НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габрово: Три възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници за един ден

Габрово: Три възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници за един ден

11 Декември 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Габрово. Три възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници за един ден, съобщиха от Областна дирекция на МВР – Габрово. В петък в Районното управление „Полиция” – Габрово е получен сигнал от 88-годишна жена от областния център, че предишния ден е станала жертва на измама. По сценария „оказване на съдействие при провеждане на полицейска акция“ тя оставила на предварително определено от измамниците място плик с 5 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.
В същия ден в Районното управление „Полиция” – Севлиево е получен сигнал от 69-годишна жена от същия град, че на 7 декември, неизвестно лице, въвеждайки я в заблуждение й, причинило имотна вреда. Жената оставила до входната врата на имота си плик със 700 лв., 100 евро и златни накити. Измамата е извършена по сценария „оказване на съдействие на полицейски служители при провеждане на специализирана операция“.
По същата схема, същия ден, била измамена още една възрастна жена от Севлиево. До контейнер за отпадъци 87-годишната оставила плик с 250 евро и 700 лв. По случаите са образувани досъдебни производства.
От полицията отново напомнят на гражданите, че искането на пари по телефона е знак за измама. За да не станете жертва на измамници, е необходимо да спазвате основното правило – след получаване на подобно обаждане, задължително да позвъните на тел. 112 и да се свържете с близките си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Задържани са двама телефонни измамници, ощетили възрастна жена с 8 000 лв. по сценария за съдействие на полицията

Велико Търново: Задържани са двама телефонни измамници, ощетили възрастна жена с 8 000 лв. по сценария за съдействие на полицията

7 Декември 2017 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Задържани са двама телефонни измамници, ощетили възрастна жена с 8 000 лв. по сценария за съдействие на полицията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двама мъже - от Горна Оряховица и от Павликени, са обвинени в извършването на телефонна измама. На 21 ноември тази година те са се обадили на домашния телефон на 67-годишна жена от с. Пчелище, представили са се за служители на полицията, разиграли добре познатата вече схема за съдействие при задържането на телефонни измамници и я ощетили с 8 000 лв.
След проведени прецизни действия по разследването, криминалисти от ОД МВР - Велико Търново, съвместно с колегите им от полицейското управление в областния град влезли в дирите на извършителите - 35-годишният с инициали З.В. от Горна Оряховица, известен на полицията и осъждан, със 7 криминални и съдебни регистрации за идентични престъпления. Към момента той е издирван от полицейските управления в Албена и Аксаково за подобни деяния. Установен е и съучастникът му 27-годишен с инициали Ц.А. от Павликени. Двамата са били задържани първоначално за срок до 24 часа по ЗМВР. След доклад на материалите в прокуратурата, са привлечени като обвиняеми. С постановление на прокуратурата мярката на З.В. е удължена на 72 часа, а на Ц.А. е наложена мярка за неотклонение „подписка”. Работата по документиране на цялата им престъпна дейност продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: 64-годишна жена от село Враниловци е станала жертва на телефонна измама

Габрово: 64-годишна жена от село Враниловци е станала жертва на телефонна измама

1 Декември 2017 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Габрово. 64-годишна жена от габровското село Враниловци е станала жертва на телефонна измама, съобщават от Областната дирекция на МВР – Габрово. Жената сигнализирала за случая на 30 ноември. Тя обяснила, че получила телефонно обаждане, в което непознат съобщил, че като лоялен клиент на фирма за мобилни услуги е спечелила награда – лаптоп и 4000 лева. Според условията, за да ги получи, жената купила ваучери за предплатени мобилни услуги на стойност 50 лева и продиктувала кодовете им за активиране. По случая е образувано досъдебно производство.
От МВР отново напомнят на гражданите: Тъй като сценариите за измами могат да бъдат различни, при всяко съмнително обаждане, свързано с пари/награди/заеми/изгодни покупки и т.н., преди да предприемете каквото и да било по изпълнение на отправените Ви предложения, позвънете на тел. 112 и на близките си!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 79-годишна жена от Велики Преслав е станала жертва на телефонна измама

Шумен: 79-годишна жена от Велики Преслав е станала жертва на телефонна измама

1 Декември 2017 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Шумен. 79-годишна жена от Велики Преслав предала 1 350 лева и златни накити, за да „помогне за залавяне на телефонни измамници“. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен. Около 10:30 часа вчера на стационарния й телефон се обадил непознат мъж. Представил се за полицай Николай Георгиев Николов. Обяснил на жената, че в града има нападение над няколко жени и са задържани петима мъже. В единият от тях е намерен списък, в който бил вписан и телефонният номер на жената. Попитал я дали има мобилен телефон и поискал номера му. Жената го продиктувала, а „полицаят“ затворил телефона. Малко след това й позвънил мъж. Той се представил за лекар и й казал, че дъщеря й е претърпяла катастрофа и за лечението й са нужни 10 000 лева. Възрастната жена казала, че има малко над 1000 лева. „Лекарят“ се съгласил да му бъде предадена тази сума, за да започне лечението на дъщеря й. Веднага след това отново се обадил „полицай Николов“. Казал, че обаждането на телефонните измамници е засечено и я помолил да съдейства на полицията да ги задържат. За целта я помолил да му продиктува номерата на банкнотите. Казал й да ги сложи в торба заедно с всички златни накити и да ги постави в хладилника. Там устройствата за намиране на пари и злато, които имали престъпниците нямало да ги открият. След това й дали указания да сложи торбата в яке и да го предаде на мъжът, който щял да дойде да иска пари за операцията.
С идеята, че помага на полицията да заловят измамниците жената поставила торба с 1350 лева, златни парички, обеци и синджирче в яке и под непрекъснати указания по мобилния телефон, ги предала на непознат мъж, който дошъл пред дома й. След като разбрал, че е предала всичките си пари и ценности „полицаят“ й казал, че измамникът е задържан. Обещали й в 15 часа да се върнат до дома й, за да върнат якето и описаните банкноти. Около 17 часа жената разбрала, че е измамена и подала сигнал в полицията. Започнато е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: 72-годишна жена от Кубрат е станала жертва на телефонна измама със сумата от 10 000 лв.

