НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:03

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев: Москва трябва да осъзнае чувствителните теми за България и да не допуска непремерени позиции

Президентът Румен Радев: Москва трябва да осъзнае чувствителните теми за България и да не допуска непремерени позиции

10 Ноември 2017 | 22:22 | Агенция "Фокус"
София. Поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото недопустимо е и преиначаването на нашата история. Във всички положения обаче, не мисля, че конфронтацията е взаимноизгодна. Москва трябва да си даде ясна сметка и трябва да осъзнае чувствителните теми на България и да не допуска непремерени позиции. Защото аз вярвам в доброто бъдеще на нашите отношения въпреки тежкото наследство от последните години и ще работя за това бъдеще. Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ. "Има ясен протокол - на Захарова от руското външно (б.р. министерство) трябва да отговаря Захариева от нашето външно министерство", така Радев коментира думите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че държавният глава не се е изказал по темата за поругаването на съветски паметници.
Държавният глава коментира и изказването на народния представител от групата на "БСП за България" проф. Иво Христов, който е част и от издигналия го за президентския пост инициативен комитет. В него Христов защити тезата на Москва, че Червената армия е допринесла за спасяването на българските евреи и нарече 80% от българите дебили. "Той самият прецени това като непремерено изказване и се извини. Когато искаш оставки, трябва да се върнеш назад и да видиш дали някой от твоите съпартийци не е казвал нещо подобно, без да се извинява и да подава оставка", заяви той.
Румен Радев потвърди, че руският президент няма да посети България за 140-ата годишнина от Освобождението догодина, но отрече това да е свързано с предстоящото председателство на Съвета на ЕС. "Председателството няма нищо общо. Годишнината от нашето освобождение не може да бъде заложник на какъвто и да е политически календар. Още, когато поканих президента Путин се уточнихме, че ще търсим удобна дата, защото през март са техните избори и не е сигурен, че може да дойде. Не виждам никакво неудобство в това посещението да стане както в рамките на Председателството, така и след него.", обясни държавният глава. По думите му посещението ще стане, когато бъде постигнато споразумение за датите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Милко Палангурски, историк: Изказването на говорителя на руското външно министерство за българските евреи не е случайно

Проф. Милко Палангурски, историк: Изказването на говорителя на руското външно министерство за българските евреи не е случайно

9 Ноември 2017 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изказването на говорителя на руското външно министерство за българските евреи не е случайно. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново историкът проф. Милко Палангурски, във връзка с твърдението, че евреите в България по време на Втората световна война са спасени от Червената армия. По думите му Русия цели изваждането от Европейския съюз и НАТО на най-слабото им звено – България. Според него напрежението към нашата страна ще се увеличава.
„Докато има монолитен Европейски съюз, докато има съюзническа солидарност в НАТО, Русия не може да реставрира и реализира мирните договори от 1989 година и не може да си позволи политическа атака спрямо своите съседи, завършваща с териториална анексия срещу. Затова атаката срещу Европейския съюз ще бъде дълготрайна, дългосрочна и необратима, поне в обозримо бъдеще. Ние трябва да разберем, че се намираме във война, която ни е обявена като част от европейската цивилизация от Русия“, допълни проф. Палангурски. Според него Русия иска България да се присъедини като евразийското пространство.
„Тя иска да стои в кордон, да има държави, които да й принадлежат по дефиниция, т.е. да може да ги управлява индиректно и да не им позволява да бъдат толкова самостоятелни, че да могат да прокарат своите интереси безпроблемно. Не забравяйте, че всички тези атаки, поредици от скандали, свързани с азбуката, с македонските земи и т.н., не са подбрани случайно. Те са по една думичка, която хвърля острие върху основни български възгледи. Удрят се консенсусните ни структури като общество. Затова се казва хибридна пропаганда и война, т.е. да се разколебае онова, което ни обединява като народ“, допълни проф. Палангурски.
Той каза още, че отношението на българската държава към евреите в страната не винаги е било еднозначно, но време на Втората световна война управниците у нас съумяват да спасят тази част от обществото. „Фактът, че българското общество е намерило сили по време на война да спаси тези хора, е достатъчен, за да се преклоним пред техните действия“, посочи проф. Милко Палангурски. По повод изказването на говорителя на руското външно министерство, той посочи, че то е идеална възможност България да представи като страна, която не признава резултатите от Втората световна война. „Тоест „свири се на онази струна“ „ние сме победителите, ние знаем кой е добър и кой лош“. Все пак обаче Втората световна война завърши през 1943 година, а Студената през 1989 година. Това е достатъчно време, за да не обръщаме внимание на тези мантри“, допълни проф. Палангурски.
По думите му подобни провокативни изказвания от страна на Руското външно министерство са нормални. „Страшно е, не че Руското външно министерство се държи така. За него е нормално. То даже не е чак толкова остро, колкото може да бъде и колкото е било през години. Страшното е, че има български политици, които „отварят чадъра заради слюнките“ срещу Москва, за да бранят същата тази Москва. Това е такава рядкост в политика, че подобни политически мъже в друга държава няма да могат да участват на ниво обсъждане в градската градина или на кварталното събрание, а у нас те са в Парламента, а и в Министерски съвет доскоро“, допълни проф. Палангурски.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Твърде нечестна е политиката, която съвременната Руска федерация прокарва у нас

