НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Епидемиолози от РЗИ са провели среща с ромското население в град Раковски във връзка със случаите на хепатит А

Пловдив: Епидемиолози от РЗИ са провели среща с ромското население в град Раковски във връзка със случаите на хепатит А

29 Ноември 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Раковски. Епидемиолози са провели среща с ромското население в град Раковски във връзка с регистрираните случаи на хепатит А. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Милена Панайотова, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Регионалната здравна инспекция в Пловдив. По време на срещата се е състояла и беседа за същността на заболяването, превантивните мерки и необходимостта от строга лична хигиена, раздадени са здравно-просветни материали. Д-р Милена Панайотова припомни, че на 23 ноември се е състояла среща в Община Раковски по темата за разпространение на вирусен хепатит с представители на Регионалното управление по образование, на Регионалната здравна инспекция, на общопрактикуващите лекари и на Областната дирекция по безопасност на храните. Там е взето решение да продължи дезинфекцията в ромската махала на град Раковски.
Д-р Милена Панайотова посочи, че по отношение на вирусното заболяване, ситуацията в града е спокойна. „Предприети са всички противоепидемични мерки“, увери специалистът. Случаите на хепатит А при регистрирания епидемичен взрив в Раковски, от 16 август до към 20 ноември, бяха 89. През последните дни новите случаи на заразяване са единици, което означава, че в максимална степен е ограничено разпространението на заболяването.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 568 случая на вирусен хепатит А са регистрирани в областта от началото на годината

Пловдив: 568 случая на вирусен хепатит А са регистрирани в областта от началото на годината

25 Ноември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общо 568 случая на вирусен хепатит А са регистрирани в Пловдивска област от началото на 2017 година. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Регионалната здравна инспекция в Пловдив, във връзка с епидемичния взрив на заболяването в град Раковски. Първият епидемичен взрив на хепатит А в Раковски е започнал в края на юли, обхващайки 50 души от селата Белозем, Шишманци и Чалъкови. Вторият епидемичен взрив там е с начало 16 август, като до 24 ноември случите на хепатит А в града достигат до 89.
През годината са регистрирани случаи на заразното заболяване също в общините Пловдив, Садово, Марица и Асеновград.
От Регионалната здравна инспекция обясниха, че вирусният хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце“. Инкубационният период за развитие на заболяването е от 7 до 60 дни, като средно това става за 30 дни. Съществуват три начина за предаване на заразата – контактно-битов, който е най-често срещан, чрез храната и посредством водата, използвана за питейни и битови нужди. Интензивността на разпространение на хепатит А зависи от личната хигиена и е свързана със социално-икономическото състояние на общността.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Предстои среща с родителите в циганската махала в град Раковски, във връзка с регистрираните случаи на хепатит А

Пловдив: Предстои среща с родителите в циганската махала в град Раковски, във връзка с регистрираните случаи на хепатит А

25 Ноември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Раковски. Предстои среща на представители на отговорните институции с родителите в ромската махала в град Раковски, във връзка с регистрираните случаи на хепатит А. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив. Причината за това е, че родителите не са присъствали на провелата се на 23 ноември среща в Община Раковски с представители на Регионалното управление по образование, на Регионалната здравна инспекция, на общопрактикуващите лекари и на Областната дирекция по безопасност на храните.
На срещата в четвъртък е взето решение да продължи дезинфекцията в ромската махала. Общината се е ангажирала да закупи дезинфектанти, които да се раздадат на ромските семейства, с цел дезинфекция в домовете. Незаконните сметища подлежат на елиминиране. Предписаните от РЗИ-Пловдив мерки в училищата и детските градини, както и наблюдението на контактните от общопрактикуващите лекари, продължават. Регионалната здравна инспекция е изготвила здравно-просветни материали, които Община Раковски ще раздаде сред ромската общност.
14 предписанията са издадени спрямо Община Раковски за предприемане на мерки по компетентност във връзка със случаите на хепатит. Сред тях са изискване за осигуряване на достатъчен брой контейнери за смет и своевременно извозване на сметта, осъществяване на засилен контрол за наличието на нерегламентирани обекти за търговия с хранителни продукти и обществено хранене, засилен контрол върху качеството на ползваната за питейни нужди вода, както и стриктно спазване на противоепидемичния и дезинфекционен режим в детските заведения, с осигуряване на достатъчно количество дезинфекционни препарати.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 71 деца на възраст от 1 до 14 години в град Раковски са заразени с хепатит А

