НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:32

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Софийски градски съд постанови 25 години затвор на Стефан Станев, обвинен в убийството на Виола Николова (ОБЗОР)

Софийски градски съд постанови 25 години затвор на Стефан Станев, обвинен в убийството на Виола Николова (ОБЗОР)

3 Ноември 2017 | 21:58 | Агенция "Фокус"
София. Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда 25 години „лишаване от свобода“ спрямо Стефан Станев, който е признат за виновен по две обвинения - за извършено от него убийство по особено мъчителен и с особена жестокост на приятелката му Виола Николова, както и за незаконно държане на наркотици.
На 12 октомври тази година Софийска градска прокуратура го предаде на съд за извършено от него убийство на 23 юни 2017 г., както и за това, че без надлежно разрешително съгласно закона държал високорискови наркотични вещества в апартамента си.
От събраните по делото факти става ясно, че в нощта на 22 юни 2017 г. подсъдимият Станев и пострадалата Виола Николова били в дома си. Николова споделила, че е изморена и отишла да си легне, но около 05.00 ч. през нощта Станев провокирал разговор с Николова, който не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където тя лежала. В последствие вдигнал стика за голф над главата си и ѝ нанесъл силен удар с него, нанасяйки ѝ черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма. Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож. Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й. После взел друг кухненски нож, с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож, с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.
Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа ѝ и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.
Сутринта на 23 юни 2017 г. около 08.30 часа Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. В хода на разговора гостенката разбрала за случилото се. Станев ѝ показал трупа на Виола Николова, като хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. След този разговор жената успяла ди си тръгне.
В следобедните часове подсъдимият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол, а на 24 юни 2017 г. приятелката на Станев заедно с мъжът, с когото живее сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление. Станев бил задържан от органите на МВР на 24 юни 2017 г. в близост до яхтено пристанище в Созопол.
Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества - амфетамин, екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.
В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.
От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.
Назначената по делото комплексна психолого психиатрична експертиза – проведена в ДПБ затвора Ловеч установяила, че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.
Размерът на наказанието от 25 години е постановено от съда, след приложението на разпоредбата на чл. 58а от Наказателния кодекс, тъй като съдебното производство е протекло при съкратена процедура и подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства по делото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Станев получи 25 години затвор за убийството на Виола Николова

Стефан Станев получи 25 години затвор за убийството на Виола Николова

3 Ноември 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Подсъдимият за убийството на Виола Николова – Стефан Станев, беше осъден на 25 години затвор, предаде бТВ. Той трябва да изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. По-рано днес Станев призна вината си и всички факти в обвинителния акт. Така започналото днес дело приключи само за няколко часа.
Прокуратурата поиска 30 години затвор за 29-годишния младеж. При пълно признаване на вина наказанието може да бъде намалено с една трета.
Виола беше открита мъртва през лятото в столичния квартал „Света троица”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ще проверяват работата на прокурорите, отказали да образуват производство след заплахите, отправени от обвинения в убийство Стефан Станев (ОБЗОР)

Ще проверяват работата на прокурорите, отказали да образуват производство след заплахите, отправени от обвинения в убийство Стефан Станев (ОБЗОР)

11 Юли 2017 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде направена проверка на работата на всички прокурори, постановили отказ за образуване на досъдебно производство във връзка с отправяните заплахи за убийство от страна на Стефан Станев, обвинен в убийството на 19-годишната Виола Николова. Това стана ясно от думите на главният прокурор Сотир Цацаров, който заедно с градския прокурор Емилия Русинова даде яснота по резултатите от проверката, направена на работата държавното обвинение по случая. Повод за проверката е била публикация във „Фейсбук“, направена от бившата съпруга на Стефан Станев, в която тя описва по колко много нейни и на нейни роднини сигнали за заплахи е постановен отказ за образуване на досъдебно производство от страна на държавното обвинение. Сотир Цацаров обясни, че проверката установява 5 преписки, водени в Софийска районна прокуратура и свързани със закани за убийство от страна на Стефан Станев, но само по една от тях е образувано на досъдебно производство. Проверката е завършила с доклад, който е констатира слабости и нарушения на прокурори, но и на служители на МВР, но главният прокурор отказа да ги коментира и подчерта, че с доклада ще бъде запознат вътрешният министър. Цацаров допълни, че към настоящия момент Софийска градска прокуратура е отменила всички постановления за отказ. „С ясното съзнание сме, че отмяната на тези постановления по никакъв начин няма да донесе удовлетворение на пострадалите т. е. процесуалният състав категорично не покрива житейския резултат. Не може по никакъв начин да го покрие на фона на демонстрираната прокурорска небрежност“, аргументира се главният прокурор. „Това, за което даваме брифинг в момента, не е повод да се гордеем с работата на прокуратурата“, завърши изказването си той.
От своя страна градския прокурор Емилия Русинова обясни, че до този момент по случая са извършени множество процесуално-следствени действия - разпитани са много свидетели и е назначена е медицинска психиатрична експертиза, който да провери за евентуално заболяване на обвиняеми. Назначени и няколко други експертизи, целящи да установяват механизма на извършване на деянието. Обвиняемият Стефан Станев се намира в ареста, а прокурор Русинова изрази надежда до края на месец септември да приключи разследването и в СГС да бъде внесен обвинителен акт.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: СГП е отменила всички постановления за отказ за образуване на досъдебно производство след заплахите за убийство от страна на Стефан Станев

