НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:25

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АСпНС съд наложи по-тежки мерки за неотклонение на двама участници в група за отвличания и изнудване в Русе

АСпНС съд наложи по-тежки мерки за неотклонение на двама участници в група за отвличания и изнудване в Русе

25 Октомври 2017 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд наложи по-тежки мерки за неотклонение на двама от обвинените за участие в група за отвличания, изнудвания и нанасяне на телесни повреди в Русе, задържана на 12 октомври
2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния специализиран наказателен съд. На 15 октомври 2017 г. Специализираният наказателен съд постанови „Задържане под стража“ шестима от общо осемте обвинени. Един от участниците в групата – Милен В., бе оставен под домашен арест по здравословни причини, а на Цветелина С. – съпруга на ръководителя на групата, бе наложена „Парична гаранция“ в размер на 2000 лв., за да полага грижи за детето си.
След протест на Специализираната прокуратура и представена съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Милен В., АСпНС отмени решението на първата инстанция по отношение на Милен В. и му наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Апелативният съд измени и размера на паричната гаранция на Цветелина С., като я увеличи от 2000 на 5000 лева. Решението е окончателно.
Събраните доказателства сочат, че повечето от жертвите на групата са работили като служители на фирми, управлявани от ръководителя Илия С. и съпругата му. Един от пострадалите е бил отвлечен и малтретиран в продължение на денонощие, за да подпише запис на заповед за 100 000 лева в полза на групата. Бил държан и бит в мазе, по чиито стени и под предварително били заковани найлони, за да не остават следи.
По време на операцията по задържане на участниците бяха намерени и иззети метални палки, три пистолета, над 100 патрона, 400 г тротил, ножове, 2000 евро от престъпна дейност и други доказателства.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: Никой за нищо не обвинява Георги Стоилов – той не разпределя голям обществен ресурс, както в ГЕРБ

Стоян Мирчев, БСП: Никой за нищо не обвинява Георги Стоилов – той не разпределя голям обществен ресурс, както в ГЕРБ

19 Октомври 2017 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Никой за нищо не обвинява Георги Стоилов. Обвиненията са срещу брат му и ако се потвърдят, той ще си поеме отговорността. Тук не става въпрос за разпределяне на голям обществен ресурс, каквато е ситуацията в ГЕРБ. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Стоян Мирчев в сутрешния блок на Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на партията. Той подчерта, че когато назначиш свои роднини и приятели в държава, в която сме първи по корупция в Европа, това означава, че чрез тези роднини се прилагат корупционни схеми, за да се източва обществения ресурс. Мирчев обясни, че Георги Стоилов и брат му отдавна нямат дори и близки отношения. „Спомняме си в мандатите на Цветан Цветанов, който така 7 пъти обвиняваше някой, преди въобще да се е произнесъл съдът и в момента България е осъдена 7 пъти в Страсбург“, каза още Мирчев. По неговите думи роднинските връзки на ГЕРБ в Добрич, Хасково, Силистра, са за назначаване на близки и по-далечни роднини на ключови държавни постове, които разпределят държавни средства. Като пример посочи семейството на Александър Ненков, в който случай става въпрос за изключително много пари. „В случая със Стоилов говорим за частния бизнес на един човек. Дали е виновен или не - има институции, които ще докажат“, каза още той. Мирчев подчерта, че ГЕРБ не назовават името на лицето, което е обвиняемо, а го коментират като „братът на депутат от БСП“. „Може ли, когато говорим за бивши шефове на силова групировка като СИК, да не казваме лицето Х, а да казваме бившите колеги на Бойко Борисов?“, попита депутатът от левицата и допълни, че ГЕРБ се опитват чрез заглавието да прехвърлят вината върху депутата от левицата.
По повод изнесената информация за зам.-министъра на транспорта, Стоян Мирчев заяви, че прокуратурата се е самосезирала. Според него това е същата част от тази корупционна практика, която се шири в България. „Когато изнесохме случаите, казахме, че едни противоречат на закона, други са морално укорими, но те представляват една и съща система – прилагането на корупционни модели в България“, категоричен е народният представител. Той подчерта, че има проблем с Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. „От 42-ро НС тя е с непълен членски състав и много рядко са случаите, когато може да взима адекватни решения. Реално тази комисия, особено когато става въпрос за политически решения, е блокирана. А прокуратурата се сезира след решение на комисията“, посочи той. Според него управляващите нарочно я държат с непълен членски състав. „Големият моралист Цветанов твърди, че имало държавни органи, а управляващото мнозинство блокира тяхната работа“, каза още Мирчев. По неговите думи проблемът с Ангел Попов е, че този сигнал е стигнал до премиера и той не е реагирал. „Когато премиерът може да скрие информация, той го прави. Управляващите искат да създадат антикорупционно звено, но предвид, че то ще се избира пак по волята на премиера, същите тези сигнали просто ще потъват“, каза още Стоян Мирчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Премиерът Бойко Борисов да отговори дали председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ му е втори братовчед

