НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Йончева, БСП: Оградата по границата продължава да пада

Елена Йончева, БСП: Оградата по границата продължава да пада

8 Януари 2018 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Малко Търново. Днес, 8.01.2018 г. в района на Малко Търново - паднала ограда. Налага се да документирам събитието с днешни вестници, за да удостоверя достоверността му. Това написа народният представител от ПГ на „БСП за България” Елена Йончева във Фейсбук, съобщиха от пресцентъра на БСП.
„Преградното съоръжение е не само неефективно, но продължава да пропада. Напомням, че съоръжението не е построено според заданието на МВР от 14.01.2015 г. На 20.11.2015 г. Главна дирекция "Гранична полиция" дава правото на областните управители на Ямбол, Хасково и Бургас да променят проекта за ограда. Предоставеното право на областните управители да променят техническите параметри е направено с една единствена цел - корупция.
За това възпрепятстващо съоръжение, заедно с прилежащия обслужващ път, са дадени около 1 млн. лева на линеен километър. Докладът на Главния инспекторат на МС от април 2017 г., изготвен във връзка с проектирането и изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение на българо-турската граница, констатира фрапиращи нарушения. В доклада се казва, че даденото указание на Гранична полиция не кореспондира с утвърденото от Министъра на вътрешните работи задание за проектирането на съоръжението, по което областните управители вече са сключили договори за изграждането на съоръжението и обслужващия път. Нещо повече – съгласно утвърдените проекти от представените документи и наличната в тях информация, проверяващият екип не е могъл да установи, на редица места, типа на изграденото съоръжение – едноредово или двуредово.
Абсурдно е проверяващият екип на Главния инспекторат на МС да отиде със специална задача да провери дали има изградена ограда и от какъв тип е – и да не може, след проверка, да отговори на този въпрос”, пише още народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: В рамките на седмица наблюдаващият прокурор ще реши дали да образува производство по сигнала на Елена Йончева за оградното съоръжение

Главният прокурор Сотир Цацаров: В рамките на седмица наблюдаващият прокурор ще реши дали да образува производство по сигнала на Елена Йончева за оградното съоръжение

6 Декември 2017 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Получен е сигнал и от Елена Йончева, придружен с филмов материал за оградното съоръжение. Филмовият материал и сигналът веднага са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура. Това каза главният прокурор на Р България Сотир Цацаров на заседание на парламентарната правна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предстои в рамките на седмица наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура да вземе решение на основата на тези данни дали да образува наказателно производство“, заяви той. „Ако наблюдаващият прокурор вземе решение да образува наказателно производство при всички случаи ще бъде назначена експертиза. Тя трябва да даде заключение дали проектните стойности са неоснователни завишени“, обясни Сотир Цацаров. „Има преписка проверка през 2014 година по сигнал на Александър Ненков от ГЕРБ за нарушение при изграждане на заграждението в началния му етап. Сигналът е срещу Ангел Найденов, прието е, че няма нарушение и не е образувано досъдебно производство“, припомни той. „На 10 март 2017 година постъпва сигнал от Велизар Енчев. Същия месец е получена цялата проектна и конструктивна информация. На 7 юни 2017 година е получен междинният доклад от ДАНС. На 12 юни е получен сигнал от депутати от БСП, който е добавен към тази преписка“, посочи главният прокурор и уточни, че Специализираната прокуратура е изискала становище от областните управители и от фирмите- проектанти за това как са ценообразували.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от БСП Елена Йончева в Бургас: Чакаме отговори от Бойко Борисов – засегнати са въпроси за националната сигурност

Народният представител от БСП Елена Йончева в Бургас: Чакаме отговори от Бойко Борисов – засегнати са въпроси за националната сигурност

