НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:33

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Близо 250 души са били прегледани в рамките на инициативата „Клиниката на открито“

Велико Търново: Близо 250 души са били прегледани в рамките на инициативата „Клиниката на открито“

16 Ноември 2017 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 247 лица, на възраст от 25 до 79 години, се прегледаха в „Клиниката на открито“ във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. Инициативата се проведе за трета поредна година в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства”. Целта на проявата бе чрез профилактично направените безплатни изследвания да се обърне отново внимание на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска двигателна активност и рисково сексуално поведение. Инициативата бе посветена на превенцията на хроничните незаразни болести и Световния ден на диабета – 14 ноември. Тя се проведе в парк „Марно поле“. В „Кабинета за профилактика на диабета” 93 граждани са изследвали кръвната си захар. Отклонения от референтните стойности са открити при 19 лица, като от тях 7 са с установен диабет. В „Атропометричния кабинет” са измерени 30 лица за ръст и телесно тегло, от които 20 (67%) са с наднормено тегло. В „Кабинета за профилактика на белодробни заболявания” са извършени спирометрии на 36 лица, настоящи и бивши пушачи, от които 27 жени и 9 мъже. При 5 от тях са установени отклонения от нормалните стойности на дишането. В „Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН” са преминали 24 лица, като сред тях няма носители на вируса. В Кабинета за профилактика на хипертонията” е измерено кръвното налягане на 64 души, от които 47 жени и 17 мъже. С нормални и оптимални стойности на кръвното налягане са повече от половината, измерили кръвното си налягане лица, или общо 41. При 23 лица е установено кръвно налягане с повишени стойности – при 17 жени и при 6 мъже. Почти всички преминали лица през кабинета са с установена артериална хипертония и приемат предписаните си медикаменти. Разпространени са 13 заглавия на здравнообразователни материали на здравна тематика. Инициативата се организира от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново и филиалът на Медицински университет, гр. Варна във Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Райчев, спортен инструктор: В рамките на националните диабетни обучителни лагери децата придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници

Румен Райчев, спортен инструктор: В рамките на националните диабетни обучителни лагери децата придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници

14 Ноември 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Шумен. В рамките на националните диабетни обучителни лагери, които се организират вече трета година децата успяват да повярват, че са малки бойци и придобиват увереност, че са равностойни на своите връстници. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Румен Райчев, спортен инструктор. Той посочи, че в акцентът в заниманията в рамките на лагерите е в морален и физически план. „Освен измерванията и изследвания на децата, с физическите параметри и постижения, повдигаме и техния дух и пречупено през мъдростта на спорта, успяват да живеят пълноценно и като големи хора“, каза Райчев. Той посочи, че са попаднали и на няколко чисто спортни таланта. „Вече имаме изяви ни такива деца, които се състезават за големи клубове. За мен е чест, че съм открил поне две от тях, чувствам се силно удовлетворен“, каза Райчев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Стоянова, Сдружение „За инсулиновите помпи“: Диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем

Ваня Стоянова, Сдружение „За инсулиновите помпи“: Диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем

14 Ноември 2017 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. Когато става дума за диабет, шуменци са единни. Това каза пред Радио „Фокус“ - Шумен Ваня Стоянова от Сдружение „За инсулиновите помпи“, във връзка със Световния ден на диабета. „Спомям си как преди три години Шумен застана зад две деца и един възрастен, когато се борихме за реимбурсация на инсулиновите помпи и консумативите за тях, хората с диабет в България са над половин милион, за беда около 200 000 живеят с това заболяване, но не знаят, диабетът не е страшен, страшно е когато живеем с него, но не знаем“, каза Ваня Стоянова. Тя посочи, че ранното откриване и диагностика на диабета е от изключително значение, затова и при днешното събитие за съпричастност и подкрепа на хора с диабет Шумен бе организирано и безплатно изследване на кръвната захар. „Хората, които са в гранични стойности или извън нормата получиха безплатен глюкомер, това е важно защото без този уред, те не могат да наблюдават нивата на кръвната си захар, а рядко ще отделят средства от бюджета си, за да си го закупят от аптеката, апаратите, които днес подарявахме имат консумативи, които са безплатни и са по Здравна каса, опитваме се да бъдем максимално полезни за шуменци“, каза Ваня Стоянова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета

Хасково: В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета

14 Ноември 2017 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Тополовград. В Тополовград беше отбелязан Световният ден на диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Събитието, посветено на Световния ден на диабета, се проведе при отлична организация, в местно заведение. Празничната среща почетоха: заместник-кметът на Общината Маргарита Георгиева, председателят на Общинския съвет Васил Сяров, Керанка Кукучева – председател на клуба на пенсионера, Красимира Ятакчиева – началник на отдел “Хуманитарни и социални дейности” в общината, почетният гражданин Иван Кукучев и други гости. Председателят на сдружението Руска Ирибаджакова откри събитието с наздравица, пожела на своите близки по съдба здраве и воля за борба с болестта. Тя сподели тревогата си, че тополовградското дружество е едно от най-големите в Българската асоциация “Диабет”. Болните са 168 и броат им нараства, което е обезпокоително.
Поздравително слово от името на кмета на общината Божин Божинов и от свое име поднесе заместник кметът Маргарита Георгиева. “Това е ден, в който световната общност обръща поглед към вас, хората, които страдат от коварната болест. Той е повод да изразим своята загриженост, съчувствие и подкрепа. Знаем колко трудно е вашето ежедневие, знаем, че направеното недостатъчно и ви уверявам, че правим възможното в трудното време, в което живеем”, каза Георгиева. Тя пожела здраве и кураж на диабетиците, за да посрещат предизвикателствата на живота с надежда и вяра в утрешния ден и изказа признателност на медицинските специалисти, които се грижат за здравето им. Заместник-кметът връчи Грамота на Руска Ирибаджакова за нейната всеотдайност, за изключителния ѝ принос за работата на сдружението.
Руска Ирибаджакова благодари на общинското ръководство и лично на кмета Божин Божинов за подкрепата, която получават болните от диабет. “Сега хората се чувстват по обгрижени”, каза тя. “С медицинско лице и транспорт от общината посетихме шестте села, в които има група болни, изследвана им беше кръвната захар, обменихме мисли, припомнихме си най-важните неща, за да се поддържа нормална стойност на кръвната захар, проведохме обучение за ползване на глюкомер и писалка”, добави тя.
Поздрави поднесоха председателят на ОбС Васил Сяров и Керанка Кукучева – председател на клуба на пенсионера. Популярната Женска група за автентичен фолклор от село Срем се погрижи за доброто настроение на присъстващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: От началото на годината на 492 души от областта за първи път е поставена диагноза захарен диабет

Силистра: От началото на годината на 492 души от областта за първи път е поставена диагноза захарен диабет

14 Ноември 2017 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Силистра. От началото на годината на 492 души от Силистренско за първи път е поставена диагноза захарен диабет. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Шумен от Районна здравноосигурителна каса - Силистра. Диспансеризираните с такава диагноза в областта към момента са 5 897 души. От тях само 3% са регистрирани с диабет тип 1, или т.нар. инсулинозависим диабет. Успешната превенция на заболяването е част от задълженията на всеки личен лекар. Диспансерното наблюдение на хората с неинсулинозависим захарен диабет, които са на лечение само с перорални противодиабетни лекарствени средства, се извършва от личния лекар, който трябва да реализира три диспансерни прегледа годишно. От началото на годината РЗОК - Силистра е заплатила на семейните лекари за извършени 7 204 такива прегледа. РЗОК - Силистра е заплатила и за 2 929 диспансерни прегледи на петимата специалисти - ендокринолози, с които е в договорни отношения. Към момента с неврологични изменения в следствие на диабета са регистрирани 3 422 души, с очни изменения - 178, с диабет със съдови разстройства са 25 и 27 с диабет с бъбречни прояви. Има пациенти с повече едно усложнение. Диспансерното наблюдение на диабетно болните под 18 години се провежда от детски ендокринолог или ендокринолог. В Силистренска област непълнолетните с тази диагноза са 23. От началото на годината до момента РЗОК - Силистра е заплатила 1 732 790 лв. за лекарства за лечение на диабет. Многопрофилните болници в областта имат договори със Здравната каса за изпълнение на 2 клинични пътеки за лечение на диабет. Тази година по тях са преминали общо 486 случая.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Денислава Ангелова, Асоциация „Докосни дъгата”. Над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими

Д-р Денислава Ангелова, Асоциация „Докосни дъгата”. Над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими

14 Ноември 2017 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 30 сини балона бяха пуснати в небето във Велико Търново по повод Световния ден за борба с диабета, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Инициативата се организира от Асоциация „Докосни дъгата“ и е по идея на ученика от Старопрестолната гимназия по икономика Тихомир Петров, който от 17-години е болен от диабет. В учебното заведение се събраха известни музиканти, певци, футболисти и спортисти. Гости на събитието бяха главният секретар на Министерството на младежа и спорта Асен Марков, треньорът на младежкия отбор на ПФК „Левски“ Йордан Петков, Александър Славков – президент на Българската федерация „Шотокан карате – До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов – директор на Спортна академия „Ивелин Попов“, кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов и други. Целта на инициативата е да покаже, че младите хора с диабет водят пълноценен живот. Каузата е събиране на средства за закупуване на инсулинова помпа за Борис от Русе, който е на 1 година и 2 месеца и страда от диабет. За целта са необходими около 4 000 и 8 000 лева.
„В националните диабетни лагери „Докосни дъгата“ ние учим нашите младежи, че трябва да предават доброто и в душите им да има много мир, смирение и синхрон. Аз съм горда, удовлетворена и щастлива, защото това виждаме днес в лицето на Тихомир и в лицето на тези деца, които той е успял да обедини в тази каузата. Диабетът не е болест, то е състояние. Децата с диабет са абсолютно нормални. Щастлива съм, че приятелите на Тихомир и децата от нашата асоциация днес пристигнаха от цялата страна, за да кажат силно и на глас „Аз имам диабет и това не ме прави различен“, посочи д-р Денислава Ангелова, председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата”. Тя посочи, че над 1 800 деца са болни от диабет и са инсулинозависими. Общо броят на заболелите с диабет в България вече преминава цифрата от половин милион.
Срещата в училището започна в кратка презентация за диабета и за Асоциация „Докосни дъгата“, след което Дули и Муден от групата „Руди, Муден, Дули и Кукушев“ изпълниха песента, чието видео е заснето по време на летния лагер на децата, болни от диабет, в Камчия.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С флашмоб и пуснати сини балони в небето в града бе отбелязан Световният ден на диабета

Шумен: С флашмоб и пуснати сини балони в небето в града бе отбелязан Световният ден на диабета

14 Ноември 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. С флашмоб и пуснати сини балони в небето в Шумен бе отбелязан Световният ден на диабета, предаде репортер на Радио „Фокус” – Шумен. Участниците, облечени в синьо и хванати за ръце, се подредиха в два кръга в знак на съпричастност към хората с диабет. В проявата пред Драматично-куклен театър се включиха клуб „Устни хармоники” към Център за подкрепа на личностното развитие – ОДК и китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни”. Състезателите по карате към Ученическата спортна школа и техните треньори от клуб „Киокушин“ – Шумен представиха демонстрации на техники от бойните изкуства. Всеки от присъстващите имаше възможност да остави и свое послание на Арт инсталацията, подредена с помощта на учениците от класа по изобразително изкуство на художничката Мариана Петкова към СУ „Сава Доброплодни“. Доброволци раздаваха на минувачите сини гривни, а студенти от филиала към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ извършваха безплатни измервания на кръвната захар. Бяха раздадени и над 100 безплатни глюкомера.
Мобилна лаборатория от Австрия ще бъде в Шумен на 21 и 22 ноември и ще извършва безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет в района на Паметника на съветската армия. „Преди три години бяхме тук в подкрепа на кауза, за да може държавата да осигури инсулинови помпи на нуждаещите се. Това начало вече има своето развитие и резултати. Община Шумен беше първата, която осигури консумативи за инсулинови помпи на болни от диабет деца, а първата сграда в България, осветена в синьо, бе ДКТ „Васил Друмев“ в град Шумен“, заяви Ваня Стоянова от Сдружение „За инсулиновите помпи“. Зейрин, която от година е с диабет, разказа как заболяването е променило живота й. „Диабетът дойде при мен като неканен гост, но ме научи да бъда по-силна, даде ми нова мечта, показа ми кои са истинските хора до мен, диабетът не пречи на нищо, диабетът не е спирачка за живота, той ме научи да живея пълноценно и здравословно“, каза Зейрин.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и ученици от цяла България отбелязаха Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: Кметът Даниел Панов и ученици от цяла България отбелязаха Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ученици от цяла България се събраха в Старопрестолната гимназия по икономика във Велико Търново по повод Световния ден за борба с диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Училището даде начало на нова благотворителна кампания в града, която е в подкрепа на деца, диагностицирани със заболяването. Първата кауза е осигуряването на инсулинова помпа за малкия Божидар от Русе, който е само на година и два месеца.
Инициативата е на Асоциация „Докосни дъгата“ с председател Денислава Ангелова, както и на дванадесетокласника от СГИ Тихомир Петров. Тя бе подкрепена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, от Футболен клуб „Левски“, Спортна академия „Ивелин Попов“, Българската федерация „Шотокан карате - До“, Карате клуб „ИПОН“ и др.
Даниел Панов поздрави учениците и инициаторите на кампанията и подчерта, че е силно впечатлен от активността на младите хора и ангажираността им с обществени каузи. „Старата столица отново дава пример за единство - в името на по-добрия живот на децата, диагностицирани с диабет. Те не са по-различни и заслужават да водят пълноценен живот“, коментира Даниел Панов.
Директорът на гимназията Виолета Йосифова обяви, че през следващите два месеца в училището ще бъдат събрани средства в подкрепа на малчугани и ученици със заболяването. "Това ще бъде каузата и на коледния бал", посочи тя.
В отбелязването на Световния ден за борба с диабета се включиха популярните изпълнители Дули и Муден от Руди, Муден Дули и Кукушев, секретарят на Министерството на младежта и спорта Асен Марков, треньорът на юношите на Левски Йордан Петков, Александър Славков - президент на Българската федерация „Шотокан карате - До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов - директор на Спортна академия „Ивелин Попов“ и др. На финала на събитието всички пуснаха във въздуха балони със син цвят като знак за свободата на хората с диабет.
В подкрепа на хората, диагностицирани със заболяването, тази вечер в 18.00 часа крепостта "Царевец" ще бъде обагрена в син цвят. Инициативата е на Община Велико Търново, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Българска асоциация „Диабет“. В същите цветове ще свети и Националният стадион „Васил Левски“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в града