Пловдив: 71 деца на възраст от 1 до 14 години в град Раковски са заразени с хепатит А

25 Ноември 2017 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Раковски. 71 от случаите на хепатит А в ромската махала на град Раковски са при деца на възраст от 1 до 14 години. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Регионална здравна инспекция – Пловдив. 20 са заразените деца от 1 до 4 години, а 43 - на възраст от 5 до 9 години. 8 са случите на хепатит при деца от 10- до 14-годишна възраст. Останалите 18 от общо 89 заразени с хепатит А са на възраст от 20 до 59 години.
От Регионалната здравна инспекция съобщиха още, че 43 от случаите са открити в организирани колективи – 34 от тях са в ОУ „Христо Смирненски“, 2 - в ОУ „Христо Ботев“, в ДГ с яслена група „Щастливо детство“ – 1 случай, и в ДГ с ЯГ „Иглика“ – 6 случая.
Разпределени по пол, общо 46 от заразените са жени, а останалите 43 – мъже. Всеки хоспитализиран в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с диагноза „вирусен хепатит“ се проучва своевременно от служителите на Регионалната здравна инспекция. Незабавно се уведомяват общопрактикуващите лекари и организираните колективи – детски градини и училища, за активно наблюдение и изследване на контактните с носителя на заболяването. Служители на отдел „Противоепидемичен контрол“ извършват многократни проверки в училищата и детските градини в Раковски, като същевременно се оказва методична помощ за изпълнение на въведения дезинфекционен режим.
„Фокус“ припомня, че първите случаи на хепатит А в град Раковски са от 16 август.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: 144 са заболелите хепатит А от началото на месец юли до октомври в община Раковски

Министър Кирил Ананиев: 144 са заболелите хепатит А от началото на месец юли до октомври в община Раковски

24 Ноември 2017 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. От месец юли до края на октомври в Раковски възникват два епидемични взрива от вирусен хепатит тип А с общо 144 заболели. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първият взрив с начало 23 юли и обхваща общо 50 лица от селата Белозем, Шишманци и Чалъкови. Инфекцията е пренесена от село Милево, където през месец април 2017 г. има регистриран взрив с 16 заболели. Първоначално заболява дете на 6 години, пребивавало в село Милево, а впоследствие още 6 контактни лица – братовчеди и деца, които играят заедно. Населените места са в непосредствена близост и повечето заболели са в близки или роднински отношения или контакти по месторабота предимно от ромски произход“, коментира Ананиев. По думите му от заболелите 3 деца в детска и ученическа възраст те посещават детска градина в село Шишманци, по един случай има в основните училища в село Белозем и Шишманци. „Вторият взрив е регистриран на 16 август 2017 г. и до момента обхваща общо 62 заболели лица от ромския квартал в град Раковски. Засегнати са две основни училища – в „Христо Смирненски“ 21 случая и „Христо Ботев“ с 3 случая. Засегнати са и две детски градини с яслени групи – „Щастливо детство“ с 1 случай и „Иглика“ с 4 случая. Допълнително в село Катунуца, община Садово за периода от 18 август 2017 г. до момента са регистрирани общо 32 случая на вирусен хепатит тип А. заболелите са предимно от ромски произход“, допълни той. По думите му от заболелите до момента общо 144 лица от двете общини Раковски и Садово 105 или 72,9% са във възрастовата група до 15 години, въпреки че случаите протичат предимно в лека форма. „Всички заболели са хоспитализирани в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ с цел ограничаване на контактите и поради лошите битови условия на живот на част от тях. От началото на 2017 г. до момента в пловдивска област са регистрирани 568 случая на вирусен хепатит тип А, като през втората половина на годината са регистрирани взривове и в община Марица, село Рогош – 31 заболели и село Манолско Конаре с 44 заболели. Взривът не е приключил. В община Асеновград, село Боянци има 10 заболели. Основният път на разпространение е контактно-битовият, поради неспазване на добра лична хигиена. Това е основната причина. Няма случаи от храна или вода“, подчерта здравният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Извършва се текуща дезинфекция в ромската махала в град Раковски заради регистрираните случаи на хепатит А

