НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:55

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„ТВ 21“ (Македония): Албания призна българското малцинство в страната под заплахата на София за вето в преговорите за присъединяване към ЕС

„ТВ 21“ (Македония): Албания призна българското малцинство в страната под заплахата на София за вето в преговорите за присъединяване към ЕС

6 Януари 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София/Тирана. Албания призна съществуването на българско малцинство на територията й, а причината за решението, взето в последния момент, е заплахата на София да наложи вето на присъединяването на Тирана към клуба на Брюксел. Това заяви Васил Стерьовски, лидер на партията „Македонски алианс за европейска интеграция“ в Албания, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Съгласно думите на Стерьовски, България „търси българи там, където живеят македонци“.
„Ние, като македонска общност, не сме против признаването на българско или друго малцинство, но ние сме против факта, че става дума за една и съща територия, за едни и същи хора, ние сме македонци. Българите търсят българи там, където живеят македонци, в Гора, Преспа, Голо Бърдо. Така че следващата стъпка на българската политика ще бъде отричане на македонското малцинство и признаване само на българско малцинство в тези територии в Албания", подчерта Стерьовски, като същевременно допълни, че България последователно използва пропаганда, за да „краде“ фолклора на македонците в Албания и да го представи за български.
„От 1990 г. насам България непрекъснато пропагандира, като преди всичко в първите години изпращаха научни експедиции, учени, историци, етнографи, които събираха фолклора на македонците в Албания, и правят това непрекъснато, всяка година. Посещават всички села и градове, където живеят македонци в Албания, събират фолклора, а след това отиват в България и публикуват фолклор на българите в Албания ", казва Стерьовски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова към българите в Албания: Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавия български език, който говорите

Вицепрезидентът Илияна Йотова към българите в Албания: Благодаря ви за топлото посрещане и за хубавия български език, който говорите

16 Ноември 2017 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Кукъс. „Благодаря ви за топлото посрещане и гостоприемство, както и за хубавия български език, който говорите. Радвам се, че съм тук само месец след като в Албания бе приет закон, който ще защитава българското малцинство“. Това заяви вчера Илияна Йотова в село Шищавец, община Кукъс, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Вицепрезидентът е на работно посещение в Република Албания.
„Оттук нататък във вашите ръце е да се учи повече български език в училище, за да пазим българските традиции, да има повече такива хубави момичета в носии, които да пеят български песни и да рецитират български стихове“, се обърна вицепрезидентът към нашите сънародници, стекли се на площада в селото.
Илияна Йотова подари на училището в Шищавец книги с произведения на български класически автори, както и буквари и читанки.
По-рано в село Оргьост Илияна Йотова беше посрещната от местни момичета в носии, които я приветстваха с изпълнения на български народни песни. Като истински приятел и защитник на техните права беше приветстван дългогодишният посланик на Република България в Албания Боби Бобев, понастоящем член на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента. Единственият черен път, водещ до селото, както и отсъствието на каквато и да е допълнителна инфраструктура прави живота на нашите сънародници в Оргьост и местността много труден, споделиха те по време на разговора си с Илияна Йотова.
В рамките на посещението вицепрезидентът посети и гр. Кукъс, където разговаря с кмета Башким Шеху.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албания: Президентът Илир Мета определи българското председателство на ЕС като особено важно за напредъка на региона

Албания: Президентът Илир Мета определи българското председателство на ЕС като особено важно за напредъка на региона

15 Ноември 2017 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета определи българското председателство на ЕС като ключово за напредъка на региона, след срещата си с българския вицепрезидент Илиана Йотова, предава електронното издание Lajmi.
По време на срещата президентът Мета е заявил,че "българското председателство е особено важно за Албания, за която България е приятелска страна и това приятелство е доказано през годините. Важно е и за региона, тъй като България добре познава неговите проблеми и може да помогне за неговия напредък".
Според Lajmi албанският президент е коментирал законовото признаване на българско малцинство в Албания, което "утвърждава страната като правова, толерантна и открита", и е поставил въпроса за "визовата либерализация за гражданите на Косово".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албания: Лидерът на македонистката партия смята, че признаването на българско малцинство е "геноцид над македонците"

