НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:07

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

Вероника Бозова, Районен съд Враца: Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков

11 Януари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Враца. Постановена е оправдателна присъда за Мартин Чоков, каза за Радио „Фокус“ – Видин Вероника Бозова, говорител на Районен съд – Враца. Мартин Чоков, син на бившия кмет на село Галиче – Ценко Чоков, бе обвинен за побой по хулигански и расистки подбуди. Съдия Вероника Бозова посочи, че какви са съображенията на съдия Красимир Георгиев за постановяване на присъдата ще стане ясно при изготвяне на мотивите. „Делото срещу Мартин Чоков е образувано на 20 септември 2016 г. по внесен обвинителен акт. Проведени са 9 съдебни заседания, извършени са редица процесуално следствени действия, разпити на свидетели, много съдебни експертизи, събрани са много писмени доказателства, извършени са повторни разпити на свидетели, очни ставки“, заяви съдия Вероника Бозова. Тя допълни, че делото е приключило с оправдателна присъда за Мартин Чоков.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд отхвърли жалбата на кмета на село Галиче Ценко Чоков срещу предсрочното прекратяване на служебните му пълномощия

Враца: Административният съд отхвърли жалбата на кмета на село Галиче Ценко Чоков срещу предсрочното прекратяване на служебните му пълномощия

1 Ноември 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Враца. Административен съд – Враца постанови решение по адм. дело № 713 по описа на съда за 2017 г., образувано на основание постъпила жалба от кмета на кметство с. Галиче Ценко Чоков против решение № 227/ 06.10.2017 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което кметските му пълномощия са предсрочно прекратени, това съобщиха от пресцентъра на съда.
Жалбоподателят счита, че решението на ОИК е незаконосъобразно, тъй като превратно са тълкувани фактите и обстоятелствата при вземането му и това е довело да неправилно прилагане на материалния закон. Отправено е искане към съда да отмени оспореното решение.
Ответната страна – Общинска избирателна комисия Бяла Слатина, представлявана от председателя си, оспорва жалбата и иска същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а решението на ОИК да бъде потвърдено от съда.
Участващия в делото прокурор от Окръжна прокуратура – Враца дава заключение за неоснователност на жалбата, като заявява, че изцяло споделя изложените в решението на ОИК мотиви.
В хода на съдебния контрол за законосъобразност съдът извърши проверка на обжалваното решение на всички законови основания. От събраните по делото доказателства се установява, че решението е постановено от компетентен орган в изпълнение на дадените му в чл. 42, ал. 3 от ЗМСМА правомощия. Правилно е приложен и материалният закон, тъй като съгласно чл. 42, ал. 1, т. 10 от ЗМСМА продължителната невъзможност на кмета на кметство да изпълнява задълженията си, дори по обективни причини, се санкционира с предсрочно прекратяване на пълномощията. Точно и изцяло комисията е изпълнила дадените от съда указания за правилното тълкуване и прилагане на закона.
При така установеното съдът намира, че решение № 227/06.10.2017 г. на ОИК – Бяла Слатина, с което предсрочно са прекратени пълномощията на Кмета на Кметство с. Галиче е правилно, постановено в съответствие с материалния закон и при спазване на процесуалните правила, поради което го потвърждава, а жалбата като неоснователна оставя без уважение.
Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Върховният административен съд прекрати предсрочно пълномощията на Ценко Чоков като кмет на с. Галиче

Върховният административен съд прекрати предсрочно пълномощията на Ценко Чоков като кмет на с. Галиче

5 Октомври 2017 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Върховният административен съд (ВАС) прекрати предсрочно пълномощията на Ценко Чоков като кмет на с. Галиче. Това се посочва в решение от 4 октомври на четвърто отделение на ВАС. В публикуваното решение се посочва че се потвърждава взетото вече решение за отстраняване на Чоков като кмет на с. Галиче от Административния съд във Враца. Представителят на Върховна административна прокуратура дава мотивирано заключение за неоснователност на касационната жалба и предлага обжалваното решение като правилно да бъде оставено в сила. В решението е записано, че разгледаната по същество касационната жалба е неоснователна.
Производството пред административния съд е образувано по протест на Районна прокуратура, с който е оспорено на решение № 225 от 3 май 2017 г. на Общинска избирателна комисия – Бяла Слатина. С оспореното решение е отказано да бъдат прекратени предсрочно пълномощията на Ценко Чоков като кмет на с. Галиче.
По отношение на Ценко Чоков е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” от месец май 2016 г., срещу него се води наказателен процес от Специализирания съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Двама души са задържани за побой в с. Галиче, полицай е пострадал при ареста

Враца: Двама души са задържани за побой в с. Галиче, полицай е пострадал при ареста

12 Септември 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Враца. На 11 септември 2017 г., в 23.25 часа е получен сигнал за скандал и побой между три лица в село Галиче. Това съобщиха от ОДМВР-Враца. Полицейските служители са задържали са срок до 24 часа лицата Г. К. /34 г./ и Д. О. /20 г./. При намесата си за предотвратяване на побоя, нараняване е получил служител на Районно управление на МВР-Бяла Слатина. За случая е информирана Районна прокуратура-Бяла Слатина. Образувано е досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на парламентарните избори в Турция. 8 юни 2015
Поддръжници на прокюрдската Народна демократична партия празнуват успеха й на п...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.