Пловдив: Извършва се текуща дезинфекция в ромската махала в град Раковски заради регистрираните случаи на хепатит А

24 Ноември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Раковски. Извършва се текуща дезинфекция в ромската махала в град Раковски заради регистрираните близо 90 случаи на хепатит А. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. По думите й Община Раковски се е ангажирала да се извършва текуща дезинфекция в къщите от махалата, особено в тези, чиито обитатели са с по-нисък социален статус. „Редовно ще се извършва сметосъбирането, както е предписано и както го извършват. Може би ще се увеличи кратността на сметосъбирането в зависимост от това какво е състоянието на сметищата. Ще се провери отново за нерегламентирани такива. Всичко, което Общината трябва да направи, за да се поддържа чиста средата в града, ще бъде направено. Общопрактикуващите лекари продължават да наблюдават болните. Няма място за паника и безпокойство“, коментира д-р Моника Троянчева.
Тя обясни, че предписания към Община Раковски са издадени още при първите регистрирани случаи на хепатит А. „Някой от предписанията са подновявани. Има писма към ВиК, Областната дирекция по безопасност на храните и към всички институции, чиито съвместни усилия би трябвало да ограничат разпространението на тази инфекция. В интерес на истината, всички отговорни институции се отзовават съвсем своевременно и правят това, което е по техните възможности“, каза още д-р Троянчева.
По думите й по-голям смут по отношение на инфекцията има сред родителите и то откакто е започнала учебната година. „Някои от тях считат, че едва ли не трябва да затворим училището, за да се ограничат случаите на болни. Това е несериозно и противоречи на всички инструктивни материали, които ние стриктно спазваме. Още повече, че наистина не се касае за извънредна мярка. Освен това, става въпрос за болни основно от ромската махала, където хигиените навици са на малко по-ниско ниво“, коментира тя. Специалистът подчерта, че в училищата и детските градини в Раковски е установен добър противоепидемичен режим. Осигурена е храна на учащите се, които столуват, от кетърингова фирма, предоставяща всичко в еднократни опаковки.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Близо 90 са случаите на хепатит А в град Раковски, няма опасност от разпространение на заболяването

Пловдив: Близо 90 са случаите на хепатит А в град Раковски, няма опасност от разпространение на заболяването

24 Ноември 2017 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 89 са случаите на хепатит А при епидемичния взрив на заболяването в град Раковски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. По думите ѝ случаите на заразени с хепатит А започват още от 16 август. „Голяма част от регистрираните случаи на заболяването са открити от общопрактикуващите лекари, изпълняващи инструкциите да наблюдават контактните. Обстановката не е толкова тревожна, колкото изглежда отстрани. 89 случаи от август досега наистина са епидемичен взрив от хепатит А, който не е по-различен от останалите наблюдавани в Пловдивска област. Обикновено всяка година се регистрира подобен епидемичен взрив, имайки предвид високия процент малцинствено население в нашата област“, коментира д-р Моника Троянчева. Тя посочи, че към момента случаи на хепатит А се регистрират и в още няколко населени места. „Няма опасност да се разрасне и разпространи заболяването. По-скоро има възможност това да се случи чрез хора, които от едно място отиват на друго. Винаги може да се пренася такава инфекция. Освен това, фактът че вече в определени места има епидемични взривове от вирусен хепатит А, докато не мине максимален инкубационен период, ще има още единични случай. Никой не може да очаква, че с магическа пръчка ще се прекъснат заболяванията“, каза още специалистът от Регионалната здравна инспекция в Пловдив.
Д-р Моника Троянчева подчерта, че основната превантивна мярка при тази инфекция е спазването на строга лична хигиена. „Трябва да се насърчават децата, особено по-малките, в това отношение“, посочи тя.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: След бума на хепатит А в град Раковски кметът веднага е предприел мерки за превенция и дори сам прави дезинфекция