Албания: Лидерът на македонистката партия смята, че признаването на българско малцинство е "геноцид над македонците"

15 Ноември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на македонистката партия в Албания - "Македонския алианс за европейска интеграция" (МАЕИ), Васил Стерьовски, смята, че с признаването на българското малцинство в страната се извършва "геноцид над македонците", предава местната телевизия "Тема".
Според Стерьовски "в Албания има само македонско малцинство и всичко, което се прави сега, е насочено към изкуственото създаване на българско малцинство".
В интервюто македонисткият лидер твърди още, че "в случая става дума за възраждане на старата българска стратегия за Санстефанска България, което е в противоречие с националните интереси на Албания".
Стерьовски заявява, че в "Голо бърдо, Гора, Връбник и Преспа живеят само македонци и там няма никакви българи". Той уверява, че неговата партия ще продължи да настоява пред президента Илир Мета да не подписва закона за малцинствата и да го върне за прегласуване в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана: Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развитие на отношенията между двете държави

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Тирана: Българското национално малцинство в Албания е естественият мост за развитие на отношенията между двете държави

15 Ноември 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. „Радвам се, че най-хубавата среща от този толкова важен ден предстои сега и тя е с вас, моите сънародници“. Това заяви късно вчера вицепрезидентът Илияна Йотова в посолството ни в Тирана на среща с представители на българската общност в Република Албания, където е на работно посещение, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участваха представители на местните български дружества, преподаватели, лекари, културни дейци, десетки наши сънародници от всички краища на Албания. Вицепрезидентът благодари на нашите сънародници, изпълнили до краен предел залата в посолството в Тирана, затова че много от тях са пропътували стотици километри, за да присъстват на срещата с нея и представителите на българското посолство. Тя отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността ѝ като вицепрезидент.
В словото си пред сънародниците ни Илияна Йотова обобщи и представи резултатите от срещите си по-рано през деня с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама. С аплодисменти бяха посрещнати думите на вицепрезидента, че от всички представители на албанските институции е получила уверения, че приетият наскоро Закон за защита на националните малцинства ще се спазва и няма да бъде само формален. „Вашите права ще бъдат гарантирани, защото този закон дава право на самоопределение и на българското национално малцинство“, посочи още Илияна Йотова.
Вицепрезидентът заяви, че следващите шест месеца ще бъдат от изключително значение. „Те ще са важни за нас в България, те ще бъдат особено важни и за вас, членовете на българската общност в Албания, защото за този период ще бъдат изготвени всички наредби и нормативни актове, които ще превърнат този закон в работещ и занапред децата от българското малцинство ще имат възможност за изучаване на майчин език в средното училище“, посочи пред представителите на българската диаспора Илияна Йотова и съобщи, че по време на срещите си е повдигнала и въпроса за създаването на културно-информационни центрове на разменено начало в двете държави. Вицепрезидентът отбеляза също така, че новоприетият закон дава право на участие на един представител от българското малцинство в създадения Комитет на националните малцинства. В речта си Илияна Йотова увери нашите сънародници, че българската държава ще направи всичко по силите си, за да защити техните интереси и инициативи. „От вас зависи как ще се развиват всички онези проекти, които начертахме помежду си затова на срещите си казах най-вече, че българското национално малцинство в Албания е един естествен мост за развитие на отношенията между двете държави“, заяви вицепрезидентът и добави, че щом са налице добра воля и съмишленици накрая ще има и добри резултати.
В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова увереността си, че приетият закон ще им помогне да съхранят своята идентичност, култура и традиции. Представителите на нашата диаспора изразиха желанието си българските институции да съдействат за доокомплектоване на материалната база в училищата със съвременна компютърна техника и учебна литература. „Важно е засилването на връзките в областта на образованието и икономиката, а при възможност и българската държава да изпрати свещеници, защото в моя край има три църкви, които поддържаме, но няма кой да служи в тях“, сподели Ервис Талюри, заместник-председател на Дружеството за българо-албанско приятелство. Той беше категоричен, че е необходимо провеждането на мащабна информационна кампания сред нашите сънародници от всички краища на Албания по теми, засягащи техните права. „Благодарим на албанската държава за приетия закон, който по думите му „ще подпомогне обучението и развитието на нашата общност“.
„Над три хиляди подписа на желаещи децата им да изучават български език събрахме и нямаше хора, които да са против или да не искат да се включат в събирането им“, заяви от своя страна Фисник Ходжа, председател на сдружението „Наша Гора“.
Преди срещата с нашите сънародници Илияна Йотова разговаря с представители на ръководствата на български дружества от областите Корча, Голо Бърдо и Гора.
По-рано през деня вицепрезидентът проведе среща с албански депутати, допринесли със своята парламентарна дейност за приемането на Закона за защита на националните малцинства, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай, когото Илияна Йотова удостои с почетен плакет на българския вицепрезидент.
В рамките на посещението вицепрезидентът ще посети гр. Кукъс и селата Оргьост и Шищавец, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ATA: България и Албания трябва да засилят икономическите и търговските връзки помежду си

