирано състояние, да намали някои данъци и да разшири дигиталната инфраструктура. Съобразявайки се с позицията на сестринската ХСС, тя иска да постави лимит на броя на пристигащите мигранти в размер на 200 хиляди души на година.
Това ще е трудно за преглъщане от страна на ГСДП.
„Лимитът, ако можем да го наречем така, е в противоречие с Конституцията и Женевската конвенция (за бежанците – бел. ред.). С ГСДП няма да могат да сложат лимит на членовете на семействата, които искат да се присъединят към вече получилите убежище“, заяви заместник-председателят на партията Ралф Щегнер.
Шулц, който до петък отхвърляше възможността за сделка с Меркел, заяви, че няма нищо сигурно за изхода от преговорите и обеща на членовете на ГСДП да гласуват за това дали искат „голяма коалиция“.
ГСДП е сериозно разделена и голяма част от избирателите и членовете на партията смятат, че нова коалиция ще е равносилна на политическо самоубийство. Тя регистрира съкрушително слаб резултат на септемврийските избори, като се смята, че основната причина са прекараните два мандата в коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Няколко други водещи политици от ГСДП призоваха за поемане на ангажимент от Меркел по въпроси като инвестиционната политика в образованието и домоустройството.
Социалдемократите дадоха да се разбере, че няма да оставят Меркел да ги държи като заложници на поликата си. „Госпожица Меркел не е в позиция да поставя условия“, заяви Малу Дрейер, премиер на провинция Райнланд-Палатинат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Германската политическа криза трябва да е обеца на ухото на нашите политици и на българското общество

Проф. Михаил Константинов: Германската политическа криза трябва да е обеца на ухото на нашите политици и на българското общество

25 Ноември 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. Германската политическа криза трябва да е обеца на ухото на нашите политици и на българското общество. Това коментира пред Радио „Фокус“ анализаторът проф. Михаил Константинов. По думите му сме свидетели на абсурда на западната демократична система - гласуваш за „своите“, а получаваш широка коалиция. Той допълни, че това се случва не само в Германия, но и в Австрия и Чехия.
„Ако това не беше Германия, направо щяха да отидат на избори, но те имат един жесток спомен в своята история и това е Ваймарската република, която доведе до катастрофа и света, и самата Германия. Така че, те бягат от предсрочни избори като дявол от тамян”, уточни проф. Константинов. Според него ще се стигне до компромисно решение. „Но виждате там абсурда и на западната демократична система - правят се избори и в крайна сметка получавате голяма коалиция. Нали аз съм гласувал за десните, защото не ща левите. И обратно – левите са гласували за своите, защото не щат десните. И накрая, и едните, и другите получават това, за което не са гласували. В Германия Меркел управлява непрекъснато по тоя начин. Аз вярвам в мъдростта на германския народ - че ще намери правилното решение“, каза още той.
Проф. Константинов допълни, че Германия ще успее да стигне до компромисно решение и да избегне повторни избори, тъй като страната помни уроците на историята от началото на 30-те години на миналия век и последното, което искат гражданите и политиците в страната, са нови избори.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

Ангела Меркел: Просто е грешно да се организират нови избори в Германия

25 Ноември 2017 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в събота, че „просто е грешно“ да се организират нови избори в страната след провала на преговорите за коалиционно споразумение, предава Deutsche Welle. Изявлението е направено по време на обръщение към регионална конференция на нейната партия Християндемократически съюз в провинцията Мекленбург-Долна померания. Медията припомня, че думите ѝ идват малко след като дългогодишният политически партньор на Меркел – Социалдемократическата партия, даде някои сигнали относно възможно желание за участие в преговори за нова „Голяма коалиция“ между Съюза (ХДС/ХСС) и водената от Мартин Шулц политическа формация.
Агенция "Фокус" припомня, че по-рано преговорите за "ямайска" коалиция в Германия, между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и "Зелени" се провалиха, след като водената от Кристиан Линднер формация се отказа от участие в управлението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

Политилогът проф. Анна Кръстева: Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности

25 Ноември 2017 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. Докато не се формира правителство в Германия, Европейският съюз ще изпитва трудности. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политилогът проф. Анна Кръстева. По думите й Германия ще издържи в тежката ситуация, но докато страната е съсредоточена над вътрешните проблеми, Европа има основателни страхове.
“Германия ще издържи. Институциите са толкова стабилни, че те продължават да действат, като се изключи правителството, което в момента се оглавява от Меркел. Цялата институционална структура е много силна. Германия притежава силна местна власт, стабилни министерства, изключителна експертиза на местно и национално ниво. Но самите германци, и политици, и експерти, и интелектуалци, казват, че Европа ще загуби много“, посочи Анна Кръстева и допълни, че със сигурност няма да бъде сформирано немско правителство до Нова година, като причините за това са две. Тя уточни, че едната се корени във факта, че евентуалните преговори, сами по себе си, изискват време, а другата причина би могла да бъде насрочването на нови избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

Германският канцлер заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо

25 Ноември 2017 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще положи необходимите усилия, за да формира правителство възможно най-бързо, предаде Reuters. След провала на преговорите за формиране на трипартийна коалиция със Свободните демократи и Зелените, Меркел вече обмисля алианс с левицата.
„Европа се нуждае от силна Германия и затова е желателно възможно най-бързо да се състави правителство“, каза германският лидер на партийно съвещание. Същевременно тя добави, че нейното временно правителство изпълнява задълженията си адекватно.
Меркел изрази готовност да започне преговори със Социалдемократите, след като по-рано лявоцентристката партия преосмисли решението си да остане в опозиция. Лидерът на партията Мартин Шулц заяви готовност за коалиционни преговори с консерваторите на Меркел, но подчерта, че разговорите трябва да се основават на взаимно уважение.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

Reuters: Членовете на германската Социалдемократическа партия са готови да одобрят коалиция с консерваторите на Меркел

