НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РИА Новости: МВнР на България осъди оскверняването на паметника „Альоша“ в Пловдив

РИА Новости: МВнР на България осъди оскверняването на паметника „Альоша“ в Пловдив

11 Ноември 2017 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на външните работи на България решително осъди оскверняването на паметника на съветския войн-освободител „Альоша“ в Пловдив, като заяви, че подобни актове на вандализъм са абсолютно неприемливи, предаде РИА Новости, като цитира на изявление на сайта на българското МВнР.
„Министерството на външните работи на България решително осъжда поредния акт на вандализъм, извършен срещу паметника „Альоша“ в Пловдив, при който са използвани нацистки символи и антисемитски лозунги“, се казва в изявлението. В него се подчертава, че подобни действия са абсолютно неприемливи и са в разрез с традиционната толерантност и търпимост, присъща на българския народ, а също и с приетите от страната ангажименти по линия на ЕС и международни организации, касаещи борбата срещу расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза.
„Надяваме се, че компетентните органи ще намерят виновните и ще ги привлекат към отговорност“, се отбелязва в изявлението.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НТВ, Русия: В България вандали изписаха оскърбления по адрес на Мария Захарова по паметника „Альоша“

НТВ, Русия: В България вандали изписаха оскърбления по адрес на Мария Захарова по паметника „Альоша“

11 Ноември 2017 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Вандали изрисуваха със свастики известния паметник на съветския войн-освободител „Альоша“ в българския град Пловдив, съобщава руската телевизия НТВ. Снимки на осквернения мемориал в памет на съветските воини бяха публикувани във Фейсбук от Българската социалистическа партия. На тях се вижда, че паметникът е изписан с нацистки символи и антисемитски лозунги. Има и оскърбителен надпис, който най-вероятно е адресиран до официалния представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова. Инцидентът вече бе коментиран от българското Министерство на външните работи. Оттам осъдиха вандалския акт, като го определиха като „абсолютно неприемлив и в разрез с традиционната толерантност и търпимост на българското общество“. Дипломатите изразиха надежда, че компетентните органи ще открият виновника.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: На паметника „Альоша“ в България се появиха оскърбления по адрес на прес-секретаря на руското МВнР

РИА Новости: На паметника „Альоша“ в България се появиха оскърбления по адрес на прес-секретаря на руското МВнР

11 Ноември 2017 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Българската социалистическа партия сигнализира, че вандали са осквернили паметника на съветския войник в българския град Пловдив, известен като „Альоша“, предаде РИА Новости.
На паметника са изрисувани свастики, изписани са антисемитски лозунги, както и оскърбителни послания по адрес на прес-секретаря на МВнР на Русия Мария Захарова.
Българското външно министерство решително осъди вандалския акт. „Подобни прояви са абсолютно неприемливи и противоречат на традиционните за българското общество толерантност и търпимост, а също така и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза. Ние се надяваме, че компетентните органи ще разкрият виновниците и ще ги привлекат под отговорност“, пише в официално заявление на министерството.
От БСП заявиха, че не съществуват сили, които да изменят факта, че Червената армия победи Хитлеристка Германия и призоваха властите да предприемат мерки за защитата на паметника. Освен това социалистите имат намерение да дежурят нощно време около „Альоша“.
Властите в Москва все още не са излезли с коментар за инцидента.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на България осъди вандалската атака срещу паметника „Альоша“ в Пловдив

ТАСС: МВнР на България осъди вандалската атака срещу паметника „Альоша“ в Пловдив

10 Ноември 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
София. Външното министерство на България осъди атаката на вандалите, нарисували нацистки символи и изписали антисемитски лозунги на паметника „Альоша“ в Пловдив, предава ТАСС.
„Подобни прояви са абсолютно неприемливи и противоречат на традиционните за българското общество толерантност и търпимост, а също така и с поетите от страната ни ангажименти по линия на ЕС и на международните организации за борба с расизма, ксенофобията и престъпленията от омраза“, пише в официално заявление на българското външно министерство. От там изразиха надежда, че компетентните органи ще открият виновниците.
Атаката срещу паметника „Альоша“ бе извършена в петък през нощта в навечерието на официалните мероприятия по честването на 60-годишнината на откриването на паметника на 12 ноември. Във връзка с вандалския акт посолството на Русия изпрати на МВнР на България официална протестна нота.
Представителите на българските обществени организации почистиха паметника от боята.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.