ATA: България и Албания трябва да засилят икономическите и търговските връзки помежду си

15 Ноември 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. България и Албания трябва да засилят икономическите и търговските си връзки с оглед на Паневропейски транспортен коридор № 8, съобщава Albanian Telegraphic Agency.
Държавният глава на Албания Илир Мета прие за среща във вторник вицепрезидента на България Илиана Йотова. В рамките на дискусиите Мета приветства традиционните и исторически отношения между двете страни, и изрази благодарността си за продължаващата подкрепа на София за европейската интеграция на Албания и страните от Западните Балкани.
Като се има предвид, че процесът на европейска интеграция е мощна движеща сила за цялостни реформи в страната, Мета изрази увереност, че Албания може да започне преговори за членство по време на предстоящото председателство на България в ЕС, което започва на 1 януари 2018 г.
На свой ред Йотова увери, че България ще обърне специално внимание на Албания и региона на Западните Балкани, когато страната поеме ротационното председателство на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Албания

15 Ноември 2017 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Вицепрезидентът Илияна Йотова е на работно посещение в Република Албания, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Днес вицепрезидентът Йотова ще бъде гост на българското неделно училище „Христо Ботев“ в албанската столица. В рамките на посещението вицепрезидентът ще посети и град Кукъс, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албанският премиер Еди Рама: С българския вицепрезидент Илияна Йотова обсъдихме разширяването на сътрудничеството между страни ни и важната роля, която България ще има като председател на ЕС

Албанският премиер Еди Рама: С българския вицепрезидент Илияна Йотова обсъдихме разширяването на сътрудничеството между страни ни и важната роля, която България ще има като председател на ЕС

14 Ноември 2017 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Тирана. Искам да благодаря на вицепрезидента на България, че донесе толкова много светлина в един дъждовен ден в Тирана. Това каза албанският премиер Еди Рама след срещата си с българския вицепрезидент Илияна Йотова, която е на посещение в страната, предаде специалния пратеник на Агенция "Фокус". На второ място, имах възможността да споделя с нея един много важен момент за нашите двустранни отношения - приемането от албанския парламент на един закон за защита на националните малцинства, който е по най-добрите европейски стандарти. Много ми е приятно, че веднага след приемането на този закон вицепрезидентът на България предвижда да организира срещи в Тирана и на други места в Албания с общности с български произход.
На трето място, отделихме особено внимание на разширяване и задълбочаване на сътрудничеството и връзките между нашите две страни и важната роля, която България ще има през следващите 6 месеца като председател на ЕС.
Споделих с вицепрезидента, че ми е много приятно, че след няколко дни ще бъда в София в рамките на инициативата на министър-председателя на България за активизиране на регионалното сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на албанския парламент Грамоз Ручи: Българското малцинство ще бъде свързващ мост за укрепването на отношенията между двете страни

Председателят на албанския парламент Грамоз Ручи: Българското малцинство ще бъде свързващ мост за укрепването на отношенията между двете страни