Разград: 72-годишна жена от Кубрат е станала жертва на телефонна измама със сумата от 10 000 лв.

30 Ноември 2017 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Разград. 72-годишна жена от Кубрат е станала жертва на телефонна измама със сумата от 10 000 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Жената с инициали Й. И. получила обаждане на стационарния телефон около 12.45 часа на 29 ноември. Лицето се представило за полицай Петров от Криминална полиция и ѝ обяснило, че във връзка с провеждаща се операция за залавяне на т.нар. „телефонни измамници“ е необходимо да остави на външната врата наличните си пари. Около 14.20 часа възрастната жена закачила на оградата две найлонови торби с банкноти по 20 и 50 лв. След подадения сигнал в полицията е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 74-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

Шумен: 74-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

28 Ноември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. 74-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева по схема – търсене на съдействие на полицията за залавяне на измамници. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен. Измамата е осъществена вчера за времето от 10.30 до 13.30 часа. На стационарния телефон на жената позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил на жената, че се провежда акция за залавяне на измамници и я помолили да съдейства като предаде всички пари и ценности. Така измамникът щял да бъде заловен на място и вкаран в затвора. Според указанията на „полиция“ до дома й щял да отиде измамник, който униформените щели да проследят и да задържат. Жената увила в черно кожено яке сумата от 4960 лева и го предала на млад мъж, който отишъл до дома й. Малко по-късно установила, че е измамена и подала сигнал в полицията. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 87-годишен самотноживеещ в Попово стана жертва на телефонна измама

Търговище: 87-годишен самотноживеещ в Попово стана жертва на телефонна измама

28 Ноември 2017 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Търговище. 87-годишен самотноживеещ в Попово стана жертва на телефонна измама. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Търговище. Вчера около 16.15 часа в Районно управление „Полиция” – Попово е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 13.00 до 16.00 часа след провеждане на разговор по стационарен телефон неизвестен извършител го е въвел в заблуждение и чрез използване на сценария за необходимост да бъде оказано съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържането на извършители на телефонни измами, му е отнел сумата от 2 100 лв. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление „Полиция” – Попово по чл. 209 от Наказателния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 63-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама

Сливен: 63-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама

27 Ноември 2017 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. 63-годишна жена от град Нова Загора е станала жертва на телефонна измама. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Сливен. Пострадалата е подала заявление в Районно управление „Полиция” – Нова Загора вчера. Предишния ден, около обяд, жената е била въведена в заблуждение, че помага на органите на реда за залавянето на престъпна група, която се занимава с телефонни измами. Въвлечена в измамната схема тя е дала сумата от 4 500 лева и златни накити. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: 85-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

Монтана: 85-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

27 Ноември 2017 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Берковица. 85-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Монтана. Вчера в 14.08 часа в Районно управление „Полиция” – Берковица е получен сигнал от ЕЕН 112 от 85-годишна жителка на град Берковица, която съобщила, че е станала жертва на телефонна измама. По-рано през деня жената била въведена в заблуждение на домашния си телефон, че оказва съдействие на полицията за залавяне на престъпна група и хвърлила през терасата на на дома си 3 пъти - в декоративна възглавница и два найлонови плика, суми на обща стойност 4 300 лв, златна монета, 30 сребърни монети и златна верижка с неустановен грамаж. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от НК в Районно управление „Полиция” – Берковица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 81-годишен мъж от Разлог е станал жертва на телефонна измама с около 1 900 лева

Благоевград: 81-годишен мъж от Разлог е станал жертва на телефонна измама с около 1 900 лева

23 Ноември 2017 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Разлог. В Районно управление на МВР-Разлог е получен сигнал от 81-годишен мъж от гр. Разлог за това, че за времето от 14:50 часа до 15:20 часа на 22 ноември 2017 г., непознат за него мъж, който се представил за полицейски служител го въвел в заблуждение, че помага за залавянето на телефонни измамници, с което му нанесъл щета в размер на около 1 900 лева. Това съобщиха от ОДМВР-Благоевград. Уведомена е Районна прокуратура-Разлог. По случая е образувано досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 67-годишна жена от с. Пчелище е станала жертва на телефонна измама с 8 000 лв.

Велико Търново: 67-годишна жена от с. Пчелище е станала жертва на телефонна измама с 8 000 лв.

22 Ноември 2017 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 67-годишна жена от с. Пчелище е дала на телефонни измамници 8 000 лв. Вчера тя потърсила съдействие в полицията в областния град. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Потърпевшата обяснила, че същия следобед на домашния й телефон се обадил непознат, който й съобщил, че трябва да съдейства на полицията за задържането на група телефонни змамници. За целта трябвало да предаде всичките си пари. Жената събрала наличните 8000 лв. и според уговорката, ги оставила до трафопост близо до дома й. По случая е започнато досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 45-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 30 000 лв. и 5 000 евро

Стара Загора: 45-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 30 000 лв. и 5 000 евро

22 Ноември 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. 45-годишна жена от Стара Загора е станала жертва на телефонна измама за голяма сума. Тя съобщила в полицията за случилото се вчера по обед. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Жената разказала как била заблудена,че помага на полицията да залови телефонни измамници и се разделила с 30 000 лв. и 5 000 евро, които пуснала през терасата на жилището си. Образувано е досъдебно производство по чл.209, ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мирослав Стоянов, ОД МВР – Пазарджик: Около 20 опита за телефонни измами са отчетени за последните 24 часа на територията на областта

