НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Процедурата за тол системата върви и то добре, до края на годината трябва да сме сключили договор за изпълнение

Министър Николай Нанков: Процедурата за тол системата върви и то добре, до края на годината трябва да сме сключили договор за изпълнение

30 Октомври 2017 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за тол системата върви и то добре, до края на годината трябва да сме сключили договор за изпълнение. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искахме миналата седмица, в четвъртък, изпълнение от колегите от КЗК. Ако ни го уважат, подписваме договора и стартираме с изпълнението. Правната уредба трябва да променим, финансовото моделиране (тарифирането) е важен момент и трябва да бъде взето решение на МС след експертното становище, което ще получим от външни консултанти. Имаме много работа наред с внедряването на ТОЛ системата, но процедурата върви и то добре. Чакаме, върви си процедурата, спазваме си закона и до края на годината трябва да сме сключили договор“, обясни Нанков.
За оставката на здравния министър, той посочи, че не е запознат и е научил малко след заседанието на МС и то от медиите. Министърът на транспорта Ивайло Московски също коментира, че току що чува. „Не мога да направя коментар. Все още не знаех, че има такава оставка, не мога да преценя, защото нямам информация“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ е поискала от КЗК предварително изпълнение на договора за тол системата

АПИ е поискала от КЗК предварително изпълнение на договора за тол системата

27 Октомври 2017 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура“ е поискала вчера, от Комисията за защита на конкуренцията предварително изпълнение на договора с фирмата, избрана за изпълнител на тол системата. Това съобщи пред медии, в кулоарите на Парламента, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министър Нанков обясни, че в момента е спазен регламентираният в Закона за обществените поръчки срок и сега се изчаква произнасянето на съответните компетентни органи, за да бъде сключен договорът и да стартира реалното внедряване на тол системата по републиканската пътна мрежа.
„Извън обхвата на договора с изпълнителя има още няколко неща, които трябва да бъдат извършени, на чисто експертно ниво и това, на първо място, е изготвянето на проекти на промени в сто и четири нормативни акта“, съобщи още регионалният министър. „Втората задача е свързана с начина на контрол, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, на самия процес на внедряване на системата“, добави Нанков и допълни като трета задача – необходимостта от създаването на финансов модел за тарифиране и обхват на системата, на определени участъци от републиканската пътна мрежа, които ще бъдат обект на тол-такса.
„Заложеният обхват на системата, в заданието на процедурата от над 80% от републиканските пътища, най – вероятно ще бъде редуциран“, прогнозира Нанков и подчерта, че според него между 50% и 2/3 от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната реално от тол таксите. По думите му, обаче, експертите са тези, които ще подготвят необходимите анализи.
Пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството коментира и щетите по републиканската пътна мрежа след поройните дъждове, които по думите му възлизат на близо четири милиона лева. „Има разрушения по републиканските пътища, включително и скатове по автомагистрала „Тракия“, чието отстраняване поехме със собствен бюджет“, каза Нанков и съобщи, че към момента е затруднено преминаването по пътя Бургас – Средец.
„След потопа, още на 25-ти октомври, в максимално бърза степен започнахме възстановяването на мостови съоръжения в Горно Езерово, Черни връх, както и по републиканските пътища, за да не останат блокирани населени места“, допълни министърът и припомни, че още същия ден са били отворени почти всички пътища, с изключение на пътен възел Братово и отсечката между Долно Езерово – Братово – Полски извор, които са били отворени на следващия ден.
Регионалният министър съобщи още, че трите язовира за питейно-битово водоснабдяване, които МРРБ поддържа по линия на ВиК операторите – „Камчия“, „Ясна поляна“ и „Ново Паничарево“, са в перфектно експлоатационно състояние.
Министърът още веднъж припомни, че ангажимент на всеки собственик на язовир, включително и на МРРБ, е да изпълнява предписанията на ДАМТН, като единен контролен орган, отговарящ за контрола и експлоатацията на техническото състояние и изправността на язовирите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две фирми обжалват избора на изпълнител на тол системата

Две фирми обжалват избора на изпълнител на тол системата

19 Октомври 2017 | 19:02 | Агенция "Фокус"
София. Две от шестте фирми, участници в тръжната процедура за избор на изпълнител на тол системата у нас са подали жалби. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушване от депутати в Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Министърът коментира, че след запознаване с жалбите, държавата ще пледира за бързо произнасяне на институциите и компетентните органи, най-вече Комисията за защита на конкуренцията и за да се избегне ново забавяне на процедурата, ще бъде поискано предварително изпълнение на договора с фирмата – изпълнител.
„Знаем, какъв риск поемаме, но нямаме нито ден за губене“, беше категоричен регионалният министър и допълни, че за пет месеца нещата по тол системата са придвижени почти до необратим край, а екипът е готов да направи всичко необходимо да изпълни поетия ангажимент от следващата година системата да бъде въведена.
Министърът обясни още, че с част от приходите от тол такси ще се финансира доизграждането на автомагистрала „Хемус“ след 2020-та година. „При това за довършването на последните 50 километра от аутобана разходите могат да бъдат редуцирани до не повече от 500 млн.лв.“, подчерта още Нанков.
По време на изслушването от депутати регионалният министър заяви, че е създадена необходимата организация по готовността и поддържането на републиканските пътища през зимния сезон и Агенция „Пътна инфраструктура“ е в пълна координация с останалите институции, отговорни за обезпечаването на безопасността на републиканската пътна мрежа. По думите му близо 3 хиляди снегопочистващи машини са в готовност във всички области на страната.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Обсъждано е между 50 и 60 млн. лв. от приходите за тол таксите да отидат за общинските пътища, но това не е справедливо

