НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Хасан Тахиров, БНАПШ: Отглеждането на шафран е една от алтернативите за демографската криза и обезлюдяването

Хасан Тахиров, БНАПШ: Отглеждането на шафран е една от алтернативите за демографската криза и обезлюдяването

19 Ноември 2017 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Една от алтернативите за демографската криза и за обезлюдяването е отглеждането на шафран. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти (БНАПШШП). „Много от хората от големите градове, в пенсионна възраст, казват, че искат да живеят сред природата и имат наследствени имоти, обаче трябва да имаме поминък там. И младежи много се интересуват от живота сред природата и създаването на семейство. Хората вече са изморени от големите градове“, коментира той. „В региона на Родопите има голяма обработваема площ, но освен европейските проекти, друго нищо не може да се инвестира. Теренът и географското положение са много интересни и трябва да имаме средства“, обясни Хасан Тахиров. „Големите инвестиции се правят около големите пътища и градове. Обаче в Родопите възможност да може да се инвестира е шафранът“, допълни той. „Има и друга култура, която се казва амарант. В последно време Южна Америка дава голямо предимство на това растение“, посочи председателят на асоциацията и допълни, че амарантът е като цвете, може да се развива и много бедни почви и в него няма глутен. „Унгария и Китай му дават голямо предимство, защото много се търси и цената е добра. В него няма глутен и могат да се правят детски храни и бисквити, най-различни лекарства и чайове“, поясни Хасан Тахиров. „Има условия да се отглежда и в България. От 3-4 години се опитваме и расте идеално“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Тахиров, БНАПШ: В България се развива най-качественият шафран на световно ниво

Хасан Тахиров, БНАПШ: В България се развива най-качественият шафран на световно ниво

19 Ноември 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Направихме лабораторен анализ, който показа, че в България се развива най-качественият шафран на световно ниво. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти (БНАПШШП). „С жена ми решихме да опитаме как ще вирее шафранът в България. Доставихме първите луковици от Русия и Иран. Първите 4 години сами пробвахме как ще расте, експериментирахме на държавни опитни полета във Враца, Русе, Пловдив, Бял извор, Кърджали“, обясни той. „След това дадохме луковици на 40-50 села в Кърджалийска област, за да видим как ще се развие, тъй като има различно почвено съдържание в региона“, посочи Хасан Тахиров и допълни, че шафранът вирее идеално навсякъде. „Бях в министерството на земеделието, в различни институции за семеизпитване като Института по земеделие със световноизвестния професор по земеделие Атанас Атанасов. С тяхна подкрепа и с помощта на медиите успяхме да стигнем до хората. Да им покажем, че отглеждането на шафран има бъдеще и наистина е много доходно“, заяви той. „Бързата възвръщаемост е най-важното. С едни луковици се започва от началото на юли до края на септември. През октомври започваш да получаваш обратно инвестицията си. При нашите климатични условия всяка развита луковица се умножава на от 6-8 до 15 броя“, каза още председателят на асоциацията.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.