НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Локално" (Македония): Ратко Младич ще обжалва присъдата за военни престъпления и геноцид

"Локално" (Македония): Ратко Младич ще обжалва присъдата за военни престъпления и геноцид

23 Март 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич обжалва взетото решение за доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, изнесена през ноември миналата година от Трибунала в Хага, предава македонската медия "Локално".
Адвокатите на Младич, които все още се наричат ​​"Касапина на Балканите", поискаха от "съда да отхвърли всички грешни съдебни решения" и да освободи техния клиент.
В същото време прокуратурата подаде жалба, която изисква трибуналът да обяви Младич за виновен за второ обвинение за геноцид .

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

AFP: Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

22 Март 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич обжалва присъдата си за геноцид и военни престъпления, призовавайки съдиите от ООН да го оправдаят по всички обвинения, предава AFP.
Младич бе осъден на доживотен затвор миналия ноември, включително и за клането в Сребреница. В подадените от него в съда на ООН молби се посочва, че „всички грешни констатации“ трябва да бъдат отменени.
Прокуратурата също обжалва, призовавайки международния съд да признае Младич за виновен по обвинението за геноцид в редица босненски градове, по което той бе оправдан през ноември.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Слободен печат“ (Македония): Публикувани са откъси от прощалните писма на Слободан Праляк

„Слободен печат“ (Македония): Публикувани са откъси от прощалните писма на Слободан Праляк

1 Март 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Загреб. Публикувани са откъси от двете прощални писма на военновременния генерал на босненските хървати Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство в съдебната зала на Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага, съобщава скопското електронно издание „Слободен печат“.
Двете писма са написани на 27 ноември 2017 г., два дни преди обявяването на присъдата. Едното от тях е адресирано до семейството, а другото – до съпругата на Праляк. В тях ясно личат мотивите са самоубийството му.
„Реших отдавна да сложа край живота си, ако бъда признат за виновен - съзнателно, обмислено и спокойно", пише Праляк в писмото до семейството си.
Съпругата си той моли да разкрие писмото, предназначено за семейството, за да предотврати разпространяването на лъжи.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klix (Босна и Херцеговина): Синът на Ратко Младич е един от възможните кандидати за президент на Република Сръбска

Klix (Босна и Херцеговина): Синът на Ратко Младич е един от възможните кандидати за президент на Република Сръбска

28 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Дарко Младич, синът на осъдения за военни престъпления военновременен командир на босненските сърби Ратко Младич, е един от възможните кандидати за наследник на Милорад Додик на президентския пост в Баня Лука, съобщава сараевското електронно издание Klix, като се позовава на сръбски медийни доклади.
Източници от Белград твърдят, че кандидатурата на Дарко Младич ще бъде издигната от Съюза на независимите социалдемократи (СНСД). Всеки друг кандидат на партията няма да гарантира победата й над „Алианс за промяна“ на президентските избори в страната, коментират белградските медии. От друга страна, кандидатурата на сина на Ратко Младич за поста президент на Република Сръбска е с цел партията да си осигури гласовете на ветераните и на младите мъже, които „знаят кой е отговорен за защитата на Република Сръбска“, пише сръбското издание Blic.
Самият Дарко Младич нито отрече, нито потвърди разпространената в медиите информация. От редакцията подчертават, че той е надпартийна личност и владее няколко езика.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА ТВ“ (Македония) : Разследването на смъртта на Слободан Праляк е приключило – няма виновни за самоубийството му

„НОВА ТВ“ (Македония) : Разследването на смъртта на Слободан Праляк е приключило – няма виновни за самоубийството му

27 Февруари 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Хага. Трибуналът в Хага приключи разследването на самоубийството на ген. Слободан Преляк по време на произнасянето на присъдата му за военни престъпления. Установява се, че не е имало никакъв пропуск в охраната на трибунала, предава македонската медия „НОВА ТВ“.
Според хърватските медии това означава, че няма отговорен за това, че Праляк е получил отровата, с която извърши самоубийството си, както и че няма отговор на въпроса как ампулата с нея изобщо се е озовала в съдебната зала в Хага.
Адвокатът на Праляк Ника Пинтер заяви по-рано, че ако се окаже, че е била съучастник в самоубийството на клиента си, тя е готова да се яви в съда.
След като на 29 ноември миналата година бе осъден на 20 години затвор за военни престъпления в Босна и Херцеговина, Праляк изпи отрова в съдебната зала, самоубивайки се.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Защитата на Ратко Младич поиска отмяна на доживотната му присъда

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Защитата на Ратко Младич поиска отмяна на доживотната му присъда

5 Февруари 2018 | 22:52 | Агенция "Фокус"
Хага. Защитата на бившия командир на босненските сърби Ратко Младич поиска от Международния механизъм, който пое работата на Трибунала в Хага след закриването му, да отмени доживотната му присъда, издадена през ноември 2017 г., предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Защитата мотивира искането си с влошеното здравословно състояние на Младич, който „освен досегашните здравословни проблеми в последно време има когнитивни нарушения и лека степен на деменция“. Според адвокатите на Младич тези заболявания, „които не са диагностицирани в затвора в Хага и не са били лекувани правилно, не са позволили на ответника да участва пълноценно в съдебния процеса".
На 22 ноември 2017 г. Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) осъди Ратко Младич на доживотен затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване на обичаите и законите на войната.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Краят на една страница от историята на Балканите?

Der Spiegel: Краят на една страница от историята на Балканите?

5 Януари 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Хага. 2017-та година отмина, а с нея в историята остана и Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ). За 24 г. работа, Трибуналът в Хага търсеше справедливост за престъпленията, извършени по време на войните на Балканите от 90-те години на миналия век. Специализираният орган вече приключи дейност и моментът е подходящ да се обърне поглед назад във времето, за да бъде направена оценка на работата му, но и да се начертаят смели планове за бъдещето, пише Серж Брамерц в специална статия за германското издание Der Spiegel.

За Европа конфликтите, които доведоха до рухването на бившата Социалистическа федеративна република Югославия, са ключов момент в новата история. Станахме свидетели на разпространението на етнически национализъм и процъфтяването на дискриминацията и омразата към "останалите". Видяхме с очите си и последиците - етническо прочистване и зверства с ужасяващи размери.
Спомняме си стотици хиляди невинни цивилни граждани, станали жертва на преследване, толерирано от държавата поради етническата или религиозната им принадлежност. Завръщането на концентрационните лагери на европейска земя. Четиригодишната обсада в Сараево. И геноцида в Сребреница. Това не беше само война. Както по-късно показахме в съдебната зала, високопоставени лидери извършиха престъпни операции, за да "прочистят" регионите от етнически или религиозни групи на обществото.
В светлината на тези зверства държавите от Европейския съюз, заедно с партньори като САЩ, стигнаха отново до категоричното заключение, че трябва да съществува мир и справедливост. Именно така през 1993 г. бе създаден Международният наказателен съд за бивша Югославия.
След 24 години вече можем да установим, че МНСБЮ изпълни своята мисия. Точно 90 души бяха осъдени за геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления - включително високопоставени лидери на всички страни, участвали в конфликта. Присъдите срещу Радован Караджич и Ратко Младич - най-висшите политически и военни лидери на босненските сърби - са доказателство за огромната справедливост, която благодарение на Трибунала в Хага най-накрая възтържествува.
Половин век след Нюрнбергските процеси, МНСБЮ също даде нов импулс на международното наказателно право. Създадохме важни правни принципи, като например този за отговорността на командващия, който може да бъде подведен под отговорност за престъпленията на подчинен. Ние показахме, че изнасилването и сексуалното посегателство може да бъдат оръжия за война. И ако днешният свят е в състояние да търси справедливост за жестокости, това се дължи отчасти на работата на МНСБЮ.
Успехът на Трибунала в Хага е също успех на Европейския съюз. Държавите-членки ни подкрепиха и направиха нашата работа възможна. От особено значение бяха политическите изисквания напредъкът в процеса на присъединяване към Общността за страните от бивша Югославия да бъде възможен, само ако те напълно сътрудничат с МНСБЮ. Това доведе до задържането на всички заподозрени и осигури достъп до важни доказателства. Така че има много причини да погледнем положително на работата на МНСБЮ и да се надяваме на непрекъснат напредък. Но в същото време все още остават големи предизвикателства.
Истината е, че страните от бивша Югославия съвсем не са извървели толкова дълъг път, колкото мнозина от нас биха искали - и колкото мнозина от нас се надяват. Това се пролича от болезнените реакции на последните присъди, произнесени в съдебната зала на Трибунала в Хага - срещу бившия командир на босненските сърби Ратко Младич и срещу военновременния генерал на босненските хървати Слободан Праляк. Те бяха осъдени за ролята им в масови етнически прочиствания и редица други зверства. Независимо от това обаче, премиери и министри в Босна и Херцеговина, в Хърватия и в Сърбия все още отричат тези престъпления и възхваляват осъдените "герои". Който познава Балканите е наясно, че това е нещо нормално за региона.
Факт е, че тези страни се нуждаят спешно от европейски ценности и институции. Но ние също трябва да си зададем въпроса дали политическите лидери на Балканите са наистина способни и готови да направят необходимите промени - не само чрез закони, но най-вече в съзнанието на хората.
Едно е сигурно: когато става въпрос за процеса на присъединяване, ЕС трябва да припомня настойчиво, че е общност, която споделя ценности, включително върховенството на закона, и че не съществува вариант за компромиси по тези принципи. Съществен въпрос ще бъде дали страните от бивша Югославия ще продължат работата на МНСБЮ и ще преследват зверствата независимо и безпристрастно.
Що се отнася до международното правосъдие, ситуацията е още по-тежка днес, отколкото беше преди десет години. Налице са и други успехи освен МНСБЮ, като например процесите за Руанда и Сиера Леоне. Но конфликти като тези в Сирия или Йемен показват, че няма реалистична надежда, че виновниците за страданието на обикновени цивилни граждани ще бъдат държани отговорни.