25 Ноември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Членовете на германската Социалдемократическа партия ще одобрят нова коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел, ако партийните лидери представят убедително предложение. Това заяви пред в. Passauer Neue Presse Нийлс Анен, член на ръководството на партията, предаде Reuters. Анен призова за активизиране на преговорите за формиране на ново правителство в Германия и заяви, че възможността за широка коалиция не трябва да се изключва. Политикът допълни, че Социалдемократическа партия трябва да чуе от „провалилия се канцлер“ как си представя бъдещото правителство, преди да се съгласи на нова четиригодишна коалиция с консерваторите.
В петък лидерът на Социалдемократическа партия Мартин Шулц се съгласи да преговаря с Меркел за подновяването на коалиционното правителство, но заяви, че решения все още не са взети, а ако бъде постигнато споразумение, членовете на партията ще имат окончателната дума. Той обаче намекна, че участието в правителството ще помогне на партията да постигне политическите си цели. На партийна конференция Шулц заяви към младежкото крило на Социалдемократическа партия, което се противопоставя на опцията за поредната широка коалиция, че очаква тяхната лоялност и конструктивно сътрудничество.
Лявоцентристката партия по-рано обещаваше да бъде в опозиция, след като на парламентарните избори през септември получи най-слабата си подкрепа за последните 70 години. Тя обаче бе подложена на натиск, включително от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, да преосмисли позицията си и да помогне да се предотврати нуждата от повторни избори.
Шулц каза, че партийните лидери са се съгласили да започнат коалиционни преговори заради чувството си за отговорност към Германия и Европа, след като опитът на Меркел да формира коалиция с две по-малки партии се провали в края на миналата седмица.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

Politico: Според социологическо проучване Мартин Шулц трябва да остане лидер на ГСДП, но не и да стане канцлер на Германия

25 Ноември 2017 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социологическо проучване на компанията „Кантар Емнид“ бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц е подкрепян да остане на настоящия си пост председател на Германската социалдемократическа партия, но малко хора смятат, че той трябва да стане канцлер на Германия, предава Politico.
Според социологическото проучване 70% от членовете на ГСДП подкрепят това Шулц да остане председател на партията. Едва 51% от тях смятат, че той трябва да остане на този пост, ако страната се запъти към предсрочни избори.
Сред допитаните членове на други партии, 54% от респондентите смятат, че не искат Шулц да бъде бъдещ кандидат за канцлер.
Това контрастира с факта, че мнозинството подкрепя настоящия канцлер Ангела Меркел да остане кандидат на партията си при нови избори – сценарий, подкрепян от 55% от респондентите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

Ангела Меркел: Германия остава активна в ЕС

24 Ноември 2017 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия „ще посрещне напълно своите европейски ангажименти“ и ще остане „активна“ , въпреки вътрешнополитическата безизходица в преговорите за формиране на ново правителство, предава EUObserver.
Меркел допълни, че нейното служебно правителство ще направи всичко по силите си, „за да действа за необходимите решения“ и че е „много важно Германия да е способна да продължава по европейското развитие“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

Германските социалдемократи дават противоречиви надежди за голяма коалиция в Берлин (ОБЗОР)

24 Ноември 2017 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента по силата на резултатите от гласуването от 24 септември. Разговорите с Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бяха последните от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия.

В първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин председателят на ГСДП Мартин Шулц бе категоричен: „Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“. Така лидерът на германските социалдемократи потвърди още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември. „ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната, попарвайки всички надежди за създаването на нова голяма коалиция с Берлин.

Но след срещата с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, позицията на председателя на ГСДП сякаш омекна. Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.

Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. „Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

В последното денонощие в партийната централа на ГСДП в Берлин се водят оживени дискусии по въпроса дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС). В последните часове стана ясно, че не всички в редиците на ГСДП застават зад по-рано декларирания отказ на Шулц за влизане в коалиция с партията, водена от Ангела Меркел. Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах заяви, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.

Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл, друг политик от редиците на ГСДП, не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.

Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус (ГСДП) също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) също се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия. До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Федералният министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) на свой ред намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември. Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. Съгласно данни, разпространени в медиите, държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц. Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник, а дотогава надеждите за голяма коалиция в Берлин ще останат живи.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

Focus: „Зелени“ отхвърлиха възможност за участие в правителство със Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. След колапса на сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, от редиците на последната партия се показаха отворени за влизане в преговори с други партии, но при едно условие, коментира изданието Focus.
„Имаме интерес от това да бъде формирано правителство. Президентът сега е помолен да обсъди с партиите какви са възможните изходи, така че сме готови да говорим. Това е ясно“, увери „зеленият“ лидер Зимоне Петер, след като стана ясно, че социалдемократите на Мартин Шулц са в процес на преразглеждане на категоричния си отказ за участие в правителството, който декларираха след изборите за Бундестаг през септември.
Петер обаче начерта и „червената линия“ за водената от нея и Джем Йоздемир партия. Това е голяма коалиция, която не е решение според „Зелените“.
Въпросът е за съставяне на правителство на малцинството или провеждане на нови избор. „Сега просто ще изчакаме“, заяви Зимоне Петер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

Bild: Президентът на Германия покани на съвместна среща лидерите на ХДС, ХСС и ГСДП

24 Ноември 2017 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Усилията за съставяне на новото германско правителство ще навлязат в нов рунд през следващата седмица. По данни на изданието Bild държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е отправил покана за съвместни разговори в двореца Белвю към председателя на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и Мартин Шулц, който стои начело на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Разговорите между тях ще бъдат проведени в самото начало на следващата седмица – понеделник или вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. Към настоящия момент обаче ГСДП дава противоречиви сигнали за готовността си отново да се включи в голяма коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Германските социалдемократи отправят противоречиви сигнали за възможно участие в нова голяма коалиция в Берлин (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

24 Ноември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващия колапс на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство в Берлин държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Пълното фиаско, с което приключиха сондажите за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, провокира изострянето на тона на президента, който смъмри партиите и припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, те носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може „просто така“ да бъде върнато обратно в ръцете на избирателите.
Това, което последва, бяха двустранни преговори с лидерите на всички партии, влизащи в парламента след гласуването от 24 септември. Разговорите със социалдемократите бяха последни от серията, проведени в двореца Белвю, резиденцията на президентската власт в Германия. След тях бе съобщено, че ГСДП са декларирали готовност да участват в диалога за разрешаването на политическата криза. Така категоричният отказ на социалдемократите за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел, изглежда разклатен. В петък, 24 ноември, водеща тема в германския печат са противоречивите сигнали от редиците на ГСДП за участие в ново черно-червено правителство. Централният въпрос, който разнищва местната пресата, е има ли шанс за нова голяма коалиция в Берлин.


Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия
След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Focus: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията, предупреди вицепредседател на ГСДП
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха
След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия
Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Die Suddeutsche Zeitung: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството
В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

Хайко Маас, правосъден министър на ФРГ: ГСДП трябва да вземе трудното решение за нови избори или участие в правителството

24 Ноември 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. В последното денонощие в партийната централа на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) в Берлин се дискутира оживено дали трябва да бъде променена позицията й на категоричен отказ за влизане в коалиция с партията, водена от канцлера Ангела Меркел – Съюза (ХДС/ХСС), отбелязва баварският ежедневник Die Suddeutsche Zeitung.
Социалдемократите дават противоречиви сигнали за това дали допускат участие в нова голяма коалиция в Берлин. Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че партията ще очаква следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ. Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
Още в късните часове на четвъртък действащият федерален министър на правосъдието Хайко Маас (ГСДП) намекна, че неговата партия може би вече има готовност за водене на преговори и да „коригира“ категоричния си отказ за съвместно управление със Съюза (ХДС/ХСС). Съответната промяна в курса би могла да бъде възможна след провеждането на партийния конгрес в началото на декември.
Решението за възможни преговори със Съюза (ХДС/ХСС) ще бъде трудно, подчерта Маас. Същевременно обаче и той отхвърли вариант за съставяне на правителство на малцинството в Берлин. „ГСДП трябва да реши дали ще предпочете нови избори или отново ще влезе в правителството“, обобщи Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

Das Rheinische Post: Олаф Шолц изрази сериозни резерви към създаването на миноритарно правителство в Германия

24 Ноември 2017 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) се показа благосклонен към започването на сериозни преговори с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) за създаването на ново черно-червено правителство в Германия, отбелязва вестник Das Rheinische Post.
До този момент Шолц, който е един от противниците на председателя на партията Мартин Шулц, избягваше публични коментари за ангажимент на социалдемократите към голяма коалиция. Той обаче изрази сериозни резерви към създаване на миноритарно правителство в Германия. Европа се нуждае от силно и стабилно управление в Берлин, подчерта кметът на Хамбург.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

Der Spiegel: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – позицията на германските социалдемократи за голяма коалиция омекнаха

24 Ноември 2017 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. След осемчасовите разговори с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер позицията на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпроса за съставяне на нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС) изглежда омекна, коментира водещото издание Der Spiegel.
В нощта срещу петък лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц изрази готовост да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия. Малко след края на разговора между Щайнмайер и Шулц, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове. Но не всички от редиците на социалдемократите приеха толкова крайно сигнала, изпратен след срещата Щайнмайер-Шулц.
ГСДП не стои твърдо зад (по-ранния) отказ на Шулц да не се коалира със Съюза (ХДС/ХСС). Заместник-председателят на парламентарната група Карл Лаутербах смята, че е възможно още веднъж да бъде създадено „черно-червено“ правителство в Германия. „Ако няма друг начин, ще трябва да помислим отново за една голяма коалиция", подчерта Лаутербах.
Дори премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл не изключи коалиция със Съюза (ХДС/ХСС). Същевременно той припомни, че Шулц „продължава да се радва на много високо ниво на популярност сред членовете на ГСДП. Точно това се пренебрегва от берлинския балон на политици и журналисти“, отбеляза Вайл.
Вътрешният министър на Долна Саксония Борис Писториус също препоръча на партията си да влезе в преговори с партията, водена от Меркел. Провеждането на нови избори трябва да бъде най-крайният вариант за изход от кризата, категоричен бе Писториус.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

Ралф Щегнер, вицепредседател на ГСДП: Промяна на курса за голяма коалиция не може да бъде осъществена без одобрението на членовете на партията

24 Ноември 2017 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) дава противоречиви сигнали за това дали допуска участие в нова голяма коалиция с водения от канцлера Ангела Меркел Съюз (ХДС/ХСС), отбелязва изданието Focus.
Малко след края на разговора между държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и председателя на ГСДП Мартин Шулц, продължил около осем часа, генералният секретар на партията Хубертус Хайл заяви, че социалдемократите са готови да участват в преговори за излизане от патовата политическа ситуация в Берлин. Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
Но малко по-късно вицепредседателят на ГСДП Ралф Щегнер изключи възможността партията да влиза в преговори за създаването на нова голяма коалиция, без да бъде взето предвид мнението на нейните членове.
„Промяната в решението за отхвърляне на нова голяма коалиция, която аз не препоръчвам, няма да е възможна без участието на партийните членове", подчерта Щегнер пред местните медии.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

ZDF: Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на коалиционните преговори в Германия

24 Ноември 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин/Брюксел. В петък, 24 ноември, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел отпътува за първата си задгранична среща след колапса на преговорите за създаване на новото коалиционно правителство в Германия, предава телевизионният канал ZDF.
Трудното формиране на правителство в Берлин тревожи не само германците, но и техните партньори от Европейския съюз. Затова в рамките на провеждащата се в Брюксел среща на високо равнище „Източно партньорство на ЕС“ голяма част от погледите ще бъдат насочени към Меркел.
На равнище ЕС някои политици вече изразиха загриженост за политическата несигурност в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

Die Zeit: След срещата с Франк-Валтер Щайнмайер – председателят на ГСДП изрази готовност да обсъди разрешаването на политическата криза в Германия