Гл. прокурор Сотир Цацаров: СГП е отменила всички постановления за отказ за образуване на досъдебно производство след заплахите за убийство от страна на Стефан Станев

11 Юли 2017 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. По една единствена преписка е установено образуване на досъдебно производство. Тя е подадена на 16 май 2017 г., жалба до 3-то РПУ, подадена от сестрата на бившата съпруга Благовеста Пенева. Самата закана за убийство от страна на Стефан Станев е извършена на 13 май и на 23 юни е убийството. Това е била единствената причина, при която, без допълнителна проверка, жалбата експресно е била изпратена на 28 юни в Софийската районна прокуратура и тя експресно е образувала досъдебно производство срещу Стефан Станев за закана за убийство. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Друга преписка, предмет на проверката - на 8 април 2016 г. по телефона Стефан Станев отправя закани за убийство към своята бивша съпруга“, съобщи Цацаров. Той допълни, че на 12 април Благовеста Пенева подава жалба в 9-о РПУ, а на 7 юни е постановен отказ от Софийската районна прокуратура. „Третата преписка е образувана на 12 април, само че в 3-то РПУ, жалбоподател отново е Благовеста Пенева. Жалбите в 3 и 9 РПУ са идентични. Работило се е по паралелни проверки, без да имат връзка едно с друго. На 26 април е изпратен протокол по закона за МВР, след като Стефан Станев е бил предупреден и на 10 август Софийската районна прокуратура постановява отказ“, каза главният прокурор. „Преминаваме на следващата преписка, образувана 3 РПУ, закана за убийство на 20 юли 2016, закана за убийство, жалба от Благовеста Пенева на 5 август 2016 г и на 1 ноември 2016 – отказ от СРП“, съобщи Цацаров. По думите му петата преписка е по жалба, подадена във 2 РПУ 14 септември 2016, като преди това е имало сигнал на телефон 112 и се касае за незаконно проникване на Стефан Станев в жилището на майката на неговата бивша съпруга и на нейната сестра. „Преписката е изпратена на Софийска районна прокуратура и на 3 януари 2017 г. тя постановява отказ. Всяко следващо постановление става по-кратко и по-кратко“, каза главният прокурор. „СГП е отменила всички постановления за отказ. С абсолютно ясното съзнание сме, че отмяната на тези постановления по никакъв начин няма да донесе удовлетворение на пострадалите. Процесуалният резултат не покрива житейския резултат на демонстрираната прокурорска небрежност“, коментира Цацаров. По думите му работата на прокурорите, подписали отказите, ще бъзе проверена изключително внимателно, а резултатите от проверката ще бъдат оповестени. „Мерките, които ще предприемем срещу тези колеги също ще бъдат оповестени“, каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има 5 прокурорски преписки за закана за убийство от страна на Стефан Станев, само по една е образувано досъдебно производство

Главният прокурор Сотир Цацаров: Има 5 прокурорски преписки за закана за убийство от страна на Стефан Станев, само по една е образувано досъдебно производство

