НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:41

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Враца: Зам.-министър Лидия Нейчева ще се срещне с работещите в МБАЛ „Христо Ботев“

Враца: Зам.-министър Лидия Нейчева ще се срещне с работещите в МБАЛ „Христо Ботев“

10 Октомври 2017 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Враца. От 14.00 ч. заместник-министърът на здравеопазването маг.-фарм. Лидия Нейчева ще посети областната болница във Враца, където ще се срещне с ръководството и служителите на лечебното заведение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Срещата е затворена за медии. След приключване на разговорите заместник-министърът ще даде брифинг за медии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Готови сме с екшън-план за болницата във Враца, така че заплатите да бъдат платени

Доц. Георги Йорданов, БСП: Готови сме с екшън-план за болницата във Враца, така че заплатите да бъдат платени

9 Октомври 2017 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Враца. „Притеснени сме от от това, което направи министър Москов в правителството на „Борисов 2“. Тогава за първи път се чуха гласове, че ще бъде унищожена една съществена част от здравеопазването, а именно областните болници“. Това заяви на извънредна пресконференция във Враца народният представител от „БСП за България“ и зам.-председател на комисията по здравеопазване в НС доц. Георги Йорданов, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП. Пресконференцията бе провокирана от ситуацията с болницата във Враца, която е заплашена от фалит. „Приватизирана е първичната, специализираната извънболнична помощ, денталната помощ, сега наред са областните и някои от университетските болници, които са последен бастион на здравеопазването“, каза доцентът. Пред медиите той обясни, че преди пресконференцията народни представители от „БСП за България“ са се срещнали със съвета на директорите на болницата, персонала и протестиращите. „Допуснато е на територията на болницата да функционират други болници, в нарушение на закона, които обаче работят с онези дейности, които носят печалба. Тези, които не носят печалба са останали в държавната болница“, обясни зам.-председателят на здравната комисия в НС.
Доц. Йорданов изрази изумление от сключен от болницата договор, свързан с отделение по инвазивна кардиология, който носи само задължения и загуби за болницата, а всички приходи отиват в частни болници, включително заплащането на труда на лекарите. „Готови сме с екшън-план за болницата, която се нуждае от кредитиране, така че заплатите на персонала да бъдат платени. Защото, какво като бъдат изплатени задълженията на болницата за юли? Има опасност да да останем с болница, с легла и апаратура, но без лекари“, заяви той.
Георги Йорданов каза още, че хватката на частните болци, задушаваща държавната болница, трябва да бъде разхлабена. „Защото в противен случай тя е обречена, независимо дали ще бъде кредитирана“, заяви той. Доц. Йорданов обясни, че трябва да бъде променена и цената на клиничните пътеки, защото е фиксирана от 2006 г. Той обясни, че министърът на здравеопазването е заявил, че болницата във Враца няма да бъде закрита, но ако се наложело щяла да работи с основните медицински потребности само с няколко отделения – вътрешни болести, хирургия, родилно отделение и неврология. „Това означава предаване на медицинската система за Враца – град и област. Най – отговорно ви заявяваме, че ако тази болница рухне, тя ще повлече по ефекта на доминото всички областни болници. А това е много опасно. Ще направим всичко възможно да я спасим“, заключи доц.Йорданов.
„Болницата е с огромна значимост за регион от над 200 000 души и всяко говорене за закриване и фалиране е посегателство върху сигурността на хората. Допуснати са серия управленски грешки, защото е позволено в държавната болница да бъдат внедрени частни, които осъществяват високоплатена дейност“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. На практика държавната болница е на загуба заради частните. „Финансирането на болницата трябва да надвишава запора, който е направен на сметките й, за да може да се изплатят заплатите на служителите“, посочи професорът. „Този проблем с частни и държавни болници, работещи на една територия, го има и в Благоевград, и в Бургас. Той създава дебаланс и е неработещ. Това на всяка цена трябва да бъде ликвидирано“, отсече професорът.
„Преди години предупреждавахме че „моделът Москов“ ще доведе до тук. От години клиничните пътеки не са променяни, а стандартът се промени драстично“, каза пред медиите народният представител от „БСП за България“ д-р Илиян Тимчев. Той припомни и високите изисквания към стандартите за болниците, които доведоха до обявяване на финансова несъстоятелност на някои от тях. „Здравната карта, ограничи броя на леглата в болниците. Това доведе до фалити“, припомни докторът. Народният представител обясни, че има отделения в болниците в страната, в които работят брой лекари на критичен минимум и напускането само на един от тях води до закриване на цели отделения. „Застрашена е националната ни сигурност заради срива в здравеопазването“, предупреди д-р Тимчев.
По-рано народните представители се срещнаха с част от борда на директорите на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца. Те получиха информация за финансовото състояние на лечебното заведение и причините, заради които то е доведено до ръба на фалита. По-късно депутатите от левицата се срещнаха и с протестиращи лекари, медицински сестри и пациенти.
На срещите и пресконференцията във Враца присъстваха и народните представители от Пловдив – област Веска Ненчева, от Ловеч д-р Валентина Александрова, от София – област Лало Кирилов, от Видин Цветан Топчиев и от Враца Иван Генов и Николай Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Всички отделения в болницата продължават да работят, въпреки създалата се ситуация

МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Всички отделения в болницата продължават да работят, въпреки създалата се ситуация

9 Октомври 2017 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Враца. Всички отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца продължават да работят, въпреки създалата се ситуация. Това се посочва в Декларация от Медицинския съвет на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, изпратена от пресцентъра на болницата. Лекарите са на работните си места и приемът на пациенти не е спиран. Осигурени са необходимите лекарства и консумативи. Има 24 часови дежурства в отделенията и работата продължава в нормален ритъм.
Ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца призовава представителите на медиите да не разпространяват информация за спрян прием на пациенти или тяхното пренасочване към други лечебни заведения, тъй като не отговаря на истината.
"По време на проведения днес Медицински съвет всички присъстващи лекари заявиха, че ще продължат работа си, въпреки протестите", посочват още от болницата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Депутати от "БСП за България" ще представят позиция за кризата с болниците

Враца: Депутати от "БСП за България" ще представят позиция за кризата с болниците

9 Октомври 2017 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Враца. На 9 октомври 2017 г. /понеделник/ от 13.00 ч., във Враца, в клуба на БТА, депутати от левицата ще дадат пресконференция на тема: "Кризата в сектор здравеопазване и фалитът на държавните болници". Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Ще участват зам.-председателят на Постоянната комисия по здравеопазването в парламента доц. Георги Йорданов и проф. Георги Михайлов. Участие ще вземат: Николай Иванов, Иван Генов, народният представител от Смолян Дора Янкова, депутати от областите Видин, Ловеч и други области в страната, където болниците също са в тежко състояние.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Младенов, МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Днес бе поредния ден на протести в защита на болницата

Д-р Емил Младенов, МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Днес бе поредния ден на протести в защита на болницата

6 Октомври 2017 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Враца. Днес бе поредния ден на протести в защита на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Емил Младенов, председател на синдикална организация в болницата. Той посочи, че хората от Враца, подкрепили и предходните протести на медиците, отново са защитили болницата си.
„Продължаваме с протестите от понеделник. Надяваме се, че има решение с финансовите дългове на болницата, така че лечебното заведение да продължи да работи“, каза д-р Младенов. Към протестите на медицинския персонал и хората от Враца днес са се присъединили народният представител от ГЕРБ Петя Аврамова и областният управител Малина Николова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Младенов, МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Спрян е приемът на тежкоболни пациенти в отделението по реанимация

Д-р Емил Младенов, МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца: Спрян е приемът на тежкоболни пациенти в отделението по реанимация

5 Октомври 2017 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Враца. Спрян е приемът на тежкоболни пациенти в отделението по реанимация в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, каза за Радио „Фокус“-Видин д-р Емил Младенов, председател на синдикалната организация в болницата. Той посочи, че в отделението по реанимация са останали на работа само двама лекари и с тях не може да се осигури 24-часово дежурство.
„Болницата, която е в изключително тежко финансово положение, може да остане и без стерилизационната, защото вече има предизвестия за спиране на договори с нея. Ако спре стерилизационната, спира работа хирургичното отделение и АГ-отделението“, каза д-р Емил Младенов. Той допълни, че аптеката към болницата не е заредена с лекарства, защото не са изплатени задълженията й към доставчиците, а няколко отделения вече са спрели плановия прием на пациенти.
„Трябва да бъде намерено незабавно решение с финансовата обезпеченост на болницата, защото в противен случай нещата излизат от контрол. Запорите на сметките на болницата към Здравната каса са в размер на 1 450 000 лв., 250 000 лв. за задълженията към НАП. Това означава, че преди да бъдат изплатени тези средства, нито един лев няма да отиде за изплащане на аванс или заплата на персонала в болницата. И затова лекарите напускат“, каза д-р Младенов. Според него този порочен кръг може да бъде разкъсан, ако от Министерството на здравеопазването осигурят целева финансова субсидия за болницата.
Д-р Младенов посочи, че днес пред болницата на протест са излезли отново работещите в болницата, които са били подкрепени от граждани на Враца. Протестите ще продължат през утрешния ден, както и през следващата седмица.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Според Министерство на здравеопазването държавата прави всичко възможно за спасяването на областната болница във Враца