Проф. Пламен Павлов, историк: Твърде нечестна е политиката, която съвременната Руска федерация прокарва у нас

7 Ноември 2017 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Твърде нечестна е политиката, която съвременната Руска федерация прокарва у нас. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов за отражението на Октомврийската революция върху съдбата на България. „Днешната руска политика следва не толкова архетипите на царска Русия, колкото на режимите на Ленин и Сталин“, каза проф. Павлов, а за пример посочи посягането на българското национално достойнство с твърденията за произхода на кирилицата и спасяването на българските евреи. „Днес депутат от парламента - проф. Иво Христов, заяви същото като Захарова, т.е. вече има беквокали в самата България и това съвсем не е случайно и не е само размяна на мнения на учени. Това е откровена лъжа за употреба най-вече към определени слоеве в Русия към руското обществено мнение“, коментира проф. Пламен Павлов и допълни, че е крайно време в Русия и президентът Путин, който вече се е дистанцирал от Октомврийската революция, и други важни фактори в руската политика да разберат, че вече няма доктрина „Брежнев“, така че ние си ковем собствената съдба и имаме достойнство и не бива да допускаме някой да посяга върху него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Москва разпространи грешно твърдение, че руснаците са спасили българските евреи от депортиране в Нацистка Германия

The Times of Israel: Москва разпространи грешно твърдение, че руснаците са спасили българските евреи от депортиране в Нацистка Германия

7 Ноември 2017 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Осъждайки антисемитска атака срещу Паметника на съветската армия в центъра на българската столица, говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захароха погрешно заяви, че руснаците са спасили българските евреи от депортиране в концентрационните лагери на Нацистка Германия, отбелязва израелският вестник The Times of Israel.
Графити, изрисувани върху Паметника на съветската армия в столицата на България на 31 октомври, отбелязаха „100 години ционистка окупация". Два дни по-късно Мария Захарова заяви, че оскверняването на паметника е предизвикало гняв в Москва. Големият проблем обаче бе в солидната грешка, допусната от Захарова. Коментирайки акта на вандализма в София, тя отбеляза: „Това действие е особено цинично с оглед на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите войници, бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин от сигурна смърт са спасени 50 хил. души“.
Американският еврейски комитет оспори изявлението на Захарова, заявявайки, че въпреки че е съюзник на Оста, България отхвърля заповедите на нацистите и успява да защити своите евреи.
Повечето историци приписват спасяването на българските евреи през март 1943 г. на кампанията на Светия синод на Българската православна църква, както и на политици, интелектуалци и граждани.
А ето какво гласи и официалният отговор от прессцентъра на Министерството на външните работи на България: „Когато българските граждани са блокирали релсите пред влаковете към нацистките лагери на смъртта, когато представителите на българския политически, икономически и интелектуален елит са писали писма в защита на евреите, а висшите представители на Българската православна църква са заявили, че техните сънародници може да бъдат отведени само с тях, Червената армия се е намирала на хиляди километри от България. Министерството на външните работи на България подчертава, че подобни опити за промяна на историческите факти не спомагат за борбата с възраждането на антисемитизма, расизма и нетърпимостта, и за категоричното осъждане на нацизма и неговите съвременни проявления“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новие известия“: Слаб две за Мария Захарова за изказването й, че Червената армия е спасила от депортация българските евреи

„Новие известия“: Слаб две за Мария Захарова за изказването й, че Червената армия е спасила от депортация българските евреи

