НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

The Sarajevo Times: Властите в Белград не желаят обединение с Република Сръбска

22 Ноември 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Белград. От кабинета на сръбския държавен глава Александър Вучич бе отбелязано, че властите в Сърбия не искат обединение с Република Сръбска, съобщава електронното издание The Sarajevo Times.
Съответният коментар от кабинета на Вучич бе направен във връзка с изявлението на президента на Република Сръбска Милорад Додик, който в интервю за „Дойче Веле“ изложи собствената си визия за картата на Западните Балкани. А тя предвижда Република Сръбска и северната част на Косово да влязат в състава на Сърбия.
Белград остава единствената пречка за отцепването на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Това подчерта и самият Додик, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Република Сръбска не планира референдум за обединение със Сърбия

Милорад Додик: Република Сръбска не планира референдум за обединение със Сърбия

22 Ноември 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Провеждането на референдум за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина не е в дневния ред на властите в Баня Лука. В настоящия момент няма условия за провеждането на подобен плебисцит. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик в интервю за „Дойче Веле“, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“.
„Не сме авантюристи, както мнозина си мислят. Разбирам, че за да се постигне това (референдум), трябва да бъде създадена политическа рамка и политическа среда“, подчерта Додик.
Той обаче прогнозира, че в бъдеще Сърбия и сръбската общност в Босна и Херцеговина ще се обединят, а Косово ще бъде разделено, като северната част на най-младата държава на Балканския полуостров бъде присъединена към Сърбия. Запитан дали опитите на Република Сръбска да се отделят от Босна и Херцеговина ще предизвикат война, Додик отбеляза, че републиката има редица силни и мотивирани полицейски служители, готови да реагират със сила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

Белград обеща отговор на изявленията на Бакир Изетбегович (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Медийните изяви от последните дни на Бакир Изетбегович отново разбуниха духовете на Балканите и станаха причина за рязкото изостряне на тона между Белград и Сараево. А причината – спорното изявление на босненския политик по отношение на Косово. В интервю за „Дойче веле“ членът на председателството на Босна и Херцеговина заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров, като същевременно подчерта категорично, че няма да допусне отцепването на Република Сръбска от състава на държавата. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция в Сърбия и поставиха началото на нова серия от политически игри между Белград и Сараево.
„Някои мислят, че Сърбия не е достатъчно прегазена и унизена, и че само ако е прегазена и унизена може да бъде добра“, заяви в сряда държавният глава на Сърбия Александър Вучич във връзка с позицията на Бекир Изетбегович за признаването на Косово. Същевременно той предупреди, че изявленията на босненския политк ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона.
„Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. В заключение Вучич бе категоричен, че Белград няма да остави без отговор изявленията на босненския политик. Официалната позиция на сръбските власти ще бъде обявена до няколко дни, след като в Белград бъдат проведени консултации.
Някои експерти побързаха да коментират, че сръбските медии са интерпретирали погрешно частта от интервюто, в която Изетбегович обсъжда въпроса за Косово.
Политическият анализатор от Сараево Алмир Терзич изрази увереност, че властите в Сърбия се нуждаят от „екстремна ситуация". „Изказвайки мнението си за Косово, членът на председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович не каза нищо ново. Проблемът е, че неговото изявление в медиите в Сърбия е погрешно тълкувано. Длъжностни лица в Белград свикаха Съвета за национална сигурност, сякаш това бе въоръжена атака срещу Сърбия, и такава реакция не бе случайна. Сърбия бе замесена в скорошни събития в Македония и Черна гора. Очевидно е, че правителството в Белград не се отказва от налагането си като основен играч на Балканите", твърди Терзич.
В действителност, още през септември в Сараево дадоха индикация, че се обмисля признаването на косовската независимост, след като министър-председателят на младата балканска държава Рамуш Харадинай призова Босна и Херцеговина да промени позицията си. Още тогава Милорад Додик увери, че без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може и няма да признае независимостта на Косово.

Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

Милорад Додик и Бакир Изетбегович имат различни визии за бъдещето на Босна и Херцеговина (ОБЗОР)

15 Ноември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Сараево. Медийните изяви от последните дни на президента на Република Сръбска Милорад Додик и Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, показаха по категоричен начин, че двамата политици имат различни визии за бъдещето на страната.
Преди броени дни пред изданието „Вечерне новости“ Додик призна: „Мечтая и вярвам, че някой ден Република Сръбска ще бъде отделна държава. Дали това ще е след пет, 10 или 15 г., няма никакво значение. Босна и Херцеговина е нестабилна държава и ако днес Република Сърбия реши да се отдели, няма да има никакъв проблем да фукционира като отделна държава. Ако мога още утре да обявя независима Република Сръбска, без при това да пада нито една глава, бих го направил. Моята цел е да направя това с политически средства“.
Последваха и други коментари. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, но продължава да съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik („Въпросник") на РТС („Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Говорейки пред сръбската държавна телевизия Додик подчерта, че босненските сърби са били принудени да приемат Дейтънското споразумение, въпреки че никога не са искали да живеят в държавата Босна и Херцеговина.
„Тази държава продължава да съществува благодарение на намесата на международната общност, която вече губи силата си и не е същата като преди пет или 10 г.", заяви Додик.
Съгласно думите му, в Република Сръбска са налице всички елементи, които гарантират функционирането й като отделна държава. „Има територия, народ, който иска държава, изпълнителна власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим. Ние просто си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може да функционира“, заключи Додик.

Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви на свой ред Бакир Изетбегович в интервю за „Дойче Веле“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Той изрази увереност, че страната, която представлява, се основава на „Дейтънското мирно споразумение, историята, конституцията, както и интересите на балканските страни, включително и на Сърбия".

Най-спорното изявление на Изетбегович обаче по отношение на Косово. Босненският политик заяви, че Сараево обмисля признаването на независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров. Очаквано, думите му предизвикаха остра реакция както в Белград, така и в Баня Лука.
Изявленията на Бакир Изетбегович ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич. „Това интервю усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага, ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима“. Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик след провеждането на необходимите консултации.
Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, отбеляза по-рано тази седмица белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград. Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

Александър Вучич: Ако кажа, че Република Сръбска трябва да бъде независима, ще свърша пред Трибунала в Хага

15 Ноември 2017 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Изявленията на Бакир Изетбегович, член на председателството на Босна и Херцеговина, съгласно които управляващите в Сараево ще признаят независимостта на Косово, ще имат дългосрочни политически и правни последици в региона. Това предупреди държавният глава на Сърбия Александър Вучич, пише скопското електронно издание „Локално“, като се позовава на белградските медии.
„Това интервю (на Изетбегович за „Дойче веле“) усложнява много неща в региона“, заяви Вучич пред репортери, като същевременно изрази увереност, че „ще свърша пред Трибунала в Хага“, ако каже, че Република Сръбска трябва да бъде призната за независима.
Сръбският президент допълни, че Белград ще излезе с официален отговор на изявленията на босненският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

Kurir (Сърбия): Депутатите на Република Сръбска блокираха парламента в Сараево заради изявленията на Бакир Изетбегович