11 Юли 2017 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Нашата проверка е установила 5 преписки, които са водени в Софийска районна прокуратура. По една единствена преписка е установено образуване на досъдебно производство. Това каза на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, във връзка с извършената проверка за работата на държавното обвинение по сигналите са заплахи за убийство, отправени от Стефан Станев към неговата бивша съпруга, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цацаров поясни, че такива сигнали са подадени от не само от неговата първа съпруга, но и от нейното семейство, сестра и майка. „Проверката, разпоредена от г-жа Русинова е приключила с доклад. Този доклад е установил и пропуски в работата на служители на МВР“, коментира главният прокурор. „Всеки трябва да носи отговорност за делата си. Санкции ще има. Всеки трябва да изпълнява задълженията си, така както е по закон. 5 прокурори. Самият факт, че сме тук пред вас, показва ясно каква е моята оценка. Това в никакъв случай не оневинява колегите, постановили тези актове“, каза още главният прокурор и поясни, че сигналите се свеждат до обаждания по телефона, които започват с думите „ще те убия“ и приключват с „приготвил съм ти инвалидна количка“. „Ако ние си бяхме свършили работата, дали ще се да се стигне до това?“, попита главният прокурор.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Емилия Русева: Надяваме към 30 септември да имаме възможност да приключим разследването срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си Виола Николова

Прокурор Емилия Русева: Надяваме към 30 септември да имаме възможност да приключим разследването срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си Виола Николова

11 Юли 2017 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. По уверение на наблюдаващия прокурор, ако не бъдат срещнати затруднения предвид летния период, се надяваме към 30 септември да имаме възможност да приключим разследването срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си Виола Николова. Това каза на брифинг в Съдебната палата административният ръководител на СГП Емилия Русинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Назначена е психиатрична експертиза за евентуално заболяване на обвиняемия Стефан Станев. Назначена и биологична експертиза. СГС, след като определи мярката „задържане под стража“, не беше обжалвана от обвиняемия“, съобщи тя.
Агенция "Фокус" припомня: Съдът постанови постоянна мярка „задържане под стража" на 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си Виола Николова. Убийството беше извършено на 23 юни в София, а заподозреният бе заловен на следващия ден в Созопол. Убийството е извършено с особена жестокост. На младата жена са нанесени множество удари с метален стик и ножове. Причината за престъплението е, че Станев подозирал приятелката си в изневяра.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата ще се проведе брифинг с участието на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследването на убийството на Виола Николова

В Съдебната палата ще се проведе брифинг с участието на главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с разследването на убийството на Виола Николова

11 Юли 2017 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Днес, от 14.00 часа, в зала 2, ет. 4 на Съдебната палата ще се проведе брифинг, с участието на главния прокурор Сотир Цацаров и градския прокурор Емилия Русинова, във връзка с разследването на убийството на Виола Николова извършеното от Стефан Станев. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си (ОБЗОР)

29 Юни 2017 | 05:02 | Агенция "Фокус"
София. Съдът постанови постоянна мярка „задържане под стража" на 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си. Убийството беше извършено на 23 юни в София, а заподозреният бе заловен на следващия ден в Созопол. От прокуратурата посочиха, че има убедителни доказателства за извършване на престъплението от подсъдимия Станев и че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Досега събраните доказателства са два ножа, бейзболен стик и метални боксове, както и показанията на двама души, пред които Станев е признал за убийството. В деня на престъплението, съседите на Станев и приятелката му са чули шум от удари и женски писъци. На заседанието бяха изтъкнати данни за извършена агресия от страна на Станев срещу други лица, както и за употребата на наркотици от него. Защитата на обвиняемия потвърди, че от събраните доказателства може да се предположи с голяма степен на вероятност, че Станев е съпричастен към престъплението. Съдът прецени, че са налице непротиворечиви доказателства за извършване на престъплението от Стефан Станев. Основните доказателства са показанията на Невена П., която дори е видяла трупа на жертвата и два ножа с кръв по тях, и на Велислав К. Според съда се касае не само за умишлено престъпление, а за такова, при което е проявена жестокост и несъпричастност след убийството. Съдията посочи, че в дома на обвиняемия са открити редица наркотични вещества, както и че при задържането му, в кръвта му са открити следи от такива. Пред съда Стефан Цанев изрецитира цитат от произведението на Христо Ботев „Смешен плач" – „Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!". Постановлението на мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.
Пред журналисти адвокатът на Станев Йордан Юруков посочи, че обвиняемият проявява хладнокръвност. По думите му Станев е бил лекуван от наркотични зависимости и е ходил на психиатър. Според адвоката до момента има разпитани само няколко свидетеля, като няма нито съдебно-психиатрична експертиза, нито аутопсия на жертвата. Той посочи, че тепърва ще се събират доказателства по това производство. Юруков определи случилото се като трагедия за две семейства. По думите му по това дело ще има тройна разширена съдебно-психиатрична експертиза и допълни, че към момента няма съдебно-психиатрична експертиза, а само предварително становище, което сочи, че Станев е могъл да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си (ОБЗОР)

