НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Узунов: Последните 30 години България няма последователна политика за българите в Западните покрайнини

Красимир Узунов: Последните 30 години България няма последователна политика за българите в Западните покрайнини

14 Ноември 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. След 1989 г. вече започна да се поставя въпросът за българите в Западните покрайнини, за съжаление през последните години ние нямаме последователна политика. Това каза президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка със случая, при който трима български медици бяха задържани в сръбския град Босилеград.
"Уважавам Едвин Суграев като поет и демократ, но ако не беше бързата реакция на министър Захариева, едва ли някой щеше да се раздвижи от консулството в Ниш. Ние трябва да видим колко пъти консулът ни в Ниш ходи в тези райони. Най-простият пример, който трябва да направим е сравнението какво правят сърбите за сръбското малцинство в Косово и ако ние направим същото за нашето малцинство в Босилеград - как биха реагирали. Перспективата на това, което ни чака най-вероятно е Западните покрайнини не само да се обезбългарят, а просто да се обезлюдят и на тяхно място да дойдат албанци от Сурдилица, много е близо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници

12 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод на задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия. „Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева. „След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса“, допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.
„В зависимост от тях ще определим и нашата позиция“, поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград. „Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации“, каза още министър Захариева. „Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.
Весела ПЕТРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград да постави пред сръбските власти въпроса за задържането на български лекари в Босилеград

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград да постави пред сръбските власти въпроса за задържането на български лекари в Босилеград

11 Ноември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил инструкции още тази сутрин от министъра на външните работи Екатерина Захариева да постави въпроса за инцидента със задържането на български лекари в Босилеград пред сръбските власти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сърбия: Трима български лекари са били задържани в Босилеград

Сърбия: Трима български лекари са били задържани в Босилеград

10 Ноември 2017 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Босилеград. Трима български лекари са били задържани в Босилеград. Това става ясно от съобщение до медиите, изпратено от Културно-информационен център на Българското национално малцинство в „Босилеград” – Босилеград. „Фокус“ публикува прессъобщението на КИЦ – Босилеград без редакторска намеса:

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването провалиха безвъзмездна хуманитарна медицинска акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специлизирана медицинска помощ граждани на Босилеград.
По покана на КИЦ „Босилеград“ трима лекари специалисти от Първа МБАЛ – София на 10.11.2017г. в предобедните часове пристигнаха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха дошли около 50 заинтересовани граждани на Босилеград, сред които имаше и деца.
Десетина минути след като бяха започнали прегледите и консултациите в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната инспекция в Ниш при Сръбското министерство на здравеопазването. След тях в помешенията на КИЦ-а влязоха четирима полицаи които легитимираха лекарите а други петнайсетина блокираха сградата на КИЦ-а отвън.
След двучасовен разпит на служителите на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „Босилеград“, на служителите на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушение и нямат право да се занимават с провеждането на такъв тип хуманитарни акции. Също така предупредиха служителите на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвинение.
След проведеният разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София, бяха отведени и задържани в полицията в Босилеград в продължение на около 4 часа без да ги разпитват и без да им съставят протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.
Заинтересованите граждани чакаха лекарите през целия ден и постепенно се разотидоха с което медицинската хуманитарна акция бе напълно провалена.
Гражданите на Босилеград, лекарите и служителите на КИЦ-а за пореден път ненужно бяха стресирани в една показна и очевидно предварително много добре подготвена полицейска акция.
КИЦ „Босилеград“ изразява съмнение, че тази акция бе подготвена в отговор на действията на българската държава с които бяха ограничени възможностите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от медицинска помощ граждани във Военно-медицинска академия в София а след това да ги изнудва да гласуват за него на местните избори.
В момента медицинската помощ на Военно-медицинската академия се оказва чрез Генералното консулство на Р България в Ниш.
КИЦ „Босилеград“ израява огорчение и протест от нечовешката постъпка на сръбските власти с която те лишиха десетки босилеградски граждани да се възползват от безплатна и специализирана медицинска помощ от лекари които от чисти хуманитарни подбуди на собствени разноски дойдоха от София в Босилеград за да помогнат на хората които нямат друга възможност да се възползват от лекарска помощ.
Същевременно, ние смятаме че това е сериозен акт на предупреждение към КИЦ-а след проведените дейности по повод отбелязването на Деня на Западните покрайнини и алармиране на българската общественост за изключително трудното социално-икономическо положение на българското малцинство в Западните покрайнини.
Симптоматично е също така, че тази акция бе проведена след като председателят на Народното събрание на Р България г-н Димитър Главчев при посещението си в Белград пред сръбските политици и държавници постави редица въпроси касаещи положението и правата на българското малцинство в Сърбия.
КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.