НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:51

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Пловдивският гарнизон отбеляза своя празник с военен парад

Пловдив: Пловдивският гарнизон отбеляза своя празник с военен парад

4 Юли 2017 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският гарнизон отбеляза своя празник с военен парад, предаде репортер на Радио „Фокус“ Пловдив. В стройни редици военослужещите от подразделенията на гарнизона преминаха от пл. „Съединение“ през цялата Главна улица до пл. „Централен“. Пред паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг, бяха поднесени венци и цветя. След това Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите военни. „Българската православна църква е съпричастна към това тържество, защото за нас не е без значение труда, усилията, подвига, храбростта и себежертвата на българското христолюбиво войнство“, каза в словото си митрополит Николай. „За българския православен християнин не е без значение подвика на война, който и в мирно време бди на своя пост, за да пази мира и спокойния труд и живот на благочестивия ни народ“, допълни още владиката.
След молебена в Концертна зала емоционално слово за пътя на гарнизона произнесе доц. д-р Петър Ненков, военен историк, след което в Концертна зала се проведе тържествен концерт с участието на Ансамбъла на въоръжените сили и Военния духов оркестър.
Предстои и заря, на която ще присъстват вицепремиерът и министър на отбраната – Красимир Каракачанов, зам.-председателят на парламента Цвета Караянева, началникът на отбраната – генерал Андрей Боцев и началниците на трите вида въоръжени сили. Поканени са също депутати от комисията по отбрана, кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров и митрополит Николай.
4 юли (по стар стил 21 юни) е денят, в който през 1913 година Българската армия побеждава сръбската армия в битката при Криволак. Именно затова той е обявен през 1926 година за празник на Втора тракийска дивизия и подразделенията в състава й.
Цветана ТОНЧЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бригаден генерал Явор Матеев: Специалните сили имат спешна нужда от автомобилна техника

Бригаден генерал Явор Матеев: Специалните сили имат спешна нужда от автомобилна техника

4 Юли 2017 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Специалните сили имат спешна нужда от автомобилна техника. Това каза пред журналисти бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. По думите му формированието има изключително спешна нужда от джипове – бронирани и небронирани, бронирани камиони и друга автомобилна техника. Повечето от сегашната автомобилна техника на Специалните сили е на 12 - 13 години. „Ние в момента имаме нужда да решим организационни неща, с личната екипировка на военнослужещите, но няма да спираме да работим и за нова техника“, коментира генерал Матеев.
Според него в пъти по-малко средства са необходими на Специалните сили, отколкото на конвенционалните на армията ни. „Ако за тях са необходими милиарди, за нас са необходими няколко милиона, за да може Специалните сили да са цялостно оборудвани“, добави бригадният генерал. Той коментира и реформата в Специалните сили, чието начало бе положено с обособяването на 68-ма бригада като отделна единица в Българската армия. Според него освобождаването на военнослужещите да дават караули и наряди е правилно решение, тъй като 1/3 от времето им отивала в тези дейности, което не е водило до професионализъм. Бригаден генерал Явор Матеев отбеляза, че друг важен момент в развитието на Специалните сили е повишаването сержантския състав. „Имаме самостоятелен бюджет, което не е малко. Тази година е трудно, но другата ще бъде по-лесно. Трудно е защото късно се отделихме. Бюджетът се структурира сега за следващата година,“ каза още командирът на Специалните сили. Той заяви също, че и тази година има много повече кандидати, отколкото са били свободните места в бригадата.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на празника на гарнизон Пловдив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на празника на гарнизон Пловдив

4 Юли 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват на празника на гарнизон Пловдив днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон има богата история от годините преди 1945 г., а сега ще се чества за втора поредна година след възраждането на традицията по неговото отбелязване. Празникът на гарнизона на 4 юли ще честват военнослужещи и служители от 68-ма бригада „Специални сили“, 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“, 24-та авиобаза „Крумово“, 110-ти Логистичен полк и 91-и Инженерен батальон, Втора зона за управление и наблюдение, Регионална служба „Военна полиция“, ВМА – Пловдив, Военен съд и Военна прокуратура, Военното окръжие и други по-малки формирования.
Програмата предвижда от 18.00 часа празнично шествие на представителни блокове на военни формирования, поднасяне на венци и цветя пред Паметника на военнослужещите, достойно изпълнили воинския си дълг и заупокойна молитва. От 19.00 часа на площад „Централен“ ще има празничен концерт, а от 21.15 часа тържествена проверка (заря).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 150 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ получиха пагони за офицери и сержанти