28 Юни 2017 | 21:22 | Агенция "Фокус"
София. Съдът постанови постоянна мярка „задържане под стража" на 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си. Убийството беше извършено на 23 юни в София, а заподозреният бе заловен на следващия ден в Созопол. От прокуратурата посочиха, че има убедителни доказателства за извършване на престъплението от подсъдимия Станев и че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Досега събраните доказателства са два ножа, бейзболен стик и метални боксове, както и показанията на двама души, пред които Станев е признал за убийството. В деня на престъплението, съседите на Станев и приятелката му са чули шум от удари и женски писъци. На заседанието бяха изтъкнати данни за извършена агресия от страна на Станев срещу други лица, както и за употребата на наркотици от него. Защитата на обвиняемия потвърди, че от събраните доказателства може да се предположи с голяма степен на вероятност, че Станев е съпричастен към престъплението. Съдът прецени, че са налице непротиворечиви доказателства за извършване на престъплението от Стефан Станев. Основните доказателства са показанията на Невена П., която дори е видяла трупа на жертвата и два ножа с кръв по тях, и на Велислав К. Според съда се касае не само за умишлено престъпление, а за такова, при което е проявена жестокост и несъпричастност след убийството. Съдията посочи, че в дома на обвиняемия са открити редица наркотични вещества, както и че при задържането му, в кръвта му са открити следи от такива. Пред съда Стефан Цанев изрецитира цитат от произведението на Христо Ботев „Смешен плач" – „Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти!". Постановлението на мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.
Пред журналисти адвокатът на Станев Йордан Юруков посочи, че обвиняемият проявява хладнокръвност. По думите му Станев е бил лекуван от наркотични зависимости и е ходил на психиатър. Според адвоката до момента има разпитани само няколко свидетеля, като няма нито съдебно-психиатрична експертиза, нито аутопсия на жертвата. Той посочи, че тепърва ще се събират доказателства по това производство. Юруков определи случилото се като трагедия за две семейства. По думите му по това дело ще има тройна разширена съдебно-психиатрична експертиза и допълни, че към момента няма съдебно-психиатрична експертиза, а само предварително становище, което сочи, че Станев е могъл да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Юруков, адвокат:  Стефан Станев показва хладнокръвност

Ивайло Юруков, адвокат: Стефан Станев показва хладнокръвност

28 Юни 2017 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. Самият той показва една хладнокръвност. Това каза пред журналисти Ивайло Юруков, адвокат на 29-годишния Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към този момент няма съдебно-психиатрична експертиза, само предварително становище, което казва, че той е могъл да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Ще има тройна разширена съдебно-психиатрична експертиза“, посочи адвокат Юруков. По думите му Станев е бил лекуван от наркотични зависимости и е ходил на психиатър. „Не мога да коментирам доказателствата, при положение, че в момента се води разследване. Разговаряли сме с него около 2-3 часа. В момента има разпитани само няколко свидетеля, няма съдебно-психиатрична експертиза, няма аутопсия“, каза защитникът. Според него тепърва ще се събират доказателства по това производство. „Молбата ми към медиите е този случай да не се превръща в сензация, тъй като това е една трагедия за две семейства“, допълни Юруков. „Аз с него се познавам от неделя, не знам какъв човек е бил преди това, не знам какъв е и сега“, каза още той.
Стефан ПЕТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си

Съдът остави в ареста 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си

28 Юни 2017 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Съдът постанови постоянна мярка "задържане под стража" на 29-годишния Стефан Станев, заподозрян в убийството на приятелката си, предаде репортер на Агенция "Фокус". От прокуратурата посочиха, че има убедителни доказателства за извършване на престъплението от подсъдимия Станев и че има опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Досега събраните доказателства са два ножа, бейзболен стик и метални боксове, както и показанията на двама души, пред които Станев е признал за убийството. В деня на престъплението, съседите на Станев са чули шум от удари и женски писъци. Бяха изтъкнати данни за извършена агресия от страна на Станев срещу други лица, както и за употребата на наркотици от него. Защитата на обвиняемия потвърди, че от събраните доказателства може да се предположи с голяма степен на вероятност, че Станев е съпричастен към престъплението. Съдът прецени, че са налице непротиворечиви доказателства за извършване на престъплението от Стефан Станев. Основните доказателства са показанията на Невена П., която дори е видяла трупа на жертвата и два ножа с кръв по тях, и на Велислав К. Според съда се касае не само за умишлено престъпление, а за такова, при което е проявена жестокост и несъпричастност след убийството. Съдията посочи, че в дома на обвиняемия са открити редица наркотични вещества, както и че при задържането му, в кръвта му са открити следи от такива.
Пред съда Стефан Цанев изрецитира само цитат от произведението на Христо Ботев "Смешен плач". Постановлението на мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията е задържала 29-годишен мъж, убил приятелката си по особено жесток начин (ОБЗОР)

