НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:48

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Христо Димитров: 56-57 години е средната възраст на общопрактикуващите лекарите в България

Д-р Христо Димитров: 56-57 години е средната възраст на общопрактикуващите лекарите в България

19 Октомври 2017 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 56-57 години е средната възраст на общопрактикуващите лекарите в България. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново. По думите му във всички специалности се усеща този проблем, но най-драстичен той е в първичната медицинска помощ. Той отбеляза, че много малка част от общопрактикуващите лекари са под 40-годишни. „След 10 години повечето от нас ще са престанали активно да работят като лекари. Това е много тревожно, според мен. Факт е, че нашата специалност е много трудна, колкото и да изглежда отстрани по-различно. От една страна да вземеш специалност „обща медицина“ е трудна задача, която изисква усилия, от друга страна след като вече си специалист по обща медицина, нямаш условия за кариерно развитие и нямаш условия да практикуваш тази специалност по начин, по който да ти донесе удовлетворение и в личен, финансов и професионален план“, допълни д-р Димитров. По думите му много малка част от лекарите намират мотивация да изберат това професионално поприще. Той отбеляза, че от друга страна 90% от здравните проблеми на пациентите се поемат от общопрактикуващите лекари. „Тоест ние решаваме между 85 и 90% от проблемите на нашите пациенти, пряко в нашите кабинети, без да се налага те да ходят на друго място и да посещават други лекари и не дай Боже да влизат в болница“, допълни д-р Димитров.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Димитров: Бъдещето на здравеопазването в България зависи от всички нас

Д-р Христо Димитров: Бъдещето на здравеопазването в България зависи от всички нас

19 Октомври 2017 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Бъдещето на здравеопазването в България зависи от всички нас. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново. Според него гражданите трябва да настояват и да очакват от здравните власти да бъдат отговорни към бъдещето на нацията. „Ако се вземат веднага спешни мерки, имаме шанс. Забавим ли се още няколко години, чакайки и ослушвайки се дали пък няма нещата от само себе си да се оправят, вярвайте ми, катастрофата е неминуема. Не искам да съм мрачен в прогнозите си, но наистина е дошло времето за бързи, решителни и крупни мерки. Време е за действие“, допълни д-р Димитров. По думите му по принцип лекарската професия е трудна, но да си лекар в България е още по-голямо предизвикателство. „Условията на работа, както всички знаят са трудни и сложни и да си лекар е все по-малко престижно. Говоря не за престижа на самата професия, а за удоволствието от това да работиш като лекар и да се грижиш за пациентите си“, посочи д-р Димитров.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Държавата да поема възнаграждението на 40 специализанти по обща медицина годишно предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари

Велико Търново: Държавата да поема възнаграждението на 40 специализанти по обща медицина годишно предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари

19 Октомври 2017 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Държавата да поема възнаграждението на 40 специализанти по обща медицина годишно предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Христо Димитров, зам.-председател на Районната колегия на БЛС и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари във Велико Търново. Той посочи, че предложението за промяна на Наредбата е внесено от националния консултант по обща медицина и председател на Националното сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров. По думите на д-р Димитров това ще струва на държавата няколко милиона годишно. „Това не може да се смята за разход, а за една инвестиция за бъдещето на здравеопазването и на нашата нация. Тези пари си струва да бъдат отделени и те ще се върнат многократно в бъдещето на България, в здравето, в следващите поколения. Така ще има шанс след около 10 години да има достатъчно млади лекари, които поне частично да поемат нашата работа. Министерството просто трябва да има желание да осигури тези средства“, допълни д-р Димитров.
Той посочи, че в момента млади лекари, които искат да специализират обща медицина, остават без доходи за срок от 3-4 години. „Това е непосилно за тях и прави оцеляването им невъзможно. С последните промени, слава Богу положителни, в правилата за специализация в т. нар. болнични специалности, които се специализират в болниците, е вписано, че младите лекари вече могат да сключват трудови договори. Така имат някакъв не много висок, но гарантиран доход, който им позволява да специализират. В първичната медицина той не е осигурен“, посочи д-р Димитров.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити празника на българските лекари

Лидерът на БСП Корнелия Нинова честити празника на българските лекари

19 Октомври 2017 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Честит професионален празник на българските лекари! Приемете нашето уважение и признателност за неуморния ви труд. Въпреки трудните условия, вие продължавате да са грижите за човешкия живот. Това още повече показва, че сте не просто професионалисти, но и хора с благородна кауза. Пожелавам ви здраве и нека винаги да чувствате подкрепата на обществото и благодарността на пациентите. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук" по повод празника на българските лекари, съобщиха от пресцентъра на БСП.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов поздрави българските лекари за празника им

Премиерът Бойко Борисов поздрави българските лекари за празника им

19 Октомври 2017 | 14:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов поздрави българските лекари за празника им. "Честит празник, български лекари! Желая ви здраве и сила. Продължавайте да бъдете героите на своите пациенти, следвайте призванието си и успехите неминуемо ще дойдат", написа Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Костадин Коев, по повод Деня на българския лекар: Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта е възможно само, когато работата е призвание

Д-р Костадин Коев, по повод Деня на българския лекар: Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта е възможно само, когато работата е призвание

19 Октомври 2017 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Велинград. Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изпрати Поздравителен адрес до лекарите в родопския град по повод Деня на българския лекар – 19 октомври, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от пресцентъра на Община Велинград. „Ежедневните предизвикателства, пред които сте поставени, изискват качества, които не всеки притежава. Да приемеш доброволно да се изправиш пред страданието и болестта е възможно само тогава, когато усещаш работата си като призвание да помагаш и да бъдеш полезен. Благодаря Ви за труда и грижите! Бъдете все така всеотдайни в денонощния си труд в името на най-важната ценност – човешкия живот. Пожелавам Ви много вяра и оптимизъм, за да постигате професионална и лична удовлетвореност, да се докажете като отговорни и милосърдни професионалисти, на които е поверено човешкото здраве“, казва в приветствието си д-р Коев. Той пожелава на всички лекари здраве, спокойствие, благоденствие и непрестанен стремеж към усъвършенстване, защото го заслужават като хора, които носят най-голямата отговорност за другите и имат най-благородната професия в света – тази, която буди доверие, грижи се за живота и съхранява надеждата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.
Протест на македонците в Канбера. 21 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.