НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия: Има вероятност Ангела Меркел да поведе отново своята партия в изборна битка

Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия: Има вероятност Ангела Меркел да поведе отново своята партия в изборна битка

22 Ноември 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Има вероятност германският канцлер Ангела Меркел, да поведе отново своята партия в изборна битка, тъй като й липсва алтернатива. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ дългогодишният кореспондент в Германия Мария Стоянова. Тя допълни, че в известна степен самите избиратели следят с разочарование това, което се случва в Германия.
„За германския избирател е много важно, политиците им да покажат отговорно отношение за необходимостта от сигурност в страната. Именно фактът, че един не иска едно, друг, друго, е нещо, което предизвиква не само учудване, а нещо повече. Коментарите в социалните мрежи всъщност са толкова разпалени, колкото досега не се е случвало да бъдат. Действително никой и никога не си е представял, че такава ситуация в Германия може да възникне. Има дори вече спекулации за конкретна дата за избори. Говори се и се пише за 22 април 2018 година и ако слухът е верен, това ще означава, че страната ще се управлява от служебно правителство предвождано от Ангела Меркел“, посочи Мария Стоянова.
Тя посочи, че всъщност Германската конституция, не ограничава във времето служебното правителство да изпълнява правомощията си. „Времето от тази гледна точка не притиска никого, защото има функциониращ парламент и остава само да има изпълнителна власт, която да помага на парламента, за да може той да работи“, уточни Мария Стоянова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме Ангела Меркел в късния следобед

FAZ: Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме Ангела Меркел в късния следобед

20 Ноември 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Държавният глава на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме канцлера Ангела Меркел в късните следобедни часове, когато лидерът на Християнсоциалния съюз (ХДС) ще информира президента за ситуацията след провала на преговорите за съставяне на новото правителство в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съответната информация бе разпространена от двореца "Белвю", резиденцията на президентската власт в Германия. Заради срещата си с канцлера, Щайнмайер бе принуден да отмени планирано посещение в Северен Рейн-Вестфалия. Наложи се отмяната и на визита на нидерландския министър-председател Марк Рюте в Берлин.
След фиаското на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин Щайнмайер има ключова роля. Той трябва да предложи на Бундестага кандидат за канцлерския пост в Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Стоянова: Провалените преговори за „ямайска” коалиция в Германия са резултат от различната идеология на преговарящите партии

Мария Стоянова: Провалените преговори за „ямайска” коалиция в Германия са резултат от различната идеология на преговарящите партии

20 Ноември 2017 | 10:07 | Агенция "Фокус"
София. Провалените преговори за „ямайска” коалиция в Германия са резултат от различната идеология на партиите. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” Мария Стоянова, бивш дългогодишен кореспондент в Германия. Тя допълни, че това е най-тежката криза за канцлера Ангела Меркел в нейния 12-годишен управленски период. „От друга страна много възможности и изходи няма, тъй като социолозите предвиждат едно запазване на лидерството на нейната партия. Естествено изходът е непредвидим – докато не са гласували избирателите, не се знае какво ще се случи. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова още по време на почивните дни преговарящите да намерят компромис, като той каза, че в никакъв случай не трябва да се стига до нови избори. Различията очевидно са непреодолими, но предполагам, че съществува и напрежение между преговарящите екипи – 50 души стоят заедно на една маса за преговори и в този смисъл (да, свидетели сме на нещо, което в други държави се случва) за Германия това е прецедент”, коментира Мария Стоянова. Тя каза още, че разочарование има и сред европейските партньори на Германия, в частност България, на която ѝ предстои председателство на Съвета на ЕС и ще се нуждае от силна подкрепа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Пътят към „ямайска“ коалиция в Берлин попадна в задънена улица

Die Presse: Пътят към „ямайска“ коалиция в Берлин попадна в задънена улица

20 Ноември 2017 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Виена/Берлин. Три минути след един часа (местно време) в понеделник стана ясно, че пътят към „ямайската“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ попада в задънена улица, от която няма изход, коментира австрийският национален ежедневник Die Presse.
Под бурните аплодисменти на членовете на партията „Зелени“ се появи Ангела Меркел, която вероятно изживя най-трудната нощ от 12-годишното си управление на Германия. Сондажите за съставяне на новото коалиционно правителство на страната, продължили четири седмици, завършиха с провал, след като свободните демократи напуснаха масата за преговори. Като причина делегатите, водени от младия Кристиан Линднер, посочиха липсата на доверие между партиите. „По-добре да не управляваме, отколкото да правим това по грешен начин“, бе съобщението, разпространено от СвДП. Нейната делегация отдавна бе изчезнала от камерите, когато канцлерът Ангела Меркел правеше коментарите си за „почти историческата нощ“, която изживя Германия. Разбира се, в думите й се съдържаше негативизъм – тя уточни, че решението на партията на Линднер е взето в момент, в който участниците в преговорите са се намирали на „път, на който можехме да постигнем споразумение“. Ето защо Меркел изрази съжаление за решението на свободните демократи, като същевременно подчерта, че уважава и приема решението им.
Най-голямата европейска икономика сега изглежда ще бъде тласната към продължителна политическа криза. Меркел има две възможности: нови избори или правителство на малцинството – освен ако социалдемократите (ГСДП) не преосмислят категоричния си отказ за участие в нова голяма коалиция със Съюза (ХДС/ХСС).
В малките часове на нощта партията „Левица“ настоя за организирането на нов вот. Това е „демократично подходящото последствие" след сриването на междупартийните преговори за съставяне на „ямайска коалиция“ в Берлин, подчертаха представители на партията.
На свой ред „Зелени“ изразиха огорчението си от решението на СвДП. „Мисля, че свободните демократи са взели това решение преди три-четири дни“, заяви за изданието „зеленият“ политик Роберт Хабек.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Настъпи денят за дълбок размисъл за това какво ще се случи в Германия

Ангела Меркел: Настъпи денят за дълбок размисъл за това какво ще се случи в Германия

20 Ноември 2017 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел изрази съжаление по повод решението на Свободната демократическа партия (СвДП) на Кристиан Линднер да преустанови участието си в предварителните преговори за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин (Съюза (ХДС/ХСС), СвДП и „Зелени“), отбелязва националният ежедневник Die Welt.
„Това е денят за дълбок размисъл за това какво ще се случи в Германия оттук нататък“, призна Меркел след изненадващото решение на Линднер, обявено в нощта на понеделник. Канцлерът на ФРГ допълни, че свободните демократи са станали от масата за преговори в момент, в който участващите партии са били на път да постигнат споразумение. В трудния за Германия момент, Меркел увери, че ще продължи с отговорното си управление.
„Като канцлер ще направя всичко необходимо, за да бъде тази държава добре управлявана в тези трудни седмици", категорична бе Меркел в изявление, направено в сутрешните часове на понеделник съвместно с лидера на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер.
Меркел заяви, че по-късно в понеделник ще информира държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер за създалата се ситуация. Ако се стигне до нови избори в страната, Бундестагът трябва да бъде разпуснат. Решаваща роля в тази стъпка ще играе президентът на Германия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Ангела Меркел се застъпва за провеждането на нови избори в Германия?

Die Zeit: Ангела Меркел се застъпва за провеждането на нови избори в Германия?

20 Ноември 2017 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Нови избори или правителство на малцинството? В нощта срещу понеделник бе съобщено, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) се застъпва за провеждането на нови избори в Германия, пише националният ежедневник Die Zeit.
Бе определена дори и дата за вота – 22 април. В редиците на Християндемократическия съюз (ХДС) обаче определиха информацията като „пълна глупост“. Но Меркел по-рано бе заявила, че няма да води правителство на малцинството.
Във всеки случай, за партията „Левица“ новите избори са „демократично подходящото последствие" след сриването на междупартийните преговори за съставяне на „ямайска коалиция“ в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. Провалът им бе обявен в нощта срещу понеделник, след четири седмици на интензивни сондажи между участващите партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партията „Зелени“ изрази съжаление за прекратяване на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин

FAZ: Партията „Зелени“ изрази съжаление за прекратяване на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин

20 Ноември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партията на Джем Йоздемир – „Зелени“, изрази съжаление за сриването на предварителните преговори за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Прекратяването на сондажите е „тежък удар“ за компромиса, постигнат по отношение на политиката за опазване на климата и околната среда. Партията изрази притеснения от и без това „закъснялото“ решение за преустановяване на използването на електроенергия, добивана чрез употребата на въглища.
В късните часове на неделя младият лидер на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер изненадващо обяви излизането на партията му от преговорите със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел изрази съжаление относно провалянето на преговорите за „ямайска“ коалиция

