НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:22

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Тотев, кмет на Пловдив: През 2018 г. Общината ще кандидатства с проект за възстановяване и експониране на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Иван Тотев, кмет на Пловдив: През 2018 г. Общината ще кандидатства с проект за възстановяване и експониране на комплекса „Източната порта на Филипопол“

13 Октомври 2017 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През 2018 година Община Пловдив ще кандидатства с проект към МРРБ за възстановяване и експониране на археологическия комплекс „Източната порта на Филипопол“. Това каза пред журналисти кметът на града Иван Тотев при стартирането на археологическите проучвания на комплекса, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Очакваме МРРБ да отвори програма, която е точно за културни паметници. По предварителни разчети за осъществяване на целта ни ще са необходими около 9 милиона лева“, посочи Тотев.
Кметът обясни, че Източната порта на Филипопол е сама по себе си прекрасен обект, като зоната около нея ще промени коренно своя облик. „Тук ще бъде една от зоните, където ще има целеви инвестиции от страна на Община Пловдив. Настъпи моментът, в който да се обърне повече внимание на този комплекс. Това не е инцидентно, защото от няколко години се работи по посока за развитието на обекта. Община Пловдив закупи къща в близост до Източната порта на Филипопол, като идеята ни е тя да се превърне в информационен център или сграда, която ще обслужва културния паметник. Паралелно с археологическите проучвания ще се извърши и проектирането на сградата. Предстои сключването на договор за проектиране. Паралелната дейности ще ни спомогне около месец април да имаме добре изготвен проект, който да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. С този проект, който ще включва Източната порта на Филипопол, Информационният център и всички други паметници около тази зона, ще кандидатстваме по програмата на МРРБ. Това, съчетано с публичните инвестиции, които ще бъдат в целия квартал по ОП „Региони в растеж“, ще допринесе за нова визия на тази зона“, посочи Тотев.
Кметът на Пловдив каза още, основната цел на сегашните археологически проучвания е комплекс „Източната порта на Филипопол“ да бъде проучен и разкрит на 100%. „Оказа се, че това, което най-много ни интересува и представлява интерес, все още не е проучено. Ние ще отворим точно тази част, съдържаща портата. Най-вероятно ще се наложи разкопките да заемат част от улицата до обекта и прилежащия тротоар, тъй като археолозите ще искат да разкрият и двете кули около портата. За нас е много важно да отворим цялата порта. Ако археолозите преценят, ще реализираме нова организация на движение по тази улица, с промяна на уличната регулация“, допълни кметът на Пловдив. Иван Тотев каза, че „Източната порта на Филипопол“ е обект, който може да бъде до голяма степен повдигнат над нивото на терена. По думите му, археолозите ще работят няколко месеца през зимата, като за целта Община Пловдив е отпуснала 20 000 лева. „Ако напролет специалистите преценят, че трябва да се извършват още археологически проучвания по терена, тогава ще бъдат отпуснати още средства за тази цел“, добави Тотев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

Мая Мартинова, археолог: Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори

13 Октомври 2017 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Източната порта на Филипопол е главната входно-изходна артерия на античния град, през нея са преминавали римски императори. Това каза археологът и ръководител на разкопките Мая Мартинова при стартирането на проучванията на комплекса „Източна порта на Филипопол“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Обектът разкрива главната входно-изходна артерия с една порта, основен централен вход и два малки, като към нея води тази улица със запазена колонада в римо-коринтски стил. Тази улица е една от най-широките в Римската империя – 13 метра, оформена с тротоари, портици от двете страни и крепостни стени. По-ранната крепостна стена е построена по времето на император Марк Аврелий през 172 година. По-късната крепостна стена е с две кули, която е от Късната античност“, обясни Мая Мартинова. По думите й, има данни, че в самата порта е интегрирана по-ранна почетна арка, построена вероятно по времето на император Адриан и свързана с негово посещение. „Елементите, които в момента почистваме, са част от тази арка“, уточни археологът.
Мая Мартинова обясни, че някои крепостни структури на комплекса са обезличени, наблюдава се и срутване на зидове. „В този вид не може да се направи заснемане – фотограметрия, за да се проектира върху него. По периферните зони не са довършени археологическите проучвания. Централната улица с нападалата архитектура в римо-коринтски стил е добре запазена и почистена, но към този комплекс има и други структури: крепостни стени, сгради от двете стени и портици, които трябва да изявим. След това те ще бъдат заснети и върху тази база ще се изготви проект за консервация, реставрация и социализация на паметника. Целта е Община Пловдив да може да кандидатства с проект за финансиране и това място да се превърне в елемент от туристическата програма на града“, посочи археологът.
Мая Мартинова каза още, че основният акцент от комплекса е улицата с портиците. „Имаме чудесно съхранена архитектура, бази, колони и капители. Това е един обект с много висок потенциал за извършване на анастилоза – възстановка на ордера във вертикален план. Това ще бъде основната задача“, каза още ръководителят на археологическите проучвания.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

Пловдив: Екип на Регионалния археологически музей започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“

12 Октомври 2017 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Екип на Регионалния археологически музей в Пловдив, с ръководител археолог Мая Мартинова, започва проучване на комплекса „Източната порта на Филипопол“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от ръководството на музея. Официалният старт на проучвателните дейности ще бъде даден утре от 10.00 часа в присъствието кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета Александър Държиков и директора на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.
От Археологическия музей в Пловдив припомнят, че с решение на Министерски съвет от края на август тази година Община Пловдив е получила правото да управлява за срок от 10 години комплекса „Източна порта на Филипопол”. Имотът е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Предоставянето му на Общината ще позволи реставрация, експониране и управление, които да спомогнат за развитието на културния туризъм.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.