НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:59

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд

23 Октомври 2017 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. На основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В съответствие с разпоредбите на Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС предложи повторно на президента да назначи с указ Георги Чолаков за председател на ВАС, Конституцията го задължава да го направи (ОБЗОР)

Пленумът на ВСС предложи повторно на президента да назначи с указ Георги Чолаков за председател на ВАС, Конституцията го задължава да го направи (ОБЗОР)

19 Октомври 2017 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. С 20 гласа „за“ и 4 гласа „против“ Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) взе решение повторно да предложи на президента да издаде указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд (ВАС). До повторната процедура по гласуване се стигна след като с указ от 4 октомври 2017 г. държавният глава върна за изготвяне на повторно предложение за назначаване на получилия 20 гласа подкрепа от предходния състав на Съвета кандидат. Сега чл. 129 ал. 2 от Конституцията задължава президента да назначи с указ новизбрания председател на ВАС.
Днешното гласуване бе проведено след получаване на отговори на поставени от членовете на Съвета въпроси към Георги Чолаков. Те настояваха той да изрази своите виждания относно това как ще отстоява независимостта на съда и магистратите, правораздаващи в него. Членовете на съвета искаха информация и относно неговите виждания за командироването на магистрати, за преместването на съдии в отделенията на ВАС, неравномерната натовареност на магистратите в административните съдилища и ВАС, както и към реформата на съдебната карта.
В отговорите си Георги Чолаков изведе като свои приоритети съдийското самоуправление, регулирането на натовареността на ВАС и административните съдилища, както и разпределението на правната материя в отделенията на съда.
По време на изслушването си той отбеляза още, че ще работи и за усъвършенстване на тълкувателната дейност, защото тя е една от основните за съда, който е призван да уеднакви съдебната практика в страната. Като пасив в работата на съдебната институция Чолаков изведе недобрата организация на комуникацията с медии, неправителствени организации и академичната общност. Според него дейността на ВАС все пак е достатъчно публична, защото всички съдебни актове, които се постановяват, веднага се качват на интернет страницата на съдебната институция и всеки може да има достъп до тях. Георги Чолаков благодари на всички магистрати, които са подкрепили неговата концепция за управлението на съда.
Новият председател на ВАС пое отговорност винаги да се допитва до всички членове на съда, дори и вземането на конкретното решение да е от изключителната компетентност на административния ръководител.
След гласуването в сградата на Съвета бе проведен кратък брифинг, на който новият председател на ВАС отговори на журналистически въпрос, свързан с процедурата по гласуване, както и дали другият кандидат за поста – Соня Янкулова, е трябвало отново да бъде изслушвана. „Процедурата се проведе по начин, по който ВСС взе решение – именно не точно изслушване, а задаване на допълнителни въпроси. Аз смятам, че това е процедурата, която е разписана в закона“, подчерта Чолаков. Той не пожела да коментира преценката на държавния глава Румен Радев да върне предложението и отбеляза: „Това си е негово конституционно правомощие”.
От своя страна представляващият ВСС Боян Магдалинчев подчерта, че Пленумът е оценил по достойнство качествата и възможностите на Георги Чолаков и отново напомни, че президентът по силата на закона е задължен да подпише указа за неговото назначаване.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Пленумът на Съвета достойно оцени качествата на Георги Чолаков, президентът трябва да издаде указ за назначаването му за председател на ВАС

Боян Магдалинчев, ВСС: Пленумът на Съвета достойно оцени качествата на Георги Чолаков, президентът трябва да издаде указ за назначаването му за председател на ВАС