14 Ноември 2017 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Като работим заедно с Република България, ние изразихме общо убеждение, че именно българското малцинство ще бъде свързващ мост за укрепването на отношенията между двете страни – България и Албания. Това коментира председателят на албанския парламент Грамоз Ручи след срещата си с българския вицепрезидент Илияна Йотова, която е на официално посещение в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истинско удоволствие е за мен днес, че имах възможност да посрещна вицепрезидента на България в албанския парламент. Ние успяхме, по време на тази среща, да обменим мнения за историческите, културните, човешките отношения между нашите две страни. Също така и политическите и икономическите връзки“, заяви председателят на албанския парламент в началото на изказването си. „Естествено, България е много крачки пред нас като член на Европейския съюз. Ние считаме България за приятелска страна. В навечерието на Българското председателство на Съвета на ЕС ние разчитаме много на българската подкрепа и искрено се надяваме, че по време на това председателство ще бъде получена и дата за конкретно започване на преговорите за членство на Албания в ЕС“, допълни още той. Грамоз Ручи поясни, че по време на разговора е информирал накратко вицепрезидента на България за конкретните стъпки, които предприема албанския парламент 2 месеца след своето формиране. „Преди всичко по реформата в съдебната система, промени в избирателния кодекс, за да бъдем готови за следващи избори. Считам, че за тези два месеца работа на парламента, едно от важните събития е приемането на Закона за малцинствата. Естествено интересът на вицепрезидента към този въпрос беше много голям, защото този закон е в съответствие на препоръките и директивите на ЕС. Вероятно знаете, че за пръв път, със свой закон, Албания признава, освен другите малцинства и българското малцинство. Вицепрезидентът на България прояви особен интерес по отношение на районите, в които има такова малцинство. По-специално за конкретните стъпки, които ще бъдат предприети за реалното прилагане на този закон, за да се осигури на всички малцинства и по-конкретно на българското, пълно зачитане на техните права. По-специално да им се даде възможно да изучават родния се език – български“, подчерта Грамоз Ручи и увери вицепрезидента на България, че няма никаква пречка по отношение на политическата воля по този въпрос.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Албания: В следващите 6 месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагане на Закона за малцинствата

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Албания: В следващите 6 месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагане на Закона за малцинствата

14 Ноември 2017 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. В следващите 6 месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагане на Закона за малцинствата. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова след проведени срещи с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали е получила уверение, че ще бъдат защитени правата на българското малцинство, вицепрезидентът заяви: „За мен днес е голям ден – три срещи, от най-високо ниво, с президент, председател на НС на Албания, министър-председател, получих уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите 6 месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за неговото прилагане, така че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата. Такива каквито ги познаваме по европейското законодателство, такива каквито, както подчертаха на тези срещи, Албания винаги е имала като отношение към своите малцинства“. Йотова уточни, че сме в началото на един много дълъг процес и на много работа, защото за първи път българското национално малцинство ще има тези права. „За мен беше много важно днес да получа гаранции, че се изучава български език в местата, където има достатъчен брой деца, с по-компактно население от български произход, ще се разработват механизми за включването на българския език в средното училище, а не само в съботно-неделните училища, за да се затвори веригата от средното училище. Една голяма част от тези деца идват в България, за да учат в нашите висши учебни заведения“, добави вицепрезидентът.
Илияна Йотова уточни, че пред министър-председателя на Албания е поставила въпроса да се раздвижи процесът за създаване на културните центрове. „Едно споразумение, което е подписано от двете страни и вече отлежава няколко години. Това е естествено място, където нашата общност и дружества ще могат да участ децата на история, български традиции, да се правят фолклорни фестивали, да се правят най-различни постановки, да има обмяна между децата от България и децата от български произход в Албания“, каза още тя.
„С днешните визите постигнахме максимума, за който дойдохме. Предстоят ми срещи със самите български общности, защото оттук нататък тяхната работа е много важна. Те трябва да бъдат достатъчно активни, защото всички албански власти потвърдиха, че биха искали представители на нашата общност да вземат участие в изработването на тези нормативни документи – с препоръки, мнения, гледни точки, за да бъдат защитени максимално техните права“, обясни Йотова. Вицепрезидентът добави, че освен това законът в Албания, приет само преди месец, предполага създаването на национален комитет на малцинствата, където ще бъдат представени всички признати национални малцинства, включително и българското. „От нас зависи там да отиде човек, който да е амбициозен и на достатъчно високо ниво, за да може максимално да гарантира тези права и дас е боти за интересите на тези хора. Не случайно утре ще отидем в тази край на Албания, в който има такава компактна българско общност, искаме да чуем хората с техните проблеми и това, което те биха искали. В началото сме на един дълъг процес и много работа, която ще свършим заедно. Хубавото е, че имаме гаранциите и желанието на албанската страна да работим заедно за изпълнението на всички тези задачи“, коментира още тя.
На въпрос ще може ли да се изучва български език във всички държавни училища, Йотова коментира: „Говорим за механизми, които тепърва ще създаваме. До този момент националното българско малцинство не е било признато и съответно българският език е липсвал в образователната им система в средните училища“. „Няма защо да се изучава български език във всички средни училища, говорим за местата с компактно население от български произход. Тези механизми тепърва ще се изясняват. Но от абсолютно всички институции ,с които днес проведохме срещи имаме уверение, че това е в реда на нещата, няма да се пречи. Важното е желанието и достатъчния брой деца за създаване на такива паралелки. Оттук нататък и българското министерство на образованието трябва да вземе своята позиция“, каза вицепрезидентът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Албания Илир Мета: Българското председателство на Съвета на ЕС ще спомогне много за напредъка на нашия регион