25 Ноември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министър председателят Бойко Борисов трябва да отговори на изнесените факти, защото са засегнати въпроси, касаещи националната сигурност. А той не казва нищо. Защо? Чакаме отговори от него. Това заяви народният представител и говорител на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева след представянето на филма си „Граница” в Бургас, съобщиха от пресцентъра на БСП. Йончева посочи, че копие на филма е предоставено на премиера, а също и на президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров и посланиците на страните членки на ЕС в България.
Йончева посети Бургас по покана на колегите си инж. Петър Кънев, Николай Тишев и Тодор Байчев, които уважиха прожекцията. Сред присъстващите бяха също общинският председател на БСП – Бургас Живко Господинов, областният председател на БСП – Бургас Стойко Танков и областният председател на ОЖС в БСП – Бургас Тинка Желязкова.
„Валери Симеонов определи филма като скучен. Той обаче не е филмов критик, а вицепремиер”, коментира Елена Йончева. Тя заяви още, че тази тема е само едно малко повдигане на завесата, свързано с корупция, с бежанските канали, свързано с това как се охранява границата. „Повдигам темата доколко служители на Гранична полиция участват в този бежански канал, доколко държавата покровителства бежанските канали. Основната тема е корупцията при изграждането на това съоръжение, а не дали оградата пада вследствие на различни метеорологични условия. Става въпрос за това, че от тази ограда се е крадяло и това е за сметка на функциите на това съоръжение, защото то се преминава изключително бързо и лесно, буквално за минути”, каза Йончева.
Информационната система за наблюдение не работи повече от две години и половина и това се знае от управляващите. „Въпросът е защо не работи. И когато имаме тази комбинация между неефективно съоръжение, за което сме дали 200 млн. лева и не върши своята възпрепятстваща функция, а в същото време системата за наблюдение не работи ефективно, тогава си задаваме въпросите „Кому това е изгодно?” Защо се случва така? Дали става дума за безхаберие и непрофесионализъм или става дума за целенасочена политика? Това е въпросът, който аз поставям и търсим отговор от управляващите”, допълни Елена Йончева.
Тя информира, че е внесен сигнал в прокуратурата и ДАНС на 9 юни и той се разглежда. В момента се разследва тази афера. „Друг е въпросът дали ще има политическа воля, за да се огласи кой е откраднал парите от всички нас, за сметка на нашата национална сигурност”, каза още Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Елена Йончева за пореден път лъже за оградата, явно политическата поръчка е по-важна от обективната истина

Вицепремиерът Валери Симеонов: Елена Йончева за пореден път лъже за оградата, явно политическата поръчка е по-важна от обективната истина

24 Ноември 2017 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Елена Йончева за пореден път лъже. Снимката, която е показана, е от края на септември. Неслучайно, тя е черно-бяла – за да не се виждат зелените листа на дърветата. Но даже на черно-бялата снимка е видно изобилието на листна маса. Какъв журналист трябва да си, още повече „разследващ“, след като лъжеш без да ти мигне окото. Това е написал в официалния си профил в социалната мрежа Фейсбук вицепремиерът Валери Симеонов по повод вчерашното участие на депутата от БСП Елена Йончева в сутрешния блок на бТВ, в което тя показа нова снимка с разрушен участък от оградата по границата.
Агенция „Фокус“ публикува останалата част от позицията на вицепремиера Валери Симеонов без редакторска намеса:
Пораженията по оградата от проливните дъждове, два пъти по-обилни от пороите в Германия и Гърция, причинили десетки жертви, бяха отстранени в рамките на 4-5 дни от фирмите, извършили изграждането.
Явно политическата поръчка е по-важна от обективната истина. Ето как е изглеждал вчера, в 09:52 сутринта (2 часа след лъжите на Йончева) въпросният участък. Оградата е възстановена още в началото на октомври във вида, в който е на снимката (т.е. 4-5 дни след стихията). Кому служат тези елементарни лъжи и манипулации? Не е ли прозрачен мотивът за студийният слалом на опозорилата журналистиката особа? Имат ли стойност понятията „професионална част“, „достойнство“ и „морал“ за авторката на скъпоплатените телевизионни манипулации на г-жа Телевизионна Лъжа? Как може да ръсиш глупотевини в национален ефир, от рода на твърдението, че БиБиСи са били тук и са правили разследване, като е публично известно, че западните медии повтарят папагалски информация, подадена от техните кореспонденти в България. В интервюто, без каквито и да било доказателства, непрекъснато се повтаряха обвинения за „огромна корупционна сделка“, „търговия с националната сигурност“, „продават ни по най-евтиния начин“ на принципа една лъжа, повторена сто пъти, става истина. Заобиколен беше и директния отговор на въпроса за цената на гръцката ограда – дали е с включен път или не – за сметка на подмятания, квалификации и откровени лъжи.
А на обвиненията, че „г-н Симеонов не е телевизионен филмов критик“, ще отговоря, че не е нужно да съм такъв, за да дам оценка, че филмът е манипулативен и скучен. Все пак, за информация на г-жа Йончева, режисирани от мен филми са носители на някои от най-престижните награди в България, в т.ч. първа награда „Осмата муза на НДК“ за документалния сериал „Кольо, това е“ – посветен на великия Николай Хайтов. Носител съм и на редица награди на утвърдени фестивали като „Българската Европа“, включително за „Най-добри новини за рядко-срещана разследваща журналистика“, няколко награди в категория „Превенция за борба с корупцията“, както и първа награда за „Анти-корупция“ за предаването „Според закона“, и др. Интересно ми е с какви награди може да се похвали г-жа Йончева, освен с руски?
Добре е най-сетне г-жа Йончева да започне да работи с факти за истинската дължина на оградата (235.661, а не 200 км.), стойност (180 млн., а не 200 млн. лв.), средна стойност на линеен метър (750, а не 1000 лв.). Добре е също и когато хвърля обвинения, да ги доказва, а когато види нещо добро – да го признае.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, „БСП за България”: Днес даваме филма „Граница” на президента, премиера и главния прокурор, непрекъснато ни лъжат, когато става дума и за националната сигурност