19 Октомври 2017 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на ВСС достойно оцени качествата и възможностите на Георги Чолаков. Това заяви по време на брифинг представляващият ВСС Боян Магдалинчев след проведеното гласуване, с което Съветът предложи повторно на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Магдалинчев напомни, че според закона при повторното предложение президентът вече няма право да го върне отново на Пленума на ВСС, а трябва да издаде указ за назначаването на Георги Чолаков за председател на ВАС. „Имаше доста въпроси, различни, в това число и по отношение на неща, които битуват в публичното пространство. Част от задаващите въпроси бяха удовлетворени от отговорите на г-н Чолаков. Другата част имаха малко по-различно мнение, но за втори път се повтаря резултата от гласуването – 20 гласа „за”, както при първата процедура”, обясни Магдалинчев. По думите му, въпреки че президентът не е законово задължен да излага мотивите си за връщането на процедурата, той отчасти е аргументирал това свое решение. „Мисля, че 2 или 3 изказвания имаше по този въпрос. Едно от тях беше, че понеже решението за избора на г-н Чолаков е прието от предишния състав на ВСС практически накрая на неговия мандат, президентът считаше, че ако този избор се приповтори от новия състав, би получил по-голяма легитимност”, обясни представляващият ВСС.

Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Ще провеждам политика на съдийско самоуправление при вземането на всички важни решения в този съд

Георги Чолаков, ВАС: Ще провеждам политика на съдийско самоуправление при вземането на всички важни решения в този съд

19 Октомври 2017 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Смятам да провеждам политика на съдийско самоуправление при вземането на всички важни решения в този съд. Това заяви на брифинг избраният за председател на ВАС Георги Чолаков, след като ВСС взе решение да предложи повторно на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване му, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз съм номинация на колегите. Те са моите криви огледала, в които аз всеки ден се оглеждам. Те ще ми казват къде греша и къде не”, обясни Чолаков.
На въпрос дали точно така е трябвало да бъде проведена процедурата или отново е трябвало да бъде изслушан и другият кандидат – Соня Янкулова, Чолаков отговори: „Процедурата се проведе по начин, по който ВСС взе решение – именно не точно изслушване, а задаване на допълнителни въпроси. Аз смятам, че това е процедурата, която е разписана в закона. Ние сме в третата част от решението, което беше взето на 11 септември. Това решение касаеше първо изслушване на двамата кандидати. Вторият диспозитив, който взе тогава ВСС беше избиране на кандидат ите след извършено гласуване и третият – предложение до президента за издаване на указ. Връщайки процедурата, ние сме в трета точка от това решение”. Той не пожела да коментира преценката на държавния глава Румен Радев да върне предложението и отбеляза: „Това е преценка на президента, той не изложи никакви мотиви. Аз не мога да преценя защо е свършено това. Това си е негово конституционно правомощие”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пленумът на ВСС предложи повторно на президента да издаде указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС

Пленумът на ВСС предложи повторно на президента да издаде указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС

19 Октомври 2017 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшия съдебен съвет предложи повторно на президента Румен Радев да издаде указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението събра подкрепата на 20 от членовете на Съвета, „против” гласуваха 4-ма.

Иван ЛАЗАРОВ

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, кандидат за председател на ВАС: Доверието в съда не е на това ниво, на което бих искал да бъде

Георги Чолаков, кандидат за председател на ВАС: Доверието в съда не е на това ниво, на което бих искал да бъде

