НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:48

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Красимир Узунов: Последните 30 години България няма последователна политика за българите в Западните покрайнини

Красимир Узунов: Последните 30 години България няма последователна политика за българите в Западните покрайнини

14 Ноември 2017 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. След 1989 г. вече започна да се поставя въпросът за българите в Западните покрайнини, за съжаление през последните години ние нямаме последователна политика. Това каза президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка със случая, при който трима български медици бяха задържани в сръбския град Босилеград.
"Уважавам Едвин Суграев като поет и демократ, но ако не беше бързата реакция на министър Захариева, едва ли някой щеше да се раздвижи от консулството в Ниш. Ние трябва да видим колко пъти консулът ни в Ниш ходи в тези райони. Най-простият пример, който трябва да направим е сравнението какво правят сърбите за сръбското малцинство в Косово и ако ние направим същото за нашето малцинство в Босилеград - как биха реагирали. Перспективата на това, което ни чака най-вероятно е Западните покрайнини не само да се обезбългарят, а просто да се обезлюдят и на тяхно място да дойдат албанци от Сурдилица, много е близо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Случилото се в Босилеград не е епизодична акция

Красимир Узунов: Случилото се в Босилеград не е епизодична акция

14 Ноември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Случилото се в Босилеград не е епизодична акция. Това каза президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка със случая, при който трима български медици бяха задържани в сръбския град Босилеград. "Най-вероятно кметът на Босилеград е успял да повика полицията, тъй като не е в перфектни отношения с Културно-информационния център", коментира Узунов.
Той припомни, че кметът на Кюстендил Петър Паунов не бе допуснат на 19 февруари за полагане на цветя на паметника на Васил Левски в Босилеград.
Той отбеляза, че сме в навечерието на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор, когато България предава на Сърбия Западните покрайнини, където има една гимназия, 6 прогимназии и 116 училища - 2 града, 118 села. "Населението само в този район - Цариброд, Босилеград е било над 65 000 души. Общо в Сърбия, без Македония, са били 127 000 души. В момента те са 18 000. Т.е. едва ли може да става въпрос за опит за обезбългаряване. Става въпрос за една целенасочена политика, която през последните 100 години се развива", каза още Красимир Узунов.
По думите му районът се обезлюдява, защото една част от това население се преселва в България, друга се асимилира от сръбското управление, а трета не се декларира като българи, защото така им е било по-удобно, заради по-високия стандарт в Югославия преди 1989 г.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници

12 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Недопустимо е лекари да бъдат задържани само защото са дошли да помогнат на наши сънародници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод на задържането на български лекари в Босилеград, Сърбия. „Веднага след като в Генералното консулство в Ниш е получена информацията за задържането на тримата лекари, генералният консул Едвин Сугарев установява контакт с местните полицейски власти в Босилеград. Проведени са няколко телефонни разговора и медиците са освободени, без да са разпитвани, без да е предявено каквото и да е обвинение към тях и без да е съставен протокол за задържането им“, обясни министър Захариева. „След като бях запозната със случая, веднага разпоредих на посланика на България в Белград Радко Влайков да постави въпроса и да реагира пред сръбската страна. Премиерът Бойко Борисов също лично следи въпроса“, допълни тя. По думите й днес или най-късно утре се очаква чрез разговорите на посланик Влайков да бъда получени нужните обяснения.
„В зависимост от тях ще определим и нашата позиция“, поясни външният министър. По думите й обаче още на този етап е очевидно, че става въпрос за една непремерена реакция на полицията в Босилеград. „Недопустимо е лекари, към които няма конкретни обвинения, да бъдат държани с часове само защото са дошли да помогнат на сръбски граждани от български произход като им дават медицински консултации“, каза още министър Захариева. „Със сръбската държава и с централната власт днес имаме такива отношения, които изключват прилагането на действия от миналото към малцинството", подчерта тя.
Весела ПЕТРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград да постави пред сръбските власти въпроса за задържането на български лекари в Босилеград

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград да постави пред сръбските власти въпроса за задържането на български лекари в Босилеград

11 Ноември 2017 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Посланикът ни в Белград Радко Влайков е получил инструкции още тази сутрин от министъра на външните работи Екатерина Захариева да постави въпроса за инцидента със задържането на български лекари в Босилеград пред сръбските власти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Премахване на надписа
Премахване на надписа "Александър Велики" от международното летище в Скопие. 24 ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.