НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Създаването на музейни приятелства ще бъде основна тема на специалната среща в Регионалния етнографски музей

Пловдив: Създаването на музейни приятелства ще бъде основна тема на специалната среща в Регионалния етнографски музей

8 Октомври 2017 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Създаването на музейни приятелства ще бъде цел и основна тема на разговор по време на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“ в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив доц. д-р Ангел Янков, директор на музея. Той уточни, че срещата ще се проведе в дните от 11 до 13 октомври и ще бъде съпътствана с повече от 35 презентации на музейни или партниращи на музите организации. „Основната подтема е „Приятелите на музея“. В дискусиите ще участват много наши партньори и приятели. На срещата ще обсъдим защо и как музеите в България и по света са по-успешни, когато са приятели със своята публика, също кои са основните принципи и примери за изграждане на музейните приятелства. Сред основните теми, които ще се дискутират, е как може да се доразвива и обогатява контактът между музеи и публика. Събитието е част от инициативите по повод отбелязването на 100 години от създаването на Регионален етнографски музей - Пловдив. Националният политехнически музей в София е наш партньор и също отбелязва кръгла годишнина – 60 години от създаването си. Музеят „Васил Левски“ в Карлово пък отбелязва своята 80-годишнина“, каза доц. д-р Ангел Янков. Той посочи, че музеите в България, въпреки своите различия по тематика, цели и публика, имат еднаква отдаденост към културното наследство, като точно това обединява в едно цяло музейната колегия.
„Тези национални срещи са по инициатива на Министерството на културата. Наш партньор е Община Пловдив, също Община Асеновград и Исторически музей – Асеновград. В последния ден от нашата тридневна конференция ще обменим опит на място в Асеновград и ще посетим културно-историческото наследство на територията на града и околността“, посочи доц. д-р Янков. Той допълни, че по време на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“ музеите-юбиляри ще имат възможността да запознаят участниците със своя опит и преки отговорности, да обменят идеи и да се подготвят за следващите си проекти.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.
Владимир Путин по време на годишната си пресконференция. 14 декември 2017 г.

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.