Таско Ерменков, БСП: Премиерът Бойко Борисов да отговори дали председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ му е втори братовчед

18 Октомври 2017 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Искам да задам въпрос съвсем честно - дали случайно председателят на ДАР (Държавна агенция „Разузнаване“) не е втори братовчед на Бойко Борисов. Не казвам вярно ли е или не, искам само да попитате Бойко Борисов, нека да отговори може пък да не е вярно. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от БСП Таско Ерменков по повод въпросите на ГЕРБ дали депутата Георги Стоилов е бил съдружник с жената на брат си и е бил назначен за директор на Фонд „Земеделие“ в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ГЕРБ изваждат някакви истории, които са от зората на събитията. Защо никой не задава въпроса и докога ще си мълчим, че Бойко Борисов е бил съдружник с Пашата, че са работили заедно с Маргините в една фирма“, коментира той. „Защо вместо да се занимаваме с важните проблеми- как да изкореним корупцията, да махнем шуробаджанащината и да въведем прозрачни отношения, от ГЕРБ профанират нещата. Започнаха с чистачка в социално заведение и шофьор на катафалка, сега се борят с брата на Георги Стоилов“, посочи Таско Ерменков.
На въпрос защо Георги Стоилов лично не излезе да се защити той посочи: „Всеки има своите характелогични особености, момчето може би е свито. Бил съм с него в комисия по енергетика, професионалист е, но не съм убеден, че има дар слово. Когато става въпрос за роднини, бъдете по-хуманни, разберете не е приятно да говорят за брат му. Не е свързан с него, но все пак му е брат“. „Уж ГЕРБ дойдоха с това, че не са като другите, а правят същото като казват - понеже вие го правите, ще го правим и ние. Това е поредната шизофренична ситуация в ГЕРБ, от една страна искат да строят България поновому, но не искат да се отказват от старите практики на шуробаджанащината“, каза още Таско Ерменков.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Ако няма нищо нередно в действията на Георги Стоилов, защо БСП връщат дарението на брат му

Тома Биков, ГЕРБ: Ако няма нищо нередно в действията на Георги Стоилов, защо БСП връщат дарението на брат му

18 Октомври 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Ние нямахме намерение да се занимаваме с тази тема, но след като колегите от БСП държат да се занимаваме, имаме няколко въпроса към тях и държим да ни отговорят конкретно, а не през някакви хвърляния на димки. Първо – те твърдят, че техният депутат Стоилов не е имал бизнес отношения с брат си. Ние питаме – вярно ли е, че до 2013 г. той е бил съдружник със съпругата на брат си. Това заяви пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, който коментира позицията на „БСП за България” относно депутата Георги Стоилов. „Те твърдят, че той не е фактор в БСП. В този смисъл трябва да отговорят на въпроса защо тогава през 2013 г. е бил назначен за директор на Фонд „Земеделие” в Русе? Това е доста висока позиция, която се занимава с разплащане и финансови потоци”, подчерта Биков. „Трето – искаме да знаем дали е вярно, че през 2016 година е взривен автомобил „Лексус”, собственост на брата на депутата Стоилов, който обаче е бил управляван от г-н Стоилов. На четвърто място – след като считат, че няма нищо нередно в действията на Стоилов, защо тогава връщат дарението на брат му?, попита Тома Биков. Според него, ако тези пари са чисти и всичко е наред, няма смисъл да бъдат връщани.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на БСП подкрепя депутата Георги Стоилов, дарението от брат му за партията ще бъде върнато

