НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:57

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: В Словения ще се проведе втори тур на президентските избори

ТАСС: В Словения ще се проведе втори тур на президентските избори

12 Ноември 2017 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Любляна. В Словения ще се проведе втори кръг на президентски избори. На избирателите им предстои избор между един от двамата кандидати, излезли начело след първи кръг, който премина на 22 октомври: действащия държавен глава Борут Пахор и кмета на град Камник Мариян Шарец, събрали тогава съответно 47,21% и 24,76% от гласовете, предава ТАСС.
Повече от 3000 избирателни секции ще отворят врати в 7:00 часа сутринта местно време (8:00 българско), където ще могат да гласуват повече от 1,7 млн. граждани. Гласуването ще продължи до 19:00 часа местно време (20:00 българско). Още 32 секции ще работят извън пределите на Словения. Първите резултати ще постъпят скоро след края на изборния ден.
Според социологическите проучвания фаворит на втори тур на изборите е Пахор, но преднината му пред неговия опонент ще бъде по-малко в сравнение с първи тур.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

STA: На 12 ноември 2017 г. в Словения предстои балотаж на президентските избори между Борут Пахор и Мариян Шарец

STA: На 12 ноември 2017 г. в Словения предстои балотаж на президентските избори между Борут Пахор и Мариян Шарец

22 Октомври 2017 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Любляна. При 99,29% обработени бюлетини след президентските избори в Словения на балотаж, който ще се проведе на 12 ноември, излизат настоящият държавен глава Борут Пахор, получил 47,08% от гласовете и кметът на град Камник Мариян Шарец с 24,95%, предава STA .
На трето място е Романа Томч с 13,73%, на четвърто Людмила Новак със 7,16%, а на пето Андрей Шишко с 2,22%. Останалите четирима кандидати: Борис Попович, Мая Маковец Бренчич, Сузана Краузе и Ангелка Ликович не получават повече от 2% от гласовете.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

STA: При близо 90% обработени бюлетини след изборите в Словения Борут Пахор печели 47,31% от гласовете, следван от Мариян Шарец с 24,84%

STA: При близо 90% обработени бюлетини след изборите в Словения Борут Пахор печели 47,31% от гласовете, следван от Мариян Шарец с 24,84%

22 Октомври 2017 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Любляна. По данни на Държавната избирателна комисия на Словения при преброени 86,96% от гласовете на днешните президентски избори в страната, на първо място излиза настоящият държавен глава Борут Пахор с 47,31% от гласовете, предаде STA.
След него на второ място е кметът на град Камник Мариян Шарец с 24,84% от гласовете. На трето място е Романа Томч с 13,63%, на четвърто Людмила Новак със 7,07%, а на пето Андрей Шишко с 2,22%. Останалите четирима кандидати: Борис Попович, Мая Маковец Бренчич, Сузана Краузе и Ангелка Ликович не получават повече от 2% от гласовете.
Избирателната активност на изборите е 41,55%.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Словенският президент Борут Пахор спечели изборите

Reuters: Словенският президент Борут Пахор спечели изборите

22 Октомври 2017 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словенският президент Борут Прахор спечели изборите, които се проведоха днес, предава Reuters, позовавайки се на данни от екзитполовете.
Пахор е спечелил 56,2 % от гласовете, с което има голяма преднина пред кмета на Камник Мариян Шарец, който взима 22,5 % от вота на избирателите.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избирателните секции в Словения затвориха врати

ТАСС: Избирателните секции в Словения затвориха врати

22 Октомври 2017 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Любляна. Избирателните секции в Словения затвориха врати в 19:00 местно време (20:00 българско), предава ТАСС .
Официалните резултати ще бъдат публикувани на сайта на Централната избирателна комисия на Словения, когато ще стане ясно дали ще се проведе втори тур.
Превод и редакция: Симеон Миланов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Slovenia Times: Мнението на кандидатите за президентския пост за ролята на Словения в международните отношения

The Slovenia Times: Мнението на кандидатите за президентския пост за ролята на Словения в международните отношения