AFP: Ангела Меркел изрази съжаление относно провалянето на преговорите за „ямайска“ коалиция

20 Ноември 2017 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжалението си относно провалените преговори за „ямайска“ коалиция, предава AFP.
“Съжалявам, че не успяхме да постигнем общо споразумение”, заяви тя, след като стана ясно че Свободната демократична партия се е отказала от участие в преговорите и съответно в управляващата коалиция. Въпреки това, Меркел допълни, че „като канцлер ще направя всичко възможно за доброто на страната в предстоящите трудни времена“.
Според Хорст Зеехофер, лидер на ХСС, провалът на преговорите и липсата на ефективно правителство е „тежест“ за Германия.
Агенция „Фокус“ припомня, че късно вечерта в неделя, Свободната демократическа партия се отказа от участие в преговорите. Нейният председател Кристиан Линднер заяви, че „е по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме зле“. Линднер не даде повече ясното, но неговата формация, Съюза (ХДС/ХСС) и партията „Зелени“ имаха най-големи различия главно що се отнася до темите свързани с бежанците и климата.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Лидерството на Ангела Меркел изглежда разклатено заради липсата на коалиционно споразумение

The Telegraph: Лидерството на Ангела Меркел изглежда разклатено заради липсата на коалиционно споразумение

19 Ноември 2017 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Позицията на германския канцлер Ангела Меркел изглежда разклатена след като трите преговарящи за коалиционно споразумение партии не успяха да постигнат съгласие в неделя, пише британският ежедневник Telegraph. Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и формацията „Зелени“ не успяха да постигнат напредък в преговорите помежду си в неделя вечерта. Германският канцлер бе заложил като краен срок за постигане на предварително коалиционно споразумение петък сутрин, но впоследствие срокът бе удължен. Заместник-председателят на Свободната демократическа партия заяви, че ако до 18:00 часа местно време в неделя не е постигната договорка, то преговорите могат да се считат за пропаднали. От своя страна, лидерът на „Зелени“ заяви, че „ще преговаряме толкова, колкото е нужно“.
Немското издание Bild написа в неделя, че ако до края на деня няма споразумение, то канцлерският пост на Меркел „е в опасност“. Според анкета на Welt, друго немско издание, 61,4% от анкетираните смятат, че ако преговорите се провалят, това ще означава край за Ангела Меркел като канцлер.
Преговорите между трите формации продължават повече от месец, като най-големите различия са свързани с темите за бежанците и климата. Разминаване има и в позициите им що се отнася до образованието, данъчното облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Предварителните преговори за коалиционно споразумение в Германия продължават в неделя вечерта

Deutsche Welle: Предварителните преговори за коалиционно споразумение в Германия продължават в неделя вечерта

19 Ноември 2017 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Предварителните преговори за коалиционно споразумение в Германия продължават в неделя вечерта, въпреки изказванията на някои от участниците в разговорите, че ако не бъде постигнато съгласие до 18:00 часа местно време в неделя, ще бъдат нужни нови избори, съобщава Deutsche Welle. Разговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ трябваше приключат до петък сутринта, но впоследствие срокът бе удължен до края на седмицата. По-рано в неделя, председателят на ХСС Хорст Зеехофер заяви, че „днес е последният ден от тези предварителни преговори. Трябва да решим.“
В петък канцлерът Ангела Меркел подчерта, че „задачата за формиране на правителство в Германия е достатъчно важа, че да си струва усилието“.
Предварително споразумение досега не бе постигнато заради някои различия между политическите формации, свързани с темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Дали партиите ще успеят да постигнат консенсус, към момента остава отворен въпрос.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските партии остават разединени по въпроса за имиграционната политика

Reuters: Германските партии остават разединени по въпроса за имиграционната политика

19 Ноември 2017 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските партии остават разединени по въпроса за имиграционната политика, въпреки че в неделя са успели да сближат позициите си по няколко трудни въпроса, включително за климата, предаде Reuters.
Канцлерът Ангела Меркел се опитва да сглоби коалиция с ориентираната към бизнеса Свободна демократическа партия и клонящите в ляво „Зелени“, след като нейните консерватори загубиха съществена част от подкрепата си на последните парламентарни избори от септември за сметка на крайнодесните.
Преговорите между партиите, които таят дълбоки идиологически различия, обаче вървят изключително трудно. Меркел определи краен срок до четвъртък за предварителните разговори преди началото на официалните коалиционни преговори, но споразумение по ключовите въпроси не бе постигнато.
В неделя „Зелените“ приветстваха предложението за увеличаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и съкращаване на производството във въглищните електроцентрали.
Остават спорни въпросите за данъчната политика и публичните финанси. Най-тежки са различията по въпроса за имиграцията. Християнсоциалният съюз настоява за налагането на ограничения до 200 000 имигранти годишно. Зелените са против такова ограничение. Те обаче са склонни към компромис, тъй като за последните 25 години тази бройка е била надхвърлена едва пет пъти.
Ако не успеят да постигнат споразумение, това може да наложи провеждане на нови избори. Партиите се опасяват, че на тях крайнодясната „Алтернатива за Германия“, която успя да влезе в парламента на изборите през септември, може да събере още повече подкрепа.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия бяха подновени в събота

AFP: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия бяха подновени в събота

18 Ноември 2017 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия бяха подновени в събота, след като Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ не успяха да постигнат предварителна договорка за коалиционно споразумение тази седмица, предава AFP. Крайният срок за трите формации бе петък сутринта, но разговорите бяха продължени и през целия петъчен ден, а малко по-късно стана ясно, че срокът за постигане на споразумение бе удължен до неделя.
„До неделя, в 18:00 часа и край. Тази събота и неделя трябва да решим“, заяви лидерът на Свободната демократическа партия. Ако споразумение не бъде постигнато има вероятност да се стигне до предсрочни избори, съобщава още агенцията.
Предварително споразумение досега не бе постигнато заради някои различия между политическите формации, свързани с темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Дали партиите ще успеят да постигнат консенсус, към момента остава отворен въпрос.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия ще продължат до неделя вечерта

Deutsche Welle: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия ще продължат до неделя вечерта

18 Ноември 2017 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия ще продължат до шест часа следобед (местно време) в неделя, предава Deutsche Welle. Разговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ трябваше да приключат до петък сутринта, като впоследствие бяха удължени в рамките до края на същия ден, но след като не бе постигнато споразумение, преговорите ще продължат до неделя вечерта. Предварително споразумение досега не бе постигнато заради някои различия между политическите формации, свързани с темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Дали партиите ще успеят да постигнат консенсус, към момента остава отворен въпрос.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Telegraph: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия може да продължат и в събота и неделя

Daily Telegraph: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия може да продължат и в събота и неделя

17 Ноември 2017 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия най-вероятно ще бъдат удължени поне до неделя, пише английското издание Daily Telegraph. Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и партията „Зелени“ провеждат преговори в петък, след първоначалното удължаване на разговорите, чийто край трябваше да бъде в четвъртък. Ако трите формации не успеят да постигнат споразумение в следващите дни, може да се наложи в страната да бъдат проведени нови избори, пише британското издание.
Канцлерът Ангела Меркел трябваше да съобщи окончателно дали ще бъде формирана коалиция в петък сутринта, но вместо това разговорите бяха продължени в рамките на деня, като най-вероятно събота и неделя също ще бъдат дни на преговори.
Най-спорен се оказва въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия са подновени

Deutsche Welle: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Германия са подновени

17 Ноември 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Предварителните преговори за коалиционно споразумение в Германия бяха подновени в петък следобед, след като споразумение между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и партията „Зелени“, не бяха постигнати до четвъртък, обявеният краен срок, предава Deutsche Welle .
По-рано в петък разговорите бяха отложени с няколко часа поради различия относно темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Все още не са ясни резултатите от преговорите, които бяха подновени около обяд (местно време) в петък.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мартин Шулц за преговорите в Берлин: Германия и Европа не могат да чакат повече

Мартин Шулц за преговорите в Берлин: Германия и Европа не могат да чакат повече

17 Ноември 2017 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц призова за единство партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“), предава телевизионният канал ZDF.
„Апелирам участващите партии да постигнат съгласие. Германия не може да чака повече, Европа – също“, заяви лидерът на социалдеморкатите преди възобновяването на предварителните сондажи.
Още след изборите за Бундестаг през септември Шулц бе категоричен, че в случай на провал в преговорите за „ямайска“ коалиция, социалдемократите няма да бъдат алтернатива за съставяне на още една „голяма коалиция“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Ангела Меркел призова за компромис потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция

FAZ: Ангела Меркел призова за компромис потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция

17 Ноември 2017 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко преди възобновяването на предварителните сондажи за съставяне на новото германско правителство, лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) се обърна към партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция с призив за компромис, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Разговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ са изключително сложни, тъй като в основата си партиите са много различни, обясни Меркел. На свой ред вицепредседателят на СвДП Волфганг Кубицки заяви по-рано в петък: „Фронтовете са втвърдени“.
Основните различия между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция са свързани с темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Дали партиите ще успеят да постигнат консенсус, към момента остава отворен въпрос. Консултациите ще бъдат възобновени около 12 часа (местно време) и се очаква да приключат до края на уикенда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сондажите за „ямайска“ коалиция ще продължат и след изтичане на крайния срок (ОБЗОР)

Сондажите за „ямайска“ коалиция ще продължат и след изтичане на крайния срок (ОБЗОР)

17 Ноември 2017 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Добро утро. Днес продължаваме“. С това кратко изявление пред медиите канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви неуспеха на потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция в Берлин да постигнат пробив в преговорите за съставяне на новото германско правителство след четири седмици на интензивни консултации.
Надеждите за успех бяха заложени на финалния рунд. Заседанието между партийните делегации на Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ продължи повече от 15 часа и приключи в пет часа сутринта (местно време), само за да бъде обявено, че преговорите ще бъдат възобновени в обедните часове на петък, въпреки изтичането на крайния срок, определен от лидера на ХДС в началото на сондажите. Краен срок за приключването им този път не бе поставен.
„Убедени сме, че можем да се съберем, стига да поискаме това“, увери Петер Алтмайер (ХДС), ръководител на Службата на канцлера, след изтичането на крайния срок, в който партиите трябваше да обявят дали ще започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство.
Фракционният лидер на ХДС Фолкер Каудер предположи, че сондажите може да продължат и през целия уикенд.

Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер призна сериозните проблеми, които съпътстват междупартийните сондажи за съставяне на новото федерално правителство на Германия.
„Ще направим всичко по силите си, за да разберем дали е възможно формиране на стабилно правителство“, увери лидерът на ХСС след изтичане на крайния срок за предварителните преговори между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция.

Председателят на свободните демократи Кристиан Линднер призова да не се прибързва със заключенията на провала на преговорите. „Не би трябвало исторически проект като „ямайската“ коалиция да се провали само заради няколко часа“ отлагане, заяви Линднер, след като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви, че дискусиите ще продължат в обедните часове на петък.
„Днес имаме много работа“, отбеляза младият лидер на СвДП, като същевременно и той призна за наличието на много различни гледни точки по ключови въпроси като миграцията и фискалната политика.
Вицепредседателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Волфганг Кубицки заяви, че не може да си представи как различията между потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция ще бъдат преодолени в кратък срок. „Толкова далеч сме едни от други в позициите си по спорни въпроси като миграцията, борбата срещу изменението на климата, фискалната политика и вътрешната сигурност, че в момента не мога да си представя как може да преодолеем различията в кратък срок“, коментира Кубицки в предаване на телевизионния канал ARD. Същевременно обаче свободният демократ демонстрира оптимизъм. Той увери, че СвДП няма да стане от масата за преговори.

„Навлизаме в добавеното време“, заяви на свой ред председателят на партията „Зелени“ Джем Йоздемир. Колко време обаче ще продължат предварителните сондажи, зависи от „съдията“, поясни шеговито „зеленият“ лидер, без да споменава името на канцлера. „Всички се нуждаем от малко сън“, призна Зимоне Петер, друг политик от редиците на „Зелени“, участващ в преговорите в Берлин.

Основните различия между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция са свързани с темите за бежанците и климата. Най-спорен се оказа въпросът за събирането на семействата на получилите убежище в Германия. Принципно разминаване в позициите на партиите има и по отношение на отказа от използването на електроенергия, добивана чрез въглища.
Същевременно остават разногласия и по не по-малко конфликтните теми като образование, данъчно облагане, пазара на труда, здравеопазването и сигурността. Дали партиите ще успеят да постигнат консенсус, към момента остава отворен въпрос. Консултациите ще бъдат възобновени в 12 часа (местно време) и се очаква да приключат до края на уикенда.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крайният срок за „ямайска“ коалиция изтече без пробив в преговорите (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

Крайният срок за „ямайска“ коалиция изтече без пробив в преговорите (Коментари в германския печат - Агенция „Фокус“)

17 Ноември 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Ще я бъде или не „ямайската“ коалиция в Берлин – това е въпросът, който разнищват германските медии, след като крайният срок на предварителните сондажи между Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“ за съставяне на новото правителство на ФРГ изтече без постигането на пробив. След четири седмици на интензивни преговори, надеждите за успех бяха заложени за финалния рунд. Заседанието между партийните делегации продължи повече от 15 часа и приключи в пет часа сутринта (местно време), само за да бъде обявено, че преговорите ще бъдат възобновени в обедните часове на петък. Краен срок за приключването им този път не бе определян. Ето и коментарите по темата на водещите издания в страната:

FAZ: Няма споразумение между партиите от потенциалния „ямайски“ съюз – преговорите ще бъдат удължени

„Добро утро. Днес продължаваме“. Това заяви канцлерът на ФРГ Ангела Меркел след близо 15-часовите консултации, които партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“) проведоха в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В ранната сутрин на 17 ноември преговарящите обявиха, че ще отложат сондажите за обедните часове, въпреки изтичането на крайния срок за консултации, определен от Меркел в началото на преговорния процес. Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер заяви пред журналисти, че партиите са успели да намерят обща основа в много области. Все още обаче са налице различие по редица въпроси – като например миграцията и фискалната политика.
Ангела Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че германските партии не успеят да постигнат съгласие за започване на преговори за ново правителство, водено от Ангела Меркел, може да се стигне до провеждането на нови избори. Очаква се след седмици на тежки преговори Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ да обявят дали са сближили достатъчно позициите си, за да започнат официални коалиционни преговори. Партиите, разделяни от разногласия по много въпроси, от бежанците до политиката за климата и реформите в ЕС, започнаха консултации след неубедителните резултати от парламентарните избори, на които Меркел загуби подкрепа от милиони гласоподаватели, привлечени от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Хорст Зеехофер: Ще направим всичко по силите си за съставяне на стабилно германско правителство

Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер призна сериозните проблеми, които съпътстват междупартийните сондажи за съставяне на новото федерално правителство на Германия, пише баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
„Ще направим всичко по силите си, за да разберем дали е възможно формиране на стабилно правителство“, увери лидерът на ХСС след изтичане на крайния срок за предварителните преговори между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“).
В ранните часове на петък, 17 ноември, преговарящите обявиха, че сондажите все пак ще продължат по-късно през деня. Зеехофер призна сериозните различия между партиите, участващи в сондажите. Но същевременно той увери, че ще се бори са успешното им приключване, независимо от времевите ограничения за постигането на споразумение.

Кристиан Линднер, лидер на СвДП: Не бива да обричаме на провал исторически проект като „ямайската“ коалиция само заради няколко часа

След тежки 15-часови консултации в Берлин стана ясно, че няма пробив в предварителните сондажи между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“). Но лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер призова да не се прибързва със заключенията на провала им, пише германското издание Der Spiegel.
„Не би трябвало исторически проект като „ямайската“ коалиция да се провали само заради няколко часа“ отлагане, заяви Линднер, след като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви, че дискусиите ще продължат в обедните часове на петък – въпреки изтичането на крайния срок за провеждането им.
„Днес имаме много работа“, отбеляза младият лидер на СвДП, като същевременно и той призна за наличието на много различни гледни точки по ключови въпроси като миграцията и фискалната политика.
„Навлизаме в добавеното време“, заяви на свой ред председателят на партията „Зелени“ Джем Йоздемир. Колко време обаче ще продължат предварителните сондажи, зависи от „съдията“, поясни шеговито „зеленият“ лидер, без да спомената името на канцлера. „Всички се нуждаем от малко сън“, призна Зимоне Петер, друг политик от редиците на „Зелени“, участващ в преговорите в Берлин.
В ранните часове на петък Ангела Меркел посрещна журналистите с думите: „Добро утро. Днес продължаваме“. По данни на изданието преговорите ще бъдат подновени в 12 часа (местно време) в петък.
„Убедени сме, че можем да се съберем, стига да поискаме това“, увери Петер Алтмайер, ръководител на Службата на канцлера, след изтичането на крайния срок, в който партиите трябваше да обявят дали ще започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство.
Фракционният лидер на ХДС Фолкер Каудер предположи, че сондажите може да продължат и през целия уикенд.

