НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главният прокурор Сотир Цацаров: Днес трябва да бъдат снети обясненията от премиера Бойко Борисов относно изказването му, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик

Главният прокурор Сотир Цацаров: Днес трябва да бъдат снети обясненията от премиера Бойко Борисов относно изказването му, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик

6 Декември 2017 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъдат снети обяснения от премиера Бойко Борисов. Обясненията би следвало да бъдат снети днес. Казвам би следвало, защото не съм се прибирал в кабинета си от парламента. Това каза пред журналисти главният прокурор на Р България Сотир Цацаров след заседание на парламентарната Правна комисия за проверката относно думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-вероятно са снети, защото ако не ме лъже паметта беше призован за 11.00-11.30 часа. Ако попитам градския прокурор, тя ще ми каже дали са снети“, посочи той. „Единственото, което е забавило снемането е пътуванията на премиера в чужбина. Призован е за днес, защото утре пътува отново“, уточни главният прокурор. „Ако зависи от мен, няма да се самосезирам, защото тези сигнали малко или много обслужват политически цели, да не се лъжем“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата проверява думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени в наркотрафик, БСП призоваха главния прокурор да го разпита (ОБЗОР)

Прокуратурата проверява думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени в наркотрафик, БСП призоваха главния прокурор да го разпита (ОБЗОР)

22 Ноември 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. В Народното събрание от БСП обявиха, че сезират главния прокурор Сотир Цацаров за думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента продължават да стоят хора, замесени в наркотрафик и хора, които са купували гласове от затворници. Изказването на премиера е от 12 ноември по повод оставката на проф. Николай Петров като здравен министър. Тогава Бойко Борисов заяви: „Приехме като морален жест оставката на Николай Петров, а в същото време в парламента стоят хора, замесени с наркотрафик и с купуване на гласове от затворници, хора, които наричат българите дебили“. От БСП настояват главният прокурор да разпита министър-председателя за това кога, от къде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията. Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви, че за опозицията е недопустимо в НС да има депутати, замесени с наркотрафик и купуване на гласове.
ГЕРБ отговори на искането на БСП за разпитване на премиера от главния прокурор с цитиране на медийни публикации за Илия Стоилов и Манол Генов. Илия Стоилов, брат на депутата от БСП Георги Стоилов, беше задържан на 14 октомври при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Русе. При акцията беше разбита организирана престъпна група, занимавала се с рекет от 2015 година. Илия Стоилов е сочен за ръководител на групата. Братът на задържания и депутат от БСП Георги Стоилов изрази надежда проверките на ГДБОП да не са политическа поръчка и заяви, че не се срамува от нито едно свое действие. От БСП обявиха, че ще върнат дарението от 400 лева, което Илия Стоилов е направил за партията. В отговор от ГЕРБ попитаха ако няма нищо нередно в действията на депутата Георги Стоилов, защо БСП връщат дарението му. На 15 октомври Специализираният съд оставки в ареста шестима от задържаните при акцията на ГДБОП в Русе, сред които и Илия Стоилов и сина на шефа на КАТ-Русе Мануел Манов.
На 20 юни главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемането на имунитета на депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове. По данни на Прокуратурата в периода 1 март- 30 март 2017 г. в Асеновград, Генов е организирал предлагането на 25 лв. за глас на живущи в града. Събрани са доказателства и за това, че депутатът умишлено е склонил главния архитект на Асеновград Константин Атанасов да допусне незаконно строителство. На 20 юни Манол Генов се отказа от имунитета си и настоя Прокуратурата да изчисти казусите и името му. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията застава зад Генов.
„Ако БСП не са разбрали, сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които има предвид Прокуратурата. Ако са решили да носят отговорност за тези свои народни представители, да продължат да я носят“, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той призова БСП ако са решили, че не могат да носят отговорност, да изключат цитираните народни представители от групата си. „Ако не могат да разберат за какво става въпрос, това означава, че в 80% от случаите най-вероятно действат неадекватно“, коментира Тома Биков. Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ обясни, че в репортаж на БНТ Корнелия Нинова заявява, че подкрепя Манол Генов. „Оставям на честната българска журналистика и гражданите да преценят дали подкрепянето на един депутат, обвинен в купуването на гласове, е морална мярка от хора, които искат да си присвоят правото на морални стожери в този парламент“, заяви той. Двамата лично предадоха публикациите на ПГ на БСП.
По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че Прокуратурата проверява думите на премиера, че в парламента има хора, които са замесени с наркотрафик. Сигналът е на движение "Боец" и партия "Възраждане". „Ако постъпи сигнал и от БСП, ще бъде приложен към вече извършващата се проверка от миналата седмица“, обясни тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата проверява думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик

Прокуратурата проверява думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик

22 Ноември 2017 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата проверява думите на премиера, че в парламента има хора, които са замесени с наркотрафик. Тя е била сезирана от движение "Боец" и партия "Възраждане". Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към този момент се извършва проверка по тези два сигнала, които, разбира се, са обединени в една преписка лично от прокурор от Върховна касационна прокуратура и ако такъв сигнал и от БСП постъпи, той ще бъде приложен към тази вече извършваща се проверка от миналата седмица“, обясни Арнаудова.
По-рано през деня от БСП заявиха, че ще подадат сигнал до главния прокурор на Република България, който е в следния текст: „Уважаеми г-н Цацаров, обръщаме се към вас по повод думите на министър-председателя на България Бойко Борисов: „В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик и хора, които са купували гласове и то от затворници“. За ПГ на „БСП за България“ е недопустимо в Народното събрание да има депутати, замесени с наркотрафик и купуване на гласове“. От групата молят Сотир Цацаров да извърши необходимите действия съгласно приложимия закон, включително и да разпита министър-председателя Бойко Борисов – кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове и дали е предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия.
Агенция „Фокус“ припомня: На 12 ноември т.г. министър-председателят Бойко Борисов заяви пред журналисти, че като морален жест са приели оставката на Николай Петров, а в същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. „Хора, които са купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите дебили“, подчерта премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ отговори на искането на БСП за разпитване на премиера от главния прокурор с цитиране на медийни публикации за Илия Стоилов и Манол Генов

ГЕРБ отговори на искането на БСП за разпитване на премиера от главния прокурор с цитиране на медийни публикации за Илия Стоилов и Манол Генов

22 Ноември 2017 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Ако БСП не са разбрали, сме готови и утре да дадем подобна пресконференция, за да могат да разберат кои са тези, които има предвид Прокуратурата. Ако са решили да носят отговорност за тези свои народни представители, да продължат да я носят. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков във връзка с искането на БСП главният прокурор Сотир Цацаров да разпита премиера Бойко Борисов по повод изказването му, че в парламента има хора, замесени с наркотрафик, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако са решили, че не могат да носят отговорност да спрат да я носят, като ги изключат от парламентарната си група. Ако не могат да разберат за какво става въпрос, това означава, че в 80% от случаите най-вероятно действат неадекватно“, заяви той. Тома Биков цитира публикации в различни медии за акцията на ГДБОП в Русе и задържането на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илия Стоилов.
Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ също цитира медийни публикации и съобщение на Прокуратурата за обвинението на депутата от БСП Манол Генов за купуване на гласове. „Според цитат от репортаж на БНТ Корнелия Нинова заявява, че подкрепя своя депутат. Оставям на честната българска журналистика и гражданите да преценят дали подкрепянето на един депутат, обвинен в купуването на гласове, е морална мярка от хора, които искат да си присвоят правото на морални стожери в този парламент“, заяви той.
Двамата лично предадоха публикациите на ПГ на БСП.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Главният прокурор да разпита Борисов за наркотрафикантите

БСП: Главният прокурор да разпита Борисов за наркотрафикантите

22 Ноември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. „БСП за България” сезира главния прокурор на републиката Сотир Цацаров за думите на премиера Бойко Борисов, че в парламента продължават да стоят хора, замесени в наркотрафик и хора, които са купували гласове от затворници. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Народният представител от левицата Филип Попов представи пред медиите сигнала. В него БСП настоява главният прокурор да разпита министър-председателя на България Бойко Борисов - кога, от къде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията.
Публикуваме пълния текст на писмото от ПГ на „БСП за България” до главния прокурор Сотир Цацаров без редакторска намеса:
"УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАЦАРОВ,
Обръщаме се към Вас по повод думите на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов: „…в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници…”. Това негово твърдение е изказано на 12.11.2017 г., при откриването на основно реконструираната и обновена зала „Асикс Арена” в гр. София.
За ПГ на „БСП за България” е недопустимо в Народното събрание да има депутати, замесени с наркотрафик и купуване на гласове.
Като се има предвид горепосочените факти и информация, моля да извършите всички необходими действия съгласно приложимия закон, включително и да разпитате министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов – кога, от къде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и – кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове и дали е предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП моли главния прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му за депутатите, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове

БСП моли главния прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му за депутатите, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове

22 Ноември 2017 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. БСП моли главния прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му за депутатите, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес ние ще представим пред вас нашия сигнал до главния прокурор на Република България, който е в следния текст: „Уважаеми г-н Цацаров, обръщаме се към вас по повод думите на министър-председателя на България Бойко Борисов: „В парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик и хора, които са купували гласове и то от затворници“. За ПГ на „БСП за България“ е недопустимо в Народното събрание да има депутати, замесени с наркотрафик и купуване на гласове“, прочете Филип Попод писмото до главния прокурор. От групата молят Цацаров да извърши необходимите действия съгласно приложимия закон, включително и да разпита министър-председателя Бойко Борисов – кога, откъде, от кого, как и при какви обстоятелства е получил информацията, както и кои са въпросните лица, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове и дали е предоставил същата информация на компетентните държавни органи за предприемане на необходимите действия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.