24 Ноември 2017 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. След срещата си с държавния глава Франк-Валтер Щайнмайер, председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц е изразил готовност да участва в разговори за разрешаването на политическата криза в Германия, съобщава националният ежедневник Die Zeit.
Съгласно думите на генералния секретар на партията Хубертус Хайл, срещата меджу Шулц и Щайнмайер е продължила около осем часа. На нея е присъствал и министърът на външните работи Зигмар Габриел. А резултатите: „ГСДП е твърдо убедена, че е необходимо да се разговаря. ГСДП няма да се изключи от преговорите“.
Хайл подчерта, че социалдемократите ще очакват следващите стъпки, които германският президент ще предложи за извеждане на страната от внезапната криза, в която навлезе в нощта срещу понеделник, 20 ноември, когато свободните демократи на Кристиан Линднер станаха от масата за преговори за създаване на новото коалиционно правителство на ФРГ.
По-рано федералният правосъден министър Хайко Маас, също социалдемократ, разкри, че партийното ръководство е обсъждало дали да оттегли категоричния отказ за влизане в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
Хайл и Маас отхвърлиха спекулациите за оставката на лидера на партията. Шулц, който след изборите за Бундестаг през септември многократно отхвърляше коалирането си с Ангела Меркел, успя да спечели гласовете на 20,5% от германските избиратели. Никой от редиците на ГСДП обаче не поиска оставката му, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските социалдемократи са под натиск да влязат в „голяма коалиция“

Reuters: Германските социалдемократи са под натиск да влязат в „голяма коалиция“

23 Ноември 2017 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Натискът над лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц да спре да се съпротивлява на формирането на нова „голяма коалиция“ със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел се увеличава, като водещи политици в страната настояват, че партията има дълг да поддържа стабилността, предава Reuters.
Както Агенция „Фокус“ подробно информира, канцлерът Меркел се сблъска с най-тежката политическа криза в кариерата си, след като опитите й да формира коалиция „Ямайка“ (по цветовете на партиите) със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП) се провалиха миналата седмица. Това предизвика вълна от притеснение в Европа, че в страната-локомотив на ЕС може да се установи дългосрочен политически вакуум.
ГСДП управляваха в коалиция с Меркел в периода след 2013 година, но лидерът Мартин Шулц заяви, че партията трябва да се съобрази с волята на избирателите си и да отиде в опозиция, след като постигна най-лошият резултат в историята си на парламентарните избори, проведени на 24 септември.
Натискът над партията да ревизира решението си се увеличава неимоверно. Според пропонентите на „голямата коалиция“, ГСДП може да крепи правителство на малцинството на Меркел, като не гласува против него, или да влезе в обновена коалиция. И в двата случая позицията на Шулц като партиен лидер няма да може да бъде запазена. Ако смени курса си и се съюзи отново със Съюза (ХДС/ХСС), ГСДП ще трябва да смени водачеството, което от своя страна изглежда малко вероятно преди партийната конференция, планирана за 7-9 декември.
Лидерът на социалдемократите проведе дълга среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в четвъртък. Държавният глава е бивш член на ГСДП и бивш министър на външните работи от предходната „голяма коалиция“ и е убеден поддръжник на идеята за подновяване на съюза, с цел да бъдат избегнати предсрочни избори.
Преди посещението на Шулц при президента висшестоящ деец на ГСДП заяви, че основната тема на разговорите ще е „дали и как може да бъде постигнато федерално правителство в Германия“. Той добави, че партията му може да подкрепя Меркел индиректно като не блокира правителство на малцинството.
Друг представител на партията – премиерът на Долна Саксония Щефан Вейл, който е един от най-влиятелните й членове и успя да постигне преизбирането си , въпреки предвижданията във всички социологически проучвания – настоя, че настояща коалиция е за предпочитане пред правителство на малцинството. Подобни правителства „са чупливи конструкти“, заяви той пред германската преса. Според него ГСДП трябва да намери път между редовите си членове, които не желаят да повтарят горчивия опит от предишните „големи коалиции“ и демократическите си задължения. „Всички осъзнават, че залогът е много висок и засяга стабилността на ключов член на ЕС“, добави Вейл.
От Блока (ХДС/ХСС) не крият, че желаят тази коалиция. Фолкер Каудер повтори дословно думите на Вейл.
От изданието „Bild” твърдят, че 30 души от 153-членната парламентарна група на ГСДП са поставили под въпрос избора на Шулц да мине в опозиция, по време на среща на партията, проведена миналата седмица.
Един от членовете на парламентарната група – Карл Лаутербах – заяви, че партията може да преосмисли позицията си, ако Ангела Меркел не е канцлер.
Прът в колелата на „голямата коалиция“ обаче сложиха от сестринската партия на Християндемократичния съюз(ХДС) – баварците от Християнсоциалния съюз (ХСС). Те предупредиха ГСДП да не очаква сериозни отстъпки. „Не могат да ни изнудват“, заяви лидерът на ХСС Хорст Зеехофер, който води вътрешнопартийна борба за лидерския си пост.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Линднер: Свободната демократична партия щеше да се превърне в полезния идиот в коалицията на Ангела Меркел

Кристиан Линднер: Свободната демократична партия щеше да се превърне в полезния идиот в коалицията на Ангела Меркел

23 Ноември 2017 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според председателя на Свободната демократична партия на Германия Кристиан Линднер тя е нямало как да играе полезна роля в правителството на страната при продължаването на преговорите за съставяне на коалиция със Съюза ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел и със „Зелените“, предава Politico.
„При коалиция с християндемократите и със „Зелените“ СвДП щеше да играе ролята на полезния идиот в нея“, заяви Линднер по време на интервю пред местни медии. „Подновяването на преговорите няма смисъл“, добави той.
Преди време Линднер заяви, че „в обозримото бъдеще сътрудничеството със „Зелените“ на национално равнище не е приемливо за СвДП“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съюзник на Ангела Меркел призова социалдемократите да обмислят възможността за нова „голяма коалиция“ в Германия

Reuters: Съюзник на Ангела Меркел призова социалдемократите да обмислят възможността за нова „голяма коалиция“ в Германия

23 Ноември 2017 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според водача на групата на Християндемократическия съюз на Германия в Бундестага Фолкер Каудер социалдемократите трябва да премислят съпротивата си срещу нова „голяма коалиция“ с канцлера Ангела Меркел, защото Европа се нуждае от стабилно правителство в Берлин, предава Reuters.
„Европа очаква от Германия да може да действа, за да отговори на повдигнатите от френския президент Емануел Макрон въпроси. Най-силната икономически страна в Европа не може да се покаже като политическо джудже“, заяви Каудер, имайки предвид призива на Макрон за финансови реформи за засилването на еврозоната. „Затова и може желание е настоящите партньори в коалиционното правителство да се съберат заедно“, добави той.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е бивш депутат от Германската социалдемократическа партия и бивши Външен министър ще се срещне по обяд с водача на партията Мартин Шулц по обяд, за да го убеди да започне преговори за формирането на ново коалиционно правителство.
Меркел, която остава канцлер до формирането на правителство, заяви, че би предпочела отново да работи с ГСДП, но ако това не се случи, тя би предпочела нови избори пред нестабилно правителство на малцинството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