15 Ноември 2017 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Сараево. Депутатите от партиите „Съюз на независимите социалдемократи“ (СНСД) и Сръбската демократическа партия (СДП) не присъстваха на заседанието на парламента в Сараево в знак на протест срещу изявленията на босненския член на председателството Бакир Изетбегович, съобщава белградското електронно издание Kurir. Поради отсъствието на депутатите на двете партии, които са от Република Сръбска, сесията бе отложена.
„В момента имаме кворум за работа, но не и за вземане на решения, и отлагаме сесията до по-нататъшно известие", заяви председателят на органа Боряна Кришто. Заместник-председателят на Камарата на представителите Младен Босич заяви, че парламентарната сесия няма да се проведе, тъй като в сегашната политическа среда няма атмосфера за нормална работа.
До изостряне на напрежението в Сараево се стигна след изказвания на Бакир Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

Милорад Додик: Чудовището Босна и Херцеговина не може да съществува повече

15 Ноември 2017 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Босна и Херцеговина е невъзможна държава, която съществува благодарение на натиска на международната общност. Това заяви в интервю за предаването Upitnik ("Въпросник") на RTS ("Радио-телевизия Сърбия") президентът на Република Сръбска Милорад Додик.
Додик твърди, че Босна и Херцеговина "няма да признае независимостта на Косово", тъй като Бакир Изетбегович, който е привърженик на подобно признаване е "само един от тримата съпредседатели и е доказал, че е неприятел на Сърбия".
Според него "Република Сръбска има всички елементи, за да може да функционира като самостоятелна държава. Има територия, има народ, който иска държава, своя власт и добри регионални отношения. Най-добре е с бошняците да се разделим, защото само си губим времето заедно. Чудовището Босна и Херцеговина не може повече да съществува".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

Даниел Сървър, анализатор от Университета „Джонс Хопкинс”: Бакир Изетбегович е също толкова непоследователен, колкото е и Милорад Додик

14 Ноември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Белград. Според професора от Университета „Джонс Хопкинс“ и експерт по Балканите Даниел Сървър Бакир Изетбегович, босненският член на председателството на Босна и Херцеговина, е също толкова непоследователен, колкото и Милорад Додик, президент на Република Сръбска, отбелязва белградското електронно издание Blic.
Съответните коментари експертът направи по повод изявленията на Изетбегович, съгласно които Босна и Херцеговина ще признае независимостта на Косово. „Изетбегович е не по-малко непоследователен от Милорад Додик, който призова за провеждането на референдум за независимост в Република Сръбска, но се противопостави на признаването на независимостта на Косово“, коментира професорът пред медиите в Белград.
Сървър обаче е категоричен: между Косово и Република Сръбска не може да се търси аналогия. „Тяхната история, правен статут и международни отношения са различни“, подчерта експертът.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

Бакир Изетбегович: Ако Република Сръбска обяви независимост, ще изгуби – надявам се, не военно

13 Ноември 2017 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Сараево. Ако Република Сръбска обяви независимост, тя ще изгуби – надявам се, политически, а не военно. Това заяви в интервю за „Дойче Веле“ Бакир Изетбегович, член председателството на Босна и Херцеговина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Това не е страната, която биха искали и за която се застъпваше баща ми, и каквато заслужават гражданите на Босна и Херцеговина“, коментира Изетбегович по повод ситуацията в страната. Босненският политик изрази увереност, че тя се развива в правилната посока, но това се случва твърде бавно.
Запитан какво ще направи, ако Република Сръбска тръгне по пътя на Каталуния и обяви независимост, Изетбегович отговори: „Ще направя това, което биха сторили всички патриоти в тази страна - ще защитавам постигнатото с борба в периода между 1992-1995 г. и Дейтънското мирно споразумение".
По повод сценария за отцепване на Република Сръбска от страната, Изетбегович изрази увереност, че по-голямата част от гражданите ще се застъпят за териториалната цялост на Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

Милорад Додик: Сърбия и Република Сръбска са едно цяло, границата е формалност

9 Ноември 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Сърбия и Република Сръбска са едно цяло и затова изобщо не е от значение къде ще бъде прокарана формалната граница. Това заяви президентът на Република Сръбска Милорад Додик, отбелязва скопското електронно издание „Локално“.
„В нашето подсъзнание не признаваме границата, въпреки че официално съществува в международен правен смисъл“, подчерта Додик в рамките на събитие в Невесине.
Изявлението на Додик е във връзка с по-рано разпространената информация, съгласно която до края на годината ще бъде определена границата между Сърбия и Босна и Херцеговина в участъка на Република Сръбска.
Додик подчерта, че границата между Босна и Херцеговина и Сърбия трябва да се коригира, като към сръбската територия ще бъдат включат части, които са жизненоважни за функционирането на транспортната инфраструктура на страната, визирайки частта от линията Белград-Бар, която при Щръпци влиза на босненска територия.
„Готови сме да направим това. Тук онези от Сараево нямат работа. Ако Република Сръбска приеме това, те трябва да го ратифицират“, категоричен бе Додик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Подарените на Сърбия шест руски МиГ-ове ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г.

„Политика“ (Сърбия): Подарените на Сърбия шест руски МиГ-ове ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г.

7 Ноември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Шестте МиГ-29, които Русия подари на Сърбия, ще бъдат приведени в оперативна готовност през 2018 г., когато ще бъде завършена модернизацията им – предимно на навигационното и комуникационно им оборудване, което трябва да отговаря на международните стандарти, съобщава електронното издание „Политика“.
Един от шестте изтребители е прехвърлен за ремонт в оторизиран сервиз в Руската федерация, докато останалите пет машини ще бъдат модернизирани в Сърбия. Работите по сглобяване на въздухоплавателни средства и подготовката за модернизацията им е започната от руски експерти, упълномощени от производителя на самолети. Ремонтните дейности ще бъдат извършени на военното летище „Батайница“ и в тях ще се включат около 40 сръбски експерти, които ще работят съвместно с руските си колеги.
След завършване на ремонтните дейности всички машини ще разполагат с унифицирано оборудване и производителност, позволяващи тяхното използване в съответствие с международните стандарти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Правда"(Сърбия): Първи удар: Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война

"Правда"(Сърбия): Първи удар: Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война

3 Ноември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Руските "Ан-26" са спасение за сръбската армия и в мир, и при война, пише във водеща статия сръбският "Правда". Вестникът отбелязва, че "е напълно погрешно мисленето за важността на бойната авиация в сравнение с транспортирането на войските, тъй като руските "Ан-26" ще позволят бързо прехвърляне на военнослужещи и техника от Белград в Ниш или на което и да е друго място, като същевременно самолетът може да бъде използван при природни бедствия, пожари, наводнения или за хуманитарни операции."
Според Давор Лукач от агенция "Фонет", който от години се занимава с проблемите на сигурността, фактът, че двата транспортни самолета идват директно от руската армия показва, че те са напълно изправни и се намират в летателен режим и е достатъчно сръбската армия да разполага с добре подготвени пилоти, за да бъдат приети на въоръжение.
"Правда" пише, че сръбската армия разполага с още един "Ан-26", произведен през 1976 г., който въпреки че не е изразходвал напълно летателния си ресурс трябва да бъде ремонтиран.
Както Агенция "Фокус" съобщи Русия възнамерява да подари на Сърбия два транспортни самолета "Ан-26" за нуждите на въздушнодесантните войски, като доставката ще бъде извършена през следващите девет месеца.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сръбският външен министър отхвърли призива на САЩ да се избира между Русия и Запада