Волфганг Кубицки, вицепредседател на СвДП: Партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция имат толкова различни позиции по редица въпроси, че в момента не мога да си представя как бихме могли да ги преодолеем

Няколко часа след изтичането на крайния срок за междупартийните сондажи в Берлин, вицепредседателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Волфганг Кубицки заяви, че не може да си представи как различията между потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция ще бъдат преодолени в кратък срок, пише националният ежедневник Die Welt.
„Толкова далеч сме едни от други в позициите си по спорни въпроси като миграцията, борбата срещу изменението на климата, фискалната политика и вътрешната сигурност, че в момента не мога да си представя как може да преодолеем различията в кратък срок“, заяви Кубицки в предаване на телевизионния канал ARD.
Същевременно обаче свободният демократ демонстрира оптимизъм. Той увери, че СвДП няма да стане от масата за прегорори.

Focus: Стратегията на Ангела Меркел за „ямайската“ коалиция се провали

Ангела Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че Съюзът (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и „Зелени“ не успеят да се договорят за започване на преговори за съставяне на коалиционно правителство, може да се стигне до провеждането на нови избори.
Железният канцлер „скача“ от среща в среща, пътува непрекъснато, работи неуморно и дори не се нуждае от сън, за да се справи с всички предизвикателства. Това са най-честите характеристики, които четем в коментарите за Ангела Меркел. Но по отношение на „ямайската“ коалиция стратегията й претърпя провал, коментира германското издание Focus.
Всъщност, канцлерът на ФРГ често използва среднощните срещи за изход от кризисна ситуация. Така бе при преговорите за финансовата, а по-късно и за гръцката криза, а също и при дискусиите за съставяне на „голямата коалиция“ със социалдемократите през 2013 г.
Точно такава бе и стратегията за „ямайската“ коалиция: в една нощ трябваше да бъдат преодолени всички препятствия, които за последните четири седмици на преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“ не бяха елиминирани. Опитната Меркел заложи на стратегия, която често сработва добре в трудните преговори на международно ниво. Но този път отлагането на „големия залък“ за финала не даде резултат.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Стратегията на Ангела Меркел за „ямайската“ коалиция се провали

Focus: Стратегията на Ангела Меркел за „ямайската“ коалиция се провали

17 Ноември 2017 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Железният канцлер „скача“ от среща в среща, пътува непрекъснато, работи неуморно и дори не се нуждае от сън, за да се справи с всички предизвикателства. Това са най-честите характеристики, които четем в коментарите за Ангела Меркел. Но по отношение на „ямайската“ коалиция стратегията й претърпя провал, коментира германското издание Focus.
Всъщност, канцлерът на ФРГ често използва среднощните срещи за изход от кризисна ситуация. Така бе при преговорите за финансовата, а по-късно и за гръцката криза, а също и при дискусиите за съставяне на „голямата коалиция“ със социалдемократите през 2013 г.
Точно такава бе и стратегията за „ямайската“ коалиция: в една нощ трябваше да бъдат преодолени всички препятствия, които за последните четири седмици на преговори между Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“ не бяха елиминирани. Опитната Меркел заложи на стратегия, която често сработва добре в трудните преговори на международно ниво. Но този път отлагането на „големия залък“ за финала не даде резултат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волфганг Кубицки, вицепредседател на СвДП: Партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция имат толкова различни позиции по редица въпроси, че в момента не мога да си представя как бихме могли да ги преодолеем

Волфганг Кубицки, вицепредседател на СвДП: Партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция имат толкова различни позиции по редица въпроси, че в момента не мога да си представя как бихме могли да ги преодолеем

17 Ноември 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Няколко часа след изтичането на крайния срок за междупартийните сондажи в Берлин, вицепредседателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Волфганг Кубицки заяви, че не може да си представи как различията между потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция ще бъдат преодолени в кратък срок, пише националният ежедневник Die Welt.
„Толкова далеч сме едни от други в позициите си по спорни въпроси като миграцията, борбата срещу изменението на климата, фискалната политика и вътрешната сигурност, че в момента не мога да си представя как може да преодолеем различията в кратък срок“, заяви Кубицки в предаване на телевизионния канал ARD.
Същевременно обаче свободният демократ демонстрира оптимизъм. Той увери, че СвДП няма да стане от масата за прегорори.

Агенция „Фокус“ припомня:
Ангела Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че Съюзът (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и „Зелени“ не успеят да се договорят за започване на преговори за съставяне на коалиционно правителство, може да се стигне до провеждането на нови избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Линднер, лидер на СвДП: Не бива да обричаме на провал исторически проект като „ямайската“ коалиция само заради няколко часа

Кристиан Линднер, лидер на СвДП: Не бива да обричаме на провал исторически проект като „ямайската“ коалиция само заради няколко часа

17 Ноември 2017 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. След тежки 15-часови консултации в Берлин стана ясно, че няма пробив в предварителните сондажи между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“). Но лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер призова да не се прибързва със заключенията на провала им, пише германското издание Der Spiegel.
„Не би трябвало исторически проект като „ямайската“ коалиция да се провали само заради няколко часа“ отлагане, заяви Линднер, след като канцлерът на ФРГ Ангела Меркел обяви, че дискусиите ще продължат в обедните часове на петък – въпреки изтичането на крайния срок за провеждането им.
„Днес имаме много работа“, отбеляза младият лидер на СвДП, като същевременно и той призна за наличието на много различни гледни точки по ключови въпроси като миграцията и фискалната политика.
„Навлизаме в добавеното време“, заяви на свой ред председателят на партията „Зелени“ Джем Йоздемир. Колко време обаче ще продължат предварителните сондажи, зависи от „съдията“, поясни шеговито „зеленият“ лидер, без да споменава името на канцлера. „Всички се нуждаем от малко сън“, призна Зимоне Петер, друг политик от редиците на „Зелени“, участващ в преговорите в Берлин.
В ранните часове на петък Ангела Меркел посрещна журналистите с думите: „Добро утро. Днес продължаваме“. По данни на изданието преговорите ще бъдат подновени в 12 часа (местно време) в петък.
„Убедени сме, че можем да се съберем, стига да поискаме това“, увери Петер Алтмайер, ръководител на Службата на канцлера, след изтичането на крайния срок, в който партиите трябваше да обявят дали ще започнат преговори за съставяне на коалиционно правителство.
Фракционният лидер на ХДС Фолкер Каудер предположи, че сондажите може да продължат и през целия уикенд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Ще направим всичко по силите си за съставяне на стабилно германско правителство

Хорст Зеехофер: Ще направим всичко по силите си за съставяне на стабилно германско правителство

17 Ноември 2017 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер призна сериозните проблеми, които съпътстват междупартийните сондажи за съставяне на новото федерално правителство на Германия, пише баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
„Ще направим всичко по силите си, за да разберем дали е възможно формиране на стабилно правителство“, увери лидерът на ХСС след изтичане на крайния срок за предварителните преговори между партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“).
В ранните часове на петък, 17 ноември, преговарящите обявиха, че сондажите все пак ще продължат по-късно през деня. Зеехофер призна сериозните различия между партиите, участващи в сондажите. Но същевременно той увери, че ще се бори са успешното им приключване, независимо от времевите ограничения за постигането на споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Няма споразумение между партиите от потенциалния „ямайски“ съюз – преговорите ще бъдат удължени

FAZ: Няма споразумение между партиите от потенциалния „ямайски“ съюз – преговорите ще бъдат удължени

17 Ноември 2017 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Добро утро. Днес продължаваме“. Това заяви канцлерът на ФРГ Ангела Меркел след близо 15-часовите консултации, които партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС), Свободна демократическа партия и „Зелени“) проведоха в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В ранната сутрин на 17 ноември преговарящите обявиха, че ще отложат сондажите за обедните часове, въпреки изтичането на крайния срок за консултации, определен от Меркел в началото на преговорния процес. Младият лидер на свободните демократи Кристиан Линднер заяви пред журналисти, че партиите са успели да намерят обща основа в много области. Все още обаче са налице различие по редица въпроси – като например миграцията и фискалната политика.