Мирослав Стоянов, ОД МВР – Пазарджик: Около 20 опита за телефонни измами са отчетени за последните 24 часа на територията на областта

22 Ноември 2017 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Около 20 опита за телефонни измами са отчетени за последните 24 часа на територията на област Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР – Пазарджик. Сигнали са получени в районните управления за опити да бъдат измамени възрастни хора на територията на Пазарджик, Панагюрище, Септември и Велинград. „Измамниците са се свързали по стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и са използвали добре изпитани до момента схеми. Първоначално непознат се представя за лекар, който информира, че близък или роднина е пострадал при катастрофа или в резултат на заболяване. За лечението обаче е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това. Минути след като разговора приключи на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай – инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват. Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой „колега”, който да вземе приготвените пари или ценности – златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде преустановен. Ако жертвата не се поддаде понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки”, уточни Стоянов. Той допълни, че е използвана и схема за измами, като извършителите се представят за инспектори по пенсионното осигуряване. Възрастните хора трябвало да предоставят сума под формата на такса срещу обещание да бъдат „уредени“ да получават много високи пенсии.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 48-годишен мъж е задържан за опит за телефонна измама

Видин: 48-годишен мъж е задържан за опит за телефонна измама

22 Ноември 2017 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Служители от Районно управление на МВР-Видин и адекватната реакция на жена от града предотвратиха телефонна измама. Вчера, в 13.00 часа 59-годишна жена съобщила на тел. 112, че в момента разговаря по стационарния си телефон с мъж, поискал сумата от 2500 лева за освобождаване на пратка от митницата. Това съобщиха от ОДМВР-Видин. Жената запазила самообладание и продължила разговора. Към адреса незабавно се насочили криминалисти за съдействие при „водене на преговорите” и наблюдение на жилищния блок. Там, от лек автомобил „Мерцедес” слязъл мъж, говорещ по мобилен телефон. Пред входа срещнал жената и взел от нея хартиен плик с банкноти. Мъжът е задържан, установена е самоличността му – И. Е. /48 г./ от Видин. Приведен е в полицейския арест за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал.1 от Наказателния кодекс.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Близо 20 опита за телефонни измами са регистрирани през днешния ден в областа

Пазарджик: Близо 20 опита за телефонни измами са регистрирани през днешния ден в областа

21 Ноември 2017 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В днешния ден са засечени около 15-20 опита за телефонни измами на територията на Пазарджишки регион, съобщиха от ОДМВР-Пазарджик. Сигнали са получени в районните управления за опити да бъдат измамени възрастни хора на територията на Пазарджик, Панагюрище, Септември и Велинград. Измамниците са се свързали по стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и са използвали добре изпитани до момента схеми.
Първоначално непознат се представя за лекар, който информира, че близък или роднина е пострадал при катастрофа или в резултат на заболяване. За лечението обаче е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това. Минути след като разговора приключи на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай – инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват. Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой „колега”, който да вземе приготвените пари или ценности – златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде преустановен. Ако жертвата не се поддаде понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки. Използвана е и схема за измами, като извършителите се представят за инспектори по пенсионното осигуряване. Възрастните хора трябвало да предоставят сума под формата на такса срещу обещание да бъдат „уредени“ да получават много високи пенсии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 84-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама

Шумен: 84-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама

20 Ноември 2017 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Шумен. 84-годишен мъж е станал жертва на телефонна измама. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен. Около 15.00 часа в петък на стационарен телефон му позвънил мъж, който се представил за полицай. Помолил възрастния човек да съдейства на полицията, за да бъдат заловени телефонни измамници. С идеята, че помага на органите на реда, мъжът оставил в торбичка всичките си 600 лева и ги оставил пред вратата на дома си. Малко по-късно установил, че е измамен. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

Търговище: 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева

20 Ноември 2017 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Търговище. 87-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за около 5 000 лева. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Търговище. Вчера около 16.00 часа в Районно управление „Полиция” – Попово е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 12.30 до 15.30 часа след проведен разговор по стационарния й телефон е била въведена в заблуждение 87-годишна жена от същия град. Под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, осъществяващи операция по задържането на извършители на телефонни измами, непознатият е отнел от владението й сумата от 4 700 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс по описа на Районно управление „Полиция” – Попово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Задържан е извършител на телефонна измама, отнел 5 700 лв. от възрастна жена в Попово

Търговище: Задържан е извършител на телефонна измама, отнел 5 700 лв. от възрастна жена в Попово

19 Ноември 2017 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Търговище. Задържан е извършител на телефонна измама, отнел 5 700 лв. от възрастна жена в Попово. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 17 ноември 2017 г. след проведени в РУ - Попово оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на измама след обаждане на стационарен телефон, извършена на 14 ноември 2017 г. в гр. Попово, при която след използване на сценария за необходимост да бъде оказано съдействие на полицията за задържане на извършители на телефонни измами, от владението на 71-годишна жена от гр. Попово е отнета сумата от 5 700 лв. Извършител на деянието е 59-годишният Р.Д. от с. Ясеновец, обл. Разград, който при реализиране на престъпната схема е играел ролята на куриер/муле/. Установена е съпричастността му при извършване на още две телефонни измами - в градовете Силистра и Исперих.
Р. Д. е задържан за срок до 24 часа в РУ - Попово. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ - Попово. На Р. Д. е повдигнато обвинение на извършеното от него деяние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Участник в извършването на телефонни измами е задържан от полицията в Пещера

Пазарджик: Участник в извършването на телефонни измами е задържан от полицията в Пещера