Полицията е задържала 29-годишен мъж, убил приятелката си по особено жесток начин (ОБЗОР)

27 Юни 2017 | 00:36 | Агенция "Фокус"
София. София. Млада жена е била убита по жесток начин в петък на 23 юни в столицата, полицията е задържала извършителя в Созопол. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на ръководството на МВР. Той поздрави СДВР за изключително бързите и активни действия по разкриване на извършеното изключително тежко и жестоко убийство. Цацаров добави, че в действията по разкриването на извършителя на престъплението активното са участвали и служители на ОДМВР-Бургас.
Малко по-късно през деня административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов дадоха повече информация за престъплението на брифинг в Съдебната палата. Прокурор Емилия Русинова уточни, че и извършителят, и убитата са 29-годишни. Тя поясни, че най-вероятната причина е ревност и неразбирателство на тази основа и употреба на наркотици. От думите й стана ясно, че в дома му са намерени наркотични вещества - хапчета. На 24 юни в събота е било образувано досъдебно производство от Столична дирекция на вътрешните работи под ръководството на Софийска градска прокуратура за извършеното убийство. Извършителят на деянието е бил заловен и задържан за 72 часа. По думите на Русинова става въпрос за поредица от деяния, които лицето е извършило на 23 юни в петък, около 5.00 часа. Тя поясни, че обвиняемият умишлено е умъртвил приятелката си, с която е живял около 2-3 месеца. „По изключително жесток начин е извършено убийството с множество удари по тялото, с метален стик, след което имало душене. Самият той е споделил, че за да спре страданията й е забил нож в областта на врата, като освен забития нож има и дълбок прорез от средата на врата към гръкляна“, коментира Русинова. Тя посочи, че това е било почти като опит да се отреже главата на починалата. По думите й съседите са чули шума и виковете на момичето. Малко по-късно обвиняемият се обадил на своя позната, приятелка и под претекст да го закара до някъде с неговата кола, приятелката му е отишла близо до адреса. Русинова поясни, че двамата са се качили в неговия апартамент и той е започнал да говори несвързани неща. По думите й обвиняемият е завел познатата си в стаята, където е лежало починалото момиче и свидетелката е видяла трупа, завит с одеяло. Свидетелката успяла да се овладее и да запази самообладание, за да си тръгне от дома на обвиняемия. Преди да си тръгне, тя е видяла двата ножа, по които личало, че има следи от кръв, макар да е опитал да ги почисти. „След това не е сигнализирала веднага органите на реда, тъй като е нормално да се притесни. Обадила се е на своя приятел, който е приятел и на обвиняемия. Той е бил извън София. Прибрал се е вечерта, поговорили са, след което са направили връзка с обвиняемия, опитали са се да го убедят, че трябва да се предаде“, каза тя. Прокурорът разказа, че обвиняемият ги е посетил същата вечер и са му казали, че ако не се предаде, ще сигнализират в полицията. По-късно през нощта в петък срещу събота са се опитвали многократно да се свържат с него по телефона. По доказателствата и по данни от събраните в хода на разследването се е установявило, че още същата нощ обвиняемият е заминал за морето. По пътя около 2.00 часа е качил на стоп момче и момиче, като в началото на пътуването обвиняемият е бил мил и любезен с пътниците си. „Между 3.30 и 4.00 часа при село Зимница, Ямболско е спрял колата на магистралата под претекст, че трябва да отиде до тоалетната. Сложил е бокс на ръката си, извадил е момчето от колата и му е нанесъл удар“, обясни прокурорът. По думите й момчето е получило спукана околоочна орбита, което представлява средна телесна повреда. Прокурорът обясни, че момичето е успяло да избяга от колата. И по това престъпление е образувано досъдебно производство в Ямбол. Русинова допълни, че в резултат на активните действия на органите на реда, обвиняемият е задържан в събота в Созопол. Той е привлечен за извършване на убийство и е задържан за 72 часа. Предстои внасяне на СГС за искане на постоянна мярка „задържане под стража.
Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов допълни, че 29-годишният мъж, убил приятелката си, не съжалява за извършеното. По думите му един от вероятните мотиви за деянието му е изневяра от страна на приятелката му. Той коментира, че извършителят е споделил, че смята, че след като я е умъртвил, й е помогнал да спре с тези пороци. Ивайло Иванов уточни, че лицето не е криминално проявено до този момент. „Починалата също няма криминални прояви. Предстои да бъде изяснено дали и тя е използвала наркотици“, каза Ивайло Иванов. Той поясни, че около 15.00 часа в събота в Трето районно са се явили свидетелите. Изпратените на място полицейски екипи потвърждават сигнала. Иванов уточни, че с помощта на бащата на извършителя, е отворен апартаментът, където се е намирал трупът на момичето. Полицията в Созопол е задържала извършителя на убийството в близост до джипа му. „Имаме данни, че е употребявал наркотици, най-вероятно родителите са му помагали със средства. Джипът, с който се е придвижвал към морето, е закупен от неговата майка“, допълни още Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полицията е задържала 29-годишен мъж, убил приятелката си по особено жесток начин (ОБЗОР)