19 Октомври 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Доверието във ВАС за съжаление не е на това ниво, на които бих искал да бъде. Това заяви Георги Чолаков – кандидат за административен ръководител на Върховен административен съд (ВАС), по време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Считам, че в момента нямаме добра организация на комуникацията с медии, неправителствени организации и академичната общност”, заяви Чолаков, но подчерта, че според него дейността на ВАС все пак е достатъчно публична, защото всички съдебни актове, които се постановяват, веднага се качват на интернет страницата на съдебната институция и всеки може да има достъп до тях.
Георги Чолаков благодари на всички магистрати, които са подкрепили неговата концепция за управлението на съда. „Ако бъда избран за председател, ще положа всички сили и заедно с тях ще изградим един работещ съд”, подчерта той. Кандидатът за председател на ВАС пое отговорност винаги да се допитва до всички членове на съда, дори и вземането на конкретното решение да е от изключителната компетентност на административния ръководител.
Във връзка с неравномерната натовареност във ВАС Чолаков обясни, че трябва да се преразгледат материите в различните отделения, а като аргумент в своя подкрепа посочи случаи, в които съдиите насрочват първо заседание по дело за след 2 години. „Трябва да бъдат така разпределени материите, че да има еднаква натовареност”, аргументира се Чолаков.
В изслушването си той подчерта, че ще работи и за усъвършенстване на тълкувателната дейност, защото тя е една от основните за съда, който е призван да уеднакви съдебната практика в страната.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС не обяви нова процедура за избор на председател на ВАС, Георги Чолаков ще бъде изслушан на 19 октомври (ОБЗОР)

ВСС не обяви нова процедура за избор на председател на ВАС, Георги Чолаков ще бъде изслушан на 19 октомври (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 05:02 | Агенция "Фокус"
София. ВСС единодушно прие да изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков на следващото си заседание- 19 октомври. Предложението на председателя на ВКС Лозан Панов процедурата да бъде започната от начало беше отхвърлено. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че кандидатурата на Чолаков трябва да бъде подложена на гласуване, а ако събере 17 и повече гласа, президентът е длъжен да издаде указ по закон. Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че категорично не може да става дума за нова процедура за избор. „Няма никаква логика в това цялата процедура да започне отначало. Не мисля, че могат да се намерят аргументи за провеждане на нова процедура“, коментира той.
След като Пленумът на Съвета взе решение представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че на 19 октомври след изслушването кандидатурата ще бъде гласувана. Ако няма събрани минимум 17 гласа ще бъде открита нова процедура със всичките й етапи. Той посочи, че в писмо до ВСС Георги Чолаков изрично заявява, че има готовност да се яви да отговори на въпроси. На въпрос би ли попитал Георги Чолаков за апартаментите и имотите, които е давал по морето Боян Магдалинчев коментира: „Дали ще питаме или не ще видим на следващото заседание. Предполагам, че ще има въпроси в тази посока“.
Агенция „Фокус” припомня: На 11 септември ВСС избра съдия Георги Чолаков за председател на ВАС. Той получи 20 гласа в подкрепа на своята кандидатура, а другият кандидат съдия Соня Янкулова събра едва 5 гласа. Решението на Пленума на ВСС беше изпратено до държавния глава Румен Радев с предложение за издаване на указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на съда. На 3 октомври новият състав на ВСС официално встъпи в длъжност, като за негов представляващ беше избран Боян Магдалинчев. На 4 октомври президентът обяви, че е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата на Георги Чолаков и очаква предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС не обяви нова процедура за избор на председател на ВАС, Георги Чолаков ще бъде изслушан на 19 октомври (ОБЗОР)

ВСС не обяви нова процедура за избор на председател на ВАС, Георги Чолаков ще бъде изслушан на 19 октомври (ОБЗОР)

