НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:04

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Над 700 млн. лева повече за персонал в бюджета за 2018 година, планирано е и увеличение на заплатите на полицаите (ОБЗОР)

Над 700 млн. лева повече за персонал в бюджета за 2018 година, планирано е и увеличение на заплатите на полицаите (ОБЗОР)

8 Октомври 2017 | 20:46 | Агенция "Фокус"
София. В бюджета за 2018 година правителството ще предложи над 700 млн. лева повече разходи за персонал във всички сектори. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на пресконференция в централата на ГЕРБ. Той обясни, че благодарение на стабилността и устойчивостта на сегашното управление доходите растат с двуцифрени темпове, а следващият бюджет ще бъде с по-малък дефицит от планирания. Владислав Горанов поясни, че в бюджета за 2018 година има планирано увеличение на заплатите на полицаите, но все още вървят дебатите. Той уточни, че най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври. През следващата седмица финансовото министерство ще разговаря със всеки министър по предложенията в бюджета по сектори. Владислав Горанов посочи, че изброените успешни политики безспорно дразнят и притесняват опонентите на правителството, които трябва да намерят смислени аргументи, за да им се противопоставят. По думите му не правителството, а гражданите оценяват политиките като успешни, защото растат доходите и потреблението. Финансовият министър заяви, че политическият дебат от последните месеци се е превърнал в обида за гражданите и призова БСП да участват в дебати за бъдещето на страната. „На нас не са ни интересни тези дебати, в които се опитват да ни вкарват“, каза още той.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че според неокончателни данни вследствие на усилията на държавата 17 хил. деца са върнати обратно в класните стаи. Той заяви, че трябва да се положат всички усилия децата да бъдат задържани в клас, както и да се създадат гаранции, че веднъж върнати в клас, те ще получат възможно най-доброто. Цветан Цветанов допълни, че ГЕРБ се надява да получи подкрепа от БСП за подобряване на механизма на взаимодействието между институциите точно в сферата на образованието.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: В бюджета за 2018 година има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дебатът все още върви

Министър Владислав Горанов: В бюджета за 2018 година има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дебатът все още върви

8 Октомври 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Има планирано увеличение на заплатите на полицаите, дебатът все още върви. Дайте ни време да си свършим работата в правителството, не искам да бъда говорител на министър Валентин Радев. Това каза на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпрос дали в планираното увеличение от 700 млн. на разходите за персонал е включено увеличение на заплатите на полицаите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемът с човешкия ресурс и качеството на работната сила трябва да бъде адресиран максимално бързо. Добрата новина е, че увеличението на учителските заплати вече дава резултат“, заяви той. „Най-късната дата за внасяне на бюджета в парламента е след около 2 седмици, в края на октомври. До тогава всичко ще е ясно. Имаме много висока степен на готовност, отдавна сме в разговори с министрите“, уточни Владислав Горанов. „През следващата седмица ще разговаряме със всеки министър по това, което предлагаме за бюджета за 2018 година за съответния сектор“, допълни той.
По повод участието на Антон Тодоров в Нова телевизия министърът коментира: „Спомнете си кога журналистът Виктор Николаев смени работата си и по какъв повод, какъв дебат се състоя тогава. Ще разберете, че осъждайки всякакъв опит за вмешателство в работата на журналистите и фактът, че сега се води дебат, показват, че историята е различна“. „Извиняваме се ако правителството или ГЕРБ са заподозрени в опит за намеса в независимостта на медиите. Няма как да сме доволни, че този дебат се води и сме в отбранителна позиция“, заяви той.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи: „Неокончателните данни показват, че вследствие на усилията на държавата до момента 17 хил. деца са върнати обратно в класните стаи“. „Създаваме, че това не е достатъчно. Трябва да се положат всички усилия те да бъдат задържани в клас. Трябват ни гаранции, че веднъж върнати в клас, те ще получат възможно най-доброто“, коментира Томислав Дончев. „Надяваме се, че ще получим подкрепа от БСП за подобряване на механизма на взаимодействието между институциите точно в сферата на образованието“, допълни Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.