НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:20

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ZDF: Германското контраразузнаване отправи предупреждения за опасността, произтичаща от новото поколение джихадисти

ZDF: Германското контраразузнаване отправи предупреждения за опасността, произтичаща от новото поколение джихадисти

19 Октомври 2017 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Ръководителят на Федералната служба за защита на Конституцията Ханс-Гьорг Маасен отправи предупреждения за заплахите, които произтичат от новото поколение на млади джихадисти и младежите, завръщащи се от зоните на влияние на близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, предава германският телевизионен канал ZDF.
Този риск трябва да се има предвид от обществото, подчерта ръководителят на германското контраразузнаване. Маасен припомни, че децата са неразделна част от пропагандата на екстремистите и че те дори са насърчавани да извършват екзекуции. Подобни записи бяха разпространени в интернет пространството през последните години.
„Ислямска държава“ понася тежки загуби на територии в Сирия и Ирак. Поради тази причина в Европа очакват жените и децата на чуждестранните джихадисти да се върнат в държавите на Стария континент.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Европейската комисия изготви серия от нови мерки за защита от тероризъм

ЕК: Европейската комисия изготви серия от нови мерки за защита от тероризъм

18 Октомври 2017 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В съответствие с обявеното от председателя Жан-Клод Юнкер в неговото Обръщение за състоянието на Съюза за 2017 г., се казва в прессъобщение от ЕК. Комисията представи набор от оперативни и практически мерки за по-добра защита на гражданите на ЕС срещу терористични заплахи
Те са в три направления: защита на обществените пространства, лишаване на терористите от средства за действие и засилване на външната дейност на ЕС за борба с тероризма.
ЕК предоставя 18,5 милиона евро от фонд „Вътрешна сигурност“ за подкрепа на транснационални проекти за подобряване на защитата на обществените пространства. През 2018 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 100 милиона евро по линия на инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“ в подкрепа сигурността на градовете. През ноември Комисията ще създаде форум на представители на правоприлагащите органи и мрежа за сигурност на високорискови обществени пространства с цел съвместно обучение за подобряване готовността за действие срещу нападения.
Мерките включват също ограничаване на достъпа до вещества, които се използват за производството на самоделни експлозиви, както и премахване на съществуващите пречки за достъпа до данни за финансови сделки на терористи в други държави членки.
Освен това Европейската комисия разшири сътрудничеството на Европол с трети държави, като до края на годината представи препоръки за преговори за споразумения между ЕС и Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Турция относно предаването на лични данни между Европол и тези държави за предотвратяване и борба с тероризма и тежките престъпления.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. 17 февруари 2018 г.
Австрийският канцлер Себастиан Курц държи обръщение в рамките на Мюнхенската кон...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.