НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

Бургас: Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро

13 Октомври 2017 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Нова рекордна численост на розово фламинго е отчетена в Атанасовско езеро, съобщиха от Българска фондация „Биоразнообразие“ – Бургас. Рекордът от март тази година с 13 птици розово фламинго в Атанасовско езеро, за които съобщи екипът на проект „Солта на живота“, не се задържа дълго и на 12 октомври вече е подобрен. За 35 - 38 птици от този доскоро доста рядък вид за страната ни съобщава любителят-орнитолог Николай Колев от Раднево. Птиците са наблюдавани в Южните солници на езерото от Укритието за наблюдение на птици и Пътеката на саблеклюна.
Розовото фламинго много рядко посещава тази част на Атанасовско езеро, но явно е било привлечено от благоприятните условия и наличието на храна тук. Наблюдението на внушителния брой розови фламинги в Атанасовско езеро е второто подобно за България в последните дни. По-рано през седмицата на яз. „Студен кладенец“ в Източни Родопи бяха наблюдавани 53 птици, за които съобщиха от фондация „По-диви Родопи“, което вероятно е най-високата численост за този вид, отбелязвана някога в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Христо Христов, Фондация „По-диви Родопи”: Все по-често ще се забелязват птиците фламинго у нас – популацията се увеличава и видът ще се изтегля на север

Д-р Христо Христов, Фондация „По-диви Родопи”: Все по-често ще се забелязват птиците фламинго у нас – популацията се увеличава и видът ще се изтегля на север

12 Октомври 2017 | 17:49 | Агенция "Фокус"
София. Възможно е появата на розовото фламинго у нас да е свързано с промяната на климата. Като цяло популацията му се увеличава през последните години и се очаква да завладяват все повече територии и да се изтеглят на север. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” д-р Христо Христов от фондация „По-диви Родопи” по повод забелязаната голяма група розово фламинго край язовир „Студен кладенец”. „Миналата година за първи път наблюдавахме този вид у нас – през ноември месец 7 индивида обитаваха край язовира, а през среднозимния период – 9. През януари – февруари вече бяха 12 птици и останаха на място до края на април. А тази година наблюдаваме 53 птици, което говори за увеличаването им в нашия регион”, посочи д-р Христов. По думите му в Бургаските езера се забелязват единични птици от този вид, като миналата година там са били 13. Освен тези две места фламингото е обитавало за кратко Шабленското езеро – миналата година там била видяна една птица, както и делтата на река Дунав. Това говори, че в скоро време фламингото ще започне да се забелязва на много места в страната, подчерта д-р Христов.
Фламингото прекарва спокоен престой у нас - обитава плитчините, затова няма как хората да ги притесняват или да им пречат. „Дори рибарите не могат да ги сплашат, тъй като лодката не би могла да плува при толкова ниско ниво на водата в язовира. Фламингото дори не се плаши от хората на брега. Те не са ядливи и не се отстрелват”, обясни д-р Христо Христов. По думите му, единствено морският орел е хищната птица, която би могла да ги хване. Но за него фламингото е непознат вид и е малка вероятността той да нападне „непозната храна”.
Инна ПЕЙЧЕВАПълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.