Министър Николай Нанков: Обсъждано е между 50 и 60 млн. лв. от приходите за тол таксите да отидат за общинските пътища, но това не е справедливо

19 Октомври 2017 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Обсъждано е между 50 и 60 млн. лв. от приходите за тол таксите да отидат за общинските пътища, но това не е справедливо. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му не е справедливо, защото се генерира ресурс и облага на българските граждани за републикански пътища, а се дават за общински. „Към момента концептуално сме обсъждали темата. Това са непопулярните мерки. Ние предприемаме, ние - държавата, непопулярни мерки. Също тези, които питат днес за недофинансирани общински пътища, ще попитат утре от зала за пенсии, за други социални мерки и политики. Така че бюджетът е един, въпросът е всеки сектор да си генерира достатъчен ресурс“, заяви Нанков. По думите му такъв ще стане пътния с тол таксите. По отношение на жалбите за тол системата, министър Нанков заяви, че МРРБ ще се запознае с жалбите, ще оцени тяхната допустимост и ще пледират за максимално бързо произнасяне на компетентните институции и ще изискат предварително изпълнение. „Знаем какъв риск бихме могли да поемем по този сценарий, но пък нямаме ден за губене, затова пришпорихме работата на Комисията. Спокоен съм относно акуратността и спазването на последната буква на закона от комисията. Това са ме уверили и колегите от АПИ“, заяви министър Нанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Капш Трафик Солюшънс“ е определен за изпълнител на тол системата

„Капш Трафик Солюшънс“ е определен за изпълнител на тол системата

9 Октомври 2017 | 18:27 | Агенция "Фокус"
София. Консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ е определен за изпълнител на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов подписа решението за класиране на участниците в процедурата и определянето на изпълнител на обществената поръчка.
Класирането на участниците, съгласно обявения критерий за оценка „Икономически най-изгодна оферта“, е следното:
- Консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ - с комплексна оценка 100 точки;
- Консорциум „Тол България“ - с комплексна оценка 74,27 точки.
Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване инвестицията следва да се възвърне чрез събраните приходи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две са отворените ценови оферти за тол системата (ОБЗОР)

Две са отворените ценови оферти за тол системата (ОБЗОР)

4 Октомври 2017 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за изграждането на тол системата бяха отворени. След оценяването на техническите оферти до участие са допуснати двама от общо шестимата участници. Предстои в кратък срок тръжната комисия да класира участниците въз основа на получената комплексна оценка на офертите. Възложителят АПИ ще се произнесе с решение за избор на изпълнител в законно установените срокове.
Одобрените участници са: КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС и Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“. Отстранените участници са: Обединение „БГ ПЪТ“; ТОЛЛНЕТ АД, Чехия; СИЕЛА НОРМА АД и Обединение „ТЕЛЕТОЛ“ ДЗЗД.
КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС има техническа оценка от 100 точки. Оценката му за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система е 10 точки; за плана за изпълнение и управление на риска – 10 точки; за качество при изпълнение на поръчката – 10 точки. Предлаганата цена от този участник е 149 млн. 997 хил. лева без ДДС.
Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“ има техническа оценка от 66,67 точки. Този участник има оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система от 5 точки; за плана за изпълнение и управление на риска оценката е 5 точки; за качество при изпълнение на поръчката – 10 точки. Ценовата оферта за изпълнение на договора е 193 млн. 500 хил. лева.
ТОЛ системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване изпълнителят ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отвориха ценовите оферти за тол системата

Отвориха ценовите оферти за тол системата

4 Октомври 2017 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. Ценовите оферти на участниците в обществената поръчка за изграждането на тол системата бяха отворени, предаде репортер на Агенция „Фокус“. След оценяването на техническите оферти до участие са допуснати двама от общо шестимата участници. Оттук нататък предстои комисия да провери дали двамата участници отговарят на изискванията.
Одобрените участници са: КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС и Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“.
КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС има техническа оценка от 100 точки. Оценката му за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система е 10 точки; за плана за изпълнение и управление на риска – 10 точки; за качество при изпълнение на поръчката – 10 точки. Предлаганата цена от този участник е 149 млн. 997 хил. лева без ДДС.
Консорциум „ТОЛ БЪЛГАРИЯ“ има техническа оценка от 66,67 точки. Този участник има оценка за функционалност и експлоатационни качества на системата, реализация на хардуерна система от 5 точки; за плана за изпълнение и управление на риска оценката е 5 точки; за качество при изпълнение на поръчката – 10 точки. Ценовата оферта за изпълнение на договора е 193 млн. 500 хил. лева
Отстранените участници са: Обединение „БГ ПЪТ“; ТОЛЛНЕТ АД, Чехия; СИЕЛА НОРМА АД и Обединение „ТЕЛЕТОЛ“ ДЗЗД.
ТОЛ системата ще бъде на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т (тол) и на база време за леките автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т (електронна винетка). Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване изпълнителят ще възвърне своята инвестиция с пари от събраните приходи.
Биляна ИВАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.