Какво може да се подобри? От МНСБЮ може да се научат някои важни уроки:

1. Правилно е да се търси справедливост, когато са извършени жестокости. Не е погрешно да казваме, че има мир или справедливост. Но трябва да сме реалисти и да разберем, че справедливостта понякога отнема време. Ако това не е възможно днес, то ще бъде утре - или дотогава, докато останем ангажирани с каузата.
2. Европейските държави играят решаваща роля. Без ЕС и неговата политика на условност, фигури като Караджич и Младич ще бъдат свободни и вероятно дори ще бъдат на власт. Ако ЕС последователно подкрепя справедливостта, възтържествуването й ще бъде възможно.
3. Международните трибунали могат да играят важна роля - ако е възможно обаче, акцентът трябва да бъде върху националните съдилища. Това означава както съдилища в страните, така и европейски съдилища. Инвестициите в разширяването и устойчивостта на националните съдилища се възвръщат.
4. Всички трябва да чуваме жертвите. Тези престъпления се наричат ​​престъпления срещу човечеството, защото те засягат всички нас, независимо дали живеем в Европа или в Близкия изток.
Преди 24 г. жертвите в бивша Югославия изискаха справедливост и Съветът за сигурност откликна на техните настоявания. Но и днес има милиони жертви, които търсят правосъдие. Време е да се действа отново, ако е възможно чрез Организацията на обединените нации, чрез Международния наказателен съд или с помощта на съмишленици.

Ако не опитаме, международното правосъдие ще рухне, а това би означавало по-голяма несигурност за всички. Но сега знаем, че ако се борим срещу безнаказаността, можем да успеем. И всеки малък успех е важна стъпка по пътя към по-справедлив, спокоен и мирен свят.

Серж Брамерц бе главен прокурор на Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага. Белгийският адвокат пое поста през януари 2008 г.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Международният наказателен съд за бивша Югославия приключи работата си

Reuters: Международният наказателен съд за бивша Югославия приключи работата си

21 Декември 2017 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Хага. Международният наказателен съд за бивша Югославия в Хага приключи работата си и затвори врати на 21 декември, след повече от две десетилетия, съобщава Reuters.
Трибуналът бе открит през 1993 г. за да разследва престъпленията, извършени по време на разпадането на Югославия и съпътстващите процеса военни действия през 90-те години на 20-ти век.
Това е първият сериозен опит на международната общност да даде под съд военни престъпници от Нюрнбергския процес насам. Сега, коментира агенцията, подобни неща ще станат общоприети.
Международният трибунал в Хага излезе извън полезрението на международната общност, поне докато не осъди на доживотен затвор бившия командир на армията на босненските сърби Ратко Младич, отговорен за клането в Сребреница през 1995 г.
Присъдата му бе издадена в края на ноември 2017 г. Няколко дни след това, бе потвърдена 20-годишната присъда за бившия командир на армията на босненските хървати Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство секунди след това, изпивайки отрова.
Друг от подсъдимите – бившият сръбски президент Свободан Милошевич, почина от сърдечен удар преди да бъде издадена неговата присъда, а бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич получи 40 години затвор.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Хага ще се състои официална церемония за закриването на МНСБЮ

Радио „Слободна Европа“ (Македония): В Хага ще се състои официална церемония за закриването на МНСБЮ

21 Декември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Хага. В четвъртък в Хага ще бъде проведена официална церемония за закриването на Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ), припомня Радио „Слободна Европа“ в редакцията си за Македония.
Трибуналът, който бе създаден през 1993 г., ще преустанови официално дейност на 1 януари 2018 г. За 24 г. работа, МНСБЮ организира процеси срещу повече от 160 обвиняеми, които получиха присъди за над хиляда години лишаване от свобода. Трибуналът оставя в наследство милиони документи от водените дела, които ще бъдат предадени на ООН, макар страните от Балканите, чиито граждани бяха обвиняеми в процесите, да настояват архивите да им бъдат предадени.
Трибуналът в Хага бе създаден с резолюция на Съвета за сигурност на ООН за военни престъпления, извършени на територията на бивша Югославия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Архивът на Трибунала в Хага ще бъде предаден на ООН

"Макфакс" (Македония): Архивът на Трибунала в Хага ще бъде предаден на ООН

21 Декември 2017 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Хага. Съветът за сигурност на ООН вече е взел решение архивите на Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) да принадлежат на международната организация. Това заяви председателят на Трибунала в Хага Кармел Аджиус, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
Пред хърватската телевизия N1 Аджиус коментира, че вероятно всяка от страните би искала да пази част от архива на Трибунала, но подчерта, че това е решение, което не се взима на национално ниво.
"Вероятно след 50 или повече години е възможно ООН да реши да прехвърли архивите в няколко страни. Например, документите, предоставени от някои държави, да бъдат върнати обратно", отбеляза съдията и предупреди, че това са негови лични предположения.
В четвъртък, 21 декември, ще се състои официалната церемония по закриването на МНСБЮ след 24 години работа. Последното заседание на Трибунала бе помрачено от зрелищното самоубийство на бившия генерал на босненските хървати - Слободан Праляк, който погълна отрова в съдебната зала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Ратко Младич твърди, че е в критично състояние, моли адвоката си да му „спаси живота“

МКД (Македония): Ратко Младич твърди, че е в критично състояние, моли адвоката си да му „спаси живота“

20 Декември 2017 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Хага. Осъденият от Трибунала в Хага за военни престъпления Ратко Младич е изпратил на адвоката си Драган Иветич драматично искане „спешно да му спаси живота“, пише скопското електронно издание МКД.
Бишвият генерал на босненските сърби е потърсил помощта на адвоката си веднага след посещение на лекари, подчертавайки, че животът му е в опасност. Не е ясно какво да установили медиците при посещението в затвора, тъй като не им е позволено да разпространяват публично информация за здравето на Младич.
„Ситуацията е тревожна, ние се грижим и чакаме доклада на сръбски експерти. Не знам какво обезпокои баща ми, за да поиска адвокатът да спаси живота му“, коментира синът му Дарко Младич пред сръбски медии.
Адвокатът на Младич - Бранко Лукич, твърди че бившият генерал „никога не се оплаква от нищо" и затова е бил изненадан, когато е чул за неговата молба. „През всичките тези години това е първият път, в който той се обръща към нас с някакъв проблем“, подчерта Лукич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Прокурори обвиниха трибунала в Хага в „провал“ заради оправдаването на Воислав Шешел

AFP: Прокурори обвиниха трибунала в Хага в „провал“ заради оправдаването на Воислав Шешел

13 Декември 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Хага. Прокурори от ООН обвиниха в сряда хагския Международен трибунал за бивша Югославия в „провал“, заради оправдателната присъда на Воислав Шешел, която бе издадена миналата година, предава AFP.
През лятото на 2016 г. сръбският националист и лидер на Радикалната партия Воислав Шешел бе оправдан по всички девет обвинения, повдигнати му от трибунала, заради „липса на доказателства“. Прокурорите настояват, че Шешел стои зад множество убийства на хървати и мюсюлмани, извършени в опит да се създаде „Велика Сърбия“.
Според обвинителите, „справедливостта не е възтържествувала по време на делото срещу Воислав Шешел“.
По-рано главният прокурор на хагския трибунал обаче настоя, че международния съд е „изпълнил това, за което е бил създаден“.
Международният трибунал за бившя Югославия приключва работа на 31 декември 2017 г., като по-рано издаде доживотна присъда за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич и 20-годишно лишаване от свобода за ръковидителя на босненските хървати Слободан Праляк, който се самоуби в съдебната зала изпивайки отрова, след като чу присъдата.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Dnevnik" (Хърватия): Хиляди хървати ще изпратят генерал Слободан Праляк в последния му път в Загреб

"Dnevnik" (Хърватия): Хиляди хървати ще изпратят генерал Слободан Праляк в последния му път в Загреб

11 Декември 2017 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хиляди хървати от цялата страна ще присъстват на погребението на генерал Слободан Праляк, военен командир на босненските хървати, самоубил се в съдебната зала на Трибунала в Хага, пише хърватския вестник "Dnevnik".
Изданието съобщава, че поклонението пред генерал Праляк ще бъде в концертната зала "Ватрослав Лизински", а заупокойната меса ще бъде отслужена в катедралата "Света Майка" в Ярун.
Според "Dnevnik" очакваното пристигане на десетки автобуси от страната е принудила загребската полиция да въведе ограничения на движението в централната част на града за целия ден.
Вестникът пише, че командирът на босненските хървати по време на войните в бивша Югославия, е бил кремиран в четвъртък, като на кремацията са присъствали само най-близките му роднини.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Alo"(Сърбия): Слободан Праляк е предложил отрова и на генерал Ратко Младич преди обявяването на присъдата му в Хага