19 Ноември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Пещера. Участник в извършването на телефонни измами е задържан в резултат на усърдна и упорита работа на служители от РУ - Пещера, съобщиха от ОДМВР - Пазарджик. Поради зачестилите опити и случаи на телефонни измами на територията на Пещера и Батак служителите на местното полицейско управление предприели действия за пресичане на подобна противозаконна дейност. Жертвите основно са възрастни хора, които били въведени в заблуждение. Използвана е добре познатата вече схема, при която непознатият от другата страна на слушалката се представя пред бъдещата си жертва за полицай разследващ телефонни измами. Той информирал доверчивите възрастни мъже и жени, че са станали обект на внимание от страна на телефонните измамници и те ще направят опит да ги измамят. Мнимият полицай уверява, че полицията прави всичко необходимо, като трябва пенсионерите да дадат всичките си спестявания, за да примамят „лошите” и те да бъдат заловени. За целта на адреса на жертвата щял да дойде цивилен криминалист, който да вземе парите, а след като бъдат задържани извършителите сумата щяла да бъде възстановена обратно. В крайна сметка рано или късно всички потърпевши разбирали, че са измамени. Ако и за миг бъдещата жертва се усъмни в истинността на разказа била заплашвана с брутална саморазправа. В хода на извършените оперативно-издирвателни действия е засечен лек автомобил, който да обикаля в района. Полицаите му устроили капан и в него попаднал 36-годишен мъж от София с инициали К. Н. Той е с множество криминални прояви, включително и за притежание на наркотични вещества. До момента е установено, че през последния месец мъжът, който изпълнявал ролята на посредник в схемата на измамите е прибрал суми в размер на общо 3 600 лева и 1 500 евро. Жертвите са три жени от Батак и Пещера на възраст между 77 и 88 години. Продължават усилията на органите на реда от РУ - Пещера за изясняване и на други случаи на територията на региона, при които К. Н. е участвал активно в извършване на престъпления по подобен род.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 72-годишна жена стана жертва на телефонна измама за 20 000 лева

Добрич: 72-годишна жена стана жертва на телефонна измама за 20 000 лева

17 Ноември 2017 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. Възрастна жена от Добрич стана жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР - Добрич. Вчера около 20.50 часа 72-годишната жена е съобщила в полицията, че във времето от 12.00 до 13.00 часа непознат мъж е позвънил на домашния й телефон, представящ се за служители на МВР. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимият полицай й поискал наличната сума пари с цел залавяне на извършители на телефонни измами. Малко по-късно жената оставя пред жилището си по ул. „Ген. Столетов” найлонова торбичка със сумата от 20 000 лева. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо Районно управление „Полиция” – Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: 34-годишен мъж е с мярка „задържане под стража“ за телефонна измама

Стара Загора: 34-годишен мъж е с мярка „задържане под стража“ за телефонна измама

17 Ноември 2017 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. По искане на Районна прокуратура - Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 34-годишния Димитър А., привлечен като обвиняем за това, че на 28 февруари 2016 г. в Стара Загора в съучастие като съизвършител с Николай К., с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага е възбудил и поддържал заблуждение у другиго, с което причинили имотна вреда в размер на 640 лева, като деянието е било извършено повторно, в немаловажен случай - престъпление по чл.210, ал.1, т.4, вр. с чл.209, ал.1, вр. с чл.28, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.
В хода на образуваното досъдебно производство е установено, че 28 февруари 2016 г. в гр. Стара Загора обвиняемият Димитър А. позвънил по телефона на 88-годишна жена, като се представил за неин внук. Той казал, че бил закупил електроуреди (радиатори) от голяма търговска верига и трябва да се заплати данък-такса. Обяснил, че ще изпрати обвиняемия Николай К., на когото тя да даде нужните средства. Малко по-късно пострадалата предала на обвиняемия Николай К. пакет, в който се намирала паричната сума от 640 лева. Той оставил част от финансовите средства в друго населено място, откъдето ги взел Димитър А.
В хода на разследването, под ръководството на Районна прокуратура – Стара Загора, се установява съпричастността на Димитър А. към извършването на подобни измами на територията на гр. Стара Загора. Той е криминално проявен и многократно осъждан за престъпления от общ характер, в това число и за извършени измами. През 2011 г. обвиняемият Димитър А. е бил освободен от затвора, след като е изтърпял ефективно наказание “лишаване от свобода“. Спрямо него се води наказателно производство за измама и в гр. Ямбол.
Районен съд - Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Димитър А. е извършил деянието, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.
Взетата спрямо Димитър А. мярка за неотклонение “задържане под стража” може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възрастна жена от Самоков е станала жертва на телефонни измамници

София: Възрастна жена от Самоков е станала жертва на телефонни измамници

17 Ноември 2017 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Възрастна жена от Самоков е станала жертва на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР – София. Вчера 72-годишна жена е сигнализирала Районно управление „Полиция” – Самоков, че е пострадала от телефонна измама. Тя е споделила, че около 10.30 часа на домашния й телефон позвънил непознат мъж, представил се за следовател, който й заявил, че е набелязана от телефонни измамници. За да я „предпази“, мнимият следовател „посъветвал“ пенсионерката да предаде всичките си налични спестявания и ценни накити. Доверявайки се безусловно на чутото, потърпевшата изпълнила дадените й указания, поставила в плик сумата от 2 500 лева и около 40 грама златни накити и го закачила на външната врата на имота си. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Полицията в Исперих разкри телефонна измама за над 7 000 лева