ПГ на БСП подкрепя депутата Георги Стоилов, дарението от брат му за партията ще бъде върнато

18 Октомври 2017 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Не съм адвокат на Георги Стоилов, негов колега съм и стоя с името си, както и цялата ПГ днес застана зад него в подкрепа на позицията му и на истината, че няма нищо общо с тези действия. Това каза на брифинг в Народното събрание Таско Ерменков по повод задържането на брата на депутата Георги Стоилов Илия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дали пък премиерът ни навремето нямаше някакви връзки с едни борчески кръгове и как се съотнасят тези неща. Общи фирми, бих казал, не съучастия, знаете за кой говоря“, попита той. „Колегиално като партийни другари заставаме зад него и няма да допуснем очернянето на човек, който няма вина. Той не може да отговаря за брат си“, заяви депутатът. „Типичен пример за опит за отвличане на вниманието от принципната война, която водим за по-чист политически живот е атаката срещу колегата Георги Стоилов“, коментира Таско Ерменков. „Ние като ПГ приехме решение, че онова дарение от 400 лева, което е направено от брата на Георги Стоилов, ще го върнем“, посочи той. „Не, защото сме предрешили, че брат му е престъпник, а защото не искаме да има никакви съмнения в това, че парите, които се даряват при нас са чисти“, уточни депутатът. „Между Георги Стоилов и брат му няма нито една обща фирма, няма преводи от един към друг, с което да бъдат обвързани. Брат му не е назначаван на общински или държавни длъжности, не е участвал в обществени поръчки и не е имал, каквото и да било участие в разпределянето на публичен ресурс“, заяви Таско Ерменков. „Това, за което се разследва, ако го е направил, е в качеството му на физическо лице. Няма как тези действия да бъдат „пришити“ на Георги Стоилов“, коментира той. „Ако този човек бъде осъден и се докаже вината му, ние за разлика от ГЕРБ няма да кажем той е най-добрият, ще се съгласим със съдебното решение. Когато някой го осъдят ние казваме да, той си го е заслужил. Когато от ГЕРБ им кажат вашият роднина е назначен - те казват да и ще продължаваме да ги назначаваме, защото са най-добрите“, посочи народният представител. „Опитът да се прехвърля вина на Георги Стоилов някак си е доста нескопосан. Делото е било от 2015 година и е прекратено. Много удобно в момент, в който хората започнаха да разбират как ги управляват тези, които са на власт, беше изкарано това, за да се отвлече вниманието на обществеността“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Братът на Георги Стоилов правил ли е дарения за предизборна кампания на БСП и как ще коментират произхода на тези пари от БСП

Емил Христов, ГЕРБ: Братът на Георги Стоилов правил ли е дарения за предизборна кампания на БСП и как ще коментират произхода на тези пари от БСП

17 Октомври 2017 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Братът на Георги Стоилов правил ли е дарения за предизборна кампания на БСП - най-вероятно е правил. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ от МИР – Стара Загора Емил Христов във връзка с брата на народния представител от БСП Георги Стоилов, сочен за организатор на престъпната група, която бе разбита при спецакция в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Христов коментира, че може би Драгомир Стойнев, като заместник-председател на ПГ на „БСП за България“, знае повече по въпроса за това как е била финансирана предизборната кампания на БСП. „Знаете, че в Русе при акция беше арестуван един бизнесмен. Ние бихме искали да знаем този бизнесмен дали е правил дарения за предизборната кампания на БСП и ако е правил, най-вероятно е правил, как биха коментирали БСП тези пари и техния произход“, заяви Христов. Според него борбата срещу престъпността никога не може да бъде продиктувана от нещо друго, освен от желанието на правителството да се бори с тази престъпност. „Всякакви внушения за това, което се случва в момента от страна на БСП, са просто стремеж да избягат от истините“, заяви Христов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов, ГЕРБ: Вярно е, че съпругата на кмета на Раднево е кметски наместник, но не е назначена от мъжа си, а през 2004 г.

Емил Христов, ГЕРБ: Вярно е, че съпругата на кмета на Раднево е кметски наместник, но не е назначена от мъжа си, а през 2004 г.