Агенция „Фокус“ припомня:
Ангела Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че германските партии не успеят да постигнат съгласие за започване на преговори за ново правителство, водено от Ангела Меркел, може да се стигне до провеждането на нови избори. Очаква се след седмици на тежки преговори Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ да обявят дали са сближили достатъчно позициите си, за да започнат официални коалиционни преговори. Партиите, разделяни от разногласия по много въпроси, от бежанците до политиката за климата и реформите в ЕС, започнаха консултации след неубедителните резултати от парламентарните избори, на които Меркел загуби подкрепа от милиони гласоподаватели, привлечени от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Преговорите за формиране на правителство в Германия могат да бъдат удължени с няколко дни

Reuters: Преговорите за формиране на правителство в Германия могат да бъдат удължени с няколко дни

17 Ноември 2017 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за формиране на коалиционно правителство в Германия могат да продължат и до събота, 18 ноември при необходимост. Това е мнението на Петер Таубер, генерален секретар на ХДС, цитиран от Reuters.
„Ние все още вярваме, че си струва да работим с пълна енергия“, заяви Табуер пред репортери след дълго продължила преговорна сесия между Съюза ХДС/ХСС, „Зелените“ и Свободната демократическа партия. „Но от друга страна е ясно, че ще бъде трудно“, добави той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Председателят на Свободната демократическа партия на Германия е убеден, че споразумението за коалиционно правителство е възможно

Reuters: Председателят на Свободната демократическа партия на Германия е убеден, че споразумението за коалиционно правителство е възможно

17 Ноември 2017 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия на Германия (СвДП) Кристиан Линднер потвърди, че партиите, искащи да изградят коалиционно правителство в страната, ще продължат обсъжданията и в петък, 17 ноември. Той добави, че е оптимистичен, че оставащите различия между тях ще бъдат превъзмогнати, предаде Reuters.
Линднер заяви пред журналисти, че е постигнат прогрес по много въпроси, но добави, че все още има различия относно климатичните изменения и миграцията.
„Ние решихме да използваме следващите дни, за да превъзмогнем оставащите различия“, заяви той. „Подобен исторически проект не трябва да се проваля заради няколко недостигащи часа“, добави той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел потвърди „сериозните различия“ между партиите от потенциалния „ямайски“ съюз

AFP: Ангела Меркел потвърди „сериозните различия“ между партиите от потенциалния „ямайски“ съюз

16 Ноември 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. В последния ден от междупартийните сондажи между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призна, че „сериозните различия“ между преговарящите все още не са преодолени, предава AFP.
Същевременно лидерът на ХДС изрази увереност, че ще бъде постигнат компромис на финалната права от предварителните преговори за съставяне на новото германско правителство.
„Вярвам, че ще успеем“, заяви Меркел преди заключителния рунд на дискусиите.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Сондажите за „ямайска“ коалиция в Берлин – крайният срок наближава, различията остават

FAZ: Сондажите за „ямайска“ коалиция в Берлин – крайният срок наближава, различията остават

16 Ноември 2017 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. С един куп нерешени въпроси делегациите на Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ навлизат в решителната фаза на предварителните сондажи за проправяне на пътя за „ямайска“ коалиция в Берлин, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allegemeine Zeitung.
Споразумението трябва да бъде постигнато до сутрешните часове на петък. Все още обаче между партиите не е постигнато съгласие по ключови аспекти като например събиране на семейството на бежанци, ограничаването на употребата въглища за защита на климата, транспорт и финансова политика. Преговорите в Берлин са трудни, а неуспехът им не е изцяло изключен. Християнсоциалният съюз (ХСС) и „Зелени“ отправиха помежду си взаимни обвинения за липса на желание за компромис.

Агенция „Фокус“ припомня:
Ангела Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината. В случай че германските партии не успеят да постигнат съгласие за започване на преговори за ново правителство, водено от Ангела Меркел, може да се стигне до провеждането на нови избори. Очаква се след седмици на тежки преговори Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ да обявят дали са сближили достатъчно позициите си, за да започнат официални коалиционни преговори. Партиите, разделяни от разногласия по много въпроси, от бежанците до политиката за климата и реформите в ЕС, започнаха консултации след неубедителните резултати от парламентарните избори, на които Меркел загуби подкрепа от милиони гласоподаватели, привлечени от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В четвъртък изтича крайният срок за германските партии да постигнат съгласие за формиране на ново правителство

AFP: В четвъртък изтича крайният срок за германските партии да постигнат съгласие за формиране на ново правителство

16 Ноември 2017 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В четвъртък изтича крайният срок за германските партии да постигнат съгласие за формиране на ново правителство, оглавявано от канцлера Ангела Меркел, предаде AFP. Ако не успеят да намерят съгласие по ключовите въпроси, може да се наложи провеждането на нови избори. Очаква се в четвъртък след седмици на тежки преговори Християн-демократическият съюз(ХДС) на Меркел, Свободните демократи (FDP) и „Зелените“ да обявят дали са сближили достатъчно позициите си, за да започнат формални коалиционни преговори. Партиите, разделяни от разногласия по много въпроси, от бежанците до политиката за климата и реформите в ЕС, започнаха консултации след неубедителните резултати от парламентарните избори, на които Меркел загуби подкрепа от милиони гласоподаватели, привлечени от крайно дясното движение Алтернатива за Германия.
Меркел, която се надява на четвърти мандат на канцлерския пост, даде срок на партиите до 16 ноември да постигнат принципно съгласие за формиране на ново правителство, което трябва да се случи до края на годината.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Директорът на германското разузнаване смята, че Русия представлява опасност за европейската сигурност

Reuters: Директорът на германското разузнаване смята, че Русия представлява опасност за европейската сигурност

15 Ноември 2017 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Директорът на външното разузнаване на Германия (БНД) Бруно Кал заяви, че Русия може да бъде разглеждана като „потенциална опасност“, а не като партньор на европейската сигурност и добави, че нейните големи военни учения от това лято демонстрират стряскащо високо равнище на модернизация на нейните въоръжени сили, предава Reuters.
Според Кал е важно за Германия, НАТО и за ЕС да следят от близо развитието на руските въоръжени сили. Той добави, че мащабното руско учение „Запад“ от лятото е демонстрирало, че Русия е близо до целта си до 2020 г. да модернизира 70% от своите въоръжени сили.
„Трябва да останем нащрек. Мирът в Европа вече не е гарантиран факт“, добави той. Според него цел на Русия е да „отслаби ЕС, да изтласка САЩ и особено да вкара клин между тях“. „Това означава, че вместо да бъде партньор на европейската сигурност, имаме в лицето на Русия потенциална опасност“, заяви Кал.
„Руският президент Владимир Путин възнамерява да предотврати източното разширяване на европейските ценности, които да включат Украйна, която заедно с Грузия няма шанс да стане член на НАТО, докато гледната точка на Путин за света преобладава в Москва“, заяви той. „Световният играч Русия се завърна. Тя ще остане неудобна сила и Западът трябва да гледа на това реалистично“, добави той, макар и да посочи, че е необходимо да се поддържа диалог с Москва, въпреки дейността ѝ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германският оръжеен експорт към държави извън ЕС нараства

FAZ: Германският оръжеен експорт към държави извън ЕС нараства

14 Ноември 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският оръжеен експорт към страни извън Европейския съюз се увеличава, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Данните от Министерство на икономиката показват, че през третото тримесечие на 2017 г. е одобрен износ на оръжия на стойност около 1,27 млрд, евро. По-голямата част от оръжията са предназначени за т.нар. трети страни, т.е. такива, които не са част нито от ЕС, нито от НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партиите от потенциалния „ямайски“ съюз отново обсъждат темата за миграцията в Германия

FAZ: Партиите от потенциалния „ямайски“ съюз отново обсъждат темата за миграцията в Германия

14 Ноември 2017 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. В Берлин продължават междупартийните сондажи за създаването на потенциална „ямайска“ коалиция, а във вторник, 14 ноември, в дневния ред на дискусиите отново влиза чувствителната тема за миграцията в Германия, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От редиците на Свободната демократическа партия (СвДП) съобщиха, че между преговарящите партии (Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и СвДП) е постигнато съгласие по въпроса за имиграцията на квалифицирани работници. Това увери министърът на интеграцията на Северен Рейн-Вестфалия Йоахим Щамп, който съвместно води преговорите по темата за миграцията от името на свободните демократи.
Преговорите във вторник ще се водят във вечерните часове, а освен миграцията, в дневния ред влизат също темите за социалните помощи, икономиката, външната политика и отбраната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел призова партньорите за потенциална „ямайска“ коалиция да покажат готовност за компромис