Reuters: Сръбският външен министър отхвърли призива на САЩ да се избира между Русия и Запада

3 Ноември 2017 | 02:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че страната му иска да поддържа деликатния баланс между Русия и Запада. Така той отхвърли призива на САЩ Белград да избере страна, предава Reuters.
Този месец заместник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийски въпроси Хойт Брайън Йи заяви, че Белград „не може да седи на два стола едновременно“. Думите му предизвикаха остри критики в сръбската столица.
Външният министър Ивица Дачич заяви, че Белград ще запази баланса между Запада, Русия и Китай. „Това, което не искаме е някой да издърпва собствения ни стол изпод нас“, заяви той.
Въпреки, че ЕС е най-големите търговски партньор и инвеститор на Сърбия, Русия контролира петролните и газовите ѝ запаси. Москва също така иска да засили военните си връзки с Белград, дарявайки му наскоро шест изтребителя МиГ-29.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Спутник"(Сърбия): Русия подарява на Сърбия и два самолета "Ан-26"

"Спутник"(Сърбия): Русия подарява на Сърбия и два самолета "Ан-26"

2 Ноември 2017 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Белград. След шестте "МиГ-29", които Русия подари на сръбските ВВС, армията ще получи безвъзмездно и два руски транспортни "Ан-26", предава сръбското издание на руския "Спутник".
Дарението, което ще бъде получено през следващите девет месеца, най-вероятно ще бъде използвано за нуждите на въздушно-десантните войски.
Към момента сръбската армия разполага с три самолета "Ан-26" от по-стара модификация, от които само един е в летателен режим, след като е бил ремонтиран през 2016 г. в Ростов на Дон.
"Спутник" припомня, че през последната година руската военна помощ за Сърбия възлиза на 6 изтребителя"МиГ-29", 30 танка "Т-72 ТС" и 30 бронирани машини "БРДМ - 2М" на обща стойност около 230 млн. евро.
Справка на Агенция "Фокус": Военно-транспортния самолет "Ан-26"е разработен от конструкторското бюро "Антонов" и е въведен в експлоатация през 1968 г. Ан-26 се използва основно за транспортиране на военна техника, за осъществяване на въздушно-десантни операции и за тренировка на парашутисти. Различните модификации на "Ан-26" са приети на въоръжение в армиите на 27 страни.

Превод и редактор: Василена Йорданова
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велимир Илич, председател на „Нова Сърбия“: САЩ поискаха от Белград да признае Косово до 2019 г.

Велимир Илич, председател на „Нова Сърбия“: САЩ поискаха от Белград да признае Косово до 2019 г.

1 Ноември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на неотдавнашното си посещение в Сърбия заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Йи е поискал от властите в Белград да гарантират, че до 1 януари 2019 г. Косово ще стане член на ООН и е уверил, че Вашингтон няма да толерира забавяне. Или казано с други думи – Сърбия да признае независимостта на най-младата държава на Балканския полуостров в този срок. Това твърди Велимир Илич, председател на партията „Нова Сърбия“, предава скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Хойт Брайън Йи поиска да се изпълни писменото обещание, че Косово ще получи място в ООН до 1 януари 2019 г. и подчерта, че САЩ няма да толерират отлагане с нито дори един ден“, подчерта Илич, лидер на партията, която до средата на 2017 г. бе част от управляващата коалиция в Белград.
Илич подчерта обаче, че в нито един момент сръбският президент „не е споменавал, че са му определени условия“, допълвайки, че според него Белград ще изпълни искането.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): В Сърбия започва вътрешният диалог за Косово

„Политика“ (Сърбия): В Сърбия започва вътрешният диалог за Косово

31 Октомври 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вторник, 31 октовмри, в Сърбия ще бъде даден старт на вътрешния диалог за Косово, отбелязва електронното издание „Политика“ .
Членовете на създадената работна група се съгласиха, че вътрешният диалог за бившата сръбска провинция ще се води под формата на кръгли маси, конференции и семинари. Първата среща започва в 11 часа българско време и в нея ще участват присъстват министърът на правосъдието Нела Кубурович и директорът на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич. Така ще бъде даден официален старт на дискусията за Косово, инициирана от президента Александър Вучич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Сърбия: Доставката на МиГ-29 от Русия е най-големият успех на страната в сферата на сигурността

Премиерът на Сърбия: Доставката на МиГ-29 от Русия е най-големият успех на страната в сферата на сигурността

26 Октомври 2017 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Получените от Русия шест изтребителя МиГ-29 са най-големият успех на Сърбия в сферата на сигурността за последните 30 години. Това заяви министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, отговаряйки на въпрос на депутати в парламента на страната, предава ТАСС.
„Най-големият успех в сферата на сигурността е това, че за първи път в последните 30 години получихме толкова много самолети за Военновъздушните сили. В Сърбия бяха доставени шест МиГ-29, а освен това, свършихме много за сръбската армия, като цяло“, заяви премиерът.
Агенция „Фокус“ припомня:
Шест изтребителя МиГ-29 пристигнаха в Сърбия на партии по два самолета, в периода между 2 и 4 октомври. В момента предстои модернизация на самолетите, която ще бъде осъществена на три етапа и ще струва на балканската страна от 180 до 230 милиона евро.
Освен самолетите МиГ-29, Русия ще предостави на Сърбия безплатно и 30 танка Т-72, както и разузнавателна военна техника.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският министър на отбраната заяви, че Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест МиГ-29

ТАСС: Руският министър на отбраната заяви, че Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест МиГ-29

20 Октомври 2017 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Русия е изпълнила обещанието си да подари на Сърбия шест изтребителя МиГ-29 за 73-ата годишнина от освобождението на Белград от, както той ги нарече, немско-фашистките окупатори, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, по време на срещата със сръбския си колега Александър Вулин в Белград, където е на посещение, предава ТАСС.
„През август, когато бяхте в Москва, ви обещах, че за този празник самолетите ще бъдат в Белград и самолетите са в Белград. Уверен съм, че те ще послужат като надежден щит и гарант на независимостта и сигурността на Сърбия“, каза Шойгу.
Агенция „Фокус“ припомня, че шест изтребителя МиГ-29 от руските Военно-космически сили бяха подарени на Сърбия по решение на президента Владимир Путин.
Освен това, Шойгу отбеляза, че Русия и Сърбия имат големи планове във военното и военно-техническото сътрудничество. „В съответствие с решенията на президентите на Русия и Сърбия, ние имаме голяма програма за военно и военно-техническо сътрудничество“, каза той, предлагайки на Вулин да обсъдят по-нататъшните планове за взаимодействие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия: Изтребителите МиГ-29 ще послужат за независимостта и сигурността на Сърбия

Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия: Изтребителите МиГ-29 ще послужат за независимостта и сигурността на Сърбия

20 Октомври 2017 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че изтребителите МиГ-20 доставени от Русия в Сърбия, ще послужат за надежден щит и гарант за независимостта и сигурността на страната, предаде РИА Новости.
В петък, по време на срещата си със своя сръбски колега Александър Вулин, Шойгу отбеляза, че Русия е изпълнила своето обещание да достави самолетите в Сърбия до 20 октомври – 73-та годишнина от освобождаването на Белград от германска окупация през Втората световна война.
„През август обещах, че по време на празника, самолетите ще бъдат в Белград. Уверен съм, че те ще послужат като надежден щит и гарант за независимостта и сигурността на Сърбия“, заяви Шойгу.
Шест изтребителя МиГ-29 бяха предадени от Русия на Сърбия след решение на президента на Русия Владимир Путин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Федерика Могерини очаква „качествен скок" в нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия

Gazeta Express: Федерика Могерини очаква „качествен скок" в нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия

12 Октомври 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че ЕС, Прищина и Белград работят върху установяването на съдържанието на „новия етап на диалог" през декември, отбелязвайки, че през 2018 г. очаква „качествен скок“ в нормализирането на отношенията между двете съседни страни, пише електронното издание Gazeta Express.
Могерини направи изявлението в рамките на пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич, която бе на посещение в Брюксел. „Обсъдихме [с Бърнабич] диалога, който улеснявам между Белград и Прищина, който - както знаете – навлезе в нова фаза, след като президентът [на Сърбия Александър] Вучич и [президентът на Косово Хашим] Тачи проведоха две или три срещи през последните месеци“, подчерта италианският политик, допълвайки, че очаква позитивното развитие да продължи.
„Това е дългосрочен план и бих могла да очаквам резултати още преди това. Мисля, че и двете страни са решени, имат политически условия у дома, които не са съществували преди това. И виждам много решителност за постигането на резултати ", коментира Могерини.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Поканата за вътрешен диалог за Косово не означава подготовка за признаването му

Ивица Дачич: Поканата за вътрешен диалог за Косово не означава подготовка за признаването му

6 Октомври 2017 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич отхвърли твърденията, че вътрешният диалог за Косово означава подготовка за признаването на независимостта на някогашната южна провинция, или подкрепа за членството й в ООН, пише вестник Srbija Danas.
„Ако някой си мисли, че това е подготовка за приема им в ООН или за признаване на Косово, то нито познава намеренията, нито има политически опит – или просто е злонамерен“, заяви Дачич в гостуване на телевизия RTV. Първият дипломат на Белград поясни, че вътрешният диалог за Косово е иницииран с цел да бъде намерено трайно решение.
Дачич призна, че приемът на Косово в ООН може да се случи и без съгласието на Сърбия, а по повод присъединяването към ЮНЕСКО външният министър припомни, че най-младата държава на Балканите няма необходимата подкрепа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатурата си за присъединяване към ЮНЕСКО

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатурата си за присъединяване към ЮНЕСКО

5 Октомври 2017 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Външното министерство на Косово излезе с официално обяснение, в което обясни причините защо е решило да не кандидатства за членство в ЮНЕСКО и в други международни организации, предаде Gazeta Express.
Според министерството решението да не се кандидатства е било направено в координация с ЕС и със САЩ. „Министерството на външните работи иска да уведоми обществото относно членството на Косово в регионалните, континенталните и световните организации, а именно ООН и агенциите му, които остават приоритет за Косово“, пише в заявлението.
„Косово е член на повече от 60 регионални, континентални и световни организации и всяка процедура за кандидатстване се прави при пълната и близка координация със съюзниците на Косово, а именно САЩ и ЕС“, пише още в заявлението. Според външното министерство „прагматичното отлагане на членството на Косово в Интерпол и в ЮНЕСКО е напълно подкрепено и координирано със САЩ. „МВнР поема ангажимент тези действия да допринесат за засилването на международните позиции на Косово“, сочи институцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик: Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може да признае Косово

Милорад Додик: Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може да признае Косово

30 Септември 2017 | 10:18 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Без съгласието на Република Сръбска Босна и Херцеговина не може и няма да признае независимостта на Косово. Това увери президентът на Република Сръбска Милорад Додик, предава Radio-televizija Srbije (RTS).
Додик бе категоричен, че за Баня Лука „Косово и Метохия“ е южна провинция на Сърбия и тази позиция няма да се промени.
„Мисля, че всички политически фактори в Косово знаят добре това", добави Додик.
Министър-председателят на най-младата държава на Балканския полуостров Рамуш Харадинай по-рано призова Сараево да признае съществуването на Косово като независима държава, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Хашим Тачи поиска от САЩ да се включат директно в диалога Белград-Прищина

А1 On (Македония): Хашим Тачи поиска от САЩ да се включат директно в диалога Белград-Прищина

30 Септември 2017 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Прищина/Вашингтон. В рамките на среща с американския вицепрезидент Майкъл Пенс във Вашингтон, президентът на Косово Хашим Тачи поиска от САЩ да се включат директно в диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения, предава македонският телевизионен канал A1 On.
Съгласно информация, публикувана на официалната страница на косовския държавен глава, преговорите в Белия дом са били фокусирани върху „последната фаза на диалога“.
„Прякото участие на САЩ в нея е от решаващо значение за постигането на окончателно споразумение, приемливо за двете страни“, е подчертал Тачи в рамките на посещението си във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Небойша Стефанович: Оттеглената кандидатура на Косово за членство в Интерпол е дипломатическа победа за Сърбия

Небойша Стефанович: Оттеглената кандидатура на Косово за членство в Интерпол е дипломатическа победа за Сърбия

29 Септември 2017 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Белград. Решението на Прищина да оттегли кандидатурата за членство на Косово в Интерпол е дипломатическа победа за Сърбия. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович, съобщава белградското електронно издание „Политика“.
Стефанович подчерта, че кандидатурата на Косово в международната полицейска организация е оттеглена заради липсата на достатъчна подкрепа от страните в Интерпол – реалност, която е резултат от големите усилия на сръбските дипломати.
„Предприехме огромна дипломатическа дейност. Имахме голяма подкрепа от Китай и Русия. Прищина видя, че няма достатъчно подкрепа и оттегли кандидатурата си. По този начин Сърбия записано дипломатическа победа ", коментира министърът в интерво RTS.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Андрей Ковачев: Сърбия и Косово имат бъдеще в ЕС, нужна е обаче политическа воля за решаване на дългогодишните конфликти

Евродепутатът Андрей Ковачев: Сърбия и Косово имат бъдеще в ЕС, нужна е обаче политическа воля за решаване на дългогодишните конфликти