Президентът на Албания Илир Мета: Българското председателство на Съвета на ЕС ще спомогне много за напредъка на нашия регион

14 Ноември 2017 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Българското председателство на Съвета на ЕС ще спомогне много за напредъка на нашия регион. Това каза албанският президент Илир Мета след срещата си с българския вицепрезидент Илияна Йотова, която е на посещение в страната, предаде специалния пратеник на Агенция "Фокус". "За мен беше истинско удоволствие да се срещна с вицепрезидента на България, защото България за нас е традиционно приятелска страна и това приятелство е доказано във всички времена. Ние сме много щастливи, че именно България през следващата година ще поеме председателството на ЕС. Това е много важно както за Албания, така и за Балканите като цяло, защото считаме, че България като член на ЕС от доста години и като страна от региона, която познава живота и проблематиките в нашите страни, би спомогнала много за напредъка на нашия регион", каза Мета. По думтие му България по време на своето председателство на ЕС ще направи всичко възможно, за да успее да промотира европейския план на страните от целия регион.
Илир Мета коментира и приетия от албанския парламент закон, отнасящ се до правата на малцинствата в страната. "Именно в този закон е включено и българското малцинство, за което българската страна изразяваше своите притеснения. Това е закон, който показва, че Албания е една толерантна, открита страна, работеща за равноправието на всички свои граждани и считаме, че това е стъпка напред в утвърждаването на правовата държава в Албания", заяви албанският президент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Албания

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Албания

14 Ноември 2017 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Тирана. Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде на работно посещение в Република Албания на 14 и 15 ноември, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Тирана Илияна Йотова ще проведе срещи с президента на Албания Илир Мета, с председателя на парламента Грамоз Ручи, както и с министър-председателя Еди Рама.
В програмата на посещението е предвидена среща на вицепрезидента с албански депутати, с принос за приемането на Закона за българското малцинство, както и с българския почетен консул в Република Албания Селим Ходжай. По-късно през деня в сградата на българското посолство в Тирана вицепрезидентът Йотова ще се срещне с представители на българската общност в Албания.
На 15 ноември вицепрезидентът Йотова ще бъде гост на българското неделно училище „Христо Ботев“ в албанската столица. В рамките на посещението вицепрезидентът ще посети и град Кукъс, където ще се срещне с наши сънародници, живеещи в Албания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Публикациите в Македония, че Албания не признава българското малцинство, са реакция срещу договора за добросъседство

Евродепутатът Ангел Джамбазки: Публикациите в Македония, че Албания не признава българското малцинство, са реакция срещу договора за добросъседство

29 Септември 2017 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Публикациите в Македония, че Албания не признава българското малцинство, са реакция срещу договора за добросъседство, подписан между София и Скопие. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти и зам.-председател на ВМРО – Българско национални движение Ангел Джамбазки. Той подчерта, че е важно да се знае, че към момента Законът за малцинствата в Албания все още не е приет, а се обсъжда. „Законът е гледан в правна комисия, а в понеделник и вторник ще бъде разгледан от останалите комисии. Българското национално малцинство ще бъде представено и ще защити правата си да бъде част от това законодателство. Нека да напомня, че българското малцинство използва възможността, която даваше този проектозакон и внесе искане да бъде признато, записано в текста, подкрепено със задължителния брой подписи. Така че, както се казва в случая с просръбските медии, те казах „хоп!“ преди да са скочили“, коментира евродепутатът. Ангел Джамбазки допълни, че България възможно най-бързо трябва да положи усилия да възстанови гражданството на българите в Албания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: Бойко Борисов призова Еди Рама да гарантира правата на българите в Албания