Разград: Полицията в Исперих разкри телефонна измама за над 7 000 лева

17 Ноември 2017 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Разград. Криминалисти от Районно управление „Полиция” – Исперих разкриха телефонна измама, извършена на 13 ноември. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Разград. 74-годишна жена от Исперих бе получила обаждане, с което я убедили, че помага на служител от криминална полиция за залавянето на телефонни измамници. Възрастната жена бе хвърлила през прозореца на кухнята си увити в найлонова чанта 7 250 лева. В хода на разследването по чл.209, ал.1 от НК служителите стигнали до т.нар. „муле“ – Р.Д. на 59 години от село Ясеновец, криминално непроявен и неосъждан. Задържан е в Районното управление за срок от 24 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: На територията на града са регистрирани нови опити за телефонни измами по схемата с мними полицейски служители

Благоевград: На територията на града са регистрирани нови опити за телефонни измами по схемата с мними полицейски служители

16 Ноември 2017 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На територията на града са регистрирани нови опити за телефонни измами. Използва се познатата схема за мними полицейски служители, които въвеждат потърпевшите в заблуждение, че сътрудничат на органите на реда. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград.
ОДМВР - Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. При провеждането на полицейски операции, органите на МВР разполагат със собствени средства и няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите.
За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно). ОДМВР - Благоевград напомня, че тел.150, тел.160 и тел.166 не функционират.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 83-годишен мъж от Велики Преслав е станал жертва на телефонна измама със сумата от 5 560 лв.

Шумен: 83-годишен мъж от Велики Преслав е станал жертва на телефонна измама със сумата от 5 560 лв.

16 Ноември 2017 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Шумен. 83-годишен мъж от Велики Преслав е станал жертва на телефонна измама със сумата от 5 560 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен. Мъжът е бил въвлечен в измамата по схемата „за залавяне на телефонни измамници“. Около 09.15 часа вчера на стационарния му телефон се обадил непознат, който се представил за полицай. Обяснил, че в града се провежда акция за залавяне на телефонни измамници. Поискал съдействие от 83-годишния мъж. „Полицаят“ обяснил, че трябва да предаде всичките си налични пари, за да помогне на полицията да ги залови. С идеята, че помага на органите на реда, възрастният мъж поставил всичките си 5 560 лева в торбичка и ги хвърлил през балкона на жилището си. Малко след това установил, че е измамен и подал сигнал в РУ- Велики Преслав. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 81-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 500 лв.

Търговище: 81-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 500 лв.

16 Ноември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Търговище. 81-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 1 500 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. Сигналът е получен на 15 ноември 2017 г. около 13.30 часа в РУ - Попово. Същия ден за времето от 10.00 часа до 11.40 часа след проведен разговор на стационарния ѝ телефон е била въведена в заблуждение 81-годишна жена от съшия град. Под предлог, че ще окаже съдействие на полицейски служители за задържане на извършители на телефонни измами, ѝ е отнета сумата от 1 500 лв. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 от Наказателния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: 76-годишен мъж от Исперих е станал жертва на телефонна измама със сумата от 4 900 лева

Разград: 76-годишен мъж от Исперих е станал жертва на телефонна измама със сумата от 4 900 лева

15 Ноември 2017 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Разград. 76-годишен мъж от Исперих е станал жертва на телефонна измама. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Около 18.10 часа на 13 ноември мъжът с инициали Х .М. е получил обаждане, с което го убедили, че помага на служител от криминална полиция за залавянето на телефонни измамници. Потърпевшият оставил пред дома си 4 900 лева в найлонова чанта. Съобщил за случилото се около 9.00 часа днес в Районното управление. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 71-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 5 700 лв.

Търговище: 71-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 5 700 лв.

15 Ноември 2017 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Търговище. 71-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 5 700 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Търговище. На 14 ноември 2017 г. около 14.30 часа в РУ - Попово е получен сигнал за това, че на същия ден за времето от 11.00 часа до 13.00 часа след проведени разговори по стационарния ѝ телефон жената е била въведена в заблуждение. Под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция по задържане на телефонни измамници, ѝ е отнета сумата от 5 700 лв. По случая е образувано досъдебно производство в РУ - Попово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: 63-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 2 000 лв.

Враца: 63-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 2 000 лв.

15 Ноември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Враца. 63-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 2 000 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. На 14 ноември 2017 г., 63-годишна жена от град Враца съобщила в МВР, че е станала жертва на телефонна измама. На мобилния ѝ телефон се обадил мъж, който се представил за следовател провеждащ операция за залавяне на телефонни измамници. „Следователят Георги Николов“ убедил жената да остави пари и ценности на тротоара до жилищния блок, в който живее. Жената оставила в плик левове и валута на обща стойност около 2 000 лв., както и множество ценности от благороден метал. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възрастна жена от Божурище е била измамена по телефона със сумата от 20 000 лева

София: Възрастна жена от Божурище е била измамена по телефона със сумата от 20 000 лева

14 Ноември 2017 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. София: Възрастна жена от Божурище е била измамена по телефона със сумата от 20 000 лева. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – София. Около 15.00 часа вчера 71-годишна жена от Божурище съобщила в полицията, че е станала жертва на телефонна измама. Потърпевшата споделила, че по обяд на стационарния й домашен телефон позвънил непознат мъж, който се представил за служител на МВР. Мнимият полицаи я убедил, че е необходимо да съдейства за предотвратяването на тежко криминално престъпление, като за целта трябва да предостави всичките си налични спестявания. Възрастната жена изпълнила дадените й указания и закачила на оградата на имота си плик с 20 000 лева. По случая в Районно управление „Полиция” – Сливница е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: 74-годишна жена от Исперих е станала жертва на телефонна измама за над 7 000 лева

Разград: 74-годишна жена от Исперих е станала жертва на телефонна измама за над 7 000 лева

14 Ноември 2017 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Исперих. 74-годишна жена от Исперих е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Разград. Около 15.10 часа вчера жената е получила обаждане, с което я убедили, че помага на служител от криминална полиция за залавянето на телефонни измамници. Възрастната жена хвърлила през прозореца на кухнята си увити в найлонова чанта 7 250 лева. По случая е образувано досъдебно производство по чл.209, ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 80-годишна жена от Сандански е станала жертва на телефонна измама