28 Септември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Сърбия и Косово имат бъдеще в ЕС, нужна е обаче политическа воля за решаване на дългогодишните конфликти. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев относно новия кръг от разговори между Белград и Прищина за постигането на компромис. По думите му ЕС ясно е заявил воля, давайки мотивация за членство в Общността, необходимо е обаче да се видят и ясни действия от страна на Сърбия и Косово. „Много зависи от лидерите на двете страни доколко те ще продължат да задълбочават тази реторика и до кога ще продължават да се провокират един друг. Сега сръбският президент Александър Вучич казва, че Косово не е загубено за Сърбия. Всички тези неща обаче обръщат нещата назад, а не водят до трайно решение. Да, има сърби в Косово и техните права трябва да бъдат гарантирани. Над 100 000 сърби живеят в Косово. Това е ясно. По пътя на преговорите с посредничеството на Федерика Могерини, на ЕС трябва да бъде намерен вариант, в който и Сърбия и Косово да могат да продължат напред с приемането в ЕС. В контекста на приемането в Общността трябва да се гледа и на решаването на конфликта между Белград и Прищина“, каза още евродепутатът.
Андрей Ковачев заяви, че традиционно на Балканите се използва национализмът и страховете на хората за водене на политика. "Правилният път е този на европейската интеграция и превръщане на границите на Общността в символични", каза Ковачев. Евродепутатът добави, че Черна гора е най-подготвена за потенциален член на ЕС и е твърде вероятно в началото на следващия мандат на ЕК през 2020-2021 г. да постигне целта си. "Не така стои въпросът с Косово и Сърбия според него обаче, като е трудно да се направят прогнози", уточни Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Няма окончателно решение за Косово без Сърбия

Александър Вучич: Няма окончателно решение за Косово без Сърбия

27 Септември 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Белград. "Няма никакъв окончателен текст на споразумение между Сърбия и Косово, няма място за Косово в ООН или където и да било другаде, без решението на Сърбия". Това заявява сръбският президент Александър Вучич в интервю за предаването "Въпросник" на сръбската държавна телевизия RTS (Радио-телевизия Сърбия).
Сръбският президент смята, че "Сърбия настоява за компромис с Косово, тъй като иска да живее в бъдещето, а не с проблемите на миналото".
Според Вучич "замразеният конфликт не e решение", но той не смята, "че Косово е загубено за Сърбия, тъй като в него живеят повече от 110 хил. етнически сърби, чиято сигурност и права трябва да се гарантират".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Ивица Дачич: „Косово в ЮНЕСКО? Те ще загубят тази битка“

„МКД“ (Македония): Ивица Дачич: „Косово в ЮНЕСКО? Те ще загубят тази битка“

23 Септември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Косово ще загуби битката, когато става дума за получаване на членство ЮНЕСКО, предаде македонската медия „МКД“.
„Те загубиха на конференцията в Париж, ще загубят сега. И всеки следващия път ", заяви Дачич, коментирайки изявлението на външния министър Бехджет Пацоли, че Прищина е получила достатъчно гласове за членството на Косово в ЮНЕСКО. "Те нямат достатъчно гласове за ЮНЕСКО, Пацоли смята, че всичко може да бъде решено с пари, но това не е точно така“, добави той. Сръбският министър припомни, че тридесет представители на сръбското МВнР през изминалия период са лобирали в чужбина и че няма шансове Косово да получи достатъчен брой гласове.
Дачич също припомни, че Пацоли е бил заедно с президента на Косово Хашим Тачи в Париж на Общото събрание на ЮНЕСКО преди две години, когато са загубили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатура си за членство в Интерпол за тази година

Gazeta Express: Косово се отказа от кандидатура си за членство в Интерпол за тази година

22 Септември 2017 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово съобщи, че се е отказало в четвъртък (21 септември) от молбата си за членство в Интерпол тази година. Министър-председателят Рамуш Харадинай съобщи, че е взел решението да отложи гласуването за членството на Косово в организацията, обяснявайки, че мнозина от членовете ѝ са в полза на присъединяването на страната, но Косово няма достатъчна подкрепа за присъединяване към международната полицейска организация, пише Gazeta Express.
Изпълнителният комитет на Интерпол е решил да включи членството на Косово в дневния ред на общото си събрание, което трябва да се проведе в Пекин в периода между 266 и 29 септември. Но външният министър на Косово Бехджет Пасоли съобщи пред медиите, че държавата не е успяла да убеди две трети от страните членки на Интерпол да подкрепят членството ѝ.
Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. и се бори да бъде признато международно. Въпреки, че е признато от повече от 100 държави по света, страната не е член на ООН, което е предварително условие тя да се присъедини към редица други международни организации.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Хашим Тачи ще ръководи диалога между Прищина и Белград

„Сител“ (Македония): Хашим Тачи ще ръководи диалога между Прищина и Белград

20 Септември 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай няма да води процеса на диалог между Прищина и Белград – той ще бъде поверен на държавния глава Хашим Тачи, предава скопският телевизионен канал „Сител“, като се позовава на информация от вестник „Коха диторе“.
„Премиерът прие решението на президента Хашим Тачи сам да бъде отговорен за този процес“, пише изданието.
Диалогът за нормализиране на отношенията между двете държави стартира през 2011 г. Тогава Тачи заемаше поста на министър-председател на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: Федерика Могерини е провела среща с президентите на Косово и Сърбия

IBNA: Федерика Могерини е провела среща с президентите на Косово и Сърбия

20 Септември 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В рамките на кулоарите на 72-то Общо събрание на ООН Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини се е срещнала с президентите на Косово и Сърбия – Хашим Тачи и Александър Вучич, предава Independent Balkan News Agency.
„Те продължиха дискусиите си относно новата фаза на диалога между Белград и Прищина, договорена от ЕС за пълното нормализиране на отношенията", се казва в изявление за пресата от Брюксел.
„Те също така обсъдиха напредъка, постигнат за изпълнението на споразумението за правосъдната система, което ще влезе в сила на 17 октомври", става ясно още от текста.
На двете срещи, проведени през юли и в края на август в Брюксел, сръбският президент Вучич и президентът на Косово Тачи се споразумяха за нова фаза на разговори по техническите въпроси между двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вalkan Insight: Правителството на Косово осъди новия сръбски филм за културното наследство на страната

Вalkan Insight: Правителството на Косово осъди новия сръбски филм за културното наследство на страната

19 Септември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово осъди новия сръбски филм "Косово - момент в цивилизацията", посветен на културното наследство на страната и го определи като "обиден и омаловажаващ", предава електронното издание Вalkan Insight.
В съобщение, разпространено от кабинета на косовския премиер се заявява, че "прожекцията на филма в сръбския културен център в Париж пред посланиците на страните-членки на ЮНЕСКО има за цел да попречи на усилията на Косово за пълноправно членство в организацията".
Косовската страна оспорва и твърдението на Сърбия, застъпено във филма, че сръбските паметници, църкви и манастири са собственост на сръбската държава.
В същото време, според сръбската православна църква след изтеглянето на сръбските власти от бившата провинция са били изгорени или унищожени 176 църкви и манастири.
Вalkan Insight уточнява, че филмът "Косово - момент в цивилизацията" е реализиран със съдействието на канцеларията за Косово и Метохия към правителството в Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Иса Мустафа прогнозира краткотрайно правителството на Рамуш Харадинай в Косово

"Алсат-М" (Македония): Иса Мустафа прогнозира краткотрайно правителството на Рамуш Харадинай в Косово