Reuters: Ангела Меркел призова партньорите за потенциална „ямайска“ коалиция да покажат готовност за компромис

12 Ноември 2017 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. В неделя канцлерът на ФРГ Ангела Меркел призова лидерите на партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (освен ХДС - ХСС, Свободната демократическа партия и „Зелени“) да покажат повече готовност за постигането на компромис в предварителните сондажи, които ще приключат в края на следващата седмица, предава Reuters.
„Сега, в тази трета фаза, задачата е да намерим компромиси", подчерта Меркел в навечерието на старта на решителния етап в междупартийните сондажи.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС), председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, Кристиан Линднер (СвДП) и „зеленото“ дуо Джем Йоздемир и Катрин Гьоринг-Екард проведоха среща, в рамките на която обсъдиха решенията по ключови въпроси и графика за преговорите през предстоящата седмица. По-рано лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер изрази увереност, че до края на следващата седмица ще има яснота относно шансовете за съставяне на „ямайска“ коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“ на Джем Йоздемир. Тя ще зависи от това доколко ще успешно ще бъде съгласуването на отделните „пакети“ на партиите, подчерта Линднер.
Междувременно стана ясно, че в навечерието на официалното начало на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия подкрепата за партията на кацлера Ангела Меркел падна до най-ниските си нива за последните шест години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партийните лидери от потенциалния „ямайски“ съюз проведоха консултации в Берлин

FAZ: Партийните лидери от потенциалния „ямайски“ съюз проведоха консултации в Берлин

12 Ноември 2017 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преди началото на решаваща седмица от междупартийните сондажи в Берлин лидерите на партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция (Съюза (ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и „Зелени“) се събраха във федералната германска столица за консултации, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Канцлерът Ангела Меркел (ХДС), председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, Кристиан Линднер (СвДП) и „зеленото“ дуо Джем Йоздемир и Катрин Гьоринг-Екард проведоха среща, в рамките на която обсъдиха решенията по ключови въпроси и графика за преговорите през предстоящата седмица.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер изрази увереност, че до края на следващата седмица ще има яснота относно шансовете за съставяне на „ямайска“ коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“ на Джем Йоздемир. Тя ще зависи от това доколко ще успешно ще бъде съгласуването на отделните „пакети“ на партиите, подчерта Линднер.
Линднер отказа да коментира дали би искал да коригира предишните си прогнози за успеха на междупартийните сондажи. По-рано той определи шансовете за положителен резултат от тях като „50 на 50“.
До 16 ноември партиите от потенциалния „ямайски“ съюз ще приключат със сондажите и ще преценят дали ще бъде направена крачка към стартирането на преговори за коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bild am Sonntag: В навечерието на официалния старт на коалиционните преговори в Берлин – рейтингът на партията на Ангела Меркел падна до най-ниски нива за последните шест години

Bild am Sonntag: В навечерието на официалния старт на коалиционните преговори в Берлин – рейтингът на партията на Ангела Меркел падна до най-ниски нива за последните шест години

12 Ноември 2017 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. В навечерието на официалното начало на преговорите за съставяне на новото коалиционно правителство на Германия подкрепата за партията на канцлера Ангела Меркел падна до най-ниските си нива за последните шест години, съобщава вестник Bild am Sonntag.
Според проучване на института „Емнид“, направено за изданието, едва 30 на сто от германците биха гласували за Съюза (ХДС/ХСС), ако изборите за Бундестаг бяха през настоящата седмица. Данните показват спад от един процент спрямо предходната седмица и бележат най-слабите нива на подкрепа за партията на Меркел от октомври 2011 г. насам.
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) може да разчита на подкрепата на 22 % от гласоподавателите, което е с един процент повече, в сравнение с последното проучване на общественото мнение. С един процент нагоре е подкрепата за Свободната демократическа партия (СвДП) (11 %) и „Алтернатива за Германия“ (13 %).
„Зелените“ на Джем Йоздемир губят един процент (10 %). Подкрепата на гражданите за„Левица“ остава на същите нива от предходната седмица (10 %).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Обществената подкрепа за „ямайската коалиция“ в Германия пада

Politico: Обществената подкрепа за „ямайската коалиция“ в Германия пада

10 Ноември 2017 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социално проучване, поръчано от местната медия АРД, повечето германски гласоподаватели смятат, че коалиционното правителство, обсъждано между Съюза ХДС/ХСС, Свободната демократическа партия и „Зелените“, познато като „ямайската коалиция“, няма да бъде добро за страната, предаде Politico.
45% от допитаните 1005 души подкрепят тристранната коалиция, което е с 12% по-малко от миналия месец. 52% смятат, че „Ямайка“ ще бъде „лоша“ или „по-малко добра“, за Германия.
Преговорите за формиране на правителство между трите партии до момента не са отбелязали прогрес след парламентарните избори на 24 септември.
Въпреки падащата обществена подкрепа, 68% от допитаните смятат, че трипартийната коалиция най-вероятно в крайна сметка ще управлява Германия, след като преговорите приключат. 75% смятат, че при провал на преговорите трябва да се проведат нови избори, докато 20% предпочитат да се формира правителство на малцинството.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кристиан Линднер, председател на СвДП: До края на следващата седмица ще има яснота за „ямайската“ коалиция

Кристиан Линднер, председател на СвДП: До края на следващата седмица ще има яснота за „ямайската“ коалиция

10 Ноември 2017 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Кристиан Линднер изрази увереност, че до края на следващата седмица ще има яснота относно шансовете за съставяне на „ямайска“ коалиция със Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелените“ на Джем Йоздемир, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Всичко зависи от това доколко ще успешно ще бъде съгласуването на отделните „пакети“ на партиите, подчерта Линднер.
Младият лидер на свободните демократи отказа да коментира дали би искал да коригира предишните си прогнози за успеха на междупартийните сондажи. По-рано той определи шансовете за положителен резултат от тях като „50 на 50“.
До 16 ноември партиите от потенциалния „ямайски“ съюз ще приключат със сондажите и ще преценят дали ще бъде направена крачка към стартирането на преговори за коалиция.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: На фона на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин – активисти организираха протестна акция пред Бундестага

Die Welt: На фона на преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин – активисти организираха протестна акция пред Бундестага

10 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Малко преди началото на поредния кръг от преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, активисти организираха протестна акция пред сградата на Бундестага, съобщава националният ежедневник Die Welt.
Демонстранти от „Грийнпийс“ успяха да се изкачат на моста над река Шпрее, свързващ двете сгради на германския парламент, който се използва единствено от членове на Бундестага. След това активистите провесиха гигантско надуваемо прасе с надпис „Ямайка, изяж това“. По този начин демонстрантите изразиха протеста си срещу политиката в областта на селското стопанство и произтичащите от нея екологични проблеми като изчезването на видовете и парниковите газове.
Същевременно друга група протестиращи, облечени в животински костюми, се струпаха пред входа на парламента, издигайки банери и скандирайки лозунги.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Преговорите за „ямайска“ коалиция навлизат в решителната си фаза

ZDF: Преговорите за „ямайска“ коалиция навлизат в решителната си фаза

7 Ноември 2017 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Във вторник, 7 ноември, преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин навлизат в решителна фаза, отбелязва германският телевизионен канал ZDF.
Съюзът (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“, стартират втората фаза на междупартийните преговори за съставяне на новото германско правителство. Потенциалните партньори за „ямайски“ съюз все още имат редица разногласия по ключови теми, но и успяха да сближат позициите си по някои от основните политически въпроси като придържането към балансиран бюджет и въздържането от увеличаването на държавния дълг. В борбата срещу тероризма трябва да се подобри сътрудничеството между федералното правителство и федералните държави. По въпроса за миграцията обаче преговорите бяха прекратени поради огромни различия между четирите партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EUObserver: Ангела Меркел заяви, че настоящите коалиционни в Германия преговори са „сложни“

EUObserver: Ангела Меркел заяви, че настоящите коалиционни в Германия преговори са „сложни“

4 Ноември 2017 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „сложните“ коалиционни преговори все още предстоят, но „можем да запретнем ръкави и да се опитаме да работим здраво“, предава EUObserver.
Тя направи своето първо заявление относно настоящите преговори между нейния Съюз ХДС/ХСС, „Зелените“ и Свободната демократическа партия за формиране на управляваща коалиция след изборите през септември.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Застоят в преговорите за управляваща коалиция в Германия предизвиква страхове за засилване на крайно-десните сили в страната