IBNA: Бойко Борисов призова Еди Рама да гарантира правата на българите в Албания

28 Септември 2017 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. В телефонен разговор с албанския си колега Еди Рама, българският премиер Бойко Борисов призова да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания, предава Independent Balkan News Agency.
Законопроект за регулиране и гарантиране на защитата на правата и свободите в Албания бе внесен в парламента в Тирана. Министърът на външните работи и европейските въпроси Дитмир Бушати представи законопроекта пред депутатите.
Според съобщенията албанският законопроект признава съществуването на осем национални малцинства: македонци, гърци, египтяни, власи, роми, черногорци, сърби и бошнаци.
В призива си към Рама Борисов заяви, че очаква законопроектът да съдържа клаузи, които да защитават правата и на българското малцинство в Албания.
Според изявление на българското правителство от 28 септември, Борисов е получил уверение от Рама, че законопроектът все още е в процес на разработване. Рама е поел ангажимент Албания да не нарушава интересите на българското малцинство, става ясно още от изявлението на българското правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Настояваме да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми

Премиерът Бойко Борисов: Настояваме да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми

28 Септември 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
София. Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми, заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с албанския премиер Еди Рама, съобщиха от правителствената информационна служба. Поводът беше готвеният от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата. Борисов посочи, че очаква той да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната.
Премиерът Бойко Борисов получи уверение от своя албански колега, че проектозаконът все още е в процес на изготвяне. Еди Рама пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. Той подчерта, че комуникацията по законопроекта с България ще продължи, така че интересите на българите в Албания да бъдат защитени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена от македонски медии

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена от македонски медии

28 Септември 2017 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Непризнаването на българско малцинство от Тирана е фалшива информация, разпространена от македонски медии. Това каза за Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. По думите му умишлено информацията е разпространена, като целта е създаване на конфликт и напрежение по темата. „Към момента има проектозакон в албанския парламент, който не е приет, но информация, че българското малцинство официално не е признато, е фалшива новина. ЕП прие резолюция с препоръка към Албания да признае малцинствените общности на територията на страната, включително и българската такава. Целта е правата на нашите сънародници, живеещи в районите на Мала Преспа, Голо Бърдо и Гора да бъдат зачетени, като те са поискали и петиция“, обясни той.
Евродепутатът коментира, че това е желанието и препоръката на ЕП, след толкова десетилетия най-накрая българското малцинство там да бъде признато. „Сега тече дебат по темата, следващата седмица се очаква в Тирана да пристигнат български представители, които да проведат среща с албанските депутати. Ако парламентът в Албания има намерение да приеме този проектозакон, то в него трябва да бъдат изброени всички етнически малцинства. Част от македонската академична общност не иска признаването на българското малцинство на територията на Албания, тъй като това би заличило тезата им, че на македонска територия никога не е имало българи“, коментира още Андрей Ковачев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тирана: Няма българско малцинство в Албания

Тирана: Няма българско малцинство в Албания

27 Септември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Тирана. С проектозакона за защита на малцинствата в Албания, подготвен от правителството, официална Тирана признава наличието на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство в страната, но не и на българско, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Албанският външен министър Дитмир Бушати, който представи законопроекта, подчерта, че в съответствие с препоръките на Европейския съюз, Тирана ще приеме този важен закон, който регламентира всички права на малцинствата в страната. Той подчерта, че този закон ще регулира използването на малцинствения език в администрацията.
Според Брюксел приемането на Закон за защита на малцинствата трябва да бъде един от приоритетите на Тирана. В подготвения проект обаче не се споменава за наличието на българско малцинство в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от президента Анджей Дуда. 19 март 2018 г.
Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на посещение в Полша и бе приета от ...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.