18 Септември 2017 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократичния съюз на Косово и досегашен министър-председател Иса Мустафа оцени, че новото правителство на Рамуш Харадинай ще бъде краткотрайно, предаде македонската медия "Алсат-М".
"За съжаление в Косово ръководят създателите на изолацията на страната, затова правителството трябва да бъде краткотрайно", посочи Мустафа на среща с кандидатите за кметове на общините от партията си относно предстоящите местни избори, насрочени за 22 октомври.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On: Правителството в Прищина разкритикува сръбски документален филм за Косово

A1 On: Правителството в Прищина разкритикува сръбски документален филм за Косово

18 Септември 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството в Прищина отправи остри критики към документалния филм „Косово – момент в цивилизацията“, прожектиран в Сръбския културен център в Париж, предава скопският телевизионен канал A1 On. Властите в най-младата държава на Балканския полуостров бяха категорични, че кадрите показват „присвояване на културното и религиозно наследство на Косово и трансформирането им“.
Както се посочва в изявление, правителството в Прищина смята, че филмът е „расистки“ и че е част от „спорната кампания" срещу членството на Косово в ЮНЕСКО. Той представя културното наследство на Косово като сръбско, уверени са в Прищина.
Властите твърдят, че религиозните и културните обекти на Косово са „част от наследството на страната" и не може да се отчуждават, защото принадлежат на „държавата Косово и нейните граждани".
Правителството в Косово заяви, че Сърбия продължава да блокира пътя на Косово към международното признание и членство в международни организации, което е „в противоречие с принципите на добросъседската политика".
Режисьорът на филма Борис Малагурски заяви, че идеята на филма е да покаже застрашеността, но и красотата на сръбското наследство в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Окончателното споразумение между Косово и Сърбия ще бъде гласувано на референдум

Хашим Тачи: Окончателното споразумение между Косово и Сърбия ще бъде гласувано на референдум

1 Септември 2017 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. След неформалната среща в Брюксел държавният глава на Косово Хашим Тачи заяви, че диалогът със Сърбия навлиза в нова фаза и че окончателното споразумение, постигнато между Белград и Прищина, ще бъде гласувано на референдум в страната, съобщава македонското електронно издание МКД.
„Като президент ще предложа да се създадат условия, след като окончателният договор бъде приет от екипа на единството, но и от консултативния екип, в който ще влязат политическите партии, гражданското общество, медиите, религиозните общности, след това гражданите на Косово да се произнесат за него на референдум", увери Тачи.
Косовският лидер сподели, че редица въпроси между Белград и Прищина остават отворени, но по тях не може да се преговаря безкрайно и процесът на диалог трябва веднъж завинаги да бъде финализиран.
„Това е нов рунд от преговорите, заключителен етап на диалога за нормализиране на отношенията и помирението на двете страни и нашите два народа", категоричен бе Тачи.
Президентът на Косово заяви, че „със сигурност Сърбия има свои цели да бъде част от европейското семейство", подчертавайки, че „двете страни могат да вървят напред само със сътрудничество и изграждане на добросъседски отношения“.
„В тази посока ЕС трябва да поеме ролята, която й принадлежи, и да поведе процеса с подкрепата и пряко включване на САЩ".
Косовският президент оцени като голямо постижение споразумението, което бе постигнато в рамките на срещата в Брюксел за съдебната система в северната част на Косово, която от 17 октомври ще започне да действа като част от косовската.
Тачи подчерта, че очаква засилване на срещите на най-високо ниво, както в Брюксел, така и в САЩ, Ню Йорк и други места.
„Имаме подкрепа и очакваме пряко включване на САЩ, тъй като по този начин ще получим гаранции за предприемането на бързи стъпки и решения, които са справедливи, функционални и устойчиви", завърши Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Окончателното споразумение между Белград и Прищина е необходимо за европейската интеграция на двете страни

Хашим Тачи: Окончателното споразумение между Белград и Прищина е необходимо за европейската интеграция на двете страни

31 Август 2017 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В рамките на неофициалната среща в Брюксел, косовският президент Хашим тачи заяви, че диалогът между Белград и Прищина е единствения начин за напредване на двете страни по пътя към членството в Европейския съюз, съобщава електронното издание Novi Magazin.
След разговора си с президента на Сърбия Александър Вучич и върховния представител на ЕС по въпросите за външна политика и сигурност Федерика Могерини, Тачи заяви, че настоящият кръг от диалога е „значителен", и че Брюксел тримата са обсъдили следващите стъпки „в новия етап на диалога за нормализиране на отношенията и помирение".
„И двете страни се нуждаят от окончателно споразумение за засилване на интеграцията им в Европейския съюз", подчерта Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Президентите на Сърбия и Косово пристигат в Брюксел за неформална среща с Федерика Могерини

Kurir (Сърбия): Президентите на Сърбия и Косово пристигат в Брюксел за неформална среща с Федерика Могерини

31 Август 2017 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В четвъртък президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да стартират подготовка за „нова фаза на диалога“ между Белград и Сърбия, припомня белградското издание Kurir.
Двамата лидери ще обсъдят прилагането на споразуменията, постигнати между двете страни в спора до този момент, на неформална среща, на която ще присъства и Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич съобщи, че в Брюксел лидерите на Сърбия и Косово ще обменят мнения относно продължаването на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, като се има предвид споразумението от юли за началото на подготовката на нова фаза на диалога.
„Върховният представител Федерика Могерини ще бъде домакин на неофициална среща между сръбския президент Александър Вучич и косовския президент Хашим Тачи. Лидерите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи ще обменят мнения относно продължаването на диалога за нормализиране на отношенията, като се има предвид споразумението от юли, когато бе договорено началото на подготовката на новата фаза на диалога. Тази работа продължава и срещата им трябва да се разглежда в този контекст“, подчерта Кочиянчич.
Вучич и Тачи проведоха неофициални разговори с Могерини преди повече от месец, а официалният последен кръг на диалога между Белград и Прищина на политическо равнище се състоя в началото на февруари.
„Върховният представител и двамата президенти ще обсъдят изпълнението на споразуменията, постигнати досега в диалога", се казва в съобщение от Европейската комисия.
Междувременно в Сърбия бяха проведени президентски избори, а в Косово – парламентарни, и бе обявено, че диалогът ще продължи на ниво държавни глави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Енвер Ходжай: Косово има необходимия брой гласове за членство в Интерпол и ЮНЕСКО

Енвер Ходжай: Косово има необходимия брой гласове за членство в Интерпол и ЮНЕСКО