Елена Йончева, „БСП за България”: Днес даваме филма „Граница” на президента, премиера и главния прокурор, непрекъснато ни лъжат, когато става дума и за националната сигурност

23 Ноември 2017 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Ние нямахме за цел с филма "Граница" да покажем нелегалното преминаване, а корупционната схема, която е извършена със строителството на това преградно съоръжение. Внесли сме сигнал до ДАНС и Прокуратурата. В момента тези сигнали се разследват. Днес ще дадем филма на президента, министър-председателя и главния прокурор, а вчера предоставихме преведено копие на посланиците на ЕС. Това заяви пред БТВ народният представител от „БСП за България” Елена Йончева, която е и автор на разследващия филма „Граница”, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Ние не сме били до оградата, за да бием шамари, да пускаме или да спираме мигрантите. Затова потърсихме най-близкия патрул на Гранична полиция и след като не го открихме, се върнахме. Част от мигрантите бяха преминали.” Това отговори Елена Йончева по повод думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че ако той е бил, щял да бие два шамара на мигрантите и да ги върне обратно. По повод твърдението на вицепремиера Валери Симеонов, че е провалила акция за залавяне на трафиканти, народният представител коментира, че това е абсурдно, защото очевидно от Гранична полиция не са знаели за акцията, тъй като им е било нужно между 25 – 30 минути да локализират къде се е намирала, за да отидат, след като им е сигнализирала за преминаващите мигранти. Йончева показа снимка, правена преди два дни, заради думите на вицепремиера, че всичко по оградата е било поправено, на която се вижда, че оградата е паднала. „Непрекъснато ни подвеждат и лъжат, когато стане дума за въпроси дори за националната ни сигурност. Това съоръжение не е просто една тел. Става дума за търговия с националната ни сигурност. Продават ни по най-евтиния начин”, категорична бе тя. Елена Йончева сподели още, че и BBC са правили разследване у нас и са констатирали същите факти, които тя представя във филма.
„Съвсем нормално е, когато един министър-председател каже, че в парламента има наркотрафикант, да каже кой е. Да даде информация в прокуратурата. Затова внесохме сигнал и до главния прокурор. Думите на министър-председателя трябва да тежат. Той не може да говори сутрин една, на обед второ и вечер трето”, каза Йончева.
На въпрос, дали за БСП е победа оставката на Димитър Главчев, народният представител от левицата заяви, че това е позор за европейски парламент, в който се отнема думата на лидер на най-голямата опозиционна партия без основание. „Г-н Главчев не си подаде оставката, защото са осъзнали какво са направили, а за да няма скандал пред Европа. Това стана, след като изпълнителната власт влезе в парламента и нареди на законодателната г-н Главчев да си подаде оставката”, коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Незаконното минаване на границата е с помощта на гранични полицаи

Вицепремиерът Валери Симеонов: Незаконното минаване на границата е с помощта на гранични полицаи

20 Ноември 2017 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Аз съм съпричастен с оградата по границата, моя беше идеята за изграждането ѝ. В едно нещо съм съгласен с Елена Йончева - там има корупционни схеми. Те обаче не са на най-високо ниво във властта, на ниско ниво има схеми. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов в студиото на "Още от деня" по БНТ. Симеонов допълни, че е получил оплакване от войници - граничните полицаи правят отделни патрули за охрана по границата, а войниците ги поставят на места, които са с камери. "Гранични полицаи се настаняват на квартири при свои колеги в Средец, това е нередно. Незаконното преминаване по границата е с помощта на гранични полицаи", каза Валери Симеонов.
Относно оставката на Димитър Главчев, вицепремиерът коментира, че е бил изненадан. По думите му всички оставки се консултират, въпреки че са акт на самостоятелно решение. "Не мисля, че по този лек начин трябва да се отстраняват хора, които са доказали качества. Опозицията няма да бъде осмирена. Ще има стремглава ескалация на ултиматуми и рекет. Корнелия Нинова се прави на джихадистка с пояс с бомби, която държи бутона, а ние се опитваме да гоним котка с щафета салам", добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: След филма на Елена Йончева съм възложил проверка и ако има виновни, да се наложат наказания и да се даде на прокурор

Премиерът Бойко Борисов: След филма на Елена Йончева съм възложил проверка и ако има виновни, да се наложат наказания и да се даде на прокурор

