НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:23

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: През 2019 започваме с най-тежкия участък от АМ „Струма“, а средата на 2023 година ще имаме напълно завършена магистрала

Министър Николай Нанков: През 2019 започваме с най-тежкия участък от АМ „Струма“, а средата на 2023 година ще имаме напълно завършена магистрала

10 Ноември 2017 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 година, каквито са ни сроковете ще стартираме със строителството на най-тежкия участък, а средата на 2023 година ще приключим и ще имаме напълно завършена АМ „Струма“. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „2020 година е срокът за отсечката от Благоевград до Крупник. За тунела „Железница“ има обявена обществена поръчка от 19 октомври, разделена на 3 обособени позиции за тунела, стойността е 250 млн. лева“, обясни той. „Като изберем изпълнител 1060 дни, почти 3 години, е срокът за изпълнение на тунела, на останалите съоръжения е 600 дни. Ще се вместим в тези времеви граници“, допълни министърът. „Най-радващата новина е, че не с национално финансиране, а с европейски средства ще бъде изградена магистралата. Националните средства, които към момента бяха разходени, ще се сертифицират и възстановят по линия на европейската програма. По-добра новина за АМ „Струма“ в последните месеци едва ли е имало“, коментира Николай Нанков. „Върнахме отново доверието на ЕК. Знаете какви периоди преживяхме през месец април, когато изчезваха документи за обществени поръчки за тунела „Железница“. Мисля, че със съвместни усилия това не оказа негативно влияние, а напротив - вчера резултатът в Брюксел беше перфектен“, заяви министърът. „Кресненското дефиле е най-голямото предизвикателство. 12 октомври беше взето решение от МОСВ за избор на вариант, който съвпада с най-изгодния финансов вариант и от гледна точка на сигурността“, обясни той и допълни, че към еколозите както винаги ще има обективно, добро и колегиално отношение. „Относно сигурността и безопасността едва ли има по-добър начин да гарантираме сигурността на преминаване от изграждането на двете нови ленти. Посока София източно от дефилето с магистрални габарити и ограничена скорост на движение, през дефилето с уширяване на пътното платно и изграждане на необходимата екологична инфраструктура“, уточни Николай Нанков. „Скоростта ще бъде 80 км с всички необходими ограничения, за да гарантираме в максимална степен безопасността на преминаване“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Николай Нанков: През ноември 2018 година ще пуснем предсрочно отсечката на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански

Министър Николай Нанков: През ноември 2018 година ще пуснем предсрочно отсечката на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански

10 Ноември 2017 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. За дългият лот от 25 км. на АМ „Струма“ от Кресна до Сандански срокът е до май 2019, вече сме на над 50% физическо изпълнение на обекта. Започваме и финансово да го изпълняваме с европейски средства, ще съкратим срока до ноември 2018 година. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков за одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще пуснем отсечката предсрочно с оглед на взетото решение за апликационната форма. Въпреки големия скептицизъм на зелени организации и други, които подходиха с недоверие към проекта“, заяви той. „628 млн. е безвъзмездната помощ по линия на ОП „Транспорт“, 111 млн. е националното съфинансиране, общо 739 млн. за участъците 3-1 от АМ „Струма“. Дадохме старт през август от Благоевград до Крупник, другият лот от Кресна до Сандански, който е 25 км. и тунела „Железница“, каза още министърът.
Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира от своя страна, че с одобрението на апликационната форма за АМ „Струма“ е отпаднало опасението на опонентите им, че тя няма да бъде завършена. По думите му личната намеса на премиера Бойко Борисов е оказала изключително сериозно въздействие върху администрацията в Брюксел за одобряването на апликационната форма, както и усилията на министерствата на транспорта и на регионалното развитие. „Това гарантира със сигурност изпълнението на проекта вече със европейско финансиране и национално съфинансиране, което ще облекчи целия процес по изпълнение на дефилето“, допълни министърът. „АМ „Струма“ вече е един необратим процес, който се надяваме да бъде завършен в заложените срокове“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия отпусна 739 млн. лева за изграждането на автомагистрала „Струма“

Европейската комисия отпусна 739 млн. лева за изграждането на автомагистрала „Струма“

9 Ноември 2017 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия одобри проекта за изграждане на 40 км от автомагистрала "Струма" в участъците Благоевград - Крупник, Кресна - Сандански и тунел „Железница“. Общата стойност на отпуснатите средства от Кохезионния фонд на ЕС е 628 млн. лева. Националното съфинансиране е в размер на 111 млн. лева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Строителството на Лот 3.1 „Благоевград – Крупник“ стартира на 31 август 2017 г. и в момента е в начален етап на изпълнение. На 20 септември 2016 г. започнаха строителните дейности на Лот 3.3 „Кресна – Сандански“ и физическият напредък на обекта скоро ще достигне 50%. В момента се провеждат обществените поръчки за изграждането на тунел „Железница“, с прогнозна стойност 250 млн. лева. Участъкът е разделен на три лота, а срокът за изпълнението им е редуциран на 3 години.
С друго решение от днес, Комисията одобри предложеното от българска страна изменение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020. С промените се прецизира обхвата на жп проектите, заложени за финансиране по ОПТТИ 2014-2020 г., като отпадат жп участъци, за които вече има осигурено финансиране от Механизма за Свързана Европа. Това са жп отсечките Волуяк – София – Елин Пелин, Костенец – Септември и жп възел Пловдив, които ще се изграждат със средства от МСЕ.
Предвижда се разширение на обхвата на проекта за подготовка на жп линията Радомир – Гюешево, с цел окрупняване на проекта по цялото направление от София до границата с Република Македония. Изменен е също и проектът за реконструкция на гарови комплекси по основната TEN-T мрежа, като жп гара Чирпан се заменя от жп гара Карнобат. В проекта за модернизация са включени още жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.