НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:54

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Валентин Радев: Доволен съм, че успяха бързо да идентифицират "Фейсбук" измамника

Министър Валентин Радев: Доволен съм, че успяха бързо да идентифицират "Фейсбук" измамника

14 Октомври 2017 | 14:19 | Агенция "Фокус"
София. Доволен съм, че успяха бързо да го идентифицират. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти във връзка със задържания по случая с измами в социалната мрежа "Фейсбук", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Сега тепърва ще продължи следствието, да видим този заподозрян наистина той ли е, какво е правил точно. На тези измами трябва да сложим край. Особено на тези с възрастните хора. И този е правил неща, които не са по правилата, доста нарушения. Дълго време е действал, измамил е над 40 души.", коментира Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Издирваният за измами във „Фейсбук“ е задържан от ГДБОП, предстои да се установи дали именно той стои зад фалшивия профил (ОБЗОР)

Издирваният за измами във „Фейсбук“ е задържан от ГДБОП, предстои да се установи дали именно той стои зад фалшивия профил (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 19:45 | Агенция "Фокус"
София. Издирваният за множество измами в социални мрежи Спас Василев е заловен и задържан от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на територията на София. Това стана ясно по време на брифинг в Съдебната палата, където говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, както и представители на участващите в разследването органи дадоха подробности около случая. За задържаният Василев се предполага, че стои зад профила „Александър Николов“, измамил десетки хора с продажба на самолетни билети и други услуги. За него прокурор Арнаудова уточни, че е задържан за срок от 24 часа и отведен в Софийска районна прокуратура. Относно разследването от държавното обвинение поясниха, че предварителната проверка по случая е започнала още преди месец, но по разпореждане на главния прокурор са проверени всички прокуратури в страната, за да бъдат установени досъдебни производство, заведени от сигнали на хора с подобни оплаквания. Намерени са 4 такива – в София, Благоевград, Дупница и Варна. По всички досъдебни производства лицето не е било открито, а още от 2012 г. е обявено за общодържавно издирване за установяване на адрес. „Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, поясни говорителят на главния прокурор.
От своя страна директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че задържаният Спас Василев се разглежда все още само като заподозрян. „Не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск“, аргументира се той и уточни, че ГДБОП е започнала работа по случая през 2016 г. след подадена жалба от страна на пострадал гражданин. Гл. комисар Спиридонов уточни, че по случая има множество свидетели, но разпитването им е затруднено, защото те са разпръснати на територията на цялата страна и към настоящия момент показания са снети само от една малка част от тях. „Продължаваме работата по факти и обстоятелства, които трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100% сигурни, че въпросният Спас стои зад профила“, каза гл. комисар Спиридонов.
По-рано през деня министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова хората, потребяващи подобни услуги да бъдат внимателни и да не се доверяват прекалено лесно. „Ако "някой иска да мине метър“ и да си купи билет по-евтино, да страда. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително да предпазвам тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата“, коментира министър Радев.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск

Гл. комисар Ивайло Спиридонов: Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск

13 Октомври 2017 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждаме Спас Василев като заподозрян, към момента не сме събрали необходимите доказателства поради обществения натиск. Това каза директорът на ГДБОП-МВР главен комисар Ивайло Спиридонов, по време на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че работата на ГДБОП по случая е започнала още в края на август тази година по подадена жалба от граждани. Гл. комисар Спиридонов поясни, че има много свидетели, но е момента е разпитана малка част от тях. „По простата причина, че те живеят в различни краища на страната. Продължаваме работа по разпитите на тези свидетели. Продължаваме работата по факти и обстоятелства, които трябва да получат отговори от други институции, за да сме на 100 процента сигурни, че въпросния Спас стои зад профила“, каза гл. комисар Спиридонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: "Фейсбук" измамникът Спас Василев е задържан от ГДБОП в София

Прокурор Румяна Арнаудова: "Фейсбук" измамникът Спас Василев е задържан от ГДБОП в София

13 Октомври 2017 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес лицето Спас Василев е установено от ГДБОП и е задържано за срок от 24 часа. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Говорителят на главния прокурор поясни, че Спас Василев е задържан и е отведен в Софийска районна прокуратура. „Преди няколко дни, благодарение на вас и прокуратурата узна, че има лице, което се представя и контактува с различни български граждани само по интернет и в резултат на измамливите действия са пострадали доста лица“, каза Арнаудова. Тя поясни, че в момента, в който са започнали да се появяват тези информации, прокуратурата е осъществила контакт с ГДБОП. „Преди повече от месец те са започнали предварителна проверка по тези сигнали. Междувременно по разпореждане на главния прокурор започна проверка във всички прокуратури дали има досъдебни производство с лица с подобни оплаквания“, каза Арнаудова. Тя поясни, че има 4 досъдебни производства в Софийска районна прокуратура, Районна прокуратура – Благоевград, в Дупница и във Варна. По думите й по всички тези досъдебни производства лицето е било търсено, но не и било откривано, поради което още 2012 г., е обявен за общодържавно издирване за установяване на адрес. „Междувременно, след проверка установихме, че 2016 г., по искане на Софийска районна прокуратура, лицето е било заложено за издирване в Шенгенската информационна система“, каза Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с измамите на Александър Николов в социалните мрежи

В Съдебната палата ще се състои брифинг във връзка с измамите на Александър Николов в социалните мрежи

13 Октомври 2017 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. От 16.00 часа днес в зала №2 на 4 ет. в Съдебната палата говорителят на главния прокурор - г-жа Румяна Арнаудова, районният прокурор на София - г-н Радослав Димов и директорът на ГДБОП-МВР - гл. комисар Ивайло Спиридонов ще дадат брифинг във връзка с измами в социалните мрежи (Александър Николов - Спас). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: До момента няма задържан по случая с измамените лица от Александър Николов

Прокурор Румяна Арнаудова: До момента няма задържан по случая с измамените лица от Александър Николов

12 Октомври 2017 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. До момента няма задържан и арестуван по случая с измамените лица от Александър Николов. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Ние осъществихме контакт с ГДБОП, които ни увериха, че извършват предварителна проверка и до този момент са стигнали до 40 измамени лица с обща щета над 30 хил. лева, но очакваме да ни изпратят материалите и едва тогава ще можем да предприемем съответни действия. До този момент нищо не е постъпило, но имаме уверението от страна на ГДБОП, че продължават да извършват проверка, че продължават да се появяват лица с оплаквания и очакваме до края на месеца този случай да бъде официално депозиран в Прокуратурата“, каза Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жан-Клод Юнкер приветства лидера на АНП Себастиан Курц на срещата на върха на ЕС. 19 октомври 2017 г.
Жан-Клод Юнкер приветства лидера на АНП Себастиан Курц на срещата на върха на ЕС...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.