Полицията е задържала 29-годишен мъж, убил приятелката си по особено жесток начин (ОБЗОР)

26 Юни 2017 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Млада жена е била убита по жесток начин в петък на 23 юни в столицата, полицията е задържала извършителя в Созопол. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на ръководството на МВР. Той поздрави СДВР за изключително бързите и активни действия по разкриване на извършеното изключително тежко и жестоко убийство. Цацаров добави, че в действията по разкриването на извършителя на престъплението активното са участвали и служители на ОДМВР-Бургас.
Малко по-късно през деня административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов дадоха повече информация за престъплението на брифинг в Съдебната палата. Прокурор Емилия Русинова уточни, че и извършителят, и убитата са 29-годишни. Тя поясни, че най-вероятната причина е ревност и неразбирателство на тази основа и употреба на наркотици. От думите й стана ясно, че в дома му са намерени наркотични вещества - хапчета. На 24 юни в събота е било образувано досъдебно производство от Столична дирекция на вътрешните работи под ръководството на Софийска градска прокуратура за извършеното убийство. Извършителят на деянието е бил заловен и задържан за 72 часа. По думите на Русинова става въпрос за поредица от деяния, които лицето е извършило на 23 юни в петък, около 5.00 часа. Тя поясни, че обвиняемият умишлено е умъртвил приятелката си, с която е живял около 2-3 месеца. „По изключително жесток начин е извършено убийството с множество удари по тялото, с метален стик, след което имало душене. Самият той е споделил, че за да спре страданията й е забил нож в областта на врата, като освен забития нож има и дълбок прорез от средата на врата към гръкляна“, коментира Русинова. Тя посочи, че това е било почти като опит да се отреже главата на починалата. По думите й съседите са чули шума и виковете на момичето. Малко по-късно обвиняемият се обадил на своя позната, приятелка и под претекст да го закара до някъде с неговата кола, приятелката му е отишла близо до адреса. Русинова поясни, че двамата са се качили в неговия апартамент и той е започнал да говори несвързани неща. По думите й обвиняемият е завел познатата си в стаята, където е лежало починалото момиче и свидетелката е видяла трупа, завит с одеяло. Свидетелката успяла да се овладее и да запази самообладание, за да си тръгне от дома на обвиняемия. Преди да си тръгне, тя е видяла двата ножа, по които личало, че има следи от кръв, макар да е опитал да ги почисти. „След това не е сигнализирала веднага органите на реда, тъй като е нормално да се притесни. Обадила се е на своя приятел, който е приятел и на обвиняемия. Той е бил извън София. Прибрал се е вечерта, поговорили са, след което са направили връзка с обвиняемия, опитали са се да го убедят, че трябва да се предаде“, каза тя. Прокурорът разказа, че обвиняемият ги е посетил същата вечер и са му казали, че ако не се предаде, ще сигнализират в полицията. По-късно през нощта в петък срещу събота са се опитвали многократно да се свържат с него по телефона. По доказателствата и по данни от събраните в хода на разследването се е установявило, че още същата нощ обвиняемият е заминал за морето. По пътя около 2.00 часа е качил на стоп момче и момиче, като в началото на пътуването обвиняемият е бил мил и любезен с пътниците си. „Между 3.30 и 4.00 часа при село Зимница, Ямболско е спрял колата на магистралата под претекст, че трябва да отиде до тоалетната. Сложил е бокс на ръката си, извадил е момчето от колата и му е нанесъл удар“, обясни прокурорът. По думите й момчето е получило спукана околоочна орбита, което представлява средна телесна повреда. Прокурорът обясни, че момичето е успяло да избяга от колата. И по това престъпление е образувано досъдебно производство в Ямбол. Русинова допълни, че в резултат на активните действия на органите на реда, обвиняемият е задържан в събота в Созопол. Той е привлечен за извършване на убийство и е задържан за 72 часа. Предстои внасяне на СГС за искане на постоянна мярка „задържане под стража.
Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов допълни, че 29-годишният мъж, убил приятелката си, не съжалява за извършеното. По думите му един от вероятните мотиви за деянието му е изневяра от страна на приятелката му. Той коментира, че извършителят е споделил, че смята, че след като я е умъртвил, й е помогнал да спре с тези пороци. Ивайло Иванов уточни, че лицето не е криминално проявено до този момент. „Починалата също няма криминални прояви. Предстои да бъде изяснено дали и тя е използвала наркотици“, каза Ивайло Иванов. Той поясни, че около 15.00 часа в събота в Трето районно са се явили свидетелите. Изпратените на място полицейски екипи потвърждават сигнала. Иванов уточни, че с помощта на бащата на извършителя, е отворен апартаментът, където се е намирал трупът на момичето. Полицията в Созопол е задържала извършителя на убийството в близост до джипа му. „Имаме данни, че е употребявал наркотици, най-вероятно родителите са му помагали със средства. Джипът, с който се е придвижвал към морето, е закупен от неговата майка“, допълни още Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов, директор на СДВР: 29-годишният мъж, убил приятелката си, не съжалява за извършеното

