НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Върховният административен съд окончателно прекрати кметските правомощия на Ценко Чоков

Върховният административен съд окончателно прекрати кметските правомощия на Ценко Чоков

7 Февруари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) остави в сила решението на Административен съд - Враца, с което се прекратяват пълномощията на Ценко Чоков като кмет на село Галиче. Съставът на ВАС е с председател Румяна Монова и членове Диана Гърбатова и Добринка Андреева. Решението е взето в сряда, 6 февруари, и не подлежи на обжалване.
Ценко Чоков е в ареста от май 2016 г., тъй като срещу него се води дело за ръководене на организирана престъпна група за рекет, лихварство, побой и палежи.През октомври миналата година Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина прекрати правомощията на Чоков позовавайки се Закона за местното самоуправление местната администрация, който предвижда предсрочно прекратяване на пълномощията на кмет, ако той за повече от месец отсъства неоснователно от работа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

11 Януари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Враца. Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков, каза за Радио „Фокус“ – Видин Вероника Бозова, говорител на Районен съд – Враца. Мартин Чоков, син на бившия кмет на село Галиче – Ценко Чоков, бе обвинен за побой по хулигански и расистки подбуди. Съдия Вероника Бозова посочи, че какви са съображенията на съдия Красимир Георгиев за постановяване на присъдата ще стане ясно при изготвяне на мотивите. „Делото срещу Мартин Чоков е образувано на 20 септември 2016 г. по внесен обвинителен акт. Проведени са 9 съдебни заседания, извършени са редица процесуално следствени действия, разпити на свидетели, много съдебни експертизи, събрани са много писмени доказателства, извършени са повторни разпити на свидетели, очни ставки“, заяви съдия Вероника Бозова. Тя допълни, че делото е приключило с оправдателна присъда за Мартин Чоков.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд ще гледа дело по жалба на кмета на с. Галиче Ценко Чоков срещу решението на ОИК – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му

Враца: Административният съд ще гледа дело по жалба на кмета на с. Галиче Ценко Чоков срещу решението на ОИК – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му

23 Октомври 2017 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Враца. В Административен съд – Враца е образувано адм. дело № 713 по описа на съда за 2017 г. на основание постъпила жалба от кмета на с. Галиче, против решение № 227/06.10.2017 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което са прекратени предсрочно пълномощията му. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Предявената жалба, с която сега е сезиран Административен съд – Враца е редовна от формална страна, постъпила е в установения от закона преклузивен срок, от страна която има правен интерес от обжалването, поради което е и процесуално допустима. За да се произнесе съдът и по основателността и, с Определение делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 25 октомври 2017 г. от 11.00 ч.
От Административен съд – Враца припомнят, че с Решение № 225 от 3 май 2017 г. ОИК – Бяла Слатина отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Кмета на с. Галиче и след протест на Административния ръководител на Районна прокуратура – Бяла Слатина, Административен съд – Враца го отмени като незаконосъобразно. Решението на съда беше атакувано в законоустановения срок пред Върховен административен съд с мотиви за неправилност и незаконосъобразност и с искане за неговата отмяна. С решение № 11695 от 1 октомври 2017 г. Върховните магистрати оставиха в сила решението на Административен съд – Враца, като правилно, обосновано и законосъобразно и дадоха указания на ОИК – Бяла Слатина да предприеме действия за предсрочно прекратяване пълномощията на Кмета на Кметство с. Галиче, поради неоснователно отсъствие от работа за повече от един месец.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.
Еманюел Макрон ще изнесе реч пред Конгреса на САЩ. 25 април 2018 г.

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.