НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: През март 2018 година ще започне ремонтът на пътя София - Калотина

Министър Николай Нанков: През март 2018 година ще започне ремонтът на пътя София - Калотина

13 Октомври 2017 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Бургас. През март 2018 година ще започне ремонтът на пътя София - Калотина. Това каза пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. „Ако няма обжалвания на обществените поръчки, процедурите ще приключат през януари - февруари най-късно“, подчерта министърът. По думите му държавата гарантира средства за пътя София - Калотина, за да може да се сключи договор с Европейската комисия за 40 млн. лева. „За да бъде подписан договорът, трябва да се гарантира, че държавата ще осигури останалата част от ресурса - изграждането на скоростния път от Калотина през Драгоман и Сливница“, каза още Нанков. Той допълни, че преди две седмици са обявени обществените поръчки, като изрази надежда да няма проблеми с бързото им приключване.
За Кресненското дефиле министър Нанков каза, че над 20 екологични организации са подкрепили изграждането на трасето. „Което виждаме като най-оптималното не само от екологична, икономическа, техническа гледна точка, а от гледна точка на безопасност - очакваме обжалвания, но с последните промени на Закона за опазването на околната среда сме убедени, че средата на 2019 годна, каквато ни е и целта, ще приключим с процедурите – ще имаме строително разрешение и ще имаме избран изпълнител, за да може през 2020 година, което е и нашият реалистичен план график, да приключим с цялата магистрала“, каза още министър Нанков. Той припомни, че са се провели обществения обсъждания. „Не само кмета, но и жителите на Кресна разбраха, че техните притеснения са породени от спекулативни и манипулативни твърдения. Създали сме възможност за 4 бизнес зони, места за отдих, места, където да реализират земеделската си продукция. Отделно ще се осигури и бърз достъп до нивите“, каза още Николай Нанков.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Прогнозата за положителен ръст на икономиката ще се запази и за 2018 г.

Александър Иванов, ГЕРБ: Прогнозата за положителен ръст на икономиката ще се запази и за 2018 г.

12 Октомври 2017 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Прогнозата за положителен ръст на икономиката ще се запази и за 2018 г. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов. Той отбеляза, че предвижда балансиран бюджет за 2018 г. с минимален бюджетен дефицит, заложен в него. Иванов припомни, че България е 4-та икономика по ръст в Европа. „Именно това показва административната реформа. Усилията на последните правителства на Бойко Борисов работят в този целенасочен растеж на икономиката, на средствата, които влизат в бюджета, за да могат да се увеличават и другите разходи от бюджета - за увеличаване на пенсии, на учителски заплати, на полицаи, военни и всички прилежащи разходи. Предвиждам бюджетът за догодина да бъде изключително балансиран с минимален бюджетен дефицит заложен в него. Оптимист съм. Икономиката и работещите хора показват, че можем да бъде оптимисти, тъй като споменавайки, че износът расте за първите осем месеца спрямо 2016 година, съм убеден, че тази тенденция ще продължи да се развива в положителна посока и то говорим за двуцифрен ръст. Освен тези увеличения на заплатите в бюджетния сектор и на пенсиите, виждаме и едни други капиталови разходи, които бяха гласувани сега - 640 милиона лв. за догодина, които са капиталови разходи в сферата на образованието. Говоря за инфраструктура“, обясни той. Александър Иванов уточни, че секторните политики, които са заложили в управленската програма, се запазват. Той отбеляза, че от 2009 г. насам БВП се е увеличил два пъти, като тази година според него съвсем реалистично ще достигне 100 млрд. лв. В тази връзка добави, че увеличението на минималната работна заплата е три път, което ще се реализира догодина като стане 510 лв.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.