12 Октомври 2017 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. ВСС единодушно прие да изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков на следващото си заседание- 19 октомври. Предложението на председателя на ВКС Лозан Панов процедурата да бъде започната от начало беше отхвърлено. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че кандидатурата на Чолаков трябва да бъде подложена на гласуване, а ако събере 17 и повече гласа, президентът е длъжен да издаде указ по закон. Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че категорично не може да става дума за нова процедура за избор. „Няма никаква логика в това цялата процедура да започне отначало. Не мисля, че могат да се намерят аргументи за провеждане на нова процедура“, коментира той.
След като Пленумът на Съвета взе решение представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че на 19 октомври след изслушването кандидатурата ще бъде гласувана. Ако няма събрани минимум 17 гласа ще бъде открита нова процедура със всичките й етапи. Той посочи, че в писмо до ВСС Георги Чолаков изрично заявява, че има готовност да се яви да отговори на въпроси. На въпрос би ли попитал Георги Чолаков за апартаментите и имотите, които е давал по морето Боян Магдалинчев коментира: „Дали ще питаме или не ще видим на следващото заседание. Предполагам, че ще има въпроси в тази посока“.
Агенция „Фокус” припомня: На 11 септември ВСС избра съдия Георги Чолаков за председател на ВАС. Той получи 20 гласа в подкрепа на своята кандидатура, а другият кандидат съдия Соня Янкулова събра едва 5 гласа. Решението на Пленума на ВСС беше изпратено до държавния глава Румен Радев с предложение за издаване на указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на съда. На 3 октомври новият състав на ВСС официално встъпи в длъжност, като за негов представляващ беше избран Боян Магдалинчев. На 4 октомври президентът обяви, че е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата на Георги Чолаков и очаква предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: На 19 октомври ще гласуваме кандидатурата на Георги Чолаков, ако не събере минимум 17 гласа се открива нова процедура

Боян Магдалинчев, ВСС: На 19 октомври ще гласуваме кандидатурата на Георги Чолаков, ако не събере минимум 17 гласа се открива нова процедура

12 Октомври 2017 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. В четвъртък се очаква да пристъпим към гласуване. Ако няма събрани минимум 17 гласа се открива нова процедура с всички етапи, с нови участници, а може и сегашните да участват. Това каза пред журналисти представляващият ВСС Боян Магдалинчев след като Пленумът на Съвета взе решение да изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков на 19 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След задаването на въпроси няма какво друго да се направи освен да се пристъпи към гласуване“, коментира той. „Не мога да кажа точно как ще се развият нещата, но предполагам, че след като отговори на въпросите може да има дебат между членовете на Съвета“, посочи Боян Магдалинчев. „Президентът не издаде указ и върна процедурата за изготвяне на ново предложение. Новото предложение е под формата на гласуване, което ще се извърши на следващото заседание“, обясни той. „Приема се, че процедурата е приключила в първите си две фази. Остава само последната - отново да се изготви предложение до президента или не съобразно гласовете, които ще получи кандидатът при гласуването“, уточни представляващият ВСС. „Сутринта постъпи писмо от Георги Чолаков до ВСС, в което той изрично заявява, че има готовност и днес да се яви да отговори на въпросите, ако има такива към него“, посочи Боян Магдалинчев. На въпрос би ли попитал Георги Чолаков за апартаментите и имотите, които е давал по морето, той коментира: „Дали ще питаме или не, ще видим на следващото заседание. Предполагам, че ще има въпроси в тази посока“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС ще изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков на 19 октомври

ВСС ще изслуша кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков на 19 октомври