"Alo"(Сърбия): Слободан Праляк е предложил отрова и на генерал Ратко Младич преди обявяването на присъдата му в Хага

11 Декември 2017 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Хърватският генерал и лидер на босненските хървати Слободан Праляк, който се отрови с цианид в залата на съда в Хага на 29 ноември 2017 г. е предложил отрова и на генерал Ратко Младич преди обявяването на доживотната му присъда, пише белградското електронно издание "Alo".
Според сина на генерала, Дарко Младич, Слободан Праляк е имал среща с Ратко Младич, на която му е предложил да му даде отрова.
"Праляк е заявил, че може да му предостави отрова, която да изпие при обявяването на доживотната му присъда и по този начин да обвини Трибунала в Хага. Баща ми е бил шокиран от предложението и му отговорил, че това е бягство и смята да се бори, а не да бяга", заявява пред "Alo" Дарко Младич, който е имал кратко свиждане с баща си след обявяването на присъдата му.
Синът на командирът на босненските сърби твърди, че самоубийството на Слободан Праляк по време на заключителното заседание на Трибунала за разследването на военните престъпления в бивша Югославия не е прецедент, но е предизвикало всеобщо внимание заради зрелищния си характер.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Слободан Праляк е бил погребан в четвъртък на частна церемония в Загреб

Слободан Праляк е бил погребан в четвъртък на частна церемония в Загреб

9 Декември 2017 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Загреб. Осъденият за военни престъпления Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство по време на процеса в Международния трибунал за Бивша Югославия, е бил погребан в четвъртък на частна церемония в Загреб. Това предаде AFP, като се позова на информация на Vecernji List.
72-годишният Слободан Праляк погълна отрова на 29 ноември, след като трибуналът в Хага потвърди 20-годишната му присъда за военни престъпления, извършени в Босна. Той почина няколко часа по-късно в болницата.
Погребалната церемония се е състояла в четвъртък в крематориум в Загреб в присъствието на най-близките роднини и приятели, изборени в прощалното му писмо, съобщава изданието, като се позова на източници.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Босненско-хърватският генерал Слободан Праляк се е самоубил с цаинкалий

AFP: Босненско-хърватският генерал Слободан Праляк се е самоубил с цаинкалий

1 Декември 2017 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Хага. Босненско-хърватският генерал Слободан Праляк най-вероятно е починал от спиране на сърдечната дейност в резултат от поглъщане на цианкалий (калиев цианид). Холандските прокурори съобщиха това късно в петък, два дни, след като осъденият за военни престъпления Праляк се самоуби в съдебната зала на Международния наказателен съд за в бивша Югославия(МНСБЮ), предава AFP.
“Предварителните резултати от токсикологичния тест показват, че Праляк е имал концентрация на цианкалий в кръвта си“, съобщиха от холандската прокуратура, чрез съобщение. „Това е причинило спиране на сърдечната дейност, което е и вероятната причина за смъртта му“.
Предварителните резултати бяха огласени, след като холандските власти проведоха аутопсия на тялото на Праляк. Босненско-хърватският генерал се самоуби в сряда, като в последна демонстрация против решението на МНСБЮ той изпи шишенце с отрова пред очите на съдиите от ООН, веднага след произнасянето на 20-годишната присъда срещу него.
Двама хърватски специалисти също са присъствали по време на аутопсията, проведена от Нидерландския криминален институт в Хага.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започнала е аутопсията на тялото на Слободан Праляк

AFP: Започнала е аутопсията на тялото на Слободан Праляк

1 Декември 2017 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Хага. Нидерландски прокурори разкриха в петък, че е започнала аутопсията на тялото на бившия командир на босненските хървати Слободан Праляк, предава AFP.
„Тази сутрин (петък, първи декември – бел.ред.), аутопсията на тялото на Прялак започна“, разкриха от службата на нидерландските прокурори в една от социалните мрежи. Все още не са налични резултати.
Агенция „Фокус“ припомня, че Слободан Праляк извърши самоубийство, поглъщайки отрова в сряда, след като трибуналът в Хага потвърди 20-годишното му лишаване от свобода заради престъпления, извършени по време на войната в Босна.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дражен Бошнякович, правосъден министър на Хърватия: Загреб ще изиска от Трибунала в Хага изясняване на смъртта на Слободан Праляк

Дражен Бошнякович, правосъден министър на Хърватия: Загреб ще изиска от Трибунала в Хага изясняване на смъртта на Слободан Праляк

1 Декември 2017 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският министър на правосъдието Дражен Бошнякович заяви в петък, че държавата ще търси отговори от Трубунала в Хага за смъртта на бившия генерал Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство в залата на Международния наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ), предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Бошнякович увери, че Хърватия ще поиска от властите в Нидерландия да участват в разследването на смъртта на Праляк, подчертавайки, че остават редица неизяснени обстоятелства по случая, включително как отровата е била внесена в съдебната зала. Загреб ще търси и отговори за забавената реакция на охранителите на съда и медицинските екипи.
В сряда Трибуналът в Хага потвърди присъдата на Праляк за 20 г. лишаване от свобода за военни престъпления по време на конфликта от 1992-1995 г. в Босна и Херцеговина. При четенето на решението Праляк погълна отрова и час по-късно почина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трибуналът в Хага ще проведе независимо разследване на смъртта на Слободан Праляк

AFP: Трибуналът в Хага ще проведе независимо разследване на смъртта на Слободан Праляк

1 Декември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Хага. Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) съобщи в петък, че ще предприеме „независимо експертно разследване" на смъртта на бившия командир на босненските хървати Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство в съдебната зала на Трибунала в Хага, предава AFP.
Разследването ще допълни това, което вече бе стартирано от Прокуратурата на Нидерландия, се казва в изявление на МНСБЮ.
Праляк почина в болница в сряда, след като погълна отрова в съдебната зала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vecernji List: Слободан Праляк е оставил прощално писмо, което може да помогне на разследването

Vecernji List: Слободан Праляк е оставил прощално писмо, което може да помогне на разследването

1 Декември 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Загреб. След като военновременният командир на босненските хървати извърши зрелищно самоубийство в съдебната зала на Трибунала в Хага, е трудно да се избегне съмнението, че Слободан Праляк е разполагал с информация, че съдът ще потвърди по-рано издадената срещу него присъда. Вместо стигмата на военнопрестъпник, бившият генерал избра смъртта – и за нея изглежда е имал детайлно изготвен план, пише електронното издание Vecernji List.
Според информацията, с която разполага редакцията, Праляк е планирал самоубийството си още преди две години. Нито приятелите, нито дори най-близките членове на семейството му не са знаели за плана му. Но в дома му в Кралевац е открито писмо с препоръка да бъде отворено, само в случай на внезапната смърт на бившия генерал. В него е запечатано последното желание на Праляк, а именно – да бъде кремиран. Инструкцията е дадена от самия него преди около две години, което – според коментара на редакцията - би могло да означава, че тъкмо тогава хърватинът е започнал да планира сериозно самоубийството си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът на Хърватия: Присъдата на Хагския трибунал е „несправедлива и неприемлива“

Парламентът на Хърватия: Присъдата на Хагския трибунал е „несправедлива и неприемлива“

30 Ноември 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия е гневна от решението на Международния трибунал за военни престъпления в бивша Югославия, чието произнасяне вчера беше временно прекратено от драматичното самоубийство в съдебната зала на един от осъдените военнопрестъпници, предава македонската албаноезична телевизия „Алсат-М“.
Някогашният командир на силите на босненските хървати генерал Слободан Праляк вчера изпи отрова, след като съдиите на Хагския трибунал потвърдиха присъдата от 20 години затвор за военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина, след което той по-късно почина в болница.
Други пет бивши военни и политически лидери на босненските хървати също бяха осъдени на различни срокове в затвор.
Законодателите в хърватския парламент в четвъртък оцениха, че решението на трибунала да потвърди присъдата свързва кампанията за етническо прочистване в Босна и Херцеговина с тогавашното държавно ръководство на Хърватия.
Парламентарните партии в страната излязоха със съвместно изявление, в което се посочва, че присъдата "пренебрегва историческите факти и доказателства и следователно е несправедлива и неприемлива".
„С трагичен акт ... генерал Слободан Праляк символично насочи вниманието към несправедливостта на решението“, се казва в изявлението на водещите хърватски партии, които изразиха и съболезнования на семейството на Праляк
Хърватските законодатели започнаха днешната сесия с едноминутно мълчание в памет на загиналия генерал.
Агенция „Фокус“ припомня:
Босненският хърватин Слободан Праляк почина в болница в Хага, след като прие отрова в съдебна зала на Международният военен трибунал за военни престъпления в бивша Югославия.
В сряда сутринта, в съда започна заседание по дело срещу шестима командири на босненско-хърватските сили от войната в Босна и Херцеговина в началото на 1990-те години. След като апелативният съд потвърди присъдата на Праляк от 20 години затвор, той се изправи и каза: „Генерал Праляк не е военен престъпник и аз отхвърлям вашата присъда“. След това изпи съдържанието на шишенце, което носеше със себе си и му прилоша, а малко по-късно почина в болницата.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зрелищно самоубийство помрачи последното заседание на Трибунала в Хага (ОБЗОР)

Зрелищно самоубийство помрачи последното заседание на Трибунала в Хага (ОБЗОР)

