НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:54

23 Април 2018 | 12:30
2018-04-23 12:30:34

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Доставката на насипен нарязан тютюн се оказва черен пазар и е много сериозен проблем

23 Април 2018 | 18:22
2018-04-23 18:22:41

Юлия Цинзова: Приоритет на Столична библиотека е да създава културни, информационни и образователни пространства за насъ...

23 Април 2018 | 19:34
2018-04-23 19:34:35

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: С позицията си за Европейската младежка конференция БСП потвърждава п...

23 Април 2018 | 18:28
2018-04-23 18:28:39

Председателят парламента Цвета Караянчева: Присъединяването на България към Шенген ще позволи в пълна степен да отговори...

23 Април 2018 | 17:46
2018-04-23 17:46:31

Министър Кирил Ананиев: Работим за отпадането на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари, създаваме органи...

23 Април 2018 | 17:16
2018-04-23 17:16:11

Министър Николина Ангелкова пред Стопанската академия в Свищов: В последните години обръщаме тренда и предлагаме качеств...

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

22 Ноември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. От кабинета на сръбския държавен глава Александър Вучич бе отбелязано, че властите в Сърбия не искат обединение с Република Сръбска, съобщава електронното издание The Sarajevo Times.
Съответният коментар от кабинета на Вучич бе направен във връзка с изявлението на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който в интервю за „Дойче Веле“ изложи собствената си визия за картата на Западните Балкани. А тя предвижда Република Сръбска и северната част на Косово да влязат в състава на Сърбия.
Белград остава единствената пречка за отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Това подчерта и самият Додик, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Медийните изяви от последните дни на Бакир Изетбегович отново разбуниха духовете на Балканите и станаха причина за рязкото изостряне на тона между Белград и Сараево. А причината – спорното изявление на босненския политик по отношение на Косово. В интервю за „Дойче веле“ членът на председателството на Босна и Херцеговина заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров, като същевременно подчерта категорично, че няма да допусне отцепването на Република Сръбска от състава на държавата. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция в Сърбия и поставиха началото на нова серия от политически игри между Белград и Сараево.
„Някои мислят, че Сърбия не е достатъчно прегазена и унизена, и че само ако е прегазена и унизена може да бъде добра“, заяви в сряда държавният глава на Сърбия Александър Вучич във връзка с позицията на Бекир Изетбегович за признаването на Косово. Същевременно той предупреди, че изявленията на босненския политк ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона.
„Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. В заключение Вучич бе категоричен, че Белград няма да остави без отговор изявленията на босненския политик. Официалната позиция на сръбските власти ще бъде обявена до няколко дни, след като в Белград бъдат проведени консултации.
Някои експерти побързаха да коментират, че сръбските медии са интерпретирали погрешно частта от интервюто, в която Изетбегович обсъжда въпроса за Косово.
Политическият анализатор от Сараево Алмир Терзич изрази увереност, че властите в Сърбия се нуждаят от „екстремна ситуация". „Изказвайки мнението си за Косово, членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович не каза нищо ново. Проблемът е, че неговото изявление в медиите в Сърбия е погрешно тълкувано. Длъжностни лица в Белград свикаха Съвета за национална сигурност, сякаш това бе въоръжена атака срещу Сърбия, и такава реакция не бе случайна. Сърбия бе замесена в скорошни събития в Македония и Черна гора. Очевидно е, че правителството в Белград не се отказва от налагането си като основен играч на Балканите", твърди Терзич.
В действителност, още през септември в Сараево дадоха индикация, че се обмисля признаването на косовската независимост, след като министър-председателят на младата балканска държава Рамуш Харадинай призова Босна и Херцеговина да промени позицията си. Още тогава Милорад Додик увери, че без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може и няма да признае независимостта на Косово.

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Сараево. Медийните изяви от последните дни на президента на Република Сръбска Милорад Додик и Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, показаха по категоричен начин, че двамата политици имат различни визии за бъдещето на страната.
Преди броени дни пред изданието „Вечерне новости“ Додик призна: „Мечтая и вярвам, че някой ден Република Сръбска ще бъде отделна държава. Дали това ще е след пет, 10 или 15 г., няма никакво значение. Босна и Херцеговина е нестабилна държава и ако днес Република Сърбия реши да се отдели, няма да има никакъв проблем да фукционира като отделна държава. Ако мога още утре да обявя независима Република Сръбска, без при това да пада нито една глава, бих го направил. Моята цел е да направя това с политически средства“.
Последваха и други коментари. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, но продължава да съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik („Въпросник") на РТС („Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Говорейки пред сръбската държавна телевизия Додик подчерта, че босненските сърби са били принудени да приемат Дейтънското споразумение, въпреки че никога не са искали да живеят в държавата Босна и Херцеговина.
„Тази държава продължава да съществува благодарение на намесата на международната общност, която вече губи силата си и не е същата като преди пет или 10 г.", заяви Додик.
Съгласно думите му, в Република Сръбска са налице всички елементи, които гарантират функционирането й като отделна държава. „Има територия, народ, който иска държава, изпълнителна власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим. Ние просто си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може да функционира“, заключи Додик.

Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви на свой ред Бакир Изетбегович в интервю за „Дойче Веле“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Той изрази увереност, че страната, която представлява, се основава на „Дейтънското мирно споразумение, историята, конституцията, както и интересите на балканските страни, включително и на Сърбия".

Най-спорното изявление на Изетбегович обаче по отношение на Косово. Босненският политик заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция както в Белград, така и в Баня Лука.
Изявленията на Бакир Изетбегович ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич. „Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик след провеждането на необходимите консултации.
Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, отбеляза по-рано тази седмица белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград. Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

15 Ноември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Изявленията на Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, съгласно които управляващите в Сараево ще признаят независимостта на Косово, ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич, пише скопското електронно издание „Локално“, като се позовава на белградските медии.
„Това интервю (на Изетбегович за „Дойче веле“) усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага“, ако каже, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима.
Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

15 Ноември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Депутатите от партиите „Съюз на независимите социалдемократи“ (СНСД) и Сръбската демократическа партия (СДП) не присъстваха на заседанието на парламента в Сараево в знак на протест срещу изявленията на босненския член на председателството Бакир Изетбегович, съобщава белградското електронно издание Kurir. Поради отсъствието на депутатите на двете партии, които са от Република Сръбска, сесията бе отложена.
„В момента имаме кворум за работа, но не и за вземане на решения, и отлагаме сесията до по-нататъшно известие", заяви председателят на органа Боряна Кришто. Заместник-председателят на Камарата на представителите Младен Босич заяви, че парламентарната сесия няма да се проведе, тъй като в сегашната политическа среда няма атмосфера за нормална работа.
До изостряне на напрежението в Сараево се стигна след изказвания на Бакир Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

15 Ноември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, която съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik ("Въпросник") на RTS ("Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Додик твърди, че Босна и Херцеговина "няма да признае независимостта на Косово", тъй като Бакир Изетбегович, който е привърженик на подобно признаване е "само един от тримата съпредседатели и е доказал, че е неприятел на Сърбия".
Според него "Република Сръбска има всички елементи, за да може да функционира като самостоятелна държава. Има територия, има народ, който иска държава, своя власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим, защото само си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може повече да съществува".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Босна и Херцеговина е невъзможна държава, съществува само заради натиска на международната общност

Милорад Додик: Босна и Херцеговина е невъзможна държава, съществува само заради натиска на международната общност

15 Ноември 2017 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, но продължава да съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви Милорад Додик, президент на Република Сръбска, една от съставните части на страната, пише скопското електронно издание „Локално“.
Говорейки пред сръбската държавна телевизия РТС, Додик подчерта, че босненските сърби са били принудени да приемат Дейтънското споразумение, въпреки че никога не са искали да живеят в държавата Босна и Херцеговина.
„Тази държава продължава да съществува благодарение на намесата на международната общност, която вече губи силата си и не е същата като преди пет или 10 г.", заяви Додик.
Съгласно думите му, в Република Сръбска са налице всички елементи, които гарантират функционирането й като отделна държава.
„Има територия, народ, който иска държава, изпълнителна власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим. Ние просто си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може да функционира“, заключи Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

14 Ноември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, президент на Република Сръбска, отбелязва белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград.
Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

13 Ноември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви в интервю за „Дойче Веле“ Бакир Изетбегович, член председателството на Босна и Херцеговина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

9 Ноември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сърбия и Република Сръбска са едно цяло и затова изобщо не е от значение къде ще бъде прокарана формалната граница. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
„В нашето подсъзнание не признаваме границата, въпреки че официално съществува в международен правен смисъл“, подчерта Додик в рамките на събитие в Невесине.
Изявлението на Додик е във връзка с по-рано разпространената информация, съгласно която до края на годината ще бъде определена границата между Сърбия и Босна и Херцеговина в участъка на Република Сръбска.
Додик подчерта, че границата между Босна и Херцеговина и Сърбия трябва да се коригира, като към сръбската територия ще бъдат включат части, които са жизненоважни за функционирането на транспортната инфраструктура на страната, визирайки частта от линията Белград-Бар, която при Щръпци влиза на босненска територия.
„Готови сме да направим това. Тук онези от Сараево нямат работа. Ако Република Сръбска приеме това, те трябва да го ратифицират“, категоричен бе Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу притока на мигранти - 23 април 2018 година
Френски крайнодесни активисти блокираха планински проход в знак на протест срещу...

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.