30 Август 2017 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. В Прищина все още не е съставено новото правителство, но институциите в най-младата държава на Балканския полуостров влагат сериозни усилия за членството на Косово в международни организации като Интерпол и ЮНЕСКО. Сега министърът на външните работи в оставка Енвер Ходжай твърди, че страната разполага с необходимата подкрепа за приемането на Косово в двете организации, пише македонското електронно издание МКД.
Влизането на Косово в Интерпол вече е включено в дневния ред на Общото събрание, което ще се проведе в края на септември в Китай. Косово не успя да стане член на ЮНЕСКО през 2015 г. и досега в Прищина все още не е взето решение дали заявлението за членство в тази организация ще бъде представено отново. Но косовските лидери са оптимисти относно броя на държавите, които ще им го подкрепят в усилията за достъп до двете организации.
„Като външен министър мога да кажа, че Косово има гласове за ЮНЕСКО и за Интерпол. През последния период имахме интензивни дейности в тази област. Посетих много от държавите в Африка, Южна Азия, Латинска Америка, Европа ... и стана ясно, че събирането на подкрепа за Интерпол и за ЮНЕСКО е приоритет над приоритетите ", подчерта Ходжай.
Според професор Авни Мазрекай подобни твърдения обаче са нереалистични, тъй като никой не може да знае как в крайна сметка членовете на Интерпол и ЮНЕСКО ще гласуват.
"Мненията на други държави по въпросите на външната политика, като приемането на Косово в международни организации са резултат от процеса на вземане на решения в националните държавни структури. Не е логично да се каже, че може да се гарантира, че всяка държава ще гласува за Косово. Това може да се види и в края на гласуването. Но се знае как Косово работеше в последно време и това, че губи твърде много време за предизборната кампания и сформиране на правителство не създава благоприятни условия в международен план", предупреди професорът по европейска интеграция.
Косово се бори за членството в Интерпол и ЮНЕСКО от 2015 г. насам. Най-сериозният проблем за достъпа на страната в тези международни организации е лобирането срещу независимостта на Косово от страна на Сърбия и Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич за албанска медия: Не мисля, че Сърбия ще признае Косово

Ана Бърнабич за албанска медия: Не мисля, че Сърбия ще признае Косово

28 Август 2017 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви за албанския телевизионен канал Ora News, че Белград няма да признае независимостта на Косово, допълвайки, че е в ход диалог за нормализиране на двустранните отношения, съобщава македонското електронно издание „Стандард“.
"Не мисля, че Белград ще признае Косово, но има инициатива за диалог за подобряване на отношенията", отбеляза Брънбич.
Ръководителят на сръбското правителство подчерта, че работата трябва да бъде насочена към нормализиране на двустранните отношения и продължаване на изпълнението на споразумението от Брюксел.
„Сърбия е направила много за изпълнение на задълженията по този договор, същото трябва да направи и Прищина, особено като става дума за текста, който се отнася до сръбските общини в Косово", заяви Бърнабич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Александър Вучич и Хашим Тачи стартират в Брюксел „нова фаза на диалога“ между Белград и Прищина

B92 (Сърбия): Александър Вучич и Хашим Тачи стартират в Брюксел „нова фаза на диалога“ между Белград и Прищина

28 Август 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Белград/Брюксел. В четвъртък президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат в Брюксел, за да стартират „нова фаза на диалога“ между Белград и Сърбия, предава радио B92.
Двамата лидери ще обсъдят прилагането на споразуменията, постигнати между двете страни в спора до този момент, на специална среща, на която ще присъства и Федерика Могерини - Върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
Вучич и Тачи провоха неофициални разговори с Могерини преди повече от месец, а официалният последен кръг на диалога между Белград и Прищина на политическо равнище се състоя в началото на февруари.
„Върховният представител и двамата президенти ще обсъдят изпълнението на споразуменията, постигнати досега в диалога", се казва в съобщение от Европейската комисия.
Междувременно в Сърбия бяха проведени президентски избори, а в Косово – парламентарни, и бе обявено, че диалогът ще продължи на ниво държавни глави.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Александър Вулин припомни на Скопие сръбската позиция за членството на Косово в международни организации

"Алсат-М" (Македония): Александър Вулин припомни на Скопие сръбската позиция за членството на Косово в международни организации

28 Август 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Властите в Македония трябва да знаят, че за нас е много важно Косово да не стане член на ЮНЕСКО и Интерпол. Това заяви министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Македония и всички други страни трябва да знаят, че въпросът за членството на Косово в ЮНЕСКО и Интерпол е от голямо значение за нас и че вярваме, че Косово не трябва и не може да бъде част от тези организации. Всички страни, които знаят това, ще разберат, че нашите отношения ще се основават до голяма степен на това“, подчерта Вулин, допълвайки, че „ние трябва да се грижим за нашите интереси.
Сръбският военен министър отбеляза, че Белград никога не е създавал пречки за това всеки да води самостоятелно собствената си страна, защото самите управлявщи в страната на свой ред не позволява на другите да вземат решения от тяхно име.
„Ето така трябва да работят представителите на властите в Македония, но те трябва да знаят, че е важно за нас Косово да не принадлежи към ЮНЕСКО и Интерпол“, заключи Вулин.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“ : Сърбия и Македония бързо приключиха дипломатическата война помежду си

„Коммерсант“ : Сърбия и Македония бързо приключиха дипломатическата война помежду си

28 Август 2017 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Властите на Сърбия и на Македония обявиха края на сериозна дипломатическа криза, разразила се след решението на Белград да отзове целия състав на посолството си в Скопие. Сръбският министър-председател Ана Брнабич увели, че Македония няма да гласува за членството на Косово в ЮНЕСКО– именно това се смята за причина за сръбския демарш, предаде „Коммерсант“.
За прекратяването на дипломатическата война със Сърбия обяви македонският министър-председател Зоран Заев със сръбския си колега в рамките на състоялата се в Дуръс среща между министър-председателите от Западните Балкани. По-рано сръбският президент Александър Вучич съобщи, че сръбските дипломати ще се върнат в Скопие.
Дипломатическата криза между двете страни избухна преди седмица, когато Сърбия предприе почти безпрецедентна стъпка срещу съседа си, привиквайки целия състав на посолството си. След това Александър Вучич обясни, че решението е заради "установена шпионаж срещу Сърбия." Въпреки това, според запознати източници, основната причина за демарша на Белград е готовността на Македония да подкрепи приемането на Косово към ЮНЕСКО.
Фактът, че това е една от причините за отзоваването на дипломатите, потвърди и Ана Брнабич. Тя заяви че Македония ще се въздържи от допускането на Косово в ЮНЕСКО.
Помирението между Сърбия и Македония бе незабавно приветствано от Европейския съюз. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази задоволството си, че кризата в отношенията между Белград и Скопие е решена "много скоро", и че "не изисква намесата на Брюксел."