17 Октомври 2017 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Вярно е, че съпругата на кмета на Раднево е кметски наместник, но не е назначена от мъжа си, а през 2004 г. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ от МИР – Стара Загора Емил Христов пред журналисти във връзка с твърдението, че кмета на Раднево Теньо Тенев е назначил своята съпруга за кметски наместник в село от общината, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му тя е назначена от бившия Нончо Воденичаров и оттогава не е сменяна. „Срещу нея никога не е имало никакви обвинения. Не е имало сигнали, не е имало проверки. Напротив, хората винаги са я харесвали и са я подкрепяли. Трябва ли при това положениеедин човек, който работи в интерес на хората и селото го подкрепя да бъде сменен, само защото е роднина на някой от управляващите в общината?“, запита Христов. Според него това не може да се приеме като укоримо поведение. „Просто трябва хората, които работят да бъдат оставени да работят“, каза Христов. Според него Драгомир Стойнев явно не познава нещата добре в региона на Стара Загора.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: В случая с Георги Стоилов не става въпрос за шуробаджанащина – отмина времето, когато някой носи отговорност за постъпките на свой роднина

Драгомир Стойнев, БСП: В случая с Георги Стоилов не става въпрос за шуробаджанащина – отмина времето, когато някой носи отговорност за постъпките на свой роднина

17 Октомври 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. В случая с Георги Стоилов не става въпрос за шуробаджанащина – отмина времето, когато някой носи отговорност за постъпките на свой роднина. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в Народното събрание във връзка с брата на народния представител от БСП Георги Стоилов, сочен за организатор на престъпната група, която бе разбита при спецакция в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тук не става въпрос за държавни постове, тук не става въпрос за разпределяне на държавни пари. Тук не става въпрос и за шуробаджанащина“, каза Стойнев. Той даде пример с кмета на Община Раднево Теньо Тенев, който е назначил жена си за кметски наместник в село Рисиманово. „Как ви звучи това? Едното няма нищо с другото. Мисля, че отмина времето, когато някой трябваше да носи отговорност за постъпките на свой роднина и силно се надявам и така трябва да бъде – всички трябва да бъдат равни пред закона“, заяви Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев: Георги Стоилов заяви пред Изпълнителното бюро на БСП, че няма никакво отношение към действията на своя брат – не можем да го упрекваме

Драгомир Стойнев: Георги Стоилов заяви пред Изпълнителното бюро на БСП, че няма никакво отношение към действията на своя брат – не можем да го упрекваме

17 Октомври 2017 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Георги Стоилов заяви пред Изпълнителното бюро, че няма никакво отношение към действията на своя брат – не можем да го упрекваме. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред журналисти в Народното събрание във връзка с брата на народния представител от БСП Георги Стоилов, сочен за организатор на престъпната група, която бе разбита при спецакция в Русе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес Георги Стоилов беше изслушан в Изпълнителното бюро на партията. Надявам се утре да бъде изслушан и от парламентарната група, защото в тази партия си има правила и трябва да се спазват. В Изпълнителното бюро Георги Стоилов заяви, че няма никакво отношение към действията на своя брат. Той бе категоричен, че никога не са имали и бизнес взаимоотношения и техният живот се е развивал по различни пътища. Следователно не можем да упрекваме някого за връзките на неговия брат и какво точно е правил той му. Ако се появи и най-малкото отношение към Георги Стоилов, че има конкретни връзки или предположения, разбира се, че той трябва да понесе своята политическа отговорност", коментира Драгомир Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че на този етап от БСП нямат причина да се съмняват в неговите думи. „Силно се надявам, че зад тази акция не стои политическият елемент“, каза Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шестима от задържаните при акцията на ГДБОП и жандармерията в Русе остават в ареста (ОБЗОР)

Шестима от задържаните при акцията на ГДБОП и жандармерията в Русе остават в ареста (ОБЗОР)