30 Ноември 2017 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Хага. В четвъртък, 30 ноември, 24 години след създаването му, Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) приключва работа. Заключителното заседание на Трибунала в Хага не можеше да бъде по-зрелищно, след като един от последните шестимата обвиняеми погълна отрова при произнасянето на присъдата срещу него, в резултат на което малко по-късно почина. Така самоубийството на военновременния лидер на босненските хървати Слободан Праляк засенчи резултатите от процеса и предизвика негативни реакции срещу МНСБЮ, сред които и обвинения в некомпетентност и несправедливост.
Събитията шокираха международната общност, но темата остава най-чувстителна за гражданите на балканските страни.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович разкритикува остро Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага и поднесе съболезнованията на близките на починалия бившия командир. „Искам да изразя най-дълбоките си съболезнования към семейството на генерал Слободан Праляк“, заяви Пленкович в рамките на пресконференция.
„Неговият акт, на който, за съжаление, всички станахме свидетели днес, говори най-вече за дълбоката морална несправедливост към шестима хървати от Босна и Херцеговина, и хърватския народ“, подчерта той.
В последния ден от работата на Международния наказателен съд за бивша Югославия, държавният глава на Хърватия Колинда Грабар-Китарович призова сънародниците си да признаят вината на хърватите за престъпленията, извършени от тях в Босна и Херцеговина във войната от последното десетилетие на XX век.
Президентът заяви в четвъртък, че гражданите трябва да признаят, че някои от престъпленията в Босна и Херцеговина са извършени от техни сънародници. „Ние, хърватите, трябва да имаме силата да признаем, че някои от нашите сънародници в Босна извършиха престъпления и те трябва да бъдат държани отговорни за тях", подчерта Колинда Грабар-Китарович в рамките на телевизионно обръщение.

Последната присъда на Международния трибунал за бивша Югославия, издадена по отношение на шестима политически и военни лидери на босненските хървати само ден преди разпускането на специализирания съд, ще има последици за отношенията между двата народа. Това заяви сръбският министър на отбраната Сърбия Александър Вулин по повод решението на Трибунала в Хага.
„Най-важното за сърбите е, че това решение по никакъв начин не се отнася до тях. Разбира се, то показва какво се е случило между хървати и мюсюлмани там, където не са били съюзници. Но в случаите, в които са били съюзници, никой не ги наказва за престъпленията, извършени срещу сърбите. Това остава дълбоко впечатление“, коментира Вулин.
Съгласно думите на военния министър, че ако се съди по делата, Трибуналът в Хага оставя впечатление, че „срещу сърбите никой не е извършвал престъпления“.
„Трибуналът в Хага не заслужава уважение, защото той никога не прие, че сърбите са били жертви във войната и заради това, че за тях така и не успя да намери справедливост“, коментира Вулин.

Членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович заяви, че присъдата на шестима военновременни лидери на босненските хървати поставя печат върху тъмна част от историята.
Шестимата политически и военни лидери на босненските хървати бяха осъдени на до 25 г. лишаване от свобода, а генерал Слободан Праляк почина в късния следобед на сряда, 29 ноември, след като погълна отрова при потвърждението на присъдата му в съдебната зала на Трибунала в Хага. Хърватски политици и командири бяха осъдени за организиране на атаки срещу цивилни в Прозор и други места в Херцеговина с цел етнически чиста върху територията, населена предимно с хървати. Бакир Изетбегович, който е син на бившия президент на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович, подчерта, че хората му са били вкарвани в концентрационни лагери и са станали жертва на престъпления, които няма да бъдат забравени.
Изетбегович сподели, че не е предвидил конкретни мерки по отношение на Хърватия след издаването на присъдата. Съгласно думите му, е необходимо самата Хърватия да преживее „катарзис“ по отношение на войната.

На фона на оживените коментари след трагедията в заседателната зала на Трибунала в Хага, от посолството на Обединеното кралство в Босна и Херцеговина подчертаха, че смъртта на Праляк не бива да размива факта, че той и другите обвиняеми по делото са използвали своите правомощия, за да извършват неописуеми престъпления. „Решението на МНСБЮ изпраща ясно послание, че извършителите на престъпления ще бъдат отговорни за техните деяния. Апелираме всички да уважават присъдите на Трибунала и да гледат към бъдещето в духа на мира и помирението“, се казва в изявление от британската дипломатическата мисия в Сараево.

В деня на самоубийството на Праляк, босненският град Мостар изглеждаше по-разделен от всякога: стотици хора в хърватската част отдадоха почит на Слободан Праляк, а улиците на бошняците се опразниха.
След залез слънце в западната част на града хърватите се събраха да запалят свещ на един площад в чест на човека, който в техните очи е „генерал Праляк" и в никакъв случай военнопрестъпник, опитал се да извърши етническо прочистване срещу бошняците (босненските мюсюлмани) в периода 1993 и 1994 г. Още в следобедните часове в някои квартали на града хърватските знамена бяха спуснати наполовина и бяха изпратени полицейски подкрепления, за да предотвратят евентуални изблици на насилие.

Ден след шокиращата смърт на Праляк, медиите продължат разнищването на темата как бившият командир на босненските хървати се е сдобил с отровата. Отговорът засега само в сферата на предположенията. Междувременно нидерландските власти увериха, че аутопсията на Слободан Праляк ще бъде направена съвсем скоро.
„Аутопсията е наш приоритет... тя ще бъде направена съвсем скоро", увери Франс Зоневелд, говорител на холандската прокуратура в Хага. Той разкри, че в бутилката с течност, която Праляк погълна по време на изслушване в Международния наказателен съд за бивша Югославия, е намерен „химически продукт, който може да причини смърт".


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хага: Аутопсията на Слободан Праляк ще бъде направена съвсем скоро

Хага: Аутопсията на Слободан Праляк ще бъде направена съвсем скоро

30 Ноември 2017 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Хага. Аутопсията на военновременния командир на босненските хървати Слободан Праляк, който извърши зрелищно самоубийство в съдебната зала на Трибунала в Хага, ще бъде направена съвсем скоро, предава AFP.
„Аутопсията е наш приоритет ... тя ще бъде направена съвсем скоро", увери Франс Зоневелд, говорител на холандската прокуратура в Хага. Той разкри, че в бутилката с течност, която Праляк погълна по време на изслушване в Международния наказателен съд за бивша Югославия, е намерен „химически продукт, който може да причини смърт".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Колинда Грабар-Китарович: Трябва да имаме силата да признаем престъпленията на хърватите в Босна и Херцеговина

Колинда Грабар-Китарович: Трябва да имаме силата да признаем престъпленията на хърватите в Босна и Херцеговина

30 Ноември 2017 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Загреб. В последния ден от работата на Международния наказателен съд за бивша Югославия, държавният глава на Хърватия Колинда Грабар-Китарович призова сънародниците си да признаят вината на хърватите за престъпленията, извършени от тях в Босна и Херцеговина през последното десетилетие на XX век, предава AFP.
Президентът заяви в четвъртък, че гражданите трябва да признаят, че някои от престъпленията в Босна и Херцеговина са извършени от техни сънародници. Изявлението й бе направено само ден след зрелищното самоубийство на военновременния командир на босненските хървати Слободан Праляк.
„Ние, хърватите, трябва да имаме силата да признаем, че някои от нашите сънародници в Босна извършиха престъпления и те трябва да бъдат държани отговорни за тях", подчерта Колинда Грабар-Китарович в рамките на телевизионно обръщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Слободан Праляк е починал вследствие забавената реакция на лекарите, твърди хърватски токсиколог

„Сител“ (Македония): Слободан Праляк е починал вследствие забавената реакция на лекарите, твърди хърватски токсиколог

30 Ноември 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският токсиколог Франьо Плавишич твърди, че военновременният командир на босненските хървати Слободан Праляк е починал заради забавената намеса на лекарите, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Плавишич поясни, че скоростта е от решаващо значение за спасяването на пациент, погълнал отрова, особено когато е известна каква е тя. Съгласно думите му, и най-силната отрова прониква в кръвта след определно време, т.е. не става веднага смъртоносна.
Според експерта времето от поглъщането на отровата до транспортирането на Праляк в болницата е твърде дълго, така че лекарите са се намесили прекалено късно. Плавишич припомня, че Праляк е погълнал отровата в 11.30 часа (местно време), а линейката с парамедиците е пристигнала час по-късно – време, което се е оказало фатално за спасяването на подсъдимия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Последното заседание на Трибунала в Хага бе помрачено от зрелищно самоубийство (Коментари в балканския печат – Агенция „Фокус“)

Последното заседание на Трибунала в Хага бе помрачено от зрелищно самоубийство (Коментари в балканския печат – Агенция „Фокус“)

30 Ноември 2017 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Двадесет и четири години след създаването му, Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ) приключи работа. Последното заседание на Трибунала в Хага не можеше да бъде по-зрелищно, след като един от шестимата обвиняеми погълна отрова при произнасянето на присъдата срещу него, в резултат на което малко по-късно почина. Така самоубийството на военновременния лидер на босненските хървати Слободан Праляк засенчи резултатите от процеса и предизвика негативни реакции срещу МНСБЮ, сред които и обвинения в некомпетентност и несправедливост. Чувствителната тема е водеща в пресата на държавите от Балканския полуостров.