16 Ноември 2017 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. След филма на Елена Йончева съм възложил проверка и ако има виновни, да се наложат наказания и да се даде на прокурор. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов на проверката на източната тангента на Софийския околовръстен път във връзка с излъчения филм „Граница“ на депутата от БСП Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е гледал филма на Елена Йончева за границата, Борисов отговори, че не е, а Цветан Цветанов го е гледал. „Сега съм възложил на „Гранична полиция“ да направят всички операции с всички задържани мигранти, каналджии, включително това, което тя е показала. Като си дойте Валентин Радев от САЩ, защото те пък сега всички отидоха там – и Цецка Цачева, и главния секретар. Не мога да намеря един да го пратя там, че всичко това е отстранено. Тогава още е било в строителство. Да си дойдат, да ви поканят салона на МВР, да ги пуснат всичките, да ги гледате цяла година какво правят „Гранична полиция“, армията, силите ни за специални операции, които са там. Така че да видим и единият, и другият филм“, коментира Борисов. По думите му е възложил да се провери всичко, което Йончева е дала, и ако има виновни - да се наложат наказания и да се даде на прокурор. „Затова се отзовахме на нейната покана и Цветанов отиде в залата. Разбира се, там не бяха европейци, защото го освиркаха, а такова поведение е недопустимо. Той отиде така, както е бил поканен, да защити нашата теза. Там и г-жа Евгения Банева беше. Освирква на първия ред. Явно са много приятели вече след Девня“, подчерта премиерът.
Попитан дали се е обидил от думите на Корнелия Нинова вчера, той отговори: „Не гледам, не слушам и съм забранил да ми се казва, иначе мога и аз да избухна. Имам остър език, мога да отговарям, помня много, знам много и само ще направим беля. Аз съм за разбирателство и политики и бой по политиките. Те предлагат повече пенсии, ние даваме 5% с 50 млн. лв. Те предлагат едно, ние друго. Когато техният лидер на социалистите и председател на европарламента ме помоли, аз върнах партията веднага в парламента“.
„Догодина трябва да завършим третия метродиаметър, куп неща за София, а и не само. Ако се намери разум, поне тези 6 месеца по време на председателството, не е нужно да си изкараме всички кирливи ризи, във всяка държава ги има. Виждате и Полша атакуват за съдебната система, и Унгария, и Румъния. Вчера техният президент говори. Всяка държава си има своите проблеми, но когато целият свят ще гледа тези 6 месеца България, ние точно тогава да ги развяваме, ако е добре, да го правим. Виждате, че ГЕРБ е в кондиция и имаме достатъчно пердета, които могат да отидат и навсякъде да направят каквото си искат“, продължи Борисов, но уточни, че не го одобрява. „Не е креативно, не е полезно, не е добре, но като ни вкарват в тази игра, са длъжни да го правят. Винаги съм готов крачка назад да дръпна, само че след моите думи те ще излязат и ще кажат: „те искат да ни купят, да не им изваждаме“. Не, вадете всичко, просто каквото искат да правят“, каза още министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение

Президентът Румен Радев: Трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение

16 Ноември 2017 | 10:39 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се даде ясен отговор дали вложеното до момента в оградата по границата изпълнява своето предназначение. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев преди тържественото събрание-концерт във Военната академия „Г.С. Раковски” по случай предстоящия Празник на Сухопътните войски, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По повод тезата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, че са необходими повече патрули по границата и по-голямо участие на армията в опазването ѝ, държавният глава коментира: „Министърът разполага с пълната информация, за да поиска такова предложение, но ние наистина трябва да си отговорим и да се даде ясен отговор на всички български граждани – дали вложеното до момента и влаганите средства, изпълняват своето предназначение. Ето тук трябва да търсим наистина един много реалистичен отговор“
В отговор на журналистически въпрос дали е гледал филма на депутата от БСП Елена Йончева „Граница“, президентът отговори, че все още не е, но ще го гледа.
Весела ПЕТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Целта на оградното съоръжение – да спира масовото нахлуване на бежанци в България, е изпълнена

Министър Красимир Каракачанов: Целта на оградното съоръжение – да спира масовото нахлуване на бежанци в България, е изпълнена