Ивайло Иванов, директор на СДВР: 29-годишният мъж, убил приятелката си, не съжалява за извършеното

26 Юни 2017 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. 29-годишният мъж, убил приятелката си не съжалява за извършеното. Това каза Ивайло Иванов, директор на СДВР на брифинг в Съдебната палата във връзка с убийство по особено жесток начин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ивайло Иванов коментира, че един от вероятните мотиви за деянието му е изневяра от страна на приятелката му. Директорът на СДВР коментира, че извършителят е споделил, че смята, че след като я е умъртвил й е помогнал да спре с тези пороци. Ивайло Иванов уточни, че лицето не е криминално проявено до този момент. „Починалата също няма криминални прояви. Предстои да бъде изясне дали и тя е използвала наркотици“, каза Ивайло Иванов. Той поясни, че около 15.00 часа в събота в Трето районно са се явили свидетелите. „Убийството е станало в петък. На място са изпратени полицейски екипи, които потвърждават сигнала“, каза Иванов и допълни, че с помощта на бащата на извършителя е отворен апартамента, където се е намирал трупът на момичето. „Установен е най-вероятния извършител. Обявен е за издирване. Разбира ме, че е това лице е обявено за издирване заради извършено друго тежко престъпление и незабавно е уведомен главният секретар. Лицето е установено на територията на Созопол“, каза той и уточни, че полицията в Созопол го е задържала в близост до джипа му.
Директорът на СДВР благодари на своите колеги, тъй като извършителят е изключително жесток. „Имаме данни, че е употребявал наркотици, най-вероятно родителите са му помагали със средства. Джипът, с който се е предвижвал към морето, е закупен от неговата майка“,допълни още Ивайло Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емилия Русинова, прокурор: Ревност и наркотици са най-вероятната причина за убийството на 29-годишната жена в петък

Емилия Русинова, прокурор: Ревност и наркотици са най-вероятната причина за убийството на 29-годишната жена в петък