Македонското електронно издание „Фактор“ акцентира върху реакцията на Сараево на присъдата, издадена от Трибунала в Хага.
Членът на босненското председателство Бакир Изетбегович заяви, че присъдата на шестима военновременни лидери на босненските хървати поставя печат върху тъмна част от историята, отбелязва скопското електронно издание „Фактор“.
Шестимата политически и военни лидери на босненските хървати бяха осъдени на до 25 г. лишаване от свобода, а генерал Слободан Праляк почина в късния следобед на сряда, 29 ноември, след като погълна отрова при потвърждението на присъдата му в съдебната зала на Трибунала в Хага.
Хърватски политици и командири бяха осъдени за организиране на атаки срещу цивилни в Прозор и други места в Херцеговина с цел етнически чиста върху територията, населена предимно с хървати. Бакир Изетбегович, който е син на бившия президент на Босна и Херцеговина Алия Изетбегович, подчерта, че хората му са били вкарвани в концентрационни лагери и са станали жертва на престъпления, които няма да бъдат забравени.
Изетбегович подчерта, че не е предвидил конкретни мерки по отношение на Хърватия след издаването на присъдата. Съгласно думите му, е необходимо самата Хърватия да преживее „катарзис“ по отношение на войната.
Силно полицейско присъствие бе наблюдавано по улиците на босненския град Мостар след произнасянето на присъдата на Международния трибунал за бивша Югославия. В града живеят както бошняци, така и хървати, а присъдите са произнесени за военни престъпления, извършени от хърватски сили срещу бошняци.
Хърватски ветерани от войната организираха митинги в чест на генерал Праляк и другите петима осъдени хърватски политически и военни лидери.Сръбското електронно издание Vesti Online избира за водещ акцент реакцията на официален Белград на събитията, които разтърсиха Балканите в последното денонощие.
Последната присъда на Международния трибунал за бивша Югославия, издадена по отношение на шестима политически и военни лидери на босненските хървати само ден преди разпускането на специализирания съд, ще има последици за отношенията между двата народа. Това заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин по повод решението на Трибунала в Хага, съобщава белградското електронно издание Vesti Online.
За Белград най-важни са мирът и стабилността, а също и това на сръбския народ да бъдат гарантирани всички права.
„Най-важното за сърбите е, че това решение по никакъв начин не се отнася до тях. Разбира се, то показва какво се е случило между хървати и мюсюлмани там, където не са били съюзници. Но в случаите, в които са били съюзници, никой не ги наказва за престъпленията, извършени срещу сърбите. Това остава дълбоко впечатление“, коментира Вулин.
Съгласно думите на военния министър, че ако се съди по делата, Трибуналът в Хага оставя впечатление, че „срещу сърбите никой не е извършвал престъпления“.
„Трибуналът в Хага не заслужава уважение, защото той никога не прие, че сърбите са били жертви във войната и заради това, че за тях така и не успя да намери справедливост“, коментира Вулин.

В Хърватия темата за присъдата на Трибунала в Хага също е водеща в пресата. Водещото издание Jutarnji List акцентира върху пропуските на компетентните органи, довели до самоубийството на бившия генерал Праляк.
Службите за сигурност са допуснали най-малко три основни пропуска, които позволиха на военновременния лидер на босненските хървати Слободан Праляк да се самоубие в съдебната зала на Трибунала в Хага, пише хърватският ежедневник Jutarnji List.
Първият пропуск бе направен в ареста за задържане, където Праляк не е внимателно проверен при наспускане на килията. Източници на изданието са убедени, че бившият генерал е успял да се сдобие с бутилката отрова именно при излизането си от нея.
Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата проверка на входа в сградата в Хага, в която се помещава Междунардоният трибунал за бивша Югославия. Третият е липсата на охрана в съдебната зала, която можеше да възпрепятства Праляк да извади бутилката от джоба си и да изпие отровата.
Защитникът на бившия генерал Анте Готовина увери, че в опита си да гарантира сигурността, Трибуналът в Хага е наложил много строги мерки при влизане в съдебната зала, което създава затруднения и на самите адвокати. Мерките за сигурност на обвиняемия са особено строги в деня, в който се произнася присъдата срещу него. Ето защо адвокатът сподели искрената си изненада от събитията, като изрази увереност, че ще бъде инициирано разследване по случая.

Босненският вестник Dnevni Avaz публикува като водеща статия реакцията на Лондон на присъдата, прочетена в Хага.
Посолството на Обединеното кралство в Босна и Херцеговина бе информирано за решението на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНСБЮ) по делото срещу военновременния командир на босненските хървати Слободан Праляк и още петима други политически и военни лидери, отбелязва босненският вестник Dnevni Avaz.
Трагичната смърт на Праляк не бива да размива факта, че той и другите обвиняеми по делото са използвали своите правомощия, за да извършват неописуеми престъпления. „Нашите мисли са предимно с жертвите и техните семейства. Въпреки че не могат да излекуват болката, която изпитват сега, решението на МНСБЮ изпраща ясно послание, че извършителите на престъпления ще бъдат отговорни за техните деяния. Апелираме всички да уважават присъдите на Трибунала и да гледат към бъдещето в духа на мира и помирението“, се казва в изявление от британската дипломатическата мисия в Сараево.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на Великобритания в Бoсна и Херцеговина: Присъдите на Трибунала в Хага изпращат ясно послание, че извършителите на престъпления ще бъдат наказвани за деянията си

Посолството на Великобритания в Бoсна и Херцеговина: Присъдите на Трибунала в Хага изпращат ясно послание, че извършителите на престъпления ще бъдат наказвани за деянията си

30 Ноември 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Сараево/Лондон. Посолството на Обединеното кралство в Босна и Херцеговина бе информирано за решението на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия (МНСБЮ) по делото срещу военновременния командир на босненските хървати Слободан Праляк и още петима други политически и военни лидери, отбелязва босненският вестник Dnevni Avaz.
Трагичната смърт на Праляк не бива да размива факта, че той и другите обвиняеми по делото са използвали своите правомощия, за да извършват неописуеми престъпления. „Нашите мисли са предимно с жертвите и техните семейства. Въпреки че не могат да излекуват болката, която изпитват сега, решението на МНСБЮ изпраща ясно послание, че извършителите на престъпления ще бъдат отговорни за техните деяния. Апелираме всички да уважават присъдите на Трибунала и да гледат към бъдещето в духа на мира и помирението“, се казва в изявление от британската дипломатическата мисия в Сараево.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Jutarnji list (Хърватия): Най-малко три пропуска в сигурността са позволили на Слободан Праляк да се самоубие

Jutarnji list (Хърватия): Най-малко три пропуска в сигурността са позволили на Слободан Праляк да се самоубие

30 Ноември 2017 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Хага. Службите за сигурност са допуснали най-малко три основни пропуска, които позволиха на военновременния лидер на босненските хървати Слободан Праляк да се самоубие в съдебната зала на Трибунала в Хага, пише хърватският ежедневник Jutarnji List.
Първият пропуск бе направен в ареста за задържане, където Праляк не е внимателно проверен при наспускане на килията. Източници на изданието са убедени, че бившият генерал е успял да се сдобие с бутилката отрова именно при излизането си от нея.
Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата проверка на входа в сградата в Хага, в която се помещава Междунардоният трибунал за бивша Югославия. Третият е липсата на охрана в съдебната зала, която можеше да възпрепятства Праляк да извади бутилката от джоба си и да изпие отровата.
Защитникът на бившия генерал Анте Готовина увери, че в опита си да гарантира сигурността, Трибуналът в Хага е наложил много строги мерки при влизане в съдебната зала, което създава затруднения и на самите адвокати. Мерките за сигурност на обвиняемия са особено строги в деня, в който се произнася присъдата срещу него. Ето защо адвокатът сподели искрената си изненада от събитията, като изрази увереност, че ще бъде инициирано разследване по случая.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин: Присъдата на Трибунала в Хага ще има последици за отношенията между хървати и бошняци

Александър Вулин: Присъдата на Трибунала в Хага ще има последици за отношенията между хървати и бошняци

30 Ноември 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Последната присъда на Международния трибунал за бивша Югославия, издадена по отношение на шестима политически и военни лидери на босненските хървати само ден преди разпускането на специализирания съд, ще има последици за отношенията между двата народа. Това заяви сръбският министър на отбраната Александър Вулин по повод решението на Трибунала в Хага, съобщава белградското електронно издание Vesti Online.
За Белград най-важни са мирът и стабилността, а също и това на сръбския народ да бъдат гарантирани всички права.
„Най-важното за сърбите е, че това решение по никакъв начин не се отнася до тях. Разбира се, то показва какво се е случило между хървати и мюсюлмани там, където не са били съюзници. Но в случаите, в които са били съюзници, никой не ги наказва за престъпленията, извършени срещу сърбите. Това остава дълбоко впечатление“, коментира Вулин.
Съгласно думите на военния министър, че ако се съди по делата, Трибуналът в Хага оставя впечатление, че „срещу сърбите никой не е извършвал престъпления“.
„Трибуналът в Хага не заслужава уважение, защото той никога не прие, че сърбите са били жертви във войната и заради това, че за тях така и не успя да намери справедливост“, коментира Вулин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Взгляд: Присъдата срещу  Слободан Праляк стана шокираща