Благоевград: 80-годишна жена от Сандански е станала жертва на телефонна измама

14 Ноември 2017 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Сандански. 80-годишна жена от град Сандански е станала жертва на телефонна измама. Това съобщиха от Областна дирекция на МВР – Благоевград. Сигналът за случилото се е подаден в Районно управление „Полиция” – Сандански. Според информацията, подадена от възрастната жена, около 14.00 часа вчера на домашния ѝ телефон е получила обаждане от мъж, който се представил за неин роднина и ѝ поискал парична сума за закупуване на матраци. Потърпевшата е предала сумата от около 1 500 лв. на непозната за нея жена, на видима възраст около 50 години. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 84-годишен стана жертва на телефонна измама – мъжът е изхвърлил през терасата около 2 000 лева, дебитната и личната си карта

Видин: 84-годишен стана жертва на телефонна измама – мъжът е изхвърлил през терасата около 2 000 лева, дебитната и личната си карта

14 Ноември 2017 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Видин. 84-годишен видинчанин е станал жертва на телефонна измама. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Видин. Снощи в 20.00 часа мъжът сигнализирал за случилото се в полицията. Два часа по-рано на домашния му телефон позвънил непознат, който се представил като служител от криминална полиция. Възрастният човек бил убеден, че ще участва в полицейска операция за залавяне на измамници. Към 19.15 часа той изхвърлил през терасата на жилището си плик с 1 860 лева, златна коронка, чифт златни обеци, лична и дебитна карта. По случая работи РУ-Видин, образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: Две възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници

Силистра: Две възрастни жени са станали жертви на телефонни измамници

13 Ноември 2017 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Силистра. Две жени от Силистренско са станали жертви на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Силистра. 83-годишна силистренка е дала на телефонни измамници 2 100 лв. На 11 ноември тя получила обаждане, че неин близък се нуждае от пари за лечение, но не се поддала. Веднага след това с нея се свързал мъж, представящ се за полицай. Той й съобщил, че в района се провежда полицейска операция за залавяне на измамниците. Поискал да съдейства, като хвърли през балкона наличните си пари, за да може престъпниците да бъдат задържани в момента, когато ги вземат. Така жената се разделила със сумата от 2 100 лв. По случая е образувано досъдебно производство.
Жертва на телефонни измамници е станала и 71-годишна жена от Тутракан. На 10 ноември по същата схема тя била въведена в заблуждение, че съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници, като нанесената й имотна вреда е в размер на 2 050 лв., 150 евро и златен пръстен. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 84-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 825 лева

Видин: 84-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 825 лева

13 Ноември 2017 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Видин. 84-годишна жена от Видин е станала жертва на телефонна измама по схемата с полицейски сюжет – участие в операция за залавяне на измамници. Това съобщиха от ОДМВР - Видин. На 11 ноември дъщеря ѝ сигнализирала за случая на тел.112. Ден по-рано, в телефонен разговор, мъж представител се като г-н Димитров от МВР - Видин успял да убеди възрастната жена да съдейства на служителите на реда. Тя оставила до контейнер за смет платнена торбичка с портмоне, съдържащо 825 лева, венчална халка, златен пръстен, лична карта, дебитна карта и удостоверение за пътуване с намаление по БДЖ. По случая е образувано досъдебно производство. От ОДМВР - Видин за пореден път напомнят да не се дават пари и ценности, поискани по телефона от хора, представящи се за полицейски служители или други длъжностни лица. Полицията не търси финансово съдействие от граждани при провеждане на операции и задържане на извършители на престъпления. При поличаване на телефонно обаждане с подобно искане незабавно гражданите трябва да прекъснат връзката и да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: 34-годишен мъж от град Ветово е задържан за телефонна измама

Русе: 34-годишен мъж от град Ветово е задържан за телефонна измама

11 Ноември 2017 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Русе. 34-годишен мъж от русенския град Ветово е задържан за телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на МВР. В края на февруари неизвестен мъж успял да измами 88-годишна жена от Стара Загора и й отнел 640 лв. По случая във Второ Районно управление „Полиция” – Стара Загора било образувано досъдебно производство по чл. 209 от НК. В резултат на проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, полицаите стигнали до извършителя – 34-годишен с инициали Д.А. от Ветово. Той е задържан и му е повдигнато обвинение. С постановление на Районна прокуратура – Стара Загора му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 64-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за над 2 000 лева

Велико Търново: 64-годишна жена е станала жертва на телефонна измама за над 2 000 лева

9 Ноември 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Телефонна измама по схемата „съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“, разследват служители на полицейското управление в Свищов. Това съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Велико Търново. 64-годишна жена от свищовското село Българско Сливово е ощетена с 2 400 лв. Според дадените й в телефонни разговори и указания тя е събрала всичките си налични средства и увити в торба ги е оставила под дърво в близост до дома си. По случая е започнато досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 69-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 4 000 лв.

Силистра: 69-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 4 000 лв.

