НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:24

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: В Карлово ще отдадат почит към Васил Левски със засаждане на „Гората на Апостола”

Пловдив: В Карлово ще отдадат почит към Васил Левски със засаждане на „Гората на Апостола”

21 Ноември 2017 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Карлово. В Карлово за пореден път ще отдадат почит към Васил Левски - със засаждане на „Гората на Апостола”. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус”-Пловдив ас. д-р Боян Аспарухов, от Университета по библиотекознание и информационни технологии, съорганизатор на инициативата на Община Карлово, Националния музей Васил Левски и Държавното горско стопанство в Карлово. Тържественият ритуал за засаждане на дръвчета в Гората на Апостола ще започне утре – 22 ноември, от 10.30 часа.
По късно, от 13.30 часа, в Националния музей „Васил Левски“ студентите и докторантите от Университета по библиотекознание и информационни технологии ще представят свои разработки за Апостола на Свободата, актуални оценки за делото на Васил Левски в социалните мрежи и средствата за масово осведомяване. „По този начин се опитваме да задействаме елементи от националната културна памет по време на юбилеите, за вникнем по-дълбоко в паметта”, каза Аспарухов и допълни, е целта е също да се съберат повече сведения и информация като се въвличат студентите в тези техни първи стъпки в научни разработки.
По време на Кръглата маса ще бъдат представени малко известна документация от живота и дейността на Апостола и устни сведения и разкази за Васил Левски, които не са публикувани до този момент.
„Засаждането на "Гората на Апостола" е едно събитие, за което се говори отдавна. Идеята е възникнала преди 30 години, но по неизвестни причини не е била осъществена досега”, посочи още Боян Аспарухов. „Сега ние сме поели тази инициатива”, добави той. По думите на Аспарухов събитието е и символично, тъй като залесяването представлява създаване на живот.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2018 г.
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.