НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:08

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Parameter.sk: На България й стигат санкциите на ЕС срещу Русия

Parameter.sk: На България й стигат санкциите на ЕС срещу Русия

9 Октомври 2017 | 22:24 | Агенция "Фокус"
София. Министърът по Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви, че страната ще повдигне въпроса за вдигането на санкциите спрямо Москва по време на шестмесечното си ротационно председателство в Съвета на ЕС, започващо на 1 януари 2018 г., предаде словашкият информационен портал Parameter.sk.
"Премиерът Бойко Борисов и българското правителство считат, че е една от основните теми в дневния ред на предстоящите дискусии ще бъде въпросът за санкциите" - каза Павлова. Тя добави, че въпросът е обсъждан в различни формати и е направен анализ на щетите, причинени от санкциите и че трябва да се намери по-добро решение на тази ситуация. "Мога да потвърдя, че тази тема има приоритет", каза Павлова.
По-рано българският премиер Бойко Борисов и президентът на страната Румен Радев също настояха за оттегляне на санкциите. Европейският съюз и САЩ въведоха наказателни мерки срещу Русия във връзка с окупацията на Крим и нейната роля в кризата в Източна Украйна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: В предишната президентска администрация влиянието отвън при взимането на решения беше много силно

Вицепрезидентът Илияна Йотова: В предишната президентска администрация влиянието отвън при взимането на решения беше много силно

8 Октомври 2017 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Не искам да се връщам назад, но няма как да не направя разлика с предишната президентска администрация, в която влиянието отвън беше много силно. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. „България взимаше доста решения под диктовки отвън и то не толкова с безпрекословно изпълнение, а заради липсата на какъвто и да било дебат за собствените ни специфики“, заяви тя. „Като президентски екип имаме съвсем различни приоритети. Желанието ни е политиката за България да се прави в България“, посочи Илияна Йотова. „Когато се приема една европейска норма, в ЕС се гледа много по-добре на една държава, когато тя префасонира така нормата, че да отговаря на модела на страната. Иначе той не работи. Това предишната администрация не го правеше“, коментира вицепрезидентът. Според нея една част от напрежението срещу президентската институция се дължи на факта, че двамата с Румен Радев са различна президентска администрация и президентска двойка. „Има наложени през годините стереотипи, които очевидно сме разрушили. Предишните 5 години тази институция беше в голямата степен обезличена“, заяви Илияна Йотова. „С президента Радев сме екип, политиката ни е на един екип. Когато казвам, че няма война между институциите, имам предвид точно това. Не схващам политиката като договорка между мен, министър-председателя, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова или който и да е от политическите лидери“, обясни тя. „Ако Бойко Борисов е бил искрен на онази пресконференция, която даде преди няколко дни, утре на КСНС много ясно ще проличи дали всички събрани при президента имат волята да се роди един добър закон за борба с корупцията“, каза още Илияна Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има престрелки между политици, които така и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и да не им се иска

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има престрелки между политици, които така и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и да не им се иска

8 Октомври 2017 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Има престрелки между отделни политици, които така и не можаха да свикнат, че Румен Радев е президентът на страната, колкото и това да не им се иска. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод създалото се напрежение между институциите в предаването „Денят с Георги Любенов“ по БНТ. „Част от тези политици все още не могат да изживеят комплекса, че са загубили лично и персонално тези избори, защото са отговаряли за тях в една предизборна кампания“, посочи тя. „Крайно време е да свикнат с тази мисъл, защото не е добре това, което става. Налива се все повече масло в тоталното недоверие, което българските граждани и общество имат към политическата система в страната“, заяви вицепрезидентът. „Лично аз не чувствам това напрежение. Работя добре с част от министрите, с които съм свързана по силата на правомощията ми. Не съм убедена, че има война на институциите в онзи смисъл, в който има истинска война на институциите. Вижте какво става в Испания, но България изобщо не е в тази ситуация“, обясни Илияна Йотова. „Изпълняваме обещанията, които дадохме на хората. Ще стане 1 година, откакто се включихме в президентската кампания. Удовлетворена съм от това, че след всичко, което казахме на хората в предизборната кампания, не сме мръднали на сантиметър от обещанията си“, посочи вицепрезидентът. „Едно от обещанията ни с Румен Радев, когато разговаряхме с хората, е често да бъдем сред тях. Мога да кажа, че това е едно от най-стриктно изпълняваните обещания. Всеки месец имам поне 10 срещи в страната по най-различен повод“, заяви Илияна Йотова. „Българските граждани не са доволни от институциите и политиците, защото те не решават проблемите им. Не може в една страна, която 10 години е в ЕС, минималната и средната работна заплата да са равни на заплатите в страни, които тепърва поемат по европейския път“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2018 г.
Конвой от верни на Дамаск групировки в сирийската провинция Африн. 23 февруари 2...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.