Politico: Водещ депутат от германските социалдемократи призова партията да обмисли възможността за „голяма коалиция“

23 Ноември 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Заместник-водачът на групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага Карл Лаутербах заяви, че партията трябва да премисли отказа си за формиране на нова „голяма коалиция“, ако няма друг начин да се излезе от политическата безизходица в страната, предава Politico.
„Ще трябва, ако нищо друго не проработи, да помислим отново за голяма коалиция“, заяви Лаутербах. Според него, ако коалиционните преговори бъдат подновени, участващите партии ще трябва да обсъдят съдържанието на бъдещата власт.
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне по обяд с председателя на ГСДП Мартин Шулц, за да се обсъдят наличните възможности.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

Euronews: Германските преговори за коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с Мартин Шулц

23 Ноември 2017 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер продължава да води срещи с лидерите на политическите партии в страната, за да успее да осигури стабилно правителство за най-голямата икономика в страната, след като преговорите между Съюза ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел, Свободната демократична партия и „Зелените“ се провалиха, предава Euronews.
Щайнмайер ще се срещне с председателя на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц в Берлин, за да го призове да приеме преговори за нова „голяма“ коалиция с Меркел. Лидерът на социалдемократите преди неколкократно отхвърли подобна възможност, завявайки, че „голямата“ коалиция, управлявала страната за последните осем години е довела партията му до най-лошите ѝ изборни резултати за последния половин век на парламентарните избори през септември.
ГСДП е разделена между тези, които са съгласни с Шулц и тези, които смятат, че коалицията ще бъде начин тя да прокара политиката си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

Politico: Кристиан Линднер изключи повторно участие в преговори за „ямайска“ коалиция

22 Ноември 2017 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер изключи повторно участие на водената от него политическа формация в преговори за „ямайска“ коалиция в която участва партията „Зелени“, пише Politico .
„В близко бъдеще, сътрудничество със „Зелени“ на национално ниво е немислимо за Свободната демократическа партия“, заяви в сряда Линднер, по време на интервю за германското авторитетно издание Der Spiegel. Младият председател добави, че „изключва подновяването на преговорите“.
Изданието припомня, че Свободната демократическа партия се отказа да участва в управляваща коалиция и стана от масата за преговори в неделя, като тогава Линднер заяви, че е „по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме зле“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

Германските медии оневиниха Ангела Меркел за политическата криза в страната (Коментари в печата – Агенция „Фокус“)

22 Ноември 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко след полунощ в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с пълен провал, след като свободните демократи, водени от Кристиан Линднер, напуснаха масата за преговори, обосновавайки решението си с липсата на доверие между партиите. Така най-голямата европейска икономика бе тласната към политическа криза без прецедент в следвоенната история на Германия.
След първоначалния шок от случилото се, което водещото издание Der Spiegel сравни с решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, в Германия размишляват над въпроса кой е виновен за колапса в Берлин. Критиката е насочена основно към младия лидер на свободните демократи Кристиан Линднер. Канцлерът на ФРГ и лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел като че ли ще излезе „чиста“ от ситуацията – или поне според германската преса, която и този път я оневини.

В сряда консервативният ежедневник Die Welt публикува интервю със „зеленият“ евродепутат Райнхард Бютикофер, в което германският политик хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция върху свободните демократи.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Най-големият национален ежедневник в Германия – издаваният в баварската столица Мюнхен Die Sueddeutsche Zeitung, публикува статия, в която насочва вниманието на читателите към един малко дискутиран път за излизане на кризата в Германия, а именно – съставянето на миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел.

Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Берлинският Der Tagesspiegel обръща внимание на една друга тенденция, която се наблюдава през последните дни в страната – засилването на натиска върху водената от Мартин Шулц Германска социалдемократическа партия (ГСДП). След изборите за Бундестаг през септември социалдемократите отказаха категорично участието си в още една коалиция, водена от Съюза (ХДС/ХСС). Предстои да бъде изяснено дали те ще преосмислят позицията си, а решението ще стане ясно в близките дни.

В условията на политическа криза в Германия, предизвикана от внезапния колапс на коалиционните преговори за „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, се засилва натискът върху социалдемократите на Мартин Шулц, отбелязва берлинският вестник Der Tagesspiegel.
„Зеленият“ политик Клаудия Рот бе поредната, която призова Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да преразгледа категоричния си отказ за участие в управлението с партията, водена от канцлера Ангела Меркел. „Става въпрос за отговорно отношение към резултатите от изборите. Нуждаем се от отношението на ГСДП“, подчерта в сряда вицепредседателят на Бундестага.
Рот подчерта, че президентът Франк-Валтер Щайнмайер има тежката задача „да помисли как да убеди ГСДП да помисли сериозно над това“ как Германия да бъде изведена от безпрецедентната политическа криза.

Вестник Die Zeit, който се придържа към центристските политически възгледи, отбелязва стабилното положение, в което остава Ангела Меркел след фиаското на коалиционните преговори в Берлин.

В случай на организирането на нови парламентарни избори в Германия, Ангела Меркел ще участва в тях. В редиците на водения от нея Християндемократически съюз (ХДС) не се забелязва еуфория, но няма и съпротива. По всичко личи, че канцлерът на ФРГ не бива да се притеснява от „цареубийство“, коментира националният ежедневник Die Zeit.
Юлия Клокнер бе една от първите, които се хвърлиха в пропастта в името на Ангела Меркел. „Щастливи и облекчени сме, че тя е на разположение", бе коментарът на фракционния лидер на ХДС в провинция Рейнланд-Пфалц по повод решението на Меркел да се кандидатира, в случай че в Германия се стигне до нови избори. Съгласно думите на Кльокнер, тя е „котва на стабилността“.
Не толкова еуфорично, но все пак позитивно бе изказването и на Пол Цимиак, председател на Младежкия съюз на ХДС. Хубаво е, че Меркел е решила отново да се бори, заяви християндемократът в дискусионно шоу.
От друга страна, не бива да се забравя, че все още не са изслушани критиките на съпартийците на Меркел. Все пак, под нейно ръководство, Съюзът (ХДС/ХСС) получи най-слабите изборни резултати в целия следвоенен период на Германия. След колапса на преговорите за „ямайска“ коалиция и безпрецедентното положение, което може да доведе до нови избори в страната, дали ХДС иска да бъде воден от Меркел? „Точно така“, е категоричният отговор на германските християндемократи.