12 Октомври 2017 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. На заседанието на Пленума на ВСС предложението на Георги Чолаков да бъде отправена покана за явяване пред членовете на ВСС, за да отговаря на въпроси, беше прието единодушно с 25 гласа „за“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС на 19 октомври. То бе прието с 24 гласа „за“ и 1 „против“. Имаше и предложение Георги Чолаков да бъде изслушан още на днешното заседание, което беше отхвърлено с 3 гласа „за“ и 22 „против“.
Предложението процедурата да продължи от изслушване на двамата кандидати Георги Чолаков и Соня Янкулова във ВСС беше отхвърлено с 7 гласа „за“ и 18 „против“. За предложението да се открие нова процедура на председател на ВАС гласуваха трима членове на ВСС, а 22 бяха „против“. Така предложението на председателя на ВКС Лозан Панов не беше прието.
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира: „Съзнавам колко е важен този избор. Ако вземем решение да повторим цялата процедура, то това не е единствената процедура за избор, което значи, че трябва да направим същото за всяка процедура по избор“.
Председателят на ВАС Георги Колев заяви, че категорично не може да става дума за нова процедура за избор. „Няма никаква логика в това цялата процедура да започне отначало. Не мисля, че могат да се намерят аргументи за провеждане на нова процедура“, коментира той.
Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев обясни: „Ще гласуваме за кандидатите за първи път, в този смисъл това не може да бъде повторен избор“. „До края на мандата на Георги Колев като председател на ВАС има повече от месец време, в което може да се проведе изслушване на кандидатите“, допълни той.
На 12 октомври във ВСС е постъпило писмо от Георги Чолаков, в което той заявява, че е готов да застане пред Съвета и да отговаря на въпроси.
Агенция „Фокус” припомня: На 11 септември ВСС избра съдия Георги Чолаков за председател на ВАС. Той получи 20 гласа в подкрепа на своята кандидатура, а другият кандидат съдия Соня Янкулова събра едва 5 гласа. Решението на Пленума на ВСС беше изпратено до държавния глава Румен Радев с предложение за издаване на указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на съда. На 3 октомври новият състав на ВСС официално встъпи в длъжност, като за негов представляващ беше избран Боян Магдалинчев. На 4 октомври президентът обяви, че е върнал на новия състав на ВСС кандидатурата на Георги Чолаков и очаква предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквания на обществото.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС трябва да бъде подложена на гласуване

Главният прокурор Сотир Цацаров: Кандидатурата на Георги Чолаков за председател на ВАС трябва да бъде подложена на гласуване

12 Октомври 2017 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурата на Георги Чолаков трябва да бъде подложена на гласуване. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на заседание на Пленума на ВСС при обсъждането на указа на президента Румен Радев, с който той върна на Съвета предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С указа на Румен Радев според мен сме върнати в изходно положение за това, че следва да се отправи ново предложение“, коментира той. „Процедурата не е приключила и тя трябва да продължи, да бъде поставена на гласуване“, обясни Сотир Цацаров. „Ако кандидатурата на Георги Чолаков събере 17 и повече гласа, президентът е длъжен да издаде указ по закон. Ако не събере необходимите гласове, то процедурата трябва да започне отначало“, уточни главният прокурор. „Кандидатът вече е изслушан според закона, но няма никаква пречка на кандидата да му се предложи да се яви пред ВСС, ако желае да изложи основни моменти от своята концепция“, посочи той. „Проектът ни за решение би звучал така: насрочва повторно гласуване за кандидата Георги Чолаков, трябва да решим кога, и дава възможност на кандидата да представи изложение пред новия състав на ВСС и да отговаря ако има поставени въпроси“, заяви Сотир Цацаров. „Решението дали да има нова процедура, както предлага Лозан Панов, или тази да продължи трябва да се вземе сега и то с обикновено мнозинство“, каза още главният прокурор.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС ще обсъжда указа на президента, с който той върна предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС

ВСС ще обсъжда указа на президента, с който той върна предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на ВАС

12 Октомври 2017 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Пленумът на Висшият съдебен съвет ще обсъди указа на президента Румен Радев, с който той върна на Съвета предложението за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд за повторно предложение. Това предвижда първа точка от дневния ред на заседанието на ВСС.
Агенция „Фокус” припомня: На 11 септември Висшият съдебен съвет избра съдия Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Той получи 20 гласа в подкрепа на своята кандидатура, а конкурентната кандидатура на съдия Соня Янкулова събра едва 5 гласа. Ден по-късно, на основание чл. 129, ал. 2 от Конституцията на Република България, до държавния глава Румен Радев бе изпратено извлечение от решението на Пленума на ВСС с предложение за издаване на указ за назначаване на Георги Чолаков за председател на съда. На 2 октомври президентът Радев обяви, че ще очаква новият състав на ВСС да потвърди кандидатурата. „Мисля, че това е основателно и ще даде нова легитимност на кандидатурата в духа на реформите в съдебната система, които провеждаме“, аргументира се тогава държавният глава, а два дни по-късно обяви, че връща предложението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.