16 Ноември 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Целта на оградното съоръжение – да спира масовото нахлуване на бежанци в България, е изпълнена. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. По повод филма на Елена Йончева министър Каракачанов коментира, че тя не се държи като депутат, а като журналист, който търси евтина сензация. Той изрази възмущение от факта, че Йончева и екипът, с който е заснела филма, не са предприели нищо да върнат прескачащите оградата обратно в Турция. По думите му е нормално някой да успее да прескочи оградата по българо-турската граница, но главната цел на оградата е изпълнена – а именно да спира масовото нахлуване на бежанци в България. Според Каракачанов е необходимо по-голямо насищането на оградата с патрули, които да са по-плътно разположени и могат да реагират по-бързо. Той уточни, че такива в момента има, но не са достатъчно. Министър Каракачанов отбеляза още, че в някои от участъците камерите наистина не работят, но обясни, че това се дължи на факта, че видеонаблюдението е правено преди 3 години и не е сменяно. Като друг проблем той отчете човешкия фактор. „Колкото и хора да наситим, ако няма система на контрол винаги ще има такива, които ще се изкушат да приберат едни пари и да съдействат на нелегални мигранти. Подобни случаи има, но има и не малко разкрити“, коментира министър Каракачанов. „Фактът е, че за градителното съоръжение по българо-турската граница спря това, което се случваше само преди година и половина на гръцко-македонската граница, македоно-сръбската граница и от там – до Австрия – тълпи от десетки хиляди хора“, посочи още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Елена Йончева да спре да внушава, че някой търгува с нашата национална сигурност, ако има факти, да го докаже - другото е манипулация

Вицепремиерът Валери Симеонов: Елена Йончева да спре да внушава, че някой търгува с нашата национална сигурност, ако има факти, да го докаже - другото е манипулация

15 Ноември 2017 | 21:29 | Агенция "Фокус"
София. Елена Йончева да спре да внушава, че някой търгува с нашата национална сигурност, ако има факти, да го докаже - другото е манипулация. Това написа вицепремиерът Валери Симеонов в социалната мрежа „Фейсбук“, след като народният представител от БСП Елена Йончева отговори на зададените от него 5 въпроса във връзка с филма ѝ „Граница“.
Агенция „Фокус“ публикува написаното от Вицепремиер Симеонов в социалната мрежа без редакторска намеса:


Уважаема г-жо Йончева,
Благодаря за отговора.
На първия въпрос: Признавате, че дете с клещи не може да разреже оградата – това е по-скоро Ваша неуместна алегория.
На втория въпрос: Благодаря, че признавате, че отговорът е „Да“ – всяка ограда може да бъде преодоляна със стълба.
Благодаря и за признанието, че изнесената информация за гръцката ограда за цена от 250 евро (500 лева) е без обслужващ път. При това в равнинен терен!
За сравнение, цената на метър българска ограда е от 750 до 800 лева, включително обслужващия път, включително подвеждащи пътища в силно насечен планински терен, където първо е необходимо да се изсича, сортира и изнася девствена гора.
Не получих отговор откъде разполагате с достоверна информация за цената на гръцката ограда.
Трети въпрос: Макар че го признавате, не е коректно внушението, че преминаването от двуредова към едноредова ограда, продиктувано от желанието да бъде преградена границата, макар с един ред, поради засиления бежански поток през 2015 г., е извършено с корупционно намерение и без съгласуване с възложителя!
Четвърти въпрос: Признавате, че реалната дължина на защитното съоръжение е 235.661 км., а не както твърдите във филма – 200 км. Преди да изнесете тази информация, добре е да съберете надеждни факти, а не да цитирате народни представители, които не са детайлно запознати нито с дължината, нито с разходите по изграждането. Бъдете точна, тъй като от тази дължина се определя и цената на линеен метър.
Дори в отговора си изнасяте невярна информация, че цената е около 1000 лв. на л. м. Истината е, че тя варира между 750 и 800 лв. на л.м.
Пети въпрос: От отговора Ви не става ясно, познавате ли човека, управлявал джипа, в който сте се возила – нито дума дали това е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по събрана оперативна информация за трафик през граница след проверка на полиграф. За мен, отговорът Ви е потвърждение на горното. Ще Ви бъда благодарен и ще Ви съдействам за разобличаване на покровители на бежански канали от високите етажи на властта. При гарантиране анонимността на източника, лично аз ще подпиша сигнала за проверка на корупционни схеми!
В заключение, във филма можеше да кажете две думи за резултатите от проверката на АДФИ по сигнал за съоръжението, които не констатираха нередности по качеството и стойността!
И спрете да внушавате, че някой търгува с нашата национална сигурност. Ако имате факти, го докажете.
Другото се нарича манипулация!

