НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:56

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаше да променим говоренето за антикорупционното законодателство и при президент Росен Плевнелиев, и при президент Цецка Цачева

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаше да променим говоренето за антикорупционното законодателство и при президент Росен Плевнелиев, и при президент Цецка Цачева

14 Октомври 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. И при президент Росен Плевнелиев и при евентуален президент Цецка Цачева нямаше да направим промяна от говореното в 43-тия парламент за антикорупционното законодателство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. „И БСП, и ГЕРБ и всички парламентарни групи стигнахме до извода, че не трябва да се назначава от изпълнителната власт, а от парламента. Това беше постигнато като политически консенсус. Единствената пречка за приемането на антикорупционното законодателство в 43-тия парламент бяха анонимните сигнали“, припомни той. „Анонимните сигнали са отпаднали в законопроекта и на БСП, и на Министерски съвет. Съвсем закономерно е парламентът да избира председателя на антикорупционния орган, а той да предложи членовете“, заяви Цветан Цветанов.
Във връзка със заловения в България лидер на „Ислямска държава“ Цветан Цветанов посочи: „Точно сега трябва да бъдат по-мобилизирани структурите на сигурността, трябва да се провери какво е правено през всички месеци“. На въпрос заплаха за националната сигурност ли е този човек той обясни: „Около 5 хил. са гражданите на ЕС, които са се присъединили към „Ислямска държава“. От Западните Балкани са 800 човека, не бива да изключим възможността да има и чужденци на територията на страната, които са отишли и са се присъединили, както в конкретния случай“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законопроектът на БСП за борба с корупция бе приет от комисията в НС

Законопроектът на БСП за борба с корупция бе приет от комисията в НС

13 Октомври 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът на БСП за борба с корупцията по висшите етажи на властта бе приет на първо четене в Комисията по борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Той бе представен от зам.-председателя на „БСП за България“ Крум Зарков, който акцентира на факта, че се изгражда нов единен орган за противодействие на корупцията. По време на обсъжданията бе изтъкнато, че работата на досегашните звена, които иска да обедини правителственият законопроект, няма да бъде подобрена, ако имат единна шапка и се наруши тяхното поле на действие. Назначаването на ръководител на звеното от президентската институция би гарантирало равноотдалечеността от всички структури на държавни управления, подвластни на корупцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев: За мен няма значение колко дълго ще бъда президент, много по-важно е какъв ще бъда

Държавният глава Румен Радев: За мен няма значение колко дълго ще бъда президент, много по-важно е какъв ще бъда

12 Октомври 2017 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. За мен няма значение колко дълго ще бъда президент. Много по-важно е какъв президент ще бъда. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ. в отговор на въпрос дали се страхува от импийчмънт. Румен Радев посочи, че е приел мисията да бъде президент с ясно осъзнаване на отговорностите и на всички трудности. Той заяви, че ще направи всичко, зависещо от него, така че хората да не съжаляват. „Мога да кажа, че имам същите принципи. Те не са се променили. Няма и да се променят. Оттук идват и всички конфликти и проблеми. Аз от тези принципи няма да отстъпя и аз ще продължа да гледам на България през тези очи, на една бъдеща България, просперираща с едно свободно и достойно българско общество“, заяви Румен Радев. На въпрос дали е повече оптимист или песимист за бъдещето на страната, държавният глава отговори: „Повече съм реалист“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици

Президентът Румен Радев: След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици

12 Октомври 2017 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. След като темата за борбата с корупцията е приоритет на нашето общество, трябва да бъде приоритет на нашите политици. Това каза президентът Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ във връзка с проваленото заради липса на кворум заседание на КСНС по темата за борба с корупцията. Държавният глава поясни, че самият факт, че политици са напуснали преждевременно участието си в заседание на форум, където трябва да участват по закон е показателно. „Абстрахирам се от мотивите. Те за мен не са важни, защото законът трябва да се спазва. Допълнително важността на темата, която е чувствителна за нашето общество, подсили подозренията за бойкот у много наблюдатели“, каза Радев. По думите му проблемът е дошъл от това, че няколко от участниците са обявили, че ще напуснат по време на самото заседание и са го направили преждевременно. „Силно се надявам, че в бъдеще такива случаи няма да има“, добави Радев.
Попитан дали трябва да се разсекретява стенограмата от КСНС, президентът посочи, че загубата на кворум не е резултат от дискусиите, а от това преждевременно напускане без предварително уведомяване. „Стенограмата няма нищо общо със загубата на този кворум“, каза още Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията

Президентът Румен Радев: Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията

12 Октомври 2017 | 18:58 | Агенция "Фокус"
София. Не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията. Това каза държавният глава Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ. Радев посочи, че назначаването на ръководството на органа за борба с корупцията не е самоцел. „Бих приел да назначавам това ръководство, само при положение, че органът има ясно изразени разследващи функции и капацитет да ги упражнява“, заяви Радев. По думите му като цяло темата за антикорупционното законодателство е конфликтна. „Моята роля като възглавяващ този съвет не е да търся някакво механично обединение в два проектозакона, а по-скоро да търся обединение около принципи и насоки, които да са в интерес на обществото. Иначе философията на управляващите залага на превенцията и на пасивни форми за борба с корупцията. В мотивите, в които този закон се внася ясно е записано, че държавната политика по противодействие на корупцията няма за цел възмездие, а възстановяване на справедливостта в обществото“, коментира той. По думите му там е записано, че с отнемането на незаконното придобитото имущество това ще се случи независимо от наказателното преследване. Президентът посочи, че това свежда корупцията до някаква игра. „Отнемането на незаконно придобито имущество е задължително, но абсолютно не достатъчно условие, ако искаме да имаме ефективност в тази борба. Ако залагаме на превенцията това не е решение. Корупцията в нас не е проблем на бъдеще време. За да има ефективна борба с корупцията трябва да има преследване на сегашни и бивши корупционни деяния. Не можем да разчитаме на самопризнания в имуществени декларации“, каза държавния глава. Според него това няма как да разкрие моделите, схемите и гейтовете.
„Слагам акцента на всеобхватни, ефективни мерки за борба с корупцията. Тук трябва да има и превенция и разследване“, допълни Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 2018 г.
Китайският президент Си Дзинпин полага клетва след преизбирането си. 17 март 201...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.