Близкият до дясно-центристките и консервативни убеждения национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung търси причините, довели до разпадането на преговорите за коалиция в Берлин. Редакцията дава трибуна на председателя на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер, който се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“).
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.

Ден по-рано, същото издание представи на вниманието на читателите резултатите от проучване, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия. От него стана ясно, че германските граждани изглежда не са склонни да обвинят Меркел и партията й за политическата криза в страната.
Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Вестник Das Rheinische Post на свой ред публикува коментарна статия, с която препоръчва на Ангела Меркел да се оттегли от политиката – но само защото вече е покорила всичките й върхове.
Преди около двайсетина година малко известната тогава Ангела Меркел бе заявила, че един политик трябва да знае кога да се оттегли, преди да се превърне в „полужива развалина“. Ако в Германия бъдат организирани нови избори, то тогава за канцлера на ФРГ ще настъпи точното време да се сбогува с политиката – не защото я очаква провал, а защото е постигнала всичко, което да й позволи достойно оттегляне, коментират от редакцията на ежедневника Das Rhenische Post.
Меркел е първата жена начело на Канцлерството в Берлин, първата жена от Източна Германия, издигнала се до най-високите етажи на властта в Берлин, и вероятно най-влиятелната жена в света. Тя преведе Германия през дълговата криза, кризата в еврозона, както и през хаоса на бежанската вълна. Страната е в добро икономическо състояние. Всичко това означава, че Меркел може да напусне „бойното поле“, за да отстъпи място на по-младите. Наистина, мнозина биха съжалили за подобно решение, но безспорно всички ще го приемат със заслуженото уважение.
Меркел, 63-годишна, попадна в ситуация, с каквато никой от предшествениците й не бе принуден да се справя. Задачата в настоящия момент е да се предотврати по-нататъшното укрепване на „Алтернатива за Германия“, а също и да не бъде позволено на социалдемократите на Мартин Шулц и свободните демократи на Кристиан Линднер да изнудват правителството в Берлин – каквото и да е то. Това е опасен момент, който не бива да бъде подценяван. „Старият канцлер“ Хелмут Кол пропусна своя и допусна грешката, да управлява Германия в продължение на 16 г. Историята показа, че решението му не бе правилно. Затова Меркел трябва да се поучи от грешката му.
Меркел е начело на ФРГ в продължение на 12 г. и спечели изборите за Бундестаг през септември, въпреки критиката, която понесе за бежанската си политика. Какво повече може да иска?


Виновна или не, едно е сигурно – в Германия критиката към Ангела Меркел остава твърде скромна. Какво обаче ще бъде политическото й бъдеще, все още остава въпрос с неизвестен отговор.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия –  а защо не миноритарно правителство?

Die Sueddeutsche Zeitung: Политическата криза в Германия – а защо не миноритарно правителство?

22 Ноември 2017 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Голяма коалиция или нови избори – това е въпросът, чийто отговор ще покаже пътя за излизане от политическата криза, в която навлезе Германия се колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Има и трета възможност – миноритарно правителство, водено от Ангела Меркел (ХДС). Този вариант обаче се споменава рядко, само за да бъде отхвърлен категорично веднага след това. Звучи почти като природен закон: правителството на малцинството не може да работи добре и е неприемливо за Германия, че даже и за световните проблеми. Наистина ли обаче е така, питат от редакцията на баварския ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Правителството на малцинството не може да разчита на мнозинство в Бундестага и затова ще бъде принудено във всеки един отделен случай да търси партньори за прокарване на решенията си. Тази „подробност“, разбира се, предизвиква безпокойство за гладкостта на политическия процес в Берлин. През последните дни рисковете от миноритарно правителство бяха описани подробно, но не и шансовете, които предлага. А такива има.
Всъщност, управление на правителство на малцинството не е чак толкова проблематично, колкото си мислят някои. Скандинавските страни и Канада имат добър опит в това отношение. Успех обаче има и в Германия – подобни правителства са съставяни в Берлин, провинциите Саарланд, Хесен и Северен Рейн-Вестфалия.
Най-силният аргумент за правителството на малцинствата е преоценката на Бундестага. През последните години много от най-важните въпроси бяха решавани след бурни дебати в парламента, които изискваха преговори и ловко лавиране между отделните фракции. Ако правителсвтото на малцинството означава създаване на нова, по-гъвкава и по-умела култура на диалог, тогава какво лошо има в него? Така ще бъде даден шанс за разбиване на пух и прах на фантазиите, че „Алтернатива за Германия“ ще има „тежката дума“.
Ако се има предвид, че така или иначе Бундесратът упражнява допълнителен контрол на парламентарния процес, то аргументите срещу миноритарно правителство стават все по-малко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

Райнхард Бютикофер, „Зелени“: Кристиан Линднер иска да се конкурира с „Алтернатива за Германия“ за избирателите

22 Ноември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за националния ежедневник Die Welt евродепутатът от партията „Зелени“ Райнхард Бютикофер хвърли вината за провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени) върху свободните демократи, водени от Кристиан Линднер.
Бютикофер опроверга твърдението, че СвДП е напуснала масата за преговори заради близките позиции на останалите партии, преговарящи за съставяне на новото германско правителство.
„Не бих се съгласил (с подобно твърдение). Съюзът (ХДС/ХСС) и „Зелени“ имат значителни противоречия, дълбоки различия. Положихме усилия за намиране на подходящи решения. Имахме допирни точки и със СвДП, но свободните демократи избягаха от отговорност в момент, в който оставаше да бъдат направени само няколко стъпки, за да бъде постигнато споразумение“, подчерта „зеленият“ политик.
Какви обаче са причините за изненадващото решение на партията на Линднер, която в предходните години се възприемаше като естествен партньор в управлението на Съюза (ХДС/ХСС)? Бютикофер има ясен отговор.
„Струва ми се, че СвДП просто иска да се представи като опозиционна партия. Тя критикува много голямата коалиция, в някои от случаите съвсем правилно. Партията (на Линднер) явно счита, че може да бъде успешна, само ако остане критична. Кристиан Линднер иска да запази тази линия: ние сме различни, ние сме – с изключение на „Алтернатива за Германия“, единствените, които не са част от „клуба“. И той иска да се конкурира с популистите за германските избиратели. Затова излезе от преговорите“, уверен е Бютикогер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

