НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:36

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Насилието в нашия свят не просто се увеличава, то навлиза дълбочинно

13 Октомври 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Срещу агресията има противодействие и то е хуманизъм. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на БЧК, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Тя подчерта, че светът е срещу агресията чрез Европейската конвенция по правата на човека, която прокламира свободата, равнопоставеността, солидарността, отношение на толерантност към хората. „В Устава на ООН изрично е записано, че езикът на агресията е недопустим. Но сме учудени защо толкова години не може да се приеме Конвенция за забрана на агресията изобщо. Хуманизмът е исторически променяща се система от възгледи, признаваща ценността на човека като личност. Принципите, на които се базира системата, са хуманност, равенство, справедливост и солидарност. Хуманност, това е идеал, базиран на ценността на човека, независимо от неговите расови, етнически, верски, полови, политически и други принадлежности. В Декларацията на ООН за хилядолетието водещо място има ценността на човека като личност“, допълни д-р Славита Джамбазова.
Компонентите на Международното движение на Червения кръст – Международният комитет на Червения кръст (МКЧК), който е неутрален посредник при въоръжени конфликти с мандат страните по Женевската конвенция, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), която подпомага развитието на националните дружества и хуманитарната им дейност, както и националните червенокръстките дружества, които са 190. Основните принципи на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец (МДЧК/ЧП) са хуманност – предотвратяване на човешките страдания, закрила на живота, здравето и достойнството на човека, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Д-р Славита Джамбазова посочи, че много важен принцип е неутралността на организацията – не взима участие във враждебни действия и в спорове от политически, расов, религиозен или философски характер. Д-р Джамбазова каза още, че има приета Стратегия на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец за превенция и намаляване на насилието. Целта й е услугите и хуманитарната помощ да се предоставят по безопасен, недискриминационен и приобщаващ начин. Това налага промяна в мисленето, нагласите и поведението за трансформиране на проблемите и конфликтите в креативни и конструктивни решения. Според документа културата на ненасилие включва признаване ценността на човека, уважение към различията, недискриминация и приобщаване.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Славита Джамбазова, БЧК:  Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

Д-р Славита Джамбазова, БЧК: Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света

13 Октомври 2017 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 17 милиона са доброволците на Червения кръст по света. Това каза д-р Славита Джамбазова, заместник-генерален директор на Българския червен кръст, по време на дискусия по темата „Агресия, хуманност, кино“, която се проведе в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „В световен мащаб на хиляда души се падат двама доброволци на Червения кръст“, посочи д-р Джамбазова. 10 млн. души са доброволците в Тихоокеанския регион, 1,8 млн. са доброволците в Европа, 2,1 млн. – в Африка, 750 000 – в САЩ, а в Средноазиатския регион – 2,6 млн. Д-р Славита Джамбазова подчерта, че 1 млн. доброволци работят в конфликтни ситуации, а 4,5 млн. – в бедствени ситуации.
По време на лекцията д-р Славита Джамбазова подчерта важността на местните доброволци, които са в основата на устойчивостта и съпротивителните сили на общността срещу предизвикателствата и негативните фактори. Те изграждат общността и са субектите на нейното развитие. Д-р Джамбазова допълни, че животът на доброволците, работещи в бедствени и конфликтни ситуации, често е в риск и около 700 хуманитарни работници загиват годишно. Д-р Славита Джамбазова коментира, че доброволчеството се реализира по собствена воля, а не поради външен институционален, социален, икономически или политически натиск или желание за финансова или материална печалба. „Доброволчеството е свързано с предоставяне на дейност и услуги директно на уязвимите хора за превенция и намаляване на уязвимостта и социалното изключване, организирана от представители на националното дружество. Благодарение на доброволците, включени в различни дейности, Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец е способно всеки ден да достига до уязвимите хора във всички точки на света“, каза д-р Славита Джамбазова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.