НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Завършва Фестивалът на виното и културното наследство Августиада

Стара Загора: Завършва Фестивалът на виното и културното наследство Августиада

15 Октомври 2017 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Шестият Фестивал на виното и културното наследство Августиада, в който участват над 30 наши и чужди винарни, ще завърши с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Церемонията ще се проведе от 16.00 часа. Трима от гласувалите ще получат специални награди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни

Стара Загора: Откриха Августиада 2017 с участието на над 30 винарни

14 Октомври 2017 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. В Стара Загора днес откриха шестия Фестивал на виното и културното наследство Августиада, в който участват над 30 наши и чужди винарни. Те ще спорят за вниманието на посетителите, които пък ще определят кои ще са носителите на наградите за 2017 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
От името на организаторите зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова пожела успех на участниците и гостите на феста. Тя разказа, че като малка е участвала в грозодобер в родния си край и за цял живот е запомнила песента на виното.
„Фестивалът, освен че е едно от чудесата на България, заради хубавите вина, е и празник на Стара Загора”, каза при откриването областният управител Гергана Микова. На откриването присъства и зам.-кметът Иванка Сотирова.
„Радваме се, че нашият фестивал получи висока оценка от Европейския сайт за вино и приключения. Той е класиран между петте най-добри винени събития у нас”, съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора - един от организаторите на Фестивала.
„Благодаря на организаторите, че са избрали Гърция за партньор, икономическите връзки между нашите страни се развиват непрекъснато. Общо 2.5 млрд. евро са гръцките инвестиции в България, а търговският стокообмен надхвърля 3 млрд. евро”, обясни Георгиос Коцодимос, ръководител на икономическата служба в посолството на Гърция у нас. По думите му, старозагорският фестивал може да бъде предпоставка за сътрудничество за внос на гръцки вина у нас.
В церемонията участва и новоизбраната Царица на Августиада 2017 Мартина Танева.
Освен хубаво вино, посетителите на изложението се наслаждават на кулинарни специалитети, представени от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс.
Ще се проведе и майсторски клас „Непознатите винени съкровища на Гърция”, със съпътстваща гръцка културна програма.
Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора ще започне в събота от 19.00 часа с концерт-спектакъл и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта.
Августиада 2017 ще завърши на 15 октомври в 16.00 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат специални награди.
В рамките на фестивала вчера в зала 33 на Регионален исторически музей се проведе Семинар (жива лаборатория) и откриване на щанд за биоикономика по проект BioSTEP. Изложението представя разнообразие от продукти, които съдържат компоненти, произведени от възобновяеми суровини или чрез биологични процедури. Примерите включват рокли, направени от млечни остатъци, чаши за кафе от кафена утайка или подметки за маратонки от оризови люспи и други.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Изложение на вино и кулинарни продукти ще бъде открито пред Регионалния исторически музей

Стара Загора: Изложение на вино и кулинарни продукти ще бъде открито пред Регионалния исторически музей

14 Октомври 2017 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Изложение на вино и кулинарни продукти ще бъде открито от 11.30 часа пред Регионален исторически музей-Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. От страната партньор - Гърция, на откриването ще присъстват посланикът на Република Гърция, ръководителят на икономическата служба и консулът. На партньорите е посветен и майсторски клас Непознатите винени съкровища на Гърция, който ще се проведе от 15.30 часа в зала 33 на Регионалния исторически музей. Ще има и гръцка културна програма.
В изложението ще участват над 30 български и задгранични винарни. За пръв път ще има бирен щанд, а кулинарният сектор ще бъде сериозно представен от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс. Организаторите обещават много емоции в двата дни на изложението.
Гала вечер в Държавна опера Стара Загора ще се проведеот 19.00 часа с концерт-спектакъл и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Царица на Августиада ще бъде избрана на специална церемония в Държавната опера в града на 13 октомври

Стара Загора: Царица на Августиада ще бъде избрана на специална церемония в Държавната опера в града на 13 октомври

11 Октомври 2017 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Короната на Царица на Августиада 2017 очаква победителката от конкурса, която ще бъде избрана на стилен спектакъл в Държавна опера Стара Загора, на 13 октомври от 19.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Входът е свободен. Кaндидaтĸитe мoгат дa бъдат видени във Фeйcбyĸ-страницата на събитието. Tpимa oт подкрепилите кандидатките във Фeйcбyĸ щe пoлyчaт cпeциaлни нaгpaди.
На 13 октомври от 9.00 часа в зала 33 на Регионален исторически музей ще се проведе Семинар (жива лаборатория) и откриване на щанд за “биоикономика” по проект BioSTEP. Щандът ще бъде отворен през двата дни на фестивала на IV експозиционно ниво на музея.
Конференция Августиада 2017 ще започне на 13 октомври от 14.00 часа в зала 33 на Регионален исторически музей. Входът е свободен.
Изложението на вино и кулинарни продукти ще бъде открито на 14 октомври, от 11.30 часа, пред Регионален исторически музей. От страната партньор Гърция, на откриването ще присъстват посланикът на Република Гърция, ръководителят на икономическата служба и консулът. На партньорите е посветен и майсторски клас Непознатите винени съкровища на Гърция, който ще се проведе на 14 октомври от 15.30 часа в зала 33 на Регионален исторически музей. Ще има и гръцка културна програма.
В изложението ще участват над 30 български и задгранични винарни. За пръв път ще има бирен щанд, а кулинарният сектор ще бъде сериозно представен от традиционния партньор Метро Академия с шеф Юри Велев и старозагорската фирма Аякс. Организаторите обещават много емоции в двата дни на изложението.
Гала вечерта в Държавна опера Стара Загора ще започне на 14 октомври от 19.00 часа с концерт-спектакъл и ще продължи със стилна вечеря във фоайето на Операта.
Августиада 2017 ще завърши на 15 октомври в 16 часа с церемония по награждаване на вината, спечелили най-много гласове от посетителите на изложението. Трима от гласувалите ще получат специални награди. В церемонията ще участва и Царицата на Августиада 2017.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 януари 2018 г.
Турски полковник е осъден на 10 години затвор заради еднодоларова банкнота. 19 я...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.