FAZ: Председателят на СвДП се оплака от липсата на подкрепа за „ямайската“ коалиция от страна на Ангела Меркел

22 Ноември 2017 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер се оплака липсата на подкрепа от страна на канцлера Ангела Меркел (ХДС) в хода на преговорите за създаване на „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“), пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Докато „зелените“ делегати са работили за намирането на допирни точки със свободните демократи, то от страна на Меркел не е получена „почти никаква подкрепа за компромисните ни предложения“, заяви за изданието младият лидер на СвДП. Съгласно думите на Линдер, при сондажите е станало ясно, че от тях се изисква да станат „покровител на една основно черно-зелена коалиция“.
„Има граници за готовността към компромис, особено когато става въпрос за унижение на партньор. За съжаление, трябваше да разберем това в края на преговорите“, подчерта свободният демократ.
Линднер не вижда „смисъл“ за възобновяване на преговорите за съставяне на правителство в комбинация „Ямайка“. Критика бе отправена и към „Зелените“ – председателят на свободните демократи подчерта, че ако от партията на Джем Йоздемир направят коментари за водената от него политическа сила, то това ще бъде доказателство за неспособността да бъде изградено доверие между участниците в преговорите за „ямайска“ коалиция.
Междувременно държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер продължава с усилията си за извеждане на Германия от политическата криза, в която навлезе в ранните часове на понеделник. В сряда германският президент ще проведе консултации с председателя на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

FAZ: Политическата криза в Берлин – Мартин Шулц потвърди срещата си с държавния глава на ФРГ

21 Ноември 2017 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц потвърди приемането на поканата за среща с държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер, след като президентът се нагърби със задачата да изведе страната от политическата криза, в която навлезе след колапса на коалиционните преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първоначално бе съобщено, че разговорът между двамата ще се състои в сряда, 22 ноември, но пред медиите Шулц подчерта, че срещата ще се проведе в часовете преди обед в четвъртък.
След изненадващото прекъсване на преговорите съставяне на новото коалиционно правителство на Германия държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ бе бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в рамките й Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

FAZ: Близо две трети от германците съжаляват за провала на преговорите за „ямайска“ коалиция, а ХДС има най-малка вина за ситуацията, показва проучване

21 Ноември 2017 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Почти две трети от германците съжаляват за провала на сондажите за съставяне на „ямайска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Това показва проучване на общественото мнение, проведено от телевизионния канал ZDF в деня след краха на преговорите за новото правителство на Германия, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Резултатите от анкетата показват, че 64 % от германските граждани биха искали преговорите за „ямайски“ съюз да завършат успешно, докато 21 на сто от участвалите в проучването са доволни от провала им.
Общо 55 % от анкетираните са убедени, че свободните демократи са виновни за провала на междупартийните преговори. „Зелените“ са посочени като отговорни от 39 на сто от респондентите, 37 на сто обвиняват баварския Християнсоциален съюз, а Християндемократическия съюз (ХДС) – 34 на сто.
Ако германците биха могли да избират между нови избори, правителство на малцинството или голяма коалиция, най-вероятно биха предпочели отново да излязат до урните – или поне 51 % от тях. Общо 43 % не са съгласни с организирането на ново гласуване.
Голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е приемлива за 48 % от германците, но почти толкова от гражданите на ФРГ не биха искали през следващите четири години начело на страната да стои подобен политически съюз (46%). Само 30 % от анкетираните подкрепят ръководено от Съюза (ХДС/ХСС) правителство на малцинството, докато за 64 % от германците то е неприемливо.
Според 40 % от респондентите от нови избори ще имат полза единствено популистите от „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

ZDF: След краха на преговорите за „ямайска“ коалиция – Франк-Валтер Щайнмайер покани за разговор лидера на СвДП

21 Ноември 2017 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. След изненадващото прекъсване на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия, държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер пое в свои ръце инициативата за извеждане на страната от политическата криза. Най-напред за разговор в двореца „Белвю“ ще бъде поканен младият лидер на свободните демократи – Кристиан Линднер, който първи напусна масата за преговори в Берлин, предава телевизионният канал ZDF.
Срещата между двамата ще се проведе в 16 часа (местно време) и в в рамките Щайнмайер ще провери дали са останали някакви надежди за съставянето на „ямайска“ коалиция. Съгласно информация, разпространена в медиите, във вторник германският президент ще приеме за разговори и „зелените“ лидери Зимоне Петер и Джем Йоздемир.

Агенция „Фокус“ припомня:
След срива на коалиционните държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер призова всички партии в Бундестага да поемат отговорност и да проявят воля за единство.
„Съставянето на правителство винаги е процес, изпълнен с трудности. Задачата остава“, подчерта германският президент в рамките на пресконференция, свикана в понеделник след срещата му с канцлера Ангела Меркел.
Щайнмайер припомни, че по силата на резултатите от изборите за Бундестаг през септември, партиите носят отговорност за бъдещето на Германия, която не може просто така да бъде върната обратно в ръцете на избирателите.
„Това е моментът, в който всички участници трябва да спрат и да преосмислят отново отношението си", предупреди Щайнмайер, като същевременно подчерта, че всички партии трябва да са отдадени на каузата „да служат на нашата страна“. В тази връзка той се обърна към партиите с призив да направят възможно съставянето на новото германско правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

Президентът на Германия ще се опита да спаси Германия от нови парламентарни избори, Ангела Меркел се старае да не изостря ситуацията, а СвДП обвини канцлера за провала на преговорите (ОБЗОР)

