НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:08

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: ЕС се подготвя за падането на „Ислямската държава“ -  и връщането на шест хиляди чуждестранни екстремисти

New Europe: ЕС се подготвя за падането на „Ислямската държава“ - и връщането на шест хиляди чуждестранни екстремисти

19 Октомври 2017 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въпреки поражението, което близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“ понася в Сирия и Ирак, не бива да се очаква, че екстремистите ще спрат да извършват атаки. Това заяви европейският комисар по сигурността Джулиън Кинг, пише електронното издание New Europe.
Британският дипломат представи план за действие на обща стойност 120 млн. евро, които да бъдат използвани за подпомагане на защитата на публичните пространства в държавите от Общността. Планът бе представен в Брюксел само ден преди срещата на върха на ЕС. „Не очаквайте, че след като „Ислямска държава“ губи територии и халифатът й изчезва, тя ще спре да извършва атаки“, алармира Кинг.
Планът на Кинг има за цел да защити обществените пространства, като спирки на обществения транспорт, летища и стадиони, които са основни цели на последните джихадски атаки. Европейската комисия вече отпусна сума от 18,5 млн. евро от Фонда за вътрешна сигурност и ще предостави допълнителна сума от 100 млн. евро за градовете, които инвестират в решения за сигурността.
В същото време ЕК изрази готовност да предложи нови инструменти, с които да бъде постигната по-голяма сигурност на обществените места, като същевременно запазят открития им характер.
Очаква се „Ислямска държава“ да падне, но за Европа това означава изправяне пред още един проблем – завръщането на чуждестранните бойци, които през последните години са отпътували за Сирия, за да попълнят джихадистките редици. „Подготвяме се за падането на халифата. Комисията ще засили координацията на държавите в граничния надзор и дерадикализацията", увери Кинг.
В опит да ограничи средствата за действие на терористи в Европа, ЕК подготвя препоръки за ограничаване на достъпа до вещества, използвани за производство на взривни вещества, а в рамките на Европол ще бъде създаден друг план за действие за борба с подготовката на нападения срещу химични, биологични, радиологични и ядрени вещества.
В допълнение към горепосоченото се очаква ЕК да представи план за създаване на Европейска разузнавателна служба, която да координира съществуващите национални разузнавателни служби на страните от ЕС.

Превод и редакция : Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Европейската комисия изготви серия от нови мерки за защита от тероризъм

ЕК: Европейската комисия изготви серия от нови мерки за защита от тероризъм

18 Октомври 2017 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В съответствие с обявеното от председателя Жан-Клод Юнкер в неговото Обръщение за състоянието на Съюза за 2017 г., се казва в прессъобщение от ЕК. Комисията представи набор от оперативни и практически мерки за по-добра защита на гражданите на ЕС срещу терористични заплахи
Те са в три направления: защита на обществените пространства, лишаване на терористите от средства за действие и засилване на външната дейност на ЕС за борба с тероризма.
ЕК предоставя 18,5 милиона евро от фонд „Вътрешна сигурност“ за подкрепа на транснационални проекти за подобряване на защитата на обществените пространства. През 2018 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 100 милиона евро по линия на инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“ в подкрепа сигурността на градовете. През ноември Комисията ще създаде форум на представители на правоприлагащите органи и мрежа за сигурност на високорискови обществени пространства с цел съвместно обучение за подобряване готовността за действие срещу нападения.
Мерките включват също ограничаване на достъпа до вещества, които се използват за производството на самоделни експлозиви, както и премахване на съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки на терористи в други държави членки.
Освен това Европейската комисия разшири сътрудничеството на Европол с трети държави, като до края на годината представи препоръки за преговори за споразумения между ЕС и Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция относно предаването на лични данни между Европол и тези държави за предотвратяване и борба с тероризма и тежките престъпления.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.