8 Ноември 2017 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Силистра. 69-годишна жена е станала жертва на телефонна измама със сумата от 4 000 лв. Това съобщиха от ОДМВР - Силистра. Вчера в Силистра тя получила обаждане, в което ѝ били поискани пари за лечение на неин близък. Жената не се поддала, но последвали заплахи и закани за саморазправа. Тогава с нея се свързал мъж, който се представил за полицейски служител. Той обяснил, че е наясно със случилото се, тъй като в момента се провежда полицейска операция по неутрализиране на телефонни измамници. Поискал съдействие и следвайки инструкциите му, жената хвърлила през терасата сумата от 4 000 лв. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: 72-годишна жена от село Троица е станала жертва на телефонна измама със 100 евро и златни накити

Шумен: 72-годишна жена от село Троица е станала жертва на телефонна измама със 100 евро и златни накити

6 Ноември 2017 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. 72-годишна жена от село Троица е станала жертва на телефонна измама. Това съобщиха от ОДМВР- Шумен. Жената била въведена в заблуда по телефона в обедните часове на 5 ноември. На стационарен телефон й позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил, че се провежда акция за залавяне на измамници в селото и че тя е в списъка им. Предложил на жената да съдейства, за да могат да предотвратят измамата. „Полицаят“ дал указания на жената да остави пред дома си в торбичка всички пари и ценности и да се прибере по най-бързия начин вътре. Обяснил, че в момента в който бъде задържан измамникът, парите и ценностите й ще бъдат върнати. С идеята, че помага на полицията жената поставила в торбичка 100 евро и около 10 гр. златни накити, след което ги оставила пред вратата. Малко по-късно установила, че е измамена и съобщила в полицията. Образувано е досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 74-годишен мъж от града е станал жертва на телефона измама с  5000 лв., 900 евро и 1855 долара

Силистра: 74-годишен мъж от града е станал жертва на телефона измама с 5000 лв., 900 евро и 1855 долара

6 Ноември 2017 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Силистра. 74-годишен мъж от Силистра е станал жертва на телефона измама. Това съобщиха от ОДМВР-Силистра. Той е бил въвлечен в популярната напоследък престъпна схема за участие в полицейска операция по залавяне на измамници. Първоначално мъжът получил обаждане с искане на пари за лечение на близък, но не се е поддал, след което са последвали закани за саморазправа. После с потърпевшия се свързал мъж, представящ се за полицейски служител, който обяснил, че в района се провежда акция по залавяне на измамници и поискал съдействие. Доверявайки се на чутото, възрастният силистренец хвърлил през балкона си 5000 лв., 900 евро и 1855 долара. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Задържан е участник в телефонна измама за сумата от 1 979 лв. и златни накити

Бургас: Задържан е участник в телефонна измама за сумата от 1 979 лв. и златни накити

6 Ноември 2017 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Задържан е участник в телефонна измама за сумата от 1 979 лв. и златни накити. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Бургас. В резултат на полицейските действия на служители от отдел „Криминална полиция” при Областната дирекция по отношение извършената спрямо 72-годишен бургазлия от к-с „Изгрев” телефонна измама за сумата от 1 979 лв. и златни накити по класическата схема „оказване на съдействие на полицията при задържане на телефонни измамници” е установена самоличността на мъжа, взел найлоновия плик спарите и накити, изхвърлен от възрастния бургазлия през терасата на дома му. Това е 30-годишният с инициали Б.А. от село Арбанаси, област Велико Търново, който е задържан за срок от 24 часа. Б.А. направил пълни самопризнания и описал механизма на извършеното деяние. Работата по цялостно документиране на случая продължава от служители на Пето Районно управление „Полиция” – Бургас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Трима души са нанесли побой на 37-годишен мъж в Лом и са му отнели мобилен телефон и ключовете от жилището му

Монтана: Трима души са нанесли побой на 37-годишен мъж в Лом и са му отнели мобилен телефон и ключовете от жилището му

3 Ноември 2017 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Монтана. На 2 ноември 2017 година, около 14.00 ч. в Районно управление на МВР-Лом се е явил 37-годишният Д. Л. от града, като същия заявява че на 1 ноември 2017 година, около 03.00 ч., в Лом, на ул. "Крум Пастърмаджиев", три неизвестни лица - двама мъже и една жена, са му нанесли побой, като са му отнели мобилен телефон, ключовете от жилището му и кутия цигари. Това съобщиха от ОДМВР-Монтана.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 2 телефонни измами са извършени в града

Добрич: 2 телефонни измами са извършени в града

1 Ноември 2017 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 31 октомври са получени два сигнала за извършени телефонни измами в град Добрич. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. По данни на двете тъжителки, неизвестен извършител, представящ се за служител на МВР е поискал тяхното съдействие за залавянето на извършители на телефонни измами. При едната от телефонни измами е предадена сумата от 1 300 лева, а при другата сумата от 710 лева и 50 евро. По двата случая са образувани досъдебни производства.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 73-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 3 500 лева

Добрич: 73-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 3 500 лева

31 Октомври 2017 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 30 октомври, около 17:45 часа се тъжи 73-годишна жена от град Добрич. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. По данни на тъжителката, около 16:35 часа е получено обаждане на домашния телефон от непознат мъж представящ се за служител на МВР. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимия полицай заявява на потърпевшата, че е необходимо нейното съдействие за залавяне на група извършваща телефонни измами. Малко по-късно жената изхвърля през балкона на жилището си сумата от 3 500 лева. По случая е образувано досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 85-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 2 200 лева

Добрич: 85-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 2 200 лева

31 Октомври 2017 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 30 октомври, около 14:10 часа се тъжи 85-годишна жена от град Добрич. По данни на тъжителя, около 13:00 часа е получено обаждане на домашния телефон от непознат мъж представящ се за служител на МВР. Това съобщиха от ОДМВР-Добрич. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимия полицай заявява на потърпевшата, че е необходимо нейното съдействие за залавяне на група извършваща телефонни измами. Малко по-късно жената изхвърля през балкона на жилището си сумата от 2 200 лева. По случая е образувано досъдебно производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Двама души са задържани по време на извършване на телефонна измама в града

Сливен: Двама души са задържани по време на извършване на телефонна измама в града

30 Октомври 2017 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Двама души са задържани по време на извършване на телефонна измама в града. Това съобщиха от ОДМВР - Сливен. Криминално проявен мъж с инициали А. Д.(на 24 г.) от град Сливен и 26-годишна жена с инициали Р. М. от село Градец са хванати при полицейска операция в сливенския квартал „Даме Груев“. Акцията е осъществена от служители на Областните дирекции на МВР в Сливен и Пловдив, и Главна дирекция „Национална полиция“. В резултат на проведените съвместни оперативно-следствени действия мъжът и жената са задържани докато взимат плик със сумата от 2760 лева. Парите са били хвърлени през терасата от жена на 77 години, която е станала жертва на телефонна измама.
Работата по случая продължава от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР - Сливен, под надзора на Районна прокуратура-Сливен.
24-годишният А. Д. е с наложена мярка за неотклонение „домашен арест”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 73-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 1600 лв.