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбският министър на отбраната: „Властите в Македония трябва да знаят, че за нас е много важно Косово да не стане член на ЮНЕСКО и Интерпол“

Сръбският министър на отбраната: „Властите в Македония трябва да знаят, че за нас е много важно Косово да не стане член на ЮНЕСКО и Интерпол“

27 Август 2017 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Властите в Македония могат да водят собствена политика в страната си, но трябва да знаят, че за Сърбия е много важно Косово да не стане член на ЮНЕСКО и Интерпол, каза сръбският министър на отбраната Александър Вулин, цитиран от македонския телевизионен канал „Алсат-М“.
„И Македония, и всички други страни трябва да знаят, че искането за членство на Косово в ЮНЕСКО и Интерпол е от голямо значение за нас. Ние смятаме, че Косово не смее и не може да бъде част от тези организации. Всички страни, които знаят това, ще разберат, че и нашите отношения в голяма степен ще се отнасят до това“, заяви сръбският министър Вулин.
Той посочи, че Сърбия не поставя пречки на другите да решават за страните си, но и тя не позволява други да вземат решения от нейно име.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

24 Вести (Македония): Сръбският премиер настоя, че Македония не трябва да признава Косово, докато български евродепутат заяви, че Сърбия е опитала да организира преврат в Скопие

24 Вести (Македония): Сръбският премиер настоя, че Македония не трябва да признава Косово, докато български евродепутат заяви, че Сърбия е опитала да организира преврат в Скопие

27 Август 2017 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония трябва да уважи договора си със Сърбия и да се въздържи от гласуване на приемането на Косово в ЮНЕСКО, заяви сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от македонската медия „24 Вести“.
Изявлението й идва след вчерашните срещи по време на срещата на премиерите от Западните Балкани в Драч. На въпрос дали Зоран Заев е избегнал да отговори за Косово, Бърнабич каза, че вече има договор, който трябва да се спази.
„Чух какво каза. Каза, че вероятно тази година това въобще няма да е тема на дневен ред. Че ще видим за идната година. Въобще не бих влизала в спекулации дали тази година това ще бъде тема или не. Важно е, ако това влезе в дневния ред, да се придържаме към договорите си. Както тази година, така и другата. Във всеки случай мисля, че ще продължим този разговор“, заяви сръбският премиер.
Дипломатическият скандал между Македония и Сърбия доби нови измерения, откакто македонската прокуратура разшири разследването за събитията от т.нар. „кървав четвъртък“, когато сръбският разузнавач Горан Живалиевич нахлу в македонския парламент заедно с протестиращите от ВМРО-ДПМНЕ. Българският евродепутат Ангел Джамбазки заяви, че това е неуспешен опит за преврат от страна на Сърбия.
„Безспорно Македония е много важна тема за нас. Защо Сърбия постъпва така.Разкрити са в опит за преврат. Искаха да направят преврат. Водещи офицери от сръбското разузнаване бяха начело на нападението в парламента на Македония. Превратът, който искаха да извършат бе против интересите на Македония. С това искаха да се нахвърлят и върху договора за добросъседство между България и Македония“, заяви българският евродепутат.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“: Бекир Изетбегович иска от Хърватия излаз на море

„Нова Македония“: Бекир Изетбегович иска от Хърватия излаз на море

27 Август 2017 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Дуръс. Босненският член на председателството на Босна и Херцеговина Бекир Изетбегович призова Хърватия да не игнорира правото на достъп до открито море и да разреши въпроса за морската граница, както и да върне съоръженията, собственост на Босна и Херцеговина, предаде македонската медия “Нова Македония“.
„ Босна и Херцеговина разбира интересите на Хърватия за изграждането на моста „Пелешац“, но очакваме тя да към нас като цивилизован и добронамерен съсед“, заяви Изетбегович.
Той подчерта, че институциите на Босна и Херцеговина имат едно, ясно и обвързващо отношение по отношение на изграждането на моста. Те бяха помолени да изпратят протестна нота до Хърватия и да поискат всички дейности по изграждането на моста да бъдат прекратени, докато не бъде постигнато споразумение, приемливо и за двете страни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ : Еди Рама определи срещата на високо равнище в Дуръс като  „Добър ден за региона и за Албания“

„Макфакс“ : Еди Рама определи срещата на високо равнище в Дуръс като „Добър ден за региона и за Албания“

27 Август 2017 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Дуръс. Албанският министър-председател Еди Рама приветства провелата се в Дуръс неформална среща на високо равнище на министър-председателите на страните от Западните Балкани, на която той бе домакин. Според него тя е била „добър ден за региона и за Албания“, предаде македонската медия „Макфакс“.
"Ще се движим по-бързо и когато става въпрос за регионалното сътрудничество и европейската интеграция", написа Рама в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. .
Участници в срещата бяха министър-председателите на страните от Западните Балкани: Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и председателят на председателството на Босна и Херцеговина, както и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Според словенския министър-председател „загубата на Балканите би била загуба за единството на Европа“

„Нова ТВ“ (Македония): Според словенския министър-председател „загубата на Балканите би била загуба за единството на Европа“

26 Август 2017 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Дуръс. Словенският министър-председател Миро Церар предупреди, че ако страните от Западните Балкани не бъдат приети в ЕС, това „ще бъде голям удар за европейското единство", предаде македонската медия „Нова ТВ“.
Словения остава сред най-ярките привърженици за по-нататъшното разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани.
Церар, чиято страна се присъедини към еврозоната през 2007 г., отбеляза, че първите предложения за потенциален общ бюджет и министър на финансите на страните, които използват общата валута ", трябва да бъдат внимателно разгледани".

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Македония ще продължи конструктивната си роля в региона

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев заяви, че Македония ще продължи конструктивната си роля в региона

26 Август 2017 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Дуръс. Министър-председателите на страните от Западните Балкани: Македония, Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и председателят на председателството на БиХ, както и еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан по време на срещата на високо равнище в Дуръс договориха конкретни стъпки за изпълнението на плана за действие за Регионалната икономическа зона, която беше договорена на срещата на високо равнище в Триест. Ще се въведе редовна система за мониторинг на прилагането на плана, предаде македонската медия „Макфакс“.
„Правителствата трябва да работят в интерес на гражданите. С улеснения на сътрудничеството в икономически план ще има конкретни резултати, както за гражданите и фирмите в нашите страни, така и в регионалното сътрудничество, а с това ще насърчаваме и евроатлантическата интеграция. Македония продължава с конструктивната роля в тези процеси“, заяви македонският министър-председател Зоран Заев в заключителната реч на срещата.
Неформалната среща на министър-председателите от Западните Балкани с еврокомисаря се проведе по инициатива на министър-председателя на Албания Еди Рама. Срещата премина в конструктивна атмосфера

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че Македония ще бъде неутрална по въпроса за членството на Косово в ЮНЕСКО

Нова ТВ (Македония): Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че Македония ще бъде неутрална по въпроса за членството на Косово в ЮНЕСКО

26 Август 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Драч. Сръбският премиер Ана Бърнабич покани македонския си колега Зоран Заев на посещение в Сърбия през ноември тази година, предава македонският информационен канал Нова.
„Ще използваме посещението му да сключим договор за съвместно заседание на двете правителства“, заяви тя.
На днешната среща на премиерите от Западните Балкани, която се провежда в Драч, Зоран Заев и Ана Бърнабич съобщиха, че Македония ще бъде въздържана относно въпроса с членството на Косово в ЮНЕСКО.
„Македония ще остане на същата линия и ще бъде неутрална, ако се гласи влизането на Косово в Юнеско“, заяви сръбският премиер.
Тя добави, че приятелството на Сърбия е много важно за Македония.
Според нея, това ще бъде „ясен сигнал за по-голямото приятелство и силни връзки със Сърбия“на Македония.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Премахване на надписа
Премахване на надписа "Александър Велики" от международното летище в Скопие. 24 ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.