Взгляд: Присъдата срещу Слободан Праляк стана шокираща

30 Ноември 2017 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Хага. Международният трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) в Хага ще се запомни с едно трагично произшествие. Един от подсъдимите – бившият главнокомандващ на босненските хървати – генерал Слободан Праляк, по време на заседание изпи отрова и се самоуби, коментира руското издание Взгляд.
Според научния сътрудник от Института по славистика към РАН Александър Пивоваренко, принципен в делото на Праляк е фактът, че генералът е командвал босненските хървати. За разлика от хърватите, които действат на територията на собствената си страна, босненските хървати обичайно получават от МТБЮ присъди. Такъв е резултатът от сделката, постигната между Загреб и Хага през 90-те години на ХХ век, когато той се съгласява да предава на трибунала воювалите в Херцеговина хървати в замяната на това да разглежда редица дела на своя територия. Това обстоятелство позволява на загребската Темида, да дава на „националните герои“ не толкова строги присъди.
„Това е политическа линия. Хага съди хърватите в Херцеговина, защото не смята за легитимни действията на Хърватия в областта като част от Босна в годините на войната. Получава се, че действията на хърватите на тяхна територия в годините на войната са нещо нормално, но отвъд пределите ѝ – нещо неправилно“, смята Пивоваренко. Експертът е убеден, че самоубийството на Праляк ще стане ярко символично събитие за сънародниците му.
„Събитията от тази война имат сакрално значение за Хърватия. На това се опира нейната идеология на независимостта. Това е като за Русия Великата отечествена война. Хърватите и до момента не разбират защо съдят националните им герои“, допълни той. „Обществото не ги смята за виновни. Затова и присъдата срещу Праляк през 2013 г. стана шок за тях, а поемането на отровата - демонстративна емоционална реакция“.
Праляк е роден в босненския град Чаплин край Адриатическо море. Според Пивоваренко именно от там произлизат най-националистически настроените хървати. „Първоначално той не е военен. Увличал се е по театъра. Бил е драматург. Но в годините на войната, както и много други хърватски интелигенти, се присъединява към въоръжените сили. Прехвърлят го в Босна, а там той става известен като жив символ на непризнатата Хърватска република Херцег-Босна. На отряда му се приписва разрушаването на знаменития мост от XVI век в Мостар“, напомня експертът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският патриарх Ириней: Присъдата на Ратко Младич е дело на Дявола

Сръбският патриарх Ириней: Присъдата на Ратко Младич е дело на Дявола

24 Ноември 2017 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Предстоятелят на Сръбската православна църква – Ириней, заяви, че присъдата на Трибунала в Хага за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич е „дело на Дявола“, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
„Още един сърбин е осъден в Хага. Знаехме, че Ратко Младич ще бъде осъден и съжаляваме, че не можем да направим нищо", заяви Ириней, допълвайки, че страната понася последиците от „злите дела“, които извършват световните сили. Съгласно думите на Ириней, не за първи път излиза така, сякаш сърбите са виновни за всичко, докато други виновни остават ненаказани.

Агенция „Фокус“ припомня:
В сряда, 22 ноември, Международният трибунал в Хага осъди на доживотен затвор 75-годишния Ратко Младич, бившия командир на армията на босненските сърби във войната от 1992-1995 г. „Касапинът от Босна“ бе признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Младич бе осъден за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.
Съдът постанови, че Младич има значителен принос за трагедията в Сребеница, където лично е ръководил артилерийския обстрел над града, и за клането на близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета. Трибуналът призна, че Младич има вина за смъртта на хиляди, загинали при 44-месечната обсадата на Сараево. Бившият командир е отговорен за издевателствата над интернирани в лагерите, за терор над хървати и мюсюлмани, и взимане на заложници на миротворци на ООН.
Съдебният съвет установи, че в Босна и Херцеговина е имало въоръжен сблъсък, и че престъпленията, извършени в тази държава, имат характеристики на системно и масово разгърнато дело. Такива изводи бяха направени и на процеса срещу бившия президент на Република Сръбска - Радован Караджич, който бе осъден на 40 г. затвор.
При произнасянето на присъдата Младич не присъстваше в съдебната зала. Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.
С издаването на присъдата работата на Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия приключи. Той ще преустанови дейност на 30 ноември т.г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Vecernje novosti"(Сърбия): Съседите на семейство Младич от Баново Бърдо в Белград: Болят ни сърцата от тази несправедливост

"Vecernje novosti"(Сърбия): Съседите на семейство Младич от Баново Бърдо в Белград: Болят ни сърцата от тази несправедливост

23 Ноември 2017 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Белград. Съседите на семейство Младич на улица "Благоя Парович" в белградския квартал Баново Бърдо заявяват, че "сърцата ги болят от тази явна несправедливост", пише белградския "Vecernje novosti" в репортаж, посветен на доживотната присъда на бившия генерал от армията на Република Сръбска.
Изданието съобщава, че обявяването на присъдата от Трибунала в Хага се посреща с неодобрение от жителите на квартала, които добре познават фамилията на Младич.
"Разочаровани сме, въпреки че никой от нас не е очаквал справедливост от Трибунала в Хага, тъй като след преднамерено разследване идва и преднамерена присъда", заявяват жителите на квартала пред "Vecernje novosti".
Вестникът обобщава, че за сърбите, които са познавали генерал Младич, доживотната му присъда е " тежък ден за всички сърби и за цяла Сърбия."
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic"(Сърбия): Карла дел Понте смята, че доживотната присъда за Ратко Младич е справедлива

Blic"(Сърбия): Карла дел Понте смята, че доживотната присъда за Ратко Младич е справедлива

23 Ноември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Бившият главен прокурор на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте смята, че "бившия сръбски генерал Ратко Младич носи най-голяма отговорност за военните престъпления на Балканите, след смъртта на Слободан Милошевич", предава белградското електронно издание "Blic", като се позовава на интервю на дел Понте за телевизия N 1.
Бившият прокурор заявява, че е "доволна от доживотната присъда, която получи Младич, тъй като тя от една страна е справедлива спрямо жертвите на военните престъпления, а от друга е позитивен сигнал за работата на Трибунала, който трябва да приключи своята работа в края на годината."
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Srbija Danas": Жителите на село Лазарево, където беше арестуван Младич, го обявиха за национален герой

"Srbija Danas": Жителите на село Лазарево, където беше арестуван Младич, го обявиха за национален герой

23 Ноември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Белград. "Жителите на Лазарево, община Зренянин, селото в което на 26 май 2011 г. беше арестуван генерал Ратко Младич, побесняха след обявяването на доживотната му присъда и го обявиха за национален герой", пише сръбското електронно издание "Srbija Danas".
В репортаж от Лазарево "Srbija Danas" твърди, че местните жители имат намерение да нарекат една от улиците в селото на името на сръбския генерал.
"Харадинай го пуснаха, докато Младич го осъдиха на доживотен затвор. Това не е никаква справедливост, след като остави кръволоците на свобода!", смятат селяните от Лазарево, тъгувайки за генерал Младич.
Агенция "Фокус" припомня:
Началник-щабът на босненската сръбска армия генерал Ратко Младич е смятан за отговорен за военните престъпления по време на войната в Босна, за обсадата на Сараево, при която загинаха повече от 10 000 души и за избиването на мюсюлманите в Сребреница. След подписването на Дейтънския мирен договор на 21 ноември 1995 г., почти 16 години генерал Младич беше в неизвестност, докато сръбската полиция го задържа под фалшива самоличност на 26 май 2011 г. в село Лазарево, община Зренянин и го предаде на Трибунала в Хага.
Превод и редакция: Мариела Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Dutch News: Трибуналът в Хага призна Ратко Младич за виновен за извършването на геноцид и престъпления срещу човечеството

Dutch News: Трибуналът в Хага призна Ратко Младич за виновен за извършването на геноцид и престъпления срещу човечеството

23 Ноември 2017 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Хага. Международният наказателен трибунал за бивша Югославия осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор за геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени между 1992 и 1995 г., пише холандският вестник Dutch News.
Съдът призна Младич за виновен за „геноцид и преследване, изтребване и убийства в Сребреница през 1995 г.“ Около 8000 мъже и момчета от града бяха избити от силите, командвани от Младич. Тогава Сребреница е под защитата на холандски войници, част от мисията на ООН.
Холандският външен министър Халбе Зийлстра приветства решението на трибунала. „Войната в Югославия и престъплението в Сребреница нанесоха нелечими белези. Надявам се присъдата да помогне бъдещите поколения да се справят със загубата и страданията“, заяви министърът. „Присъдата помогна да се затвори една от най-болезнените глави в следвоенната военна история на Холандия“, смята той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Slovenian Times: Според МВнР на Словения присъдата на Ратко Младич е предупреждение срещу военните престъпници

The Slovenian Times: Според МВнР на Словения присъдата на Ратко Младич е предупреждение срещу военните престъпници

23 Ноември 2017 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Любляна. Според словенското външно министерство доживотната присъда на бившия командир на Босненските сърби Ратко Младич е послание към военните престъпници по света, че те ще отговарят за действията си, пише The Slovenian Times.
„Осъждайки Младич, Международният наказателен трибунал за бивша Югославия показа отново, че няма давност за военните престъпления“, пише в официално заявление на словенското министерство. „Сребреница трябва да остане в нашите спомени като напомняне за международната общност, че подобни зверства не трябва да се случват никога повече“, се прибавя в документа.
Министерството съобщи, че очаква присъдата да бъде изпълнена според международното право, защото решението е извънредно важно за оцелелите, семействата на жертвите и за тези, които все още се смятат за изчезнали.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Международният трибунал осъди „Касапина от Босна“ Ратко Младич на доживотен затвор