Кюстендил: 73-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 1600 лв.

30 Октомври 2017 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 73-годишна жена от Кюстендил е станала жертва на телефонна измама, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Жената е ощетена с 1600 лв. след като по телефона й се е обадил мъж, представил се за прокурор, помолил за съдействие за залавянето на измамници и тя пуснала през балкона всичките си пари. За случая е уведомен дежурен прокурор, образувано е досъдебно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 24-годишният телефонен измамник получи мярка за неотклонение „задържане под стража“

Благоевград: 24-годишният телефонен измамник получи мярка за неотклонение „задържане под стража“

27 Октомври 2017 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По искане на Районна прокуратура – Благоевград спрямо 24-годишния Д. Пашов е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по 209, ал. 1 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София. В периода от 9 - 25 октомври в Благоевград и Симитли Пашов, като извършител, в съучастие с неустановено по делото лице - съизвършител, с цел да набави имотна облага, въвел в заблуждение четири възрастни жени.
Първата пострадала била на 89 години от гр. Благоевград. Обвиняемият й заявил, че следва да му бъде предадена парична сума в размер на 2000 лева, която спешно трябвало да бъде платена за получаване на документи, предназначени за внучката й.
Седмица по-късно, отново в гр. Благоевград, Пашов въвел в заблуждение друга жена, на която било казано, че в митницата е пристигнала пратка с документи от чужбина за неин племенник. Тя следвало да предаде парична сума във вид на капаро, за да ги получи. В противен случай въпросните документи щяло да бъдат върнати обратно и впоследствие да струват двойно по-скъпо. По този начин на пострадалата била причинена вреда в размер на 2000 лева.
По същия начин на 18 октомври била измамена жена в Симитли, платила 750 евро.
На 25 октомври в Благоевград на ул. „Майор Стефан Иванов“ обвиняемият Пашов отново в съучастие с неустановено по делото лице направил опит да възбуди и поддържа заблуждение у възрастна жена за необходимостта от спешно плащане на 2000 лв. за документи за внучката й. Този път обаче намеренията му останали недовършени, поради подаден сигнал и намеса от страна на полицейски служители при 01 РУП Благоевград, пристигнали на място.
Към настоящия момент по делото са извършени първоначалните действия по разследването - разпит на четирите пострадали жени и полицейски служители, както и разпознаване на лица и предмети.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 24-годишен мъж е извършил телефонни измами за около 5 500 лева, представяйки се за митнически служител

Благоевград: 24-годишен мъж е извършил телефонни измами за около 5 500 лева, представяйки се за митнически служител

27 Октомври 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 24-годишен мъж е измамил няколко възрастни за около 5 500 лева, представяйки се по телефона за митнически служител. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Благоевград. В качеството си на обвиняем за това, че в периода от 9 октомври до 25 октомври на територията на Благоевград и Симитли, е привлечен 24-годишният с инициали Д.П. от Благоевград. При условията на продължавано престъпление чрез телефонни обаждания и представяйки се за митнически служител същият е извършил следните деяния:
- на 9 октомври е въвел в заблуждение 89-годишна жена от Благоевград, с което й е нанесъл щета в размер от около 2 000 лева.
- на 16 октомври е въвел в заблуждение 75-годишна жена от Благоевград, с което й нанесъл щета в размер от около 2 000 лева.
- на 18 октомври е въвел в заблуждение 68-годишна жена от Симитли, с което й нанесъл щета в размер на около 750 евро.
- на 25 октомври чрез телефонно обаждане е направил опит да въведе в заблуждение 83-годишна жена от Благоевград.
Лицето е задържано за срок до 72 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: 78-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 7000 лв. и 2000 евро

Плевен: 78-годишна жена от града е станала жертва на телефонна измама с 7000 лв. и 2000 евро

26 Октомври 2017 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Плевен. 78-годишна жена от Плевен е станала жертва на телефонна измама под предлог, че трябва да помогне на полицията за залавяне на телефонни измамници. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. След като повярвала на мнимия полицай, събрала в плик наличните 7000 лв., 2000 евро, златни и сребърни дамски накити, хвърлила ги през терасата и следвайки указанията му веднага се прибрала в дома си. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Уведомен е прокурор от РП-Плевен за престъпление по чл.209, ал.1 от НК. Продължава работа по случая.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 72-годишна жена от село Покрайна е станала жертва на телефонна измама с 15 000 лева

Видин: 72-годишна жена от село Покрайна е станала жертва на телефонна измама с 15 000 лева

26 Октомври 2017 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Видин. 72-годишна жена от село Покрайна е станала жертва на телефонна измама, по случая е образувано досъдебно производство по чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера сутринта жената дошла в районното управление в областния град и съобщила за случилото се. Във вторник към 19.00 часа на домашния й телефон позвънил мъж, представил се като следовател. В разговора успял да я убеди да помогне на полицаите за залавяне на телефонни измамници. За целта в ранните часове вчера тя оставила 15 000 лева пред вратата на дома си. През цялото време подържала връзка по телефона с мнимия следовател. Той я уверил, че измамниците са заловени, а парите ще си получи на следващия ден от районното управление във Видин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.