НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:31

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вътрешните министри на България и Румъния се обединиха около позицията, че заедно трябва да настояваме за влизането на двете държави в Шенген

Вътрешните министри на България и Румъния се обединиха около позицията, че заедно трябва да настояваме за влизането на двете държави в Шенген

3 Октомври 2017 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Вътрешните министри на България и Румъния се обединиха около позицията, че заедно трябва да настояваме за влизането на двете държави в Шенген, съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи на България. Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и Кармен Даниела Дан проведоха двустранна среща преди пленарното заседание на двете правителства в Евксиноград. Те заявиха общата си позиция, че трябва заедно – двете държави, да настояват за влизането на България и Румъния в Шенген. Категорични са, че страните ни са изпълнили заложените критерии и не разбират изразените от някои държави, членки на ЕС, резерви. Според министър Валентин Радев основна задача е с непрекъсната информация да убеждаваме европейските партньори в добрата работа и готовността за Еврозоната на двете министерства на вътрешните работи. По време на срещата министрите обсъдиха и въпроси, свързани с предстоящото европредседателство на България. Министър Валентин Радев не скри, че разчита на подкрепа от румънска страна по повод Дъблинското споразумение, което вероятно ще се обсъжда тогава. Като даде висока оценка на постигнатото полицейско сътрудничество, румънският вътрешен министър пожела това взаимодействие да продължи се надгражда на по-високо оперативно ниво. Министър Кармен Даниела Дан изрази очакването си през следващия период повече внимание да се обърне и на морската ни граница.
В рамките на двустранната среща двамата вътрешни министри подписаха Протокол между МВР на Република България и МВР на Румъния за прилагане на Спогодбата между двете правителства за обратно приемане на собствени граждани и чужденци.

Подписването на протокол за прилагане на спогодбата за реадмисия от 2000 г. е инициирано от българска страна през декември 2011 г. Същинските консултации по текста са проведени в периода февруари 2014 – декември 2016 г. по кореспондентски път. Протоколът въвежда механизъм за прилагане на спогодбата от 2000 г., като разписва процедурите и условията за обратно приемане при всички възможни хипотези. По този начин се заменя съществуващата в момента практика за вземане на решения по изпълнението на Спогодбата ad hoc за всеки отделен случай. Определят се компетентните органи на двете страни за прилагане на Спогодбата и Протокола, ГКПП, които ще се използват, начина на комуникация, образците на документи, които ще се използват и други.
Българският компетентен орган за подаване, приемане и обработка на молби за обратно приемане на централно ниво е сектор „Реадмисия” на ГДГП (за молбите по нормална процедура, които се изпращат в срок до шест месеца след установяване на незаконно пребиваване), а на регионално ниво – РДГП Русе (за молбите по ускорена процедура, в случаите на задържане в граничните зони, които се подават не по-късно от 72 часа от задържането на лицето).
Граничните контролно-пропускателни пунктове, на които ще се осъществява приемането, са всички сухопътни ГКПП с Румъния и ГКПП на Летище София (и Летище Букурещ от румънска страна).
В протокола са разписани отделните видове документи, които могат да бъдат използвани като доказателство за влизането от територията на съседната държава или на чиято основа може обосновано да се предположи такова влизане (двете възможни хипотези в спогодбата), както и процедурите за изпращане на молби за реадмисия в различните случаи и отговорите по тях.
Разписани са процедурите, условията и начините за транзитно преминаване и за т. нар. „ескортирани връщания” (с полицейски служители от съображения за сигурност и/или с медицински лица и социални работници в особени случаи, свързани с конкретни нужди на лицето, подлежащо на обратно приемане).
Разработени са формуляри за предварително уведомление при случаи, в които се използва ускорена процедура, молба за обратно приемане по нормалната процедура, приемо-предавателен протокол за предаването на лицата и молба за транзитно преминаване. Всички те са приложения към протокола и неразделна част от него.
Предвидено е при необходимост да се провеждат консултации между компетентните органи за решаване на открити въпроси, свързани с прилагането на протокола, а при невъзможност за постигане на съгласие – да се провеждат официални преговори.
Протоколът влиза в сила след изпълнение на вътрешноправните процедури на двете държави, като за България решението на Министерски съвет при даването на мандат предвижда влизане в сила от датата на подписването.
Действието на протокола се прекратява с прекратяването на спогодбата, и спира при спиране на изпълнението на спогодбата. Всички изменения са предмет на взаимно съгласие и влизат в сила след уведомления по дипломатически път.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 година
Терористичен акт и заложническа ситуация във френския град Требе. 23 март 2018 г...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.