НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:11

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

Започна изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие (ОБЗОР)

13 Октомври 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде началото на изграждането на второто платно на пътя Бургас-Слънчев бряг, в участъка между Ахелой и Поморие. Инвестицията е на стойност близо 21,5 млн. лв. от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура".
По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да бъде завършено в средата на 2018 г. Николай Нанков връчи разрешението за строеж за обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на гр. Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на гр. Поморие.
Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг „Ахелой“. Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по „НАТУРА 2000“.
След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг– Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането на водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг „Ахелой“ и в близост до хотелските комплекси. Регионалният министър посочи, че с изграждането на допълнителните две ленти в участъка трафикът значително ще бъде облекчен. Той посочи, че не може да бъде предвидено кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури. Предвиждат се промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчаване на административните режими, но и с цел опростяване на процеса.
Мария Русева
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас

Министър Николай Нанков: За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас

13 Октомври 2017 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. За 177 дни по договор трябва да бъде готов пътят Слънчев бряг – Бургас, това съобщи пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на първата копка на първата отсечка от пътя, предаде кореспондент на Агенция „Фокус“.
По думите му срокът е възможно да се съкрати. „Имаме уверението на строителя, имаме и задача от премиера до летния сезон пътят да е готов“, каза още министър Нанков.
Ще се извърши реконструкция на 5-километров участък от пътя Слънчев бряг- Бургас, като със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой. На събитието присъстват още инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, Димитър Николов – зам.-председател на ГЕРБ и кмет на Община Бургас, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Поморие Иван Алексиев и още депутати.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

13 Октомври 2017 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой. На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.
Изпълнител на строително-монтажните работи е „Пътстрой Бургас“ ЕООД. Строителният надзор ще осъществява „Ен Ар Консулт“ ЕООД. Авторският надзор ще е на „Виа план“ ЕООД.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

Министър Николай Нанков ще присъства на първа копка за реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас

13 Октомври 2017 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Започва реконструкцията на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Със средства от републиканския бюджет ще се изгради второ платно в отсечката между Поморие и Ахелой.
На символичната първа копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Церемонията ще се състои в 11.30 часа при 217-ти километър на път I-9 Слънчев бряг - Бургас (на 2 километра от кръстовището за общинския път за село Каменар в посока Ахелой).
По-рано същия ден, от 10.00 часа, министър Нанков ще участва в деветата Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие. Форумът се провежда от 12 до 14 октомври в хотел "Сол Несебър Палас 5" в Несебър. Теми на дискусии за участниците в него са управлението, строителството и поддръжката на транспортната инфраструктура, съвременните нормативни документи, регионалните и националните приоритети, устойчивата пътна безопасност и др.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тереза Мей и Доналд Туск се ръкуват по време на срещата на европейските лидери в Брюксел. 21 октомври 2017 г.
Тереза Мей и Доналд Туск се ръкуват по време на срещата на европейските лидери в...

ВИДЕО
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Референдумът в Каталония доведе до стачки и полицейско насилие
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.