НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:05

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мариана Кукушева: Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост

Мариана Кукушева: Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост

17 Октомври 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Извън контрола на държавата към момента е около 50% от преработвателната промишленост. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева.
„Законът за храните посвоему представлява и част от законодателството, касаещо борбата със сивия сектор“, подчерта тя. „Първо, защото ще бъдат регистрирани задължително всички бизнес оператори, опериращи в сферата на производство, търговия и логистика с храни. Режимът няма да е доброволен, а задължителен. Второ, защото в Закона за храните са предвидени санкции в много по-големи размери и на въпроса дали те биха били събираеми, трябва да признаем, че при огромен обем на сива икономика, е повече от смешно да се налагат санкции от 200-500 лв. и да няма санкция за затваряне на предприятие не за 2 дни, а завинаги“, обясни Кукушева. Тя отбеляза, че към момента европейското законодателство в сферата на регламентите е абсолютно задължително за нас, но за тези, които не го изпълняват, няма методика, по която да бъдат наказани. По думите й белият бизнес на държавата и сивият такъв еднакво и заедно оперират на общия пазар, особено в България. „Само че едните събират и прибират кешовото разплащане на българина, а другите остават данъкоплатци, но режимът на данъкоплатците става толкова тежък, че те започват да намаляват“, посочи Кукушева. „Не бива да убиваме тези, които плащат данъци чрез натоварване на данъчна система, чрез постоянен натиск върху работещите и търсене на лоши практики, защото всъщност извън контрола на държавата и към момента в преработвателната промишленост е около 50%. Тези 50% осигуряват един годишен свой оборот в рамките на около 4-5 млрд. лв., които не са за пренебрегване. Част от този огромен оборот на сивия сектор под масата разпределя едни пари, с които се купуват политически чадъри, влияние и най-вече по този начин абсолютно безотговорно те злоупотребяват с информация, която касае здравето на българския потребител“, коментира още Кукушева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева: Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да имат еднакви съставки

Мариана Кукушева: Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да имат еднакви съставки

17 Октомври 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Категорично е възможно храните от Източна и Западна Европа да имат еднакви съставки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните. „Забележете, неслучайно т.нар. "двоен стандарт за храните" е всъщност интерпретация на голямата тема „измама с храни“. В проектозакона за храните има специална глава, посветена на измамата с храни, която определя и санкциите, които ще се налагат върху операторите, които си позволяват такава измама. В момента по никакъв начин не можем да накажем нелоялните търговци или производители на храни, защото нямаме нормативна база, върху която да стъпи БАБХ“, коментира Кукушева. Тя даде пример с фипронила в храните, който е поставил в абсолютна безтегловност българското общество, тъй като се е оказало, че там, където е открито нарушение, се търсят основания в настоящия закон, а той не дава такива, за да се наложат санкции. „Затова и санкциите, които бяха наложени при нарушителите, са в смешните параметри от 200 до 500 лв. Една сума, която не може да стресне нито един нарушител. Това са едни парадокси на нашето съвремие, които могат и ще бъдат отстранени на този етап с приемане на новия Закон за храните. В този смисъл очакванията ни, говоря от името на преработвателната промишленост и в частност от името на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, са Законът за храните да бъде приет единодушно от всички политически сили. Трудно ни е да си представим, че има народен избраник, независимо от кой избирателен район, независимо от неговия образователен ценз, на който да не му пука за здравето на неговите избиратели“, подчерта Кукушева.
По думите й случаят с открития фипронил не се е отразил по никакъв начин върху бизнеса. „Извършиха се проверки, беше издадена съответната заповед от директора на агенцията по контрол и безопасност на храните. Провериха се птицефермите на България. Установи се наличие на фипронил в някои партиди яйца в някои яйцеферми, защото са ползвали препарати за растителна защита, съдържали фипронил в състава си, а той е абсолютно забранен от Световната здравна организация. Трябва да сме категорични, че за да се приложи в цялата си сила и обем контролът на БАБХ, те трябва да имат нормативна база, върху която да стъпят“, обясни Кукушева. Според нея настоящата нормативна база е толкова остаряла, че позволява на закона да се гледа като на отворена врата в полето.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева: Готвените промени в Закона за храните защитават здравето на потребителя, той е изготвен по всички принципи на държавата

Мариана Кукушева: Готвените промени в Закона за храните защитават здравето на потребителя, той е изготвен по всички принципи на държавата

17 Октомври 2017 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В момента се случва нещо много важно за България, защото Законът за храните поставя в центъра на своето действие и защитава потребителя и неговото здраве. Законът за храните е първият законопроект в държавата, произведен по всички принципи на демокрацията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева за готвените промени в Закона за храните. „В неговото изготвяне участваха всички браншови организации, които имат компетенция, административен и научен капацитет за формиране на свои предложения и защитаване на същите. В работната група взеха участие представители и експерти на научната общност, на агенцията за контрол на храните, на Министерството на здравеопазването, на МОСВ, на Министерството на икономиката и на МЗХГ. Така или иначе законът, поради проблеми в един бранш мина два пъти на обществено обсъждане. Посвоему това също е прецедент, но още повече потвърждава тезата, че отношението и вниманието към този законопроект е изключително голяма“, заяви Кукушева.
Според нея правилата, които са заложени в този законопроект, абсолютно реферират към всички европейски регламент в това отношение. „Към момента Законът за храните е произведен в миналия век и по никакъв начин не кореспондира с настоящата ситуация – нито в производството, нито в дистрибуцията, нито в търговията с храни. Към момента режимът за регистрация на един обект в Агенция по храните е абсолютно доброволен. Сами разбирате, че това посвоему определя 50% от обектите да са извън наблюдение и регистрация в БАБХ. Тези 50% се явяват като обекти, представляващи сивия сектор, защото никой по никакъв начин не оказва контрол нито върху производствените процеси при приготвяне на храна, нито в режима на превод, транспортиране или продажба на храна“, допълни тя. По думите й с оглед на всичко това в България към момента са изключително популярни, приложими и ненаказуеми практики, които са абсолютно отхвърлени от останалия свят – и европейски, и световен. Кукушева уточни, че тези практики касаят това, че към момента има препакетирани храни с изтекъл срок на годност. „Има и храни, които нямат абсолютно никакъв етикет. Етикирани са с малък бял стикер, който при докосване, цялата съдържаща се върху него информация, се изтрива. С оглед на това, че темата за двойния стандарт при храните е толкова актуална в България и половин Европа и касае над 100 млн. европейски потребители, сами разбирате колко е важно да подредим собствения си двор и да въведем нормалните икономически правила за производство, търговия и дистрибуция на храна, защото храната е един от пътищата към здравето на човека. Храните са в центъра на медийния и потребителски интерес и това е обозримо“, допълни още Мариана Кукушева.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.