Пловдив: Световният ден за борба с диабета ще бъде отбелязан в града

14 Ноември 2017 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В Пловдив ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите – студентите от Медицинския университет. За поредна година те привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване. Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве, диабетът развит по време на бременност. Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова, клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги”.
Пред Аудиторния комплекс студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе инициативата „Клиника на открито“ по повод Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: В града ще се проведе инициативата „Клиника на открито“ по повод Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Клиника на открито“ организират в парк „Марно поле“ във Велико Търново. Поводът Световния ден за борба с диабета. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Йорданка Илиева, гл. експерт в Регионалната здравна инспекция. Събитието е част от общинската програма „Здрави деца в здрави семейства“. По време на инициативата в четири импровизирани „кабинети“, студенти и експерти от РЗИ – Велико Търново ще измерват кръвната захар и кръвното налягане, ще изследват дишането със спирометър, ще консултират и изследват за носителство на вируса на СПИН и ще разпространяват здравно-образователни материали. „Кабинетите“ ще бъдат разположени в парка от 11.00 до 13.00 часа. Инициативата се организира от Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново и Филиал Велико Търново към Медицински университет Варна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: IV градска болница провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

София: IV градска болница провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

14 Ноември 2017 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Четвърта многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД провежда кампания за борба с диабета по повод Световния ден за борба с диабета - 14 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 9.00 часа до 12.00 часа на втория етаж в административната сграда ще се извърши безплатно измерване на кръвна захар с глюкомер, консултация и обучение върху диетата при захарен диабет, обучение на пациенти на терапия с инсулин, обучение върху самостоятелни корекции на инсулинови дози.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В Старопрестолната гимназия по икономика ще се проведе инициатива по повод Световния ден за борба с диабета. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Деца от цяла България ще участват в събитието. Те ще се срещнат с музиканти, певци, футболисти и спортисти. Детският празник има за цел да покаже, че децата и младите хора с диабет водят пълноценен живот. Домакин на събитието ще е Старопрестолната гимназия по икономика, а организатор е Асоциация „Докосни дъгата“. Инициативата ще бъде открита в 12.00 часа от кмета на Старата столица и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. В знак на свободата за децата с диабет домакините, гостите и всички малчугани ще пуснат във въздуха балони в син цвят.
Като част от инициативите за отбелязването на Световния ден за борба с диабета, Професионален футболен клуб „Левски“ ще представи видеоклип в подкрепа на децата и младежите, диагностицирани със заболяването.
Сред гостите ще бъдат също главният секретар на Министерството на младежа и спорта Асен марков, треньорът на младежкия отбор на ПФК „Левски“ Йордан Петков, Александър Славков - президент на Българската федерация „Шотокан карате - До“ и президент на карате клуб ИПОН, Влади Попов - директор на Спортна академия „Ивелин Попов“ и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета

Велико Търново: Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета

14 Ноември 2017 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Царевец ще светне в синьо за Световния ден за борба с диабета – 14 ноември. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Владислава Андреева от Туристическия информационен център в града. Всичко прожектори на историческата крепост ще се обагрят в синьо точно в 18.00 часа. Инициативата се осъществява в знак на подкрепа на болните от най-масовото заболяване на XXI век. Акцията се осъществява по идея на Община Велико Търново, Българска Асоциация Диабет и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Синият цвят и кръгът са приети за лого на Световния ден за борба с диабета, като символ на живота здравето и синьото небе, което обединява всички народи.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Сдружението на диабетиците в града ще отбележи Световния ден на диабета със серия от мероприятия

Сливен: Сдружението на диабетиците в града ще отбележи Световния ден на диабета със серия от мероприятия

11 Ноември 2017 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Сливен. По случай Световния диабетен ден – 14 ноември, от 13 до 17 ноември, Сдружението на диабетиците в Общината организира мероприятия под надслов „Диабет – утре може да си ти”. Това съобщиха от сдружението. През цялата седмица ще има дни на отворени врати в Центъра на Сдружението, който се намира в ДКЦ-2, каб. №74-Б. На 14 ноември ще се проведе среща – семинар с членовете на Сдружението. Посланията, които организаторите отправят чрез инициативата, са:
„Можем да спрем диабета, ако сме заедно – пациентски организации, диабетици, лекари, институции, бизнес”.
„Българските пациенти имат право на достъп до лечение, подобно на колегите си в другите държави на Европейския съюз”.
„Никой не е виновен, че е болен от диабет. Никой не трябва да се срамува, че има диабет”.
„Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно, стига да усвоиш правилата на контрола на кръвната захар”.
Пациентските диабетни организации са посветили усилията си на борбата с диабета и поставят акцент в дейностите си върху проблема и неговата социална значимост. Те осигуряват социална, информационна, емоционална и друга подкрепа и съдействие на пациентите с диабет, провеждат скринингови акции сред населението, обучения на пациенти, информационни и застъпнически кампании, подписки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града ще бъде отбелязан Световният ден на диабета

Шумен: В града ще бъде отбелязан Световният ден на диабета

10 Ноември 2017 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Шумен. С флашмоб пред Драматично-кукления театър „Васил Друмев” в Шумен ще бъде отбелязан Световният ден на диабета - 14 ноември. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От 13.30 часа шуменци ще изразят своята подкрепа към хората с диабет. Във флашмоба ще се включат клуб „Устни хармоники” към ЦПРЛ – ОДК, Шумен и китарен ансамбъл от СУ „Сава Доброплодни” с преподаватели Антони Стойчев и Станимир Станимиров. Демонстрации на техники от бойните изкуства ще направят състезателите по карате към Ученическата спортна школа и техните треньори от клуб „Киокушин“ – Шумен. Арт инсталацията ще бъде подредена с помощта на учениците от класа по изобразително изкуство на художничката Мариана Петкова към СУ „Сава Доброплодни“. По традиция участниците във флашмоба ще бъдат облечени в синьо – цветът на надеждата, приет за символ на Световния ден на диабета. В синьо ще бъде осветена и сградата на читалище „Добри Войников“. Студенти от Филиала към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ ще извършват безплатни измервания на кръвната захар. За гражданите, които нямат възможност да се включат в събитието на 14 ноември, е осигурена мобилна лаборатория от Австрия. Тя ще е в Шумен на 21 и 22 ноември и ще бъде разположена в района на Паметника на съветската армия. В нея ще се извършват безплатни изследвания за ранно откриване и диагностика на диабет. Организатори на събитието са Сдружението „За инсулиновите помпи“, филиалът на МУ – Варна, ДКТ „В. Друмев“, скаутският клуб, клуб „Устни хармоники“ към ОДК и СУ „Сава Доброплодни“. Проявата се осъществява със съдействието на Община Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Премахване на надписа
Премахване на надписа "Александър Велики" от международното летище в Скопие. 24 ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.