The Daily Express: Застоят в преговорите за управляваща коалиция в Германия предизвиква страхове за засилване на крайно-десните сили в страната

4 Ноември 2017 | 02:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел изпитва затруднения да сглоби коалиционно правителство в страната, след катастрофалните резултати на нейната партия в последните германски парламентарни избори. Според британското евроскептично издание The Daily Express, това предизвиква страхове от засилването на крайно-десните настроения в страната.
Меркел води преговори с три партии, в опит да сглоби нова управляваща коалиция, но среща нарастващ скептицизъм от евентуалните си съюзници.
Миналият месец, нейният Съюз (ХДС/ХСС) загуби голяма част от подкрепата си, в полза на крайно-дясната партия. Ако Меркел се провали в опитите си да сформира коалиция, това почти сигурно ще доведе до нови избори, на които се предполага, че крайно-дясната „Алтернатива за Германия“ ще спечели още по-голяма подкрепа.
Бившите коалиционни партньори на германския лидер – Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – обявиха, че са сигурни в намерението си да останат в опозиция, което принуди Меркел да търси съюз със „Зелените“ и „Свободната демократическа партия“(СвДП), но, според изданието, той не се получава.
„Мисля, че в следващите дни ни очакват трудни разговори“, заяви тя. „Но аз все още вярвам, че можем да се разберем, ако опитваме и работим сериозно“.
Меркел трябва да сглоби тази коалиция, още неизпробвана на национално ниво, ако не иска да види края на 12-годишното си управление. Въпреки това, след две седмици преговори, желаните съюзници продължават да спорят, най-вече по въпросите на имиграцията, климата, транспорта и външната политика.
Юрген Титин, преговарящ от страната на „Зелените“, заяви: „Преговаряме от 10 дни, по 12 теми. Резултатите са осем документа с дълги списъци от спорни въпроси. Има и четири теми, по които даже не сме се разбрали, за какво не можем да се разберем“.
В нощта след изборите, германският канцлер заяви, че е сигурна, че ще има стабилно правителство преди Коледа, но висшестоящи членове на партията й казват, че сформирането на новото правителство може и да стане през следващата година. Лидерът на СвДП Кристиян Линднер определя шансовете за договорка на 50:50. Той е чувствителен към правенето на компромиси, тъй като партията му не успя да вкара депутати в миналия парламент, а правенето на такива може да я изпрати обратно на студено.
От своя страна, експертът по външна политика на „Зелените“ Омид Нурипур заяви, че преговорите може да се провалят всеки момент.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Лидерът на германските „Зелени“ се изказа за запазване на санкциите срещу Русия

РИА Новости: Лидерът на германските „Зелени“ се изказа за запазване на санкциите срещу Русия

2 Ноември 2017 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на партията „Зелените“, която участва в преговорите за сформиране на ново коалиционно правителство в Германия, Джем Йоздемир, се изказа за съхраняване на антируските санкции, предава РИА Новости, като се позовава на публикация в немския вестник Abendzeitung Muenchen.
“Ние виждам причина за отмяна на санкциите, тъй като Русия не е дала повод за това“, заяви Йоздемир, преди началото на преговорите за коалиция в Берлин.
По-рано германският канцлер Ангела Меркел заяви, че санкциите по отношение на Русия ще бъдат отменени, когато за тях няма повод.
Агенция „Фокус“ припомня:
От 18 октомври, в Германия се водят предварителни преговори за сформирането на коалиционно правителство. В случай на успех, в Германия може да бъде създадена т.нар. „коалиция Ямайка“(по цветовете на партиите, които биха участвали в нея – Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия и Зелените). Меркел заяви, че преговорите ще бъдат сложни.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Лидерът на германските либерали заяви, че шансовете за коалиция са 50 на 50

Politico: Лидерът на германските либерали заяви, че шансовете за коалиция са 50 на 50

1 Ноември 2017 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Лидерът на „Свободната демократическа партия“(СвДП) Кристиян Линднер заяви, че шансовете за съставяне на коалиция с блока на Меркел (Съюза ХДС/ХСС) и „Зелените“ е 50 на 50, пише Politico.
Трите политически групи са в средата на предварителни разговори, преди да започнат формалните преговори за съставяне на управляваща коалиция.
В интервю пред германско издание, Линднер заяви, че неговата партия „има най-големи различия със Зелените“ и подчерта, че природозащитниците трябва да направят компромис по въпроса за миграцията. „Германия е достигнала лимита по отношение на това, което повечето хора са готови да предоставят като хуманитарна помощ“, обясни позицията си той.
„На първо място, ние не сме близо до разрешаване на конфликтите“, подчерта лидерът на либералите, отговаряйки на въпрос за развитието на преговорите. „Заради това, все още виждам шансовете (за съставяне на коалиция) като 50 на 50“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските партии намериха някои допирни точки в коалиционните преговори

Reuters: Германските партии намериха някои допирни точки в коалиционните преговори

31 Октомври 2017 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Партиите, обмислящи да обединят сили в следващото правителство на Германия, откриха допирни точки в преговорите върху образованието и дигиталната инфраструктура, но остават разединени по въпросите, които предизвикаха конфронтация сред тях миналата седмица, предаде Reuters. В понеделник се възобновиха преговорите между консерваторите, Зелените и Свободните демократи, след като канцлерът Ангела Меркел свика среща през уикенда, за да опита да сближи позициите на партиите принудени от изборните резултати да формират неловко партньорство. „Паузата за размисъл се отрази добре“, каза Андреас Шойер, лидер на германския Християнсоциален съюз (ХСС). За преговорите върху образованието, дигитализацията, пенсиите и трудовата политика, както и вътрешната сигурност обаче винаги се е смятало, че ще са по-леки, в сравнение с въпросите за имиграцията, фискалната политика и околната среда, които предизвикаха сериозни разцепления между тях миналата седмица, коментира агенцията.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Германският оръжеен експорт – какво трябва да знаем?

Deutsche Welle: Германският оръжеен експорт – какво трябва да знаем?

30 Октомври 2017 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германските производители на оръжие се оплакаха, че напрежението в двустранните отношения между Берлин и Анкара е в ущърб на бизнеса. Каква обаче е истината? Deutsche Welle прави преглед на поръчките за оръжия, които производителите в Германия са изпълнили за други държави по света.
Ръководителят на най-големия производител на оръжия в Германия е на мнение, че напрежението между Берлин и Анкара прави практически невъзможно за неговата фирма да развива бизнес с Турция.
За да предлагат своите продукти и услуги в чужбина, германските производители на оръжия трябва да получат специално разрешение от Министерството на икономиката в Берлин. „Ако отношенията с Турция не се подобрят, ще бъде трудно да се получи, разрешение от Германия", каза изпълнителният директор на „Райнметал“ Армин Папергер, оплаквайки се, че редица двустранни договори са поставени под въпрос заради дипломатическото напрежение.
Оръжията са важна, макар и много противоречива част от индустрията на ФРГ. Намаляването на продажбите на Турция може да доведе до по-голямо влошаване в сектора, но изглежда, че германските производители на оръжие имат множество потенциални клиенти.

Колко голяма е търговията на оръжия на Германия с Турция?

В отговор на официално разследване през септември, Министерството на икономиката на ФРГ съобщи, че през първите осем месеца на 2017 г. е одобрило сделки за продажби на оръжие на Турция на стойност 25 млн. евро. В сравнение със същия период на предходната година, стойността на споразуменията е намаляла с 69 млн. евро. Съгласно данните на ведомството одобреният износ се състои основно от бомби, торпеда и ракети.
За сравнение през първите четири месеца на 2017 г. със Швеция са сключени договори за 30,6 млн. евро, а със Швейцария - 22,7 млн. евро. Алжир и Литва са купили оръжия за съответно 830 млн. евро и 469 млн. евро, заемайки по този начин челните места в класацията за най-големите клиенти на германски оръжия.

Къде се нарежда Германия сред световните износители на оръжие?

Често може са се чуе, че Германия е третият най-голям износител на оръжия в света, но официалните статистически данни обикновено не са нито напълно надеждни, нито напълно актуални. Това, което изглежда сигурно, е, че Германия е сред първите пет, изоставайки далеч зад САЩ и Русия по обем. Оръжейният експорт на ФРГ е по-сравним с този на Китай и Франция.
През 2016 г. правителството в Берлин издаде разрешение за продажба на оръжие в размер на 6,85 млрд. евро. Според изчисленията на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), миналата година оръжейният експорт на Германия е възлизал на около 5,6% от световния.
Германия има широка клиентска база и изнася оръжия за десетки различни страни, включително САЩ, Великобритания, Гърция, Бразилия, Южна Корея и Индия. Според правителството 46,4% от разрешенията за продажба на оръжие в Германия са за държави от НАТО, включително Турция.

