НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пламен Димитров, КНСБ: Вече е назрял моментът за по-радикално увеличение на заплатите във всички сектори

Пламен Димитров, КНСБ: Вече е назрял моментът за по-радикално увеличение на заплатите във всички сектори

19 Октомври 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Вече е назрял моментът за по-радикално увеличение на заплатите във всички сектори. Това каза пред журналисти в парламента президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Хората, които искат своите заплати със сигурност днес в 13.00 часа ще кажат какво ще правим. В 13.00 часа е заседанието на нашия координационен съвет. Затова и тези срещи бяха нужни, за да чуем нагласите на управляващите. Засега чуваме обещания, но още гаранции за това, че ще има изпълнение на тези очаквания, няма. Има огнища на напрежение, хората си търсят заплатите и макар има увеличение, което е значително и не е правено от много години, вече очевидно е назрял моментът за едно по-радикално увеличение във всички сектори“, коментира Димитров и уточни, че пазарът го налага. По думите му около 10% е ръстът на заплатите за миналата година. „Сега за първите 6 месеца имаме 11% ръст на средната заплата. Частният сектор, пазарът, налага увеличение. Не се изненадвам, че работодателите не са съгласни с увеличението на заплатите, но оттук нататък същото – увеличение на минималната работна заплата всяка година. Поне с 60-70 лв. искаме ние. Смятаме, че сме прави, тъй като тя все още е най-ниската в ЕС, далеч зад Румъния“, заяви той, като уточни, че 320 евро от тази година е минималната работна заплата там. „Имаме среща с реалния бизнес утре в 8.30 часа - да си говорим какво го стяга чепика българския бизнес“, каза още Пламен Димитров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Искаме 960 млн. лв. повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал

Пламен Димитров, КНСБ: Искаме 960 млн. лв. повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал

19 Октомври 2017 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Искаме 960 млн. лв. повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал. Това каза пред журналисти в парламента президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес по наше настояване и молба се проведе среща на ръководството на ПГ на ГЕРБ с това на КНСБ по няколко въпроса. Запознахме колегите с нашата оценка на правителствената програма за управление в 4-годишния мандат. Тя е доста подробна в около 50 страници. Предполага според нас някои допълнения в хода на нейното изпълнение. Връчили сме я на премиера, на всички министри. Искахме и депутатите от управляващата партия да имат това наше виждане. Там предлагаме някои конкретни предложения“, заяви Димитров. По думите му акцентите са във всички области – образование, здравеопазване, енергетика, транспорт, регионално развитие. „Вторият въпрос, който коментирахме, е бюджетът за следващата година и исканията на синдиката. Започнахме, че в размер на 960 млн. лв. са исканията им в повече за разходи за персонал. Има сектори, в които не виждаме в първоначалните анонси на финансовия министър да покриват като увеличение на заплатите. Или ги покриват в степен, която не е според очакванията на хората. За Агенцията за социално подпомагане, Агенция по заетостта, Главна инспекция по труда, работата с граждани – там искаме поне 10% увеличение за всички. Искаме да е ясно, че в много от домовете за социални грижи заплатите са съвсем ниски и там има мегдан за увеличение“, допълни той. Димитров уточни, че същото е в училищно и детско здравеопазване. „В секторите на културата също има какво да се направи още, в земеделието, в борба с градушките, имаме подробни наши предложения“, каза още Пламен Димитров.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.