Според Министерство на здравеопазването държавата прави всичко възможно за спасяването на областната болница във Враца

5 Октомври 2017 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Днес ръководството на Министерство на здравеопазването ще проведе срещи с кметовете на Община Ловеч, г-жа Корнелия Маринова, и на Община Враца – г-на Калин Каменов. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Двете срещи са поредно усилие на МЗ да намери трайни решения за оздравяване на областните лечебни заведения с принципал министърът на здравеопазването.
Вчера на среща между изпълнителния директор на МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков и заместник-министрите на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и маг.- фарм. Лидия Нейчева бяха дискутирани обстоятелствата, довели до тежкото финансово състояние на врачанската болница и продължаващи да оказват негативно влияние спрямо опитите за стабилизиране на болницата, под формата на лихви, запори и растящи дългове.
Припомняме, че преди седмица, на 28 септември, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров посети МБАЛ „Христо Ботев“. С ръководството на лечебното заведение той обсъди състоянието на болницата и възможностите за нейното оздравяване. „Проблемът с врачанската болница е, че тук има много натрупани стари задължения. В момента тече процес на преструктуриране. Здравното министерство прави всичко възможно, за да помогне на болницата и методически, и финансово“, заяви министърът при посещението си в болницата. От думите му стана ясно, че МЗ авансово е превело парите за спешност и за отдалеченост , за да разполага лечебното заведение със свободен, незапориран финансов ресурс.
Ще направим всичко възможно болницата да я има, декларира министърът тогава. Според него такива натрупвани години наред стари задължения, с по 11%-12% лихва, са воденичен камък, който тежи не само на МБАЛ „Христо Ботев “Враца, но и на УМБАЛ Стара Загора, УМБАЛ Бургас и МБАЛ Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Младенов, КТ „Подкрепа“ - Враца: 250 души от медицинския персонал на Врачанската болница излязоха на протест

Д-р Емил Младенов, КТ „Подкрепа“ - Враца: 250 души от медицинския персонал на Врачанската болница излязоха на протест

3 Октомври 2017 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Враца. 250 души от медицинския персонал на Врачанската болница излязоха на протест. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин д-р Емил Младенов, председател на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ в болницата. Той посочи, че протестът е заради неизплатени заплати. Преди дни в края на месец септември медицинският персонал е получил 50% от работната заплата за месец юли и все още очакваме и една заплата от миналата година. „Липсата на перспектива за редовно изплащане на трудовите възнаграждения и за нормалната работа на болницата, поради големите задължения, които има предизвика огромна вълна от недоволство и хората бяха изправени на границата на самоконтрола – настъпва студен сезон и всеки си има своите финансови отговорности. До това състояние се стигна защото болницата от няколко години върви надолу, увеличава се размерът на задълженията и отсъства политика както на ниво управител така и на ниво принципал на болницата, която да доведе до промяна в тенденцията“, каза д-р Младенов. Според него огромните задължения са задушили болницата финансово и тя не е в състояние да си изплаща заплатите на персонала. В тази ситуация апелът на работещите във Врачанската болница е да се намери спешно институционално решение, което да гарантира редовното изплащане на заплатите. „Това ще успокои хората и ще нормализира работата в болницата и ще доведе до по нататъшни действия за решаване въпросите на дълга. Областните болници като Врачанската, Видинската и Монтанската са част от националната сигурност на страната и не трябва да се продължава с тяхното обезкървяване, непрекъснато отнемане на функции и привличане на кадри в други частни болници. Липсата на кадри и капацитет в държавните болници ще превърне здравната ни система в символика на онова, което е било смачкано“, добави д-р Младенов. 12 млн. лв. е дългът на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, като неговият размер надвишава значително капитала на дружеството. Дългът на болницата е натрупан за последните 8 години, 600 души е медицинският персонал на болницата.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.