НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Създаването на музейни приятелства ще бъде основна тема на специалната среща в Регионалния етнографски музей

Пловдив: Създаването на музейни приятелства ще бъде основна тема на специалната среща в Регионалния етнографски музей

8 Октомври 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Създаването на музейни приятелства ще бъде цел и основна тема на разговор по време на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“ в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив доц. д-р Ангел Янков, директор на музея. Той уточни, че срещата ще се проведе в дните от 11 до 13 октомври и ще бъде съпътствана с повече от 35 презентации на музейни или партниращи на музите организации. „Основната подтема е „Приятелите на музея“. В дискусиите ще участват много наши партньори и приятели. На срещата ще обсъдим защо и как музеите в България и по света са по-успешни, когато са приятели със своята публика, също кои са основните принципи и примери за изграждане на музейните приятелства. Сред основните теми, които ще се дискутират, е как може да се доразвива и обогатява контактът между музеи и публика. Събитието е част от инициативите по повод отбелязването на 100 години от създаването на Регионален етнографски музей - Пловдив. Националният политехнически музей в София е наш партньор и също отбелязва кръгла годишнина – 60 години от създаването си. Музеят „Васил Левски“ в Карлово пък отбелязва своята 80-годишнина“, каза доц. д-р Ангел Янков. Той посочи, че музеите в България, въпреки своите различия по тематика, цели и публика, имат еднаква отдаденост към културното наследство, като точно това обединява в едно цяло музейната колегия.
„Тези национални срещи са по инициатива на Министерството на културата. Наш партньор е Община Пловдив, също Община Асеновград и Исторически музей – Асеновград. В последния ден от нашата тридневна конференция ще обменим опит на място в Асеновград и ще посетим културно-историческото наследство на територията на града и околността“, посочи доц. д-р Янков. Той допълни, че по време на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“ музеите-юбиляри ще имат възможността да запознаят участниците със своя опит и преки отговорности, да обменят идеи и да се подготвят за следващите си проекти.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.
Президентски избори в Русия. 18 март 2018 г.

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.