26 Юни 2017 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Мъж е задържан за убийството на своята приятелка по особено жесток начин. Извършителят и убитата са 29-годишни. Това каза прокурор Емилия Русинова, ръководител на Софийска градска прокуратура, на брифинг в Съдебната палата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че най-вероятната причина е ревност и неразбирателство на тази основа и употреба на наркотици. „В дома му са намерени наркотични вещества, хапчета“, каза Русинова. „На 24 юни в събота беше образувано досъдебно производство от Столична дирекция на вътрешните работи под ръководството на Софийска градска прокуратура за извършено тежко криминално престъпление - убийство. Заловен е извършителят на деянието. Същият е задържан за 72 часа. Става въпрос за поредица от деяния, които лицето е извършило на 23 юни в петък, около 5.00 часа“, каза прокурорът. Тя поясни, че обвиняемият умишлено е умъртвил приятелката си, с която е живял около 2-3 месеца. „По изключително жесток начин е извършено убийството с множество удари по тялото, с метален стик, след което имало душене. Самият той е споделил, че за да спре страданията й е забил нож в областта на врата, като освен забития нож има и дълбок прорез от средата на врата към гръкляна“, коментира Русинова. Тя посочи, че това е било почти като опит да се отреже главата на починалата. „Съседите са чули шума, виковете на момичето, малко по-късно обвиняемият се обадил на своя позната, приятелка“, съобщи прокурорът. Тя обясни, че под претекст да го закара до някъде с неговата кола приятелката му е отишла близо до адреса. Русинова поясни, че двамата са се качили в неговия апартамент и той е започнал да говори несвързани неща. По думите й обвиняемият е завел познатата си в стаята, където е лежало починалото момиче и свидетелката е видяла трупа, завит с одеяло. „Свидетелката успяла да се овладее и да запази самообладание, за да си тръгне от дома на обвиняемия. Преди да си тръгне видяла двата ножа, по които личало, че има следи от кръв, макар да е опитал да ги почисти. След това не е сигнализирала веднага органите на реда, тъй като е нормално да се притесни. Обадила се е на своя приятел, който е приятел и на обвиняемия. Той е бил извън София. Прибрал се е вечерта, поговорили са, след което са направили връзка с обвиняемия, опитали са се да го убедят, че трябва да се предаде“, каза тя. Прокурорът разказа, че обвиняемият ги е посетил същата вечер и са му казали, че ако не се предаде, ще сигнализират в полицията. „По-късно през нощта в петък срещу събота са се опитвали многократно да се свържат с него по телефона. По доказателствата и по данни от събраните в хода на разследването се установява, че още същата нощ обвиняемият е заминал за морето. По пътя около 2.00 часа е качил на стоп момче и момиче“, обясни прокурорът. Русинова посочи, че в началото на пътуването обвиняемият е бил мил и любезен с пътниците си. „Между 3.30 и 4.00 часа при село Зимница, Ямболско е спрял колата на магистралата под претекст, че трябва да отиде до тоалетната. Сложил е бокс на ръката си, извадил е момчето от колата и му е нанесъл удар“, обясни прокурорът. По думите й момчето е получило спукана околоочна орбита, което представлява средна телесна повреда. Прокурорът обясни, че момичето е успяло да избяга от колата. Емилия Русинова поясни, че и по това престъпление е е образувано досъдебно производство в Ямбол. Русинова допълни, че в резултат на активните действия на органите на реда обвиняемият е задържан в събота в Созопол. „Същият е привлечен за извършване на убийство и е задържан за 72 часа, предстои внасяне на СГС за искане на постоянна мярка „задържане под стража“, посочи още тя.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Млада жена е убита по жесток начин в петък в столицата, полицията е задържала извършителя в Созопол

Млада жена е убита по жесток начин в петък в столицата, полицията е задържала извършителя в Созопол

26 Юни 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Млада жена е убита по жесток начин в петък в столицата, полицията е задържала извършителя в Созопол. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров по време на Национално съвещание на ръководството на МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Поздравявам СДВР за изключително бързите и активни действия по разкриване на извършеното в петък изключително тежко и жестоко убийство в столицата, при което е убита млада жена и при което извършителят беше разкрит и задържан на територията на Община Созопол", заяви Цацаров. Той добави, че в действията по разкриването на извършителя на престъплението активното са участвали и служители на ОДМВР-Бургас. По-късно днес административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов ще предоставят повече информация за престъплението на брифинг в Съдебната палата.
Люба АЛЕСКИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В  Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с разкрито тежко престъпление

София: В Съдебната палата ще се проведе брифинг във връзка с разкрито тежко престъпление

26 Юни 2017 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. От 14.00 часа, в зала 2, етаж 4 на Съдебната палата в София ще се проведе брифинг във връзка с разкрито тежко престъпление. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Участие в брифинга ще вземат административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова и директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себастиан Курц (център), заедно с президента Александер ван дер Белен (дясно) по време на полагането на клетва на новото австрийско правителство. 18 декември 2017 г.
Новият вицеканцлер на Австрия Ханс-Кристиян Щрахе (ляво) и новият канцлер Себаст...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.