Пловдив: Над 150 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ получиха пагони за офицери и сержанти

4 Юли 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 150 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили“ получиха пагони за офицери и сержанти, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Церемонията започна в 9.00 часа в тренировъчния център на бригадата. Повишението в длъжност им връчи лично командирът на Специалните сили бригаден генерал Явор Матеев. В обръщението към военните той им пожела да пазят българската история и паметта, да съхраняват спомена за славните бойни победи на българската войска, както и да служат достойно на семействата и Родината си. В края на официалната церемония бяха връчени и 5 грамоти на военнослужещи във връзка с подготовката и провеждането на двустранното учение „Balkan Dagger“ на формированията от ССО на България и ССО на Гърция.
По този начин се постави началото на тържествената програма по случай празника на Пловдивския гарнизон – 4 юли. „Това е един от празниците, които и днес ни карат да се чувстваме горди, да се обръщаме към нашата национална идентичност и памет“, каза генерал Матеев.
Тази вечер, в 18.00 часа, за втора поредна година шествие на парадни блокове от основните формирования на гарнизона ще тръгне от площад „Съединение“ и ще стигне до площад „Централен“. В парада участват представители на 68-ма бригада „Специални сили“, 3 авиобаза „Граф Игнатиево“, 24 вертолетна база „Крумово“, 110 Логистичен полк и 91 Инженерен батальон. След това пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили дълга си, известен като паметника на „Гюро Михайлов“. Вечерта ще има тържествена заря-проверка на площад Централен. Поканени са зам.-председателя на 44 НС Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната, депутати и ветерани-командири на бившата Втора българска армия с щаб в Пловдив.
Кристиян ГАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“: Пловдивският гарнизон чества празника си под мотото „Възродихме една славна традиция – нека да я продължим!“

Бриг. ген. Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“: Пловдивският гарнизон чества празника си под мотото „Възродихме една славна традиция – нека да я продължим!“

4 Юли 2017 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Пловдивският гарнизон чества празника си под мотото „Възродихме една славна традиция – нека да я продължим!“. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ „Добро утро, България“ бриг. ген. Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“. „Миналата година за първи път възродихме традицията, тази година стъпваме на направеното от предходната година, надграждаме и продължаваме напред. Народът обича своята армия, има нужда от своята армия, а и тя се радва, когато вижда уважението и признанието на своя народ. Дори времената, в които живеем сега, не се различават много от времената, когато се е утвърждавал празника. Както преди, така и сега, ние живеем в сложна обстановка, и преди, и сега са ни нужни спомените за тези славни победи. Празникът има своето значение и ще се приеме със задоволство, почит, уважение и гордост от гражданите на Пловдив и военнослужещите в Пловдивския гарнизон“, обясни ген. Явор Матеев.
Честванията по повод празника, който бележи победата на 2-ра Тракийска дивизия при Криволак, ще продължат през целия ден и ще приключат с тържествена заря-проверка на площад „Централен“ в Пловдив тази вечер, допълни бриг. Ген. Явор Матеев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С военен парад Пловдивският гарнизон ще отбележи своя празник – 4 юли

Пловдив: С военен парад Пловдивският гарнизон ще отбележи своя празник – 4 юли

4 Юли 2017 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Пловдив. С военен парад и тази година Пловдивският гарнизон ще отбележи своя празник – 4 юли, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. За втора поредна година шествие на парадни блокове от основните формирования на гарнизона ще тръгне от площад „Съединение“ и ще стигне до площад „Централен“. "В парада участват представители на 68 бригада „Специални сили“, 3 авиобаза „Граф Игнатиево“, 24 вертолетна база „Крумово“, 110 Логистичен полк и 91 Инженерен батальон", съобщи на специална пресконференция началникът на гарнизона ген. Явор Матеев. Сутринта в гарнизона ще се проведе церемония по връчване на пагони на над 100 новопроизведени офицери и сержанти. И тази година пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна молитва пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили дълга си, известен като паметника на „Гюро Михайлов“. Вечерта ще има тържествена заря-проверка на площад Централен. Поканени са зам.-председателя на 44 НС Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната, депутати и ветерани-командири на бившата Втора българска армия с щаб в Пловдив.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себастиан Курц (център), заедно с президента Александер ван дер Белен (дясно) по време на полагането на клетва на новото австрийско правителство. 18 декември 2017 г.
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себаст...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.