Daily Sabah: Международният трибунал осъди „Касапина от Босна“ Ратко Младич на доживотен затвор

23 Ноември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Хага. Международния трибунал на ООН в Хага призна за виновен бившия военен командир на босненските сърби Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството за организирането на кланета и етнически прочиствания по време на войната в Босна и Херцеговина и го осъди на доживотен затвор, коментира турският вестник Daily Sabah.
74-годишният Младич бе изведен от съдебната зала минути преди присъдата, крещейки, че „всичко това е лъжа“. Международният трибунал призна Младич за виновен по 10 от 11 обвинения, включително за убийството на 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница и за обсадата на Сараево.
„Извършените престъпления са сред най-злите познати на човечеството и включват геноцид и изтребление“, заяви главният съдия Алфонс Орие. „Мнозина от тези мъже и момчета са били обиждани, заплашвани, карани да пеят сръбски песни и пребивани, докато са чакали екзекуцията си“, добави той.
Младич отрича вина и се очаква да обжалва присъдата. Междувременно семействата на босненските жертви съобщиха, че са „частично задоволени от присъдата“.
В Женева директорът на бюрото за човешки права на ООН Зеид Раад ал Хюсеин нарече Младич „въплъщение на злото“ и заяви, че присъдата му след 16 години укриване от закона и четири години съдебен процес е „временна победа за правосъдието“.
Босненският министър-председател Денис Звиздич заяви, че се надява, че „тези, които все още призовават за нови разделения и конфликти, сега внимателно ще прочетат издадената присъда в случай, че все още не са готови да се изправят срещу миналото си“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Los Angeles Times: Присъдата за геноцид срещу Младич дава надежди, че някой ден пред правосъдието ще застанат и днешните извършители на военни престъпления

The Los Angeles Times: Присъдата за геноцид срещу Младич дава надежди, че някой ден пред правосъдието ще застанат и днешните извършители на военни престъпления

23 Ноември 2017 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Хага. В сряда Международният трибунал за бивша Югославия намери бившия командир на босненските сърби Ратко Младич за виновен в геноцид и престъпления срещу човечеството, извършени по време на кървавия разпад на Югославия през 90-те години на миналия век. 74-годишният Младич получи доживотна присъда като ключова фигура в зверствата по време на войната от между 1992 и 1995 г. Кулминацията на процеса създаде надежди сред мнозина, че някой ден пред правосъдието ще застанат и днешните извършители на военни престъпления, като президента на Сирия Башар Асад, пише The Los Angeles Times.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Economist: Присъда за геноцид за командира на босненските сърби

The Economist: Присъда за геноцид за командира на босненските сърби

23 Ноември 2017 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ратко Младич – командир на силите на босненските сърби по време на войната от 1992-1995 г., крещя „лъжи“ срещу това, което чуваше в съда. Въпреки това Международният трибунал за бивша Югославия в Хага го намери виновен за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Нито присъдата, нито реакцията беше изненадваща. Младич бе изпратен до живот в затвора, а следващия месец трибуналът ще бъде закрит окончателно, пише британският The Economist.
Младич не управляваше скришом. Неговите войници го обичаха. Той стана и все още е икона за мнозина сърби. Той вижда себе си като защитник на сръбската нация, грабвайки оръжие, както поколения преди него са правили, за да защитят своя народ. Той пледира невинен по всички обвинения. И като много от сърбите той е убеден, че трибуналът е просто антисръбски съд.
И докато Младич остава герой за много от сърбите, за тези, срещу които се е борил, той е превъплъщение на дявола. Съдебният процес не промени ничие мнение. Трибуналът целеше да донесе помирение в региона, но не успя. Вместо това, той натрупа огромен архив от показания за всеки детайл от югославските войни. Все пак остават надеждите, че когато политическите и военните водачи биват изправяни пред правосъдието за делата им по време на война, това ще разубеди бъдещите лидери да извършват подобни зверства.
Ужасяващи неща са се случвали по време на войните в Югославия. Правосъдието застигна някои от извършителите, като г-н Младич, а други се измъкнаха. Сега, когато този процес завърши, историята се придвижи напред. Босненци, сърби, хървати, косовски албанци и всички други в региона живеят със заветите от извършените в миналото престъпления. Вместо отмъщение обаче те по-силно желаят по-добри училища, здравеопазване и работа. Днешните лидери нямат какво друго да направят, освен да се заемат с отегчителната задача да правят по-добър живота на гражданите на седемте малки държави, наследници на бивша Югославия, която Младич и неговите себеподобни унищожиха, пише изданието.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според мюсюлманския член на колективното босненско председателство, етническите сърби трябва да приемат истината относно Ратко Младич

AFP: Според мюсюлманския член на колективното босненско председателство, етническите сърби трябва да приемат истината относно Ратко Младич

22 Ноември 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Сараево. Мюсюлманският член на колективното босненско председателство Бакир Изетбегович, заяви след произнасянето на доживотната присъда на Ратко Младич, че етническите сърби трябва да „приемат истината“ за бившия командир на армията на босненските сърби, предава AFP.
“Приемането на истината е единствения път, единствения начин, бъдещето на тази страна да стане по-добро от миналото ѝ“, каза по време на пресконференция в Сараево Изетбегович.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Международният трибунал в Хага осъди на доживотен затвор Ратко Младич (ОБЗОР)

Международният трибунал в Хага осъди на доживотен затвор Ратко Младич (ОБЗОР)

22 Ноември 2017 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Хага. В сряда, 22 ноември, Международният трибунал в Хага осъди на доживотен затвор 75-годишния Ратко Младич, бившия командир на армията на босненските сърби във войната от 1992-1995 г. „Касапинът от Босна“ бе признат за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
Младич бе осъден за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница.
Точно преди 11 месеца, прокурорът Алън Тайгър произнесе заключителните думи на процеса срещу Младич със следното изречение: „Етническото прочистване в Босна и Херцеговина не е следствие от войната, то е военна цел. Крайната цел на Младич бе създаването на сръбска държава. Преследвайки тази цел, Младич и (Радован) Караджич отведоха Босна и Херцеговина в ада“.
Оттогава насам съдиите анализираха аргументите на обвинението и защитата, за да вземат решението, което в сряда бе обявено от председателя на съдебния съвет, нидерландеца Алфонс Ори.
Съдът постанови, че Младич има значителен принос за трагедията в Сребеница, където лично е ръководил артилерийския обстрел над града, и за клането на близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета. Трибуналът призна, че Младич има вина за смъртта на хиляди, загинали при 44-месечната обсадата на Сараево. Бившият командир е отговорен за издевателствата над интернирани в лагерите, за терор над хървати и мюсюлмани, и взимане на заложници на миротворци на ООН.
Съдебният съвет на Международния трибунал в Хага потвърди, че през юли 1995 г. е извършен геноцид единствено в Сребреница, но не и в другите осем общини в Източна Босна, както се твърди в обвинителния акт срещу бившия генерал Ратко Младич.
При произнасянето на присъдата на Младич съдът заключи, че в общините Фоча, Ключ, Котор-Варош, Приедор, Сански Мост и Власеница са извършени престъпления над населението, което не е сръбско, но те няма да бъдат разглеждани като геноцид.
Съдебният съвет установи, че в Босна и Херцеговина е имало въоръжен сблъсък, и че престъпленията, извършени в тази държава, имат характеристики на системно и масово разгърнато дело. Такива изводи бяха направени и на процеса срещу бившия президент на Република Сръбска - Радован Караджич, който бе осъден на 40 г. затвор.
При произнасянето на присъдата Младич не присъстваше в съдебната зала. Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.
„Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.
С издаването на присъдата работата на Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия приключи. Той ще преустанови дейност на 30 ноември т.г.

Реакциите след обявяването на присъдата на Младич

Присъдата на Трибунала в Хага бе очаквана с напрежение и интерес от мнозина. Тя бе посрещната с доза облекчение от страна на близките и роднини на неговите жертви. „Частично удовлетворена съм. Присъдата му е по-тежка, отколкото тази на Радован Караджич. Но не бе признат за виновен по обвинения в геноцид в някои населени места“, заяви Мунира Шубашич, председател на асоциацията „Майките от Сребреница“.

Главният прокурор на Трибунала за бивша Югославия Серж Брамерц определи присъдата срещу Ратко Младич като „крайъгълен камък“ на международното правосъдие. „Днешното решение е крайъгълен камък в историята на трибунала и в международното правосъдие. Младич бе един от първите, който бе обвинен от Трибунала, и последният, който беше осъден от него“, коментира пред репортери Брамерц.