6 Ноември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Малко са страните в света, където любовта към руснаците е така предана, както в България. Тя обаче съвсем не се дължи на общото съветско минало на двете държави, а на факта, че Русия е допринесла за освобождението на България от османците. На тази рядка дружба би трябвало да се държи, но Мария Захарова, говорител на външнополитическото ведомство в Москва, си навлече гнева на София заради изказването й, че Червената армия е спасила от депортация българските евреи, коментира електронното издание „Новие известия“.
Захарова реши да реагира на антисемитския надпис, който се появи наскоро върху Паметника на съветската армия в София. Някой „отбеляза“ със жълта боя „столетие от ционистката окупация на България“. Местните жители разказват, че държавата няма средства за защита и охрана на паметниците, било то разположени и в центъра на столицата й. Но ето го и парадоксът – Москва харчи толкова пари за подкрепа на проруските обществени и политически сили в България, които биха били предостатъчни за поддържането на паметници.
Големият проблем обаче бе в солидната грешка, допусната от Захарова. Коментирайки акта на вандализма в София, тя отбеляза: „Това действие е особено цинично с оглед на това, че в годините на Втората световна война, благодарение на нашите войници, бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин от сигурна смърт са спасени 50 хил. души“.
Уви, Захарова не е наясно, че заедно с Дания, България е била единствената страна в Европа, отказала да депортира своите евреи в концентрационните лагери на Нацистка Германия. Този епизод от историята е важна и чувствителна тема за българите, които се гордеят със защитата на евреите в годините на Втората световна война.
А ето какво гласи и официалният отговор от прессцентъра на Министерството на външните работи на България: „Когато българските граждани са блокирали релсите пред влаковете към нацистките лагери на смъртта, когато представителите на българския политически, икономически и интелектуален елит са писали писма в защита на евреите, а висшите представители на Българската православна църква са заявили, че техните сънародници може да бъдат отведени само с тях, Червената армия се е намирала на хиляди километри от България. Министерството на външните работи на България подчертава, че подобни опити за промяна на историческите факти не спомагат за борбата с възраждането на антисемитизма, расизма и нетърпимостта, и за категоричното осъждане на нацизма и неговите съвременни проявления“.
Така Русия успя да внесе напрежение в отношенията с едни от най-близките си приятели в Еврпопейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков: Няма никакви исторически основания да се твърди, че Червената армия е спасила българските евреи

Акад. Георги Марков: Няма никакви исторически основания да се твърди, че Червената армия е спасила българските евреи

6 Ноември 2017 | 08:10 | Агенция "Фокус"
София. Няма никакви исторически основания да се твърди, че Червената армия е спасила българските евреи. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ историкът акад. Георги Марков относно изявление от страна на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че руски военни са отговорни за спасените на евреите ни. По думите му подобно изказване може да се приеме като дипломатическа грешка и опит за провокация. "Поводът за изказването стана поругаването на паметника на Съветската армия в столицата, но това не може да бъде оправдание за подобни крайни и погрешни изводи", добави той. „Червената армия е спасила евреите, оцелели от „Аушвиц“ и други концлагери в Полша и Източногермански земи. Спасяването на българските евреи няма нищо общо с настъплението на Червената армия. По онова време български дипломати дават 15 хиляди транзитни визи на евреи, които бягат от Западна и централна Европа и ги товарят на български кораби за Палестина. Освен, че сме спасили нашите евреи, сме спасили и 15 хиляди от други държави. Добре е да се остави историята на историците, а не да се политизира или да се възлага на историците да изпълняват социални поръчки както беше преди 1989 година, или както някои искаха от нас да пренаписваме учебниците. Историята е полезна наука. Трябва да се извличат поуките от нея, това е златото на историята“, обясни той. Акад. Георги Марков коментира още, че винаги е имало и ще има опити за преиначаване и прикриване на исторически факти. "За щастие обаче никой няма последната дума в историята, дори и в случая с руското външно министерство", добави историкът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Москва и София се карат кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война

The Jerusalem Post: Москва и София се карат кой е спасил българските евреи по време на Втората световна война