Дали германският износ се увеличава или намалява?

Отговорът на този въпрос зависи от гледната точка в ситуацията. Търсенето на оръжия е нараснало драстично през 2015 г., до голяма степен от страните в Близкия изток и Северна Африка, така че в момента германските нива на износ остават сравнително високи. Компанията Jane's Defense изчислява, че до 2018 г. Близкият изток и Северна Африка може да получават до 40% от износа на оръжие от Германия до 2018 г.
Ако бъде погледнато в по-тесен времеви период, износът на германски оръжия намалява. Регистрираните 6,85 млрд. евро през 2016 г. представляват значителен спад спрямо рекордните 7,86 млрд. евро от 2015 г. И официалните данни за одобрението за износ за първите четири месеца на тази година (2,42 млрд. евро) също са значително по-ниски спрямо тези от същия период на 2016 г. (3,3 млрд. евро).
Намаляването на броя на издаваните лицензи за продажби се дължи на повишеното внимание на правителството в Берлин към потенциалните купувачи. През 2013 г. Германия обеща да намали размера на оръжейния експорт на фона на острата критика, която правителството получи за някои от сключените сделки.

Кои други продажби на германски оръжия предизвикаха противоречия?

Германия е предоставила оръжия на редица държави със съмнителни репутация, стане ли въпрос за спазването на правата на човека, включително Саудитска Арабия и Катар. ФРГ продава оръжия на Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) – две страни, обвинени в прилагането на изтезания.
Въпреки че в крайна сметка бе одобрена, сделката за продажба на подводници на Израел на обща стойност около 1,5 млрд. евро срещна ожесточена критика заради разярилия се корупционен скандал по високите етажи на властта в близкоизточната държава. Към това следва да се прибавят предупрежденията на експерти, които отбелязват, че германските подводници, продадени на Израел, може да бъдат модифицирани, за да носят ядрени ракети.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция обсъждат образованието, социалната политика и дигитализацията

FAZ: Партиите от потенциалната „ямайска“ коалиция обсъждат образованието, социалната политика и дигитализацията

30 Октомври 2017 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Потенциалните партньори за „ямайска“ коалиция в Берлин – Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ започват нов етап от преговорите за съставяне на новото германско правителство, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Въ фокуса на преговорите от новия етап ще бъдат темите на пазара на труда, пенсиите, здравеопазването и социалната политика. В дискусиите ще участват общо 50 представители на партиите.
Сондажите бяха отложени миналия четвъртък поради спорове, особено в областта на политиката в областта на опазването на околната среда и бежанците. В неделя вечерта председателите на четирите партии се срещнаха за тайна среща в Берлин, за да обсъдят ситуацията и по-нататъшните действия. Информация след срещата не бе разпространена.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Беер, генерален секретар на „Зелени“: Шансовете за „ямайска коалиция са 50/50

Никола Беер, генерален секретар на „Зелени“: Шансовете за „ямайска коалиция са 50/50

27 Октомври 2017 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Берлин. След приключване на третия рунд на преговорите за съставяне на новото федерално правителство в Берлин, генералният секретар на партия „Зелени“ Никола Беер призна, че шансовете за съставяне на „ямайска“ коалиция са 50/50, отбелязва баварският ежедневник Die Sueddeutsche Zeitung.
Коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП) ще бъде възможно „ако на масата за преговори има повече кураж“, коментира Беер след поредния кръг на междупартийните сондажи в Берлин.
Потенциалните партньори за „ямайски“ съюз отложиха дискусиите си по основните теми като миграция, опазване на околната среда и енергийната политика. След 11-часови преговори бе обявено, че партиите искат да обмислят представените аргументи от всеки един от участващите в дискусиите. Обсъжданията ще продължат следващата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин – няма консенсус по темите за енергийната политика и климата

Der Spiegel: Преговорите за „ямайска“ коалиция в Берлин – няма консенсус по темите за енергийната политика и климата

27 Октомври 2017 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Берлин. Поради големите различия между Съюза (ХДС/ХСС) и „Зелени“, преговорите по въпросите за убежището и миграцията бяха отложени. Партията на Джем Йоземир категорично отхвърли компромиса за миграцията, постигнат между сестринските партии на Ангела Меркел и Хорст Зеехофер, и поиска поискаха разширяване на семейната миграция. Сега в задънена улица влязоха и дискусиите по темите за енергийната политика и опазването на околната среда. Поради тази причина те бяха отложени за следващата седмица, отбелязва германското издание Der Spiegel.
Преди началото на новия рунд от сондажите за „ямайска“ коалиция бе съобщено, че е постигнат първи компромис между участващите партии. И все пак, заключителният етап на дискусиите по двете наболели теми ще се състоят следващата седмица.
Генералният секретар на ХСС Петер Таубер подчерта, че е необходимо още време за дискусиите. При това той направи изявлението си след 11-часови преговори в Берлин. Таубер подчерта че през почивните дни ще бъдат обмислени аргументите на партиите, след което те ще се съберат отново за разговори.
„Надяваме се да предприемем по-нататъшни стъпки през следващата седмица", заяви на свой ред генералният секретар на СвДП Никола Беер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Преговорите за „ямайска“ коалиция  – предстои обсъждането на деликатните теми за политиката в областта на убежището, енергетиката и опазване на околната среда

Der Spiegel: Преговорите за „ямайска“ коалиция – предстои обсъждането на деликатните теми за политиката в областта на убежището, енергетиката и опазване на околната среда

26 Октомври 2017 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Берлин. До този момент междупартийните сондажи за потенциална „ямайска“ коалиция в Берлин преминаваха под знака на компромиса. Но в четвъртък атмосферата на преговорите може и да не бъде хармонична – на дневен ред в обсъжданията влизат деликатните теми за политиката в областта на убежището, енергетиката и опазване на околната среда, припомня германското издание Der Spiegel.
Още преди началото на преговорите в сутрешните часове на деня, партиите напомниха за своите изисквания. Министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше (ХДС) дори заплаши с провал на преговорите. „Ако индустрията на Германия е застрашена, то ние не можем да съставим коалиция“, подчерта Лаше по повод претенциите на „Зелени“ за енергийната политика на Германия.
„Ако добивът на въглища в Лаузиц (Лужица, историческа област, която обхваща основно части от източните германски провинции Саксония и Бранденбург - бел. р.) бъде преустановен и бъде отнет поминъкът на хиляди хора, то тогава подкрепата за „Алтернатива за Германия“ ще достигне до 30%“, алармира християндемократът.
Изданието припомня, че „Зелените“ на Джем Йоздемир настояват за постепенното закриване на 20 мини за добив на кафяви въглища и преминаването към друг вид енергийни източници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските партии се готвят за тежки коалиционни преговори за имиграцията

Reuters: Германските партии се готвят за тежки коалиционни преговори за имиграцията

26 Октомври 2017 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Трите германски партии, търсещи възможности за съставяне на коалиция, в четвъртък ще се сблъскат с ранно изпитание пред готовността им към компромиси, коментира Reuters. Те ще опитат да синхронизират позицията си по спорните въпроси за имиграцията и политиката за предоставяне на политическо убежище.
Германският канцлер Ангела Меркел опитва да сглоби трипартийна коалиция, след като партията й понесе тежки загуби на изборите преди три седмици – загуби, които дори някои от нейните партньори приписват на нейната политика за бежанците.
Германският демографски пейзаж се промени заедно с решението й да отвори границите за над един милион мигранти, бягащи от войните в Близкия изток и Африка.
Докато някои приветстваха този ход като хуманитарен акт, той намери твърде слаба подкрепа в нейния лагер, където мнозина обвиняват Меркел за последвалото увеличение в подкрепата за антиимиграционно настроената партия „Алтернатива за Германия“, която отне места от нейния блок.
Баварската партия Християн-социален съюз настоява за налагане на ограничение върху броя на бежанците, което Меркел отхвърля като неконституционно. Зелените пък се противопоставят на това, което виждат като водено от популистки подбуди затягане на правилата за предоставяне на политическо убежище.
С оглед на разделенията лидерът на „Свободни демократи“ Кристиан Линднер предупреждава, че преговорите може бързо да прераснат в конфликт със Зелените по чувствителния въпрос за разрешаването на имигрантите в Германия да се съберат със семействата си на немска територия.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.