20 Ноември 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Германия се оказа на прага на изключително остра вътрешнополитическа криза след провала на преговорите за формиране на управляваща коалиция, които продължиха повече от един месец с участието на Съюза (ХДС/ХСС), „Свободната демократическа партия“(СвДП) и „Зелените“. Президентът на страната Франк-Валтер Щайнмайер определи ситуацията като безпрецедентна.
„Оказахме се в ситуация, която не се е случвала в 70-годишната история на Германия“, отбеляза той в понеделник. „Формирането на правителство винаги е бил сложен процес, но мандатът за формиране на министерски кабинет е най-високото поръчение. И тази задача остава. Партиите поеха върху себе си отговорността за страната на 24 септември и не могат просто така да я върнат обратно“, посочи германският президент.
„В този момент всички участници трябва да помислят върху това и да преразгледат своята позиция“, смята Щайнмайер. Държавният глава призова водещите политически сили да достигнат до създаването на коалиция и да избегнат нови избори за Бундестаг.
Той съобщи , че в близките дни ще обсъди вътрешнополитическата криза с всички участници в предварителните преговори и „с тези, чиято позиция изключва участието им в правителство“.
Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел остава вярна на любимата си изчаквателна тактика и се старае да не изостря още повече и без това крайно сложната ситуация. В същото време това не означава, че лидерът на ХДС бездейства след провала на консултациите. Тя отмени насрочените за понеделник преговори с премиера на Нидерландия Марк Рюте и обсъди следващите действия с Щайнмайер.
През следващата неделя, 26 ноември, тя ще се срещне с най-близките си партийни сътрудници в Берлин. На следващия ден, 27 ноември, както се очаква, ще се проведе разширено заседание на управата на ХДС, на която ще бъде обсъдена възможността за образуване на правителство на малцинството и шансовете за избягване на нови избори за Бундестаг.
От СвДП вече заявиха, че са готови да подкрепят такова правителство на малцинството, начело с Меркел, в случай, че то бъде образувано. „Ако има хубави инициативи, то ние сме готови“, заяви изпълнителният секретар на фракцията на СвДП в Бундестага Марко Бушман. „Ние нямаме намерение да поемаме ролята на фундаментална опозиция, а искаме да действаме конструктивно“, добави политикът.
Лидерите на всички партии, освен на Съюза (ХДС/ХСС), в момента изразяват позиция, че са готови за нови избори и показват убеждението си, че те ще се състоят.
„Не се боим от нови избори, смятаме ги за правилни и аз съм уверен, че те ще се състоят“, заяви лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц, докато лидерът на фракцията на партията в парламента Андреа Налес заяви, че партията „е готова да отговори на призива за диалог“, но „отговорността лежи върху Меркел“.
Лидерът на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер призова блока ХДС/ХСС да се опита да влезе в диалог със социалдемократите. „Ние ще се излезем насреща на ГСДП, като тук аз съгласувам ходовете си с канцлера. Длъжни сме да призовем ГСДП на преговори, не искам да губя надежда“, заяви той пред германска агенция.
В същото време, в редовете на „Зелените“ вече определиха възможна дата за провеждане на нови избори. Депутатът от природозащитната партия Юрген Тритин очаква, че гласуването ще се проведе на Великден (католическият Великден през 2018 година се пада на 1 април). „Мисля, че новите избори ще се проведат на Великден“, заяви той пред местна радиостанция. Именно той беше участник в преговорите от страна на „Зелените“. „Ние действително стигнахме до границите“, отбеляза той. Политикът изрази недоумение относно решението на либералите да прекратят консултациите. „Чувстваш се така, все едно ти се присмиват“, заяви Тритин.
Преговорите бяха прекратени в нощта срещу понеделник, след като "свободните демократи" обявиха решението си да излязат от тях. Според мнението на представителите на партията, страните не са успели да се договорят по основните въпроси от дневния ред.
Политикът от СвДП Волкер Висинг смята, че Меркел е виновна за провала на преговорите. „Ние питахме през цялото време канцлера, кога трябва да свърши всичко това, кога ще бъдат изяснени конфликтните въпроси и беше съвършено очевидно, че от нейна страна нямаше никаква концепция по въпроса“, заяви представителят на СвДП.
Той подчерта, че преговорите „от самото си начало са протичали хаотично“. „Те не бяха структурирани, не бяха организирани“, заяви Висинг. „През цялата последна седмица, диалогът с всеки ден ставаше все по-сложен, докато в четвъртък той зацикли изцяло“, отбеляза политикът.
„Канцлерът отлагаше всички тези теми – миграцията, въпросите на европейската политика – с надеждата, че те ще се решат от само себе си“, добави Висинг. „В крайна сметка тя (Меркел) не предложи компромис и се оказа без нищо“.
Коалицията „Ямайка“ беше единственият реален вариант за формиране на правителство на мнозинството след септемврийските парламентарни избори в Германия и отказа на социалдемократите да продължат сътрудничество си със Съюза (ХДС/ХСС) под ръководството на Меркел.
Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

ТАСС: Ангела Меркел гледа скептично на възможността за формиране на коалиция на малцинството

20 Ноември 2017 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християндемократичния съюз (ХДС) Ангела Меркел заяви, че гледа скептично на перспективата за формиране на правителство на малцинството в Германия и че е готова да служи на страната си още четири години на поста канцлер, предава ТАСС, като се позовава на интервю на бившия канцлер за германската телевизия ZDF.
Според нейните думи, правителство на малцинството няма да има необходимите пълномощия. „Мисля предпазливо за това. Днес не мога да кажа как ще се развият събитията, но на Германия й е нужно стабилно правителство, на което няма да му се налага да търси мнозинство за всяко решение“, отбеляза лидерът на ХДС. „Скептична съм по този въпрос. Не мога да се свържа с нещо подобно“, добави Меркел.
Коментирайки дали е готова, както и по-рано, да претендира за канцлерския пост, Меркел посочи, че „на Германия й е нужна стабилност“. „Винаги съм казвала, че съм готова да служа на страната си още четири години. Сега опитът за сформиране на правителство не завърши с успех, но това не е повод да се отрека от моето решение“, поясни тя.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. 26 май 2018 година
Срещата между Владимир Путин и Шиндзо Абе в рамките на Международния икономическ...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.