5 Ноември 2017 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София/Москва. Израелското издание The Jerusalem Post отбелязва, че между България и Русия се е разразил спор, кой е спасил българските евреи по време на „Холокоста“ и че Москва е застанала зад изказването на представителя на руското външно министерство Мария Захарова, че „Червената армия“ е предотвратила депортацията им в „лагери на смъртта“. От изданието са посветили обширен и подробен материал по случая.
Спорът започна по време на пресконференция в четвъртък, когато Захарова осъди антисемитските графити, изрисувани от хулигани върху паметникът на Съветската армия в София.
„Надписите са изключително цинични, с оглед на факта, че по време на Втората световна война благодарение на нашите войници е предотвратена депортацията на българските евреи и по този начин са спасени животите на около 50 хиляди души“.
Нейните коментари предизвикаха вълна от критики от българските лидери и представители на еврейската община, които твърдят, че българското общество, начело с политици, църковни лидери, обществени фигури и граждани е изпратила петиция до българския цар с искане правителството да не изпълнява плана за депортация на 48 хиляди български евреи.
През март 1941 година България се присъединява към „Тристранния пакт“, с надеждата, че страните от „Оста Рим-Берлин-Токио“ ще й помогнат да си възвърне загубените територии по времето на Втората балканска и Първата световна война.
В „Яд ва-Шем“, израелският „Мемориал на катастрофите (на Холокоста) и героизма, разположен в Ерусалим, са увековечени имената на „Праведните сред народите“, като там фигурира тогавашния председател на българското народно събрание Димитър Пешев, както и на Софийския митрополит Стефан и Пловдивския митрополит Кирил, за това, че са се противопоставили пламенно на анти-юдейската политика на тогавашния български режим и са взели дейно участие в акциите срещу плановете за депортация на българските евреи и предаването им в ръцете на нацистите.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи

Министър Красимир Каракачанов: Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи

4 Ноември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Несериозно е да се правят спекулации със спасяването на българските евреи. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Ако кажа, че ВМРО имат по-големи заслуги от Съветската армия за спасяването на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. От инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г. петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с освобождаването на евреите, трима са членове на ВМРО. Истината е, че спасяването на българските евреи е дело на българския народ, защото българите имат вродена толерантност. Така че българският народ може да се гордее както със своите герои, загинали за родината, така и с този хуманен акт, с който нищо общо няма която и да е друга държава. Говорителката на руското външно министерство е много симпатична, но е пропуснала да прочете българската история по-задълбочено“, каза министъра.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация

Президентът Румен Радев: Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация

4 Ноември 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Твърдението, че Червената армия е спасила българките евреи, е дълбоко непознаване на историята или опит за провокация. Не мога да гадая, но мисля, че България имаше адекватна реакция. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с твърдението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските едреи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали е мотивирана армията днес, президентът отговори: „Армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение. Очаквам държавническо отношение към армията, към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората в нея и към тяхната подготовка“, каза Румен Радев.
Държавният глава заяви, че бюджетът за отбраната за 2018 г. не може да реши проблемите в сектора. „Това е все пак едно усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години на забвение, мисля, че тези усилия не могат да решат проблемите“, допълни държавният глава.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задочен спор възникна между външните министерства на България и Русия за това кой е спасил българските евреи (ОБЗОР)

Задочен спор възникна между външните министерства на България и Русия за това кой е спасил българските евреи (ОБЗОР)

3 Ноември 2017 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Задочен спор възникна между външните министерства на България и Русия по темата кой е спасил българските евреи. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призова България да пресече вандализма срещу паметниците на съветските войници. Повод за изказването ѝ бе оскверняването на паметника на Съветската армия в София с антисемитски лозунги в нощта на 31 октомври. „Убедени сме, че подобни престъпни акции никога няма да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на българския народ. Настояваме ръководството на България, най-накрая, да направи всичко необходимо за недопускането на подобни актове над паметта на съветските войници, дали своя живот заради спасяването на европейския континент от нацизма“, заявява тя. По думите й тези, които идват с чукове, лопати и боя, за да оскверняват паметниците, за жалост, въобще не знаят историята и славните страници на собствената си история. Мария Захарова коментира: „Оскверняването на паметника на Съветската армия в София с антисемитски лозунги е особено циничен акт с оглед на факта, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война“. Според нея благодарение на руските воини е предотвратено депортирането на евреи от България и 50 хил. души са спасени от неминуема смърт.
В отговор в официална позиция българското външно министерство заяви, че не съветската армия, а народът ни е спасил българските евреи. „Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България“, се посочва в позицията. Според българското външно министерство подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността, за категоричното осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви. Министерството категорично осъжда оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в България.
В парламента вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че това, че българските евреи не са депортирани е един от най-големите успехи на българските депутати, църка, общественост и преди всичко народ. Тя припомни, че опитите за депортация на българските евреи започват през 1940-43 година, когато Червената армия не е била в България. „Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина“, коментира външният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