Доживотната присъда, която Международният трибунал в Хага издаде за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, е „значима победа на справедливостта“. Това заяви в сряда Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин, определяйки Младич като „олицетворение на злото".
„Днешното решение е предупреждение към извършителите на такива престъпления, че няма да избягат от справедливостта, независимо колко силни могат да бъдат, нито колко време може да отнеме (процеса срещу тях). Те ще бъдат подведени под отговорност", се казва в изявление на Зейд Раад ал-Хюсеин.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че едва ли някой е бил изненадан от присъдата, с която бе сложен край на процеса срещу бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, защото тя е била ясна предварително.
„Като президент на Сърбия, мисля, че нямам право да тълкувам присъди“, заяви президентът пред репортери във Войводина.
Вучич подчерта, че ако някой си мисли, че присъдата на Младич е открита рана за сърбите, то той е направил истинска грешка. Той се обърна с призив към гражданите на страната да гледат към бъдещето, „да помислим къде и как ще живеят децата ни, как да запазим мира и стабилността в региона".
Сръбският президент призна, че денят е емоционален за голяма част от хората на Балканите, за семейството на генерала, за близките и роднините на жертвите. В тази връзка той подчерта, че Сърбия ще работи усилено за изграждането на общество, в което никой от членовете на националните малцинства няма да се чувства застрашено.

Европейският съюз призова в сряда балканските страни да „почитат жертвите" на военни престъпления, като положат усилия за помирение в региона – апел, който Брюксел отправи след издаването на доживотна присъда на „Касапина от Босна“, бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич.
Брюксел отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня „някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета.
„Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След обявяването на присъдата срещу Ратко Младич - ЕС призова за помирение на Балканите

След обявяването на присъдата срещу Ратко Младич - ЕС призова за помирение на Балканите

22 Ноември 2017 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз призова в сряда балканските страни да „почитат жертвите" на военни престъпления, като положат усилия за помирение в региона – апел, който Брюксел отправи след издаването на доживотна присъда на „Касапина от Босна“, бившия генерал на босненските сърби Ратко Младич.
Съдиите на ООН в Хага признаха Младич за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната от 1992-1995 г., жертви на която станаха 100 хил. души.
Говорителят на Европейската комисия отказа да коментира подробно присъдата на Младич, но подчерта, че тя напомня „някои от най-мрачните и най-трагични събития" от съвременната история на Европа, включително клането в Сребреница, при което под командването на бившия генерал са избити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета.
„Европейският съюз вярва, че всички страни в региона са решени и ангажирани да работят за помирение, регионално сътрудничество и добросъседски отношения. Очакваме всички политически лидери в региона да почитат жертвите, като популяризират и спазват тези ангажименти", се казва в изявлението на Брюксел.
Две бивши югославски държави - Хърватия и Словения – вече са членове на ЕС, а Сърбия, Черна гора и Македония започнаха процеса на присъединяване, въпреки че към настоящия момент усилията им са затънали в местни спорове и проблеми и организираната престъпност.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано този месец, че очаква Сърбия и Черна гора да се присъединят към Блока до 2025 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Защитата на Ратко Младич ще обжалва присъдата му

AFP: Защитата на Ратко Младич ще обжалва присъдата му

22 Ноември 2017 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, осъден на доживотен затвор в сряда, ще обжалва присъдата на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, увери синът му Дарко, предава AFP.
„Ще се борим при обжалването, за да докажем, че тази присъда е грешна“, заяви Дарко Младич в рамките на пресконференция, организирана малко след признаването на Ратко Младич за виновен по 10 от общо 11 обвиенения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Присъдата срещу Ратко Младич беше ясна предварително, сърбите трябва да гледат напред

Александър Вучич: Присъдата срещу Ратко Младич беше ясна предварително, сърбите трябва да гледат напред

22 Ноември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви, че едва ли някой е бил изненадан от присъдата, с която бе сложен край на процеса срещу бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, защото тя е била ясна предварително, съобщава белградското електронно издание Srbija Danas.
„Като президент на Сърбия, мисля, че нямам право да тълкувам присъди“, заяви президентът пред репортери във Войводина.
Вучич подчерта, че ако някой си мисли, че присъдата на Младич е открита рана за сърбите, то той е направил истинска грешка. Той се обърна с призив към гражданите на страната да гледат към бъдещето, „да помислим къде и как ще живеят децата ни, как да запазим мира и стабилността в региона".
Сръбският президент призна, че денят е емоционален за голяма част от хората на Балканите, за семейството на генерала, за близките и роднините на жертвите. В тази връзка той подчерта, че Сърбия ще работи усилено за изграждането на общество, в което никой от членовете на националните малцинства няма да се чувства застрашено.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Главният прокурор на Трибунала за бивша Югославия определи присъдата срещу Ратко Младич като „крайъгълен камък“ на правосъдието

AFP: Главният прокурор на Трибунала за бивша Югославия определи присъдата срещу Ратко Младич като „крайъгълен камък“ на правосъдието

22 Ноември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Хага. Главният прокурор на Трибунала за бивша Югославия Серж Брамерц определи присъдата срещу Ратко Младич като „крайъгълен камък“ на международното правосъдие, предава AFP.
„Днешното решение е крайъгълен камък в историята на трибунала и в международното правосъдие. Младич бе един от първите, който бе обвинен от Трибунала, и последният, който беше осъден от него“, коментира пред репортери Брамерц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Асоциацията „Майките от Сребреница” е „частично удовлетворена" от присъдата срещу Ратко Младич

AFP: Асоциацията „Майките от Сребреница” е „частично удовлетворена" от присъдата срещу Ратко Младич

22 Ноември 2017 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Сараево. Асоциацията „Майките от Сребреница” е „частично удовлетворена" от присъдата срещу Ратко Младич, който ще прекара остатъка от живота си в затвора за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предава AFP.
„Частично удовлетворена съм. Присъдата му е по-тежка, отколкото тази на Радован Караджич. Но не бе признат за виновен по обвинения в геноцид в някои населени места“, заяви Мунира Шубашич, председател на „Майките от Сребреница“.
В сряда Трибуналът в Хага осъди на доживотен затвор бившия командир на босненските сърби Ратко Младич. Той бе обвинен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница, при което бяха убити близо осем хиляди мюсюлмани – мъже и момчета.
Съдът призна вината му по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За геноцид в седем общини в Източна Босна Младич не бе признат за виновен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Международният трибунал за бивша Югославия преустановява дейност на 30 ноември

„Плюс Инфо“ (Македония): Международният трибунал за бивша Югославия преустановява дейност на 30 ноември

22 Ноември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Хага. На 30 ноември 2017 г., 24 г. след създаването си, Международният трибунал за бивша Югославия ще преустанови дейността си, предава скопската електронна медия Плюс Инфо“.
В сряда Трибуналът в Хага осъди на доживотен затвор бившия командир на босненските сърби Ратко Младич. Той бе обвинен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница. Съдът призна вината му по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. За геноцид в седем общини в Източна Босна Младич не бе признат за виновен.
С издаването на присъдата работата на Международния съд за военни престъпления в бивша Югославия приключи.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зейд Раад ал-Хюсеин, Върховен комисар на ООН за правата на човека: Присъдата на Ратко Младич значима победа на справедливостта

Зейд Раад ал-Хюсеин, Върховен комисар на ООН за правата на човека: Присъдата на Ратко Младич значима победа на справедливостта

22 Ноември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Женева. Доживотната присъда, която Международният трибунал в Хага издаде за бившия командир на босненските сърби Ратко Младич, е „значима победа на справедливостта“. Това заяви в сряда Върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин, определяйки Младич като „олицетворение на злото", предава AFP.
„Днешното решение е предупреждение към извършителите на такива престъпления, че няма да избягат от справедливостта, независимо колко силни могат да бъдат, нито колко време може да отнеме (процеса срещу тях). Те ще бъдат подведени под отговорност", се казва в изявление на Зейд Раад ал-Хюсеин.
Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвиенения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството.
„Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.
Младич бе виновен за едни от най-кръвопролитните събития във войната в Босна и Херцеговина – обсадата на Сараево, етническото прочистване в района на Приедор и клането в Сребреница. Точно преди 11 месеца, прокурорът Алън Тайгър произнесе заключителните думи на процеса срещу Младич със следното изречение: „Етническото прочистване в Босна и Херцеговина не е следствие от войната, то е военна цел. Крайната цел на Младич бе създаването на сръбска държава. Преследвайки тази цел, Младич и (Радован) Караджич отведоха Босна и Херцеговина в ада“. Оттогава насам съдиите анализираха аргументите на обвинението и защитата, за да вземат решението, което в сряда бе обявено от председателя на съдебния съвет, нидерландецът Алфонс Ори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трибуналът в Хага се произнесе – Ратко Младич е осъден на доживотен затвор

AFP: Трибуналът в Хага се произнесе – Ратко Младич е осъден на доживотен затвор

22 Ноември 2017 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе осъден на доживотен затвор от Международния наказателен трибунал в Хага, който го призна за виновен по 10 от общо 11 обвинения, сред които геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, предава AFP.
„Заради извършването на тези престъпления съдът осъжда Ратко Младич на доживотен затвор", обяви председателят на съдебния съвет Алфонс Ори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ратко Младич е изведен от заседателната зала на Трибунала в Хага

AFP: Ратко Младич е изведен от заседателната зала на Трибунала в Хага

22 Ноември 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Хага. Бившият командир на босненските сърби Ратко Младич бе изведен от заседателната зала на Международния трибунал в Хага, след като обвини съдиите в лъжа, предава AFP.
Председателят на съдебния съвет Алфонс Ори нареди Младич да бъде изведен от залата, малко след като отхвърли искането на защитата за почивка поради високото кръвно налягане на подсъдимия.
„Те лъжат, лъжат. Не се чувствам добре", извика Младич, преди да бъде изхвърлен от съдебната зала от двама охранители на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.