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева отговори на петте въпроса на вицепремиера Валери Симеонов за документалния ѝ филм „Граница“

Елена Йончева отговори на петте въпроса на вицепремиера Валери Симеонов за документалния ѝ филм „Граница“

15 Ноември 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева отговори на петте въпроса на вицепремиера Валери Симеонов за документалния ѝ филм „Граница“ в социалната мрежа „Фейсбук“.
Агенция „Фокус“ публикува написаното от Елена Йончева в социалната мрежа без редакторска намеса:

Във връзка с документалния филм "Граница" Валери Симеонов, вицепремиер на РБ, зададе пет въпроса. Ето моят отговор.
Уважаеми господин вицепремиер,
Политическа отговорност за охраната на българо-турската граница, за защитата на националната сигурност на България, носи министър-председателят Бойко Борисов.
Ето защо смятам, че за изнесените факти в филма “”Граница”, уличаващи правителството в корупция и търговия със сигурността на България, отговорност трябва да се търси от премиера.
Той дължи отговор, както за покровителството на бежански канали от най-високите етажи на властта, така и за участието на служители на Гранична полиция.
Този отговор го дължи на нас, българите.
Въпреки това, отговарям на въпросите, поставени от вас, г-н Симеонов…
1.Въпрос:
“Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.”

Отговор:
Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се справи и с обикновени, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра. (може да се види на 4.45 минута от началото на филма)
Гранична полиция е наясно с липсата на ефективност на едноредовото съоръжението, наречено тип “Б”.
В писмо на ГП до областния управител на Хасково от 11.02.2016 г. се казва следното: “От събраната до този момент информация и извършените проверки на място от ГДГП относно възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо съоръжение тип Б, ГДГП прави извода, че ефективността на същото е занижена по отношение на времето на забавяне при опитите за нерегламентираното му преодоляване чрез използването на технически средства – клещи и други”.
2 . Въпрос: “Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?”
Отговор:
В журналистическото разследване “Граница” е посочено, че официалния аргумент за промяна на проекта от двуредова ограда към едноредова е поради засиления мигрантски поток.
(на 6.48 минута.)
3. Въпрос: Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба?
Отговор:
Няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Ограда на българо-турската ни граница се преодолява бързо и лесно, информационната система за наблюдение на най-критичните участъци не функционира в продължение на повече от две години и половина.
Направих сравнение с гръцката ограда, изградена по сухопътната граница с Турция, която според специалистите е изключително ефективна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно съоръжение, като качество и цена, е смущаващо.
(на 8 минута)
4.Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”
Отговор:
Ето какво казва пред БНТ, на 11.06.2017 г., Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисия по вътрешна сигурности:
“Оградата е готова. Около 200 милиона лева струва оградата с Турция.”
Оградата е дълга 234 километра, 201 са изградени по времето на ГЕРБ.
Цената, заедно с прилежащия обслужващ път, е около 1000 лева на линеен метър.
5.Въпрос: “Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?”
Отговор:
Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция.
Относно свидетелят, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит. В случай, че има институция, която да гарантира неговата сигурност, той е готов да свидетелства, да предостави конкретна информация. Както за наличните бежански канали, така и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.
И накрая бих искала да напомня. На 9.06.2017 г. внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при изграждането на съоръжението, приложили сме документи.
Надяваме се, че съответните органи ще направят разследване за това, как са похарчени за българската национална сигурност 200 милиона лева. Кой и как е търгувал с нашата национална сигурност?

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ застава зад действията на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и отхвърля искането на БСП за оставката им

ГЕРБ застава зад действията на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и отхвърля искането на БСП за оставката им

14 Ноември 2017 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Категорично заставаме зад действията на Валентин Радев и Валери Симеонов. Не смятаме, че има основание да подават оставка. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов по повод поисканата оставка на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради злоупотреби при изграждането на оградното съоръжение по границата,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер“, заяви той. „Подчертаваме, че като се говори за бежанска вълна- България има възможност да настани, да устрои, да приеме 5900 бежанци. Към момента капацитетът ни на натоварване е 20%. Без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и по границата се случват процеси, които застрашават интегритета и суверенитета на държавата ни и ЕС“, обясни Данаил Кирилов. „Уточняваме, че към момента на снимките на филма на Елена Йончева, в които се показват части от оградата, където е снимала бежанци със стълби, оградата не е била предадена като завършен обект на „Гранична полиция““, коментира депутатът. „Би било коректно и по-редно да се съобразяват етапите на изпълнение на оградното съоръжение“, каза още Данаил Кирилов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филмът „Граница“ на Елена Йончева отново противопостави управляващи и опозиция (ОБЗОР)

Филмът „Граница“ на Елена Йончева отново противопостави управляващи и опозиция (ОБЗОР)