15 Октомври 2017 | 23:09 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните при акцията на ГДБОП и жандармерията в Русе. По време на акцията, която беше проведена в събота са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица. При тези следствени действия са открити: 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 гр. тротил. В хода на операцията бяха задържани 10 души, но прокуратурата повдигна обвинение на 8 от тях, сред които братът на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия и синът на шефа на КАТ-Русе Мануел Манов. 7 от задържаните са обвинени за участие и организиране на организирана престъпна група, която се е занимавала, от началото на 2015 година до задържането им с рекет. Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4 от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлеченият е служител на фирмата на ръководителя на групата, подозиран за кражба.
Късно в неделя Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните при акцията.
Според прокуратурата Илия Стоилов е действал с чувство на безнаказаност. Двама от свидетелите са разказали, че соченият за ръководител на престъпната група е заявявал многократно, че има позиции в местния съд и полицията в Русе.
Оказа се, че задържаната като член на организираната престъпна група жена е съпруга на Стоилов. Цветелина Стоилова бе пусната под гаранция от 2000 лв. с мотива, че гледа 10-годишно дете. Друг от обвиняемите е под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Прокуратурата ще протестира освобождаването и на двамата. Пред съда Илия Стоилов заяви, че е земеделски производител. Трима от останалите задържани, сред които и синът на началника на КАТ в Русе работят като охранители в нощен клуб в града, а двама са безработни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните при акцията в Русе

Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните при акцията в Русе

15 Октомври 2017 | 22:53 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният съд остави в ареста шестима от задържаните при акцията в Русе, предаде бТВ.
С чувство на безнаказаност е действал задържаният при акция срещу рекетьори Илия Стоилов, който е брат на депутата от БСП Георги Стоилов. Това е мнението на прокуратурата, която тази вечер поиска постоянен арест за него и още няколко души.
Общо шестима души остават за постоянно под стража, реши спецсъдът. Сред тях са самият Стоилов, както и синът на шефа на КАТ-Русе Мануел Манов.
Прокурор Калин Близнаков съобщи за 4 случая на рекет срещу бивши служители от фирмите на депутатския брат. Двама от свидетелите са разказали, че соченият за ръководител на престъпната група е заявявал многократно, че има позиции в местния съд и полицията в Русе.
Оказа се, че задържаната като член на организираната престъпна група жена е съпруга на Стоилов. Цветелина Стоилова е работила като управител на заложна къща, където служител на мъжа й е бил принуден да подпише запис на заповед за 100 хиляди лева.
Тя беше пусната под гаранция от 2000 лв. с мотива, че гледа 10-годишно дете. Друг от обвиняемите е под домашен арест заради влошено здравословно състояние. Прокуратурата ще протестира освобождаването и на двамата.
Пред съда Илия Стоилов заяви, че е земеделски производител. Трима от останалите задържани, сред тях и синът на началника на русенския КАТ - Мануел Манов, работят като охранители в нощен клуб в Русе, а двама са безработни.
Адвокатите се оплакаха, че не са имали време да се запознаят с материалите по делото. Те обаче са категорични, че не може да се говори за престъпна група.
Обвинението поиска от спецсъда да им бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража заради опасността от извършване на нови престъпления и сплашването на свидетели. Съдът се съобрази с това искане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще решава дали да остава в ареста 7 от задържаните при акцията в Русе

Специализираният наказателен съд ще решава дали да остава в ареста 7 от задържаните при акцията в Русе

15 Октомври 2017 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Трифон Трифонов, Александър Вълков, Маноел Манов, Милен Влахов, Калоян Димитров, Цветелина Стоилова и Илия Стоилов, с повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел да вършат престъпления по чл. 128, чл. 129, чл. 131, чл. 213а и чл. 214 НК. (рекет, изнудване, нанасяне на телесни повреди). Това съобщиха от пресцентъра на СНП. Делото ще се разгледа в 17.30 часа от 16 състав на Специализирания наказателен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Депутатът Георги Стоилов ми каза, че няма нищо общо с проверките в Русе, ще решаваме на Изпълнително бюро във вторник

Корнелия Нинова, БСП: Депутатът Георги Стоилов ми каза, че няма нищо общо с проверките в Русе, ще решаваме на Изпълнително бюро във вторник

