НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:29

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

13 Октомври 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Срещу агресията има противодействие и то е хуманизъм. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на БЧК, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя подчерта, че светът е срещу агресията чрез Европейската конвенция по правата на човека, която прокламира свободата, равнопоставеността, солидарността, отношение на толерантност към хората. „В Устава на ООН изрично е записано, че езикът на агресията е недопустим. Но сме учудени защо толкова години не може да се приеме Конвенция за забрана на агресията изобщо. Хуманизмът е исторически променяща се система от възгледи, признаваща ценността на човека като личност. Принципите, на които се базира системата, са хуманност, равенство, справедливост и солидарност. Хуманност, това е идеал, базиран на ценността на човека, независимо от неговите расови, етнически, верски, полови, политически и други принадлежности. В Декларацията на ООН за хилядолетието водещо място има ценността на човека като личност“, допълни д-р Славита Джамбазова.
Компонентите на Международното движение на Червения кръст – Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който е неутрален посредник при въоръжени конфликти с мандат страните по Женевската конвенция, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), която подпомага развитието на националните дружества и хуманитарната им дейност, както и националните червенокръстките дружества, които са 190. Основните принципи на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП) са хуманност – предотвратяване на човешките страдания, закрила на живота, здравето и достойнството на човека, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Д-р Славита Джамбазова посочи, че много важен принцип е неутралността на организацията – не взима участие във враждебни действия и в спорове от политически, расов, религиозен или философски характер. Д-р Джамбазова каза още, че има приета Стратегия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за превенция и намаляване на насилието. Целта й е услугите и хуманитарната помощ да се предоставят по безопасен, недискриминационен и приобщаващ начин. Това налага промяна в мисленето, нагласите и поведението за трансформиране на проблемите и конфликтите в креативни и конструктивни решения. Според документа културата на ненасилие включва признаване ценността на човека, уважение към различията, недискриминация и приобщаване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Доброволчеството е безценен ресурс

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Доброволчеството е безценен ресурс

13 Октомври 2017 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Доброволчеството е безценен ресурс. Това заяви д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Дискусията бе част от програмата на 17-то издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Д-р Джамбазова посочи, че доброволците в света са 1 милиард души, бюджетът на този брой доброволци в рамките на една година е 1,4 трилиона долара. „Доброволчеството е ресурс, който хората, които знаят неговата стойност, го използват подобаващо. Когато казваме обаче стойност, основното не е печалба, това е социална стойност – спасени животи, предотвратено насилие, подпомогнати хора... Светът ни обаче става все по-материален и по-убедително е когато говорим за това колко струва нещо. Мога да кажа, че доброволчеството дава повече, отколкото взема“, подчерта д-р Джамбазова.
По отношение на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец д-р Джамбазова каза, че годишно стойността, която се предоставя, е почти 600 милиарда долара. „Ако направим сметка, то нашето движение за всеки човек на тази планета дава по 90 цента пряк принос. 20 милиона работни места имаше в световната страната на доброволчеството. Направихме си труда да остойностим часовете труд на БЧК, да съпоставим колко работни места за една година са дадени по този начин – 2 667 работни места за една година, това е огромен принос. И когато онези, на които служим добре, го осъзнават в световен мащаб (обикновено това са правителствата, на които имаме привилегията да оказваме спомагателна помощ) колко е важно да се използва подобаващо доброволческият труд, защото той е безценен. И колкото повече добре са осъзнати тези реалности, толкова по-добре се отнасят към доброволците, а доброволците от своя страна възвръщат този ресурс. Към настоящия момент онези страни, които са високо доброволчески, които имат подобаващо отношение и създават предпоставки и условия за тяхната дейност – става дума най-вече са северните страни, приносът на доброволците в стойност е повече от 5% от БВП на страната“, каза още д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.