13 Ноември 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Документалният филм „Граница“ на народния представител от „БСП за България“ и журналист Елена Йончева, който тя снима в продължение на няколко месеца, бе представен в Националния дворец на културата. Филмът е с дължина около 20 минути и е посветен на българо-турската граница и на изграденото там възпрепятстващо съоръжение. С него авторът цели да покаже смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, както и информация за съществуването на бежански канали от Турция, през България, за Европа.
Във видеото Елена Йончева сравнява българо-турската и гръцко-турската огради, както и цената за тяхното изграждане. Според журналистът 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция – 250 евро. Във филма се обръща внимание и на българската ограда в Хасковска област, която е с дължина 33 километра. В първите 10 километра тя е двуредова, а в останалите – едноредова. В материала Йончева пояснява, че според доклад на Главния инспекторат на Министерски съвет от април 2017 г., даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Така Йончева пита дали става въпрос за корупция, която е за сметка за нашата национална сигурност. Във филма се показват още и снимки, направени от мигрантите и разпространявани между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава на българска земя. Според журналистът преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо, а следи от мигрантите водят до прорязаните участъци, които по-късно се закърпват с тел и подръчни материали.
На представянето на филма присъства и председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, според когото оградата по българо-турската граница е била занемарена през 2013 г., а информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите. Относно целевата помощ от 160 млн. евро, Цветанов поясни, че текат процедурите за видеонаблюдението, което да покрие цялата българо-турска граница.
Коментар по темета направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. След излъчването на филма тя попита: „Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка?“. Според нея излъчения видео-материал с факти, документи и свидетели показва наличието на корупция по време на управлението на Бойко Борисов.
Според автора на Филма Елена Йончева, показаните в него факти са в интерес на страната ни. Тя обяви идеята си за създаване на гражданска платформа за сигнали за корупция и призова в нея да се включат още журналисти. Елена Йончева коментира още, че е възнамерявала да работи по-филма по-дълго време, за да събере още факти и доказателства. „След като преградното съоръжение влезе в "зоната на здрача", направен е опит като че ли да се забрани и санкционира показването му, реших сега да покажа фактите, които са в интерес на всички българи“, аргументира се тя.
На излъчването на филма присъстваха вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова, представители на неправителствени организации, журналисти и граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: Фактите във филма „Граница“ са в интерес на България – обявявам и гражданска платформа за сигнали за корупция

Елена Йончева, БСП: Фактите във филма „Граница“ са в интерес на България – обявявам и гражданска платформа за сигнали за корупция

13 Ноември 2017 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Фактите в „Граница“ са в интерес на България – обявявам и гражданска платформа за сигнали за корупция. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ и журналист Елена Йончева след излъчването на филма си „Граница“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя призова в тази платформа да се включат журналисти. „Надявам се наистина от това да излезе нещо сериозно и тази държава да тръгне напред“, каза тя. „Истината е, че този филм не исках да го показвам в момента. Имах намерение да събера повече факти, повече доказателства, да проследим тези канали, но след като преградното съоръжение влезе в "зоната на здрача", направен е опит като че ли да се забрани и санкционира показването му, реших сега да покажа фактите, които са в интерес на всички българи“, заяви Йончева. "Изнесените факти са в интерес на сигурността на България“, допълни още тя и благодари на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че е намерил време да дойде и да изгледа филма и го призова да бъдат взети необходимите мерки преминаването през границата да не става възможно в бъдеще.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка

13 Ноември 2017 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма „Граница“ – кой ще подаде оставка. Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след излъчването на филма „Граница“ на Елена Йончева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко, което се отнася по тема приватизация – от утре нататък. Днес няма да им позволя да опорочат всичко, което Елена Йончева направи през последния месец", заяви лидерът на БСП. По думите й вместо да размята папки, Цветан Цветанов е трябвало да каже кой ще си подаде оставката и ще поеме отговорност за видяното във филма. „Днес става въпрос за корупцията по време на управлението на Бойко Борисов. Вие я видяхте с факти, документи и свидетели“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оградата по българо-турската граница беше занемарена през 2013 г., информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Оградата по българо-турската граница беше занемарена през 2013 г., информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите

13 Ноември 2017 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Оградата по българо-турската граница беше занемарена през 2013 г., информацията във филма на Елена Йончева е известна на службите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след излъчването на филма на Елена Йончева „Граница“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поздрави Елена Йончева за материала. „Би трябвало да се даде цялата история за начина, по който започнаха да се изграждат преградните съоръжения. Тук искам да споделя, че периодът, в който беше визирано 2012 г- да действително имаме успешен проект" каза Цветанов. Той посочи, че 2012 г., когато е приключил този проект, след изтичане на гаранционния срок, тази система вече е била занемарена. "Да, действително това е пропуск, който беше направен 2013 г.", поясни Цветанов. Председателят на ПГ на ГЕРБ помоли Елена Йончева, когато дава цялостния си материал за оградните съоръжения, да предостави материали за изграждането на преградните съоръжения през периода на 2013 г. „Това преградно съоръжение възпрепятства преминаването на бежански потоци“, каза Цветанов. Относно целевата помощ от 160 млн. евро, Цветанов поясни, че текат процедурите за видеонаблюдението, което да покрие цялата българо-турска граница.
Елена Йончева попита Цветанов дали филмът й трябва да бъде излъчен по националните медии, на което Цветанов заяви, че няма никакъв проблем българските медии да го излъчат. Цветанов коментира, че и България, и Турция работят изключително добре, за да се неутрализират мигрантските потоци. Цветан Цветанов сподели, че част от информацията, показана във филма, е известна на службите. Той поясни, че този филм ще бъде разгледан от съответните органи.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филмът "Граница" на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда -  1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро

Филмът "Граница" на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда - 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро

13 Ноември 2017 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Филмът "Граница" на Елена Йончева сравни българо-турската и гръцко-турската ограда - 1 метър ограда с прилежащ път в България струва 500 евро, а в Гърция цената е 250 евро, предаде репортер на Агенция "Фокус". Във филма "Граница" става ясно, че оградата в Хасковска област е в рамките на 33 км, като в първите 10 км оградата е двуредова. В него Елена Йончева разказва, че на 12 март обектът се приема, като управителят на фирмата строител Иван Михайлов я инспектира. Там са и областният управител Станислав Дечев и областният координатор на ГЕРБ и депутат Делян Добрев. От филма става ясно, че следващите 21 км. – оградата е едноредова с аргумент – поради засиления мигрантски поток. В материала Йончева пояснява, че според доклад на главния инспекторат на МС от април 2017 г. даденото указание за преминаване към едноредова ограда не кореспондира със задание за проектиране на съоръжението. Йончева попита дали става въпрос за корупция за сметка за нашата национална сигурност. Тя отчете, че 200 млн. лв. са дадени за 200 км. ограда, а за 1 метър, заедно с прилежащия обслужващ път, са платени 500 евро. Тя даде пример с оградата в Гърция, която изгражда също е изградила ограда на границата си с Турция. Във филма се посочва още, че там са изградени 12,5 км, като според специалисти това е ефективно съоръжение. Във филма се разквазва още, че година преди строителството на страницата на гръцкото МВР е обявено обществено обсъждане с подробно описание на заданието и техническите параметри. Гръцките медии дават публичност на извършените работи и крайната цена – 3 млн. 160 хил. евро или 250 евро на метър. Във филма Йончева посочва, че една от най-рисковите зони в оградата на българо-турската граница е в района между ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“. Става ясно и че от юли 2014 г. значителна част от видеонаблюдението не работи. Във филма участва анонимно и служител на „Гранична полиция“. Филмът показа снимки, направени от самите мигранти, които се разпространяват между самите тях, за да се види колко безпрепятствено се преминава през българска земя. В него Йончева посочва, че преградното съоръжение се реже лесно и прескача бързо. Следи от мигрантите водят до прорязани участъци, които са закърпват с четка за зъби, дървени материали и тел.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна излъчването на филма „Граница“ на Елена Йончева, за представянето му дойдоха Корнелия Нинова и Цветан Цветанов

Започна излъчването на филма „Граница“ на Елена Йончева, за представянето му дойдоха Корнелия Нинова и Цветан Цветанов

13 Ноември 2017 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Започна излъчването на филма „Граница“ на народният представител от "БСП за България" Елена Йончева, за представянето му дойдоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Филмът се излъчва в зала 42 на НДК. Преди да започне излъчването на филма депутатът от БСП Елена Йончева заяви: "Това, което ще видите е журналистическо разследване, което започнах да снимам преди 6 месеца като журналист и депутат от гражданската квота на БСП. Това е филм за това как се охранява българо-турската граница. Показани са смущаващи факти, свързани със строителстото на преградното съоръжение. Факти, които разкриват сериозни съмнения за корупционни практики, свързани с инженерното съоръжения и смущаващи факти, свързани със същшествуването на канали за бежанци. 20 минути е продължителността на този видео материал“. Тя поясни, че след филма ще отговаря на въпроси.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народният представител от „БСП за България” Елена Йончева ще представи документален филм за границата

Народният представител от „БСП за България” Елена Йончева ще представи документален филм за границата

13 Ноември 2017 | 07:46 | Агенция "Фокус"
София. Народният представител от „БСП за България” Елена Йончева ще представи документален филм за границата, който снима вече няколко месеца, съобщиха от пресцентъра на БСП. Филмът, който ще бъде прожектиран в 15.00 часа днес в зала 42 на НДК, е около 20 минути и е посветен на българо-турската граница. Той показва смущаващи факти за това доколко е ефективно инженерно-възпрепятстващото съоръжение – оградата, както и информация за съществуването на бежански канали от Турция, през България, за Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.