МВнР: Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

3 Ноември 2017 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи. Това се посочва в заявление, изпратено от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България по повод изявлението на говорител на МВнР на Руската федерация. Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:

Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България.
Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви.
Министерството на външните работи е последователно в позицията си по въпроса за оскверняването на паметници и проявите на антисемитизъм в страната: категорично осъждаме подобни прояви, осъждаме актове на нетолерантност и расизъм във всичките им форми и работим с други институции и правоприлагащите органи в България за разкриване и търсене на отговорност от извършителите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева за изявление на руското външно министерство за осквернения паметник на Съветската армия: Това, че българските евреи не са депортирани, е успех на народа ни

Вицепремиерът Екатерина Захариева за изявление на руското външно министерство за осквернения паметник на Съветската армия: Това, че българските евреи не са депортирани, е успех на народа ни

3 Ноември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Против съм оскверняването на всички паметници, те трябва да се пазят. Помним историята си, това, че българските евреи не са депортирани е един от най-големите успехи на българските депутати, църка, общественост и преди всичко народ. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод оскверняването на паметника на Съветската армия в София на 31 октомври и думите на говорителя на външното руско министерство Мария Захарова, че това е циничен акт, който показва, че сме забравили историята и това, че руските воини са помогнали за предотвратяването на депортацията на българските евреи предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да припомним, че опитите за депортация на българските евреи започват през 1940-43 година“, обясни тя. „Тези опити за депортация се спират със силната подкрепа на българския народ и църка, тогава Червената армия не е била в България изобщо“, коментира Екатерина Захариева. „За съжаление, след 1944 година Народният съд осъжда депутатите, които са подкрепили декларацията, част от тях на смърт, а Димитър Пешев на 15 години затвор“, посочи вицепремиерът. На въпрос как си обяснява подобно изказване на говорителя на външното руско министерство Екатерина Захариева коментира: „Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина. Не съм чела точно какво е казала, но това няма нищо общо с историята. Гордеем се с българския народ, защото той и обществеността, въпреки желанията на народните представители да приемат закона, спасиха българските евреи. Единствената държава сме, в която по времето на този черен период от световната история, евреите не само не са депортирани, но еврейското население нараства“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Червената армия спаси българските евреи от депортиране, заяви говорител на МВнР на Русия

ТАСС: Червената армия спаси българските евреи от депортиране, заяви говорител на МВнР на Русия

3 Ноември 2017 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Оскверняването на паметника на Съветската армия в София с антисемитски лозунги е особено циничен акт с оглед на факта, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, коментирайки вандалския акт от нощта на 31 октомври, предаде ТАСС. „Този път вандалите надминаха себе си – те изписаха по мемориала лозунги с откровено антисемитски характер. Това е особено цинично, особено с оглед на факта, че през Втората световна война благодарение на нашите воини успяхме да предотвратим депортирането на евреи от България и така да спасим около 50 000 души от неминуема смърт“, каза Захарова. По думите й, хората, оскверняващи паметници, нямат понятие от собствената си история.
Тя призова българските власти да предприемат по-крути мерки, за да не се допускат в бъдеще актове на оскверняване на паметта на съветските воини, отдали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма.
Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Российская газета: Руското външно министерство призова България да пресече вандализма срещу паметниците на съветските войници

Российская газета: Руското външно министерство призова България да пресече вандализма срещу паметниците на съветските войници

3 Ноември 2017 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че Русия настоява за прекратяването на актовете на вандализъм по отношение на паметниците на съветските войници, които се извършват постоянно в България. Така тя коментира подобен случай, извършен във вторник в София, пише Российская газета.
„Убедени сме, че подобни престъпни акции никога няма да срещнат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на българския народ. Настояваме ръководството на България, най-накрая, да направи всичко необходимо за недопускането на подобни актове над паметта на съветските войници, дали своя живот заради спасяването на европейския континент от нацизма“, заяви Захарова.
„Тези, които идват с чукове, лопати и боя, за да оскверняват паметниците, за жалост, въобще не знаят историята, не знаят славните традиции и страници на собствената история. Това е най-страшното“, смята прессекретарят на руското министерство.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.