15 Октомври 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. Вчера веднага извиках Георги Стоилов и разговаряхме. Каза ми, че това е набеждаване и няма нищо общо. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Неделя 150“ в отговор на въпрос каква ще бъде съдбата на депутата Георги Стоилов ако се докаже, че брат му има вина във връзка с обиските на заведения и нощни клубове в Русе по БНР. "Във вторник на Изпълнително бюро, а след това свиквам групата, ще говорим и с Георги Стоилов и ще кажем какво решаваме", заяви тя. На въпрос дали има инициатива за действие от самия Георги Стоилов, както Делян Добрев от ГЕРБ подаде оставка лидерът на БСП коментира: „С театъра да не му се гласува оставката и да остане. Не давайте точно този пример за най-чистата борба с корупцията. Това беше театър, как той си хвърля оставката, как другите го молят да се върне“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на 8 от задържаните лица при специализираната операция в Русе, прокуратурата ще поиска оставянето им ареста

Прокурор Румяна Арнаудова: Повдигнати са обвинения на 8 от задържаните лица при специализираната операция в Русе, прокуратурата ще поиска оставянето им ареста

15 Октомври 2017 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. На 8 лица от Русе са повдигнати обвинения и са задържани за срок до 72 часа. 7 от тях са обвинени за участие и организиране на организирана престъпна група, която се е занимавала, от началото на 2015-та година до вчерашното им задържане, с рекет. Това каза за Агенция „Фокус“ прокурор Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор, във връзка с проведената вчера специализирана полицейска операция на територията на град Русе. „Осмото задържано лице е жена, на която е повдиганото обвинение, заедно с 4 от участниците в групата, за отвличане и последващо изнудване. Отвличането е извършено на 30 март 2015 г., а отвлечения е служител на фирмата на ръководителя на групата, тъй като е бил подозиран за кражба. Впоследствие, като е използвана сила и заплаха, е принуден да поеме имуществено задължение – да подпише запис на заповед на стойност 100 000 лева“, уточни прокурор Арнаудова. Тя подчерта, че във вчерашния неден, под ръководството на Специализираната прокуратура са извършени 21 разпознавания на лица. Разпитани са 15 лица, двама от които с тайна самоличност. Извършени са 15 претърсвания в заложна къща, нощен клуб, жилища, офиси и автомобили. Извършени са и 6 лични обиска на лица. „При тези следствени действия са открити: 4 броя метални палки; 3 пистолета, от които боен, 1 газов и един преработен от газов в боен. Открита е и една електрошокова палка, 107 патрона, 2 бр. ножове и артилерийски гръм, което представлява 400 гр. тротил“, обясни прокурор Арнаудова. По думите ѝ за държането на огнестрелните оръжия и боеприпасите има отделни повдигнати обвинения. „Днес, в 13.00 часа, се очаква Специализираната прокуратура да поиска от Специализирания наказателен съд задържането под стража и на 8-те лица“, обясни говорителят на главния прокурор и уточни, че ръководител на групата е братът на народния представител, който в престъплението „отвличане“ е действал като подбудител.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: 10 лица са задържани до момента при специализираната акция в Русе

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор: 10 лица са задържани до момента при специализираната акция в Русе

14 Октомври 2017 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. 10 лица са задържани до момента при специализираната акция в Русе. Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с провежданата в Русе специализирана акция. "В момента на територията на Русе се провеждат активни процесуално-следствени действия под ръководството на Специализираната прокуратура и с участието на ГДБОП. Провежда се разследване за организирана престъпна група, която се занимава с разпространение на наркотични вещества и с рекет. Извършват се претърсвания", заяви Арнаудова.
Тя обясни, че акцията е започнала рано тази сутрин. "Продължават следствените действия и към момента. Най-рано утре ще можем да дадем повече информация, включително и за самоличността на лицата, които са обвинени в организиране, ръководене и участие в организираната престъпна група", каза още говорителят на главния прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русе: 8 души са задържани до момента при операция на ГДБОП и Жандармерията срещу престъпна група

Русе: 8 души са задържани до момента при операция на ГДБОП и Жандармерията срещу престъпна група

14 Октомври 2017 | 10:13 | Агенция "Фокус"
Русе. 8 души са задържани до момента в Русе при операция на ГДБОП и Жандармерията срещу престъпна група, предаде БНР. Разбитата банда се е занимавала с разпространение на наркотици в града и региона, както и с нападения и силови действия срещу хора. Акцията ще продължи през целия ден. Разпитват се десетки свидетели.
Специализирани полицейски части проверяват заведение и заложна къща в Русе, които са собственост на брата на депутата от БСП Георги Стоилов - Илиян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.