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: След бума на хепатит А в град Раковски кметът веднага е предприел мерки за превенция и дори сам прави дезинфекция

23 Ноември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. След бума на хепатит А в град Раковски кметът веднага е предприел мерки за превенция и дори сам прави дезинфекция с хлорни препарати – евтино е, но просто трябва някой да върши работа. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести, във връзка с бума на хепатит А в град Раковски, където родители дори отказват да пускат децата си на училище и детска градина.
„Искам да поздравя местните власти, че са взели необходимите мерки срещу разпространението на хепатит А, осигурявайки средства за изследване на урина, кръв и черен дроб. Горещо поздрави и специално на кмета, за когото днес разбрахме, че сам е предприел мерки за дезинфекция. Вазов го е казал най-добре: „С труд задружен всичко става, работа е нужна в нашата държава“. Просто някой трябва да поеме нещата в тая държава“, каза още той.
Проф. Кантарджиев уточни, че симптомите на хепатит А са потъмняване на урината, общо неразположение и тежест в дясното подребрие. „Превенцията на заболяването е поддържане на чисти ръце, битова хигиена и там, където има единични случаи на хепатит А, да се извършва крайна дезинфекция“, обясни той и уточни, че това, което до 1995 г. се е правело от ХЕИ, РЗИ и други, сега вече се прави от местните власти.
„Друго, което искам да подчертая дебело, е, че голяма част от случаите на болни деца са активно търсени от общопрактикуващите лекари по съвети на РЗИ. Те правят кръвни и чернодробни проби, както и изследвания на урината, тъй като това са първите показатели за инфекция с хепатит А. Голяма част от положителни случаи в Раковски е открита от хора, които са били в контакт с регистрираните първи случаи. Но вече огнището затихва и случаите намаляват“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Епидемичният взрив на хепатит А е започнал още през август, но случаите на заразени намаляват

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Епидемичният взрив на хепатит А е започнал още през август, но случаите на заразени намаляват

23 Ноември 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Епидемичният взрив на хепатит А е започнал още през август, но случаите на заразени намаляват. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център за заразни и паразитни болести, във връзка с бума на хепатит А в град Раковски, където родители дори отказват да пускат децата си на училище и детска градина.
„По наша информация до момента има регистрирани около 68 положителни случая на деца с хепатит А. Известно е, че хепатит А е инфекция на мръсните ръце, която се предава по контактно-битов път. Тя минава леко и без да уврежда организма за разлика от другите хепатити, които са с трайни увреждания на здравето и възможни усложнения – хепатит В и хепатит С. Този епидемичен взрив е започнал от месец август, което е характерно за сезонните чревни инфекции. Мога да кажа по анализа, който правим в Националния център по заразни болести, че случаите намаляват и огнището затихва. Докато през септември е имало по 2-3 случая всеки ден, сега те са много по-редки“, каза още той.
Проф. д-р Кантарджиев уточни, че сезонът на хепатит А вече е преминал. „Повечето чревни инфекции са характерни за топлото време, но вече идва зима и трябва да се очакват други. Когато рекламите по телевизията за чревни разстройства се сменят с реклами за кашлица и болно гърло, това означава, че вече идва зимата“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.