НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:28

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

13 Октомври 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „В световен мащаб на хиляда души се падат двама доброволци на Червения кръст“, посочи д-р Джамбазова. 10 млн. души са доброволците в Тихоокеанския регион, 1,8 млн. са доброволците в Европа, 2,1 млн. – в Африка, 750 000 – в САЩ, а в Средноазиатския регион – 2,6 млн. Д-р Славита Джамбазова подчерта, че 1 млн. доброволци работят в конфликтни ситуации, а 4,5 млн. – в бедствени ситуации.
По време на лекцията д-р Славита Джамбазова подчерта важността на местните доброволци, които са в основата на устойчивостта и съпротивителните сили на общността срещу предизвикателствата и негативните фактори. Те изграждат общността и са субектите на нейното развитие. Д-р Джамбазова допълни, че животът на доброволците, работещи в бедствени и конфликтни ситуации, често е в риск и около 700 хуманитарни работници загиват годишно. Д-р Славита Джамбазова коментира, че доброволчеството се реализира по собствена воля, а не поради външен институционален, социален, икономически или политически натиск или желание за финансова или материална печалба. „Доброволчеството е свързано с предоставяне на дейност и услуги директно на уязвимите хора за превенция и намаляване на уязвимостта и социалното изключване, организирана от представители на националното дружество. Благодарение на доброволците, включени в различни дейности, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е способно всеки ден да достига до уязвимите хора във всички точки на света“, каза д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Доброволчеството е безценен ресурс

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Доброволчеството е безценен ресурс

13 Октомври 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Доброволчеството е безценен ресурс. Това заяви д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Дискусията бе част от програмата на 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Д-р Джамбазова посочи, че доброволците в света са 1 милиард души, бюджетът на този брой доброволци в рамките на една година е 1,4 трилиона долара. „Доброволчеството е ресурс, който хората, които знаят неговата стойност, го използват подобаващо. Когато казваме обаче стойност, основното не е печалба, това е социална стойност – спасени животи, предотвратено насилие, подпомогнати хора... Светът ни обаче става все по-материален и по-убедително е когато говорим за това колко струва нещо. Мога да кажа, че доброволчеството дава повече, отколкото взема“, подчерта д-р Джамбазова.
По отношение на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец д-р Джамбазова каза, че годишно стойността, която се предоставя, е почти 600 милиарда долара. „Ако направим сметка, то нашето движение за всеки човек на тази планета дава по 90 цента пряк принос. 20 милиона работни места имаше в световната страната на доброволчеството. Направихме си труда да остойностим часовете труд на БЧК, да съпоставим колко работни места за една година са дадени по този начин – 2 667 работни места за една година, това е огромен принос. И когато онези, на които служим добре, го осъзнават в световен мащаб (обикновено това са правителствата, на които имаме привилегията да оказваме спомагателна помощ) колко е важно да се използва подобаващо доброволческият труд, защото той е безценен. И колкото повече добре са осъзнати тези реалности, толкова по-добре се отнасят към доброволците, а доброволците от своя страна възвръщат този ресурс. Към настоящия момент онези страни, които са високо доброволчески, които имат подобаващо отношение и създават предпоставки и условия за тяхната дейност – става дума най-вече са северните страни, приносът на доброволците в стойност е повече от 5% от БВП на страната“, каза още д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.