22 Октомври 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Любляна. Деветте кандидата на президентските избори в Словения, които се провеждат в неделя, 22 октомври, дадоха кратки интервюта пред словенското електронно издание The Slovenia Times относно това, как виждат ролята на Словения в международните отношения, в частност, от аспекта на предизвикателствата, които поставят масовата миграция и тероризма. Освен това, те споделят кой е първият световен лидер, с който искат да се срещнат при евентуалното си избиране за президент. Агенция „Фокус“ ви представя интервютата на тримата основни кандидата в надпреварата.
Борут Пахор (настоящият президент, независим кандидат)
Пахор е набелязал две стратегически задачи за словенската външна политика: да остане, колкото е възможно по-дълбоко интегрирана към ядрото на ЕС и да запази инициативата в моделирането на новата визия за Общността. На второ място, той иска запазването на добрите отношения със съседите на Словения.
Според настоящият президент, няма съмнение, че е в интереса на страните-членки на ЕС, Съюза да е силен, и отвътре, и отвън, както и да е успешен стратегически партньор на САЩ. Това е и причината, по думите на Пахор, поради която е важно за Общността да поддържа добри взаимоотношения с Русия, като те са много важни за сигурността и просперитета в Европа.
Мая Маковец Бренчич (кандидат от управляващата „Партия на модерния център“ на премиера Миро Церар)
Колкото по-успешен е ЕС, толкова по-успешна ще е Словения. Това е причината, поради която Маковец Бренчич иска Словения да остане в максимална близост до ядрото на ЕС. Според нея, страната има важна роля в моделирането на днешния образ на ЕС. Това може да се забележи, разглеждайки активното участие на Словения в разрешаването на мигрантската криза, когато тя е служила като ключова връзка между страните-членки и държавите извън ЕС.
Ако стане президент, тя би желала първо да проведе срещи с президентите на съседните на Словения страни, с цел да съхрани добросъседските отношения.
Мариян Шарец(кандидат на собствената си партия „Листа на Мариян Шарец“, която е извън парламента и кмет на град Камник
Въпреки малкия си размер, Словения трябва да направи така, че гласът ѝ да се чува. Това ознчава, че тя трябва да привлече съюзници, но и че трябва да изрази ясната си позиция, че иска ефективен ЕС. Според него, когато става дума за подсигуряване на шенгенските граници, това означава набавянето на допълнително оборудване и персонал по границите на тези страни. Тероризмът, според неговите думи, е генериран в голяма степен от суперсилите, които си поделят отговорността за горещите точки по света, където е най-силно изразен този проблем.
Първото пътуване на Шарец извън границите на Словения би било в Загреб, защото проблемите с Хърватия са най-важни в настоящия момент. Заради факта, че френския президент Еманюел Макрон е с три седмици по-млад от него, той вярва, че двамата със сигурност ще намерят отговорите на съвременните проблеми.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTV Slovenija: Започна гласуването на президентските избори в Словения

RTV Slovenija: Започна гласуването на президентските избори в Словения

22 Октомври 2017 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Любляна. Гласоподавателите в Словения избират сред деветте кандидати, кой ще бъде начело на страната за следващите пет години, в шестите президентски избори в историята на независимата държава. Изборите ще продължат до 19 часа, предава RTV Slovenija.
Девет кандидати се състезават за президентството. В изборите могат да участват 1 716 039 гласоподаватели. Отворени са 3 074 редовни секции и 88 избирателни секции на територията на страната, предназначени за тези, които искат да гласуват извън мястото на пребиваване. Повече от половината от избирателните секции в Словения, а именно 1790, са достъпни за хора с увреждания. Избирателите в чужбина ще могат да гласуват в една от 32-те избирателни секции в дипломатическите и консулските мисии.
Гласоподавателите получиха информация за избирателната си секция и деня на гласуването у дома, но могат да гласуват с валиден личен документ въз основа на регистрацията им в избирателния регистър. Тези, които са регистрирани погрешно ще бъдат освободени от избирателния регистър и ще имат възможност да гласуват със сертификат.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.